PostHeaderIcon Aktuelno

PostHeaderIcon Najčitanije

PostHeaderIcon Historija Bosanskog psa Tornjaka

TornjakOva pasmina živi na području BiH koja je tu postojala hiljadu godina unazad, o čemu svijedoči i pisani dokument. Kroničari su ovog psa registrirali prije deset stoljeća pod nazivom Kanis montanus - planinski pas, a od davnina ga je naše domaće stanovništvo nazivalo Tornjak. Tornjak je kao autohtona pasmina registrovan 9. 5. 1981. godine pod imenom "Bosansko-hercegovački pastirski pas- tornjak".

Za njega je tada otvoren jugoslovenski rodovnik. Formirana je komisija od kinoloških sudaca sa zadatkom da uradi stručni dio poslova potrebnih za standardizaciju pasmine i njeno registriranje kod FCI kao nove autonomne pasmine pasa pod gore navedenim imenom. Standard je urađen i finaliziran 5. 10. 1990. godine u Travniku.

Malo je priznatih pasmina pasa koje imaju tako stare i precizne podatke o svom postojanju, obliku, visini, boji i namjeni kao što je slučaj sa tornjakom. On je dugo vremena odolijevao svim uticajima drugih pasmina s kojima je dolazio u životni kontakt. Ni ljudi ni dodiri s drugim psima nisu uspjeli bitnije izmjeniti njegov izgled, narav i radne kvalitete.

Read more...

 

PostHeaderIcon Novo u sekcijama Historija i Geografija

Herceg Bosna zlocin i kazna Film

 
https://youtu.be/ATDbvkjnQCw
https://youtu.be/Os3RlFS3Hxc
https://youtu.be/VwI5T791hNw
https://youtu.be/01msxpv9ce4
https://youtu.be/8RZscSzHRBs
https://youtu.be/Xipvf1dMPJQ
https://youtu.be/ojMp2I5ovt0
https://youtu.be/xcqUjMbNanU
https://youtu.be/0_Irufa0Yg4  Koliko ocekujete da bude Bosnjaka u Bosni na popisu 2013?
 
We have 18 guests online