☑ Pravila foruma i savjeti

Čajdžinica

bilbo
Član

Re: Gornje Podrinje

Post Postao/la bilbo » 06 nov 2019 16:48

Dosta sa ovim podjelama !

Limas100
Član

Post Postao/la Limas100 » 06 nov 2019 16:53

ButtersTM je napisao/la: 06 nov 2019 16:33 Ovo je forum Bošnjaka (europskog naroda). Naša historija nije od dolaska Osmanlija, već seže puno puno dublje u prošlost. Ne znam šta mi je debilnije, to što se Srbi poistovjećuju se Rusima ili što se mi poistovjećujemo sa bukvalno svakim muslimanskim narodom. Zašto jedan Abidaga drži avatar sa zastavama nečijih tuđih država, a ne svoje? Ponosno kažem da sam Bošnjak i da sam ateista, jedno nije ničim vezano za drugo i nikada ne smije biti. Živjela nam sekularna Republika Bosna! :zastava:
1. A sta ti je bio prvi predjednik te tvoje sekularne Republike Bosne i Hercegovine? Ateista ili?

2. Bosnjaci su Evropski i Muslimanski narod i uvjek ce biti.

3. I da znas ja vjerujem da mi trebamo da imamo sav respekt nasim nemusimanskim pretcima i historiji ali mi smo sad absolutno vecinski Muslimanski narod.

4. U islam treba vjerovati zbog buducnosti covjecanstva a ne samo zbog toga sto smo Bosnjaci. Islam je vece od bilo kojeg naroda ali to neznaci da intres bosnjaka nije isti kao Muslimana. Hocu da kazem da intres Muslimana je jak Bosnjacki identitet.

5. Zasto ti imas avatar i ime crtanog karaktera iz Amerike?

Zmaj
Član

Re: Kahvana

Post Postao/la Zmaj » 06 nov 2019 17:09

Prebacio diskusiju vamo.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

ButtersTM
Član

Post Postao/la ButtersTM » 06 nov 2019 17:37

1. Zvijezda vodilja naroda u tom vremenu, veliko poštovanje za tog čovjeka.
2. Bošnjaci su europski narod.
3. Okej. Forum se svakako zove "Bosanske Historije" :D
4. Ovdje se ne slažemo zbog ličnih uvjerenja.
5. Zato što sam mlad i pratim kulturu zapadnog svijeta, vjerovatno ću i kada budem stariji.

Bilo bi mi drago da ne budem pogrešno shvaćen. Ja nisam neki anti-musliman, čak šta više podržavam Islam koji prakticiraju Bošnjaci. Poprilično je umjeren i, ako ništa rađa plodom kada je natalitet u pitanju. Ja lično sam bivši musliman koji se nije našao u tom svijetu, tj. ne vjerujem u te priče istočnih zemalja (uz dužno poštovanje) niti u boga i duhovna bića.

Ako imam prostora, a vjerujem da imam jer je ovo forum, zamjeram to što većina na ovom forumu me osudi (osim Jack-a) zato što sam ateista. Da li se zapitate kakvu poruku šaljete Bošnjacima koji nisu muslimani?

Limas100
Član

Post Postao/la Limas100 » 06 nov 2019 17:49

ButtersTM je napisao/la: 06 nov 2019 17:37 1. Zvijezda vodilja naroda u tom vremenu, veliko poštovanje za tog čovjeka.
2. Bošnjaci su europski narod.
3. Okej. Forum se svakako zove "Bosanske Historije" :D
4. Ovdje se ne slažemo zbog ličnih uvjerenja.
5. Zato što sam mlad i pratim kulturu zapadnog svijeta, vjerovatno ću i kada budem stariji.

Bilo bi mi drago da ne budem pogrešno shvaćen. Ja nisam neki anti-musliman, čak šta više podržavam Islam koji prakticiraju Bošnjaci. Poprilično je umjeren i, ako ništa rađa plodom kada je natalitet u pitanju. Ja lično sam bivši musliman koji se nije našao u tom svijetu, tj. ne vjerujem u te priče istočnih zemalja (uz dužno poštovanje) niti u boga i duhovna bića.

Ako imam prostora, a vjerujem da imam jer je ovo forum, zamjeram to što većina na ovom forumu me osudi (osim Jack-a) zato što sam ateista. Da li se zapitate kakvu poruku šaljete Bošnjacima koji nisu muslimani?
Ja bas i neznam sto se uopste pocinjem svadjati. Ja kao Musliman vjerujem da Buducnost ide u korist Muslimana ali zbog nekog razloga imam problem sa tim da se drzim smiren kad neko pise drugacije i to je moja greska. To su te balkanske bosanske gene valjda ;)

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 06 nov 2019 18:02

ButtersTM je napisao/la: 06 nov 2019 17:37 Ja nisam neki anti-musliman
Naravno da si antimusliman dok god dolazis na forum samo kada treba pljuvati po muslimanima.
ButtersTM je napisao/la: 06 nov 2019 17:37 zamjeram to što većina na ovom forumu me osudi (osim Jack-a) zato što sam ateista. Da li se zapitate kakvu poruku šaljete Bošnjacima koji nisu muslimani?
Saljemo patriotsku poruku da 0,78% ateista u Bosni ne moze nametati svoju totalno retardiranu majmunsku ideologiju Bosnjackom narodu.

bilbo
Član

Post Postao/la bilbo » 06 nov 2019 18:29

ButtersTM je napisao/la: 06 nov 2019 17:37 Ako imam prostora, a vjerujem da imam jer je ovo forum, zamjeram to što većina na ovom forumu me osudi (osim Jack-a) zato što sam ateista.
Grijesis, ne osudjuje te niko osim par njih a ni ta osuda nije zlonamjerno ciljana, vise je kao reakcija zbog bojazni da ateizacijom ne izgubimo svoj identitet. Trebace nam vremena da kao narod sazrijemo i odbacimo sve razlike koje nas razjedinjuju.

Ujedno apelujem na sve vas da stavimo tacku po ovom pitanju.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 06 nov 2019 18:36

Jack je napisao/la: 06 nov 2019 15:46 Pretpostavljam smrdljivi gradjevinski radnik iz Bangladesa mi je prijatelj
Kao sto sam vec napisao historija nas uci da su i “crni cigani" bas u Visegradu stali u odbranu Bosne kada su vlasi poceli paliti dzamije i klati sve muslimansko. Tako ce i ovi vrijedni graditelji iz bratske Azije doprinijeti jacanju multietnickog karaktera Visegrada i Bosne protiv volje fasista kojima smetaju drugi i drugaciji.

Alp arslan
Član

Post Postao/la Alp arslan » 06 nov 2019 21:53

Potrebno je razdvojiti ljude na "naš narod" u smislu porjekla i genetike, i narod sa kojim djelimo kulturu i religiju.
Mi jesmo evropski narod, mada je ta Evropa jedan obični smrad, ideološki nam je bliži i onaj cigan u bangladešu ako je musliman, vjernik, pitaj ti one u Tomašici koliko su nam bliski "evropski narodi" oko nas, oni bi to trebali najbolje da znaju..
Kad god vidim ateističko poimanje nacije bude mi zlo, kakva bolan sekularna Bosna? Sekularna Bosna je kada nas vrate na komunističke postavke, onog trenutka kada su nam majkama nasilu skinuli nikabe, kada smo mi pustili krščana u kuću, kada smo počeli da slušamo srpski šund, mi smo se odrekli vjere a samim time i nacije, sestru je Mujo udao za vlaha, a vlah je odvede na selo da mu čuva krmad, dok se narod ne vrati vjeri, dok se to ne promjeni teško je očekivati neki napredak od ovog napaćenog naroda..

ButtersTM
Član

Post Postao/la ButtersTM » 07 nov 2019 03:41

@Li@Limas100 eto našli smo se prijatelju. :D

@Abidaga kakva je to zastava? :rofll: :rofll:

P.S. Zanimljivo je da jedinu reakciju na sekularnu R. Bosnu dobijam na ovom forumu, inače kroz život 95% mojih sagovornika se slažu sa mnom.

ButtersTM
Član

Post Postao/la ButtersTM » 07 nov 2019 03:42

Zašto mislite da je sekularna Bosna loša ideja?

Da li ste uopšte upoznati šta znači sekularno?

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 07 nov 2019 07:38

ButtersTM je napisao/la: 07 nov 2019 03:42 Zašto mislite da je sekularna Bosna loša ideja?

Ti si brate malo naporan s tim prepucavanjem.
37 postova i od tog 25 o nekim smiješnim prepucavanjima.

1. Ateizam - zavisi koja verzija. Što se tiče ličnog vjerovanja - (ne)vjeruj šta hoćeš. Šta mene briga. Ali ona verzija koju su Bošnjaci na svojoj koži osjetili 45-90 - ne hvala. Po što je Bošnjački narod mnogo zla pretrpio od strane ateista 45-90, uključujući negiranje da nam je 9% naroda poklano 41-45, negiranje narodnosti, negiranje nacionalnog ali i vjerskog identiteta, kontinuirano otimanje zemlje, rušenje džamija, tlačenje i marginaliziranje onih koji su klanjali ili postili, otvoreno ismijavanje vjerovanja većine Bošnjaka u školama, udžbenicima, radnim mjestima itd..., te da ateisti na popisu 2013 čine samo 0,78% cijele države, onog momenta kad počneš sličan ekstremizam širiti ovdje, nećeš imati lijep doček. Zadrži to za sebe. Hvala.

2) Sekularizam - opet zavisi koja verzija. Sekularizam kao u SAD - da, i to je ono čemu težimo. Sekularizam kao u Francuskoj - ne! Postoji više verzija sekularizma - malo pročitaj o tome. Ono što ateisti-ekstremisti zagovaraju (drugim riječima Francuska verzija, koja se također širi kao Kuga po EU) jeste da se moja kćerka ili majka boje da odluče kako će se oblačiti ili da im vlada odredi šta će obući, također kako će živjeti i hoće li se “uklopiti”. U SAD sekularno društvo dozvoljava hidžab na Sudu, u Senatu i Bijeloj Kući države, dozvoljava da nosiš šta hoćeš i kako hoćeš i gdje hoćeš. Ne dozvoljava diskriminaciju na bazi toga. Dok u Francuskoj Ne - njihov (ekstremistički) sekularizam hoće da ja krijem šta sam i da se time stvara kultura u kojoj se moj identitet i vjerovanje suzi samo na zidove moje kuće, što čini nemogućnost prenošenja mog identiteta na sljedeću generaciju moje familije, što je moje osnovno i ljudsko i građansko pravo jer djeca ne rastu samo u kući nego i van nje. Drugim riječima oni hoće da prevaspitaju mene i moju familiju nekim glupostima koje su oni izabrali za mene - i kao takvi nisu dobrodošli. Stoga, Američki sekularizam - OK, a Francuski - NE. Ta bolest nama ne treba i slažem se da se protiv te FR bolesti stavi granica. Eto ih tamo.

3) Kad kažeš da mi trebamo prihvatiti svoje Evropsko porijeklo i da se trebamo držati Evropskih korijena - opet zavisi koja verzija. Bošnjaci kao jedan od autohtonih naroda Evrope (po nedavnom studiju) naravno da trebaju biti ponosni ko su i odakle su. Naši geni, po tom studiju, su stariji u Evropi od Francuskih, Njemačkih i Engleskih. Stoga - to da. Ali Bošnjaci kao dio nekog kluba tvz. “Evropljana” koji nas smatraju manjim, neprihvatljivim ili stranim jer smo svoji - ma ko ih jebe. Ta ista tvz. “Evropa” nas je ostavila na cijedilu Otomanima jer smo imali malo drugačija Kriscanska vjerovanja 1400tih od njih. Ta ista Evropa nas je napadala prije te izdaje iz istog razloga raznim Križarskim ratovima. Ta ista Evropa nas danas ne želi u EU opet radi našeg drugačijeg vjerovanja jer smo većinom Muslimani. I naravno, i logično - kao takve, ko ih jebe - meni rasistička gamad ne treba. Meni jeste onaj iz Bangladeša ko me cijeni ovakvog kakav sam bliži od Makrona iz Pariza koji hoće da sam isti ko on ili nisam prihvatljiv. S Makronom ne bi sjeo ni kafu da popijem a s bilo kim strancem ko me prihvata onakvim kakav sam, uključujući moju vjeru, ja sam spreman na bilo kakav vid saradnje.

4) imaš li ti kakvih normalnih tema za diskusiju?
Samo BiH.

ljiljan89
Član

Post Postao/la ljiljan89 » 07 nov 2019 16:11

Abidaga je napisao/la: 06 nov 2019 18:02 Saljemo patriotsku poruku da 0,78% ateista u Bosni ne moze nametati svoju totalno retardiranu majmunsku ideologiju Bosnjackom narodu.
Sta ces reci protiv mene? Slagao si se samnom do sada... Ja kao Bosnjak, ateista, glavni zagovarator muslimana sa istoka u BiH, gdje me i cak Jack ismijava...

Ja Islam smatram kao oruzje protiv nebosnjaka, kao oruzje gdje se ljudi vise radjaju u Islamu (veci natalitet), gdje se muslimani sa ovih a i sirih prostora asimiliraju u Bosnjake.

Meni je Islam alat koji je koristan Bosnjastvu, a ne obrnuto...
Bog Bosna i Bošnjaci

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 07 nov 2019 16:29

ljiljan89 je napisao/la: 07 nov 2019 16:11
Abidaga je napisao/la: 06 nov 2019 18:02 Saljemo patriotsku poruku da 0,78% ateista u Bosni ne moze nametati svoju totalno retardiranu majmunsku ideologiju Bosnjackom narodu.
Sta ces reci protiv mene? Slagao si se samnom do sada... Ja kao Bosnjak, ateista, glavni zagovarator muslimana sa istoka u BiH, gdje me i cak Jack ismijava...

Ja Islam smatram kao oruzje protiv nebosnjaka, kao oruzje gdje se ljudi vise radjaju u Islamu (veci natalitet), gdje se muslimani sa ovih a i sirih prostora asimiliraju u Bosnjake.

Mora da imas albanske korijene.

Salim se.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

BosniaFirst
Član

Post Postao/la BosniaFirst » 07 nov 2019 17:02

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 07 nov 2019 07:38
ButtersTM je napisao/la: 07 nov 2019 03:42 Zašto mislite da je sekularna Bosna loša ideja?

2) Sekularizam - opet zavisi koja verzija. Sekularizam kao u SAD - da, i to je ono čemu težimo. Sekularizam kao u Francuskoj - ne! Postoji više verzija sekularizma - malo pročitaj o tome. Ono što ateisti-ekstremisti zagovaraju (drugim riječima Francuska verzija, koja se također širi kao Kuga po EU) jeste da se moja kćerka ili majka boje da odluče kako će se oblačiti ili da im vlada odredi šta će obući, također kako će živjeti i hoće li se “uklopiti”. U SAD sekularno društvo dozvoljava hidžab na Sudu, u Senatu i Bijeloj Kući države, dozvoljava da nosiš šta hoćeš i kako hoćeš i gdje hoćeš. Ne dozvoljava diskriminaciju na bazi toga. Dok u Francuskoj Ne - njihov (ekstremistički) sekularizam hoće da ja krijem šta sam i da se time stvara kultura u kojoj se moj identitet i vjerovanje suzi samo na zidove moje kuće, što čini nemogućnost prenošenja mog identiteta na sljedeću generaciju moje familije, što je moje osnovno i ljudsko i građansko pravo jer djeca ne rastu samo u kući nego i van nje. Drugim riječima oni hoće da prevaspitaju mene i moju familiju nekim glupostima koje su oni izabrali za mene - i kao takvi nisu dobrodošli. Stoga, Američki sekularizam - OK, a Francuski - NE. Ta bolest nama ne treba i slažem se da se protiv te FR bolesti stavi granica. Eto ih tamo.
Nije u pitanju uopšte sekularizam ili demokratija u Francuskoj, nego je u pitanju traženje načina da se život onih 9-10% muslimana u Francuskoj sa visokim natalitetom učini što težim i da dovodi do asimilacije muslimana ili njihovog odseljavanja, ali u svakom slučaju koji dovodi do smanjenja njihovog udjela u stanovništvu koji se zadnjih par decenija naglo povećava i koji će se nastaviti povećavati zbog izrazito visokog nataliteta muslimana u odnosu na domicilno stanovništvo, tj. etničke Francuze.
Sekularizam je samo izgovor. Komunisti su bukvalno iste stvari radili kada je u pitanju zar i feredža poslije 1945.g.

ButtersTM
Član

Post Postao/la ButtersTM » 07 nov 2019 17:10

Potrudit ću se da budem realan. Ja se sa svima vama slažem osim sa Abidagom. Nemam ništa protiv hidžaba (osim kada je lice pokriveno) i svakog drugog vida provođenja vjere koje ne ide na štetu drugima. Moje shvatanje sekularne države je ISKLJUČIVO da se religija ne upliće u politiku. Politika tu treba biti za narod da im obezbjedi njihova prava na vjeru kao i sva ostala, ali vjera ne treba biti tu za politiku.

Onda ta druga stavka, našeg europskog porijekla treba da se stidimo ili šta već jer su se europske sile ogriješile nad nama?? Ako te sutra Bošnjak opljačka i izbode (ili nanese bilo kakvo zlo), da li se odričeš Bošnjaštva? Ne, stvari ne funkcionišu tako.

Smatram da je većini vama problem jedino to što sam ateista. E pa da vam kažem, uslov za pripadnost jednoj naciji/etničkoj skupini nije ni vjera ni stranka prijatelji moji.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 07 nov 2019 17:15

ljiljan89 je napisao/la: 07 nov 2019 16:11

Nemam razloga da govorim protiv tebe. Ateizam je tvoje demokratsko pravo i moja patriotska duznost je da branim tvoja demokratska prava. Nismo fasisti da nam smetaju drugi i drugaciji.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 07 nov 2019 18:08

ButtersTM je napisao/la: 06 nov 2019 16:33 Zašto jedan Abidaga drži avatar sa zastavama nečijih tuđih država, a ne svoje?
Zato sto je Bosna duplo veca pod zelenim bajrakom naseg Osmanskog carstva:
slika
Nadnesen nad osnovnim islamskim izvorima, Kur'anom i Sunnetom, kada je tražio tumačenje o tzv. izgubljenom, nasilno oduzetom dāru'l-islamu (dosl. teritoriji koja je bila u muslimanskim rukama), Ebu Hanife, osnivač mezheba koga tradicionalno slijede Bošnjaci i svi muslimani Balkanskog poluotoka, donio je slijedeću fetvu:

“Ako jedan pedalj dāru'l-islama padne u neprijateljske ruke, on će se i dalje, do Sudnjega dana, smatrati dārul-islamom, a farz-i 'ajn (pojedinačna) i farz-i kifāje (zajednička, kolektivna, nacionalna) je obaveza svih muslimana da ga vrate u muslimanske ruke.

http://thebosniatimes.ba/clanak/1427

U "sekularnoj" (titoistickoj) Bosni ovaj farz koji bi trebao biti demokratsko pravo Bosnjaka postaje grijeh protiv granica ZAVNOBiH pa zato cak i na ovom forumu mozemo citati kako patriote pisu o "Bosni i Sandzaku" kao da Sandzak nije Bosna samo zato sto je pod privremenom vlaskom okupacijom. Kada se oslobodimo titoizma i prihvatimo da je demokratija vaznija od sekularizma (cak i u Bosni nezavisno od toga sto muslimani cine sve vecu vecinu) vidjet cemo da su i braca iz Bangladesa od koristi za stvaranje Bosne slobodne od cetnika i ustasa.

Alp arslan
Član

Post Postao/la Alp arslan » 08 nov 2019 00:46

Druže ili si vlaški trol ili si glup, a to svakako dolazi jedno sa drugim, sekularizam apsolutno nigdje na svijetu ne postoji, za Evropu su sekularni i oni križari koji u učionice stavljaju krst u Hercegovini, i oni koji su nabili čaprljan na vrh brda da bi zapišali čitav grad koji su skoro pa poravnali u agresiji, evo i u Sarajevu je KŠC sekularna, koja nije privatna nego škola koja se finansira iz budžeta preko koje nam uvode HZHB i Vatikan u sred Sarajeva. Sekularizam ne može biti u državi u kojoj ima preko 50% muslimana, pogledaj šta je ona novinarka Deutche Welle napisala u Sarajevu, kaže Naša Stranka je prva sekularna partija koja vodi Sarajevo, kažu joj nije, SDP je vodio Sarajevo, a ona im veli "Ma nije to sekularizam, Zlatko Lagumdžija je bio na Hadžu!" Eto ti sekularizma..
Pokušavaš na glup način da nekoga isprovociraš, eto kao tebe mrze jer si ti ateista, a ti se jadan boriš samo protiv vjere u poltici i javnom životu, ako bi mi Bošnjaci slučajno mogli da tu vjeru metnemo između četri zida, da majke obeščastimo i skinemo im feredžu, tebi bi odgovaralo..
Prvo niko te nije ni pitao šta si, ti si krenuo da forsiraš tu priču, druga stvar to je destruktivna ideja, jer ateista nema morala, moral može da dolazi samo iz vjere, to je vjerski proizvod, nisu se ovdje ljudi borili i ginuli da bi sutra na sam spomen nekakve islamizacije vi psovali Aliju koji je navodno islamizirao multietničnu, sekularnu vojsku i da bi nana sa šamijom jedva dočekala da da svoju Fatu za Radosava sa pala koji je eto dobar sekularista, pusti me te priče života ti.

ButtersTM
Član

Post Postao/la ButtersTM » 08 nov 2019 03:53

Odakle ti samo inspiracija za ovo da napišeš sve, zatečen sam. Najpametnije je da se isključim iz ove teme jer ste očigledno skupina dinosaura koja žali za koljačima svoga naroda - Osmanlijama, i koja je hermetički zatvorena u neke svoje kutije maloumlja. Počet ću se javljati na ovu temu kada dođe do smjene generacija :)

Odgovorite