Politika katoličkih separatista
-
Zima_212
Re: Politika katoličkih separatista (genocidnih ustaša)
Ja sam već pisao o tome koliko je važno da Bošnjaci ne rasipaju svoje glasove. A pokusacu i na primjeru to da pokažem.
Prije toga da spomenemo da Bosnjaci čine preko 50% stanovnistva BiH imaju većinu živorođenih, ali i dalje kontrolisu samo 1/3 vlasti.
Zar to nije problem? Naravno da jeste.
Da li za takvo nesto postoji rješenje? Naravno da postoji.
Od "pametnog" Bošnjačkog glasanja najvise strepe tzv Hrvati. Jer ako Bosnjaci jednom budu glasali pametno njihova vlast(HDZ) ce se raspasti kao kula od karata. Pocevsi od pojedinih kantona, pa sve do nivoa Federacije i države.
Da li mislite da oni to nisu predpostavili da se može desiti? Naravno da jesu.
Zbog toga Bosnjaci imaju milion nekih strancica koje se finansiraju i postoje iz ko zna kojeg razloga.
Najzanimljivija je pojava u ovakvom sistemu(Dejtonskom. Sviđao se on nama ili ne on je tu) je pojava multikulti stranaka koje cesto znaju da vrijeđaju Bosnjake njihovu kulturu i tradiciju, a po pravilu uzimaju glasove u mjestima gdje su Bosnjaci većina. A kandiduju člana za člana predsjednistva iz reda Hr naroda u BiH.
Pricamo o Našoj stranci i SDP-u.
Da neko ne misli da sam ostrascen, navescemo i primjere.
Kome je odgovaralo razvlačenje HR glasova u Sarajevu ? Komsicu ili Covicu.
Sa kime je "BH Blok" mislio praviti vlast kada izbaci SDA, a govorili su da nece sa "nacionalistima"? Normalno da su morali sa SNSD I HDZ. Prica je bila samo za malu djecu.
Taj isti "BH Blok" je mogao odvezati puno cvorova u državi, ali nisu zeljeli. Imali su deal sa Covicem, samo nisu znali kako da ga sprovedu.
Isto tako i obaranje zakona o kladionicama preko Anera Žuljevica i SDP-a.
Uzecemo primjer najveceg kantona koji je pod vlasti HDZ-a, a to je HNK i Covicev "stolni" grad Mostar.
Kumulativno kada zbrojimo glasove partija kada znamo kome pripadaju Bosnjaci su imali vise glasova, ali ne i toliko bili zastupljeni u Skupstini HNK.
Zašto ?
Zato sto je oko 7000 Bosnjačkih glasova PROPALO. Ako se pitate kako propalo, pa fino. Zavrsili su ispod cenzusa i nisu bili bitni za dodjeljivanje mandata.
Zašto Bosnjaci ne razumiju važnost izbora i zasto dozvoljavaju da im glasovi PROPADAJU na jednom tako važnom mjestu u jednom tako važnom kantonu ?
Tih PROPALIH 7000 glasova je 2 poslanička mjesta. A u kantonu gdje je broj poslanickih mjesta izjednačen 2 mandata donose prevagu.
Znate li koliko je PROPALIH hrvatskih glasova ? Niti 300, znaci skoro nista. Razlika između 7000 i 300 je ogromna.
Vi sami zaključite ko je namagarčen.
Prije toga da spomenemo da Bosnjaci čine preko 50% stanovnistva BiH imaju većinu živorođenih, ali i dalje kontrolisu samo 1/3 vlasti.
Od "pametnog" Bošnjačkog glasanja najvise strepe tzv Hrvati. Jer ako Bosnjaci jednom budu glasali pametno njihova vlast(HDZ) ce se raspasti kao kula od karata. Pocevsi od pojedinih kantona, pa sve do nivoa Federacije i države.
Zbog toga Bosnjaci imaju milion nekih strancica koje se finansiraju i postoje iz ko zna kojeg razloga.
Najzanimljivija je pojava u ovakvom sistemu(Dejtonskom. Sviđao se on nama ili ne on je tu) je pojava multikulti stranaka koje cesto znaju da vrijeđaju Bosnjake njihovu kulturu i tradiciju, a po pravilu uzimaju glasove u mjestima gdje su Bosnjaci većina. A kandiduju člana za člana predsjednistva iz reda Hr naroda u BiH.
Sa kime je "BH Blok" mislio praviti vlast kada izbaci SDA, a govorili su da nece sa "nacionalistima"? Normalno da su morali sa SNSD I HDZ. Prica je bila samo za malu djecu.
Taj isti "BH Blok" je mogao odvezati puno cvorova u državi, ali nisu zeljeli. Imali su deal sa Covicem, samo nisu znali kako da ga sprovedu.
Uzecemo primjer najveceg kantona koji je pod vlasti HDZ-a, a to je HNK i Covicev "stolni" grad Mostar.
Kumulativno kada zbrojimo glasove partija kada znamo kome pripadaju Bosnjaci su imali vise glasova, ali ne i toliko bili zastupljeni u Skupstini HNK.
Zašto ?
Zato sto je oko 7000 Bosnjačkih glasova PROPALO. Ako se pitate kako propalo, pa fino. Zavrsili su ispod cenzusa i nisu bili bitni za dodjeljivanje mandata.
Zašto Bosnjaci ne razumiju važnost izbora i zasto dozvoljavaju da im glasovi PROPADAJU na jednom tako važnom mjestu u jednom tako važnom kantonu ?
Tih PROPALIH 7000 glasova je 2 poslanička mjesta. A u kantonu gdje je broj poslanickih mjesta izjednačen 2 mandata donose prevagu.
Znate li koliko je PROPALIH hrvatskih glasova ? Niti 300, znaci skoro nista. Razlika između 7000 i 300 je ogromna.
- Lilium Bosniacum
- Član
Sviđa mi se tvoj način razmišljanjaZima_212 je napisao/la: ↑22 maj 2020 10:43 Ja sam već pisao o tome koliko je važno da Bošnjaci ne rasipaju svoje glasove. A pokusacu i na primjeru to da pokažem.
Zašto ?
Međutim to nažalost puno ne pomaže... zato što je federalni izborni zakon tako krojen da Hrvatska strana svakih izbora dobije manje više isti broj mandata. To se postiže onim izbornim jedinicama... trebalo bi to promijeniti.
A što se tice HNK, tu nam ni taj jedan mandat ništa ne bi značio, pogotovo zato što tamo treba 20 od 30 ruku da se donese odluka. Trebaće nam malo više vremena da poklopimo taj kanton.
Ipak, jako mi je drago da se priča o ovome i da ima Bošnjaka koji dijele moj stav o BH Bloku
-
Zima_212
Dio ovog posta sam ti htio zalijepiti i tamo na temu od "SDP".Lilium Bosniacum je napisao/la: ↑23 maj 2020 16:08 Sviđa mi se tvoj način razmišljanja![]()
Međutim to nažalost puno ne pomaže... zato što je federalni izborni zakon tako krojen da Hrvatska strana svakih izbora dobije manje više isti broj mandata. To se postiže onim izbornim jedinicama... trebalo bi to promijeniti.
A što se tice HNK, tu nam ni taj jedan mandat ništa ne bi značio, pogotovo zato što tamo treba 20 od 30 ruku da se donese odluka. Trebaće nam malo više vremena da poklopimo taj kanton.
Ipak, jako mi je drago da se priča o ovome i da ima Bošnjaka koji dijele moj stav o BH Bloku![]()
Nama puno glasova propada. Sve sto ide ispod cenzusa ne ulazi kao faktor za raspodjelu mantata. Ako si upoznat sa D'Hontovim algoritmom za raspodjelu mandata znas o cemu govorim.
Ni jedan građanin valjda ne želi da njegov glas bude pomnožen sa nulom. Zato je važno, kako za građane tako i za ukupnu politiku, da glasaju pametno. Da im glas ne bude pomnožen sa nulom.
7.000 glasova u HNK nisu jedan. nego dva mandata. Ispravi me ako grijesim, mozemo preracunati temeljno ali mislim da ne grijesim. A dva mandata je itekako bitno. Ako uzmemo da je i SDP probosanska stranka, što je jel diskutabilno, oni u kumulativnom zbroju mandata zajedno sa SDA, SBB i DF bi imali 16 ( sa ona dva ispod cenzusa) poslanika od 30 u HNK. Skupstina HNK ima 30 zastupnika što znači da je 16 dovojno za većinu i formiranje vlade bez HDZ-a i njegovih derivata.
Ti u tom kontekstu izbornog zakona i Hrvata vjerovatno mislis na to da dobiju uvijek isti broj delegata u Domu naroda. Broj mjesta u Parlamentu im nije ničim zagarantovan.
A iz HNK kantona u Dom naroda se delegiraju 3 Hrvata jedan Bosnjak i dva Srbina.
Pitanje je jasno, zašto ta 3 delegata Hrvata moraju biti iz HDZ-a i zašto ne iz recimo DF-a ?
- Lilium Bosniacum
- Član
Evo 'vako:Zima_212 je napisao/la: ↑23 maj 2020 16:31 Nama puno glasova propada. Sve sto ide ispod cenzusa ne ulazi kao faktor za raspodjelu mantata. Ako si upoznat sa D'Hontovim algoritmom za raspodjelu mandata znas o cemu govorim.
Ni jedan građanin valjda ne želi da njegov glas bude pomnožen sa nulom. Zato je važno, kako za građane tako i za ukupnu politiku, da glasaju pametno. Da im glas ne bude pomnožen sa nulom.
7.000 glasova u HNK nisu jedan. nego dva mandata. Ispravi me ako grijesim, mozemo preracunati temeljno ali mislim da ne grijesim. A dva mandata je itekako bitno. Ako uzmemo da je i SDP probosanska stranka, što je jel diskutabilno, oni u kumulativnom zbroju mandata zajedno sa SDA, SBB i DF bi imali 16 ( sa ona dva ispod cenzusa) poslanika od 30 u HNK. Skupstina HNK ima 30 zastupnika što znači da je 16 dovojno za većinu i formiranje vlade bez HDZ-a i njegovih derivata.
Ti u tom kontekstu izbornog zakona i Hrvata vjerovatno mislis na to da dobiju uvijek isti broj delegata u Domu naroda. Broj mjesta u Parlamentu im nije ničim zagarantovan.
A iz HNK kantona u Dom naroda se delegiraju 3 Hrvata jedan Bosnjak i dva Srbina.
Pitanje je jasno, zašto ta 3 delegata Hrvata moraju biti iz HDZ-a i zašto ne iz recimo DF-a ?
Uzmimo da su 7000 glasova zaista dva mandata u Skupstini HNK, i uzmimo da je SDP probosanska stranka, i da samim tim taj neki probosanski blok bude imao 16/30 ruku. Opet to nece bit dovoljno, zato sto po ustavu HNK (a i SBK) treba ti dvotrecinska vecina (20 ruku) za svaku odluku. To je mehanizam u tim "etnicki izmijesanim" kantonima da ne bude preglasavanja.
Tako da nama 16 Mandata ne znaci previse (iako se slazem da je svaki mandat bitan), jer opet necemo moci napravit vladu bez HDZ-a, sve dok jednog dana ne budemo imali 20 ruku, tj. minimalno 67% glasova umjesto danasnjih 52%.
A sta se tice Doma Naroda, ti Delegati Hrvatski se biraju tako sto se svi Hrvati sakupe u Klub Hrvata Skupstine HNK i izmedju sebe izaberu Hrvatske Delegate iz tog Kantona. To znaci da Hrvatske Delegate biraju samo Hrvatski zastupnici. Znaci svi Zastupnici iz SDA i SBB uopste se ne pitaju ko ce se od Hrvata birat u Dom Naroda Uz sav moj optimizam fakat ne vjerujem da mi tu mozemo preglasat 16 Hrvata, a kamo li sami DF koji tu ima samo jednu zastupnicu a to je Selma Drljevic, tj. Bosnjakinja.
-
Zima_212
Nismo se razumjeli kolega.Lilium Bosniacum je napisao/la: ↑25 maj 2020 03:20 Evo 'vako:
Uzmimo da su 7000 glasova zaista dva mandata u Skupstini HNK, i uzmimo da je SDP probosanska stranka, i da samim tim taj neki probosanski blok bude imao 16/30 ruku. Opet to nece bit dovoljno, zato sto po ustavu HNK (a i SBK) treba ti dvotrecinska vecina (20 ruku) za svaku odluku. To je mehanizam u tim "etnicki izmijesanim" kantonima da ne bude preglasavanja.
Tako da nama 16 Mandata ne znaci previse (iako se slazem da je svaki mandat bitan), jer opet necemo moci napravit vladu bez HDZ-a, sve dok jednog dana ne budemo imali 20 ruku, tj. minimalno 67% glasova umjesto danasnjih 52%.
A sta se tice Doma Naroda, ti Delegati Hrvatski se biraju tako sto se svi Hrvati sakupe u Klub Hrvata Skupstine HNK i izmedju sebe izaberu Hrvatske Delegate iz tog Kantona. To znaci da Hrvatske Delegate biraju samo Hrvatski zastupnici. Znaci svi Zastupnici iz SDA i SBB uopste se ne pitaju ko ce se od Hrvata birat u Dom Naroda Uz sav moj optimizam fakat ne vjerujem da mi tu mozemo preglasat 16 Hrvata, a kamo li sami DF koji tu ima samo jednu zastupnicu a to je Selma Drljevic, tj. Bosnjakinja.
Da bi skratili pricu, sta mislis kako se biraju delegati u Dom naroda Hrvata u mjestima gdje HDZ nije u skupstini ?
- Lilium Bosniacum
- Član
Formalno nije, ali prakticno jeste.
Da ti pokazem:
U Zastupnickom Domu Parlamenta Federacije BiH, to sto si ti nazvao parlamentom, ima 98 delegata.
Od tih 98, 70 se bira iz 12 izbornih jedinica, a preostalih 28 sa kompenzacionih lista.
Izborna Jedinica 1 - USK salje devet zastupnika. Tu nam se glasovi nisu rasuli i tih devet su Bosnjaka, mada je jedan iz SDP-a, a drugi iz Laburisticke stranke, znaci i to nije sjajno.
Izborna Jedinica 2 - Posavski Kanton, Gracanica, Doboj Istok, Gradacac, Brcko salje 5 zastupnika, od kojih je samo jedan iz HDZ-a. Znaci iz cijelog posavskog Kantona oni dobijaju samo 1/70 direkntih mandata! Po meni katastrofalno za njih, a odlicno za nas. Suma sumarum - Izborna Jedinica 2: 4B, 1H
Izborna Jedinica 3 - Lukavac, Srebrenik, Tuzla, Celic salje sedam Zastupnika, sve Bosnjaci.
Izborna Jedinica 4 - ostatak TK salje 4 zastupnika, tj. 4 Bosnjaka.
Izborna Jedinica 5 - Doboj Jug, Tesanj, Maglaj, Zavidovici, Zepce, Zenica i Usora salju 8 zastupnika. Tu je trenutno 7 Bosnjaka i jedan ispred Hrvatske Liste. Tu se slazem da bi manjim rasipanjem mogli poklopit i taj jedan mandat. Tad bi ostavili Zepce i Usoru bez politickog predstavnika
Izborna Jedinica 6 - Ostatak ZeDo Kantona nosi cetiri zastupnika, znaci opet 4 Bosnjaka. To znaci Vares nema hrvatskog zastupnika.
Evo presli smo sest od dvanaest Izbornih jedinica, i imamo 37 od 70 Zastupnika. Od tih 37 je znaci samo dvojica HDZ-ovaca. Odnos 35-2. A samo jedan od ta dva HDZ Mandata smo mogli sprijecit ne-rasipanjem glasova. Idemo dalje:
Izborna Jedinica 7 - BPK, Trnovo, Ilidza, Hadzici salje sest zastupnika, sve Bosnjaci.
Izborna Jedinica 8 - SBK salje devet zastupnika. Tu je HDZ-ova lista uzela tri, a ostale stranke sest. Tu smo mozda izgubili jedan ili dva mandata rasipanjem, ali i oni su (sigurno jedan, ako ne dva), znaci racunacemo da ovdje ima potencijal jedan mandat poklopit.
Izborna Jedinica 9 - HNK salje osam zastupnika, i to cetiri Hrvata i cetiri nasa. Mozda se tu i nama rasuo jedan mandat, ali je i njima, tako da tvrdim da ovdje nema nekog potencijala za kratkorocni bolji ucinak.
Izborna Jedinica 10 - ZHK salje trojicu, svi iz HDZ-a, tu nemamo sta trazit.
Izborna Jedinica 11 - ostatak KS salej sedam zastupnika, sve Bosnjaci
Izborna Jedinica 12 - K10 salje trojicu, sve Hrvati, tu nismo mogli uzet mandat, pa makar sve probosanske stranke na jednoj listi bile.
Tako da imamo ukupno 70 delegata, od toga pisavih 15 Hrvata. Znaci apsolutno beznacajno. Kad dodas kompenzacione mandate, tu onda dobijamo 18/98 Hrvata , pisavih 18% Zastupnickog Doma. Nebitan Faktor.
Ono sto ce nas zafrkat ako im i poklopimo nesto u SBK ili onaj mandat iz ZDK, je to da ce HDZ taj Mandat preko Kompenzacione Liste zato sto ona gleda ukupan broj glasova a ne broj glasova po izbornoj jedinici.
Izborni zakon je krojen tako, kroz te Izborne Jedinice i kroz te kompenzacione Liste, da ce Hrvatski Faktor uvijek biti oko 20%, bez obzira sta mi tu uradili. Rijesenje po meni je ukidanja tih mehanizama. Znaci ukidanje izbornih jedinica, napravit jednu jedinu na cijeloj teritoriji Federacije. Samim tim ukinuti kompenzacione Liste, pa cemo vidjet hoce li HDZ uzet i 10% mandata.
- Lilium Bosniacum
- Član
Znaci ti bi da SDA i SBB u tu Skupstinu iskljucivo Hrvate ubace, da bismo imali dovoljno Hrvata da delegiramo svoje u Dom Naroda?
-
Zima_212
Lilium Bosniacum je napisao/la: ↑25 maj 2020 03:51Formalno nije, ali prakticno jeste.
Da ti pokazem:
U Zastupnickom Domu Parlamenta Federacije BiH, to sto si ti nazvao parlamentom, ima 98 delegata.
Od tih 98, 70 se bira iz 12 izbornih jedinica, a preostalih 28 sa kompenzacionih lista.
Da, ja ga zovem Parlament. Zato sto fakat i jeste, tj direktna demokratija i volja naroda. Sve preko toga nije potrebno da postoji.
Opet vam kažem da im broj glasova ničim nije zagaratovan.
Ali evo i da jeste to nije nikakav problem.
Od 98 glasova pro-bosanske stranke ce uvijek same imati više od pola. I svaki zakon onda tu ima prohodnost.
Ali problem nastaje u Domu naroda.
Tu ga lako mogu oboriti uvijek ili zatraziti zastitu vitalnog interesa konstitutivnog naroda.
Zato je Dom naroda vazniji od Predstavnickog doma tj Parlamenta. Što ne bi smjelo ni u najluđim snovima da bude.
Parlament bira narod direktno, a Dom naroda je delegiran i on je "jači" od Parlamenta. To nema nikakvog smisla.
- Lilium Bosniacum
- Član
Eh, vidis, tu se apsolutno slazemo. Utopsko rijesenje je da ga skroz ukinemo. Realno rijesenje je da ma spustimo nadleznosti na nivo Vijeca Naroda u manjem entitetu
-
Zima_212
To je to.Lilium Bosniacum je napisao/la: ↑25 maj 2020 04:08Eh, vidis, tu se apsolutno slazemo. Utopsko rijesenje je da ga skroz ukinemo. Realno rijesenje je da ma spustimo nadleznosti na nivo Vijeca Naroda u manjem entitetu
Ma ukinuti ba sve Domove naroda i entitetsko glasanje. Sta ce nam ?!
Ako bi me neko pitao jeste li vi predsjednička ili parlamentarna demokratija, ja ne bih znao sta da mu kazem.
Najpreciznije bi bilo, mi smo dom narodska demokratija.
-
Zima_212
Glasanje je tajno.Lilium Bosniacum je napisao/la: ↑25 maj 2020 04:00Znaci ti bi da SDA i SBB u tu Skupstinu iskljucivo Hrvate ubace, da bismo imali dovoljno Hrvata da delegiramo svoje u Dom Naroda?
Zbog spore istrage Novalić na udaru, cilj HDZ-a preuzimanje Vlade i 'mostarizacija' Federacije
https://vijesti.ba/clanak/493697/zbog-s ... federacijeIstražni organi morali bi što prije riješiti slučaj kriminalnih nabavki respiratora iz Kine, jer se u sjeni toka istrage odvija pravi politički udar HDZ-a BiH na Vladu Federacije BiH.
Afera je od početka imala i političke primjese, a posljednjih je dana taj aspekt dodatno pojačan. Da cijeli slučaj ima elemente organiziranog kriminala prvi je izgovorio lider HDZ-a BiH Dragan Čović i to dva dana nakon što je Tužilaštvo BiH preuzelo cijeli slučaj. U toj navodnoj organizaciji, jasno je, Čović ne vidi bilo kakvu ulogu zapovijednice Kriznog štaba FBiH Jelke Milićević. Upravo je Čović prije nekoliko dana ustvrdio da je u aferu upleteno isključivo (političko) Sarajevo.
Iz istupa premijera FBiH Fadila Novalića postalo je jasno da u postupku nabavke respiratora i druge medicinske opreme Vlada FBiH sve ponude proslijeđivala na službe nadležne za taj dio posla. U konkretnoj nabavci respiratora, ponude su na razmatranje i procjenu iz Vlade FBiH otišle na adresu Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji vodi Davor Pehar, također HDZ-ov kadar, pišu Vijesti.ba.
Ipak, fokus je usmjeren na Novalića, ne slučajno i ne samo zbog afere. Naime, postoji neskrivena namjera političkih krugova iz HDZ-a da Novalić više ne bude na čelu Vlade FBiH. Zaustavljanje pljačke u Aluminiju, insistiranje na oporezivanju kladionica i brojne druge aktivnosti Vlade FBiH u prethodnom periodu, koje nisu po volji HDZ-a, nisu oprošteni premijeru Novaliću. A iza namjere stoji i konkretna korist.
Novalić je posljednja smetnja koja stoji između HDZ-a i preuzimanja kormila Vlade Federacije BiH, a kasnije i "mostarizacije" cijele Federacije. U tom bi slučaju, nadaju se u HDZ-u, Vladu FBiH vodila upravo Jelka Milićević. Marinko Čavara, HDZ-ov predsjednik FBiH bi u nedogled mogao blokirati izbor novog premijera, kao što već dvije godine blokira formiranje nove vlasti.
Ukoliko se ipak Novalića ni na koji način ne uspije diskreditirati i povezati sa aferom "respiratori", HDZ ozbiljno računa sa pritiskom dijela javnosti iz Sarajeva koja će od premijera FBiH tražiti ostavku iz "moralnih razloga" i po takozvanoj komandnoj odgovornosti. Ali, i u tom slučaju pucaju u prazno. Jer nerealno je očekivati da premijer kontroliše rad desetina institucija, agencija i drugih ugovornih organa koji su vršili nabavke u vrijeme epidemije. A ako ovom konkretnom slučaju ima odgovornosti, osim kod Fahrudina Solaka treba je tražiti kod Jelke Milićević koja je na čelu Kriznog štaba i Davora Pehara koji vodi Zavod za javno zdravstvo, pišu Vijesti.ba.
Zato je od izuzetne važnosti da istražni organi ovog puta urade efikasan i zakonit posao, te što prije razriješe sve dileme u bh. javnosti jasnim imenovanjem odgovornih lica u ovoj užasnoj aferi. Oni se moraju držati slova zakona, slušati samo svoju savjest, a nikako političke centre moći koji imaju ambiciju da vode i usmjeravaju istragu. Da će ovaj put biti tako nadu ulijeva činjenica da je ovaj slučaj, kao niti jedan do sada, osvijetljen reflektorima javnosti.
(Vijesti.ba)
MISA IZBACILA SVE NA POVRŠINU: Nova dva bh. književnika napustila PEN centar BiH
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/156 ... r_bih.htmlNakon šestorice sada već bivših članova P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine, danas su Dragan Marijanović i Mladenko Marijanović postupili kao i njihove kolege te zatražili da se iz članstva P.E.N Centra BiH izbriše i njihovo ime. Podsjetimo, ranije su Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Željko Ivanković, Ivica Đikić, Milo Jukić i Mirko Marjanović zatražili su da ih se briše iz članstva P.E.N. Centra u BiH zbog njihovog priopćenja na temu Bleiburga.
www.slobodna-bosna.ba/vijest/156660/cho ... lasti.htmlČOLAK UDARA NA CIK: "Odluke CIK-a vode ka tome da Hrvati budu izbačeni iz vlasti"
Izbor članova i odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH vode ka tome da Hrvati 2022. godine budu izbačeni iz vlasti u BiH, upozorio je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak.
Čolak je naveo da bošnjački zvaničnici planiraju nasilno izabrati i šestoricu Hrvata u Dom naroda i eliminisati ovaj narod.
"Otvoreno, upravo poručuju kako se treba doći do šest Hrvata u Domu naroda te da su riješili sav problem. U tom im slučaju, očito, Hrvati ne bi trebali", rekao je Čolak za "Večernji list", izdanje za BiH.
On napominje da, ako se iz parlamentarnog života i izvršne vlasti želi isključiti cijeli jedan narod, onda sigurno ne može biti riječi o političkoj, ekonomskoj, pravnoj bezbjednosti, evropskom putu.
"Stanje nije nimalo dobro. Hrvati više ne mogu i neće prihvatiti ponavljanje situacije s trostrukim nametanjem člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka i dvostrukog izbacivanja iz izvršne vlasti", poručuje Čolak.
Ako izbacimo ovo isalmofobično spamanje koje prisutno na ovome plaćeničkom stranom žurnalu onda je analiza dobra. Cilj je blokada federacije a duo dodik i čavić to dobro rade. SDA kao uvijek sa beskičmenjacima je preveslana. Hoće li sad uspjeti da odbrani domovinu akobogda!!!????
PRIVOĐENJE NOVALIĆA, SOLAKA I HODŽIĆA: Obračun s kriminalom ili malina u grlu Gordane Tadić?
PRIVOĐENJE NOVALIĆA, SOLAKA I HODŽIĆA: Obračun s kriminalom ili malina u grlu Gordane Tadić?
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/156 ... tadic.html
Piše: ELDIN KARIĆ
“Vidjet ćemo, ko se posljednji smije - najslađe se smije”, poručila je prije tri nepuna mjeseca glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić sa govornice Parlamenta Bosne i Hercegovine, nježno pogledala šefa HDZ Dragana Čovića i dodala: “Nemojte misliti da u narednom periodu neće biti predmeta visoke korupcije. Bit će i s osuđujućim presudama. Stanje u zemlji nije dobro". Nije teško pretpostaviti kolika je širina osmijeha tužiteljice Tadić, ali najmanje trojici ljudi jutros nije do smijeha. Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, direktor Uprave Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić zadržani su sinoć u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu u Istočnom Sarajevu. To je rezultat istrage o neregularnostima oko nabavke 100 respiratora u vrijeme pandemije izazvane korona virusom. Nažalost, kao i bezbroj puta do sada, ne radi se o trijumfu pravde u Bosni i Hercegovini, nego o sukobu udruženih zločinačkih poduhvata, sa ozbiljnim političkim posljedicama na život građana na ovim prostorima.
PRIJETNJE GORDANE TADIĆ
Novalić, Solak i Hodžić zadržani su u SIPA-i zbog afere oko nabavke respiratora preko firme “Srebrena Malina”. Mimo zakonske procedure za javne nabavke firma koja se bavi uzgojem malina trebalo je da nabavi sto respiratora, koji se upotrebljavaju za održavanje na životu teško oboljelih od korona virusa. Sve u tom procesu nabavke bilo je sporno, pa čak i sami respiratori za koje se na kraju ispostavilo da se ne mogu upotrebljavati za liječenje, zbog čega su i nabavljeni. Teško da u tom lancu nabavki i odgovonosti ima neko ko nije kriv. Za sada, Tužilaštvo ovu trojici vodi kao osumnjičene. Još uvijek se očekuje kada će im se pridružiti Jelka Milićević, ministrica finansija u Novalićevoj vladi, koja je jednako odgovorna za nered oko respiratora.
Izgleda kao da verbalne prijetnje Gordane Tadić sa parlamentarne govornice dobijaju svoju konkretnu formu. Vijest da su konačno krenula hapšenja zbog korupcije i kriminala trebalo bi da obraduje svakog u ovoj državi. Svakog ko nije u sistemu vlasti. Odlučnost Tužilaštva BiH trebalo bi da zabrine sve one koji su decenijama vodili ovu zemlju, kako one na vlasti, tako i one koji su jednako odgovorni što korupcija do sada nije procesuirana, a najodgovorniji što “stanje u zemlji nije dobro” šetaju slobodno i dalje vladaju. Samo u posljednjih godinu dana javnost u ovoj zemlji je saznala za “potkivanje”predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije, kako se u Širokom Brijegu kupuju diplome, kako hrvatske obavještajne službe po Bosni i Hercegovini vrbuju MUSLIMANSKE teroriste, kako se migranti ubacuju iz Srbije, a vraćaju u BiH iz Hrvatske, kako premijer Federacije sa svojim ministrom dogovara poslove u namjenskoj proizvodnji za vlastitu firmu, kako sin člana Predsjedništva BiH “sarađuje sa IT kompanijom” koja dobija milionske poslove, kako “kalira” 18 tona papira za štampanje izbornih listića u štamparijama pod kontrolom SNSD-a… Skoro da nije bilo dana, a da se u Bosni i Hercegovini nije pojavila neka nova korupcijska afera. O neriješenim ubistvima Davida Dragičevića i Dženana Memića da ne govorimo.
NOĆENJE U SIPA-I
Slučaj sa nabavkom stotinu respiratora ili poljske bolnice u organizaciji Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske, tačnije šatora vrijednih više od četiri miliona maraka, samo su posljednji u tom predugom nizu kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini. “Srebrena malina” je tek onaj ukras na gorkoj torti kriminala i korupcije iz kuhinje SDA-HDZ-SNSD. Možemo li vjerovati kako je glavna tužiteljica Gordana Tadić odlučila da konačno proguta ovaj gorki desert pa je krenula od ukrasne delicije? Treba vjerovati da hoće. Da će nakon Novalića, Solaka i Hodžića, u prostorijama SIPA-e “biti zadržani” i Milan Tegeltija, Dodik&sin, Dragan Čović, Sebija Izetbegović, Radovan Višković, Fahrudin Radončić, Dragan Lukač, Asim Sarajlić, Dino Konaković… Ogormna je lista čekanja za smještaj na ovoj neatraktivnoj lokaciji u Istočnom Sarajevu. Možda će i sama morati koju noć provesti na kancelarijskom otomanu svog druga Đure Kneževića, tek da mu objasni šta jedna kladionica radi u poslovnom prostoru njene kuće, pardon, kuće njenog svekra, gdje ona sasvim slučajno živi.
Treba vjerovati da će se nastaviti ovaj nepopularni, ali za Bosnu i Hercegovinu vrlo atraktivan turistički aranžman u prostorijama SIPA-e. Ako se ova turistička ponuda okonča “noćenjem” ove trojice u aferi “Respirator”, onda bi neko mogao pomisliti kako je sve ovo samo nastavak politiziranja pravosuđa. Neko bi, ne daj Bože, mogao pomisliti kako se jedan očiti slučaj korupcije i kriminala, kao i hapšenje premijera želi iskoristiti za blokiranje Federacije. Kako HDZ želi preko Marinka Čavare da preuzme kontrolu nad Federacijom BiH. Da neko sprema konačnu realizaciju plana Milorada Dodika i Dragana Čovića o secesiji Bosne i Hercegovine. Da se od Federacije želi napraviti jedan trajni “Mostar”. Da se zbog izbora članova Centralne izborne komisije, koji nisu po volji HDZ-u i Dodiku, Dragan Čović želi, preko Tadićke i Kneževića, osvetiti SDA, svom decenijskom političkom partneru u kriminalu. Da će ova dvojica realizirati dugogodišnji plan njihovih prijatelja iz Ruske Federacije o uspostavi apsolutne kontrole na ovom prostoru do konačno raspada države. Da je nedavna misa za Bleiburg u Sarajevu, u režiji hrvatskog Sabora, bila samo uvodna predstava o tome kako postoji sukob između Bošnjaka i Hrvata u BiH.
Svašta bi čovjek mogao pomisliti ukoliko Tadićka zaustavi borbu protiv korupcije i prestanu hapšenja za sve dosadašnje korupcijeske afere. Ukoliko izgubi apetit nakon što pojede malinu sa ove teškojestive torte. Bez obzira koliko ona srebrena bila.
(zurnal.info)
- BosnjackaHercegovina
- Član
Ako išta još uvijek valja u truhloj i debeloj stranci SDA onda su to svega par ljudi od kojih je jedan baš taj Fadil Novalić.
Samo BiH.
-
SrednjaBosna
- Član
Zar premijer FBiH nema imunitet? kako to da se tek tako hapsi?
-
Zima_212
Zato im je on i meta.BosnjackaHercegovina je napisao/la: ↑30 maj 2020 00:26 Ako išta još uvijek valja u truhloj i debeloj stranci SDA onda su to svega par ljudi od kojih je jedan baš taj Fadil Novalić.
Ne bi me čudilo da su i neki iz SDA umijesani kao i SBB.
Fahro je prvi zakukao kad je Fadil rekao da ce da se oporeže dividenda.
Kako se zove covjek koji ne razumije ekonomiju ? Socijalista.
Fadil odlicno razumije ekonomiju i odlican je premijer. To sto ne moze protiv raznih lobija je druga stvar.
Kanton koji više od dvije decenije ne priznaje bosanski jezik, niti Srbe kao konstitutivni narod
Iz Parlamenta BiH je na adresu vlasti Zapadnohercegovačkog kantona ponovo otišla urgencija u vezi sa presudama Ustavnog suda FBiH prema kojem se ustav ovog kantona treba uskladiti sa Ustavom FBiH.
Zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Nenad Nešić uputio je pitanje Skupštini ZHK zbog neusklađenosti ustava budući da prema posljednjoj presudi Ustavnog suda od 29. maja 2018. ZHK se ponovo poziva da osigura punu jednakopravnost Srba kao konstitutivnog naroda, srpskog i bosanskog jezika, te ćiriličnog pisma.
Naime, ZHK je kanton koji nije čak ni implementirao presudu Ustavnog suda FBiH iz 1998. prema kojoj u Ustavu ZHK nema Srba kao konstitutivnih naroda, niti bosanskog jezika kao ni sprskog jezika kao službenog, jednako kao ni ćirilićnog pisma. Također, u ovoj presudi je navedeno i da je pojam "županija" neustavan.
No, iako je prošlo više od dvije decenije od presude, vlasti ZHK očito ništa nisu poduzele da je implementiraju.
Tako je predsjednik Skupštine ZHK Ivan Jelčić nedavno, dakle u 2020. godini odgovorio Nešiću da su "poduzete određene aktivnosti, koje se između ostalog tiču i formiranja Komisije za promjenu Ustava ZHK".
"Nadamo se kako ćе se promjene Ustava ZHK odnosno amandmani na Ustav u što skorijem vremenu naći na dnevnom redu sjednice Skupštine ZHK", istaknuo je Jelčić.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant
Čović izjavio šta zamjera bošnjačkoj politici i imenovao "aferu svih afera"
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović poručio je da se odnosi Hrvata i Bošnjaka moraju relaksirati te da nema razloga za stalno izazivanje napetosti i kriza
Čović je u intervjuu za Večernji list istaknuo kako sva tri naroda u BiH moraju sarađivati, odbacujući optužbe da je više na strani Srba nego Bošnjaka.
Bošnjačkoj politici, kaže, zamjera, što želi upravljati svim procesima u BiH i šalje loše poruke Hrvatima, a kao očit primjer naveo je izbor članova Centralne izborne komisije BiH.
"To je za mene jača afera od svih drugih afera ako znamo što je uloga te institucije. Ako se neko drzne da bez dogovora s bilo kim, od partnera s kojima čini vlast, zanemari posve proceduru konkursa koja je provedena, prekine sve i imenuje pet članova CIK-a, šalje se jasna poruka, kazao je Čović, dodajući kako je krajnji cilj stvoriti uvjete za preglasavanje Hrvata u izboru člana Predsjedništva BiH i nametanje Doma naroda. Kritizirao je predstavnike međunarodne zajednice što, kako kaže, šute i saginju glavu, na kršenje ustava i zakona u BiH, kao što je slučaj pri izboru članova CIK-a.
Govoreći o potencijalnom nasljedniku na mjestu predsjednika HDZ-a BiH Čović je ustvrdio da unutar stranke ima značajan broj onih koji "udovoljavaju svim standardima koje danas mladi čovjek treba imati ako se želi baviti politikom“.
Ne želi govoriti o imenima kandidata koji bi za dvije-tri godine mogli doći na čelo HDZ-a, jer bi se prema njima usmjerila, smatra on, paljba i pritisak.
"Posve sam, međutim, siguran da im zavidan broj mladih ljudi koji će biti u stanju nositi ovaj projekt. Prije toga moja je snažna želja riješiti ova ključna pitanja kako bi se tim mladim ljudima ostavio čist prostor. Da ih ne dovedemo u situaciju da se moraju baviti poslovima izmjene Izbornog zakona ili Ustava BiH. Čini mi se da smo na sredini tih događanja, jer smo u proteklih 15 godina imali jedan maraton- ustvrdio je Čović.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant