☑ Pravila foruma i savjeti

Migracije

Drina
Član

Re: Migracije

Post Postao/la Drina » 09 jun 2020 18:05

Merih i Karahan Gunay iz Turske doselili u Goražde i otvorili prodavnicu koju svi vole

slika

Nakon što je stigao u BiH u augustu prošle godine, Karahan Gunay iz Turske je sa porodicom nedavno doselio u Goražde. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA Otvorili su dućan sa turskim slatkišima u kojem dominira baklava, turski čaj i kafa. Od ukupno deset vrsta baklava za sada se u ovom dućanu može probati pet koje priprema Muharem iz Gazientapa, turskog grada koji je poznat po ukusnoj baklavi sa pistacijama.

Zahvaljujući Karahanu i njegovoj želji da se skrasi u Bosni, čuvena turska baklava sa pistacijama prvi put se može pronaći u jednom dućanu u Goraždu gdje će se uskoro moći probati svih deset vrsta baklava.

“Postoji deset vrsta, fistikli, cevizli baklava, burma baklava şobiyet cukulatali, şobiyet fistikli, havuç dilimi, fıstik sarma, bulbul yuvasi, sutlu nuriye, dilber dudaği. Ovdje je pet vrsta za sada, baklava sa pistacijama, sa kajmakom, orasima, samo sa orahom i kajmakom, a Muharem će uskoro pripremiti još pet vrsta, tako da će svi moći probati sve što žele. On je poznati majstor baklave koji već godinama živi u Sarajevu, veoma je tražen čak i u Hrvatskoj, međutim on nam za početak pomaže dok ne stigne naš majstor za baklavu iz Turske koji će raditi ovdje. U Turskoj je najpopularnija i najskuplja baklava sa pisatacijama. Mi ćemo ovdje sve pripremati u Goraždu, sve je friško i ukusno”, kaže Karahan.
Odakle je baklava?

Ne upušta se u rasprave o nastanku baklave, jesu li je prvi spremali Asirci, Jermeni, Grci ili Turci. Ukusne “zavežljajčiće” ipak su do savršenstva doveli kuhari Topkapi palače.

“U Turskoj baklava tradicionalno ima jedno punjenje među jufkama i to sa pistacijama, orahom, bademom na egejskom području ili sa posebnim “kajmakom”, U području Crnog mora se koriste lješnjaci za fil baklave.Gaziantep na jugoistoku Turske je nadaleko poznat po svojoj baklavi od pistacija i ona otuda vjerovatno i vuče porijeklo”, kaže Karahan.

Zanimljivo je da je Karahan iz starog turskog grada Eskisihira u blizini Ankare gdje je imao svoju građevinsku firmu za gradnju mostova koja zapošljava oko 140 radnika odlučio doseliti u BIH. Grad od tri miliona staniovnika sa velikim gužvama, zamjenio je mirnim bosanskim gradićem. Po struci je građevinski inžinjer, kao i njegov brat koji još uvijek živi u Turskoj, ali također planira doseliti u BIH. Goražde se čini kao grad u koji vrijedi uložiti, a o razlozima odlaska iz Turske Karahan nije voljan pričati. Kaže da je oduvijek želio da se bavi ovim poslom jer je to u porodičnoj tradiciji, ali za to do danas nije imao priliku.
Mir u Bosni

“Odlučio sam promjeniti posao jer sam mnogo radio do sada i ovdje želim da normalno živim, imam neki posao i fino spavam. Ovdje nisam došao da se obogatim, nego da imam mir i lijepo živim. Odabrao sam Bosnu jer su ovdje Muslimani, imam dosta prijatelja Bosanaca koji su mi pričali o ovoj lijepoj zemlji sa prekrasnom prirodom. U Sarajevu sam registrovao firmu, ali tamo ima i previše onog što mi želimo ponuditi dok u Goraždu niko ne pravi tursku baklavu i slatko.Dopala mi se rijeka, a najviše ljudi. Čuo sma također i da su Turci kupili fakultet ovdje, tako da je puno razloga zašto baš Goražde. Svi su mi govorili nemoj dolaziti u Goraždu nije neki standard, ali meni se Goražde veoma dopalo i mislim da ovdje ljudi lijepo mogu živjeti”, kaže Karahan.

Već je imao priliki upoznati gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića, s kojim je razgovarao o drugim eventualnim ulaganjima, a gradska uprava pružila je neophodnu pomoć u pripremama za pokretanje biznisa, ali i u budućem radu.

U dućanu gdje se prodaje baklava mogu se pronaći svježi turski lokumi i drugi slatkiši, uskoro će se ovdje moći dobiti I topla čokolada koja se priprema na posebna način, ali i turska kafa u pijesku. Planira otvaranje i drugih objekata u kojima će ponuditi još turskih specijaliteta, ali kaže kako mu se ne žuri. Važno je da su “papiri uredni”.

“Posebno me je iznenadila srdačnost ovdašnjih ljudi i spremnost da pomognu. U Sarajevu sam doživio neke neugodnosti, iako sam najprije pokušao tamo. Međutim kad sam vidio Goražde, to je bila ljubav na prvi pogled. Ljudi su nas srdačno dočekali, počeo sam učiti jezik. Bosancima ovdje ću ponuditi tursku kaf, čaj, baklavu i slatkiše, ali želim i uazvrati prijateljstvom i time što ćemo sigurno uložiti više u Goraždu. Polahko, polahko”, kaže Karahan.

Bosna je prelijepa zemlja

Karahanova supruga Merih je porijeklom iz Makedonije. Njeni roditelji su doselili u Tursku gdje je rođena. Studirala je turizam, ali u Turskoj je briga o zaradi za porodicu uglavnom na muškarcima, ispričao nam je Karahan.

“Malo je neobično ovdje, žene su potpuno drugačije, opuštenije I kad ulaze u radnju imaju osmijeh, kod nas je malo drugačije. Merih je trenutno sa mlađim sinom u igraonici Plavi cvijet, on će ovdje pohađati školu, sada uče jezik. Stariji sin je upisao koledž u Sarajevu. Volim Bosnu i ako bude sve kao što smo planirali mislim ostati i živjeti ovdje, uzeti bosansko državljanstvo. Ovo je prelijepa zemlja”, kaže Karahan.

U izlogu dućana su i figurice turskih sultana koje je ponio sa sobom.

“Donio je sa sobom sve ove Sulejmane, ali nije Hurem”, šali se njegov prijatelj Fahrudin Hubjer zahvaljujući kojem je i upoznao Goražde.

Za prodavnicu sa baklavama već su zainteresirani iz Andrićgrada u Višegradu. U Goraždu su trenutno u pripremi četiri radnje koje otvaraju Karahan i njegov prijatelj iz Turske.

“Zaposlit ću Bosance, a ja idem loviti ribu na Drini. Još da nađem koji dunum zemlje da se bavim poljoprivredim i uživam u tome, onako za svoju dušu”, kaže Karahan.

https://gorazdeonline.com/2020/06/09/me ... oseDxEK84M
Biće onako kako Bošnjaci odluče

atif
Član

Post Postao/la atif » 22 jun 2020 05:27

Cija je ovo trgovina?

slika

Inspekcija zatvorila market u neposrednoj blizini kampa Lipa
Sinoć, oko 23:00h, inspekcijski organi su zatvorili market u vlasništvu M. Đ. zbog nedozvoljene prodaje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, kao i ne poštivanje istaknutog radnog vremena i kršenje propisa iz oblasti fiskalizacije.

Operativnim radom pripadnika MUP-a USK došlo se do saznanja da se u marketu, koji je otvoren aktiviranjem Prihvatnog centra Lipa, čiji su kupci, gotovo isključivo, migranti koji borave u kampu, ne dozvoljeno vrši prodaja alkoholnih i duhanskih proizvoda, kao i kršenje zakona iz oblasti fiskalne politike i ne poštivanje istaknutog radnog vremena.

Ovakav rad marketa uveliko je uticao na sigurnosno stanje u kampu, čime se dodatno otežavao rad samog kampa kao i lica koja su direktno zadužena za sigurnost, kao i samih korisnika.

Prilikom pretresa objekta, zatečeno je navedeno stanje, a tom prilikom je lišeno slobode lice inicijala M.M. koji je radio u marketu i koji je pokušao da prikrije tragove vršenja nelegalnih radnji i ometa službena lica u vršenju službenih radnji.

Epilog ove priče možemo očekivati u narednom periodu nakon postupanja nadležnog Tužilaštva, o čemu ćemo izvještavati.
https://www.cazin.net/vijesti/inspekcij ... kampa-lipa

atif
Član

Post Postao/la atif » 29 jun 2020 06:02

Aktivnosti i migrantsko pitanje

Svakodnevno smo svjedoci sve većeg prisustva migranata na ulicama, kako grada Bihaća gdje je najveća koncentracija, tako i u drugim gradovima USK.

Kapaciteti prihvatnih kampova smještenih na području USK su popunjeni i gotovo se prestalo sa prijemom novih korisnika koji dolaze sa područja Sarajeva i Tuzle.

Kamp Lipa, koji je trebao poslužiti kao rješenje za smještaj novopristiglih i prisutnih migranata, popunio je svoje kapacitete, mada ovih dana vrši prihvat manjih grupa korisnika uz ranije utvrđene procedure.

Mogućnost prijema novih korisnika se otvara uslijed odlaska postojećih korisnika u nastojanju da prijeđu državnu granicu kako bi stigli na krajnju destinaciju u nekoj od europskih država.

Trenutna sigurnosna situacija je zadovoljavajuća zahvaljujući pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, tj. dvojice policajaca koji su svojim operativnim i krajnje profesionalnim radom uspjeli spriječiti daljnu prodaju alkohola i visokotarifnih roba u jednom od otvorenih marketa u neposrednoj blizini kampa. Svoj puni doprinos u održavanju sigurnosne situacije na zadovoljavajućem nivou daju i pripadnici Agencije za fizičku i tehničku zaštitu ¨Bakrač security¨d.o.o.

Rješavanje pitanja migranata ćemo pratiti i u buduće, o čemu ćemo redovno izvještavati.
https://www.cazin.net/vijesti/aktivnost ... ko-pitanje

atif
Član

Post Postao/la atif » 03 jul 2020 04:06

Hrvati uništavaju prašumu Plješevice
Jučer je negdje na granici s Hrvatskom ranjen migrant u pokušaju “the game”, tačnije ilegalnog prelaska te je, dok je dopremljen u bihaćku bolnicu, od posljedica ranjavanja i preminuo.

– Mi još istražujemo gdje se nalazi lokalitet na kojem je došlo do pucanja, to je negdje okolina Kulen-Vakufa u pravcu granice s Republikom Hrvatskom. Dakle, mi ne znamo ni gdje je to bilo, a kamoli sa koje strane je došao metak. To se još utvrđuje. Drugi migranti kažu da su imali namjeru preći granicu i u tom momentu nisu znali jesu li je prešli ili nisu. Vodićemo ih da nam pokažu gdje je to. Oni nisu ništa vidjeli, samo su začuli pucanj, ranjeni je zajaukao i pao. Tako su ispričali, kazao nam je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK-a.

Metak koji je dobio u leđa je sačma, što je moglo biti ispaljeno iz lovačke puške ili pumparice. Motiva da pucaju na migrante imaju i s jedne i s druge strane, uz neprestano kršenje zakona, nemoć državnih vlasti i jednih i drugih da zaustave ili preusmjere ovu rutu, prekobrojni krijumčari i oštre diplomatske note globalnih organizacija teška su igra koja kao nusproizvod ima rast mržnje. Naknadno se, u ovom konkretnom slučaju, ispostavilo da je u pitanju bio nesretan slučaj.

Nasilje nad migrantima dešava se na obje strane granice, iako se migranti više žale na susjednu Hrvatsku. Ovo se moglo i očekivati nakon što je Hrvatska “obrijala” glavu Plješevice, međutim, upozorenja iz Unsko-sanskog kantona niko nije htio da čuje.
– Prema našem izvoru bliskom Vladi USK-a, iako su razmatrali opcije međunarodnog prava, najefikasnije što su mogli učiniti jeste da pošalju Graničnu policiju BiH da hapsi hrvatske drvosječe. Iako je premijer USK-a time bio zaprijetio, do toga nije došlo, a sječa je evo i završena, kazao izvor Oslobođenja.

Prekjučer je na sjednici Skupštine Kantona poslanik Hajrudin Halilović aktualizirao ovo pitanje i zatražio da se pripreme odgovori.

Kako je i domaćoj, ali i hrvatskoj vlasti dobrim dijelom stalo da onemogući ovu rutu migrantima, stiče se dojam da se na sječu Plješevice susjedima progledalo kroz prste. Šteta je nastala jer su pogoršani i međususjedski odnosi.
– Nemaju oni nama šta zamjerati što preko nas migranti dolaze u Hrvatsku, neka zamjeraju Grčkoj koja ih sve pušta, a koja je kao i Hrvatska članica EU, prokomentarisao nam je profesor Mujo Demirović.

I poslanik u Parlamentu Federacije BiH Asim Kamber nije optimista da će ovo dobro završiti.

– Ovo je samo jedan u nizu incidenata koji nam se dešavaju i s hrvatske, ali i sa srbijanske strane. Oni kao da nisu odustali od imperijalističkih i agresorskih pretenzija, tako da i dalje možemo očekivati da povređuju našu granicu, da ulaze i provode svoju politiku, misli Kamber. Nedavno je i Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH uputilo apel svim institucijama da se zaustavi kriminal na Plješevici, dok se ne uradi razgraničenje između dvije države.

– Prema međunarodnoj klasifikaciji zaštite prirode International Union for Conservation of Nature (IUCN), koju je BiH prihvatila i ratificirala, prašume poput Plješevice su u prvoj kategoriji strogo zaštićenih područja u svrhu znanstvenih istraživanja, strogo zaštićena područja divljine. Hrvatska mora ispoštovati niz međunarodnih standarda i propisa iz oblasti šumarstva i zaštite prirode, uzalud su upozoravali iz Udruženja.

Prašuma se nalazi na teritoriji obje države, a njena površina je nešto više od 500 ha. Prašume su biseri šumarstva, koje u svijetu uživaju najviši stepen zaštite u odnosu na druge ekosisteme.

– Zbog toga pozivamo institucija BiH da se pod hitno obustavi sječa stabala koja još traje na navedenom lokalitetu i planiranom koridoru, da se uradi razgraničenje, da se uradi procjena štete na dijelu teritorije BiH usljed sječe šume, da u postupku utvrđivanja visine štete na šumi i šumskom zemljištu i razgraničenju učestvuje ŠPD Unsko-sanske šume d. o. o. Bosanska Krupa te da se istim izvrši finansijska odšteta zbog izvršenih sječa na njihovom području, poručili su oni.

Izvor: Oslobođenje/Index.ba
https://www.index.ba/hrvati-unistavaju- ... ljesevice/

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 03 jul 2020 07:11

Uz onakve ''poslanike'' poput Kambera gdje u po bijela dana mozes da vidis 10 mladica u centru Sanskog Mosta,ciji hoteli su razvaljeni i unisteni.Do onakve glupace koja je nazovi ministar.Dobro je da smo mi zivi i zdravi ikako.Meni je humor kad vidim ovakve zalagaoce za neka prava Bosnjaka
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 03 jul 2020 07:22

Drina je napisao/la: 09 jun 2020 18:05 Merih i Karahan Gunay iz Turske doselili u Goražde i otvorili prodavnicu koju svi vole

slika

Nakon što je stigao u BiH u augustu prošle godine, Karahan Gunay iz Turske je sa porodicom nedavno doselio u Goražde. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA Otvorili su dućan sa turskim slatkišima u kojem dominira baklava, turski čaj i kafa. Od ukupno deset vrsta baklava za sada se u ovom dućanu može probati pet koje priprema Muharem iz Gazientapa, turskog grada koji je poznat po ukusnoj baklavi sa pistacijama.

Zahvaljujući Karahanu i njegovoj želji da se skrasi u Bosni, čuvena turska baklava sa pistacijama prvi put se može pronaći u jednom dućanu u Goraždu gdje će se uskoro moći probati svih deset vrsta baklava.

“Postoji deset vrsta, fistikli, cevizli baklava, burma baklava şobiyet cukulatali, şobiyet fistikli, havuç dilimi, fıstik sarma, bulbul yuvasi, sutlu nuriye, dilber dudaği. Ovdje je pet vrsta za sada, baklava sa pistacijama, sa kajmakom, orasima, samo sa orahom i kajmakom, a Muharem će uskoro pripremiti još pet vrsta, tako da će svi moći probati sve što žele. On je poznati majstor baklave koji već godinama živi u Sarajevu, veoma je tražen čak i u Hrvatskoj, međutim on nam za početak pomaže dok ne stigne naš majstor za baklavu iz Turske koji će raditi ovdje. U Turskoj je najpopularnija i najskuplja baklava sa pisatacijama. Mi ćemo ovdje sve pripremati u Goraždu, sve je friško i ukusno”, kaže Karahan.
Odakle je baklava?

Ne upušta se u rasprave o nastanku baklave, jesu li je prvi spremali Asirci, Jermeni, Grci ili Turci. Ukusne “zavežljajčiće” ipak su do savršenstva doveli kuhari Topkapi palače.

“U Turskoj baklava tradicionalno ima jedno punjenje među jufkama i to sa pistacijama, orahom, bademom na egejskom području ili sa posebnim “kajmakom”, U području Crnog mora se koriste lješnjaci za fil baklave.Gaziantep na jugoistoku Turske je nadaleko poznat po svojoj baklavi od pistacija i ona otuda vjerovatno i vuče porijeklo”, kaže Karahan.

Zanimljivo je da je Karahan iz starog turskog grada Eskisihira u blizini Ankare gdje je imao svoju građevinsku firmu za gradnju mostova koja zapošljava oko 140 radnika odlučio doseliti u BIH. Grad od tri miliona staniovnika sa velikim gužvama, zamjenio je mirnim bosanskim gradićem. Po struci je građevinski inžinjer, kao i njegov brat koji još uvijek živi u Turskoj, ali također planira doseliti u BIH. Goražde se čini kao grad u koji vrijedi uložiti, a o razlozima odlaska iz Turske Karahan nije voljan pričati. Kaže da je oduvijek želio da se bavi ovim poslom jer je to u porodičnoj tradiciji, ali za to do danas nije imao priliku.
Mir u Bosni

“Odlučio sam promjeniti posao jer sam mnogo radio do sada i ovdje želim da normalno živim, imam neki posao i fino spavam. Ovdje nisam došao da se obogatim, nego da imam mir i lijepo živim. Odabrao sam Bosnu jer su ovdje Muslimani, imam dosta prijatelja Bosanaca koji su mi pričali o ovoj lijepoj zemlji sa prekrasnom prirodom. U Sarajevu sam registrovao firmu, ali tamo ima i previše onog što mi želimo ponuditi dok u Goraždu niko ne pravi tursku baklavu i slatko.Dopala mi se rijeka, a najviše ljudi. Čuo sma također i da su Turci kupili fakultet ovdje, tako da je puno razloga zašto baš Goražde. Svi su mi govorili nemoj dolaziti u Goraždu nije neki standard, ali meni se Goražde veoma dopalo i mislim da ovdje ljudi lijepo mogu živjeti”, kaže Karahan.

Već je imao priliki upoznati gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića, s kojim je razgovarao o drugim eventualnim ulaganjima, a gradska uprava pružila je neophodnu pomoć u pripremama za pokretanje biznisa, ali i u budućem radu.

U dućanu gdje se prodaje baklava mogu se pronaći svježi turski lokumi i drugi slatkiši, uskoro će se ovdje moći dobiti I topla čokolada koja se priprema na posebna način, ali i turska kafa u pijesku. Planira otvaranje i drugih objekata u kojima će ponuditi još turskih specijaliteta, ali kaže kako mu se ne žuri. Važno je da su “papiri uredni”.

“Posebno me je iznenadila srdačnost ovdašnjih ljudi i spremnost da pomognu. U Sarajevu sam doživio neke neugodnosti, iako sam najprije pokušao tamo. Međutim kad sam vidio Goražde, to je bila ljubav na prvi pogled. Ljudi su nas srdačno dočekali, počeo sam učiti jezik. Bosancima ovdje ću ponuditi tursku kaf, čaj, baklavu i slatkiše, ali želim i uazvrati prijateljstvom i time što ćemo sigurno uložiti više u Goraždu. Polahko, polahko”, kaže Karahan.

Bosna je prelijepa zemlja

Karahanova supruga Merih je porijeklom iz Makedonije. Njeni roditelji su doselili u Tursku gdje je rođena. Studirala je turizam, ali u Turskoj je briga o zaradi za porodicu uglavnom na muškarcima, ispričao nam je Karahan.

“Malo je neobično ovdje, žene su potpuno drugačije, opuštenije I kad ulaze u radnju imaju osmijeh, kod nas je malo drugačije. Merih je trenutno sa mlađim sinom u igraonici Plavi cvijet, on će ovdje pohađati školu, sada uče jezik. Stariji sin je upisao koledž u Sarajevu. Volim Bosnu i ako bude sve kao što smo planirali mislim ostati i živjeti ovdje, uzeti bosansko državljanstvo. Ovo je prelijepa zemlja”, kaže Karahan.

U izlogu dućana su i figurice turskih sultana koje je ponio sa sobom.

“Donio je sa sobom sve ove Sulejmane, ali nije Hurem”, šali se njegov prijatelj Fahrudin Hubjer zahvaljujući kojem je i upoznao Goražde.

Za prodavnicu sa baklavama već su zainteresirani iz Andrićgrada u Višegradu. U Goraždu su trenutno u pripremi četiri radnje koje otvaraju Karahan i njegov prijatelj iz Turske.

“Zaposlit ću Bosance, a ja idem loviti ribu na Drini. Još da nađem koji dunum zemlje da se bavim poljoprivredim i uživam u tome, onako za svoju dušu”, kaže Karahan.

https://gorazdeonline.com/2020/06/09/me ... oseDxEK84M

Voli on Bosnu ili je jednostavno protjeran iz Turske.Ovakvi likovi koji dodju i ne znas politicki angazman doticnog.Mogu samo da nas unazade i on je jos krenuo s baklavama.Nije on nista donio nego je sigurno znao da ce biti protjeran iz Turske.Lik nema 20 godina.Zena je daleko moladja od njega.Ima drugu zenu.I jos sta

I u kojoj drzavi svijeta mozes da doselis prije godinu dana i kupujes zemlju.I to ''legalno'' bez drzavljanstva.Volo bih da takvo sta vidim u Americi.Neki vide ovdje progres sto je ovaj dosao s baklava prodavati ali ne gleda se sira slika.Kao onaj krstas iz Gorazda koji ''voli Gorazde''

Kakva je politicka platforma ovog covjeka.Bas zbog njega moze doci do diplomatskog skandala s Turskom.Ili jos gore.Na kraju krajeva nije otvorio hotele

atif
Član

Post Postao/la atif » 07 jul 2020 08:50

Mujo Koričić, komesar MUP-a USK: Nisu ovo nikakve migracije, ovo je klasični organizirani kriminal
Lovac iz Kulen-Vakufa jučer je na području ovog mjesta ubio migranta. Kako je ispričao policiji, mislio je da je riječ o divljim svinjama i opalio je iz puške. Kada je shvatio da je pogodio čovjeka, odbacio je pušku i pobjegao.

Sedam migranata koji su bili u grupi s ranjenim nosili su ga do pruge. Međutim, nije mu bilo spasa i on je na putu do ambulante preminuo. Kako je za „Dnevni avaz“ potvrdio Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK, kod njega su na leđima uočene rane od sačme.

Znaju puteve

– Oni su imali namjeru prijeći ilegalno u Hrvatsku – kazao je Šiljdedić.

Mujo Koričić, komesar MUP-a USK, naveo je je situacija u tom kantonu već mjesecima napeta.

– Ovaj posljednji događaj još je jedan ozbiljan alarm da se svi uključe u rješavanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu – rekao je Koričić.

Naglasio je da stvari treba nazvati pravim imenom.

– Nisu ovo nikakve migracije, ovo je klasični organizirani kriminal. Ja, koji cijeli život živim u Bihaću, ne znam kako se preko Plješevice dolazi u Hrvatsku. Migrant dođe iz Pakistana i zna napamet put do Hrvatske. O čemu se tu radi – dodaje komesar Koričić.

Još jedan primjer koji pokazuje da se radi o organiziranom prelasku u zemlje Evropske unije jeste i „nestanak“ porodica s djecom, prvobitno smještenih u kampu u bivšem Đačkom domu u Borićima.

– Dođu porodice, mi ih smjestimo, dobiju hranu i normalne uvjete za boravak. Oni tu ostaju dva do tri dana jer je lijepo vrijeme. Odjednom, za nekoliko sedmica, samo se jave iz neke od zemalja Evropske unije – kaže za naš list jedan od volontera iz ovog doma.

Krivična djela

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK, naglašava da migranti iz Sarajeva i ostalih dijelova BiH do USK prođu nekoliko policijskih agencija i da ih niko i ne pita gdje i zašto idu.

– I onda, kada dođu u Bihać ili neki drugi grad u našem kantonu, mi smo dužni brinuti se za njihovo ponašanje, da naši građani budu sigurni. Niko ništa ne radi osim naše policije. Trebali smo dobiti centre na prostoru Republike Srpske, imali smo obećanje EU zvaničnika. I od toga se odustalo – kaže Kljajić i dodaje da ne postoji krivično djelo koje migranti nisu počinili.
https://www.index.ba/mujo-koricic-komes ... -kriminal/

mladunce
Član

Post Postao/la mladunce » 11 jul 2020 16:42

Pozdrav svima. Zanima me zbog čega ne mogu pristupiti temi živorođeni.. Pratim dugo ali nisam aktivista niti sam zainteresovan da pisem postove. Očito je da mi od nedavno ta tema nedostupna pa me zanima zbog čega i mogu li biti samo neko ko želi biti u toku sa aktuelnim i formacijams. Ako ne, ok. Inače pozdravljam stranicu i hvala u svakom slučaju.

atif
Član

Post Postao/la atif » 14 jul 2020 03:38

POGLEDAJTE KAKO DODIKOVA VLAST RJEŠAVA PROBLEM MIGRANATA: Policija RG-a autobus pun ilegalnih migranata dovezla na međuentitetsku liniju i potjerala ih prema Bihaću!
O problemu ulaska ilegalnih migranata u Bosnu i Hercegovinu posljednjih se nedjelja govori malo ili nikako, iako se taj broj svakodnevno uvećava i dodatno otežava prilike u zemlji, osobito u Unsko-sanskom kantonu, koji migranti koriste kao bazu za bijeg u zemlje Evrope.
Prema podacima koje je 26. juna na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH pedočio Dragan Mektić, zastupnik i bivši ministar sigurnosti BiH (novog ministra još nema nakon što je Fahrudin Radončić iznenađeno i uvrijeđeno napustio tu funkciju), u Bosni i Hercegovini je od 1. januara do 24. juna registrirano 10.595 ilegalnih migranata, od kojih je samo njih 196 podnijelo zahtjev za azil. Prema Mektićevim procjenama, ove godine se ne bi trebao znatnije povećati broj ilegalnih migranata u odnosu na prošlu godinu. Migranti koriste iste rute, oni iz Bugarske i Grčke najviše preko Srbije, a nešto manje iz Crne Gore, ulaze u našu zemlju.

Prijedlozi koje je Ministarstvo sigurnosti BIH iznosilo pred nadležne institucije (Predsjedništvo BiH) da se pojačaju kontrole na granici sa Srbijom povećanjem broja pripadnika Granične policije BiH, kao i uključenjem (nenaoružanih) pripadnika Oružanih snaga BiH, nisu podržani od predstavnika RG-a.Vlasti RG problem s ilegalnim migrantima na teritoriji tog eniteta rješavaju samostalno, po kratkom postupku i uz upotrebu svih dopuštenih i nedopuštenih sredstava (pri)sile.

O tome svjedoče i jučerašnji događaj i fotografije koje objavljujemo. Uz pratnju policije RG , jučer je na međuentitetsku liniju u Unsko-sanskom kantonu dovezen pun autobus, više desetina migranata koji su pokupljeni na ulicama Banje Luke i drugih gradova, a potom su izbačeni i upućeni prema Bihaću. Kakva je njihova daljnja sudbina, poznato je. Zajedno s hiljadama drugih ilegalnih migranata, preplavit će Bihać i tamošnje imigrantske centre pokušavajući umaći brojnim, često nemilosrdnim kontrolama i ophodnjama hrvatske policije i domoći se Evropske unije. Što često zna potrajati mjesecima, pa i godinama.

(SB)
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/162 ... ihacu.html

slika

slika

atif
Član

Post Postao/la atif » 14 jul 2020 03:43

mladunce je napisao/la: 11 jul 2020 16:42 Pozdrav svima. Zanima me zbog čega ne mogu pristupiti temi živorođeni.. Pratim dugo ali nisam aktivista niti sam zainteresovan da pisem postove. Očito je da mi od nedavno ta tema nedostupna pa me zanima zbog čega i mogu li biti samo neko ko želi biti u toku sa aktuelnim i formacijams. Ako ne, ok. Inače pozdravljam stranicu i hvala u svakom slučaju.
Pozdrav i tebi! Svi koji aktivno pišu i doprinose ovome forumu mogu ući na taj podforum.

sayko
Novi kolač

Post Postao/la sayko » 14 jul 2020 12:04

Pozdrav
Dobre stvari radite na ovom forumu, sve pohvale.
Pratio sam forum godinama, nisam bio aktivan, vecinom sam citao.
I ne znam iz kog razloga, vise nisam mogao pristupiti forumu, morao sam napravit novi profil., ali sad ne mogu uci na teme o demografiji, šta treba uraditi, da bi dobio pristup. Hvala

abu seid
Član

Post Postao/la abu seid » 15 jul 2020 02:23

sayko je napisao/la: 14 jul 2020 12:04 Pozdrav
I ne znam iz kog razloga, vise nisam mogao pristupiti forumu, morao sam napravit novi profil., ali sad ne mogu uci na teme o demografiji, šta treba uraditi, da bi dobio pristup. Hvala
Samo baciš pogled na post iznad tvog.

atif
Član

Post Postao/la atif » 17 jul 2020 03:58

Šiljdedić za USKinfo.ba - U prvih šest mjeseci legitimisali smo preko 15 hiljada migranata u USK-u, veliki dio prešao granicu
Unsko-sanski kanton se sa migrantskom krizom bori od početka 2018. godine.

Iako se na području Kantona nalaze četiri kampa, broj migranta koji borave na otvorenom i na javnim površinama, kao i u privatnim smještajima, prema procjenama je još veći od broja migranata u kampovima.

Neslužbene procjene govore da se u USK-u nalazi između pet i sedam hiljada migranata, ali se ta brojka konstantno mijenja.

Međutim, iz MUP-a USK-a tvrde kako se veliki broj migranta unatoč jakim kontrolama državne granice, posebno od strane policije Republike Hrvatske, "probije" u zemlje Evropske unije i zapadne Evrope.

Jednu takvu izjavu, za USKinfo.ba, dao je i portparol Uprave policije MUP-a USK-a, Ale Šiljedić koji je govorio o tome kako je u prvih šest mjeseci ove godine legitimisano preko 15 hiljada migranata.

sayko
Novi kolač

Post Postao/la sayko » 24 jul 2020 10:34

abu seid je napisao/la: 15 jul 2020 02:23
sayko je napisao/la: 14 jul 2020 12:04 Pozdrav
Samo baciš pogled na post iznad tvog.
Hvala👍

atif
Član

Post Postao/la atif » 24 jul 2020 17:18

Sramno ponašanje iz entiteta Rg- pogledajte kako dovoze migrante u USK

Naš portal je više puta dosad pisao i objavljivao priče o tome kako iz entiteta Republika Srpska dovoze migrante i ostavljaju ih na granici sa FBiH, odnosno USK. Na adresu našeg portala stigao je još jedan video naše čitateljice, pogledajte ga u cjelosti.

https://www.cazin.net/vijesti/sramno-po ... dajte-kako

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 29 jul 2020 11:53

Sve te migrante prebaciti u preostala pravoslavna sela Usk kantona.Iducu turu koja dodje.Prebaciti ih sve u Martin Brod kraj manastira.Ili u Bos Petrovac.Gomilanje tih ljudi izmedju 5000-10 000 u vec prenapucenom Buzimu i ostatku samo ce dovesti do nasilja ili gorih stvari

Ocito je jasno da je ovo presutan plan Sarajevske carsije jer ona ih nadgleda kad predju Drinu.Dostavlja im Autobuse i baca ih za Krajinu.S Dodikom.Glupo je da policija Usk kantona ne moze ili ne smije da zaustavi autobus 100 tinjak.I da sve te migrante vrati odakle su dosli bili

BosniaFirst
Član

Post Postao/la BosniaFirst » 29 jul 2020 13:31

Jack je napisao/la: 29 jul 2020 11:53 Sve te migrante prebaciti u preostala pravoslavna sela Usk kantona.Iducu turu koja dodje.Prebaciti ih sve u Martin Brod kraj manastira.Ili u Bos Petrovac.Gomilanje tih ljudi izmedju 5000-10 000 u vec prenapucenom Buzimu i ostatku samo ce dovesti do nasilja ili gorih stvari

Ocito je jasno da je ovo presutan plan Sarajevske carsije jer ona ih nadgleda kad predju Drinu.Dostavlja im Autobuse i baca ih za Krajinu.S Dodikom.Glupo je da policija Usk kantona ne moze ili ne smije da zaustavi autobus 100 tinjak.I da sve te migrante vrati odakle su dosli bili
Baš tako. Nema smisla tolike migrante trpati u gusto naseljena, pogotovo bošnjačka mjesta kada nam ih Srbi šalju.

Poslati sve u daleko slabije naseljenu općinu Bosanski Petrovac, nije problem naći razlog ako zatreba. Kao prvo u Krnjeušu i još ono malo vitalnih četničkih sela, pa nek se žale Dodiku i njegovom vetu na veći angažman GP i OS BiH, pa zatim malo i u Martin Brod i šume uz granicu, ako pobjegnu, "uradili smo sve što smo mogli" da ih zaustavimo da odu u "lijepu njihovu", jedino da nam još i Čović pomogne, jer GP vodi njegov kadar, tako da i katolici primjedbe mogu njemu slati.
Ovo su sve stvari koje MUP USK može samostalno uraditi bez nekih dozvola viših nivoa. Ne znam šta su čekali dosad, mada mi to čekanje i pasivnost volimo zvati saburom.

Dosta je bilo sabura.
Dosta je bilo zajebancije.

PS. Da li MUP USK misli uvoditi rezervni sastav policije ili znatno proširiti kapacitete, jer ako je ikada bilo opravdanog razloga zato, onda je to sada.

Bihmos
Član

Post Postao/la Bihmos » 29 jul 2020 18:02

BosniaFirst je napisao/la: 29 jul 2020 13:31
Jack je napisao/la: 29 jul 2020 11:53 Sve te migrante prebaciti u preostala pravoslavna sela Usk kantona.Iducu turu koja dodje.Prebaciti ih sve u Martin Brod kraj manastira.Ili u Bos Petrovac.Gomilanje tih ljudi izmedju 5000-10 000 u vec prenapucenom Buzimu i ostatku samo ce dovesti do nasilja ili gorih stvari

Baš tako. Nema smisla tolike migrante trpati u gusto naseljena, pogotovo bošnjačka mjesta kada nam ih Srbi šalju.

Poslati sve u daleko slabije naseljenu općinu Bosanski Petrovac, nije problem naći razlog ako zatreba. Kao prvo u Krnjeušu i još ono malo vitalnih četničkih sela, pa nek se žale Dodiku i njegovom vetu na veći angažman GP i OS BiH, pa zatim malo i u Martin Brod i šume uz granicu, ako pobjegnu, "uradili smo sve što smo mogli" da ih zaustavimo da odu u "lijepu njihovu", jedino da nam još i Čović pomogne, jer GP vodi njegov kadar, tako da i katolici primjedbe mogu njemu slati.
Ovo su sve stvari koje MUP USK može samostalno uraditi bez nekih dozvola viših nivoa. Ne znam šta su čekali dosad, mada mi to čekanje i pasivnost volimo zvati saburom.

Dosta je bilo sabura.
Dosta je bilo zajebancije.

PS. Da li MUP USK misli uvoditi rezervni sastav policije ili znatno proširiti kapacitete, jer ako je ikada bilo opravdanog razloga zato, onda je to sada.
Prevoz u pomenute opstine je naj bolja opcija u trenutnoj situaciji. Zna li iko postoji li zakonska prepreka za takav potez? U cijoj bi nadleznosti to bilo? Da li je ovo iskljucivo nadleznost MUP-a USK?

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 03 aug 2020 13:34

Migranti napali i opljačkali dvije djevojke na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu

Na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu u noći s četvrtka na petak (31. juli) u 01:20 sati dva migranta su uz prijetnju nožem opljačkali jednu osobu.
Kako su iz MUP-a KS naveli opljačkana je osoba inicijala A.K. iz Sarajeva. Rečeno je da je počinjeno krivično djelo Razbojništvo.

"Tom prilikom je otuđen novčanik s ličnim dokumentima i određenom količinom novca. O navedenom je obaviješten Kantonalni tužilac u Sarajevu. Policijski službenici rade na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku počinilaca", saopćeno je iz MUP-a KS.

Naime, na društvenim mrežama se šire informacije da su tu noć napadnute dvije djevojke.

Isto je potvrđeno i redakciji portala Klix.ba kojoj se javio jedan građanin i naveo da su navodi istiniti jer lično poznaje navedene djevojke.

"Jedna od napadnutih djevojaka čak i radi za organizaciju koja pomaže migrantima da imaju osnovne potrepštine poput hrane, vode i higijenskih proizvoda. Jedna djevojka je 'zaradila' rez na vratu jer je upotrijebio nož kojim joj je iscijepao i odječu", kazao nam je građanin koji se javio našoj redakciji.

Dodao je da su migranti, nakon što su opljačkali jednu od djevojaka pobjegli u pravcu Kovačića.

"Od tada im se gubi svaki trag, a djevojkama je tu noć pomoć pružio momak koji se vozio biciklom. Otuđena je torba i u njoj lični dokumenti i novac. Shodno navedenim događajima, djevojke su preživjele neviđen teror i plaše se izaći vani", kazao je.

Bitno je istaći da ovo nije prvi slučaj da se ovakve vrste napada dešavaju na Vilsonovom šetalištu pogotovo u noćnim satima kada je njegov veliki dio pod potpunim mrakom, samim time nepregledan i nesiguran.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 04 aug 2020 11:39

Migranti "preplavili" ulaz u Veliku Kladušu: Hiljade ih na ulicama, mještani strahuju
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Odgovorite