Vitalna statistika BiH
Re: Vitalna statistika BiH
Na osnovu tih ljudi se gube ili dobijaju izbori.Vidi pod Srebrenica.Jel ima il nema to je nevazno.Na kraju dana se gleda rezultat.Ako cu ja trcari 200 metara da pobjedim Maraton od 42 km.I ako uspijem da me ne ufate.Ja cu ga uzeti.Isto za Srebrenicu.Jel Srba ima toliko redovnih biraca?Nema
Ali da ne trolamo temu.Mislim da je dovoljno.Imas na izbori/politika.Pa tamo nastavi ako zelis
Ali da ne trolamo temu.Mislim da je dovoljno.Imas na izbori/politika.Pa tamo nastavi ako zelis
Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

Od 46 redovnih biraca Bosnjaka je 18.Eto sta je.

-
BosniaUser
- Član
Svih tih 18 Bošnjaka živi u Jezeru, skoro sve ih znam u glavu
Ne postoji ni jedna bošnjačka kuća u onom dijelu Prisoju koji je pripao Federaciji, usto to su sve razbacane kuće po brdima u kojima skoro niko i ne živi
Vjeruj mi da ne bih znao.Ali to je vec krsenje izbornog zakona.Jel mozda to sto veci dio Jezera naselja je u Krmetnjaku.Pa ono malo sto je u Federaciji se pise pod Prisoje.Ali imas i Prisoje Bosnjaka na popisu 2013.Tako ne bih znao da budem tacan ovdje.Ocigledno je da je to moguce.Nije da nije moguce.Posebno ako je Brdo.I ako je teren skroz los

Samo da pitam.
Znaci sta? Jel ima ili nema bosnjaka koji zive u prisojama u FBIH ili RS?
Haman sam Jajcanin pa me interesuje
Znaci sta? Jel ima ili nema bosnjaka koji zive u prisojama u FBIH ili RS?
Haman sam Jajcanin pa me interesuje
Postoji dio Prisoja koji se zovu Memici.To je zaseok valjda.Neki pak kazu da nema Bosnjaka u Prisojama.Sto je prilicno cudno jer popis stanovnistva 2013 je rekao da ima u Jezeru 6 stanovnika i svih 6 su Srbi.U Federalnom dijelu naselja Jezero.Dok u Prisojama zivi 6 Bosnjaka.Sad je daleko vise nego prije 7 godina.

Interesantno, valjda znaci poklapanje nadam se.
Oni su svoje zavrsili u opstini Jajce.Ono sto je za Bosnjake naprimjer Mrkonjic Grad.To je za njih Jajce.Mozda ce se moci i pokusati da odrze na rubnim selima koje se granice s Krmetnjakom tipa Kamenice,Cusine i Prisoje/Jezero Fed dio.Dok tamo gdje su bili okruzeni Bosnjacima oko Vinca.Danas nemas nijednog Srbina,znaci taj kraj su napustili kao i cijelu opstinu Donji Vakuf

Interesantan clanak, iako je skutorska stranica. Kad se samo sjetim koliko je nas djece bilo bas na ovim ulicama sto se spominju, sve do rata.
MOSTARSKA ZBILJA O KOJOJ SE ŠUTI: U zgradi od 90 stanova, samo osam obitelji sa školskom djecom
https://www.hercegovina.info/vijesti/bi ... ygHC4Rrb00
MOSTARSKA ZBILJA O KOJOJ SE ŠUTI: U zgradi od 90 stanova, samo osam obitelji sa školskom djecom
https://www.hercegovina.info/vijesti/bi ... ne/190580/
Sa iste stranice. Pomor u Trebinju.
Vidio sam na onok stranici sa smrtovnicama iz Trebinja da ima puno umrlih muskaraca u 40im i ranim 50tim.
Korona ih pokosi
Sa iste stranice. Pomor u Trebinju.
Vidio sam na onok stranici sa smrtovnicama iz Trebinja da ima puno umrlih muskaraca u 40im i ranim 50tim.
Korona ih pokosi
Biće onako kako Bošnjaci odluče
Dobar dio tih stanova sigurno drze nasi ljudi jer bi oni rado dosli u te zgrade i stanove iz velelepnih metropola tipa Grude i Siroki Brijeg.Nista novo.Znam za jedan soliter na Grbavici.Popularni bijeli soliter od 16 spratova.Fakat kad prodjes tamo poslije 9 sati navece.Nekih trecina svijetla je upaljena.Tako da me ne cudi sve ovo.Posebno jer je Mostar imao velike firme koje su u medjuvremenu propale.Bihmos je napisao/la: ↑04 dec 2020 17:15 Interesantan clanak, iako je skutorska stranica. Kad se samo sjetim koliko je nas djece bilo bas na ovim ulicama sto se spominju, sve do rata.

To je istina. Mi smo svojevremeno dobili nas stan od Sokola. Ima poprilicno nasih ljudi sto nisu prodavali poslije rata. Neki su u inostranstvu a neki su se i vratili unstanove, a djeca idu u nase skole. Bilo je tu i dosta hrvata i prije rata. Raja iz ulice je bila poprilicno izmjesana koliko se sjecam, nas, katolika i pravoslavnih. Sve te zgrade su imale stanove koji su se djelili radnicima Sokola, Hepoka, Aluminija, itd.Jack je napisao/la: ↑05 dec 2020 11:32Dobar dio tih stanova sigurno drze nasi ljudi jer bi oni rado dosli u te zgrade i stanove iz velelepnih metropola tipa Grude i Siroki Brijeg.Nista novo.Znam za jedan soliter na Grbavici.Popularni bijeli soliter od 16 spratova.Fakat kad prodjes tamo poslije 9 sati navece.Nekih trecina svijetla je upaljena.Tako da me ne cudi sve ovo.Posebno jer je Mostar imao velike firme koje su u medjuvremenu propale.Bihmos je napisao/la: ↑04 dec 2020 17:15 Interesantan clanak, iako je skutorska stranica. Kad se samo sjetim koliko je nas djece bilo bas na ovim ulicama sto se spominju, sve do rata.
Iako se sve ovo uzme u obzir ne treba zanemariti da je katolika masa bilo po tim istim stanovim tik poslije rata. U nasem stanu je bila familija sa dva sina. Nemam pojma gdje su svi ti ljudi otisli kad se pocela vracati imovina, ali dobar dio ih je sigurno otisao iz Mostara.
Zabrinjavajući demografska slika i natalitet u Foči
AUTOR RADMILA ĐEVIĆ
03.12.2020.
Foča
50
U proteklih deset godina u Foči je ukupno rođeno 1.198 beba, dok je u istom periodu preminulo 1.691 lice. Negativan prirodni priraštaj i loša demografska slika karakteristika su Foče u minuloj deceniji. Za ovakav pad nataliteta demografi „okrivljuju“ nepovoljne socio-ekonomske uslove, sve kasnije planiranje porodice, iseljavanje i povećano starenje stanovništva, sve rašireniji samački život, psihološke i druge faktore.
Prema riječima demografa Steva Pašalića, koji se godinama bavi istraživanjem o demografskim resursima, održivosti i prostornom razvoju opština Republike Srpske, Foča spada u četvrtu grupu lokalnih zajednica, koju karakterišu oslabljeni demografski resursi i nešto slabiji indeks obrazovanosti.
-To je bolje nego posljednje dvije grupe u koje spadaju opštine u kojima je na snazi takozvano demografsko izumiranje. To tumačim, između ostalog, da Foči donekle bolji rezultat daju dva fakulteta. Moram istaći da u Foči trenutno imamo veći broj studenata nego osnovaca što je paradoks u bilo kojoj zemlji ili prostornoj jedinici. Foči su ipak vrlo značajna dva fakulteta, naročito Medicinski koji je najuređeniji, najbolji, najpoželjniji fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Zbog toga Foča nije u toliko lošem stanju, iako je značajno demografski pala u odnosu na ranije pokazatelje. Foča, prema procjenama Republičkog zavoda za statistiku za prošlu godinu, ima nešto više od 16.000 stanovnika. Negativan prirodni priraštaj prisutan je i u Foči i svim opštinama u Srpskoj u 2019.godini, uključujući i Banjaluku, koja to do sada nije imala-naveo je Pašalić za Radio Foču.
Pašalić ukazuje da je neophodno preduzeti niz mjera za zaustavljanje pada nataliteta. Pronatalitetne mjere, poput materijalnih izdvajanja za novorođenu djecu ili porodilje, podvlači on, nisu dovoljne i ne daju dugoročne efekte.
-Smatram da je borba za demografiju istovremeno borba sa ekonomijom, jer su bolja demografija i dobra ekonomija u interakciji. Mimo onih mjera, klasičnih, pronatalitetnih koje postoje i dobro je što postoje, ali nigdje u svijetu, pa ni kod nas ne daju značajniji efekat. Neophodno se okrenuti kvalitetu, jer kvantiteta više nemamo, a to da znači da imamo kvalitet života, kvalitetne osobine stanovništva, prvo radne snage i svih drugih, jer u 21.vijeku nosilac razvoja jeste visokoobrazovano stanovništvo-pojasnio je Pašalić.
Prema podacima Opštinske matične službe u periodu od 2010. do 2019.godine Foča je postala bogatija za 652 novorođena dječaka i 546 djevojčica.
Najviše beba rođeno je tokom 2015.godine – 139, a najmanje 2011.godine – 104. Prošle godine na svijet je došlo 129 beba. Godišnji prosjek novorođenih je 120.
Sa druge strane, godišnji prosjek preminulih iznosi 170. Najviše preminulih osoba zabilježeno je prošle godine-187, a najmanje 2013.godine, kada je preminulo 137 sugrađana.
Kada se pogleda razlika između rođenih i umrlih, dobiju se zabrinjavajući podaci. Naime, za deset godina u Foči je za skoro 500 više umrlih nego rođenih. Razlika na godišnjem nivou je za 50 više umrlih u odnosu na rođene.
https://radiofoca.com/%d0%b7%d0%b0%d0%b ... script=lat
AUTOR RADMILA ĐEVIĆ
03.12.2020.
Foča
50
U proteklih deset godina u Foči je ukupno rođeno 1.198 beba, dok je u istom periodu preminulo 1.691 lice. Negativan prirodni priraštaj i loša demografska slika karakteristika su Foče u minuloj deceniji. Za ovakav pad nataliteta demografi „okrivljuju“ nepovoljne socio-ekonomske uslove, sve kasnije planiranje porodice, iseljavanje i povećano starenje stanovništva, sve rašireniji samački život, psihološke i druge faktore.
Prema riječima demografa Steva Pašalića, koji se godinama bavi istraživanjem o demografskim resursima, održivosti i prostornom razvoju opština Republike Srpske, Foča spada u četvrtu grupu lokalnih zajednica, koju karakterišu oslabljeni demografski resursi i nešto slabiji indeks obrazovanosti.
-To je bolje nego posljednje dvije grupe u koje spadaju opštine u kojima je na snazi takozvano demografsko izumiranje. To tumačim, između ostalog, da Foči donekle bolji rezultat daju dva fakulteta. Moram istaći da u Foči trenutno imamo veći broj studenata nego osnovaca što je paradoks u bilo kojoj zemlji ili prostornoj jedinici. Foči su ipak vrlo značajna dva fakulteta, naročito Medicinski koji je najuređeniji, najbolji, najpoželjniji fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Zbog toga Foča nije u toliko lošem stanju, iako je značajno demografski pala u odnosu na ranije pokazatelje. Foča, prema procjenama Republičkog zavoda za statistiku za prošlu godinu, ima nešto više od 16.000 stanovnika. Negativan prirodni priraštaj prisutan je i u Foči i svim opštinama u Srpskoj u 2019.godini, uključujući i Banjaluku, koja to do sada nije imala-naveo je Pašalić za Radio Foču.
Pašalić ukazuje da je neophodno preduzeti niz mjera za zaustavljanje pada nataliteta. Pronatalitetne mjere, poput materijalnih izdvajanja za novorođenu djecu ili porodilje, podvlači on, nisu dovoljne i ne daju dugoročne efekte.
-Smatram da je borba za demografiju istovremeno borba sa ekonomijom, jer su bolja demografija i dobra ekonomija u interakciji. Mimo onih mjera, klasičnih, pronatalitetnih koje postoje i dobro je što postoje, ali nigdje u svijetu, pa ni kod nas ne daju značajniji efekat. Neophodno se okrenuti kvalitetu, jer kvantiteta više nemamo, a to da znači da imamo kvalitet života, kvalitetne osobine stanovništva, prvo radne snage i svih drugih, jer u 21.vijeku nosilac razvoja jeste visokoobrazovano stanovništvo-pojasnio je Pašalić.
Prema podacima Opštinske matične službe u periodu od 2010. do 2019.godine Foča je postala bogatija za 652 novorođena dječaka i 546 djevojčica.
Najviše beba rođeno je tokom 2015.godine – 139, a najmanje 2011.godine – 104. Prošle godine na svijet je došlo 129 beba. Godišnji prosjek novorođenih je 120.
Sa druge strane, godišnji prosjek preminulih iznosi 170. Najviše preminulih osoba zabilježeno je prošle godine-187, a najmanje 2013.godine, kada je preminulo 137 sugrađana.
Kada se pogleda razlika između rođenih i umrlih, dobiju se zabrinjavajući podaci. Naime, za deset godina u Foči je za skoro 500 više umrlih nego rođenih. Razlika na godišnjem nivou je za 50 više umrlih u odnosu na rođene.
https://radiofoca.com/%d0%b7%d0%b0%d0%b ... script=lat
Biće onako kako Bošnjaci odluče
foca nema buducnost, osim kao bosnjacka carsija jer su je bosnjaci i utemeljili. Srbi su se tu mogli slepat uz bosnjake i napredovat, sada vise nema bosnjaka.
Pa ako ovaj jedan Neboder.Ima ovakvo stanje stvari.Onda ti je tek jasno.Neki misle da ako imas one ';Turske'' kucice.Da si zaostao.Kako neki pricaju.A evo sta bi s tim Neboderom.Imaju svega 8 osnovaca.Pa to je realno sramota.Samo toliko malo osnovaca.Tesko ces moci da imas ovakvo stanje u tom neboderu,sem ako dobar dio tih stanova drzi jos uvijek Mostarska dijaspora u ovom slucaju ili Srbi ili Bosnjaci.Sto je neka realnost jer davnih dana bi se nasao neko da popuni taj neboder iz zivopisnih sela tipa Citluk,Capljina,Grude ili Siroki Brijeg,s tim da neka od tih sela cak imaju i status ''grada'' tipa Siroki Brijeg.Ali to je druga prica
Foca nema veca sela.Nema neko jace zaledje.To je gradic od oko 10 000 stanovnika.Slabije cestovne komunikacije.Tako ovakvo stanje me ne cudi za Focu makar
Foca nema veca sela.Nema neko jace zaledje.To je gradic od oko 10 000 stanovnika.Slabije cestovne komunikacije.Tako ovakvo stanje me ne cudi za Focu makar

Ne znam sto sam sadista.Nakon mjesec dana obidjoh kamenko-kremenko forum.Ljudi koji zive po Zagrebu i Becu.Uzp dijaspora.I njihov nacionalizam,pa cak i vrijedjanje mi ne smeta.Iako su mi familiju spominjali.Ali,fakat.Ljudi u tih mjesec dana.Nisu nijedan podatak skupili.Jel drustvo nema birackog spiska.Pa da im to posaljem.Ili je mozda nesposobnost ala Milanovic i Plenki ta.Pa ne mogu 1 podatak demografski da nadju.Gdje raspad u Livnu.Raspaljotka.Poklapanje.Fakat je zalosno,da takvi degeni samo uzimaju nepotreban zrak.Ili je mozda takva cijela Hrvatska.Glup i gluplji part 2.Ali kad im vidim sabor od Plenkovica do Raspudica.Ne cudi me da su toliko mentalno i kulturno zaostali
Sve u svemu.Moja ocjena kamenka-kremenka forum.0.Dao bih im 1 da imaju jedan podatak.Ali je zalosno da ovakva gomila glupana postoji na netu.
Sve u svemu.Moja ocjena kamenka-kremenka forum.0.Dao bih im 1 da imaju jedan podatak.Ali je zalosno da ovakva gomila glupana postoji na netu.

Neke vijest je bolje ne objavljivati jer ispadnu smijesne.Naprimjer
https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... bih/384173
Ovdje Vecernji list Uzp medij koji je pristran Austrijskim desnicarima/Fasistima uz Hdz ''kvalitete''.Prica da se u 1 godini.U Bosni iselilo 200 000 ljudi.To je tolika gomila gluposti da nemam rijeci na takvo sta.Broj prvacica bi u toj jednoj godini drasticno pao.Kad bi se desio pad od -200 000 u 1 godini.I to za mnogo vece drzave.No,opet kazem.To im je sva ''pamet'' ovdje.I ovo za one iseljene.Bez neke jace statistike ovo je sijelo ala Kamenko-kremenko forum.Gomila vlaskih lupetanja bez ijednog dokaza i podatka.Sta mislis da si advokat i da branis covjeka.A nemas nijedan dokaz o njegovoj krivici.Totalna glupost.Ovo nema nikakve veze s Statistikom,posebno onaj degenerik koji je poznat po zakonu o prebivalistu i skandalima.
Prvo onaj Faruk ekonomista lupeta gluposti.Sad ovakve glupe pricice.Statistika je ozbiljna nauka a ja ovdje vidim dosta neozbiljnih teza
https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... bih/384173
Ovdje Vecernji list Uzp medij koji je pristran Austrijskim desnicarima/Fasistima uz Hdz ''kvalitete''.Prica da se u 1 godini.U Bosni iselilo 200 000 ljudi.To je tolika gomila gluposti da nemam rijeci na takvo sta.Broj prvacica bi u toj jednoj godini drasticno pao.Kad bi se desio pad od -200 000 u 1 godini.I to za mnogo vece drzave.No,opet kazem.To im je sva ''pamet'' ovdje.I ovo za one iseljene.Bez neke jace statistike ovo je sijelo ala Kamenko-kremenko forum.Gomila vlaskih lupetanja bez ijednog dokaza i podatka.Sta mislis da si advokat i da branis covjeka.A nemas nijedan dokaz o njegovoj krivici.Totalna glupost.Ovo nema nikakve veze s Statistikom,posebno onaj degenerik koji je poznat po zakonu o prebivalistu i skandalima.
Prvo onaj Faruk ekonomista lupeta gluposti.Sad ovakve glupe pricice.Statistika je ozbiljna nauka a ja ovdje vidim dosta neozbiljnih teza

- Steve_Rogers
- Član
Za godinu dana 200 000? Pa da smo Rumunija osjetilo bi se a ne u BiH. Radio Sarajevo je obican mahalski portal.
NE KUPOVATI: Violeta, Lasta i Higi proizvode, Brazil/Marcafe/Branck kafu, Eurocompany i Berny orascice, Leda vodu, Sarajevski kiseljak/Sara prirodnu vodu/Senzaciju, Juicy sokove, Dolce vita, Trend konzerve
NE HRANI ZMIJU!
Ovakvi kvazi-analiticari bi zavrsili pred sudom radi kleveta i mahalskih prica.Ako imas dokaz.Dostavi ga.Otuda nikakvo nacionalno jedinstvo i strategija kod Bosnjaka.Ja bih ovom kvazi novinaru debilu postavio pitanje.Kako je moguce da u jednoj godini cirka 5% stanovnistva nestane iz jedne drzave.Pa cak ni drzava tipa Ruanda gdje je napravljen genocid strasnih razmjera ili Kambodza prije 40 godina.Nisu izgubili 5% stanovnistva u jednoj godini.Ovdje se prica o 200 000 ljudi.Da je prica o 20 000.Ona bi imala smisla.Bila bi lakse za svariti.Danas imas raznorazne ''eksperte'' i kvazi analiticare ekonomske i demografske koje se ne razumiju u tematiku i samo u Bosni i jedino u Bosni mogu da prosipaju svoju glupost.Kazem opet ovaj kvazi novinar ima srece jer da je u Londonu napisao ovakvo sta a ne u Sarajevu.Imao bi itekako dosta neprilika s zakonom
Glupetanja.Glupetanja o 7000 iseljenih iz nekih opstina koje imaju 10 000 stanovnika tipa Mirhunisa i njene cifre koje dobija ne znam odakle.Ozbiljan covjek bi se zabrinuo s inteligencijom koja je ostala u Bosni.Ili stranackim igracima koji se predstavljaju kao novinari
Zamisli 200 000 ljudi odselilo.Nije ni u 5 godina,nije ni u 10 godina.Nego u jednoj godini.Pa ja ovima ne bi dao ni da rade u cirkusu
Glupetanja.Glupetanja o 7000 iseljenih iz nekih opstina koje imaju 10 000 stanovnika tipa Mirhunisa i njene cifre koje dobija ne znam odakle.Ozbiljan covjek bi se zabrinuo s inteligencijom koja je ostala u Bosni.Ili stranackim igracima koji se predstavljaju kao novinari
Zamisli 200 000 ljudi odselilo.Nije ni u 5 godina,nije ni u 10 godina.Nego u jednoj godini.Pa ja ovima ne bi dao ni da rade u cirkusu