Vitalna statistika BiH
Re: Vitalna statistika BiH
Da, upravu si. Sad sam bolje pogledao. Jako me brine Konjic. Kad sam se vraćao kući prolazio sam tuda. Predpostavljam da mlađi parovi sele u Sarajevo i druge veće gradove pa tamo zasnivaju porodice.
Smrtnost je ocigledno smanjenja.Iako ja vjerujem kad bi ljudi imali zdraviji nacin zivota,priroda,teretana i vitamini.A ne nargila,cigara i tufahija.Imali bi manju smrtnost ovdje.I jos ne pricam o cigaretama,alkoholu..itd
Vidit cemo jos je rano hoce li do kraja godine biti nekih promjena.Tek je razumijes od Novembra prosle godine dosla neka naznaka da ce se davati pare za Sarajevo a ima par mjeseci sa Zenicu.Hoce li biti porasta ili nece trebali bi da vidimo tek na zimu znaci Novembar.Decembar..itd
Vidit cemo jos je rano hoce li do kraja godine biti nekih promjena.Tek je razumijes od Novembra prosle godine dosla neka naznaka da ce se davati pare za Sarajevo a ima par mjeseci sa Zenicu.Hoce li biti porasta ili nece trebali bi da vidimo tek na zimu znaci Novembar.Decembar..itd
Never had i imagined living without you Angelene
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
To je tačno za zdraviji način života. Osobno bih doduše volio da je ova naknada i novac više išao za Unsko-sanski kanton i taj okrug oko Bihaća., nego Sarajevo. Nije Bosna samo sarajevski pašaluk. Sarajevo je sigurno, i demografski i ekonomski. A još i mlađi parovi iz Goraždanskog kantona sele u Sarajevo. Samo je pitanje trenutka kada će se vratiti demografski plus za Sarajevo. Dosta ovih smrtnih slučajeva je od korone i to nije bilo moguće zaustaviti.Jack je napisao/la: ↑17 aug 2022 15:37 Smrtnost je ocigledno smanjenja.Iako ja vjerujem kad bi ljudi imali zdraviji nacin zivota,priroda,teretana i vitamini.A ne nargila,cigara i tufahija.Imali bi manju smrtnost ovdje.I jos ne pricam o cigaretama,alkoholu..itd
USK je puno hitiniji. Tamo bi naknada puno više značila. Raduje me doduše i ovaj podatak da se ubrzavaju pripreme za gradnju aerodroma u Bihaću. To će i ekonomski i politički biti plus za taj kanton. Nova radna mjesta, strani turizam, ali i dodatna konkurencija za onaj aerodrom u Banja Luci, koji vjerovao ili ne, preko Wizza-air kompanije ima samo tri direktne destinacije (Francuska, Njemačka i Švedska). Primjerice onaj u Tuzli ima daleko širi program i izbor. Samim tim, s novim radnim mjestima, turizmom porast će i postepeno demografski plus.
Jack, kakva je situacija u ZHK? Gotovo svi mediji, pa i naši, su prenijeli informaciju da taj kanton jedini ima demografski plus, navodno +7, što i nije neki pokazatelj demografskog buma.
-
SultanSaDrine
- Član
Gledam broj rodjeni u genocidnoj po njihovim stranicama. Za 2021 neki pisu 8634 dok drugi 9274. Kako je to moguce? I da je 9274 to bi znacilo da skoro 10 godina imaju isti broj rodjeni. Sve drzave i svi narodi na balkanu imaju padove samo nasi srbi ne.
Za 10 godina se iz genocidne iselilo mnogo mnogo bosnjaka, natalitet ne opada. Iselilo se i mnogo srba, natalitet ne opada. Smanjila se fertilna baza natalitet ne opada. Ne kazem da srbi lazu al ako mi moze neko pojasniti.
Za 10 godina se iz genocidne iselilo mnogo mnogo bosnjaka, natalitet ne opada. Iselilo se i mnogo srba, natalitet ne opada. Smanjila se fertilna baza natalitet ne opada. Ne kazem da srbi lazu al ako mi moze neko pojasniti.
Barem smo petsto puta ustanovili da njihov zavod za statistiku laže redovno.SultanSaDrine je napisao/la: ↑20 aug 2022 04:56 Gledam broj rodjeni u genocidnoj po njihovim stranicama. Za 2021 neki pisu 8634 dok drugi 9274. Kako je to moguce? I da je 9274 to bi znacilo da skoro 10 godina imaju isti broj rodjeni. Sve drzave i svi narodi na balkanu imaju padove samo nasi srbi ne.
Moja opservacija za Sarajevo jeste da je do sada vidjam najveci broj majki i roditelja koji vodaju djecu u kolicima.
Znaci u zadnje vrijeme je bas veliki bejbi boom. Tako da prica da naknada od 1000 KM nije uticala na porast pada u vodu. Ispade nam Edin Forto i Pedja Kojovic ocevi nacije. Elvedin poslije 3-4 braka je to i bukvalno.
Nedavno pricah sa jednim clanom trojke ovdje, pa ga priupitah odakle vam pare za porodiljiske naknade, a on mi rece da su uvijek bile tu samo su preusmjerene mjesto na raznorazne ugovore o djelu preusmjerene su na porodiljiske naknade.
E sad zamislite kako bi pozitivno djelovalo da se ta naknada pojaca za 2/3 dijete na 1100-1200. Para ima, makar u Sarajevu ko govana. Ideja nema za lijeka.
Interesantno je da su stranke koje promovisu pederizam ucinile vise za pola mandata za preporod bosnjackog nataliteta makar u Sarajevu nego, cini mi se, veliki muslimani za zadnjih 25 godina. Naravno jos nismo usvojili tehnologiju da podvoznjak u Buca Potoku saniramo, pa se razmatra most, ali ako i ostatak bosnjacke BiH zeli da doprinese kakvom takvom oporavku onda se prvi saff dzamije mora zamijeniti nekim novim tipovima ako vec nisu svi iscezli vani.
Jos ako tramvaj i pruga ispadnu kako treba, mozda se i moze razmisljati o nekom ozbiljnijem mjestu.
Znaci u zadnje vrijeme je bas veliki bejbi boom. Tako da prica da naknada od 1000 KM nije uticala na porast pada u vodu. Ispade nam Edin Forto i Pedja Kojovic ocevi nacije. Elvedin poslije 3-4 braka je to i bukvalno.
Nedavno pricah sa jednim clanom trojke ovdje, pa ga priupitah odakle vam pare za porodiljiske naknade, a on mi rece da su uvijek bile tu samo su preusmjerene mjesto na raznorazne ugovore o djelu preusmjerene su na porodiljiske naknade.
E sad zamislite kako bi pozitivno djelovalo da se ta naknada pojaca za 2/3 dijete na 1100-1200. Para ima, makar u Sarajevu ko govana. Ideja nema za lijeka.
Interesantno je da su stranke koje promovisu pederizam ucinile vise za pola mandata za preporod bosnjackog nataliteta makar u Sarajevu nego, cini mi se, veliki muslimani za zadnjih 25 godina. Naravno jos nismo usvojili tehnologiju da podvoznjak u Buca Potoku saniramo, pa se razmatra most, ali ako i ostatak bosnjacke BiH zeli da doprinese kakvom takvom oporavku onda se prvi saff dzamije mora zamijeniti nekim novim tipovima ako vec nisu svi iscezli vani.
Jos ako tramvaj i pruga ispadnu kako treba, mozda se i moze razmisljati o nekom ozbiljnijem mjestu.
Nemoj da ti dokazujem kako su iz trojke odbijali SDAov prijedlog za porodlljsku naknadu duzi period...enis1991 je napisao/la: ↑20 aug 2022 10:30 Moja opservacija za Sarajevo jeste da je do sada vidjam najveci broj majki i roditelja koji vodaju djecu u kolicima.
Nemoj Boga ti. Jos mi samo to treba. Dok je bila Sda ako si u radnom odnosu 430 KM, a bez nista. Sve je jasno.Limas100 je napisao/la: ↑20 aug 2022 10:38Nemoj da ti dokazujem kako su iz trojke odbijali SDAov prijedlog za porodlljsku naknadu duzi period...enis1991 je napisao/la: ↑20 aug 2022 10:30 Moja opservacija za Sarajevo jeste da je do sada vidjam najveci broj majki i roditelja koji vodaju djecu u kolicima.
Bože sačuvaj dragi u kojoj smo zabludi pederi vratili nam natalitet 
Nisu oni od sad uveli zakon nego su se i prije zakoni namećali za plaćanje porodiljama, nego je vrijeme sazrelo i dosta ih uvudjelo da se to mora riješiti da ne stagniramo skroz. Nisu pederi i nipovci u zenici na vlasti pa du bolji zakon uveli. Naše je da urgiramo da u svim našim mjestima posebno u usk se to uvede. A što se tiče izdajničke politike kojom oni idu prema hdz i da su ovome boljitku doprinijeli, opet su na državnom nivou štetočine.
Nisu oni od sad uveli zakon nego su se i prije zakoni namećali za plaćanje porodiljama, nego je vrijeme sazrelo i dosta ih uvudjelo da se to mora riješiti da ne stagniramo skroz. Nisu pederi i nipovci u zenici na vlasti pa du bolji zakon uveli. Naše je da urgiramo da u svim našim mjestima posebno u usk se to uvede. A što se tiče izdajničke politike kojom oni idu prema hdz i da su ovome boljitku doprinijeli, opet su na državnom nivou štetočine.
Dobro onda objasni ovo...enis1991 je napisao/la: ↑21 aug 2022 03:22Nemoj Boga ti. Jos mi samo to treba. Dok je bila Sda ako si u radnom odnosu 430 KM, a bez nista. Sve je jasno.Limas100 je napisao/la: ↑20 aug 2022 10:38Nemoj da ti dokazujem kako su iz trojke odbijali SDAov prijedlog za porodlljsku naknadu duzi period...enis1991 je napisao/la: ↑20 aug 2022 10:30 Moja opservacija za Sarajevo jeste da je do sada vidjam najveci broj majki i roditelja koji vodaju djecu u kolicima.
https://www.faktor.ba/vijest/biscevic-t ... -km/148815
Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević-Tokić je 2019. godine uputila amandman na Prijedlog budžeta za 2019. godinu da se za porodilje u ovom Kantonu izdvaja 1.000 KM mjesečno.
Tada taj amandman nije dobio podršku zastupnika.
i meni ovo nije jasno. najveci pad broja rodjenih zadnih 20 godina je kod hrvata, zatim bosnjaka pa onda srba (-30, -20, -15). Eh sad povecao je se broj "ostalih", ali opet.. brojevi u srba su stabilni.SultanSaDrine je napisao/la: ↑20 aug 2022 04:56 Gledam broj rodjeni u genocidnoj po njihovim stranicama. Za 2021 neki pisu 8634 dok drugi 9274. Kako je to moguce? I da je 9274 to bi znacilo da skoro 10 godina imaju isti broj rodjeni. Sve drzave i svi narodi na balkanu imaju padove samo nasi srbi ne.
neznam koliko zavod laze, ai bi se ja bolje pozavabio ovim trendom. olahko se kaze da se brojevi friziraju.
steta je sto nemamo povjerljive brojeve o migraciji u srbiju.
- Zenicaninn
- Član
I ZDK kanton je uveo 1000 km naknadu. Ko vlada u tom kantonu? Trojka?enis1991 je napisao/la: ↑20 aug 2022 10:30 Moja opservacija za Sarajevo jeste da je do sada vidjam najveci broj majki i roditelja koji vodaju djecu u kolicima.
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)
Okanite se prepucavanja SDA- Trojka, ima bitnijih svari, USK gori pod nogama a nema porodiljske naknade,,,,to se pod hitno mora uvesti,kako god,neka pomaze Federacija biloko ali MORA...i taj aerodrom, 5 godina se pravi a nista se napravilo nije,,,presporo, grozno,,,dici kredit blo sta ali napraviti ga u roku 2 godine,,,ako bude za narednih 5 to je vec prekasno,nece imati ko to ni koristiti
Ne znam da li lažiraju,ali sigurno imaju konstantiji broj i ako lažiraju ne vjerujem da je puno možda koju stoju.Sve je stvar ekonomije odgovor je vrlo jasan,kad se pogleda ekonomija i iseljavanje koje je prati.Samo pogledaj recimo njih je duplo manje od nas,a imaju više policajaca.Recimo kad se broj policajca Federacije podjeli sa procentom katolika dobiješ da u državi ima više policajaca pravoslavaca,jer kod njih je 99 posto policajaca pravoslavci.To je samo mali da ne spominjem javni i privatni sektor.Samo mali primjer oko 38.000 Bošnjaka su korisnci budzeta u Federaciji na osnovu časova rada,a oko 33.000 pravoslavaca u genocidnom toru.U oblasti javne uprave u genocidnoj 25.000 u Federaciji 48.000 to jest oko 30.000 Bošnjaka.Najbolji pokazatelj koji najbolje ilustruje stanje pokazuju javni rashodi koji u Federaciji iznose 2 milijarde 695 miliona,a u genocidnoj koja ima duplo manje stanovnika 4 milijarde pri tom u javne rashode federacije se ubrajaju otplate duga,kredita u genocidnoj ne.I šlag na tortu ukupan broj zaposlenih u javnom i mješanom sektoru u BiH iznosi oko 192 od toga 81 hiljada u javnom sektoru u genocidnoj i 29.000 u mješovitom što znači oko 110.000 radi u javnom sektoru u manjem entitetu dakle primaju plate iz budzeta.A 82.000 u federaciji koja ima duplo više stanovnika.Odbij katolike koliko imaš Bošnjaka?Pa sad skontaj od 240.000 zaposlenih u genocidnoj 110.000 njih imaju dobre plate budzetske ovi ostalih 130.000 ima sigurno 100.000 kojima su solidne plate konobari,automehaničari,zubari,frizeri itd koji ne misle da idu vani i imaš neki 30.000 koji se misle i ako koji ode dođe ovi par hiljada što imaju na birou.Najviše im idu ovi nezaposleni i ponešto ovih nezadovoljni,dok kod nas idu mahom ovi što su imali neki posao tanak.Dakle oni su ekonomski na aparatima i s ovakvim brojem zaposlenih mogu držati ovaj broj rođenihe,imaju stabilan broj zaposlenih sa finim platama koji neće da idu.Do kad će im ekonomija izdržat ovo ne znam.Dok je u nas mnogo mnogo više onih koji i ne rade na birou je bilo u federaciji oko 300.000 nezaposlenih relano je oko 50.000 nezaposlenih koji mogu i žele radit dok je u genocidnoj oko 10.000,kad se odbiju domačice itd.Dakle s ovakvim brojem zaposlenih njihova ekonomija je na izmaku,ali dok god traje oni mogu održavat ovakav broj rođenih,dok je realan broj s našom ekonomijom oko 12,500-13.000 Bošnjaka.Dakle ljudi koji će radit u BiH i imat fine plate i neće htjeti da odu to sam rekao ima par godina . Što god više sele ovi naši nezadovoljni pada broj djece i tek će se stabilizovat na ovim ciframa koje sam spomenuo jer nam ekonomija i visina primanja to mogu podnijet.Dakle ostat će ljudi koji imaju fine poslove i dobre plate i oni će i pravit djecu,a njihov broj se prema stanju naše ekonomije i broju ljudi koji imaju dobre plate vrti oko 12.500- 13.000.Dkale imaju mnogo više ljudi s dobrim primanjima u odnosu na broj stanovnika od nas.Imaju oko 200.000 radnika koji imaju fine plate.novi2002 je napisao/la: ↑21 aug 2022 08:54i meni ovo nije jasno. najveci pad broja rodjenih zadnih 20 godina je kod hrvata, zatim bosnjaka pa onda srba (-30, -20, -15). Eh sad povecao je se broj "ostalih", ali opet.. brojevi u srba su stabilni.SultanSaDrine je napisao/la: ↑20 aug 2022 04:56 Gledam broj rodjeni u genocidnoj po njihovim stranicama. Za 2021 neki pisu 8634 dok drugi 9274. Kako je to moguce? I da je 9274 to bi znacilo da skoro 10 godina imaju isti broj rodjeni. Sve drzave i svi narodi na balkanu imaju padove samo nasi srbi ne.
neznam koliko zavod laze, ai bi se ja bolje pozavabio ovim trendom. olahko se kaze da se brojevi friziraju.
steta je sto nemamo povjerljive brojeve o migraciji u srbiju.
Kad sam ja isao u osnovnu skolu(Davno).Odvoji malo,sta je pisac htio da kaze ovim.Jel ti mozda naglasavas demografiu kroz korisnike budzeta?Kao sto Milan Tegeltija kaze da vecina ljudi glasa za Srpske stranke,pa onda naravno da su ''Srbi'' vecina.I sta je ovdje bitno/Nista
Supljiikanje iz praznog u prazno.Iako realno Japod ima pravo.Usk kanton je pod kriticnim odlaskom jer je zapad Europe tu,nema posla,nema komunikacija,odvojenost,jos ako se ovo usvoji ili nametne od strane debelog naciste.Imat ces fakticki jos masovnije iseljavanje odatle
Supljiikanje iz praznog u prazno.Iako realno Japod ima pravo.Usk kanton je pod kriticnim odlaskom jer je zapad Europe tu,nema posla,nema komunikacija,odvojenost,jos ako se ovo usvoji ili nametne od strane debelog naciste.Imat ces fakticki jos masovnije iseljavanje odatle

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
Cetnici laziraju podatke jer kad opadne fertilna baza stanovnistva,opada i natalitet.Fertilna baza je ipak ono sto cini prosjekom tog drustva.Nije to drustvo od 60 do 80 godina,nego od 20-40 godina.Najbolji indikator i manite se zdravstva,glasanja i budzeta.To je broj prvacica.Na osnovu broja prvacica mozes da sracunas kakvo je stanje ukupnog broja stanovnika na tom podrucju kao i migracije

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
Vec izvjesno vrijeme objavljuju ove podatke
https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=483844
August im je vrlo los.
https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=483844
August im je vrlo los.
Biće onako kako Bošnjaci odluče
Da li imaju onda gdje podaci o broju prvacic po godinama i nacionalnosti na jednom mjestu?Jack je napisao/la: ↑21 aug 2022 22:29 Cetnici laziraju podatke jer kad opadne fertilna baza stanovnistva,opada i natalitet.Fertilna baza je ipak ono sto cini prosjekom tog drustva.Nije to drustvo od 60 do 80 godina,nego od 20-40 godina.Najbolji indikator i manite se zdravstva,glasanja i budzeta.To je broj prvacica.Na osnovu broja prvacica mozes da sracunas kakvo je stanje ukupnog broja stanovnika na tom podrucju kao i migracije
Na jednom mjestu nemaju,nazalost.Ali,da ima dosta podataka ako se gleda u arhivu.To je sigurno.A dat cu neku procjenu za broj prvacica sk 2022/2023 po nacionalnosti iduceg mjeseca nadam se

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom