☑ Pravila foruma i savjeti

Neko ovdje ne bi mogao da bude ''bjen''

Jack
Administrator

Neko ovdje ne bi mogao da bude ''bjen''

Post Postao/la Jack » 04 sep 2024 18:12

https://forum.klix.ba/neko-bi-ovde-mogo ... 37691.html

kotac - biciklo
vaik - uvijek
neko bi mogo biti bjen - neko bi mogao dobiti batine
stan'ca - stanica
haj sta mi tancas - sto si se razigrao/rasplesao
varen'ka - mlijeko
mliko - kiselo mijeko
kaj onaj -kao on
povrazac - drzac na kanti
makruni - tjestenina
motka - siba, prut
diver - djever
mlada, nevista - nevjesta
kina - svadba
obdulja - utrka

osno -udario
vintaj snaho - ? :D
nemere - ne moze
nako -onako
nonde - ondje, tamo
vako -ovako
nonda -onuda
djozluke - naocale 8-)
kude - kamo, gdje
hora -vrijeme
nehora - nevrijeme
snig -snijeg
snjima(pisesespojeno :D ) - s njima
rucati( u nekim krajevima ovaj termin vrijedi za sva tri obroka) - jesti :-)
lotra, merdevine -ljestve
bocun - tegla
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Re: Neko ovdje ne bi mogao da bude ''bjen''

Post Postao/la Jack » 04 sep 2024 18:15

Lazu vam pravopisni genijalci iz seher smog Sarajeva i pravilnog Sarajevskog ''govora'
Kao Krajisnik stidim vam se kako lazete i izmisljate neke nove rijeci.Nasli ste par zatucanih nepismenih seljaka oko V.Kladuse koji ne znaju da zakopcaju jelek i spominjete neke rijeci koje nisu bile u upotrebi u Krajini.Lazu vas i nemate stida da prosipate lazi i preko medija tzv Bosanskog foruma

Da vam kazem samo gdje je istina koje rijeci se upotrebljavaju u Krajini.A 99% vas nije ni bilo u Krajini a kamoli da ste rodjeni ili zivjeli ovdje

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 04 sep 2024 18:22

U Krajini se kaze Varenika.Mozda u nekom zaostalom selu Cazinske Krajine se kaze Varenka ili mozda vi ne znate Krajiski govor jer oni spajaju brzo rijeci.Za takvo sta treba da budes rodjen u Krajini pa da razumijes.Pa vam ispadne ono Varenka

Od ovih nabrojanih rijeci ove rijeci se upotrebljavaju u Krajini.Sad ako u 2-3 sela V.Kladuse koje je imala 3 osnovne skole prije 1991 godine se drugacije kaze.Mozda je to slucaj ali u gradovima tipa Bihac,Bos Krupa,Prijedor se je uvijek tako pricali

Vaik je staroBosanski izraz kao uvik ili stalno.Nema veze to s Krajiskim govorom.Uticaj Srbizacije izmedju 1918-1991 godine je unistio originalni Bosanski govor pa i vaik i doveo ga do Srbizacije koja se danas prica ovdje

Mliko je starobosanska ikavica i nema nikakve veze s Krajinom.Poznato je da su to Licki izrazi i obicno se nalaze u nekim dijelovima Cazina,Velike Kladuse i Kljuca.Ostali to mahom i ne pricaju posebno po gradovima

Djozluke?Prvi put cujem za taj izraz :mrgreen:

No,ono sto nijedan strucnjak za pravopis nije spomenuo je da od Velike Kladuse do onog dijela koji je u Krmetnjaku.Svi kazu Kruh a ne hljeb.,

:mrgreen:

Tako ako narucis ''Hljeb'' u Usk kantonu razumit ce vas ali nece vam reci ''Hljeb''.Tako da znate :D

''Brote''

:lol: Iako kod nas kazu brate a ne brote.No,haj sad.Ne zelim da vam budem poseban neki kvazi Senahid Halilovic.Kazem vam da lazete i izmisljate neke nove rijeci za koje ja nisam cuo ni od starijih ljudi a kamoli mladjih

Limas100
Član

Post Postao/la Limas100 » 04 sep 2024 20:56

Jack moji sa babine strane su iz Jajca i hocu da te pitam da li znas da se i u Jajcu tako govorilo/govori. Ja znam naprimjer da mi je nane kako mi zovemo nenu govorila na taj "krajiški" nacin.

Naprimjer govorila je uvijek varenika i lipo i bilo. I cuo sam isto par puta da je Jajce historijiski dosta vezano sa krajinu.

Mislim ako znas ista oko toga, zanima me.

Prolaznik
Član

Post Postao/la Prolaznik » 05 sep 2024 03:32

Trahana :rofll:
Kad pomuzes kravu to je mliko, kad mliko stavis na sporet i uzvaris to je vareno mliko ili varenika.
Znaci uzvareno ili vareno mliko je, sama rijec kaze varenika. Ja ne znam sta im nije jasno.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 05 sep 2024 05:00

Prolaznik je napisao/la: 05 sep 2024 03:32 Trahana :rofll:
Kad pomuzes kravu to je mliko, kad mliko stavis na sporet i uzvaris to je vareno mliko ili varenika.
Znaci uzvareno ili vareno mliko je, sama rijec kaze varenika. Ja ne znam sta im nije jasno.
Tacno tako
U Krajini svi kazu Trahana
To je 💯 Tacno

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 05 sep 2024 05:02

Limas100 je napisao/la: 04 sep 2024 20:56 Jack moji sa babine strane su iz Jajca i hocu da te pitam da li znas da se i u Jajcu tako govorilo/govori. Ja znam naprimjer da mi je nane kako mi zovemo nenu govorila na taj "krajiški" nacin.

Naprimjer govorila je uvijek varenika i lipo i bilo. I cuo sam isto par puta da je Jajce historijiski dosta vezano sa krajinu.

Pa Jajce je originalna Krajina ali nekom nesrecom oni su zavrsili u Srednjobosanskom kantonu

😆

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 05 sep 2024 09:34

Isto se govori i u hercegovini, izuzev ikavice. Ponegdje ima malo odstupanja.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 13 sep 2024 17:51

Tema je blago retardirana jer Sarajevska carsija misli da je jedino u Sarajevu postojao pismen narod,da oni imaju pravo i obicaj da govore kako drugi govore pa i lazu i to debelo lazu kako se prica.

I da u Krajini kazu Trahana pa sta.

Nekim je i to smijesno :lol:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 13 sep 2024 17:53

Prolaznik je napisao/la: 05 sep 2024 03:32 Trahana :rofll:
Samo se tij smij,sklapat ce ti tijelo kao puzlu ako odes u Usk kanton i ne kazes trahana.I ovo je ozbiljno.Drzi se dalje od Buzimljana
Biscan ce ti se smijati.Onaj iz Krupe ce se raspravljati s tobom.A onaj iz V.Kladuse nece ni pricati s tobom,vec ce ti zabiti noz u stomak :lol: :lol:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 13 sep 2024 17:55

Limas100 je napisao/la: 04 sep 2024 20:56 Jack moji sa babine strane su iz Jajca i hocu da te pitam da li znas da se i u Jajcu tako govorilo/govori. Ja znam naprimjer da mi je nane kako mi zovemo nenu govorila na taj "krajiški" nacin.

Ima dosta obicaja govornih iz Banjalucke Krajine.U Donjem Vakufu se drugacije prica.Jajce vise naginje na Krajiski govor

Znas sta kazu.Kad vidis polje Kuruza,znas da si u Krajini.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 13 sep 2024 17:57

obdulja - utrka
Gdje to kazu?
U Pecigradu jel?

U Pecigradu imaju poseban govor,treba ti rjecnik kad odes dole.Imaju problema iz Bihaca ljudi da se sporazumjevaju s njima

Nije ovo govor iz Krajine nego Pecigradski govor.Tamo malo cudno svi pricaju od mladog do starog.Po gradovima niko nije cuo za tu vrstu govora

Limas100
Član

Post Postao/la Limas100 » 14 sep 2024 10:02

Jack je napisao/la: 13 sep 2024 17:57
obdulja - utrka
Gdje to kazu?
U Pecigradu jel?

U Pecigradu imaju poseban govor,treba ti rjecnik kad odes dole.Imaju problema iz Bihaca ljudi da se sporazumjevaju s njima

Nije ovo govor iz Krajine nego Pecigradski govor.Tamo malo cudno svi pricaju od mladog do starog.Po gradovima niko nije cuo za tu vrstu govora
Imali razlog zasto je tako? :beret:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 14 sep 2024 16:40

Nije bitno tema sama po sebi je retardirana :pih: :goofy: :goofy:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 27 jan 2025 16:24

https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /250127131

Ovi moroni iz Sarajeva misle da Krajiski Bosnjaci tako pricaju
😆 🤣 😂

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 27 jan 2025 18:42

"Šćorlati, hantrka, hanjic": Pitali smo Sarajlije koliko poznaju izraze iz Bosanske Krajine
U Bosanskoj Krajini takvo sta nema.Imas dio Krajine preko Une,zove se Cazinska Krajina a tamo bi moglo da bude.Cak sta vise bolju ces gramatiku naci danas u centru Bihaca ili Bos Krupe nego u po Sarajeva.Ja fakticki ne mogu da vam dadnem tacno kako se govori ali znam da se u Bihacu i Bos Krupi takvo sta ne govori

Ostaje jedino Kladusa,Buzim i Cazin.A ima ovdje jedan momak iz Cazina pa bi on znao jel se tamo tako prica po Cazinu ili ne :mrgreen:

Prolaznik
Član

Post Postao/la Prolaznik » 28 jan 2025 01:39

Nisam Krajisnik, ali pusti Sarajlijice i njihove glupe fore koje nikom nisu zanimljive. Ti ljudi su toliko iskompleksirani.
Šćorlati je izraz koji se inace koristi, a znaci spopasti, dosadjivati, napadati... nesto u tom smislu. Mozda se koristi i u Krajini, ne znam.
Hantrka nikad cuo, mozda hantraga ali ove novokomponovane sarajlijice ne znaju to izgovoriti.
Hanjic prvi put cujem. Vjerovatno izmisljeno u nekom dopisnistvu klixa.

caz_hta88
Član

Post Postao/la caz_hta88 » 28 jan 2025 03:32

Jack je napisao/la: 27 jan 2025 18:42
"Šćorlati, hantrka, hanjic": Pitali smo Sarajlije koliko poznaju izraze iz Bosanske Krajine
U Bosanskoj Krajini takvo sta nema.Imas dio Krajine preko Une,zove se Cazinska Krajina a tamo bi moglo da bude.Cak sta vise bolju ces gramatiku naci danas u centru Bihaca ili Bos Krupe nego u po Sarajeva.Ja fakticki ne mogu da vam dadnem tacno kako se govori ali znam da se u Bihacu i Bos Krupi takvo sta ne govori

Ostaje jedino Kladusa,Buzim i Cazin.A ima ovdje jedan momak iz Cazina pa bi on znao jel se tamo tako prica po Cazinu ili ne :mrgreen:
Riječi postoje i koriste se u Cazinu, međutim samo kao zezancija, čak i nove namišljamo, ali isključivo se koriste u zezanciji, i isključivo između krajišnika.
Inače u normalnom govoru ne postoje.

Znam da msle da mi tako govorimo, ali riječi su arhaične i ne postoje u normalnom govoru, razgovoru, dakle, ne govorimo tako.
Ali, razumijem ih, i ja po defaultu mislim da je južnjak ograničen kao francuski balkom i da je slabo gdje bio van svoje kasabe. Pritom misli da je baš njegova kasaba centar regije/svijeta, i mora mi dokazati da nije ograničen.
Do ovakvog stava sam došao tokom studiranja u Mostaru.
Na kraju, nikad nisam htio prestati pričati kao što se priča u Cazinu. Ne kontam riječi, ba, bola, babe moj.
Izrazi koje oni koriste uglavnom nisu njihove, već iz dr jezika, kao npr "haver", inače u Austriji se kaže Hawara.

"Hawara, saufst du eini?"

Imao sam nezgodnu situaciju u studentskoj, kad me je teta pitala: "Vozariš li?".
Nisam bio siguran šta to znači, pa me je pitala otkud sam došao. Ponosno isplaih, Cazin!
Kaže, gdje je to, rekoh kod Liskovca (selo na periferiji Cazina), kaže: "Aha, otamo znači, OK".

:rofll:

caz_hta88
Član

Post Postao/la caz_hta88 » 28 jan 2025 04:00

Prolaznik je napisao/la: 28 jan 2025 01:39 Nisam Krajisnik, ali pusti Sarajlijice i njihove glupe fore koje nikom nisu zanimljive. Ti ljudi su toliko iskompleksirani.
Šćorlati je izraz koji se inace koristi, a znaci spopasti, dosadjivati, napadati... nesto u tom smislu. Mozda se koristi i u Krajini, ne znam.
Hantrka nikad cuo, mozda hantraga ali ove novokomponovane sarajlijice ne znaju to izgovoriti.
Hanjic prvi put cujem. Vjerovatno izmisljeno u nekom dopisnistvu klixa.
Šćorlati - naobladati (ali sa zaletom), na nekog se zaletiti.

Hantrka su inače sitne stvari, ostavljene negdje, ako bi kad zatrebale, uglavnom nikad ne zatrebaju.
Hanjic je isto što i hamprc - šega, ali više fizičkom aktivnošću.
Handrmolja - nešto slabo napravljeno, loše, skoro pa pokvareno.

Ono što sam primjetio u članku, a da se ne koristi apsolutno nikako je "njike".
To baš od sarajlica natovareno da tako kažemo, ali stvarno ne govorimo tu riječ, nisam čuo.
Inače, kako oni misle da mi govorimo, Pupan bi im pozavidio. :lol:

Prolaznik
Član

Post Postao/la Prolaznik » 28 jan 2025 04:46

Šćorlati poznato znaci svima.
Hantrka kod nas se kaze hantraga i znaci upravo to.
Handrmolja apsolutno isto.
Hanjic nisam cuo nikad.
Ma i ja sam studirao u Sarajevu i upoznao ljude od Krajine i Hercegovine do Tuzle i Gorazda i sa svima se odlicno razumio. Normalno svaki kraj ima neki svoj naglasak i nekih izraza koji su specificni. A ovi izgleda bas gledaju Cazinsku audiciju i Omcu i otamo vade izraze.
Pa kazu jos u Krajini se ne kaze mlijeko nego varenika. Ocigledno ljudi misle da mlijeko nastaje u tetropaku. Prvo u Bosni se kaze kad pomuzes kravu mliko ili mlijeko. A drugo kad uzvaris to mliko to je onda vareno mliko i to je samo ime kaze varenika. A onda oni gledaju u tebe i kontaju vidi ima logike. Ili recimo tarhana. Ja sam cuo samo u sarajevu da govore tarhana, svi ostali koliko znam kazu trahana ali eto kazu sarajlije to se tako kaze u Krajini.

Odgovorite