☑ Pravila foruma i savjeti

Rezultati Popisa u Crnoj Gori 15 Oktobra 2024

Jack
Administrator

Re: Rezultati Popisa u Crnoj Gori 15 Oktobra 2024

Post Postao/la Jack » 01 nov 2024 07:46

Mogu reci kad sam vidio preliminarne podatke po naseljenim mjestima.Pravo sam se zabrinuo za opstinu Bar.Sva Albanska naselja su imala pad stanovnistva kad sam sabrao ja sam kalkulisao da ce biti cirka 500 tinjak manje Albanaca na ovom sad popisu 2023 godine.A kako 99% Albanaca dole u toj opstini su Muslimani.Onda sam i ocekivao i pad Muslimana sigurno jer ako su ovako Albanci pali tesko bi bilo nadoknaditi sve ovo

I uprkos tome udio Muslimana je skocio s 30% popis 2011 godine na 32% popis 2023 godine.Kako imas jos 3% Koji nisu zeljeli dati podatke ja tu vidim 1% extra Muslimana tako da je u opstini Bar po meni 1/3 Muslimana tacno

No,gledam u ove podatke

Opstina Bar 12 671 Muslimana popis 2011 godine
Opstina Bar 14 640 Muslimana popis 2023 godine

To je rast od cirka 2000 Muslimana u odnosu na popis iz 2011 godine.Tacnije +1969 Muslimana

Uprkos tome imamo ogroman pad Albanaca u ovoj opstini s 2515 popis 2011 godine na 1919 popis 2023 godine.Moze se reci da je to jedan strasan pad Albanskog stanovnistva u ovoj opstini

I onda malo gledam u ove podatke neka naselja zanimljiva i vidim da ce u jednim od ovih naselja udio Muslimana skociti na daleko vise od+2% koliki je bio rast Muslimana u opstini Bar

Radi se o 8 naseljenih mjesta ovdje

Popis 2011

1)Tomba 1187 stanovnika:570 Muslimana,372 Pravoslavna i 201 Katolik
2)Celuga 1481 stanovnika:739 Muslimana,526 Pravoslavnih i 157 Katolika
3)Susanj 2630 stanovnika:434 Muslimana,434 Katolika i 1648 Pravoslavnih
4)Bjelisi 1712 stanovnika:1272 Pravoslavna,312 Muslimana i 40 Katolika
5)Grad Bar 13 503 stanovnika:10 499 Pravoslavnih,1433 Muslimana i 745 Katolika
6)Polje 1869 stanovnika:1096 Pravoslavnih,526 Muslimana i 174 Katolika
7)Burtaisi 3800 stanovnika:2360 Pravoslavnih,1091 Muslimana i 189 Katolika
8)Velembusi 911 stanovnika:437 Pravoslavnih,347 Muslimana i 95 Katolika

U nekim od ovih naselja ja vidim daleko veci rast Muslimana nego samo 2%.Sad sumnjam da ce izaci podatci za naseljena mjesta ali ako bih tipovao neku kladionicu ovdje :P :popkorn:

Ja bih rekao da ce u Bjelisima porasti udio Muslimana vise
U Velembusima bit ce veci pad pravoslavnih
U Susnju bit ce po meni izmedju 600 do 700 Muslimana
Burtaisi bi mogli da imaju cirka 1600 Muslimana sad
Polje vjerujem da ce udio nas porasti u ovom naselju na oko 1/3.Bilo je 28 do 29% Muslimana na popisu 2011 godine ovdje
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

dennis
Član

Post Postao/la dennis » 01 nov 2024 20:51

Bošnjaci su važan narod u Crnoj Gori a općina Bar je važna općina za nas.
==BOSNA==

Bosniak44
Član

Post Postao/la Bosniak44 » 02 nov 2024 17:04

Jack kad pogledamo popis 2011 i sada vidimo rast Bosnjaka u Baru za oko 90-95% ili sa 2153 na 3901 po tebi dali su to ljudi koji su se izjasnjavali kao Muslimani ili Crnogorci Muslimani pa su se sada pisali kao Bosnjaci ili je jednostavno prirodno bio taj rast Bosnjaka ili je mozda i dosta Bosnjaka iz Rozaja,Bijelog polja itd koji su se doselili. Drugo ovaj rast da li se desio po tebi iskljucivo ili bolje receno primarno u gradskom sjedistu Bar ili i neka sela u okolini. Pa ako je toliko povecan broj Bosnjaka i pod DPS vlasti mozemo ocekivati daljni rast Bosnjaka a pogotovo ako dodje BS na vlast. I nesto razmisljam sada posto su se sada ogroman dio Muslimana pisao kao Crnogorci i iskreno kad vidim pad sa oko 20.000 na 10.000 onda pomislim ako su se sada Muslimani uglavnom pisali kao Crnogorci onda su ova sela u opstini Bar uz obalu koja su bila vecinska Muslimansk znaci od Sjedista Bar do granice Ulcinjske opstine su bila vecinska Muslimanska sela mislim da jedno nije bilo i sada kontam ako su se pisali kao Crnogorci a vrlo je vjerovatno da jesu i znamo da je tamo DPS vlast onda su ta naselja sada vjerovatno dali samo nekoliko ili sva naselja naseljena vecinskim Crnogorskim stanonistvom. Intresantno je vidjeti da li ima sanse da jedno od tih sela koji si naveo postane naseljeno vecinskim Bosnjackim stanonistvom.

Npr od opstine Berane napravljene su 2 opstine jedna je sa vecinskim Bosnjackim naseljama Petnjica, a druga je ostala kao Berane e zanima me kad bi se isto napravilo od opstine Bijelo Polje koja naselja bi pripalo toj opstini gdje bi bila vecinska Bosnjacka naselja. Naravno tesko je sada reci jer nemamo rezultate ali znas li otprilike reci koja bi naselja onda pripalo toj opstini koju mozemo nazvati npr Jugoistocno Bijelo Polje, naravno postoji i opcija da se taj dio prikljuci opstini Petnjica.

U Bijelom Polju se oko 3/4 Bosnjaka izjasnilo kao Bosnjaci sto je dobar rezultat. Naravno uz ovih preostali 1/4 koji su se izjasnili uglavnom kao Muslimani ali nesto manje kao Crnogorci onda bi Bosnjaci bili brojniji od Srba u opstini Bijelo Polje.

Kazes krajem ove godine mozemo ocekivati rezultate po naseljima eto iscekujemo to, jednu stvar koju sam procitao Jack da si rekao je da su stvorili nova naselja ako se dobro sjecam rekao si cak i dali 200 ili tako nesto sto naravno cak i da zelimo prognozirati stanja u naseljima koristeci popis 2011 bice jednostavno nemoguce jer mjenjanjem granicama naselja sve se mjenja.

Kao sto sam prije rekao ja sam zadovoljan ovim popisom jer uzmimo Bosanski jezik mislim da je jedino bio preko 50% u Rozajama i Petnjici da bi ovog popisa presao 50% i u Gusinju i u Plavu.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 02 nov 2024 20:45

Odgovor na tvojih 6 pitanja je slijedeci

1)Konacni rezultati popisa prema naseljenim mjestima bit ce gotovi do kraja ove godine prema nacionalnoj pripadnosti.Tj z za 59 dana max.Kako obicno od bozica nadalje niko ne radi i ne angazuje se.Ja sumnjam da ce ovo biti gotovo poslije 15 Decembra.Iako potajno se nadam da ce ovo biit zavrseno do kraja ovog mjeseca

2) Ne radi se o 200 novih naselja nego izmedju 100 do 150 max.Od tog samo u opstini Rozaje 40 novih naselja.U opstini Plav 8 novih naselja.Nema promjene u opstinama Bijelo Polje i Berane.Najvece promjene su u opstinama Budva i Niksic gdje se pojavljuju mnoga nova naselja.Naselja koja su bila u sastavu naprimjer grada Niksica tipa Klicevo

http://pop-stat.mashke.org/montenegro-census2023.htm

Sabirajuci ove opstine i naselja moze se doci do tacne brojke ovdje za nova naselja ali ja nemam vremena i zivaca da to obradim sada

3) Opstinu Berane si mogao da podjelis jer u Petnjci tj Mjesnoj zajednici Petnjica broj pravoslavnih je bio par desetina na ovom sad zadnjem popisu svega 65 Pravoslavnih na podrucju opstine Petnjica popis 2023 godine

4) Bijelo Polje nije homogeno toliko kao Petnjica,imas naselja s odredjenim brojem Srba u svim naseljima.Iako imas tu i par cisto homogeno Bosnjackih naselja tipa Godusa,Godijevo..itd.Takva podjela bi rezultirala podjelom grada Bijelo Polje vidi Gornji Dio Grada,kao i cinjenicom da neka naselja na zeljeznickoj prugi Beograd-Bar s Muslimanskom vecinom ovdje vidi naselje RESNIK bi zavrsilo u nekoj novoj opstni.Niko ne bi glasao za takvo sta niti Srpske niti Bosnjacke stranke,za razliku od vec homogene Petnjice od koje su jedino Srbi imali koristi jer se je pojacao Srpski procent u opstini Berane nakon izdvajanja Petnjice.Tako neke granice,neka crtanja nazovi nove opstine u Bijelom Polju je nemoguce.Da ne govorimo da cijela Vraneska dolina i Sahovici bi bili predani cetnicima i tako se genocid dole legalizovao.To mozes da zaboravis

5) Sto se tice opstine Bar imas neka cisto Muslimanska naselja tipa Leskovac i ako vidis da su svi pisani kao Crnogorci.Opet ne umanjuje stanje da su dole svi mjestani Muslimani.E sad ja vjerujem da rezultat popisa tj rast Bosnjaka je mjesavina jednog dijela Muslimana koji su se izjasnili kao Bosnjaci.A druga je doseljavanjem Bosnjaka iz opstina Rozaje i Bijelo Polje na podrucju opstine Bar

Sto se tice opstine Bar tek kad dodju rezultati prema naseljenim mjestima moci ces da dobijes neku detaljniju sliku

No,neka moja procjena je ovakva za Slavenske Muslimane

Bosanci-Bosnjaci skoro 4000
Muslimani 1565
Crnogorci 6000
Ne zeli da se izjasne ili ostali 700

Iako je udio Bosnjaka pojacan.I ovdje nisam naravno racunao Albance njih cirka 2000 na popisu 2023 godine.Ja i dalje tvrdim da nece biti nekih vecih promjena na podrucju Mrkojevica s ovog popisa 2023 iako u 2 naseljena mjesta Pecurice i Dobre Vode vidim malo bolji rezultat za Bosnjake

6)Popis je mogao da prodje bolje ali eto

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 03 nov 2024 07:22

Leskovac je inace u opstini Ulcinj.Ne bih rekao da ce se desiti neko cudo.Moji izvori i dalje mi pricaju da nema nikakvih pomaka po Dabezicima,Gorani i vecini Mrkojevickih sela.Udio Bosnjaka dole bit ce minimalan

Pozitivno je da ima Bosnjacka biblioteka u Starom Baru i ljudi mogu da procitaju vise u tom selu.Pa se potajno nadam da ce nas broj porasti u ovom naselju.Pecurice i Dobra Voda su uz obalu,dobar dio ovdje rasta je priliv stanovnistva iz Sandzaka u te krajeve

Iako je stanje dobro ja bih bio zadovoljan i s jednim naseljenim mjestom s Bosnjackom vecinom.iako sam skeptican oko tog

Steta sto se mora cekati ali do kraja godine ce sigurno objaviti podatke o tome.Tek tad cu vam dati malo precizniju sliku o broju Crnogoraca Muslimana po naseljenim mjestima

Bosniak44
Član

Post Postao/la Bosniak44 » 03 nov 2024 18:47

Znaci ipak da se ne ide ka toj inicijativi formiranje opstine po uzoru na Petnjica. Tacno je da sam i ja vidio sinoc kad sam gledao da su Bosnjacka naselja puno manje homogena i u odnosu na Petnjicu ali ipak su vecinska ne znam tacno reci sada ali bilo je tipa 75%-25% itd... (tu racunam i Muslimane u sklopu toga).ocnom djelu opstine Bijelo Polje vecinsko izjasnili kao Bosnjaci. Ovo za sjeverni dio grada itd nisam nesto znao o tome i intresantno da Bosnjaci zive u vecem broju tu. Sigurno su prisutni i u drugim djelovima isto znacajno. Ovo sto kazes da ne umanjuje stvar sto su se u Barskim selima vjerovatno pisali kao Crnogorci da su opet oni Muslimani slazem se 100%. Zato i kao prijedlog imam da se na osnovu ovog popisa kad izadju rezultati o naseljima napravi i etnicka mapa po naseljima gdje se gleda ukupan broj Bosnjaka tj Bosnjaka,Crnogoraca Muslimana i Muslimana (Slavena Muslimana)

Ovo sto si rekao u vezi biblioteke u Starom Baru je super nisam znao za to. Naravno da bi bili zadovoljni i sa jednim naseljom kad bi bio vecinski Bosnjacki ali ipak treba reci da to nije nesto izvjesno. Jednu stvar koja me zanima mozda znas... znaci Bosnjaka je vise za oko 90-95% u Baru dali je to uglavnom povecanje u sjedistu ili i naselja okolo naravno nemoguce je to znati.

Nasa pozicija u CG je osudjena da bude dobra jer uzmi da je tu Srpski faktor i Crnogorski faktor prilicno izjednacen ali sada kad uzmes Srpski faktor je cak brojniji od Crnogorskog dovoljno je pogledati ovaj popis neko ce reci ali Crnogoraca je 41% i Srba 33% da tacno ali od tih 41% Crnogoraca oko 10% govori Srpski i prilicno sam siguran da glasaju za Pro Srpske partije. Bukvalno na sljedecem popisu je dovoljno da se 5% Crnogoraca koji govore Srpski izjasni kao Srbi i Srbi ce postati uz jezicka vecina i vecina po narodu tu i ne ubrajam mogucnost da se smanji broj Crnogoraca na nacin da se jedan dio Crnogoraca Muslimana sljedeci put eventualni izjasne kao Bosnjaci. Naravno da bi u tom slucaju Resnik pripao toj vecinskoj Bosnjackoj opstini kao i druga naselja tipa Nedakusi (tek saznao za to naselje). Sad koliko ja vidim Zapadnije od grada Bijelo Polje slabo da ima vecinskih Bosnjackih naselja uglavnom u sjedistu Bijelo Polje i istocnije od sjedista Bijelo Polje.

Vjerovatno ce biti dosta promjena po pitanu mape po naseljima pogotovo u opstinama Niksic i Budva posto dolazi do formiranja novih naselja. Ali i puno toga je se izmjenilo zasigurno u odnosu na ovu mapu po naseljima sa popisa 2011. Za Bosnjake bice interesantno npr ova naselja u opstini Bijelo Polje koja su obojena svjetlom bojom tj relativna vecina Bosnjaka da vidimo kako je stanje sada tako i u Gusinju ova naselja. Rekao si zadnji put da ce se formirati i nova naselja u opstini Rozaje vidjecemo gdje su formirana ta naselja jer imas 2 naselja na jugo vecinsko Albanska pa onda imas 1 vecinsko Srpsko odmah sjevernije od sjedista Rozaje i 2 na Zapadu. Onda za Gusinje ima nekoliko naselja koja su bila blago vecinska Albanska i blago vecinska Bosnjacka pa cemo vidjeti tu kakvi ce rezultati biti. Inace imas li prognozu za ova znaci 2 naselja blaga vecinska Bosnjacka i blaga vecinska Albanska u opstini Gusinje (mislim da to pripada opstini Gusinje mozda je zapravo to opstina Plav?)

slika
Zadnja izmjena: Bosniak44, dana/u 04 nov 2024 18:50, ukupno mijenjano 3 puta.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 04 nov 2024 05:36

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 04 nov 2024 05:57

Ovo sto si rekao u vezi biblioteke u Starom Baru je super nisam znao za to. Naravno da bi bili zadovoljni i sa jednim naseljom kad bi bio vecinski Bosnjacki ali ipak treba reci da to nije nesto izvjesno. Jednu stvar koja me zanima mozda znas... znaci Bosnjaka je vise za oko 90-95% u Baru dali je to uglavnom povecanje u sjedistu ili i naselja okolo naravno nemoguce je to znati.
Da,postoji biblioteka u Starom Baru jer je turisticko mjesto.No,sva okolna Muslimanska naselja ne zele da imaju bilo sta s nama,tako da sumnjam da ce nas udio rasti u naseljima gdje je bilo ispod 100 Bosnjaka na popisu 2011 godine.Sva naselja gdje je bilo Bosnjaka,posebno naselja gdje su Bosnjaci cinili preko 10% stanovnistva imat ce rast po meni.U Starom Baru ocekujem porast licno,kao i u Celugi,Zaljevu i jos tih par sela.Da ne pricam da vjerujem da Dobra Voda i Pecurice ce imati preko 200 Bosnjaka sad na popisu 2023 godine

Nasa pozicija u CG je osudjena da bude dobra jer uzmi da je tu Srpski faktor i prilicno izjednacen ali sada kad uzmes Srpski faktor je jacin od Crnogorskog dovoljno je pogledati ovaj popis neko ce reci ali Crnogoraca je 41% i Srba 33% da tacno ali od tih 41% Crnogoraca oko 10% govori Srpski i prilicno sam siguran da glasaju za Pro Srpske partije. Bukvalno na sljedecem popisu je dovoljno da se 5% Crnogoraca koji govore Srpski izjasni kao Srbi i Srbi ce postati uz jezicka vecina i vecina po narodu tu i ne ubrajam mogucnost da se smanji broj Crnogoraca na nacin da se jedan dio Crnogoraca Muslimana sljedeci put eventualni izjasne kao Bosnjaci. Naravno da bi u tom slucaju Resnik pripao toj vecinskoj Bosnjackoj opstini kao i druga naselja tipa Nedakusi (tek saznao za to naselje). Sad koliko ja vidim Zapadnije od grada Bijelo Polje slabo da ima vecinskih Bosnjackih naselja uglavnom u sjedistu Bijelo Polje i istocnije od sjedista Bijelo Polje.
Ne postoji pozitivan prirodni prirastaj koji ce dati Srbima povecanje u buducnosti.Nacionalni identitet je zavrsen u Crnoj Gori neka asimilacija Srbin u Crnogorca ili obratno je zavrsena prica.Sad su stvari jasnije,to i cetnici znaju pa zato im se zuri da promjene ustav i da rade kako hoce i sta hoce

Brojna pravoslavna naselja su starije,u nekim opstinama broj pravoslavnih bi mogao da padne na ispod 2000 stanovnika do kraja 2026 godine vidi pod Pluzine.Ovo sad je jednostavno posljedica utvrdjivanja gradiva.Za neke sire poteze treba ti natalitet i pozitivan prirastaj sto Srbi vecinom nemaju.Izuzetak je opstina Zeta ali ovo je opet posljedica doseljavanja blizina Podgorice nego jaceg nataliteta.

Vjerovatno ce biti dosta promjena po pitanu mape po naseljima pogotovo u opstinama Niksic i Budva posto dolazi do formiranja novih naselja. Ali i puno toga je se izmjenilo zasigurno u odnosu na ovu mapu po naseljima sa popisa 2011. Za Bosnjake bice interesantno npr ova naselja u opstini Bijelo Polje koja su obojena svjetlom bojom tj relativna vecina Bosnjaka da vidimo kako je stanje sada tako i u Gusinju ova naselja. Rekao si zadnji put da ce se formirati i nova naselja u opstini Rozaje vidjecemo gdje su formirana ta naselja jer imas 2 naselja na jugo vecinsko Albanska pa onda imas 1 vecinsko Srpsko odmah sjevernije od sjedista rozaje i 2 na Zapadu. Onda za Gusinje ima nekoliko naselja koja su bila blago vecinska Albanska i blago vecinska Bosnjacka pa cemo vidjeti tu kakvi ce rezultati biti. Inace imas li prognozu za ova znaci 2 naselja blaga vecinska Bosnjacka i blaga vecinska Albanska u opstini Gusinje (mislim da to pripada opstini Gusinje mozda je zapravo to opstina Plav?)

Pretpostavljam da mislis na naselje Grnčar 180 stanovnika:63 Srbina,75 Bosnjaka,23 Muslimana i 18 Albanaca popis 2011

Đurička Rijeka 254 stanovnika:93 Bosnjaka,100 Albanaca,17 Muslimana i 43 Srbina popis 2011

Višnjevo 60 stanovnika:31 Albanac i 29 Bosnjaka popis 2011

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 04 nov 2024 06:21

Najveci dio novih naselja u opstini Rozaje imat ce Bosnjacku vecinu

Ova nova naselja ce vjerujem imati Albansku vecinu na popisu 2023 godine

Kaluđerski Laz
Gornji Bukelj
Donji Bukelj
Peškovići

To je 4/40 Albanskih naselja po meni

Uz Dacice i Bandzov kao sigurna Albanska naselja.Plumci/Plunce tesko je reci ovdje u 2-3 osobe se sve moze okrenuti.Tesko je reci ko ce ovdje ciniti vecinu ili mi ili Albanci

Koja naselja bi mogla da imaju vecinu Srba ovdje?
Kako imam opis granica novih naselja,mapu kao i neke neformalne podatke

Pravoslavno stanovnistvo zivi u selima

Đuranovića Luke
Lučice
Radeva Mahala

E,sad ne mora da znaci da ova gora naselja ce imati Srpsku vecinu,samo sam rekao da ima Srba u ovim selima.Nisam rekao nista vise.Za ona gora sela rekao sam da su Albanska to su planinska naselja uz granicu s Kosovom.Tako u to sam i vise nego uvjeren

Dovoljno je citati toponime nekih naselja da skopcas da su Albanska naselja

Naprimjer

Naselje Peškovići
Počinje na ,,Halj,, kota 1243 idejužno putem Carine-G.Bukelj do naspram ,,Muratova vrha,, odatle ide jugozapadno na izvor pana kotu 1441 i 1570 kraj šumskog puta skređe uz desni potok zatim jugozapadno uz suvi potok i izlazi na ,,Maja e bregut,, u dužini od 850m nastavlja preko ,,Maja e malisorit,, ,,Krši i barl,, na kotu 1663 istim pravcem ide na šumski put koji ide od Bjeluške livade prema Bandžovu a odatle u pravcu istoka silazi u rijeku Ibarac ide rijekom nizvodno sve do kote 1204 /7431904-4740791/ a odatle sjeveroistočno putem na početnu tačku opisa.

Eto to vam je jasno ko i sta.Bregot je vrh na Albanskom/Brijeg na Slavenskom,tj vrh brda/planine na Albanskom.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 04 nov 2024 06:39

http://pop-stat.mashke.org/montenegro-lang2003.htm

Imao si vise govornika Srpskog jezika na popisu iz 2003 godine :393 740 nego na popisu iz 2023 godine 269 307 Srpski

Iako se etnicki identitet ne moze tako brzo promjeniti nakon vec jednog duzeg perioda 20+ godina.Svak ima svoje sad nacionalno gradivo a Srbi i Srpski su iskoristili crkvu i angazovanje Srbije i opet nisu postigli ni blizu rezultate iz 2003 godine,a to je dominantna Srpska vecina makar jezik.Takvo sta da ce rasti Srbi na ustrb Crnogoraca ne vidim.

I tu je jos uvijek minus a to je negativni prirodni prirastaj gdje ces imati sve manje i manje kako Srba tako i pravoslavnih

U toj opstini Plav+Gusinje koju si spominjao.Bilo je 2815 Pravoslavnih vjernika na popisu 2011 godine.U te 2 opstine imamo svega 1922 pravoslavna na popisu 2023 godine i to racunaj da ce ici na ispod 1900 pravoslavnih krajem ove godine.U tom podrucju van Brezojevice ne vidis nijedno solidno pravoslavno naselje s 500+ stanovnika a ko zna.Mozda cak i bude prodaje zemljista i imovine tamo gdje je jaka Bosnjacka dijaspora i u naseljima gdje ima Bosnjaka vidi pod Vojno Selo,Djuricka Rijeka.

Ogroman je to pad.U Blizoj buducnosti nece se gledati stanje u Savniku,Pluzinama i Zabljaku nego koliko ce u tom i tom neboderu Podgorice biti Crnogoraca.Ako oni uspiju da porade na asimilaciji Srba.Ove druge ce se ionako majka priroda rjesiti.Vidi pod Plav

Za razliku od Bosne gdje postoje krupna naselja cetnika,kao i veca naselja 1000+ stanovnika

Na samom sjeveru Crne Gore mozes da prebrojis na prste ruke Srpska naselja s preko 1000 stanovnika.Dok sav taj pad iili rast je posljedica kako doseljavanja vidi pod Budva ili rezultata u 2 najveca grada Crne Gore vidi pod Niksic i Podgorica

Ja bih bio zadovoljan i s 1 Bosnjackim naseljem u opstini Bar

Bar,Budva,Ulcinj i Tuzi su kroz historiju bili dio Skadra/Skadarskog Sandzaka i nikad nisu bili dio Bosne za razliku od Niksica,Pljevalja ili Bijelog Polja.U tim istom Bijelom Polju imao si Avdu Medjedovica koji je zabiljezio u mladosti da nije postojala druga nacija sem Bosnjaka u naprimjer opstini Bijelo Polje

Ne treba ocajavati radi prolivenog mlijeka,vidi pod Bar.Meni je veca tragedija da jedna Pljevlja glavni grad Hercegovackog Sandzaka u jednom manjem periodu ima manji broj Bosnjaka ili Bijelo Polje.Nego Bar i Tuzi.Previse je to zavuceno i podalje od Bosne a i ni Bosnjaci ne gledaju previse da se asimiliraju te ljude za njih su stranci ljudi iz Istocne Bosne ako odes u Sarajevo a kamoli Bar i Tuzi.Tako ja sam zadovoljan ovdje

Bio bih jos vise kad bi imali 2 naselja s nasom vecinom u Baru.Ili kad bi i vjerujem da hocemo imati makar 1 naselje u opstini Tuzi

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 04 nov 2024 20:05

https://www.monitor.co.me/rozaje-selo-p ... -bez-puta/

Pesci riba na Italijanskom ali i Albanskom

Bosniak44
Član

Post Postao/la Bosniak44 » 04 nov 2024 22:06

Gledam bas prije neki dan da upravo Srbi smatraju da postoji sansa da oko 10% oni koji se izjasnjavaju da su Crnogorci ali da govore Srpski (i vjerovatno glasaju za stranke tipa PES i Demokrate) mogu jedan dio njih na sljedecem popisu da se izjasne kao Srbi dovoljno je 5% jer kako dodas 5% na oko 33% koliko je Srba to je 38% bilo tako i smanjis 5% od 41% koliko Crnogoraca bilo to je 36%. Ali mozda su se i oni koji govore Srpski utvrdili u svom nacionalnom identitetu kao Crnogorskom naravno vjerovatno to ne posmsatraju kao Crnogorac iz Cetinja koji nema nikakvu poveznicu sa Srpskim identitetom dok ovaj koji se izjasnjava da mu je jezik Srpski ipak taj dio identiteta identifikuju kroz jezik Srpski a i sigurno veliki dio njih su vjernici SPC.

1. Dobro je sto si naveo rezultate onda za naselje Grncar je prilicno vjerovatno da ce Bosnjaci ponovo biti vecina barem relativna jer kad uzmes velik broj je Srba i Albanaca. Mada kad vidis da ima 23 koji su se izjasnili kao Muslimani dovoljno je da 15 od njih se izjasne da su Bosnjaci i Bosnjaci bi bili 50% tj absolutna vecina. Sada naravno ne znamo kakvo je stanje u tom naselju sada ali to nam daje barem teoretsku sansu da Bosnjaci budu i absolutna vecina preko 50% u tom naselju mada kad pogledas i ove rezultate iz 2011 da su se 15 od 23 izjasnili kao Bosnjaci od onih koji su se izjasnili kao Muslimani ne znam mislim da ipak nije velika vjerovatnoca ali vidjecemo. Evo intresantno je ovo naselje koje si naveo Duricka rijeka vjerovatno je to to nasleje na ovoj mapi koje je svijetlo zuto tj Albanska relativna vecina ali kao sto si naveo na tom popisu je bilo 7 vise Albanaca i zato su relativna vecina u odnosu na Bosnjake ali 17 se izjasnilo kao Muslimani i hipoteticki ako koristimo ovaj popis naravno nije za ocekivati da ce biti isti rezultati sada ali ako koristimo ovaj popis dovoljno je da od 17 onih koji su se izjasnili kao Muslimani da 8 se izjasne kao Bosnjaci da bi Bosnjaci bili relativna vecina u tom naselju i vidjecemo dali ce se to desiti. Ovo naselje Visnjevo 31 Albanaca i 29 Bosnjaka je neizvjesno, da li znas u tom naselju jeli bilo Muslimana? Svakako neizvjesno ce biti tu ko ce biti vecina. Svaka ti cast kad si nasao ta 3 naselja eto fali jos jedno naselje gdje je blaga vecina bila Bosnjacka.

3. Gledam sada naselje Dolja npr gdje je vecinsko Albansko stanonistvo bilo na popisu 2011 sa 53 Albanaca ali u selu je bilo 27 Bosnjaka i 24 Muslimana a inace u selo je bilo 44 Katolika i vjerujem da su oni Albanci onda ako je Albanaca 53 a Katolika Albanaca 44 onda 9 se izjasnilo kao Muslimani. U citavom naselju je bilo 83 Muslimana ako je 9 Albanaca Muslimana onda ostaje 74 Muslimana. Ovo zvuci obecavajuce za Bosnjake ali uzimajuci u obzir da su se na popisu 2011 samo 27 njih pisalo kao Bosnjaci ipak mislim da nije nesto izvjesno ocekivati da ce se Bosnjaci najmanje duplirati i tako postati vecina u ovom naselju. Ali eto neka hipotetska sansa postoji i za ovo naselje. Sta mislis ti imali taj trend tamo da se oni koji su se pisali kao Muslimani u Gusinju sada pisu kao Bosnjaci. Krusevo npr bilo je 144 Albanaca, 179 Bosnjaka, i 12 Muslimana tu bi i dalje trebali biti vecina Bosnjaci.

4. Kazes za opstinu Tuzi da se moze ocekivati jedno Bosnjacko vecinsko naselje o kom naselju se radi? Da li postoji neka mapa da se vidi stanje po naseljima u opstini Tuzi sa popisa 2011? . Za Bijelo Polje vidjecemo dali i kakve razlike cemo vidjeti u odnosu na popis 2011. Intresantno ovo sto kazes u vezi eventualnim vecinskim Albanskim naseljima u Rozajama. Znaci u nekim naseljima je tu negdje ko ce biti vecinski. Ja sam zadovoljan sto se tice rezultata u Baru. Bosnjaci su porasli za 90%-95%.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 05 nov 2024 04:34

Karabusko Polje opstina Tuzi imat ce ili relativnu ili apsolutnu vecinu Bosnjaka

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 05 nov 2024 07:00

. Svaka ti cast kad si nasao ta 3 naselja eto fali jos jedno naselje gdje je blaga vecina bila Bosnjacka.
To bi trebalo da bude naselje

Vojno Selo 642 stanovnika:299 Bosnjaka,137 Srba,152 Albanaca i 38 Crnogoraca popis 2011 godine

S tim da zvanicno se kaze popis 2023 godine jer je zavrsen u zadnjim danima te godine,ne kaze se popis iz 2024 godine jer odavno je pocela statistika za iduci ciklus

To bi trebalo da bude to selo

Naselje Visnjevo nije imalo Muslimane znaci 31 Albanca i 29 Bosnjaka popis 2011

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 05 nov 2024 07:06

Neka naselja tipa Plunce/Plumci su mjesovita naselja.Albanci imaju 4 nova naselja sigurno u Rozajama+ Dacice i Bandzov

6 Sigurnih Albanskih naselja na popisu 2023 godine
Potencijal za vecinu u 7 naselju vidi Plunce/Plumce mozda budu imali vecinu

Od 66 naselja opstine Rozaje.To bi trebalo da bude

Albanci 6-7
Srbi 4-5
Bosnjaci od 54 do 56 naseljenih mjesta

Albanci mahom opet zive u homogenim naseljima bez Bosnjaka.Mahom iako u opstini Gusinje imas par naselja gdje Bosnjaci i Albanci zive izmjesano tipa:Đurička Rijeka,Vojno Selo i Kruševo

I tu je jos i tih par sto si nabrojao naselja tipa Dolja

Po meni u Tuzima najvise Crnogorskih Muslimana bit ce u Vranju i Vladnima
Karabusko Polje po meni bi trebalo da ima izmedju 800 do 1200 Bosnjaka i tu je ili apsolutna ili relativna vecina nasa
Bit ce nas solidan broj u Sipcaniku jos vjerujem
U samim Tuzima znatno manje

No,vidit cemo

Steta sto preko 10 mjeseci od zavrsetka popisa oni jos nisu objavili podatke za nacionalnu pripadnost po naseljenim mjestima.Vidi kraj Decembra 2023 godine kad je popis i oficijelno zavrsio

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 05 nov 2024 07:11

Svaka ti cast kad si nasao ta 3 naselja eto fali jos jedno naselje gdje je blaga vecina bila Bosnjacka.
Znam ja svasta da si se raspisao na forumu Krstarice

:mrgreen: :rofll: :rofll:

Bosniak44
Član

Post Postao/la Bosniak44 » 06 nov 2024 03:29

U Plumcima bukvalno bilo izjednaceno na popisu 2011 (82-82). Intresantno da se 85 ljudi izjasnilo da govore Bosanski u ovom naselju .Kad kazes u Karabuskom polju je absolutna ili relativna vecina dali smatras na ukupan broj Slavena Muslimana ili konkretno oni koji se pisali kao Bosnjaci. Jeste raspisao sam se i intresantna je tema bila. Eto mozda mozemo ocekivati i krajem Novembra da zvanicne podatke za naselja budu objavljeni. Tu ce biti dosta intresantno vidjeti naselja npr Pljevlja, Bijelo Polje, Gusinje, ne znam da li postoji vecinsko Bosnjacko naselja u opstini Berane. Za Srbe i Crnogorce bice vrlo zanimljivo vidjeti naselja u svim opstinama pogotovo tamo gdje su formirana nova naselja.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 06 nov 2024 05:46

U Beranama nema Bosnjackog naselja
Radi se samo o Bosnjacima za Karabusko Polje

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 06 nov 2024 09:10

Nece tu biti nista interesantno u Pljevljima jer u toj opstini mozda bude 5-6 Bosnjackih naselja ako i toliko i max 10 Muslimanskih

Bijelo Polje 134 naseljena mjesta :77 Pravoslavnih i 60 Muslimanskih popis 2011 mozda bude interesantno posebno ako budu podatci po vjeri.Tu ce se znati razmjere iseljavanja u nekim selima i da li je doslo do promjene etnicke strukture negdje dole

Nedakusi 2158 stanovnika:764 Srba,649 Bosnjaka,246 Muslimana i 378 Crnogoraca popis 2011 opstina Bijelo Polje

.Eto ovo mozda bude interesantno jer je vece naselje a ima jos takvih par u Bijelom Polju.Mozda mi budemo imali vecinu u nekim naseljima sad na popisu 2011 a cetnici za neka druga naselja

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 06 nov 2024 15:39

Eto mozda mozemo ocekivati i krajem Novembra da zvanicne podatke za naselja budu objavljen
Do kraja godine nazalost.Ali eto krajem Novembra bit ce 11 mjeseci od zavrsetka popisa.Valjda do 29 Novembra bi mogli da urade takvo sta.Ako ne onda Decembar

Karabusko Polje mislim 80% lagano Slavenski Muslimani,mozda i vise.Najvise ce biti Bosnjaka po meni dole.E sad hoce li ih biti 800 ili 1200 to ne bih znao

Odgovorite