☑ Pravila foruma i savjeti

Vitalna statistika BiH

atif
Član

Re: Lokalni izbori 2024.

Post Postao/la atif » 14 nov 2024 09:20

Kulin Ban je napisao/la: 13 nov 2024 17:54
atif je napisao/la: 13 nov 2024 16:27 Njihova pederska stranka u bjeljini razbila Bošnjake!
Oni odrade sto im je zadatak. U Bijeljini uzeli 180 glasova, tamam koliko je trebalo zajednickoj listi Bosnjaka da dobiju jos jednog delegata u skupstini grada. Nepun mjesec nakon izbora zatvorili kancelariju i ukinuli finansiranje bijeljinskog opstinskog odbora NS, kojeg je vodio neki lik Ibrisimovic, koji je zenu zaposlio na mjesto sekretara odbora. Uradili sto je trebalo i cao...
Netačno, cijelih 400 glasova nedostajalo a ne 180. Najlakše kriviti druge stranke a ne svoju lošu mobilizaciju glasača i kontakt sa dijasporom

https://www.izbori.ba/Rezultati_izbora/ ... #/9/29/0/0
Poenta nije samo u broju nego je poenta da je njihova stranka i zamišljena da nam uzme odreðeni broj glasova kako bi bili skroz eliminisani. Isto su uradili sa pokretom za državu gdje je sdp uz podršku razbijača KOS Mijatovića to uspio.

Jack
Administrator

Re: Vitalna statistika BiH

Post Postao/la Jack » 15 nov 2024 18:43

Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 18 nov 2024 16:36

Najveci rast je bio u Usk kantonu u odnosu na proslu godinu.Sad samo taj kanton je imao 30 vise zivorodjenih.Interesantna je analiza podataka za Septembar 2023 godine

Septembar 2023/Septembar 2024 godine

Usk 118-146
Posavina 6-9
Tuzla 268-280
Zenica 293-266
Gorazde 12-9
Srednja Bosna 170-133
Mostar 129-148
Skutorija 63-84
Livno 25-31
Sarajevo 322-354

Sem impresivne skutorije.Najveci padovi su bili u Srednjoj Bosni.Sarajevo,Tuzla i Usk kanton biljeze veci broj zivorodjenih u odnosu na 2023 godinu

To je ipak 3 od 5 Bosnjackih kantona s porastom broja zivorodjenih.Istina 2 kantona Bosnjacka biljeze pad broja zivorodjenih ali jedan od tih kantona je minijaturan i jedan dio ljudi se prijavljuju u Sarajevu,vidi pod kanton Gorazde.Sto znaci da jedini pad ovdje je bio u Zenickom kantonu

U nekim opstinama koje su negativne.Ne mora da znaci da su Bosnjaci negativni.Jer katolici umiru kao na traci u naprimjer Kaknju i Varesu,da ne pricam po Tuzli sve umrlice,umro svaki dan po neko.Tako da iako neke opstine imaju negativnu statistiku.Ta statistika nije negativna za Bosnjake

Sve u svemu ako gledamo ovo stanje totalnog raspada.Ove godine imamo makar neku kakvu-takvu stabilizaciju broja zivorodjenih.A najvise je iznenadio opet Usk kanton

atif
Član

Post Postao/la atif » 20 nov 2024 16:51

https://stav.ba/vijest/trojka-i-sda-pot ... anju/29954

Trojka i SDA potpisali sporazum o koalicionom djelovanju
Sporazum je rezultat dogovora stranaka s ciljem zajedničkog nastupa i uspostavljanja stabilne strukture vlasti u Brčko distriktu BiH nakon lokalnih izbora 2024. godine. Koalicioni blok ima devet zastupnika

Blok ima sad 9 odbornika.

Kulin Ban
Član

Post Postao/la Kulin Ban » 20 nov 2024 18:27

Dragi ljudi, sad vidim da je ispred HSPa za OV Ljubuški haman prošao nekakav Elvedin Nuhić.

Zar je moguće da su Bošnjaci u Ljubuškom glasali za lika koji je haman Hrvat islamske vjere? Sigurno nisu katolici glasali za njega, gdje bi katolik glasao za Elvedina. Znači da su ga fakat "naši" izabrali u OV.

Da će u 21. stoljeću Bošnjaci glasati za ustaško cvijeće i to u gradu u kojem su držani logori 93. strašno.

https://www.izbori.ba/Rezultati_izbora/ ... 171/0/1306

dennis
Član

Post Postao/la dennis » 20 nov 2024 21:15

Kulin Ban je napisao/la: 20 nov 2024 18:27 Dragi ljudi, sad vidim da je ispred HSPa za OV Ljubuški haman prošao nekakav Elvedin Nuhić.

Zar je moguće da su Bošnjaci u Ljubuškom glasali za lika koji je haman Hrvat islamske vjere? Sigurno nisu katolici glasali za njega, gdje bi katolik glasao za Elvedina. Znači da su ga fakat "naši" izabrali u OV.

Da će u 21. stoljeću Bošnjaci glasati za ustaško cvijeće i to u gradu u kojem su držani logori 93. strašno.

Čak stranka nije HSP nego HSP HercegBosne.
==BOSNA==

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 23 nov 2024 02:11

Samo ove godine u prvih 9 mjeseci 2024 godine

Kresevo 11/50
Dobretici 0/8
Usora 10/38
Domaljevac 8/33
Odzak 32/154
Orasje 49/149
Prozor 33/74

Van Zapadne Hercegovine i Citluka ja ne vjerujem da postoji ijedna opstina katolicka s pozitivnim prirodnim prirastajem.Cak sta vise u nekim opstinama tipa Kakanj koja je ''negativna'' velika smrtnost katolika je razlog zasto je ta opstina negativna

Gledam malo ove podatke o 1067 zivorodjenih u Srednjobosanskom kantonu 2024 godine u prvih 9 mjeseci

i nekako ja ne vidim vise od 250 trenutno rodjenih katolika u prvih 9 mjeseci u ovom sto se pise kanton Srednja Bosna

Naprimjer:po opstinama broj zivorodjenih Srednja Bosna

Bugojno 146.Ja tu ne vidim vise od 5 Zivorodjenih katolika
Busovaca 62.Oko 20 tops
Dobretici 0
Donji Vakuf i Jajce 30
Fojnica 5 do 7
Gornji Vakuf 10-15
Kresevo 10 od 11
Kiseljak oko 40 od 78
Novi Travnik oko 30 od 138
Travnik nekih 20 od 220
Vitez 60 od 128

Po ovom sad sto se zna

Broj katolika je cirka 230 tak u kantonu Srednja Bosna -3 mjeseca
Tuzla oko 30 ako i toliko
Zenica gledajuci u ove cifre,analizirajuci raspad Usore i svega ovo.Po meni tu je rodjenih 70

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 23 nov 2024 02:16

Po kantonima neka moja procjena broj rodjenih katolika u prvih 9 mjeseci 2024 godine

Usk 2 ako i toliko
Posavina 60
Srednja Bosna 230-240
Tuzla 25
Zenica 80
Sarajevo 30
Gorazde 0

=425 katolika rodjenih u moze se reci cijeloj Bosni u prvih 9 mjeseci 2024 godine.Vidi se totalni raspad stanja

I onda imamo 3 kantona Hrvatska s tim da Mostarski bas i nije Hrvatski.Tu je gro rodjenih katolika po ovoj statistici

Zapadna Hercegovina 667
Livno 180
Mostar po meni nekih 650

1480 katolika nesto malo ispod 1500 u prvih 9 mjeseci rodjenih.Van Zapadne Hercegovine je sve to malo veci raspad.Duvno 79/163 ili Livno 103/219

Totalni raspad sistema moze se reci

Prolaznik
Član

Post Postao/la Prolaznik » 24 nov 2024 09:17

dennis je napisao/la: 20 nov 2024 21:15
Kulin Ban je napisao/la: 20 nov 2024 18:27 Dragi ljudi, sad vidim da je ispred HSPa za OV Ljubuški haman prošao nekakav Elvedin Nuhić.

Čak stranka nije HSP nego HSP HercegBosne.
HOS-ovac Blaža Kraljevića pretpostavljam.

dennis
Član

Post Postao/la dennis » 24 nov 2024 18:12

Ja tu vidim samo pripreme da hrvatske stranke pune bošnjački klub u Domu naroda 2026, s pokušajem da se izbaci SDA do 2030.
==BOSNA==

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 25 nov 2024 13:30

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 25 nov 2024 22:07

Ah da

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 25 nov 2024 22:11

https://www.index.hr/vijesti/clanak/pre ... 04991.aspx

Ah,da.Mislim da ova tema nema smisla jer su prosli izbori i sad je ostalo samo da se spama.Da zelim takvo sta otisao bih na tzv kiks.ba

Bit ce uvijek takvih koji ce gledati materijalnu korist poput ovog bivseg Hdz-Sda igraca iz Tuzle u 1 izbornom ciklusu :lol:

Opstina Tuzla ima jos 30 tak Hrvatskih sela,mahom jos uvijek svi govore Hrvatski vecinski po tim selima.U Opstini Ljubuski Bosnjaci zive u 1 selu i zive nesto malo u gradicu u sirem Hrvatskom moru i onda je neko sokiran kako je eto upao u izbornu listu Hsp Herceg Sumske

Asimilacije ce uvijek biti i nazalost po ovome vidi se da nijedna nazovi Probosanska stranka nije ni htjela da izadje na izbore u Ljubuskom,jer jedno je kad se podijelis u 100 opcija u opstini tipa Tesanj. A drugo je kad imas mali broj Bosnjaka vidi u Ljubuskom.I dobijes to sto si dobio

Odsad svaka ovaka poruka bit ce izbrisana jer je spam.Bilo je ok spamati dok su izbori trajali.To je vec zavrsena prica

Prolaznik
Član

Post Postao/la Prolaznik » 28 nov 2024 02:18

Mi moramo shvatiti da u Bosni finansijska situacija nije odlucujuca za radjanje djece. Ovde su skroz drugi faktori u pitanju. Mi jednostavno postajemo pravo proevropsko i zapadno drustvo po ovom pitanju braka, radjanja i porodicnih vrijednosti. Katastrofa.

https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... dom/204208

Tako je prema prethodnim podacima u 2017. godini rođeno 4.880 beba, u 2018. godini 4.544, u 2019. rođeno je 4.355, u 2020. rođeno je 4.223 bebe, dok je u 2021. godini rođeno 4.118 beba što prikazuje kako je brojka lagano opadala.
Uprkos značajnom budžetskom izdvajanju za podršku roditeljstvu u Kantonu Sarajevo, koji prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku KS ima 421.531 stanovnika, pronatalitetna politika ipak nije urodila plodom.
2022. rodjeno 4.146, a 2023. rodjeno 3.982
Januar-avgust 2024 rodjeno 2.336 beba.

Sandzak_boss
Član

Post Postao/la Sandzak_boss » 28 nov 2024 18:45

Prolaznik je napisao/la: 28 nov 2024 02:18 Mi moramo shvatiti da u Bosni finansijska situacija nije odlucujuca za radjanje djece. Ovde su skroz drugi faktori u pitanju. Mi jednostavno postajemo pravo proevropsko i zapadno drustvo po ovom pitanju braka, radjanja i porodicnih vrijednosti. Katastrofa.

Tako je prema prethodnim podacima u 2017. godini rođeno 4.880 beba, u 2018. godini 4.544, u 2019. rođeno je 4.355, u 2020. rođeno je 4.223 bebe, dok je u 2021. godini rođeno 4.118 beba što prikazuje kako je brojka lagano opadala.
Uprkos značajnom budžetskom izdvajanju za podršku roditeljstvu u Kantonu Sarajevo, koji prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku KS ima 421.531 stanovnika, pronatalitetna politika ipak nije urodila plodom.
Istina, to sa novcem nije dugotrajno. Mislim da bi bilo bolje da je drzava taj novac ulozila u neke druge sektore. Moje licno uvjerenje je da su za dobar natalitet glavni uzrocnici:
1) Muskost,
2) Zenstvenost,
3) Ponos & moral,
4) Patriotizam,
5) Kultura (a ove prethodne tacke spadaju u jedan dio kulture),
6) Vjera,
7) Samosvijest,
8) Filter za dobro i lose.. (npr nasa djeca, djevojke i zene bi trebale imati filter i da im se odmah pali lampica kada negdje vide neku glupost na TVu, u gradu, na ulici, u skoli.. da odmah znaju da to ne valja, a ne da to oponasaju i prihvate zdravo za gotovo. Namjerno sam napisao ZENE jer one su te buduce generacije koje radjaju i vaspitaju djecu).

Drzava treba da spozna ove stvari i njih da jaca, a te novce sto uplacuju pojedincima.. to je neefikasno.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 29 nov 2024 11:15

Sandzak_boss je napisao/la: 28 nov 2024 18:45
Prolaznik je napisao/la: 28 nov 2024 02:18 Mi moramo shvatiti da u Bosni finansijska situacija nije odlucujuca za radjanje djece. Ovde su skroz drugi faktori u pitanju. Mi jednostavno postajemo pravo proevropsko i zapadno drustvo po ovom pitanju braka, radjanja i porodicnih vrijednosti. Katastrofa.

Istina, to sa novcem nije dugotrajno. Mislim da bi bilo bolje da je drzava taj novac ulozila u neke druge sektore. Moje licno uvjerenje je da su za dobar natalitet glavni uzrocnici:
1) Muskost,
2) Zenstvenost,
3) Ponos & moral,
4) Patriotizam,
6) Vjera,
7) Samosvijest,
8) Filter za dobro i lose.. (npr nasa djeca, djevojke i zene bi trebale imati filter i da im se odmah pali lampica kada negdje vide neku glupost na TVu, u gradu, na ulici, u skoli.. da odmah znaju da to ne valja, a ne da to oponasaju i prihvate zdravo za gotovo. Namjerno sam napisao ZENE jer one su te buduce generacije koje radjaju i vaspitaju djecu).

Drzava treba da spozna ove stvari i njih da jaca, a te novce sto uplacuju pojedincima.. to je neefikasno.
Slažem se.
Imam 3 djece i volio bi da ih imam više. Veći broj ljudi smo sreli da su komentirali “a joj, još jedno” i insinuirali da je to nešto staromodno ili primitivno. Kao eto 3 djece puno.

Idioti.

Drago mi je da znam nekoliko visoko obrazovanih ljudi koji imaju 3+ djece. Jer takvi ljudi razbijaju taj bolesni mentalitet koji nam je nametnut. Nama je nametnut imidž u glavama da više djece imaju alkoholičari, nesređene porodice, neobrazovani ili vjerski ekstremi.

Treba krenuti sa izgradnjom imidža porodica sa 3+ djece uspješnih, sretnih, obrazovanih i razvijenih ljudi. Treba počet povezivati broj djece sa uspjehom a ne teretom ili sramotom. Vjerujem da treba podizanjem svijesti o pozitivnim primjerima uspješnih parova koji rađa 3+ djece možemo počet stvarati sliku da je 1-2 nedovoljno i staromodno. Treba razbiti taj stari nametnuti imidž.

Ovdje naravno mislim na one koji mogu imati više djece ali neće, a ne na one koji jednostavno ne mogu.
Samo BiH.

Sandzak_boss
Član

Post Postao/la Sandzak_boss » 29 nov 2024 11:44

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 29 nov 2024 11:15
Sandzak_boss je napisao/la: 28 nov 2024 18:45

1) Muskost,
2) Zenstvenost,
3) Ponos & moral,
4) Patriotizam,
6) Vjera,
7) Samosvijest,

Slažem se.
Imam 3 djece i volio bi da ih imam više. Veći broj ljudi smo sreli da su komentirali “a joj, još jedno” i insinuirali da je to nešto staromodno ili primitivno. Kao eto 3 djece puno.

Idioti.

Drago mi je da znam nekoliko visoko obrazovanih ljudi koji imaju 3+ djece. Jer takvi ljudi razbijaju taj bolesni mentalitet koji nam je nametnut. Nama je nametnut imidž u glavama da više djece imaju alkoholičari, nesređene porodice, neobrazovani ili vjerski ekstremi.

Treba krenuti sa izgradnjom imidža porodica sa 3+ djece uspješnih, sretnih, obrazovanih i razvijenih ljudi. Treba počet povezivati broj djece sa uspjehom a ne teretom ili sramotom. Vjerujem da treba podizanjem svijesti o pozitivnim primjerima uspješnih parova koji rađa 3+ djece možemo počet stvarati sliku da je 1-2 nedovoljno i staromodno. Treba razbiti taj stari nametnuti imidž.

Ovdje naravno mislim na one koji mogu imati više djece ali neće, a ne na one koji jednostavno ne mogu.
To sto kazu "a joooj, jos jedno" i slicne glupe fraze, za to mi je govorila supruga jer je ona iz BiH i bilo mi je cudno kada mi je govorila kako se u njenom kraju zgrazavaju kada cuju da neko dobije trece dijete. Bas mi je to bilo cudno. Kao racunaju te odmah nazadnim, ekonomski nestabilnim, zaostalim i td.
Onda napravimo ja i ona paralelu sa mojim krajem u Sandzaku, a tamo vidimo skroz drugaciji mentalitet (hvala Allahu). Kod nas vidis da se bas ljudi obraduju kada cuju da je neko dobio dijete, normalno je da se ima od najmanje 3 pa do 8 djece osim onih koje je Allah iskusao i sl, i ne igra puno ulogu da li su roditelji vise ili manje obrazovani.

Istovremeno kod nas su najuglednije familije koje imaju puno djece i to obicno budu ekonomski najjace porodice, i to ne ekonomski samo nego bogami i u svim drugim segmentima pa i u fizickim, sto bi rekli kod nas "haj se zagnaj na njih tridestoro" , obzirom da gledamo na svoju djecu i djecu od brace i sestara a i rodbine isto kao i na svoju djecu, pa se tako druze, odrastaju i postaju jake porodice.

Ja znam da su velike familije oduvijek bile tradicija kod Bosnjaka - bilo onih u Bosni ili onih u Sandzaku. Ali kao si ti rekao nesto je se nametnulo zenama u BiH pa nekako gledaju nazadno druge zene koje imaju puno djece. Kod nas u Sandzaku je to ponos, i svako gleda zene sa dosta djece kao neke izuzetno uspjesne, jake i hrabre zene.

Drzava treba da radi na tome da vraca narodu identitet, tradiciju, ponos, patriotizam, muskost, zenskost, vjeru, moral.. bez ovoga bgm tesko je podici natalitet.

atif
Član

Post Postao/la atif » 02 dec 2024 03:55

https://faktor.ba/ekonomija/ekonomija/b ... ika/204616

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH je na održanom sastanku sa upravom Binas d.d. Bugojno predložio, a uprava Binasa prihvatila, da se isplati jednokratna novčana pomoć u iznosu 1.000 BAM svakom uposleniku prilikom rođenja trećeg i svakog idućeg djeteta u njegovoj porodici.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 04 dec 2024 05:37

Od jednokratnog nema ništa.

Ono što je potrebno jeste stalni i dugotrajni ali manji doplatak na kojeg svaki roditelj/radnik može računati za svako dijete u kući sve dok taj roditelj/radnik ima dijete do 5 godina. Tako da ako radnik ima 3 djece od 4, 7 i 12 godina taj radnik prima 3 doplatka, sve dok mu najmlađe dijete ne dođe do 5 rođendana. I ako se rodi četvrto dijete onda se doplatci produžuju za svu djecu još 5 godina. Tako da kad dijete dođe do 3 godine starosti, bračni par mora da razmisli da li želi da mu padne doplatak ili da planira novo dijete.

Doplatci ne moraju da budu ogromni ali moraju da budu mjesečni tako da budu dio radničke potrošačke korpe za tu porodicu. Nek su 150 maraka po djetetu ali nek su konstantni - i to će biti efektivno kad narod čuje da postoji. Jer razlika je kad radnik prima platu od 1200 maraka i dobije 300 maraka bonus jer ima 2 djece za ukupan prihod od 1500 ili dobije 1650 za 3 djece. Tad može da bira ili će dobit još 150 za ukupan doplatak od 450 maraka za 3će dijete ili 600 za 4to pa da ide na 1650 ili 1800 ili će pustit da bez nove djece padne na 1200.

Velik je pad sa 1650/1800 na 1200. Dosta ljudi bi se odlučili za treće ili četvrto dijete - ali pod uslovom da je ovo konstantno i da računaju na ovo.
Samo BiH.

Sandzak_boss
Član

Post Postao/la Sandzak_boss » 04 dec 2024 12:59

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 04 dec 2024 05:37 Od jednokratnog nema ništa.

Ono što je potrebno jeste stalni i dugotrajni ali manji doplatak na kojeg svaki roditelj/radnik može računati za svako dijete u kući sve dok taj roditelj/radnik ima dijete do 5 godina. Tako da ako radnik ima 3 djece od 4, 7 i 12 godina taj radnik prima 3 doplatka, sve dok mu najmlađe dijete ne dođe do 5 rođendana. I ako se rodi četvrto dijete onda se doplatci produžuju za svu djecu još 5 godina. Tako da kad dijete dođe do 3 godine starosti, bračni par mora da razmisli da li želi da mu padne doplatak ili da planira novo dijete.

Doplatci ne moraju da budu ogromni ali moraju da budu mjesečni tako da budu dio radničke potrošačke korpe za tu porodicu. Nek su 150 maraka po djetetu ali nek su konstantni - i to će biti efektivno kad narod čuje da postoji. Jer razlika je kad radnik prima platu od 1200 maraka i dobije 300 maraka bonus jer ima 2 djece za ukupan prihod od 1500 ili dobije 1650 za 3 djece. Tad može da bira ili će dobit još 150 za ukupan doplatak od 450 maraka za 3će dijete ili 600 za 4to pa da ide na 1650 ili 1800 ili će pustit da bez nove djece padne na 1200.

Velik je pad sa 1650/1800 na 1200. Dosta ljudi bi se odlučili za treće ili četvrto dijete - ali pod uslovom da je ovo konstantno i da računaju na ovo.
To bi bio odlican prijedlog i kad bi se tako nesto uspostavilo to bi konkretno pomoglo roditeljima pri troskovima koje imaju na svoju djecu svakog mjeseca.

Odgovorite