Bošnjaci se jesu promjenili. I promjenili su se tako da im je ideal postao zapadni a ne islamski. Rezultat toga jeste kopiranje zapadnih razmišljanja kao da su napredne a nisu i lagano demografsko odumiranje.Nikola Testa je napisao/la: ↑20 dec 2024 04:53 Ljudi koji u svemu vidi islam kao rješenje uprkos tome što ih stvarnost demantuje jednostavno ne žele priznati sebi ni drugima da tako jednostavan pristup ne vodi nigdje. Svijet se promijenio, Bošnjaci su se promjenili, društvo je drugačije nego prije 50 ili 100 godina, i kad kažeš da je islam rješenje ti zapravo ne vidiš izlaz iz situacije.
Te zapadne ideje koje smo prihvatili su jako plitke i kratkoročne. Mene ova tema jako podsjeća na onu pjesmu Kažu od Dubioze Kolektiv “spale su nam gaće, zagrizli smo udice, glave nam u pijesku, nezaštićene guzice.” - to su upravo Bošnjaci koji se uzdaju u zapadno razmišljanje jer nemaju pojma šta je ustvari ono njihovo niti razumiju sopstvenu kulturu niti njene vrline.
Zapadne ideje koje su Bošnjaci prihvatili jesu: “daj da se prvo malo se zabavim dok sam mlad pa ću onda tražit ženu” ili “daj da prvo zaradim pa ću onda gledat familiju” ili “daj da prvo kuću sagradim pa malo uštedim pa ću onda djecu” ili “daj da kupim što bjesnije auto mogu dok sam momak pa nek nemam ni 1000 maraka u džepu ali nek mahala misli da sam frajer” - sve same zapadne ideje i sve i jedna glupa i smiješna. To vodi do situacije gdje se prioritizira kratkoročna dobit naspram dugoročnog plana i tim idejama imamo društvo gdje se pritisak stvara na smiješne prioritete i gdje ne možeš ni imat brak prije 30te - a tad je već kasno za više djece.
Čovjek je u pravu ovdje. Islamska filozofija da se ne gleda u novčanik kad se familija formira je ispravna. Nafaka će doći ljudima koji su vrijedni i koji se bore, sa familijama je bitno početi rano. A ne u tridesetim. A ta ideja da se u brak ulazi muški - bez straha imaš li ili nemaš nego se boriš i za familiju i za djecu odmah kao mlad - to je islamska ideja. A ne da čekaš do 35te pa da razmišljaš o djeci i trošiš vrijeme sa 4-5 cura koje vodaš po 2-3 godine i svako par godina sve ponovo - ko eto proživio si.
Nisi proživio nego si protračio vrijeme. I stoga i mi umiremo kao i zapadnjaci. Samo što zapad prima imigrante a mi ne primamo.
Pogledaj malo prosjek djece po kućama u familijama muslimana vjernika i pogledaj prosjek djece po kućama u familijama koje se ne idu u džamije. Sve će ti odmah biti jasno. A također i pogledaj obrazovni nivo i vidjet ćeš da ovi s više djece uopšte nisu iza ovih “naprednih” čak šta više, često je obratno primjer.