☑ Pravila foruma i savjeti

Vitalna statistika BiH

BosnjackaHercegovina
Član

Re: Vitalna statistika BiH

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 22 dec 2024 01:23

Nikola Testa je napisao/la: 20 dec 2024 04:53 Ljudi koji u svemu vidi islam kao rješenje uprkos tome što ih stvarnost demantuje jednostavno ne žele priznati sebi ni drugima da tako jednostavan pristup ne vodi nigdje. Svijet se promijenio, Bošnjaci su se promjenili, društvo je drugačije nego prije 50 ili 100 godina, i kad kažeš da je islam rješenje ti zapravo ne vidiš izlaz iz situacije.
Bošnjaci se jesu promjenili. I promjenili su se tako da im je ideal postao zapadni a ne islamski. Rezultat toga jeste kopiranje zapadnih razmišljanja kao da su napredne a nisu i lagano demografsko odumiranje.

Te zapadne ideje koje smo prihvatili su jako plitke i kratkoročne. Mene ova tema jako podsjeća na onu pjesmu Kažu od Dubioze Kolektiv “spale su nam gaće, zagrizli smo udice, glave nam u pijesku, nezaštićene guzice.” - to su upravo Bošnjaci koji se uzdaju u zapadno razmišljanje jer nemaju pojma šta je ustvari ono njihovo niti razumiju sopstvenu kulturu niti njene vrline.

Zapadne ideje koje su Bošnjaci prihvatili jesu: “daj da se prvo malo se zabavim dok sam mlad pa ću onda tražit ženu” ili “daj da prvo zaradim pa ću onda gledat familiju” ili “daj da prvo kuću sagradim pa malo uštedim pa ću onda djecu” ili “daj da kupim što bjesnije auto mogu dok sam momak pa nek nemam ni 1000 maraka u džepu ali nek mahala misli da sam frajer” - sve same zapadne ideje i sve i jedna glupa i smiješna. To vodi do situacije gdje se prioritizira kratkoročna dobit naspram dugoročnog plana i tim idejama imamo društvo gdje se pritisak stvara na smiješne prioritete i gdje ne možeš ni imat brak prije 30te - a tad je već kasno za više djece.

Čovjek je u pravu ovdje. Islamska filozofija da se ne gleda u novčanik kad se familija formira je ispravna. Nafaka će doći ljudima koji su vrijedni i koji se bore, sa familijama je bitno početi rano. A ne u tridesetim. A ta ideja da se u brak ulazi muški - bez straha imaš li ili nemaš nego se boriš i za familiju i za djecu odmah kao mlad - to je islamska ideja. A ne da čekaš do 35te pa da razmišljaš o djeci i trošiš vrijeme sa 4-5 cura koje vodaš po 2-3 godine i svako par godina sve ponovo - ko eto proživio si.
Nisi proživio nego si protračio vrijeme. I stoga i mi umiremo kao i zapadnjaci. Samo što zapad prima imigrante a mi ne primamo.

Pogledaj malo prosjek djece po kućama u familijama muslimana vjernika i pogledaj prosjek djece po kućama u familijama koje se ne idu u džamije. Sve će ti odmah biti jasno. A također i pogledaj obrazovni nivo i vidjet ćeš da ovi s više djece uopšte nisu iza ovih “naprednih” čak šta više, često je obratno primjer.
Samo BiH.

Nikola Testa
Član

Post Postao/la Nikola Testa » 22 dec 2024 08:08

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 22 dec 2024 01:23
Nikola Testa je napisao/la: 20 dec 2024 04:53 Ljudi koji u svemu vidi islam kao rješenje uprkos tome što ih stvarnost demantuje jednostavno ne žele priznati sebi ni drugima da tako jednostavan pristup ne vodi nigdje. Svijet se promijenio, Bošnjaci su se promjenili, društvo je drugačije nego prije 50 ili 100 godina, i kad kažeš da je islam rješenje ti zapravo ne vidiš izlaz iz situacije.
Bošnjaci se jesu promjenili. I promjenili su se tako da im je ideal postao zapadni a ne islamski. Rezultat toga jeste kopiranje zapadnih razmišljanja kao da su napredne a nisu i lagano demografsko odumiranje.

Te zapadne ideje koje smo prihvatili su jako plitke i kratkoročne. Mene ova tema jako podsjeća na onu pjesmu Kažu od Dubioze Kolektiv “spale su nam gaće, zagrizli smo udice, glave nam u pijesku, nezaštićene guzice.” - to su upravo Bošnjaci koji se uzdaju u zapadno razmišljanje jer nemaju pojma šta je ustvari ono njihovo niti razumiju sopstvenu kulturu niti njene vrline.

Zapadne ideje koje su Bošnjaci prihvatili jesu: “daj da se prvo malo se zabavim dok sam mlad pa ću onda tražit ženu” ili “daj da prvo zaradim pa ću onda gledat familiju” ili “daj da prvo kuću sagradim pa malo uštedim pa ću onda djecu” ili “daj da kupim što bjesnije auto mogu dok sam momak pa nek nemam ni 1000 maraka u džepu ali nek mahala misli da sam frajer” - sve same zapadne ideje i sve i jedna glupa i smiješna. To vodi do situacije gdje se prioritizira kratkoročna dobit naspram dugoročnog plana i tim idejama imamo društvo gdje se pritisak stvara na smiješne prioritete i gdje ne možeš ni imat brak prije 30te - a tad je već kasno za više djece.

Čovjek je u pravu ovdje. Islamska filozofija da se ne gleda u novčanik kad se familija formira je ispravna. Nafaka će doći ljudima koji su vrijedni i koji se bore, sa familijama je bitno početi rano. A ne u tridesetim. A ta ideja da se u brak ulazi muški - bez straha imaš li ili nemaš nego se boriš i za familiju i za djecu odmah kao mlad - to je islamska ideja. A ne da čekaš do 35te pa da razmišljaš o djeci i trošiš vrijeme sa 4-5 cura koje vodaš po 2-3 godine i svako par godina sve ponovo - ko eto proživio si.
Nisi proživio nego si protračio vrijeme. I stoga i mi umiremo kao i zapadnjaci. Samo što zapad prima imigrante a mi ne primamo.

Pogledaj malo prosjek djece po kućama u familijama muslimana vjernika i pogledaj prosjek djece po kućama u familijama koje se ne idu u džamije. Sve će ti odmah biti jasno. A također i pogledaj obrazovni nivo i vidjet ćeš da ovi s više djece uopšte nisu iza ovih “naprednih” čak šta više, često je obratno primjer.
Niko ne spori da porodice koje njeguju vjeru imaju veći natalitet, ali to koliko će biti takvih porodica ima limit, jer Bošnjaci nisu proizvod umjetne inteligencije pa da im pojedinačno zadaješ zadatke koje oni trebaju obaviti. Govorimo o ljudima, a ne o androidima.

Dalje, ako Zapad shvatiš samo kao prostor ideja koje ti neko nameće nećeš ga razumjeti pravilno. Ideja Zapada je individualna sloboda, i oni koji tu slobodu vide na na način da ne budu vjernici, to prihvataju zato što to odgovara njihovom biću, njihovim ličnim shvatanjima, željama, životnom iskustvu itd, a ne zato što im je to neko instalirao u glavu. Ali ličnu slobodu možeš iskoristiti da budeš vjernik, a ne da ne budeš, svako o sebi odlučuje.

Dobar dio naših ljudi živi na Zapadu, i vjernici su, jer je to njihov izbor, uprkos tome što žive u okruženju koje je suštinski ateističko, formalno kršćansko. Znači u atmosferi u kojoj je vrlo lako odreći se vjerskih shvatanja, oni biraju vjerovati. Isto tako Bošnjaci u Bosni i Hercegovini koji nisu vjernici biraju taj put uprkos atmosferi u kojoj je društveno prihvatljivo biti vjernik, jer to odgovara njihovim shvatanjima, ne zato što su loši ljudi. Takvi imaju sve predispozicije da budu vjernici i na kraju ne budu. Ponavljam, ne budu, jer ljudi nisu roboti, ne možeš ih natjerati da žive životom koji ne žele.

Znači u nadmetanju ideja islam u Bosni i Hercegovini ne gubi bitku, ali ne može ostvariti aposlutnu pobjedu i u ovakvim okolnostima u kojima se mi nalazimo neće nikad.

Ti toliko banalizuješ Zapad da je to smiješno izjednačavajući ideju Zapada s nekim klošarom koji samo želi kupiti dobra kola i glumiti frajera. Govorimo o skupu država koje zadnjih 200 godina oblikuju planetu.

Individualizam ti daje izbor, hoćeš li biti klošar ili naučnik, porodičan čovjek ili samac, vjernik ili nevjernik, do tebe je. Većina tih primjera koje si dao, to su sve osobe koje su rođene u islamskim porodicama, išle u mekteb, pohađale vjeronauku, imale prostor da odaberu porodičan život i život posvećen vjeri, i kad se to nije desilo ti optužiš Zapad. Pa nije do Zapada.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 22 dec 2024 08:41

Nikola Testa je napisao/la: 22 dec 2024 08:08
BosnjackaHercegovina je napisao/la: 22 dec 2024 01:23

Niko ne spori da porodice koje njeguju vjeru imaju veći natalitet, ali to koliko će biti takvih porodica ima limit, jer Bošnjaci nisu proizvod umjetne inteligencije pa da im pojedinačno zadaješ zadatke koje oni trebaju obaviti. Govorimo o ljudima, a ne o androidima.

Dalje, ako Zapad shvatiš samo kao prostor ideja koje ti neko nameće nećeš ga razumjeti pravilno. Ideja Zapada je individualna sloboda, i oni koji tu slobodu vide na na način da ne budu vjernici, to prihvataju zato što to odgovara njihovom biću, njihovim ličnim shvatanjima, željama, životnom iskustvu itd, a ne zato što im je to neko instalirao u glavu. Ali ličnu slobodu možeš iskoristiti da budeš vjernik, a ne da ne budeš, svako o sebi odlučuje.

Dobar dio naših ljudi živi na Zapadu, i vjernici su, jer je to njihov izbor, uprkos tome što žive u okruženju koje je suštinski ateističko, formalno kršćansko. Znači u atmosferi u kojoj je vrlo lako odreći se vjerskih shvatanja, oni biraju vjerovati. Isto tako Bošnjaci u Bosni i Hercegovini koji nisu vjernici biraju taj put uprkos atmosferi u kojoj je društveno prihvatljivo biti vjernik, jer to odgovara njihovim shvatanjima, ne zato što su loši ljudi. Takvi imaju sve predispozicije da budu vjernici i na kraju ne budu. Ponavljam, ne budu, jer ljudi nisu roboti, ne možeš ih natjerati da žive životom koji ne žele.

Znači u nadmetanju ideja islam u Bosni i Hercegovini ne gubi bitku, ali ne može ostvariti aposlutnu pobjedu i u ovakvim okolnostima u kojima se mi nalazimo neće nikad.

Ti toliko banalizuješ Zapad da je to smiješno izjednačavajući ideju Zapada s nekim klošarom koji samo želi kupiti dobra kola i glumiti frajera. Govorimo o skupu država koje zadnjih 200 godina oblikuju planetu.

Individualizam ti daje izbor, hoćeš li biti klošar ili naučnik, porodičan čovjek ili samac, vjernik ili nevjernik, do tebe je. Većina tih primjera koje si dao, to su sve osobe koje su rođene u islamskim porodicama, išle u mekteb, pohađale vjeronauku, imale prostor da odaberu porodičan život i život posvećen vjeri, i kad se to nije desilo ti optužiš Zapad. Pa nije do Zapada.
Dijete ja sam na zapadu proveo decenije, tu se i obrazovao i karijeru izgradio. Priča ti je početnička i naivna. I individualizam i sloboda govora su obične laži. Oni postoje dok ne staneš na put vlasti.

A s druge tačke gledišta taj isti zapad prevrće vlade manjih država kako i kada mu je ćejf. Pa trojku je Amerika postavila na vlast. Kovačević presudu ruši Amerika isto tako. Prije par dana je zakon o južnoj interkonekciji sa sjedištem u Zapadnom Mostaru i neminovnim uništenjem BH Gasa ili njegovim svrstavanjem pod HDZ opet donijela Amerika. Prvi put u historiji BiH da se strani ambasador javi uživo u parlament da javno kaže parlamentarcima kako da glasaju.

Što se tiče individualizma i slobode govora - to je šuplja priča. Postoji ali u limitiranim oblicima. Jako limitiranim. Objasni da studenti u SADu ne smiju protestovati genocid u Gazi? Individualizam? Sloboda govora? Nisu androidi? Objasni da su dekani Harvarda, Kolumbije etc.. svi smijenjeni jer nisu kršili zakone da studente izbace iz univerziteta kad su protestovalo Izrael. Sloboda govora? O čemu ti pričaš sine - zapad je sav pod medijskom blokadom. Reci nešto protiv Cionista ako smiješ na bilo kojem od: Fox, CNN, NBC, ABC, MSNBC…. Reci. Vidi kako ćeš završit.

Objasni hiljade i hiljade ljudi koji su dobili otkaze po Kanadi, Americi, Engleskoj, Njemačkoj radi postova ubijene djece na Linkedinu?

Sloboda govora. Nisu androidi.
Smiješ reći da si peder i smiješ se s**** po ulici. Ali ne smiješ reći da su djeca u Gazi poklana i da ih kolju Cionisti. Tu ti je kraj i karijere i posla i plate i života. Možeš se slobodno iselit iz zapada ako to kažeš.

Ja sam proveo decenije s tim ljudima. Znam stotine visoko obrazovanih zapadnjaka kojima se stomak prevrće koliko su pod medijskom kontrolom. I koliko imaju prava na papiru ali u stvarnosti to sve potpuno drugačije izgleda.

Skontaj ti da bukvalno sve glavne vlade zapada čine ista kriminalna djela u Gazi koje su UN sudovi u Haagu okarakterisali presudama o genocidu i etničkom čišćenju u BiH kao kriminalna djela - misliš da to obrazovani ljudi po zapadu ne vide? Vide nego ne smiju reći.

Veća je danas sloboda govora u BiH nego na zapadu. To bi bilo smiješno reći prije 5 godina ali to je danas istina.
Samo BiH.

Diabolic
Član

Post Postao/la Diabolic » 22 dec 2024 10:20

Puno suvišne priče. Živimo u sekularnoj državi i to treba shvatiti i prihvatiti. Svačije je pravo da bira kako će živjeti, hoće li vjerovati ili ne vjerovati, imati porodicu ili ne, i niko ne smije imati institucionalnu podršku u nametanju svojih svjetonazora, kao što to npr. djelimično ima Islamska vjerska zajednica kroz uguravanje vjeronauka u školama. Vjera nije nauka da bi bila u svjetovnim školama, te je naziv vjeronauka besmislen. Inače ne ističem svoja vjerska uvjerenja, ali obzirom da bi se ovo što sam napisao moglo gledati kao islamofobija, da kažem da sam musliman po vjeri a ne samo po tradiciji, praktikant, član islamske zajednice. Ali osim islamskog imam i druge identitete, a jedan od njih je i bošnjački i kada sagledavam bošnjački interes mijenjam perspektivu posmatranja.

Nikola Testa
Član

Post Postao/la Nikola Testa » 22 dec 2024 10:47

Limas100 je napisao/la: 22 dec 2024 10:44 " niko ne smije imati institucionalnu podršku u nametanju svojih svjetonazora"

Al zato sekularni moraju imati sekularno drustvo u Bosni. 🤡

Od kada su ovi peder-muslimani i poluvlasi na forumu?

Odjednom se pojavili da seru.
Jel islam odgovoran što si ti idiot ili je samo do tebe?

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 22 dec 2024 11:12

https://katera.news/srpska-ognjista-na- ... e-praznija

od prijeratnih 30.000 Srba u zeničkoj kotlini ostalo svega njih 500 koji se izjašnjavaju kao Srbi

Diabolic
Član

Post Postao/la Diabolic » 22 dec 2024 12:34

Limas100 je napisao/la: 22 dec 2024 12:15Ne seri.
Ako si ti slika i prilika vjernika, nevjernici neće imati problema sa popunjavanjem svojih redova.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 22 dec 2024 14:56

Hvala lijepo jos jednom na duzim komentarima tipa Nikola Tesla/Testa I BosnjackaHercegovina

S tim uvrede ostavite za klix.ba forum
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 22 dec 2024 15:18

kosarkas je napisao/la: 22 dec 2024 11:12 https://katera.news/srpska-ognjista-na- ... e-praznija

od prijeratnih 30.000 Srba u zeničkoj kotlini ostalo svega njih 500 koji se izjašnjavaju kao Srbi

Drivusa nije selo nego dio grada Zenice
Iako je bilo selo na popisu 1971

Kakva tzv tuzna prica
😔 😟

Sandzak_boss
Član

Post Postao/la Sandzak_boss » 23 dec 2024 18:05

Nikola Testa je napisao/la: 21 dec 2024 19:02
Sandzak_boss je napisao/la: 21 dec 2024 17:47
Nikola Testa je napisao/la: 21 dec 2024 17:15

Ti pričaš o hilafetu, koji dajaš kao primjer, a mi živimo u 2024. godini, potpuno drugom kontekstu, i onda govoriš o nečijem elementarnom znanju. To što je nešto funkcionisalo u 16 vijeku, ne znači da može u 21-om. Ja uopšte nisam govorio o tome kakav je islam, iako je to puno kompleksnija tema nego što ti misliš. Nisam govorio u kategorijama dobar/loš, govorio sam o novoj stvarnosti koju takvi kao ti ne mogu progutati i onda daju besmislena "rješenja". Porediš vrijeme carstava i modernih nacionalnih država i želiš da vodimo ozbiljnu diskusiju. Probudi se druže.
Govorimo o demografiji a te tvoje moderne nacionalne drzave su najgore na svijetu u toj oblasti. Ti zelis da Islam gurnemo pod tepih, da postanemo i mi moderni i da tako spasimo demografiju?

Ako je Islam bio razlog da se islamski hilafet razvija u 16om vijeku i postane prva svjetska sila, zasto sumnjas da se primjenom Islama ne bi neka muslimanska drzava mogla razviti i u ovom vijeku?
Vremena se mjenjaju ali se principi i struktura Islama nikada ne mjenja. Principi su isti ma o kom vijeku govorili, to je cista matematika.
Kako misliš da ja želim da islam gurnemo pod tepih, gdje sam tačno to napisao?

Ja nisam rekao da neko treba postati moderan, već da mi već jesmo dobrim dijelom moderni, i da se to neće promijeniti zato što to neko želi. Ako to ne ukalkulišeš u iznalaženju rješenja, činjenicu da Bošnjaci, a čini se niti jedan narod na svijetu, nisu zajednica gdje svi apsolutno identično doživljavaju vjeru i smisao života, samo ćeš upasti u depresiju gurajući nešto što je već pokušano.

Nisam napisao da će Bošnjaci bolje demografski stajati ako se odreknu islama, već da Bošnjaci u ovakvoj stvarnosti neće popraviti natalitet samo zato što neko vjeruje da će veća posvećenost vjeri dovesti do takvog ishoda.

Prvi je problem što i oni koji su posvećeni vjeri isto tako odlaze iz BiH, drugi je problem što one koji nisu posvećeni vjernici ili uopšte ne vjeruju, iako se formalno izjašnjavaju kao muslimani, ne možeš ubijediti da to postanu istinski. Čak šta više, u prvoj grupi imaš također one koji neće imati zavidan natalitet zbog zahtjevne ekonomske situacije.

Prva grupa ti nije nikakva garancija da ćeš imati sjajan natalitet ili da ćeš ih zadržati u BiH, a drugu grupu ne možeš ubijediti da budu više posvećeni vjeri jer ne znaš kako, uprkos tome što 30 godina živimo u društvu u kojem je vjera ideal, nešto poželjno i jedini prihvatljiv moralni koncept.

U kojem god smjeru kreneš udariš u zid. I kad više nemaš pojma šta da uradiš dođeš opet do istog "rješenja", treba nam više islama, iako ga već ima, iako si imao solidne okolnosti da ga bude više, nisi uspio, opet guraš ono što nije dovelo do korisnog rezultata.

I onda kad sve lađe potonu takvi se ljute na Bošnjake, a ne na sebe što nemaju pojma kuda dalje, pa prebacuju odgovornost na druge pričajući o "kurvama, pederima, sponzorušama", o svemu osim o tome zašto su zaista doživjeli neuspjeh. Naravno u očaju kažu da nas Bog kažnjava, jer oni znaju tačno božije planove, zapravo oni sve znaju, svi ostali su budale.

S druge strane, zanimljivo je da ti ne pričaš o islamu kako ga ljudi u BiH u velikoj većini doživljavaju, kao vjeru bez političkog segmenta, ti govoriš o islamu u političkom smislu, kao državnom konceptu koji bi trebao objediniti sve muslimane svijeta, pa samim tim poručuješ da bi se u nekom hipotetičkom kontekstu BiH trebala odreći svog suvereniteta u korist tog bajkovitog carstva?

Ti tvrdiš, jer vjeruješ u to, a ne zato što si to nečim dokazao, da je carstvo propalo jer su muslimani živjeli suprotno od onog što nalaže islam. A onda iz toga izvlačiš zaključke o islamu kao rješenju za sve probleme.
Ja sam samo kazao a i opet ću ponoviti da je u Islamu spas. Ne znam zasto mi pricas o muslimanima? Ja nisam pomenuo muslimane niti sam rekao da je spas u muslimanima vec u Islamu.

Djelujes kao da imas velike predrasude prema muslimanima, pa se komis na muslimane i kada se Islam pomene.

Dakle, zamisli da ti kazes da je spas u nauci, a ja ti kazem e moj Nikola kakva nauka, vecina tih naucnika su losi ljudi, nemoralni, cesto veoma glupi, a i kako bi natjerao citavu naciju da postanu naucnici i td i td.. vidis da nema logike?

Sandzak_boss
Član

Post Postao/la Sandzak_boss » 23 dec 2024 18:14

Nikola Testa je napisao/la: 21 dec 2024 19:37
Sandzak_boss je napisao/la: 21 dec 2024 17:43
bosnaprkosna je napisao/la: 21 dec 2024 16:12 Dobro koja je bila onda zadnja Islamska drzava i ako je vec sve tako savrseno zasto su se raspale?
Zadnji islamski hilafet je ovaj tzv turski gdje su Bošnjaci odigrali veliku ulogu u napretku muslimana. Bosnjaci su bili veliki veziri i vodili su tu veliku drzavuoko 150 godina (tada je hilafet dozivio i najveci uspon).

Zasto su se raspale? Vec sam odgovorio, kada su se muslimani poceli odvajati od Islama, tada je hilafet slabio i na kraju de razbio u stotine parcadi.
Čak i da je tvoje tumačenje smisleno, a nije, nemam snage da ti to objašnjavam, koga briga što neki Bošnjaci bili veliki veliki veziri? Kako će nam to danas pomoći?
Vrati se jednu poruku unazad i vidjeces da je ocigledno tebe briga, jer si pitao koja je bila zadnja islamska drzava, a ja ti dao najblizi moguci primjer, a ti sada kazes koga to briga :D pa tebe :lol:
Nema na cemu.

bosnaprkosna
Član

Post Postao/la bosnaprkosna » 24 dec 2024 13:58

Ne ja sam to pitao,a i sama tvoja opservacija na tako komplesnu temu izjavom U islamu je spas dovoljno govori o tvojim argumentima.I samim time pokopavas se vise.Ako kazes da danas nema niti jedne istinske prave muslimaske drzave time govoris da niti ti Muslimani nisu pravi Muslimani niti vjernici,i onda dolazimo do toga ako su vjernici jedne religije nisu vjernici sta je problem?Ako je Islam istina zasto se to desava?Jer ako kazes Islam je istina i savrsen je,ali Muslimani nisu sta je onda reci,u cemu je problem?

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 25 dec 2024 01:59

ovaj članak molim sa rezervom prmite jer je sa fašističkog portala

https://www.vecernji.ba/vijesti/u-zapad ... to-1825878

Sandzak_boss
Član

Post Postao/la Sandzak_boss » 25 dec 2024 07:48

bosnaprkosna je napisao/la: 24 dec 2024 13:58 Ne ja sam to pitao,a i sama tvoja opservacija na tako komplesnu temu izjavom U islamu je spas dovoljno govori o tvojim argumentima.I samim time pokopavas se vise.Ako kazes da danas nema niti jedne istinske prave muslimaske drzave time govoris da niti ti Muslimani nisu pravi Muslimani niti vjernici,i onda dolazimo do toga ako su vjernici jedne religije nisu vjernici sta je problem?Ako je Islam istina zasto se to desava?Jer ako kazes Islam je istina i savrsen je,ali Muslimani nisu sta je onda reci,u cemu je problem?
I kako ja sad tebi da objasnim zasto su muslimani nazadni kada ti ni ne znas da se muslimani pise malim slovom, ne znas razliku uzmedju muslimanske i islamske drzave.. a hoces da ti je objasnim stanje muslimana i zasto smo tu gdje jesmo :( ?

Evo pokusat cu..
Zamisli muslimane na jednom velikom camcu gdje svako ima svoja vesla i da svako treba da vesla da bi camac isao naprijed. Ti i ljudi poput tebe kojih je vjerovatno 95% medju muslimanima ni ne znate gdje su vam vesla, niti znate da veslate, vec se onako prepustate nekolici koji se trude da veslaju, jos na to sve im lomite vesla, gurate ih, busite canac, govorite im (nam) kako uzaludno veslaju i pitate zasto nas camac ne ide bas u pravome smjeru vec je prepusten burnome moru...

Eto.. pokusao sam ti objasniti kao nekom djetetu od 5 godina, nadam se da ces shvatiti i uzeti pouku a da se neces uvrijediti. Vesla (knjigu) u ruke i guraj jarane, trebas da pomazes a ne da odmazes.

bosnaprkosna
Član

Post Postao/la bosnaprkosna » 25 dec 2024 12:18

Nikakvi argumenti.Za tebe su samo muslimani oni koji se slazu s tobom,koji su vjernici,koji se bore za hilafet,svi ostali koji ne razmisljaju tako su otpadnici,tekfiris sto bi vi rekli odmah i odbacujes,a ovdje pricamo kako da se ujedine svi Bosnjaci,(znaci i one koji nisu pri vjeri,ili su ateisti ili tradicionalni i kojih je bar polovina takvih među Bosnjacima) da ojacamo identitet.Olicenje si danjasnjih muslimana,njihovih drzava i 73 frakcije medju njima,koje jedva cekaju da jadna drugoj glavu skinu.I onda trebam da se pobratim sa takvim.

Sandzak_boss
Član

Post Postao/la Sandzak_boss » 25 dec 2024 17:04

bosnaprkosna je napisao/la: 25 dec 2024 12:18 Nikakvi argumenti.Za tebe su samo muslimani oni koji se slazu s tobom,koji su vjernici,koji se bore za hilafet,svi ostali koji ne razmisljaju tako su otpadnici,tekfiris sto bi vi rekli odmah i odbacujes,a ovdje pricamo kako da se ujedine svi Bosnjaci,(znaci i one koji nisu pri vjeri,ili su ateisti ili tradicionalni i kojih je bar polovina takvih među Bosnjacima) da ojacamo identitet.Olicenje si danjasnjih muslimana,njihovih drzava i 73 frakcije medju njima,koje jedva cekaju da jadna drugoj glavu skinu.I onda trebam da se pobratim sa takvim.
Pretjerujes i pricas nepovezano. Pitao si zasto su muslimani tu gdje jesu, ja ti kao argument dao tebe samog, a ti umjesto hvala da mi kazes- ti mene protekfiri i plus pominjes nekakve frakcije i nekakve glave... udaras ispod pojasa. E zbog toga smo tu gdje jesmo.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 25 dec 2024 19:56

Takva rasprava je debilna
Da sam zelio takvu vrstu pameti otisao bih na reddit ili twitter i davao cifre tamo.I imao ovakve bisere

Od toliko clanaka koje mozete naci,od toliko statistika,vi se svadjate s nekim zamisljenim Muslimanskim svijetom ovdje kao da je ovo forum Islambosna ili nesto gore od tog.Dajte bolan,nemojte biti smijesni sto se toga tice

Za par dana ce zivorodjeni iz porodilista pa makar nadjite neku vazniju temu oko ovog ili clanak tada.Do tad ako mozete da ne spamate ovdje

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 25 dec 2024 20:02

kosarkas je napisao/la: 25 dec 2024 01:59 ovaj članak molim sa rezervom prmite jer je sa fašističkog portala

https://www.vecernji.ba/vijesti/u-zapad ... to-1825878
Clanak je u velikoj vecini tacan.Ali on se odrazava na jedan dio teritorije gdje su katolici vitalni.Nista ne prica o mrtvom Posavskom kantonu ili o padu prvacica i osnovaca kod njih u Srednjoj Bosni od Gornjeg Vakufa do nekih drugih opstina

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 01 jan 2025 02:04

https://www.vecernji.ba/vijesti/ova-god ... ar-1827280

Ovi javljaju povećanje rođenih u njihovoj bolnici

Jack
Administrator