☑ Pravila foruma i savjeti

Unsko-sanski kanton

Jack
Administrator

Re: Unsko-sanski kanton

Post Postao/la Jack » 11 feb 2025 20:08

Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

atif
Član

Post Postao/la atif » 12 feb 2025 15:44

https://faktor.ba/ekonomija/ekonomija/k ... sta/210168

Ključ dobija modernu farmu za proizvodnju mesa i mlijeka i nova radna mjesta

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 15 feb 2025 04:51

atif je napisao/la: 12 feb 2025 15:44 https://faktor.ba/ekonomija/ekonomija/k ... sta/210168

Ključ dobija modernu farmu za proizvodnju mesa i mlijeka i nova radna mjesta
Taj dio Bosne ima bas veliki potencijal kada su poljoprivreda i stocarstvo u pitanju. Vidim da se pomice nesto u tom pravcu. Vidio sam par prica o izgradnji modernih farmi.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

BOSNI4K
Član

Post Postao/la BOSNI4K » 30 mar 2025 18:36

Uskoro najviša zgrada u Sanskom Mostu

slika
slika

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 08 apr 2025 05:11

Ovo je dobro za Sanski Most. Potrebna je veca urbanizacija. Sanski Most izgleda kao neko veliko selo i naselje. Nista pezorativno u tome ali tesko da takav moze zadrzati stanovnistvo ili biti neki gravitacioni centar kako za ljude tako i za firme i slicno.

Ali ne znam koliko je moguce postici u tom pravcu jer su tu izgradene kuca uz kucu. Nema prostora da se to preuredi. Jedino da neko kupuje kuce i pravi urbana naselja ali ne vidim da to ima smisla/finansijskog interesa

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 08 apr 2025 05:46

U Bihaću se gradi 750 stanova

Bihać se sve više profilira kao najveće urbano gradilište u Unsko-sanskom kantonu, a prema obimu stanogradnje nalazi se u samom vrhu gradova u Bosni i Hercegovini.

U naselju Ceravci trenutno se realizira najveći broj projekata, što ga svrstava među najaktivnije zone kada je riječ o stambenoj izgradnji.
Prema podacima, u toku je ili je pred dobijanjem dozvola ukupno 750 stambenih jedinica, od čega se čak 500 nalazi upravo u Ceravcima. Ukupna vrijednost projekata prelazi 105 miliona konvertibilnih maraka. Veliki broj stanova već je unaprijed rezervisan ili prodat, što potvrđuje da je interesovanje kupaca i dalje daleko iznad ponude.

https://indikator.ba/EKONOMIJA/ArtMID/4 ... 50-stanova

Bihac je najveci grad u USK i ima najbolju startnu poziciju da izade u nesto vece. Idealno bi bilo kada bi to bio grad od 100.000st i pisem samo grad. bez sela. Zato je posebna masovna urbanizacija. Izgradnja stotine zgrada.

BOSNI4K
Član

Post Postao/la BOSNI4K » 23 jun 2025 08:38

Islamska zajednica u Bihaću gradi kompleks vrijedan preko 100 miliona eura

Planiran kompleks vrijedan 100 mil. eura na Ribića otocima: islamski centar, hotel, stambene zgrade i šetnica kao nova atrakcija Bihaća.

Medžlis Islamske zajednice Bihać predstavio je infrastrukturni projekt koji će, ukoliko se realizira prema planu, značajno unaprijediti turistički, vjerski i privredni potencijal grada Bihaća.

Riječ je o izgradnji multifunkcionalnog turističko-poslovno-stambenog kompleksa na atraktivnoj lokaciji Ribića otoci, uz rijeku Unu, vrijednog više od 100 miliona eura.

Nakon niza sastanaka između predstavnika Medžlisa IZ Bihać i zainteresiranog investitora, u prostorijama Muftijstva bihaćkog održan je prijem kojem su prisustvovali i direktor Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona te predsjednik Medžlisa IZ Bihać.

"Tokom susreta, prezentirano je idejno rješenje projekta, razmijenjena su mišljenja i doneseni zaključci o narednim koracima potrebnim za početak realizacije", istakli su iz Medžlisa IZ Bihać.

www.akta.ba/investicije/projekti/192470 ... liona-eura

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 20 jul 2025 05:02

Upita me neko./Hoce li ovo imati posljedice sto ustaska drzava Hrvatska hoce da uradi na Trgovskoj Gori.Nuklearni otpad

Hoce,najvece posljedice ce imati cetnici od Dobrljina sve do Bos Novog, tzv Novog Grada.Onaj dio od Novog do Otoke su Novska Brda.Sume,nema tu plodne zemlje.Za vas koji nikad niste bili dalje a vecina ne zna

No,pitanje je kako Ping-Pong Covicev guzni prijatelj Mlatimudan Dodik Dodikovic daje i prepusta ustashama da mu uniste velelepni 'Srpski'' grad.Sve u vidu dobrih komsijskih odnosa.Sto se tice politike ista je ona da prave hidrocentralu na donjem toku rijeke Une.Time bi unistili Strbacki buk i Martinbrodske slapove.No,pola Bihaca je izaslo na prosvjede i odjednom onaj Adz Tajkun nije dobio potvrdu

Na kraju dana turizam bi pukao u Bihacu.A dosta poslova i zivota zavisi pa je Bihac to shvatio ozbiljno.Ipak nacionalni park Una zavisi bas od Une i ciste prirode.A budala koja bi na Uni pravila Hidroelektranu je bas to.Budala

BOSNI4K
Član

Post Postao/la BOSNI4K » 18 aug 2025 05:52

Udruženje "Porodice tri plus" traži od Vlade USK da realizuje usvojene mjere i pruži podršku natalitetu

Udruženje porodica s troje i više djece "Porodice tri plus" Unsko-sanskog kantona (USK) izražava zabrinutost što Vlada USK, iako je usvojila mjere podrške i u budžetu za 2025. godinu i obezbijedila sredstva, do danas nije realizovala predviđenu pomoć.

Podsjećaju da usvojene mjere obuhvataju besplatne vrtiće za treće i svako naredno dijete, subvencioniranje stambenog zbrinjavanja i subvencije kirija.

Apel je upućen i Gradu Cazinu zbog nerealizacije budžetom također usvojene naknade za višečlane porodice.

Kašnjenje u primjeni ovih mjera već stvara značajne finansijske gubitke porodicama.

"Ovo je historijski trenutak kada govorimo o podršci porodicama i natalitetu. Ne želimo vjerovati da će usvojene mjere ostati mrtvo slovo na papiru, jer bi to značilo ne samo gubitak novčanih sredstava, već i povjerenja u institucije", poručuju iz Udruženja.

Udruženje apeluje na Vladu i nadležne institucije da bez daljnjeg odlaganja pristupe hitnoj realizaciji usvojenih odluka.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 18 aug 2025 13:14

Moze li neko preporuci sta vrijedi vidjeti u Bihacu. Za dva dana vremena

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 19 aug 2025 17:03

Imas kasarnu Adil Besic

Ponesi cizme,carape,donji i gornji ves :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 19 aug 2025 17:05

Drina je napisao/la: 18 aug 2025 13:14 Moze li neko preporuci sta vrijedi vidjeti u Bihacu. Za dva dana vremena
Kapetanovu kulu,turbe u sred grada,imas sta ja znam.Ostatci one crkve jel tamo turista dodje.Imas gradski otok

Bihac ti je vise kolekcija sela.Imas korzo sama carsija ali fakticki to ti je sklop sela.Mislim Prekounje
Ima ovaj jedan momak iz Cazina.Nek ti on kaze sta da obidjes

I obavezno Kasarnu Adil Besic.Tu ces dobiti zaduzenje

:popkorn:

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 20 aug 2025 03:00

A ima svašta, brate...

Kapetanova kula, Fethija džamija, Gradska otoka i Djevojka s Une, Stari grad Sokolac, Štrbački buk, Kostelski buk, Japodska ostrva, Natura Art Lohovo, onda Kulen Vakuf, stari grad Ostrovica, Martin Brod, pa onda spomen park Garavice prema Izačiću, pa ima i Muzej Avnoja...
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 20 aug 2025 05:47

Martin Brod je 50 km od centra Bihaca s nikakvom cestom ako nemas kamion 🚚 nemoj ni pokusati dole

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 20 aug 2025 05:48

Ah da muzej Avnoja to bas ljudi vole 😆 🤣 :rofll:

caz_hta88
Član

Post Postao/la caz_hta88 » 20 aug 2025 06:31

Jack je napisao/la: 19 aug 2025 17:05
Drina je napisao/la: 18 aug 2025 13:14 Moze li neko preporuci sta vrijedi vidjeti u Bihacu. Za dva dana vremena
Kapetanovu kulu,turbe u sred grada,imas sta ja znam.Ostatci one crkve jel tamo turista dodje.Imas gradski otok

Bihac ti je vise kolekcija sela.Imas korzo sama carsija ali fakticki to ti je sklop sela.Mislim Prekounje

Ako si već u Bihaću, nije daleko ni Cazin, obavezno moraš posjetiti Ostrožac, jedini dvorac u BiH. Biti u Krajini a ne posjetiti Ostrožac :cekicglava: .
Isto tako, Stari Grad Cazin, Trg Alije Izetbegovića, kuću Nurije Pozderca i Ibre Alagića i možda Helikopter MI-8T u Ćoralićima ispred osnovne škole :beret:
Onda produži i do Kladuše, posjeti isto stari grad.

Posjetiti samo Bihać i gledati samo Unu je glupost, pogotovo jer je u B. Krupi Una puno ljepša, nije mi jasno zašto nije poznata po tome kao Bihać. Opet kažem, puno ljepša u B. Krupi!

caz_hta88
Član

Post Postao/la caz_hta88 » 20 aug 2025 06:36

Ovo je Ostrožac.

slika

atif
Član

Post Postao/la atif » 20 aug 2025 09:14

caz_hta88 je napisao/la: 20 aug 2025 06:31
Jack je napisao/la: 19 aug 2025 17:05

Ako si već u Bihaću, nije daleko ni Cazin, obavezno moraš posjetiti Ostrožac, jedini dvorac u BiH. Biti u Krajini a ne posjetiti Ostrožac :cekicglava: .
Isto tako, Stari Grad Cazin, Trg Alije Izetbegovića, kuću Nurije Pozderca i Ibre Alagića i možda Helikopter MI-8T u Ćoralićima ispred osnovne škole :beret:
Onda produži i do Kladuše, posjeti isto stari grad.

Posjetiti samo Bihać i gledati samo Unu je glupost, pogotovo jer je u B. Krupi Una puno ljepša, nije mi jasno zašto nije poznata po tome kao Bihać. Opet kažem, puno ljepša u B. Krupi!
Možeš posjetiti muzej 5 korpusa Mehrudin Dedića. Prijava ide preko muzejdedic.ba ili broja telefona na fb stranici.

Posjeta muzeja 5 korpusa u kasarni Adil Bešić ide malo drugačije.

Starobosanski grad Sokolac gdje je i aerodrom.

Džamiju Fethiju

Dźamiju Jezero sa umjetnim jezerom

Džamiji Brekovica sa pogledom na kanjon

Štrbački Buk pa sve do Kulen Vakufa ili Martin Broda

Vožnja sa lađom po uni

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 20 aug 2025 09:27

Jack je napisao/la: 20 aug 2025 05:48 Ah da muzej Avnoja to bas ljudi vole 😆 🤣 :rofll:
Ima i crkva Ante Padovanskog i onaj sarkofag. Možda to bolje zvuči :mrgreen:
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

atif
Član

Post Postao/la atif » 20 aug 2025 10:44

Zaboravio sam napomenuti i Hasin Vrh.

Odgovorite