☑ Pravila foruma i savjeti

Crna Gora demografija

Jack
Administrator

Re: Crna Gora demografija

Post Postao/la Jack » 30 aug 2025 13:47

kasperski je napisao/la: 30 aug 2025 08:52 Moj amidzic se prije par godina sa porodicom iz jednog sela u Petnjici, doselio u Bar, gdje mu se rodilo trece dijete..Mislim da je kod Bosnjaka Sandzaka, Bar najprivlacniji za zivot..Takodje, znam za nekoliko familija Bosnjaka sa Kosova, koji sada zive u Baru..Poznavajuci mentalitet Sandzaklija, vjerujem da ce se ubrzo Bar na kartama farbati zelenom bojom.
Ne Ima dosta Muslimanskih sela dole I zemlje
Dolaze Sandzaklije I u Donji Stoj kraj Ulcinja tamo je dzamija napravljena prosle godine

Rekao sam da u opstini Herceg Novi od 320 prvačića sk 2025/2026 imamo Između 8 do 10 Muslimana prvačića sto je opet vise od procentualnog broja Muslimana dole
I to je 1/3 stranaca Muslimana mahom Turaka

Nemam nikakav info za Budvu pa ne bih znao kakvo je stanje tamo

U Plavu pardon Velembusima kraj Bara je doselila familija iz Bara
Pogledas samo neka veca naselja Između popisa zadnjeg I tamo gdje su Muslimani manjina imas solidan rast tamo Muslimana

Tako da ne vjerujem da preuzmemo Bar sem ako cetnici ne formiraju opstinu Sutomore

E onda je sve.moguce

Jedino vece naselje gdje Muslimani ne dolaze u Bar su Sutomore sva ostala naselja bijeze porast

.
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 30 aug 2025 16:53

Neke skole Osnovne u Podgorici.Imaju vise Turaka nego Bosnjaka ili Albanaca ili Roma.U nekim skolama ima pak najvise Roma.Navodno u gradu Podgorici ove skolske je upisano izmedju 10-20 Turcina prvacica.Ziva istina.

Prije 10 godina bio je 1 ili 2 Turcina.Ovo je ogroman porast.Na stranu da vam ja kazem da je ovo nesto cudno ili novo.Ipak grad Podgorica bi trebao da upise laganih 2000+ prvacica.Pa mozda i vise.Ali,opet.Vidi se doseljavanje ali eto nije Bosnjaka :mrgreen: :rofll: :D

Grad Podgorica ima 18 osnovnih skola.Ja ih imam 11 od 18 skola.Nije to mala stvar.Imam neku bolju predstavu kakvo je stanje dole.

Sto se tice Bara.Kad bih onu skolu u Susnju imao i kad bih imao skolu Jugoslavija u Baru.Imao bih fakat vecinu opstine tamo.I mogao bih da dadnem neku bolju procjenu ovdje

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 30 aug 2025 17:02

Moj amidzic se prije par godina sa porodicom iz jednog sela u Petnjici, doselio u Bar, gdje mu se rodilo trece dijete..Mislim da je kod Bosnjaka Sandzaka, Bar najprivlacniji za zivot..Takodje, znam za nekoliko familija Bosnjaka sa Kosova, koji sada zive u Baru..Poznavajuci mentalitet Sandzaklija, vjerujem da ce se ubrzo Bar na kartama farbati zelenom bojom.
Pa da to je sasvim realno.Jedno je kad ti dodje neko u Herceg Novi gdje ti nemas sela.I ona sela koja su krscanska vidi mahom pravoslavna.Imaju fin udio Muslimana.Naprimjer Polje kraj Bara

Burtaisi 29% Muslimana opstina Bar popis 2011
Burtaisi 34,7% Muslimana opstina Bar popis 2023

Celuga 50% Muslimana opstina Bar popis 2011
Celuga 55,6% Muslimana,opstina Bar popis 2023

Polje 28,1% Muslimana opstina Bar popis 2011
Polje 31,1% Muslimana opstina Bar popis 2023

Tomba 48% Muslimana opstina Bar popis 2011
Tomba 58,9% Muslimana opstina Bar popis 2023

Velembusi 38% Muslimana opstina Bar popis 2011
Velembusi 42,4% Muslimana opstina Bar popis 2023

Susanj 17% Muslimana opstina Bar popis 2011
Susanj 20,7% Muslimana opstina Bar popis 2023

Bartula 44% Muslimana opstina Bar popis 2011
Bartula 53,3% Muslimana opstina Bar popis 2023

Sustas 49% Muslimana opstina Bar popis 2011
Sustas 54,4% Muslimana opstina Bar popis 2023

Bjelisi 18% Muslimana opstina Bar popis 2011
Bjelisi 21% Muslimana opstina Bar popis 2023

Stari Bar 68% Muslimana opstina Bar popis 2011
Stari Bar 66,3% Muslimana opstina Bar popis 2023

Grad Bar 11% Muslimana opstina Bar popis 2011
Grad Bar 13,4% Muslimana opstina Bar popis 2023

Pecurice 77% Muslimana opstina Bar popis 2011
Pecurice 82,6% Muslimana opstina Bar popis 2023

Kunje 74% Muslimana opstina Bar popis 2011
Kunje 72,2% Muslimana opstina Bar popis 2023

Zaljevo 69% Muslimana opstina Bar popis 2011
Zaljevo 70% Muslimana opstina Bar popis 2023

Dobra Voda 82% Muslimana opstina Bar popis 2011
Dobra Voda 82,1% Muslimana opstina Bar popis 2023

Obratite paznju za naselje Burtaisi koje je haman dio grada Bara.To je i najvece naselje u opstini Bar s 4477 stanovnika popis 2023 godine.To nuzno ne mora da znaci da je toliko Muslimana.U ovom naselju imamo cirka 120 tak koji nisu htjeli da se izjasne.Tako da realno u ovom naselju nemas vise 30% Muslimana.Imas ih 35%.I sad ako imas jaci fertilitet i ako bude se nastavilo doseljavanje.Sto ja i mislim da hoce.Ovo naselje bi tamo izmedju 2030-2035 godine moglo da ima 40% Muslimana.A velika je stvar kad imas u naselju 40% Muslimana.jer ko zna?Mozda imas haman 50% maloljetnih ako je starije stanovnistvo ovdje kod drugih.I onda ti se sve otvara.Da si manjina pa i jesi ali ti si jaka manjina koja moze da bude vecina

U Herceg Novom nemas taj neki luksuz vecih naselja.Vidimo na zadnjem popisu tamo gdje su bili Muslimani u manjini.Opet imas vise Muslimana za neka naselja

kasperski
Član

Post Postao/la kasperski » 30 aug 2025 18:25

:gut:
Jack je napisao/la: 30 aug 2025 17:02
Moj amidzic se prije par godina sa porodicom iz jednog sela u Petnjici, doselio u Bar, gdje mu se rodilo trece dijete..Mislim da je kod Bosnjaka Sandzaka, Bar najprivlacniji za zivot..Takodje, znam za nekoliko familija Bosnjaka sa Kosova, koji sada zive u Baru..Poznavajuci mentalitet Sandzaklija, vjerujem da ce se ubrzo Bar na kartama farbati zelenom bojom.
Pa da to je sasvim realno.Jedno je kad ti dodje neko u Herceg Novi gdje ti nemas sela.I ona sela koja su krscanska vidi mahom pravoslavna.Imaju fin udio Muslimana.Naprimjer Polje kraj Bara

Burtaisi 29% Muslimana opstina Bar popis 2011
Burtaisi 34,7% Muslimana opstina Bar popis 2023

Celuga 50% Muslimana opstina Bar popis 2011
Celuga 55,6% Muslimana,opstina Bar popis 2023

Polje 28,1% Muslimana opstina Bar popis 2011
Polje 31,1% Muslimana opstina Bar popis 2023

Tomba 48% Muslimana opstina Bar popis 2011
Tomba 58,9% Muslimana opstina Bar popis 2023

Velembusi 38% Muslimana opstina Bar popis 2011
Velembusi 42,4% Muslimana opstina Bar popis 2023

Susanj 17% Muslimana opstina Bar popis 2011
Susanj 20,7% Muslimana opstina Bar popis 2023

Bartula 44% Muslimana opstina Bar popis 2011
Bartula 53,3% Muslimana opstina Bar popis 2023

Sustas 49% Muslimana opstina Bar popis 2011
Sustas 54,4% Muslimana opstina Bar popis 2023

Bjelisi 18% Muslimana opstina Bar popis 2011
Bjelisi 21% Muslimana opstina Bar popis 2023

Stari Bar 68% Muslimana opstina Bar popis 2011
Stari Bar 66,3% Muslimana opstina Bar popis 2023

Grad Bar 11% Muslimana opstina Bar popis 2011
Grad Bar 13,4% Muslimana opstina Bar popis 2023

Pecurice 77% Muslimana opstina Bar popis 2011
Pecurice 82,6% Muslimana opstina Bar popis 2023

Kunje 74% Muslimana opstina Bar popis 2011
Kunje 72,2% Muslimana opstina Bar popis 2023

Zaljevo 69% Muslimana opstina Bar popis 2011
Zaljevo 70% Muslimana opstina Bar popis 2023

Dobra Voda 82% Muslimana opstina Bar popis 2011
Dobra Voda 82,1% Muslimana opstina Bar popis 2023

Obratite paznju za naselje Burtaisi koje je haman dio grada Bara.To je i najvece naselje u opstini Bar s 4477 stanovnika popis 2023 godine.To nuzno ne mora da znaci da je toliko Muslimana.U ovom naselju imamo cirka 120 tak koji nisu htjeli da se izjasne.Tako da realno u ovom naselju nemas vise 30% Muslimana.Imas ih 35%.I sad ako imas jaci fertilitet i ako bude se nastavilo doseljavanje.Sto ja i mislim da hoce.Ovo naselje bi tamo izmedju 2030-2035 godine moglo da ima 40% Muslimana.A velika je stvar kad imas u naselju 40% Muslimana.jer ko zna?Mozda imas haman 50% maloljetnih ako je starije stanovnistvo ovdje kod drugih.I onda ti se sve otvara.Da si manjina pa i jesi ali ti si jaka manjina koja moze da bude vecina

U Herceg Novom nemas taj neki luksuz vecih naselja.Vidimo na zadnjem popisu tamo gdje su bili Muslimani u manjini.Opet imas vise Muslimana za neka naselja
:gut: To je to..U gradu Baru nas nema mnogo..Pored toga sto su stanovi u gradu skupi, oni i nisu bas pogodni za vece familije, tako da nasi naseljavaju naselja oko grada, kupe nesto zemlje i sami sagrade sebi kucu..Naselja na koja se treba fokusirati: Burtaiši, Polje, Bjeliši i Šušanj, Sutomore je vec udaljenije od grada Bara, a grad Bar je živ grad, aktivan i kada zima dodje.
Za Budvu i Herceg Novi, po meni je zivjeti tamo rizicno zbog asimilacije, ali zbog poslova ljudi idu, Turci imaju svoje trgovine i tako. U Podgorici su takodje vidljivi Turci. Postoji i veliki broj Azerbejdzanaca, mada su oni uglavnom samci, bez familija, rade dostavu hrane i tako.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 30 aug 2025 19:17

Od 18 osnovnih skola u gradu Podgorici sk 2025/2016 godine.Meni fale podatci za 3 Osnovne skole

1) Osnovna skola Savo Kazic(Barutana)
2)Osnovna skola Branko Bozovic
3)Osnovna skola Bosko Radulovic(Komani).Sad jel to neko selo ili dio grada ne bih znao

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 30 aug 2025 19:26

Osnovna skola Savo Kazic je imala 5 prvacica sk 2024/2025 godine tako da to i nije neka katastrofa sto nemam podatke za tu skolu :mrgreen:

Osnovna skola Bosko Radulovic je imala 2 prvacica sk 2024/2025 godine a vidio sam ovi Komani su malo podalje od grada Podgorice i malo vise u brdu :D

Osnovna skola Branko Bozovic je imala 116 prvacica sk 2024/2025 i to je jedina prava skola gdje ja nemam nista.Ovaj sitnis u ove 2 prve skole je bas to.Sitnis :mrgreen:

Znaci osnovna skola Branko Bozovic je u centru grada.Ove dvije nema sanse da su u gradu Podgorici i upisale tako mali broj prvacica

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 30 aug 2025 19:36

E vidim ja da je to malo.Niste mi dali pravi spisak skola u Podgorici

Podgorica ima 23 skole a ne 18 :pih:

Vojin Popovic

Scepan Djukic
Novka Ubovic
Djoko Prelevic
18 Oktobra

E,sad imam pravi spisak skola. :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 30 aug 2025 20:00

E jesu mi skole :lol: :lol:

Scepan Djukic 1 prvacic sk 2024/2025
Djoko Prelevic 5 prvacica sk 2024/2025
18 Oktobar 3 prvacica sk 2024/2025
Vojin Popovic 6 prvacica sk 2024/2025
Savo Kazic 5 prvacica sk 2024/2025
Bosko Radulovic 2 prvacica sk 2024/2025

:lol: :lol: :lol:

U ovih 6 skola bilo je ravno 22 prvacica.Meni fali jedna prava skola a to je ova Bozovic.Ostalo sve imam.Ovih 6 skola ce upisati 20 tak prvacica i ne vjerujem da ovdje ima Muslimana.Tako pisi propalo ovdje :rofll: :D :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 31 aug 2025 02:48

Ipak shvacam covjeka.Teske zime.Nikakve ceste.Slabo do nista industrije.Nikakav urbanizam.Nema vecih gradova ovdje do Bijelog Polja a ni Bijelo Polje nije velik grad.Ljudi idu ili ka Podgorici ili ka Baru.Tako shvacam

Na kraju krajeva.Ako mi poklopimo Velembuse.Onda je sve vrijedilo :mrgreen: :mrgreen: :D

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 01 sep 2025 18:46

kasperski je napisao/la: 30 aug 2025 08:52 Moj amidzic se prije par godina sa porodicom iz jednog sela u Petnjici, doselio u Bar, gdje mu se rodilo trece dijete..Mislim da je kod Bosnjaka Sandzaka, Bar najprivlacniji za zivot..Takodje, znam za nekoliko familija Bosnjaka sa Kosova, koji sada zive u Baru..Poznavajuci mentalitet Sandzaklija, vjerujem da ce se ubrzo Bar na kartama farbati zelenom bojom.
Prosle sedmice sam bio u Baru. Jedno od boljih mjesta za zivot. Po broju stanovnika se cini kao malo mjesto ali kada si tu, na licu mjesta onda to izgleda urbanije i impozantnije nego mnogi drugi gradovi sa vise stanovnika.

Npr Bar izgleda mnogo veci od Travnika npr. Bio sam vec tamo prije 10ak godina i pisao sam ovdje moje utiske. Od tada se izgradilo mnogo zgrada. I to vrlo kvalitetnih zgrada. Izgledaju moderno i kvalitetno. Ostavljena je sirina. Ulice nisu uske. Trotoari su siroki i vrlo je ugodno za setanje, voznju. Nema nista slicno na jadranskok obali.

U Baru ima burger king. Jedan detalj ali koji govori da tu dolaze i svjetski brendovi i da je to vise od jedne balkanske carsije. To prerasta u jedan od znacajnijih gradova.

Neke druge opservacije. Apsolutna vecina turista su iz srbistana. Nema promjena u poredenju sa prije 10-ak godina. Cuo sam u dosta navrata i ruski. Sada ne znam jesu li to oni sto tu zive ili turisti. Vidao sam prilican broj i nasih zena sa maramom. Dakle postoji jasna prisutnost muslimanske populacije.

Isao sam u Stari Bar i ovaj put je bilo masa turista i mnogo vise poslovnih radnji. Vecinom to drze nasi ljudi. Ali vidi se da ima neko previranje i da su neki izmedu dvije strane. Npr vidio sam cevabdzinica Dino ali tu prodaje i niksicko pivo. To ne ide zajedno u Bosni. Ali ocito da je zivnuo Stari Bar.

Ima tu i mali supermarket. Unutra sam vidio dosta proizvoda iz Bosne. To nije slucajnost vec jasan odabir vlasnika. Dole u gradu u supermarketima dominira roba iz Srbije. Iz Bosne sam vidio mlijeko milkos, ovako salame i to je to.

Sutomore je krs i ciganija. Ruglo i tu je bolje ne ici. Bilo bi idealno da se odvoje od Bara.

Mi imamo prisutnost ali nam fali politicki uticaj u Baru. Nasi ljudi zive tiho tamo. Na drugoj strani velikosrpski faktor je bas glasan i namece se. Dokaz tome je i megacrkva koju su nakmecili na sred polja. Dok je islamski centar sakriven iza brda
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 01 sep 2025 21:09

Sutomore je krs i ciganija. Ruglo i tu je bolje ne ici. Bilo bi idealno da se odvoje od Bara.
Muslimani nisu vecina ni u jednom dijelu grada Bara.Naprimjer grad Podgorica je krscanski grad ali je vlada legalizovala ilegalnu dzamiju.Jer tamo su Muslimani vecina(Vrela Ribnicka).Da,to je najveca pravoslavna crkva na Jadranu,Crnoj Gori i to je aspiracija cetnika da Bar proglase svojim kroz crkvu.E,sad njihovo stanje nije bajno.I otud malo vise sute,.Tamo gdje su debela vecina oni ne sute,vidi pod Berane

Limas100
Član

Post Postao/la Limas100 » 01 sep 2025 23:15

OMG slucajno naisao na ovaj tekst :rofll:

https://glaszete.me/turci-u-selu-berisl ... eMSzIbO2rg
Turci u selu Berislavci kupili preko 10 hiljada metara kvadratnih zemljišta

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 01 sep 2025 23:23

Pored ovog, najavljena je kupovina zemljišta od strane Egipćana, na potezu od robne kuće Zećanka do kružnog toka u Mojanovićima.​​​​​​​

😆 🤣 :mrgreen:

Egypt 🇪🇬 😆 🤣

saraylija
Član

Post Postao/la saraylija » 02 sep 2025 02:23

Mogla bi neka mrtva glava pasti zbog ovih trendova u CG.

Pitanje je, ne samo za ovaj slucaj ali i recimo u Becu, u ciji korpus za 100 godina spadaju muslimani iz Turske, afrike i balkana? Ummetski? Cisto sumnjam, ali nesto se moze izroditi.
:zastava:

kasperski
Član

Post Postao/la kasperski » 02 sep 2025 04:53

Drina je napisao/la: 01 sep 2025 18:46
Prosle sedmice sam bio u Baru. Jedno od boljih mjesta za zivot. Po broju stanovnika se cini kao malo mjesto ali kada si tu, na licu mjesta onda to izgleda urbanije i impozantnije nego mnogi drugi gradovi sa vise stanovnika.

Npr Bar izgleda mnogo veci od Travnika npr. Bio sam vec tamo prije 10ak godina i pisao sam ovdje moje utiske. Od tada se izgradilo mnogo zgrada. I to vrlo kvalitetnih zgrada. Izgledaju moderno i kvalitetno. Ostavljena je sirina. Ulice nisu uske. Trotoari su siroki i vrlo je ugodno za setanje, voznju. Nema nista slicno na jadranskok obali.

U Baru ima burger king. Jedan detalj ali koji govori da tu dolaze i svjetski brendovi i da je to vise od jedne balkanske carsije. To prerasta u jedan od znacajnijih gradova.

Neke druge opservacije. Apsolutna vecina turista su iz srbistana. Nema promjena u poredenju sa prije 10-ak godina. Cuo sam u dosta navrata i ruski. Sada ne znam jesu li to oni sto tu zive ili turisti. Vidao sam prilican broj i nasih zena sa maramom. Dakle postoji jasna prisutnost muslimanske populacije.

Isao sam u Stari Bar i ovaj put je bilo masa turista i mnogo vise poslovnih radnji. Vecinom to drze nasi ljudi. Ali vidi se da ima neko previranje i da su neki izmedu dvije strane. Npr vidio sam cevabdzinica Dino ali tu prodaje i niksicko pivo. To ne ide zajedno u Bosni. Ali ocito da je zivnuo Stari Bar.

Ima tu i mali supermarket. Unutra sam vidio dosta proizvoda iz Bosne. To nije slucajnost vec jasan odabir vlasnika. Dole u gradu u supermarketima dominira roba iz Srbije. Iz Bosne sam vidio mlijeko milkos, ovako salame i to je to.

Mi imamo prisutnost ali nam fali politicki uticaj u Baru. Nasi ljudi zive tiho tamo. Na drugoj strani velikosrpski faktor je bas glasan i namece se. Dokaz tome je i megacrkva koju su nakmecili na sred polja. Dok je islamski centar sakriven iza brda
Mozes misliti, kako su se muslimani Bara starosjedioci osjecali ugrozeno od strane Srba, prije nego su dosli nasi ljudi iz Sandzaka dolje..To sam cuo od njih licno, koliko su srecni sto dolaze Sandzaklije, nijesmo smo se kazu, zivi smjeli čuti..Sigurno da nije sloboda jos potpuna, ali se lakse dise..S obzirom da u gradu postoji pravoslavna i katolicka crkva, muslimani su htjeli i taj islamski centar da sagrade u gradu Baru umjesto u starom Baru, medjutim nijesu im dozvolili, tako da u gradu Baru postoji samo mesdzid..Sto se tice grada Bara, postoji par nasih ljudi koji grade zgrade u Baru za prodaju, tu ocekujem da ce vecina kupaca biti nasi ljudi..takodje sam gledao najavu od jednog jakog turskog investitora, porijeklom nedje iz Sandzaka, hoce da pravi zgrade u Baru..uglavnom te stanove kupuje nasa dijaspora

kasperski
Član

Post Postao/la kasperski » 02 sep 2025 05:21

Jack je napisao/la: 01 sep 2025 21:09
Muslimani nisu vecina ni u jednom dijelu grada Bara.Naprimjer grad Podgorica je krscanski grad ali je vlada legalizovala ilegalnu dzamiju.Jer tamo su Muslimani vecina(Vrela Ribnicka).Da,to je najveca pravoslavna crkva na Jadranu,Crnoj Gori i to je aspiracija cetnika da Bar proglase svojim kroz crkvu.E,sad njihovo stanje nije bajno.I otud malo vise sute,.Tamo gdje su debela vecina oni ne sute,vidi pod Berane
30 godina sam proveo na Vrelima Ribnickim, gdje smo bili vecina od samog osnivanja naselja..sramota je da tolike godine nemamo dzamiju, da smo cekali Rome izbjeglice sa Kosova da prvi naprave dzamiju na Vrelima Ribnickim..Nego, vjerovatno je to politika ljudi iz Islamske Zajednice, da bi lakse dobijali dozvole za gradnju i rekonstrukciju dzamija blize gradu, takodje za gradnju islamskog centra koji je u planu na tromedji naselja vrela Ribnicka-Konik- Stari Aerodrom

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 02 sep 2025 06:05

Placu 😢 za 10 duluma zemlje 😆

Pavino Polje bez prvačića ove skolske godine

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 02 sep 2025 06:21

Pa,jedna skola nikad nije dozvoljavala da se upise Musliman.Pa,prije par godina se upisao Turcin prvacic.Sad ih je dole 2.Prije 10 tak godina imao si 1-2 Turcina prvacica u Podgorici.Danas je taj broj blizi 20 nego 10.Tako iako je to skroz malo jer Podgorica ima vise prvacica.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 02 sep 2025 08:01

viewtopic.php?t=1592

Ova mapa je Ok po tebi Podgorice? :D