Vitalna statistika BiH
Re: Vitalna statistika BiH
Doticni kvazi demografa je cak gostovao kod Milica od Macve na Face Tv
Simpatican momak ali se ne razumije u demografska kretanja.Ili se razumije ali okrece vodu prema sebi.No,sta se moze
Simpatican momak ali se ne razumije u demografska kretanja.Ili se razumije ali okrece vodu prema sebi.No,sta se moze
Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

Jack" je pseudonim osnivača i glavnog administratora portala i foruma BosanskeHistorije.com, koji je postao prepoznatljiv po detaljnim analizama demografske i vitalne statistike na Balkanu.Njegov rad se prvenstveno fokusira na sljedeće oblasti:Vitalna statistika BiH: Redovno prati podatke o broju rođenih, umrlih i prirodnom priraštaju po općinama i kantonima u Bosni i Hercegovini.Etnička struktura: Analizira podatke popisa stanovništva i biračke spiskove kako bi procijenio demografska kretanja konstitutivnih naroda.Školstvo i obrazovanje: Prati broj upisanih učenika u osnovne i srednje škole kao ključni indikator budućih demografskih trendova.Regionalna demografija: Pored BiH, forum obuhvata i sekcije posvećene demografiji Hrvatske, Srbije (često nazvane "Srbistan" na forumu) i Crne Gore.Iako su podaci koje on i njegovi saradnici prikupljaju često veoma detaljni, važno je napomenuti da se radi o amaterskom istraživačkom radu koji se oslanja na zvanične statističke zavode, ali i na nezvanične izvore s terena.

Trebao sam da napisem Karadag za Crnu Goru

Trebao sam da napisem Karadag za Crnu Goru

Biracki spisak otkad. to nisam Analizirao
Ima 10 godina
I jos.me nisu pozvali.na
Face.tv
Radio Sarajevo
Ja sam vam neshvaceni genije .zivot je tezak kad ne.volis narodnjake.volis da brojis crvena I bijela krvna zrnca
Tesko tesko
Tesko
Dobro je da Ai ne.zna za moje zdravlje

Srbistan

Ima 10 godina
I jos.me nisu pozvali.na
Face.tv
Radio Sarajevo
Ja sam vam neshvaceni genije .zivot je tezak kad ne.volis narodnjake.volis da brojis crvena I bijela krvna zrnca
Tesko tesko
Tesko
Dobro je da Ai ne.zna za moje zdravlje
Srbistan

Made it MA.Top of the world
"Sveti Jack" je ironični ili šaljivi nadimak za autora bloga BosanskeHistorije.com, kojeg korisnici na forumima često spominju u kontekstu analize demografskih podataka, posebno onih vezanih uz katoličku crkvu i prvašiće u BiH. Objava se fokusira na proslave demografskih rezultata (npr. postotak prvašića u Vitezu) te komentira politiku i statistiku.
Glavne karakteristike njegovog rada uključuju:Terensko prikupljanje podataka: Fokusira se na prikupljanje statistika o broju rođenih, umrlih, prvačića i vjernika (posebno podataka Katoličke crkve u BiH) prije nego što postanu službeno dostupni BosanskeHistorije.com.Demografske analize: Na forumu se bavi detaljnim praćenjem etničke strukture naselja i općina, često s naglaskom na bošnjačku perspektivu i demografske trendove u Federaciji BiH.Kontroverze: Njegov stil komunikacije na forumima je često direktan i provokativan, a sam termin "Sveti Jack" se koristi unutar njegove zajednice kao šaljiva titula ili od strane kritičara na drugim forumima (poput HercegBosna.org) u ironičnom kontekstu.

"Sveti Jack" je ironični ili šaljivi nadimak za autora bloga BosanskeHistorije.com, kojeg korisnici na forumima često spominju u kontekstu analize demografskih podataka, posebno onih vezanih uz katoličku crkvu i prvašiće u BiH. Objava se fokusira na proslave demografskih rezultata (npr. postotak prvašića u Vitezu) te komentira politiku i statistiku.
Glavne karakteristike njegovog rada uključuju:Terensko prikupljanje podataka: Fokusira se na prikupljanje statistika o broju rođenih, umrlih, prvačića i vjernika (posebno podataka Katoličke crkve u BiH) prije nego što postanu službeno dostupni BosanskeHistorije.com.Demografske analize: Na forumu se bavi detaljnim praćenjem etničke strukture naselja i općina, često s naglaskom na bošnjačku perspektivu i demografske trendove u Federaciji BiH.Kontroverze: Njegov stil komunikacije na forumima je često direktan i provokativan, a sam termin "Sveti Jack" se koristi unutar njegove zajednice kao šaljiva titula ili od strane kritičara na drugim forumima (poput HercegBosna.org) u ironičnom kontekstu.

Upitao me jedan mladic ili momak.Kaze Jack ja tebe pratim otkako sam maloljetan.Pa,dobro sad.Kaze ima 23 godine.Pa,jos malo 24.A onda se ja nasmijem.Pa,mora da sam ga ispratio kad si dosao na ovaj svijet.Jer fakticki preko 20 godina dostavjam podatke.Tako da si tu negdje dosao
Jel istina da smo vecina u Kiseljaku.Kiseljak je Hrvatski,uvijek bio????
.Nema sanse da smo u Kiseljaku vecinu.Jel istina? Kako nas narod nista ne zna.Ali momak se trudi.Ako si mlad i zelis da sta naucis.To je dobro.Ako si star i dalje trubis isto a ne zelis da nista naucis.Ne mogu ti pomoci
Oladi covjece bolan kazem mu.Kiseljak je nas.Imamo vecinu i osnovaca i prvacica i zivorodjenih jer vecina nasih se pise pod Sarajevo.Pa,Novi Travnik.A rece mi lik iz Novog Travnika.Ja u zadnjih 10 tak godina nisam vidio veci raspad sistema nego kod Hrvata u Novom Travniku.Prodaju sve i svasta,Naravno,rece mu.Naravno
Mostar.Sta mislis o Mostaru Jack.Ovo je stoni Hrvatski grad?
Ko ti je rekao takvo sta ja mu kazem.Sem ako ustashe ne vole STONI TENIS.Ja ne vidim ovdje nista da se slavi ili veseli.Pa jos vise svake godine nas udio raste.Vidit cemo.Mozda budete sokirani sad kad dodju podatci za Mostar 2025 godine zivorodjeni
Pa cemo vidjeti kako Jack dere jarca
Jel istina da smo vecina u Kiseljaku.Kiseljak je Hrvatski,uvijek bio????
.Nema sanse da smo u Kiseljaku vecinu.Jel istina? Kako nas narod nista ne zna.Ali momak se trudi.Ako si mlad i zelis da sta naucis.To je dobro.Ako si star i dalje trubis isto a ne zelis da nista naucis.Ne mogu ti pomoci
Oladi covjece bolan kazem mu.Kiseljak je nas.Imamo vecinu i osnovaca i prvacica i zivorodjenih jer vecina nasih se pise pod Sarajevo.Pa,Novi Travnik.A rece mi lik iz Novog Travnika.Ja u zadnjih 10 tak godina nisam vidio veci raspad sistema nego kod Hrvata u Novom Travniku.Prodaju sve i svasta,Naravno,rece mu.Naravno
Mostar.Sta mislis o Mostaru Jack.Ovo je stoni Hrvatski grad?
Ko ti je rekao takvo sta ja mu kazem.Sem ako ustashe ne vole STONI TENIS.Ja ne vidim ovdje nista da se slavi ili veseli.Pa jos vise svake godine nas udio raste.Vidit cemo.Mozda budete sokirani sad kad dodju podatci za Mostar 2025 godine zivorodjeni
Pa cemo vidjeti kako Jack dere jarca

- Sandzak_boss
- Član

VIŠE UMRLIH NEGO ROĐENIH U SKORO SVIM GRADOVIMA RS: Ništa bolje nije čak ni u "gradu mladih"
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/48 ... ladih.htmlKako se navodi, u 2025. godini u RS je rođeno 8.825 djece, što je manje za 402 u odnosu na 2024. godinu, dok su u isto vrijeme umrle 13.904 osobe, što je manje za 232 nego godinu prije.
RS još jednu godinu je okončala sa negativnim prirodnim priraštajem, pa je tako nastavljen negativan trend koji traje od 2002. godine. Tako je lani u 61 od 64 opštine i grada u RS bilo više umrlih nego rođenih.
Pokazuju to podaci entitetskog Zavoda za statistiku koji su objavljeni u "Statistici stanovništva" za prošlu godinu.
Kako se navodi, u 2025. godini u RS je rođeno 8.825 djece, što je manje za 402 u odnosu na 2024. godinu, dok su u isto vrijeme umrle 13.904 osobe, što je manje za 232 nego godinu prije.
"Od 2002. godine prirodni priraštaj RS je negativan. Kontinuitet pada prirodnog priraštaja ukazuje na sve veći broj umrlih, a manji broj živorođenih. Stopa prirodnog priraštaja u 2025. godini iznosila je -4,6‰", navode iz Zavoda.
Samo tri opštine imaju pozitivan priraštaj
Ako posmatramo lokalne zajednice pojedinačno, od 64 opštine i grada u RS, pozitivan prirodni priraštaj su imale samo tri – i to jedva.
Riječ je o opštini Kupres, gdje su, prema podacima Zavoda, lani rođene dvije osobe, a umrla jedna, pa je prirodni priraštaj +1. Identična situacija je i u Istočnom Drvaru, dok je u Jezeru lani rođeno 13 osoba, umrlo devet, pa je prirodni priraštaj četiri u plusu.
Najveći pad u većim gradovima
Sve ostale lokalne zajednice zabilježile su više umrlih nego rođenih, a najgori prirodni priraštaj bilježe Bijeljina (-395), Prijedor (-372), Doboj (-333) i Gradiška (-321).
Zašto natalitet nastavlja padati
Aleksandar Majić, demograf, u razgovoru za "Nezavisne novine" ističe da je lani RS prvi put doživjela da ima manje od 9.000 rođenih, te dodaje da su demografi nagovještavali pad nataliteta.
Prema njegovim riječima, podaci o pozitivnim prirodnim kretanjima tri opštine su minimalni i minorni.
"Ja bih naglasio, recimo, primjer Banjaluke. Najveći grad u RS od 2019. bilježi negativni prirodni priraštaj. Dakle, možete misliti Banjaluka, kao grad mladih, ima tako negativno prirodno kretanje, za skoro 300 više umrlih nego rođenih u samoj Banja Luci", navodi Majić
Da jer Banja Luka kupi fertiliet doseljavanjem cetnika iz manjih sredina.Vec sad vidimo raspad sistema u naprimjer Mrkonjic Gradu,Kalinovik da ne pricam.Cajnice upisalo par prvacica.Rudo 10 tak.Nije to mala stvar.Ocigledno je da najgore stoje na potezu istocno od Brcko distrikta gdje nemas industrije ili velike gradove.Sem naravno Trebinja i Bijeljinje.Tamo gdje bas nemas neke vece gradove oko Foce ,vidis totalni raspad.Slepaju se sad uz Sarajevo cetnici iz Istocnog Sarajeva,ali ja ne vidim ovdje neke pomake
Banja Luka zato dobija daleko vise nego sto vi mislite i kupi daleko veci demografski bazen ili potencijal.I ako jedna Banja Luka koja je duplo veca od Mostara i fakticki jedan od 2 grada s preko 100 000 stanovnika u Bosni.Ima takvu demografsku sumornu sliku.Onda je daleko gore u zabitima tipa Kalinovik,Sekovici i ima jos tih primjera
To se i odrazuje na broju zivorodjenih.Iako su oni rekli 8800 zivorodjenih ponovo.Cuj,stalno me sokiraju gluposcu.Ipak oni su pali na ispod 8000 zivorodjenih.A to je daleko gore
Rekao sam prije 20 tak godina da ce Crna Gora imati vise zivorodjenih od krmetjaka.Neki su pomisili da je to humor.Ali ja ne vjerujem u takvo sta sada.Vjerujem da ce se to desiti daleko prije nego kasnije
Banja Luka zato dobija daleko vise nego sto vi mislite i kupi daleko veci demografski bazen ili potencijal.I ako jedna Banja Luka koja je duplo veca od Mostara i fakticki jedan od 2 grada s preko 100 000 stanovnika u Bosni.Ima takvu demografsku sumornu sliku.Onda je daleko gore u zabitima tipa Kalinovik,Sekovici i ima jos tih primjera
To se i odrazuje na broju zivorodjenih.Iako su oni rekli 8800 zivorodjenih ponovo.Cuj,stalno me sokiraju gluposcu.Ipak oni su pali na ispod 8000 zivorodjenih.A to je daleko gore
Rekao sam prije 20 tak godina da ce Crna Gora imati vise zivorodjenih od krmetjaka.Neki su pomisili da je to humor.Ali ja ne vjerujem u takvo sta sada.Vjerujem da ce se to desiti daleko prije nego kasnije

Mozete da prepisete podaktke sad za iduci mjesec.A ja cu prepisati one vaznije podatke o nacionalnosti kad dodju. Do pocetka Jula
To je to,makar sad sve od mene.Previse sam pricao na ovoj temi

To je to,makar sad sve od mene.Previse sam pricao na ovoj temi

Dokument SDS-a iz 1991. godine predviđao da će u BiH 2021. živjeti četiri miliona Muslimana

https://www.politicki.ba/vijesti/dokume ... ana/100767
Autor ove demografske studije, koja odražava sve nivoe strateškog planiranja agresije na RBiH Milorad Skoko, problematizira demografsku dominaciju Muslimana (op. a. Bošnjaka).
Koliko je studiozno, pripremana agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu najbolje pokazuje dokument pod naslovom "Neki osnovni pokazatelji demografskih kretanja u BiH u periodu 1961-1991 godine s prognozom kretanja do 2021. godine i utjecaj tih kretanja na položaj srpskog naroda".
Autor ove demografske studije, koja odražava sve nivoe strateškog planiranja agresije na RBiH Milorad Skoko, problematizira demografsku dominaciju Muslimana (op. a. Bošnjaka).
Skoko je od 1976. godine radio u Republičkom zavodu za društveno planiranje BiH kao pomoćnik, a kasnije zamjenik direktora zavoda. Kako je naveo u svom iskazu haškim istražiteljima u aprilu 1992. godine, Skoko je napustio radno mjesto i Sarajevo, dok se u podnožju gore navedenog dokumenta navodi period juna 1991. godine.
Iako je samo dio ove opsežne studije dostupan, centralna i ključna teza kojom Skoko prognozira razvoj demografskih prilika u BiH, jeste da će do 2021. godine u BiH živjeti preko četiri miliona Muslimana.

https://www.politicki.ba/vijesti/dokume ... ana/100767
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
Fertilitet nije bio dovoljno jak za takve napredne brojke
Bilo bi 3 miliona a ne 4
Za.4 trebalo bi da bude daleko jaci Fertilitet koji je prestao vec da bude faktor pocetkom 90 tih godina
Nazalost vise su cetnici pratili demografske trendove Bosnjaka nego sami Bosnjaci
Nazalost
Bilo bi 3 miliona a ne 4
Za.4 trebalo bi da bude daleko jaci Fertilitet koji je prestao vec da bude faktor pocetkom 90 tih godina
Nazalost vise su cetnici pratili demografske trendove Bosnjaka nego sami Bosnjaci
Nazalost

Sve su pratili, sve su znali, imali informacije.
Pa vidi ovo:
Savezni sekretarijat narodne odbrane SFRJ je 1984. godine uradio studiju o tome koliko Sarajevo može opstati pod opsadom
Pa vidi ovo:
Savezni sekretarijat narodne odbrane SFRJ je 1984. godine uradio studiju o tome koliko Sarajevo može opstati pod opsadom
https://saff.ba/savezni-sekretarijat-na ... d-opsadom/Alija Šabanović, nekadašnji izvršni direktor “Klasa” i moralista u Armiji RBiH svjedoči kako je Savezni sekretarijat za narodnu odbranu SFRj 1984. godine uradio studiju o tome koliko Sarajevo može opstati pod opsadom. Studija je rađena tri godine, a radilo ju je 50-ak ljudi, visokoh oficira JNA, te stručnjaci iz raznih polja. Zamislite tri godine 50 ljudi radi studiju opsade Sarajeva. A ko je to mogao opsjedati Sarajevo i zašto baš Sarajevo od svih gradova u Jugoslaviji?! Zašto ne Podgoricu, Beograd, Zagreb?! Zar je samo slučajnost da nekoliko godina iza toga baš Sarajevo bude pod opsadom i to one Armije koja je pravila ovu studiju?!
Ušli su u svaki detalj: odbrana, voda, struja, plin, privreda, hrana. Ilustracije radi, evidentiran je svaki izbor vode, osim ovih ViK-ovih i drugih koje je koristio ViK i svi drugi značajniji i mogući izvori. Količina vode, snabdjevanje strujom, pristupni putevi, sve u tančine. Tako je sa svim ostalim. I zaključak je da Sarajevo može izdržati opsadu 75 dana.
Ova studija nije pravljena zbog branioca već zbog agresora.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Sve su oni pratili ali su Bosnjaci bili zauzeti,posebno Mujo koji je kovao konja na mjesecu.Preteca Nila Armstonga.Sto je jos zalosnije je da su Bosnjaci imali ljude poput mene.Ne bi imali daleko vise gubitaka ljudskih.Ali dzaba
Oni ce i bez mene ili sa mnom planirati.Tako da to nije nista novo
Oni ce i bez mene ili sa mnom planirati.Tako da to nije nista novo

Pojam "Bosna Jack demografija" odnosi se na popularnu internetsku platformu i forum BosanskeHistorije.com, koju vodi korisnik pod pseudonimom Jack. Jack je prepoznatljiv u online zajednici po detaljnim demografskim analizama, mapama i praćenju statističkih podataka o stanovništvu Bosne i Hercegovine i regije.
Njegov rad obuhvata nekoliko ključnih segmenata:Vitalna statistika: Redovno praćenje broja rođenih i umrlih po općinama i kantonima u Bosni i Hercegovini.Demografske mape: Izrada detaljnih etničkih i demografskih mapa koje prikazuju prostorni raspored stanovništva i promjene kroz vrijeme.Školska statistika: Analiza podataka o broju prvačića i učenika u osnovnim školama kao indikatora budućih demografskih kretanja.Popisi stanovništva: Detaljna analiza službenih popisa, poput onog iz 2013. godine, uz kritički osvrt na metodologiju i rezultate.Regionalna demografija: Pored BiH, forum prati i podatke za susjedne zemlje poput Srbije, Hrvatske i Crne Gore.Iako su podaci koje Jack objavljuje često predmet rasprava, oni predstavljaju jedan od najaktivnijih alternativnih izvora demografskih informacija za Balkan na internetu.
S tim da dodam jos slijedece
Rasprava s budalama
Odgovaranje na glupa pitanja
I jos ima toga.Koliko hoces
I dostavljanja podataka za imaginarne pare

Njegov rad obuhvata nekoliko ključnih segmenata:Vitalna statistika: Redovno praćenje broja rođenih i umrlih po općinama i kantonima u Bosni i Hercegovini.Demografske mape: Izrada detaljnih etničkih i demografskih mapa koje prikazuju prostorni raspored stanovništva i promjene kroz vrijeme.Školska statistika: Analiza podataka o broju prvačića i učenika u osnovnim školama kao indikatora budućih demografskih kretanja.Popisi stanovništva: Detaljna analiza službenih popisa, poput onog iz 2013. godine, uz kritički osvrt na metodologiju i rezultate.Regionalna demografija: Pored BiH, forum prati i podatke za susjedne zemlje poput Srbije, Hrvatske i Crne Gore.Iako su podaci koje Jack objavljuje često predmet rasprava, oni predstavljaju jedan od najaktivnijih alternativnih izvora demografskih informacija za Balkan na internetu.
S tim da dodam jos slijedece
Rasprava s budalama
Odgovaranje na glupa pitanja
I jos ima toga.Koliko hoces
I dostavljanja podataka za imaginarne pare

Dobro momak.Odgovorit cu
Jack,kako to da ustashe imaju dobar natalitet u Zapadnoj Hercegovini i Citluku?
Gledaj.I ovo je za vas sve kojim je ovo zanimljivo.Ili nije,Zanimljivije od Smita
Bez obzira jel opstina ima 100 katolika ili 15 000 kao Citluk ili 20 000.Veze nemam koliko je tacno broj jer suncana Mostarska biskupija ne daje javno podatke.Imas nesto sto se zove fertilna grupa.To je jedna odredjena genocidna grupa stanovnistva.U starosti od 20-40 godina.Koja diktira buduca demografska kretanja
Fertilna grupa moze da se stabilizuje,da se poveca ili da se drasticno smanji
Smanjenje je uzrok ponajvise migracija stanovnistva i negativnog prirodnog prirastaja aka MORTALITETA.Nije Mortadela salama da se ne zabunite nego MORTALITET.
Sad Zapadna Hercegovina ocigledno ima mladje stanovnistvo koje se odrzava.Znaci da su migracioni tokovi minorni.I oni imaju haman istu stopu fertiliteta.
Ili naprimjer opstina Travnik 11 300 katolika krajem 2011 godine,preko 100 prvacica krajem 2011 godine.Pala je na 6100 katolika krajem 2024 godine.I veze nemam koliko krajem 2025 godine.Jos nisu objavili podatke.U kojem su najveci padovi bili u ovoj fertilnoj grupi.Tako je Travnik imao vece minuse.Dok se je Citluk stabilizovao.Nazovi je demografskom iglom.Moze da ti pomogne ali i odmogne.Zavisi sad od raznoraznih haj principa]
Udarna igla citaj u ovom slucaju Fertilna grupa.Nje naglo pomjerena u Citluku.Ali jeste u Travniku.I onda imas to sto imas.Nagli pad stanovnistva,makar u nekim krajevima
I de prestanite me pitati svaka pitanja.Ponekad vam necu nista odgovoriti

Jack,kako to da ustashe imaju dobar natalitet u Zapadnoj Hercegovini i Citluku?
Gledaj.I ovo je za vas sve kojim je ovo zanimljivo.Ili nije,Zanimljivije od Smita
Bez obzira jel opstina ima 100 katolika ili 15 000 kao Citluk ili 20 000.Veze nemam koliko je tacno broj jer suncana Mostarska biskupija ne daje javno podatke.Imas nesto sto se zove fertilna grupa.To je jedna odredjena genocidna grupa stanovnistva.U starosti od 20-40 godina.Koja diktira buduca demografska kretanja
Fertilna grupa moze da se stabilizuje,da se poveca ili da se drasticno smanji
Smanjenje je uzrok ponajvise migracija stanovnistva i negativnog prirodnog prirastaja aka MORTALITETA.Nije Mortadela salama da se ne zabunite nego MORTALITET.
Sad Zapadna Hercegovina ocigledno ima mladje stanovnistvo koje se odrzava.Znaci da su migracioni tokovi minorni.I oni imaju haman istu stopu fertiliteta.
Ili naprimjer opstina Travnik 11 300 katolika krajem 2011 godine,preko 100 prvacica krajem 2011 godine.Pala je na 6100 katolika krajem 2024 godine.I veze nemam koliko krajem 2025 godine.Jos nisu objavili podatke.U kojem su najveci padovi bili u ovoj fertilnoj grupi.Tako je Travnik imao vece minuse.Dok se je Citluk stabilizovao.Nazovi je demografskom iglom.Moze da ti pomogne ali i odmogne.Zavisi sad od raznoraznih haj principa]
Udarna igla citaj u ovom slucaju Fertilna grupa.Nje naglo pomjerena u Citluku.Ali jeste u Travniku.I onda imas to sto imas.Nagli pad stanovnistva,makar u nekim krajevima
I de prestanite me pitati svaka pitanja.Ponekad vam necu nista odgovoriti

Da ti docaram ovako
Ako izgubis ferilnu grupu.Izgubio si srce.Umro si iako to jos ne znas
Oni su prirodno jaki u skutoriji.Uvijek kazem tako.Ali izgubili su bubreg,jetru i pola organa u Srednjoj Bosni.Posebno Travniku
Ako izgubis ferilnu grupu.Izgubio si srce.Umro si iako to jos ne znas
Oni su prirodno jaki u skutoriji.Uvijek kazem tako.Ali izgubili su bubreg,jetru i pola organa u Srednjoj Bosni.Posebno Travniku

Sad ce vam vitalna statistika.Pa to prepisite.Mozete i bez mene
Hvala
Hvala