Demografske mape Bosne
- Abdurrahman
- Član
Re: Demografska mapa Bosne 2013 godine
Ova zadnja karta je najcistija.
Ps. Može li neko izmijeniti granice općine Kalesije ? Od prilike oko 5-6% općine Kalesije je smanjeno u korist Osmaka. Griješka je na svim ovim kartama.
Ps. Može li neko izmijeniti granice općine Kalesije ? Od prilike oko 5-6% općine Kalesije je smanjeno u korist Osmaka. Griješka je na svim ovim kartama.
You prepare for a journey according to the amount of time that you are going to be on that journey. So what do you say about the Hereafter?
Mislim da nema sanse da Donji Vakuf bude ista osim tamno zelene
-
Musa Kesedzija
- Član
Ovo je za mene dobar prijedlog ( narocito sa zelenom bojom od 50 do 100 % ) sa jednim dodatkom, ja bih tamo gdje je procenat Bosnjaka od 0 do10 stavio bijelom odnosno ostavio prazno i tako se dobije jako dobar pregled .ABen je napisao/la:mislim da je najbolje da napravimo ovako nesto.
0-50% sve osim zelene boje
50-100% razlicite zelene boje (svijetlo do tamne boje)
Sad je pitanje dali se mogu razlikovati ove zelene boje od 50-100. Ako neko moze da odgovori koja opcina ima koliko %, samo za ove u sredini zelenom obojene opcine?
-
Musa Kesedzija
- Član
Ljetos sam prvi put imao sansu da prodjem kros Glamoc ( grad mali kao selo sa velikim prostranstvom okolo ) ali sam uspio da primjetim da je jako malo stanovnika ali da ima ogomne hareme i nekoliko dzamija
pa me interesuje posto su Srbi najvecim djelom iselili da li bi i taj grad mogao da pozeleni
. Imali ko podatke o Glamocu i o Livnu takodje ?
pa me interesuje posto su Srbi najvecim djelom iselili da li bi i taj grad mogao da pozeleni Re: Demografska mapa Bosne 2013 godine
Ovako
Treba vise boja jer opet bit ce detaljnije.Slazem se s mnogim komentarima.Nekako mislim da ostavimo bijelu znaci kao da nista nije radjeno na tome.A,ne bih zelio zbog nekih opcina gdje bilo Bosnjaka da pobijele iako je takva slika u nekim opcinama danas.Mozda zuta?Ne znam
Ako vecina vas misli da treba bijela.Ok
Treba vise boja jer opet bit ce detaljnije.Slazem se s mnogim komentarima.Nekako mislim da ostavimo bijelu znaci kao da nista nije radjeno na tome.A,ne bih zelio zbog nekih opcina gdje bilo Bosnjaka da pobijele iako je takva slika u nekim opcinama danas.Mozda zuta?Ne znam
Ako vecina vas misli da treba bijela.Ok
Never had i imagined living without you Angelene
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
Sanski Most je izmedju 85-95% Bosnjaka.Nije siguran.Jedino iz Kljuca dobijam bas sliku da je skroz malo Srba popisano.A ovo za Petrovac.Ako je istina da je 6000 popisanih.To znaci da opcina ce imati najmanje trecinu Bosnjaka.Iako ja mislim da cemo ciniti ili veliku manjinu 40%+.Ili cak i vecinu
Kakanj isto nije siguran.Ali opet.Uglavnom znam kako ce i to ici
Kakanj isto nije siguran.Ali opet.Uglavnom znam kako ce i to ici

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
pa mogla bi se bijela boja uvesti za opstine gdje nas skoro fakat i nema..
znaci za 0-1%
ili 0-2%
ipak je velika razlika ako nas ima par dusa u nekoj opstini ili ako nas je 9%...
znaci za 0-1%
ili 0-2%
ipak je velika razlika ako nas ima par dusa u nekoj opstini ili ako nas je 9%...
Slažem se. Ima dosta opština gdje nas ima oko 5-6%, a opet ima i dosta onih gdje nas nema ni promil od promila. Pa da se to razlikuje recimo da sa bijelom idemo 0-2%, a sa žutom 2-10%, to je moj prijedlog. Dalje može po 10 kako je i bilo.e-din je napisao/la:pa mogla bi se bijela boja uvesti za opstine gdje nas skoro fakat i nema..
znaci za 0-1%
ili 0-2%
Takođe podržavam da se od 50% pa naviše ide sa nijansama zelene, čisto kad se pogleda na mapu da se zna šta je naše bez pretjeranog razmišljanja.
Ako ima toliko nijansi boja.Onda ok
Sto se tice podataka.Realno ne mogu da ja bojim mapu sad i kazem da je tako
Istina,mogu naci nesto.Ali da sve nadjem.To nece ici
Ovo za jezik jos pitanje Kaknja i Sanskog Mosta nije skroz 1/1.No,ako treba doraditi sta.Ja cu vam reci sta i kako
Sto se tice podataka.Realno ne mogu da ja bojim mapu sad i kazem da je tako
Istina,mogu naci nesto.Ali da sve nadjem.To nece ici
Ovo za jezik jos pitanje Kaknja i Sanskog Mosta nije skroz 1/1.No,ako treba doraditi sta.Ja cu vam reci sta i kako

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
0-2 bijelaBosnjak je napisao/la:Slažem se. Ima dosta opština gdje nas ima oko 5-6%, a opet ima i dosta onih gdje nas nema ni promil od promila. Pa da se to razlikuje recimo da sa bijelom idemo 0-2%, a sa žutom 2-10%, to je moj prijedlog. Dalje može po 10 kako je i bilo.e-din je napisao/la:pa mogla bi se bijela boja uvesti za opstine gdje nas skoro fakat i nema..
znaci za 0-1%
ili 0-2%
Takođe podržavam da se od 50% pa naviše ide sa nijansama zelene, čisto kad se pogleda na mapu da se zna šta je naše bez pretjeranog razmišljanja.
2-5 svijetlo zuta
5-10 tamno zuta
ostalo neka se dodaje po 10%
10-20
20-30
40-50 itd...
?
kada izadje potpuna lista potrudicu se ja sa par ideja da napravim sto realniju mapu sto se boja tice, a komplikovano je za objasniti i ne znam hoce li imati efekta na kraju. uglavnom ako uspijem postavicu ovdje, ako ne nikom nista
Bog Bosna i Bošnjaci
Koja vam je ovo fora? na temu popis veli mi da nemam dopustenja da pregledavam forum, ovde imam? To pred onaj pominjati 31.okt taman na vrijeme se iskljucuju ljudi da bi ostali samo oni koji neprikosnoveno vicu kako je ovaj jack svakako u pravu sa svojim procjenama ili sta
? ( posto sam primjetio da ovde ljudi pisu kao da su mu za nogavicu zalipiti dok se on sece forumom pa su iskljucili mene mozda zato sto mu ne sazivam hvalospjeve, sta li?)
Pa i kada vec pisem - na pocetku sam mislio da ovde ima ozbiljnih orijentacija, medjutim mogu vam reci da iz mnogih komentara i gledista zraci onaj postjugoslovenski nacin i stil razmisljanja koliko god se tu poneki u sustini opirali tome. Vise mi lici na neki buckuris historijskih, ili da kazemo vjerskih vrijednosti i svakakvih danasnjih vrijednosti i razmisljanja. I na kraju to niti je jedno niti drugo. To je moje misljenje pa makar. Dok se ovde filozofira djelomicno i brljavi o svacemu po malo, cetnici svoje redove ustrojavaju kroz raznorazne organizacije, koje se daleko razlikuju u sustini od ovih ovde pisarija. Dok Bosnjaci ne budu svoju djecu odgajali na nacin da im je din, bajrak i zemlja po redoslijedu i hijerarhiskoj povezanosti ono sto im odredjiva zivotni orijentir tesko se nadati boljim vremenima. Zbog toga imas butum bosnjaka kojima je apsolutno - ama bas apsolutno svejedno bilo da li ce se popisati ili ne, zbog toga masa nasih ppopisivaca nije u stanju da sagleda realni svijet i zbivanja oko sebe pa osporava bosnjacima iz dijaspore da se popisu. Svako malo neki "instruktori" dodju da ih poduce na koji ce nacin biti ponajbolje ovce.
S toga, da bi se stekla ostroumnost i sensibilitet jednog naroda na pomenuto potrebno je mnogo jasnije odredjenje i shvatanje nego li sta sam sve ovde imo priliku procitati. Ovaj narod na ovim prostorima samo kroz slogu i zbijen saff opstati moze. Nije slucajnost sto su nas toliko za vrijeme sfrj iz dzamija ucili da budemo "merhametli" a oruzje, borbu i ostale osobine koje takodje treba da idu uz to ne samo da su zapostavili vec se i srucili na svakog ko bi i pomenuo nesto u pravcu koje uzdize ponos. I djelovanje tog procesa nazalost jos traje i trebace mozda duze nego mislimo da ga se otarasimo. Ova cinjenice se proteze kroz sve sfere zivota. Pa su nam tako npr. mijenjali i pjesme nase sa istim ciljom: Poznata pjesma 'Mujo djogu po mejdanu voda' ima strofu koja glasi:
'haj bolan Mujo, opasi se kruto
opasi se kruto, da ti ruza
haj da ti ruza,
kroz pas ne propadne
kroz ne propadne
Da ti draga
haj da ti draga
drugom ne dopadne
drugom ne dopadne
bolan Mujo'
Ovde je rijec ruza zamjenita sa originalnom rijecju sablja. Mala stvar. Ali veoma efikasna u odgajanju mentalne svijesti jednog kolektiva. U ovo ulazi i cinjenica da ce mnogi, citajuci ovaj prilog u sebi pomisliti 'koliko je ovaj skrenuo' , ili ce neki pomisliti 'koji radikal' itd - no upravo takvi treba da znaju da su zrtve ovoga pomenutog. Nas narod, ako pogledamo unazad 100-200 godina, je pored niz fizickih genocida petrpio i niz ovih mentalnih trauma, koje su opet sluzile i posluzile vlasima i ostaloj krstaskoj bagri da nas preko generacija pretvori u bezazlene, politicki i svjetski naivne ovce s kojima je lahko izaci na kraj kad im se pruzi sledeca prilika. Tako da mozda nismo ni slicni vise nasim precima sto se tice duhovnih stajalista. A da jesmo - Bosna bi bila nasa kroz 20-30-40 godina bez ispaljenog metka, a ako treba i sa mecima.
Toliko od mene, pa ko ima primjedbu neka ne ocekiva odgovor, ovo je bilo vise kao 'statement'.
Selam
Pa i kada vec pisem - na pocetku sam mislio da ovde ima ozbiljnih orijentacija, medjutim mogu vam reci da iz mnogih komentara i gledista zraci onaj postjugoslovenski nacin i stil razmisljanja koliko god se tu poneki u sustini opirali tome. Vise mi lici na neki buckuris historijskih, ili da kazemo vjerskih vrijednosti i svakakvih danasnjih vrijednosti i razmisljanja. I na kraju to niti je jedno niti drugo. To je moje misljenje pa makar. Dok se ovde filozofira djelomicno i brljavi o svacemu po malo, cetnici svoje redove ustrojavaju kroz raznorazne organizacije, koje se daleko razlikuju u sustini od ovih ovde pisarija. Dok Bosnjaci ne budu svoju djecu odgajali na nacin da im je din, bajrak i zemlja po redoslijedu i hijerarhiskoj povezanosti ono sto im odredjiva zivotni orijentir tesko se nadati boljim vremenima. Zbog toga imas butum bosnjaka kojima je apsolutno - ama bas apsolutno svejedno bilo da li ce se popisati ili ne, zbog toga masa nasih ppopisivaca nije u stanju da sagleda realni svijet i zbivanja oko sebe pa osporava bosnjacima iz dijaspore da se popisu. Svako malo neki "instruktori" dodju da ih poduce na koji ce nacin biti ponajbolje ovce.
S toga, da bi se stekla ostroumnost i sensibilitet jednog naroda na pomenuto potrebno je mnogo jasnije odredjenje i shvatanje nego li sta sam sve ovde imo priliku procitati. Ovaj narod na ovim prostorima samo kroz slogu i zbijen saff opstati moze. Nije slucajnost sto su nas toliko za vrijeme sfrj iz dzamija ucili da budemo "merhametli" a oruzje, borbu i ostale osobine koje takodje treba da idu uz to ne samo da su zapostavili vec se i srucili na svakog ko bi i pomenuo nesto u pravcu koje uzdize ponos. I djelovanje tog procesa nazalost jos traje i trebace mozda duze nego mislimo da ga se otarasimo. Ova cinjenice se proteze kroz sve sfere zivota. Pa su nam tako npr. mijenjali i pjesme nase sa istim ciljom: Poznata pjesma 'Mujo djogu po mejdanu voda' ima strofu koja glasi:
haj da ti ruza,
kroz pas ne propadne
kroz ne propadne
Da ti draga
haj da ti draga
drugom ne dopadne
drugom ne dopadne
bolan Mujo'
Ovde je rijec ruza zamjenita sa originalnom rijecju sablja. Mala stvar. Ali veoma efikasna u odgajanju mentalne svijesti jednog kolektiva. U ovo ulazi i cinjenica da ce mnogi, citajuci ovaj prilog u sebi pomisliti 'koliko je ovaj skrenuo' , ili ce neki pomisliti 'koji radikal' itd - no upravo takvi treba da znaju da su zrtve ovoga pomenutog. Nas narod, ako pogledamo unazad 100-200 godina, je pored niz fizickih genocida petrpio i niz ovih mentalnih trauma, koje su opet sluzile i posluzile vlasima i ostaloj krstaskoj bagri da nas preko generacija pretvori u bezazlene, politicki i svjetski naivne ovce s kojima je lahko izaci na kraj kad im se pruzi sledeca prilika. Tako da mozda nismo ni slicni vise nasim precima sto se tice duhovnih stajalista. A da jesmo - Bosna bi bila nasa kroz 20-30-40 godina bez ispaljenog metka, a ako treba i sa mecima.
Toliko od mene, pa ko ima primjedbu neka ne ocekiva odgovor, ovo je bilo vise kao 'statement'.
Selam
- Abdurrahman
- Član
Tobbe ja-Rabbi. 
You prepare for a journey according to the amount of time that you are going to be on that journey. So what do you say about the Hereafter?
@abeveg: da bi pisao privatne poruke trebaju ti 5 napisanih komentara na forumu. moguce da je isti uslov i za temu popis da je citas. a jesil to ti bio u banovicima pa se opet vratio? 
inace ovo sto si napisao je poprilican off-topic. imas pdf bas za to pod nazivom "off-topic".
u svakom slucaju me ovo tvoje mjenjanje pjesme podsjetilo na jednu nasu sevdalinku (zapjevala sojka ptica) koju sam skoro cuo kako su je izmjenili..
Zapjevala sojka ptica misli zora je
aman, aman, misli zora je
ustaj Fato, ustaj zlato, spremaj darove
aman, aman, spremaj darove
oni su izmjenili u:
".... ustaj KATO, ustaj zlato..."
inace ovo sto si napisao je poprilican off-topic. imas pdf bas za to pod nazivom "off-topic".
u svakom slucaju me ovo tvoje mjenjanje pjesme podsjetilo na jednu nasu sevdalinku (zapjevala sojka ptica) koju sam skoro cuo kako su je izmjenili..
Zapjevala sojka ptica misli zora je
aman, aman, misli zora je
ustaj Fato, ustaj zlato, spremaj darove
aman, aman, spremaj darove
oni su izmjenili u:
".... ustaj KATO, ustaj zlato..."
Tacno tako.Ja sam Fidel Castro ovog foruma.U poznatom govoru 1980 on je rekao.Revolucija jede svoju djecu.I ne.Imali su dosta vremena da se naviknu i nisu htjeli.Necemo ih.Ne zelimo ih.I onda je protjerao 50 000 Kubanaca
Ja sam brutalni diktator.Ne radi se tu o nekim mojim ''procjenama' hvalospjevima ili drugo.Racionalno i veoma pametno razmisljanje da samo one koji pisu makar malo ukljucim u forum
Potrebno je 5 postova da se gleda popis stanovnistva.Jesam li ja mozda napisao da je potrebno 500 postova?Sta da sam napisao 5000 postova?Onda jedino bih ja mogao da gledam takvo sta.Mislim da je skroz fer i veoma posteno.Nisam ja trazio 5000 poruka da budu tu,ali eto
No,ako imas kakvu sugestiju oko mape.Da ne spamas ovu temu
Ja sam brutalni diktator.Ne radi se tu o nekim mojim ''procjenama' hvalospjevima ili drugo.Racionalno i veoma pametno razmisljanje da samo one koji pisu makar malo ukljucim u forum
Potrebno je 5 postova da se gleda popis stanovnistva.Jesam li ja mozda napisao da je potrebno 500 postova?Sta da sam napisao 5000 postova?Onda jedino bih ja mogao da gledam takvo sta.Mislim da je skroz fer i veoma posteno.Nisam ja trazio 5000 poruka da budu tu,ali eto
No,ako imas kakvu sugestiju oko mape.Da ne spamas ovu temu

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
abeveg je napisao/la:Koja vam je ovo fora? na temu popis veli mi da nemam dopustenja da pregledavam forum, ovde imam? To pred onaj pominjati 31.okt taman na vrijeme se iskljucuju ljudi da bi ostali samo oni koji neprikosnoveno vicu kako je ovaj jack svakako u pravu sa svojim procjenama ili sta? ( posto sam primjetio da ovde ljudi pisu kao da su mu za nogavicu zalipiti dok se on sece forumom pa su iskljucili mene mozda zato sto mu ne sazivam hvalospjeve, sta li?)
haj da ti ruza,
kroz pas ne propadne
kroz ne propadne
Da ti draga
haj da ti draga
drugom ne dopadne
drugom ne dopadne
bolan Mujo'
Selam
Nije ti uredu da kritikuješ one koji su na ovom forumu jer oni su po mnogo čemu najbolje što ovaj narod danas ima.
Bošnjak koji nije nacionalista nije ni Bošnjak!
Nama treba nacionalna a ne demokratska fronta!
Nama treba nacionalna a ne demokratska fronta!
Nije problem niko da ucestvuje na forumu, daleko od toga ako bude neka kontrola ko moze ko ne moze bolje onda ugasiti forum. Ali naravno da se nece dozvoliti ovdje propaganda pojedinih foruma niti dizanje u nebesa pojedinih stranaka i licnosti. Svako ima pravo na svoje misljenje bez da ikome nabija na nos
zasto se ovdje samo govori o bosni, sta je sa nama koji zivimo na jugu zemlje sta je sa hercegovinom?
Hercegovina je dio Bosne,, ko drukcije kaze, klevece i laze i nasu ce osjetit pestkenan je napisao/la:zasto se ovdje samo govori o bosni, sta je sa nama koji zivimo na jugu zemlje sta je sa hercegovinom?
- Abdurrahman
- Član
Kao sto je Podrinje, Krajina, Posavina, Semberija Bosna, tako je i Hercegovina Bosna. Neka buni to sto sam naziv drzave nosi "Bosna IIIIII HERCEGOVINA" pa misle da podrucje Hercegovine je samo Hercegovina ali ne i BiH sto je van svake pameti. Mislim, sam naziv Bosne gdje mu se pridaje Hercegovina ne bi trebalo da stoji u zvanicnom imenu nase drzave, ali otom potom, treba znati da jug Bosne jeste regija koja se zove Hercegovina.kenan je napisao/la:zasto se ovdje samo govori o bosni, sta je sa nama koji zivimo na jugu zemlje sta je sa hercegovinom?
Uostalom, sta oni nasi susjedi preko Drine kazu ? "Kosovo je srce Srbije", hah ? Pa kad je vremenska prognoza ( barem dok Kosovo nije izgubljeno ), govorilo se "danas ce vrijeme biti tako i tako, a na jugu zemlje ( misleci na Kosovo ) ili kaze "a na jugu Srbije" misleci na Kosovo ( i Metohiju ).
Zasto spominjem ovdje sad Kosovo i Srbiju i to poredim s BiH gdje u samom nazivu drzave stoji i "i Hercegovina" ? Pa jednostavno zato sto Hercegovina nije nikada niti ce kad biti ono sto je Kosovo, a Kosovo je bila autonomna pokrajina jos za vrijeme Jugoslavije, pa i pored toga se kaze da je to Srbija ( bila, ne vise ), pa odakle nekima da tamo gdje je regija Hercegovina isto tako to nije Bosna !!?!
Dobro dosao na forum.
Mislim da bi trebalo urediti dvi karte: jednu kao sto je ova postojeca po opstinama i jednu dodatnu po stvarnoj naseljenosti odnosno posjedu zemlje uz trendove porasta ili opadanja stanovnistva u naseljenim krajevima. Samo sto je to mozda malo previse zahtjevno za uraditi i iziskuje precizne podatke.