☑ Pravila foruma i savjeti

Vitalna statistika BiH

Zenicaninn
Član

Re: Vitalna statistika BiH

Post Postao/la Zenicaninn » 13 aug 2016 20:06

I u Zenici se zadnjih tri godine povećava broj vjecanjh.

U posljednje tri godine primjetna je tendencija povećanja broja sklopljenih brakova:

2013: 768

2014: 826

2015 879

I 5 mjeseca ove godine bez juna je se vjecalo 370 parova. Nek je se u junu najmanje vjencalo 70 parova. To je minimalno vjerovatno je vise. Onda smo vec za pola godine imali 440 vjecanih najmanje. Sa obzirom da se tokom ljetnih mjeseci u augustu i septembru najvise vjecanja obavi ove godine cemo defitnitvno premašiti prosli broj od 879 inšaAllah.

Tako da ne cudi ni veci broj vjecanjih u Bugojnu. Ali to da je vec za pola godine premasen broj rodjenih od cijele 2015 to sebi nikako nemogu objasniti.

Kako god valjda ce se to inšaAllah oslikati za 2-3 godine u broju rodjenih.
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)

Jack
Administrator

Re: Bosnjaci(Migracije,obrazovanje,kultura,natalitet)

Post Postao/la Jack » 13 aug 2016 22:30

Nemojte spamati vise onu temu.Ako imate ideju za jos jednu temu ovdje.Bujrum.Voljan sam saslusati
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

kliker
Član

Post Postao/la kliker » 14 aug 2016 04:24

Super pitanje je kako zaustavit ove procese koji se desavaju? Kako ih vratit u rikverc pa da vratimo sto vise Bosnjaka u BiH?

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 14 aug 2016 05:43

kliker je napisao/la:Super pitanje je kako zaustavit ove procese koji se desavaju? Kako ih vratit u rikverc pa da vratimo sto vise Bosnjaka u BiH?
To je pitanje svih pitanja. Dobro je da je otvorena ova tema, a ne da budemo k'o oni sa kamenko- kremenko foruma koji zatvaraju oci na lose podatke i koji kazu sto losiji podaci tim gore po podatke. Od toga nema nista ljudi. To moramo znati. Bolja je i gorka istina od sarene ili slatke lazi!
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Zenicaninn
Član

Post Postao/la Zenicaninn » 14 aug 2016 06:02

Prenijet cu ovdje svob post iz teme iseljavanje SH

Rijesnje je samo Islam.

Nikakvih drugih mjere protiv iseljavanja i silno opsjednutost ljudi sa novcem i bogatstvom (lazno pretvaranje sejtana dunjaluka u dzennet) nema i ne funkcionise.

Islam i pokornost Allahu je jedini ljek za ljude koji trce sa novcem i dunjalukom. Koji ostavljuju i porodice i familiju i zavicaj jer im je novac i opcenito dunjaluk bitniji od svega toga.

Isaa, a.s., je rekao:
"Zaista je sejtan uz dunjaluk,
njegova zavjera uz imetak,
njegovo uljepsavanje uz prohtjeve,
a maksimalna dominacija uz strast."

Sve ostalo je uzaludno.
Hajmo logicki i metodiski pokusati rijesiti taj problem.

Prvo sebi trebamo postaviti pitanje zasto ljudi imaju zelju da napuste zemlju?

Zbog boljeg zivotnog standarda i kapitalisticke ideologije koji im asocira preko svakih vrsta medija ali kojeg nemogu dokuciti. (vjesti, filmovi, serija, instagram, fb itd.).

Kako rijesiti taj problem?

To bi znacilo da BiH moramo dostignuti isti zivotni i ekonosmki standard kao jedne njemacke. Sve dok toga ne bude i bude barem mala razlika iseljavanje ce uvjek postjati.

A da BiH postigne njemacki standard je totalno nerealno i to nebi ni djete ocekivalo.

Svaka "kapitalistička" protivmjera je nedovoljna.
Naprimjer: Da svi dobivaju po 100 BAM djecije novcane pomoc i svi 100% budu zaposljeni i dobijvaju po 600 BAM placu opet bi bilo prisutno iseljavanje, jer to nije ni priblizno standard njemacke.

Tako da se protiv te zapadnjacke i kapitalističke ideologije koji nasem naredu na hiljadu nacina utapa moze samo boriti sa Islamom.
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 14 aug 2016 06:13

Moje mišljenje je da nema duhovne nadogradnje bez materijalne baze. Pa nece ti niko ici gladan u dzamiju, ili da obavlja namaze ili da se posveti vjeri ako je siromasan, gladan, obespravljen u svakom smisli. Mozda neko hoce ali su to pojedinci. Vecina nece. Vecina hoce, posao, platu, sigurnost materijalnu, egzistenciju, pa onda moze duhovnost, vjera itd.

To je klasicna Maslovljeva hijerarhija potreba, prvo se zadovoljavaju potrebe nizeg reda, pa onda potrebe vise reda. Prvo hrana, odjeca, obuca, egzistencija, pa onda djeca, pravljenje djece, pa onda dokazivanje, samopostovanje, ugled itd itd.

kliker
Član

Post Postao/la kliker » 14 aug 2016 06:24

Zenicanin ti si donekle upravu samo mislim da previse pojednostavljujes stvari. Ti kao da mislis da ljudi iz objesti sele iz BiH samo zato da bi imali vise para. Ne vjerujem da je to problem ili jedini problem ima sigurno i takvih.
Mislim da je problem u nepravdi, lopovluku, korupciji koja je prisutna od portira do ministra dakle taj sistem koji smo izgradili poslije rata ta kleptokratija gdje lopovi vladaju. To unistava svaku incijativu u nasem drustvu. Kao rezultat toga imad armiju nezaposlenih ljudi pogotvo omladine naravno da ce zeljet da idu napolje da rade ne da pasjaluce vec da rade da se realizuju. Pa koliko mi svi zajedno znamo ljudi koji nisu u stanju da se ozene i da zive normalan zivot u BiH.
Ponavljam mislim da si u pravu da su svi ljudi u BiH privrzeni svojoj vjeri da su posteni i savjesni nebi bilo ovakvo stanje. Al to je utopija ni u poslanikovo s.a.v.s vrijeme nisu svi bili privrzeni dapace to je bila manjina.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 14 aug 2016 06:31

Tacno tako @kliker. Odlicno si poentirao. Rekao si srz, sustinu sve veceg iseljavanja. Mislim da je veci problem, nepravda, nejednakost pri zapošljavanju, lopovluk, korupcija nego nesto drugo sto mi mislimo da jeste.

Kako ide ona prica, Mehmed Fatih nije usnio Omera ibn Hattaba, koji se zalagao za pravdu i pravicnost i zato u Bosni po toj prici nikad nece biti pravde, jednakosti i pravicnosti. Mozda i ova prica nesto vise govori o svemu ovome.

kliker
Član

Post Postao/la kliker » 14 aug 2016 06:37

amkos je napisao/la:Tacno tako @kliker. Odlicno si poentirao. Rekao si srz, sustinu sve veceg iseljavanja. Mislim da je veci problem, nepravda, nejednakost pri zapošljavanju, lopovluk korupcija nego nesto drugo sto mu mislimo da jeste.

Kako ide ona prica, Mehmed Fatih nije usnio Omera ibn Hattaba, koji se zalagao za pravdu i pravicnost i zato u Bosni po toj prici nikad nece biti pravde, jednakosti i pravicnosti. Mozda i ova prica nesto vise govori o svemu ovome.
Ima i ona stara dje je vise babica tu su kilava djeca. Mi sa ovakvim ustrojstvom drzave nikad necemo moc naprijed. 10 kantona mozes ukinut i niko nebi osjetio. Znaci 10 brloga u kojima se kote lopovi. Pa nek nam ostane taj jedan brlog na federalnom nivou i stanje ce se primjenit odmah. Mi se davimo sa ovim kantonima. Svi pricaju o rs i kako je toboz njima tesko a dubijoze kod nas? A penzija na kredit? A zdravstvo koje jedva dise... dokle vise? Zar moramo otic tamo gdje je Grcka?

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 14 aug 2016 06:44

Najbolji pokazatelji su penzije na kredit, redukcije vode u glavnom gradu hej u glavnom gradu redukcije vode, zatim rasulo u "Grasu", preduzecu koje bi trebalo biti TOP i kojem bi svi tezili da rade jer imaju koga prevoziti, jer je glavni grad itd itd. Pa neki dan se vozim trolejbusom, stade covjek kaze zagrijao se trolejbus. Hej trolejbus koji ide na struju se zagrijao ?!
Gdje to jos ima ?

Ovo su samo neki kljucni primjeri, mozemo ovako u nedogled.

kliker
Član

Post Postao/la kliker » 14 aug 2016 06:52

Zalosno je! I mislim da su krivi nasi politicari! Nije problem ni u separatistima ni ovim ni onim problem je u nasim idiotima koji evo 20 godina unistavaju ovu drzavu tako sto svu svoju energiju i kreativnost trose na samobogacenje.
Ma ljudi moji nije slucajno sto i estradnjaci sportisti svi hrle u politiku jer tu su pare.:(

Zenicaninn
Član

Post Postao/la Zenicaninn » 14 aug 2016 07:04

amkos je napisao/la:Moje mišljenje je da nema duhovne nadogradnje bez materijalne baze. Pa nece ti niko ici gladan u dzamiju, ili da obavlja namaze ili da se posveti vjeri ako je siromasan, gladan, obespravljen u svakom smisli. Mozda neko hoce ali su to pojedinci. Vecina nece. Vecina hoce, posao, platu, sigurnost materijalnu, egzistenciju, pa onda moze duhovnost, vjera itd.

To je klasicna Maslovljeva hijerarhija potreba, prvo se zadovoljavaju potrebe nizeg reda, pa onda potrebe vise reda. Prvo hrana, odjeca, obuca, egzistencija, pa onda djeca, pravljenje djece, pa onda dokazivanje, samopostovanje, ugled itd itd.
Daj ba Amkos ne budi smjesan. Gdje si ti vidio gladne ljude u Bosni. Pa subhan Allah nismo srijednoafricka drzave. Nije nam sigurno najbolji zivotni standard ali nismo ni sredjnoafricka drzava. Sve nase Bosnje koji koriste tu retoriku da "gledajuemo" svjesno ili nesvjesno pretjeruju. To kukanje je dio naseg zivota. Kad nas neko pita kako nam je zivotno stanje. Uvjek se kuka da bih covjek reko da mu je gore nego nekom prosijaku, mjesto da kaze elhamdulilah, moze i ima goreg.
kliker je napisao/la:Zenicanin ti si donekle upravu samo mislim da previse pojednostavljujes stvari. Ti kao da mislis da ljudi iz objesti sele iz BiH samo zato da bi imali vise para. Ne vjerujem da je to problem ili jedini problem ima sigurno i takvih.
Mislim da je problem u nepravdi, lopovluku, korupciji koja je prisutna od portira do ministra dakle taj sistem koji smo izgradili poslije rata ta kleptokratija gdje lopovi vladaju. To unistava svaku incijativu u nasem drustvu. Kao rezultat toga imad armiju nezaposlenih ljudi pogotvo omladine naravno da ce zeljet da idu napolje da rade ne da pasjaluce vec da rade da se realizuju. Pa koliko mi svi zajedno znamo ljudi koji nisu u stanju da se ozene i da zive normalan zivot u BiH.
Ponavljam mislim da si u pravu da su svi ljudi u BiH privrzeni svojoj vjeri da su posteni i savjesni nebi bilo ovakvo stanje. Al to je utopija ni u poslanikovo s.a.v.s vrijeme nisu svi bili privrzeni dapace to je bila manjina.

To sto si naveo je isto jedan od razloga, ali nije primarni razlog.

Da ljudi imaju visok zivotni standard, onakav kakvi očekivaju i znaju iz medijam, njima bi bilo svejedeno dali vlada napravda, korupcija i uglavnom lopovluk dok oni sebi mogu kupiti BMW 7 ogromnu vilu i po koje cukele.

A taj problem oko opceg lopvluka, korupcije i nepravde u vlasti se isto moze samo rijesiti Islamom. Zvuci mozda "jednostavno" ali to je cinjenica.

Ja se sjecam kakav je rasulo poslje rata desavao u Zenici. Svakaki pogan je se našao na mjestu koje mu uopce nije pripadalo. Korupcija, lopovluk i kradja je vladala u najvecoj instanci vlade.

Dok je se to danas sve rascistilo, promjenulo i orenulo. Mogu cistog obraza reci da je danas zenicka vlada jedna od "najpostenijih" u BiH.

I sve to zbog Islama. Jer su se vjernici našli na vecinskim mjestima zenicke vlade. A našli su se na tim mjestima jer su ih birali isti ljudi.
Velika većina Zenicana su koliko toliko vjernici, neki manje neki više, ali se vidi odanost Islamu kod raje u Zenici. I hvala Allahu sve je nas više jer se pogotovo omladina sve vise okreće Islamu.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 14 aug 2016 07:19

kliker je napisao/la:Zalosno je! I mislim da su krivi nasi politicari! Nije problem ni u separatistima ni ovim ni onim problem je u nasim idiotima koji evo 20 godina unistavaju ovu drzavu tako sto svu svoju energiju i kreativnost trose na samobogacenje.
Ma ljudi moji nije slucajno sto i estradnjaci sportisti svi hrle u politiku jer tu su pare.:(

Sigurno da i ovo nakaradno uređenje ima veze, to jeste luđačka košulja koju nosimo. A da ne spominjem projekat "Bijeli cigani" o kome je muftija Zukorlić jedne prilike govorio. Da, za Bošnjake projekat "Bijeli cigani". Pa pročitajte.
Zadnja izmjena: amkos, dana/u 14 aug 2016 07:27, ukupno mijenjano 1 put.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 14 aug 2016 07:23

kliker je napisao/la:Zalosno je! I mislim da su krivi nasi politicari! Nije problem ni u separatistima ni ovim ni onim problem je u nasim idiotima koji evo 20 godina unistavaju ovu drzavu tako sto svu svoju energiju i kreativnost trose na samobogacenje.

Čak je i predznak Sudnjeg dana ako ćemo gledati sa te strane, da će doći vrijeme kada će na vlast dolaziti nesposobni, lopovi, licemjeri, jedno će govoriti a drugo raditi, neće raditi za narod i državu. Pa zar to nemamo danas ? Zar takvo stanje nije danas ?

Što reče jednom jedan čovjek, "Danas je ulaznica u politiku, da imas kriminalni dosije, ili da budeš lopov". Nije čovjek daleko od istine. :goofy:

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 14 aug 2016 15:41

I ovdje situacija nije ista. Ovdje mislim na razne krajeve. Imas odredene krajeve gdje postoji "tradicija iseljavanja". To je bilo najvise vezano za zapadnu Hercegovinu, Krajinu i sjeveroistok. Tako da jedno vuce drugo. Jugoistocna Bosna nije imala tradiciju. Iseljavalo se ka Sarajevu ali je slabo neko isao vani. Sarajevo

Imam puno rodbine na potezu Hadzici - Tarcin i tu skorom niko nije isao vani. Osnovni razlog je blizina Sarajeva koji je najveci grad u Bosni i gdje se dasava najveci dio ekonomskih, sportskih i svih drugih desavanja.

Samim time mislim da je urbanizacija vrlo bitna kad su migracije u pitanju. Najvise ce migrirati ljudi koji su u manjim sredinama. Daleko od "svega". Samim time je bitno da imamo sto vise "vecih" gradova, vise integracijskih centara.

To je npr i problem jednog Gorazda. Da je to grad od 100.000 st imao bi mnogo vise ljudi iz Bosne kojima bi to bio privlacan grad za zivot. Imam rodaka koji je iz Hadzica, zavrsio fakultet i imao priliku da radi i u Gorazdu i u Gracanici ali nije otisao jer se pitao "sta cu tamo". Mada su Hadzici i manji od Gorazda ali je blizu Ilidza i Sarajevo i i on ima osjecaj da je tu u centru nekih desavanja.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 14 aug 2016 18:08

Jedno su zelje,drugo je realnost.Realnost da ce nekad biti 100 000 ''Muslimana'' u Unsko-Sanskom kantonu moze da napise samo bijedni debilcic iz Zagreba Mirko,aka Robi,jer Cazinska Krajina je plodna,rijekom bogato podrucje,da ne pricam o Sanskoj dolini.Livanjski kanton je zedan,nema tu rijeke,nema tu prometnica,nema tu nicega

Bosnjaci stoje nikad bolje u zadnjih 200 godina.Rekao sam u zadnjih 200 godina.Ako bi se poredilo stanje s Bosnjacima od prije 400 godina.Onda bi sigurno imali haj da kazemo daleko losiju sliku,jer na podrucju danasnje planine Romanije,Visegrada,pa i Zvornika nije bilo takozvanih Srba.Tamo su se poceli doseljavati tek poslije 1700 godine

Danas rekao sam da Bosnjaci imaju nikad bolju poziciju.Zasto?

Planine Vlasic,Prenj,Grmec,Igman,Bjelasnica,Komar,Osjecenica, su u cijelosti pod kontrolom Bosnjaka
Bosnjaci takodjer drze i najveci dio Jahorine,Majevice,Pljesevice,Veleza,Trebevica,Treskavice...Uglavnom saberi-oduzmi.Tek 2-3 planine su pod kontrolom cetnika.Nekad planina bez imalo Bosnjaka,vidi pod Ozren.Sad je vec pola u nasim rukama

Gradovi tipa Sarajevo,Tuzla i Zenica,nemaju nijedan dio gdje Srbi i Hrvati cine vecinu
Isto to vazi i za naprimjer Istocni Mostar.Znaci nema nikakvog potencijala da u vecim gradovima ustashe ili cetnici mogu da urade nesto.Zapravo ako pogledas sad stanje kakvo je u naprimjer Sarajevu,gdje vecina sela su nasa okolo

Mnoge opcine su takodjer sad homogeno Bosnjacke.Znaci 90%+ Bosnjacke:Zivinice,Kladanj,Olovo,Kljuc,Donji Vakuf,Visoko,Tesanj,Doboj Jug i Istok,Gracanica,Kalesija,Jablanica,Cazin,Buzim,Velika Kladusa,Gorazde,Kakanj,Sapna,Sanski Most,Teocak..itd

I mnoge su na putu tipa Tuzla,Bugojno,Travnik

Za 20 tak dana ocekuje se i zvanicna potvrda nase dominacije,kad popis bude proglasen kao vazecim.
Jel iko prije 5 godina mogao da zamisli da ce tamo neki Arap klanjati u Sirokom.Neka,neka.Oni nijedan cm Federacije nece kontrolisati za 10 tak godina,a vec sad znaju sta ih ceka

Nasa situacija kad smo drzali manje od 8000 km2 u ratu,s par enklava,je daleko bolja.Sarajevski i Tuzlanski aerodrom ucestvuju s preko 90% putnika u avio saobracaju.Banjalucki sa samo 3%
Zeljeznice lagano preuzimamo
Bankarski sektor nas nije pukao,kao kod cetnika

Cetnici to znaju i znaju da nemaju nekih 20-30 godina ili dok se okolnosti promjene.Jasno je da ce cetnici svim silama ici sad na referendum u Septembru i opet treba biti spreman za ovo prvo

Istina je da ima i gorih stvari

Turbofolk preko Drine
Medijska blokada Bosnjaka
Nedovoljno obrazovanje nacionalno
I jos druge stvari.Islamska zajednica je ovdje najvise podbacila.U to nema dileme.Ovo je njihova greska.I oni moraju ali i brojni aktitisti da uticu na ovo sto sam pricao ima 10 tak godina
Jer ako ne budemo radili nista konstruktivno.Zavrsit cemo u minusu
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

atif
Član

Re: Iseljavanje tzv Srba i Hrvata iz Bosne

Post Postao/la atif » 15 aug 2016 05:20

Ovdje svako selo ima ambulantu a koliko bosnjackih sela ima ambulantu?

Mladi bježe u gradove, stari teško do doktora
BANJALUKA - Potkozarje, Bronzani Majdan, Kola i Donja Kola, neka od najmnogoljudnijih seoskih naselja, posljednjih godina suočavaju se sa velikim odlaskom stanovništva u gradove u potrazi za boljim životom, malim natalitetom i velikim brojem neoženjenih muškaraca. U lokalnim mjesnim zajednicama ističu da im je potrebna bolja putna infrastruktura i vodovodna mreža kako bi stanovništvo koje je ostalo moglo nesmetano da se bavi stočarstvom, poljoprivredom i šumarstvom.

Milan Popović, predsjednik Savjeta MZ Potkozarje, rekao je da u selu koje se prostire na 15.000 kvadratnih kilometara živi 3.500 do 4.000 stanovnika. "U naše krajeve se malo ulaže, a imamo veliki broj stanovnika. Trebalo bi mnogo više ulagati ne samo u ovu, već u sve zajednice. Najveći problem je što mladi bježe u gradove iz sela jer misle da je tamo bolje, a ni nadležne institucije se ne trude dovoljno da ih zadrže u ovim mjestima", rekao je on.

Bronzani Majdan, prema riječima Dragana Zrnića, predsjednika Savjeta MZ, nekada je bio opština, a sada broji 700 domaćinstava i oko 2.600 stanovnika. Ima razvijenu putnu infrastrukturu, ambulantu, policijsku stanicu, poštu, polovično obnovljen Dom kulture i prostoriju MZ.

U Kolima živi oko 2.000 stanovnika.
"U posljednjih deset godina MZ je dosta napredovala i mnogo se uradilo, riješili smo problem vodosnabdijevanja, sanirali nekoliko puteva, ambulantu i mjesnu kancelariju, tako da možemo reći da smo jako zadovoljni. Napretku će još više doprinijeti sanacija Društvenog doma, koja je pri kraju", rekao je Ljubomir Sladojević, predsjednik Savjeta MZ.

Za razliku od njih, mještani Donjih Kola, koja broje oko 1.600 stanovnika, nemaju čak ni ambulantu. Tom problemu ipak, kako najavljuje Milan Đukić, predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice, uskoro dolazi kraj jer je prije nekoliko dana počela izgradnja ambulante. "Bilo je krajnje vrijeme. Mještani već godinama muku muče sa odlaskom kod doktora koji im je udaljen po nekoliko kilometara", naglasio je on.

Mjesna zajednica Pavići broji oko 800 stanovnika, od kojih 95 odsto živi od poljoprivrede i stočarstva, mjesto ne posjeduje prostorije porodične ambulante, a vodovodna mreža prekriva samo 50 odsto teritorije ove MZ. "Stanovništvo se pretežno liječi u ambulanti u Stričićima, koja je otvorena srijedom i petkom i udaljena je 15 km", kazao je Novak Šipka, predsjednik Savjeta MZ Pavići.

U Stričićima 1.100 stanovnika muči se sa velikim brojem makadamskih puteva. Ovo mjesto posljednjih nekoliko godina bilježi više smrtnih slučajeva nego svadbi, kao i mali broj rođene djece, žali se Zlatko Sladojević, predsjednik MZ Stričići.

MZ Kmećani, koja ima oko 300 stanovnika, suočava se sa problemima odlaska stanovništva u gradove i inostranstvo i malim natalitetom. "Moj prijedlog je da se rad MZ ukine,
jer naš posao je da se svađamo između sebe i zadržavamo narod kako ne bi lično otišao do gradonačelnika", rezigniran je Rade Kozomora, predsjednik Savjeta MZ.

U Bočcu gdje živi 500 do 600 stanovnika. Najveći problemi su voda i struja, rekao je Dalibor Trivunović, predsjednik ove mjesne zajednice. "Od kako nam je došla struja sedamdesetih godina, imamo ove probleme. Istina, posljednjih nekoliko godina ovo naselje je napredovalo, ali to još nije dovoljno. Ono što je pozitivno je da smo dobili ambulantu", naglasio je on.

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/novosti/drustv ... ora/382958
http://www.nezavisne.com/novosti/drustv ... ora/382958

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 15 aug 2016 08:18

Pa bivol je skrsio sve pare na potezu Laktasi - Banja Luka
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 15 aug 2016 08:39

FAKTOR: Imate podršku i drugih stranaka u Stocu i to ne samo onih koje predstavljaju Bošnjake. Da li je taj blok stranaka dovoljno jak da promijeni situaciju u toj općini?

KAPLAN: U Stocu postoji jedan konsenzus i mi smo te stranke nazvali prostolačkim, čisto da pravimo jednu lokalnu priču i nikome ne zatvorimo vrata. Podijelili smo se na one koji žele napredak i obnovu te na one koji žele da se vraćamo u 1993. Razlika je samo što ne bi protjerivali ljude i zatvarali u logore. Sve ostalo bi bilo isto i slika Stoca bi bila ista kao 1993. Sadašnjem načelniku Mladenu Boškoviću je ideal, srce mu je kao brdo kada vidi srušen Stolac, kada se ispred policije može vidjeti škola. Nema veze što je između njih bilo pet zgrada, pa je nisi mogao vidjeti. Svaki Stočanin kad ispred policije pogleda preko čaršije i vidi školu, srce ga zaboli. Hrvati u Stocu ne misle kao načelnik i oni neće više dati šansu takvoj politici. Prema riječima ljudi koji predstavljaju nevladin sektor, koji nisu u mojoj stranci i koji nisu Bošnjaci, kažu da je 800 Hrvata napustilo Stolac u zadnje četiri godine. Takva politika tjera te ljude. Ako on pobijedi, a ja sam ubijeđen da neće, za četiri godine neće tu niko ostati. Bit će to prva općina na svijetu iz koje se svako iselio.
http://faktor.ba/intervju-kaplan-pojasn ... a-nego-un/
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

Zenicaninn
Član

Post Postao/la Zenicaninn » 15 aug 2016 11:11

NESTANAK GENOCIDASA U GENOCIDNOM ENTITETU
11. AVGUSTA 2016.
porodica3
Rezultati popisa su demografsko katastrofalni po Republiku Srpsku. Popis je pokazao da se stanovništvo Republike Srpske drastično smanjuje. Procjene da u Srpskoj živi oko milion i po ljudi, pokazala su se kao totalno pogrešne, a popis je pokazao da je taj broj oko 1,2 miliona i to sa nerezidentnim stanovnicima.

Problem je što ni nakon rezultata popisa, pokazatelje niko od nadležnih očigledno nije shvatio ozbiljno. Vlada nije reagovala sa planom na koji način spriječiti nestanak naroda u Srpskoj. Predsjednik Vlade kaže da više ne zna šta je popis pokazao, a da će Republika Srpska izaći sa svojim rezultatima. Za sada je nepriznavanje rezultata popisa jedina strategija.

Problem nestanka naroda je očigledan, a zvanični podaci pokazuju da je prošle godine 61 opština u Srpskoj zabilježila negativan prirodni priraštaj. Pozitivan priraštaj je zabilježen jedino u Banjaluci, gdje je broj rođenih bio za 103 veći od broja umrlih.

Sve ostale opštine brzo nestaju. U Bijeljini je u 2015. godini umrlo 572 ljudi više nego što je rođeno. U Prijedoru broj umrlih je za 597 veći od broja rođenih u prošloj godini.Još drastičniji podaci su u manjim opštinama, jer u pojedinim nije rođeno nijedno dijete. U Donjem Žabaru tokom godine je umrlo 29 ljudi, dok su rođene dvije bebe.

I pored svega jasne strategije ne postoje, a iz budžeta Srpske se za porodicu izdvaja manje od 300.000 maraka godišnje.Vlast Srpske ne čini ništa, a morala bi ukoliko je plan da narod ostane u Srpskoj, upozoravaju demografi. Pod hitno moraju biti napravljene održive i funkcionalne strategije, ali i novac koji se troši na plate funkcionera i luksuz elite mora biti usmjeren za razvoj porodice.

Stručnjaci upozoravaju da Srpska po svaku cijenu mora osnovati ministarstvo za demografska pitanja, ( :lol: da Bog da osnovali da jos vise opterete budžet genocidne) smanjiti javnu potrošnju i obezbijediti uslove za ostanak mladih. To mora, umjesto damagoške priče o ugroženosti Srpske, biti prioritet u borbi za Republiku.

Demografi upozoravaju i da je tragično da je Republika Srpska zahvaljujući Zavodu za statistiku konstantno “baratala” sa oko 1,5 miliona stanovnika. Brojci za oko 300.000 manje stanovnika pored negativnog prirodnog priraštaja doprinosi gotovo svakodnevan odlazak uglavnom mladih koji u partokratskom društvu koje upravlja Republikom ne vide i ne dobijaju nikakvu šansu. Crveni alarm odavno je upaljen. Čeka se reakcija.

Odgovorite