Vitalna statistika BiH
Re: Bosnjaci(Migracije,obrazovanje,kultura,natalitet)
Vidite najlakse je o nekim bolnim pitanjima okrenuti glavu . Najlakse je o necemu ne misliti . To jeste cinjenica . Ali ako nismo pragmaticni , onda i nemamo nesto za reci , jer stalno okrecemo glavu.
Ja vam govorim iz svoga iskustva i svoje misljenje. Naravno mozda nisam upravu . Stojim iza svojih izjava. Veliki broj cura se oblaci kao prostituke iz filmova 80-90 tih. Znam likove koji rade u firmama , i koji su mi pricali sta se tamo desava . Sta udate zene rade sa kolegama . Naravno ne sve , niti vecina ali dobar broj . Jbg tesko je. Najlakse je sebi reci da ti zena igra igrice , kad je 3 sata navecer online na fb . Najlakse je sebi reci da ti je kcerka prespavala kod drugarice , 3 put u mjesec dana. Najlakse je okrenuti glavu , jer se bojis sta bi vidio .
Ja vam govorim iz svoga iskustva i svoje misljenje. Naravno mozda nisam upravu . Stojim iza svojih izjava. Veliki broj cura se oblaci kao prostituke iz filmova 80-90 tih. Znam likove koji rade u firmama , i koji su mi pricali sta se tamo desava . Sta udate zene rade sa kolegama . Naravno ne sve , niti vecina ali dobar broj . Jbg tesko je. Najlakse je sebi reci da ti zena igra igrice , kad je 3 sata navecer online na fb . Najlakse je sebi reci da ti je kcerka prespavala kod drugarice , 3 put u mjesec dana. Najlakse je okrenuti glavu , jer se bojis sta bi vidio .
enis1991 je napisao/la:Vidite najlakse je o nekim bolnim pitanjima okrenuti glavu . Najlakse je o necemu ne misliti . To jeste cinjenica . Ali ako nismo pragmaticni , onda i nemamo nesto za reci , jer stalno okrecemo glavu.
Dobro rečeno. Neko je dobro rekao, "kakvu bi želio da imaš kćerku, takvu traži djevojku (curu)". Ovo mnogi krše i zato imamo nered na ovom polju.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
Cak i da nisi u pravu i da se ne slazem sa tobom.Necu nekog banirati
Negativan uticaj s Drine.Psovanje boga i ''leba'' jebanje kevi i ostalog.Snajke.Vlaski obicaji.Drekanje Turbo folka s one strane Drine i zaglupljivanje Bosnjaka.Folk tipa Dara Bubamara ili ona iz Tuzle.Maca,kako se zove.To vam je odraz nemoci naseg drustva ali i naseg razmisljanja.Mi ne razmisljamo unaprijed u narednih 5-10 godina.To sto imas,i onda zali se nekom drugome.Svi su nam krivi.Krivi su sad Arapi.Prije Arapa su bili Kinezi,ali sta su Kinezi napravili po Bosni.Nista
Pa ce uvijek neko drugi biti kriv.Kriva je dijaspora a koliko je dijaspore tu iz Prijedora,Srebrenice ili Banja Luke.I odakle je ta dijaspora.I kome salje pare.I ako pare salje toliko.Pa mi umjesto da sjedemo,poklopimo se kao u osnovnoj skoli,kad te uciteljica izvede i kaze sjedi u cosak i gledaj u zid.Makar je bilo tako za mog vremena.Nama jarane smeta dijaspora.Dijaspora koja posalje 1/4 para u Bosni.Ogromne pare.Koliko se tu Bosnjaka prezivi u Bosni.Kriva dijaspora,krivi Arapi
Svi krivi.,ali nas je Bosnjo najljepsi,najpametniji,pa on je Bacha skolovao kulturi.Kad neko kaze naglas ja sam iz Sarajeva.Zar bi to mene trebalo da impresionira.Londonski aerodrom je fakat veci od cijelog Sarajeva.Zapravo jeste.No,neki su toliko digli nos,a da ne pricam o politickim vodjama
Nije Jacku da prica o natalitetu.Sta Islamska zajednica radi na tome ili Bakir.Ne rade nista.Ko je urgirao da se stanje promjeni jos prije 10 godina.Ceric efendija ili Jack?Jack.Ko je uradio nesto.jack
Mi imamo par godina dok ne padnemo.Pascemo strasno.Do nas je da ne pocnemo pametovati nego da planiramo i pravimo sta.Ili ce nas bijela kuga pojesti.Ali helem.Kome ja to pricam
Negativan uticaj s Drine.Psovanje boga i ''leba'' jebanje kevi i ostalog.Snajke.Vlaski obicaji.Drekanje Turbo folka s one strane Drine i zaglupljivanje Bosnjaka.Folk tipa Dara Bubamara ili ona iz Tuzle.Maca,kako se zove.To vam je odraz nemoci naseg drustva ali i naseg razmisljanja.Mi ne razmisljamo unaprijed u narednih 5-10 godina.To sto imas,i onda zali se nekom drugome.Svi su nam krivi.Krivi su sad Arapi.Prije Arapa su bili Kinezi,ali sta su Kinezi napravili po Bosni.Nista
Pa ce uvijek neko drugi biti kriv.Kriva je dijaspora a koliko je dijaspore tu iz Prijedora,Srebrenice ili Banja Luke.I odakle je ta dijaspora.I kome salje pare.I ako pare salje toliko.Pa mi umjesto da sjedemo,poklopimo se kao u osnovnoj skoli,kad te uciteljica izvede i kaze sjedi u cosak i gledaj u zid.Makar je bilo tako za mog vremena.Nama jarane smeta dijaspora.Dijaspora koja posalje 1/4 para u Bosni.Ogromne pare.Koliko se tu Bosnjaka prezivi u Bosni.Kriva dijaspora,krivi Arapi
Svi krivi.,ali nas je Bosnjo najljepsi,najpametniji,pa on je Bacha skolovao kulturi.Kad neko kaze naglas ja sam iz Sarajeva.Zar bi to mene trebalo da impresionira.Londonski aerodrom je fakat veci od cijelog Sarajeva.Zapravo jeste.No,neki su toliko digli nos,a da ne pricam o politickim vodjama
Nije Jacku da prica o natalitetu.Sta Islamska zajednica radi na tome ili Bakir.Ne rade nista.Ko je urgirao da se stanje promjeni jos prije 10 godina.Ceric efendija ili Jack?Jack.Ko je uradio nesto.jack
Mi imamo par godina dok ne padnemo.Pascemo strasno.Do nas je da ne pocnemo pametovati nego da planiramo i pravimo sta.Ili ce nas bijela kuga pojesti.Ali helem.Kome ja to pricam
Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin
-
Bosnjak na kvadrat
- Član
Re: Vitalna statistika BiH
Pa ne može biti brate toliko.
Naime, mi trenutno imamo 16 000 beba godišnje. Ne znam jel tačan podatak, ali kažu da se rađa 1.3 djece po porodici, a ima nas 1.7 miliona.
Na isto ovoliko djece godišnje kada bi se rađalo 2.1 djece po porodici, moralo bi biti manje stanovnika, tj. 1.3*1.7 (miliona)/2.1 = 1,05 miliona stanovnika.
Dakle, ako je dobar podatak da se po porodici rađa 1.3 djece, isto djece bi imali sa 1.05 miliona koji imaju 2.1 djece po porodici.
Hoću reći da populacija od 1.05 miliona obezbjeđuje prostu reprodukciju rodivši 16 000 beba godišnje, što nikako nije dobro. To znači da sa ovoliko beba možemo tek toliko malo stanovnika održavati. Nikako ne zvuči dobro...
Naime, mi trenutno imamo 16 000 beba godišnje. Ne znam jel tačan podatak, ali kažu da se rađa 1.3 djece po porodici, a ima nas 1.7 miliona.
Na isto ovoliko djece godišnje kada bi se rađalo 2.1 djece po porodici, moralo bi biti manje stanovnika, tj. 1.3*1.7 (miliona)/2.1 = 1,05 miliona stanovnika.
Dakle, ako je dobar podatak da se po porodici rađa 1.3 djece, isto djece bi imali sa 1.05 miliona koji imaju 2.1 djece po porodici.
Hoću reći da populacija od 1.05 miliona obezbjeđuje prostu reprodukciju rodivši 16 000 beba godišnje, što nikako nije dobro. To znači da sa ovoliko beba možemo tek toliko malo stanovnika održavati. Nikako ne zvuči dobro...
Odavno je alarm trebao biti upaljen, ali izgleda osim Jacka, i nas par s foruma ovo pitanje nikoga ni ne interesuje. Pa ako nam zene radjaju 1,3 djece u prosjeku u rangu smo sa Spanijom, Francuskom!! Ubi nas zapadni stil života, al' bukvalno. Trebamo imati najmanje 2,11 djece po zeni za prostu reprodukciju. Ali to je sada samo san. Da ne govorim o 3,0 djece po zeni. To je nedosanjani san.

Problem sa trovanjem omladine srbijanskim sljamom i vlaskom turbo folk kulturom je jako jer Bosnjaci realno gledajuci nemaju svoje jake regionalne medije... u zadnje vrijeme imamo faktor i stav al fali nam TV stanica. Sa sadrzajem koji ce prezentirat omladini vrijednosti nase kulture. Zaboravio sam kad sam zadnji put gledao dokumentarac ili inteligentnu seriju o bosnjackim obicajima , kulturi, poznatim , historijskim licnostima i sl..
Al Jazeera je postala sasvim obicna srbijanska televizija, kupili su me sa onim dokumentarcem o Bosnjacima na Soškom frontu i to je to! Po cijeli dan samo prezentacija "regije" tugovanje za srboslavijom, N1 je malo napucanija verzija RTRS televizije..da ne idem u detalje ..mediji kreiraju javno mjenje i popularne trendove! A mi ih nemamo !
Al Jazeera je postala sasvim obicna srbijanska televizija, kupili su me sa onim dokumentarcem o Bosnjacima na Soškom frontu i to je to! Po cijeli dan samo prezentacija "regije" tugovanje za srboslavijom, N1 je malo napucanija verzija RTRS televizije..da ne idem u detalje ..mediji kreiraju javno mjenje i popularne trendove! A mi ih nemamo !
Da bi imali svoju mainstream TV stanicu mora nas neko iz vana finansirati, kao sto je slucaj s faktorom i stavom.
Potpis
Malo nevezano za temu, svi znaju i govore da je N1 četnička televizija, ali mi se svidja tu, ako se to može tako reći boja, slika, studio, vizuelni identitet, boje su jake, upečatljive, jasne, voditelji su jaki, ima i naših voditelja, ima onaj Zukić sa Hayata čini mi se.. To nama fali. To sve sigurno košta ali super izgleda kad prebaciš na njihov kanal. Nekako se razlikuju od ostalih kanala i televizija.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Da, ali odakle ta informacija da Bošnjaci imaju 1.3 djece po familiji?Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Pa ne može biti brate toliko.
Može li mi iko dati podatak ili barem način računanja gdje se vidi broj Bošnjačke djece po familiji?
Samo BiH.
ako uzmes ukupno stanovistvo, on racuna i ove od 18 do 120 godina.BosnjackaHercegovina je napisao/la:Da, ali odakle ta informacija da Bošnjaci imaju 1.3 djece po familiji?Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Pa ne može biti brate toliko.
Može li mi iko dati podatak ili barem način računanja gdje se vidi broj Bošnjačke djece po familiji?
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
- Zenicaninn
- Član
Jedino gdje mozes dobiti podatak koliko djece po zeni Bosnjaci dobivaj je od popisa. Inace mi nije jasno kako drugacije mozes doci tacno do podatke od 1,3 djeteta po zeni.
A drugo to nije moguće da imamo 1,3 djece po zeni, jer inace nebi svake godine imala 500-1000 vise zivorodjenih nego urmlih. Jedino ako se mozda gleda na nivou cijeli BiH onda je moguce. Iako mislim da i tad nije tacno. Na nivou BiH smo po meni negdje na 1,5-1,7 djeteta po zeni.
2,1 djeteta po zeni je potrebno da se jedna nacije reproducira. A ja bi reko da smo mi trenutno izmedju 2,2-2,4 djeteta po zeni.
A drugo to nije moguće da imamo 1,3 djece po zeni, jer inace nebi svake godine imala 500-1000 vise zivorodjenih nego urmlih. Jedino ako se mozda gleda na nivou cijeli BiH onda je moguce. Iako mislim da i tad nije tacno. Na nivou BiH smo po meni negdje na 1,5-1,7 djeteta po zeni.
2,1 djeteta po zeni je potrebno da se jedna nacije reproducira. A ja bi reko da smo mi trenutno izmedju 2,2-2,4 djeteta po zeni.
Zadnja izmjena: Zenicaninn, dana/u 08 sep 2016 12:59, ukupno mijenjano 1 put.
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)
- BosnjackaHercegovina
- Član
Da, ali odakle podatak koliko Bošnjaka čini jednu prosječnu familiju? Da li je 4 ili 3.7 ili 3.3 ili 10? To jest, koliko ima Bošnjačkih familija?
Ovo je čista šuplja. Mogu i ja reći da Bošnjaka ima 10 po familiji, pa da nas ima svega 170,000 familija, pa da ima 5 djece po familiji. To su sve šupljaci dok nema čvrstih podataka.
Ovo je čista šuplja. Mogu i ja reći da Bošnjaka ima 10 po familiji, pa da nas ima svega 170,000 familija, pa da ima 5 djece po familiji. To su sve šupljaci dok nema čvrstih podataka.
Samo BiH.
-
Bosnjak na kvadrat
- Član
Šta pjenite odmah bezveze? Pokušavam radi dijaloga sa vrlo ozbiljnim ljudima kojima želim predstaviti ovu problematiku doći do koliko-toliko pouzdanih cifara, na osnovu kojih se mogu raditi projekcije za 10-20 pa i 30 godina. Samo na taj način možeš ljudima zaista predstaviti o kakvoj se opasnosti radi.
Vrlo kompetentni ljudi su prije 5 godina pričali ovako:
https://cns.ba/vijesti/sokantne-demogra ... ika-u-bih/
Dalje, ovo su zvanični podaci FZS-a o broju rođenih Bošnjaka u FBiH. Broj naše djece se KONSTANTNO smanjuje svake godine. Od 2001 do 2015 smo tanji za 20% beba, to uopšte nije malo. A šta će tek uslijediti odlaskom brojne omladine u zadnje vrijeme.

Docentica Alma Pobrić, koja predaje na Odsjeku za geografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu objasnila je značajne svjetske demografske tranzicije, odnos mortaliteta i nataliteta i problematiku pada fertilnosti. Pri tome je auditorij upoznala sa statističkim podacima, kao na primjer da je broj djece po fertilnoj ženi u BiH pao na 1,3 što ukazuje da se stanovništvo u BiH dramatično smanjuje. Trenutačno stanje u BiH je slično kao u svim razvijenim državama, a to je da je drastično smanjena stopa nataliteta i fertilnosti, te povećan mortalitet i time povećan udio starosnih kategorija u ukupnoj populaciji. Međutim razvijene države kao na primjer u zapadnoj Evropi rješavaju ove probleme pomoću imigracije, jer sa imigrantima nadopunjavaju manjak novorođenčadi i naraštaja.
Dalje, ovo su zvanični podaci FZS-a o broju rođenih Bošnjaka u FBiH. Broj naše djece se KONSTANTNO smanjuje svake godine. Od 2001 do 2015 smo tanji za 20% beba, to uopšte nije malo. A šta će tek uslijediti odlaskom brojne omladine u zadnje vrijeme.

Da, da bi se nacija reproducirala treba 2,1 dijete po zeni u prosjeku. Al odnos rodjeni/umrli nema veze sa ovim, ti izgelda mislis da ako imamo vise rodjenih od umrlih onda se nacija reproducira al nazalost po nas to uopste nije slucaj. Mi smo davno zaglajzali i ceka nas scenarij kakav smo vec gledali i gledamo u Srbiji i Hrvatskoj. Jer treba odredjeni period staranja da najvece generacije pocnu da umiru onda dobijes negativan odnos rodjeni/umrli to je povezano sa populacijonom piramidom...Zenicaninn je napisao/la:Jedino gdje mozes dobiti podatak koliko djece po zeni Bosnjaci dobivaj je od popisa. Inace mi nije jasno kako drugacije mozes doci tacno do podatke od 1,3 djeteta po zeni.
Dobra ilustracija naseg najveceg problema.Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Šta pjenite odmah bezveze? Pokušavam radi dijaloga sa vrlo ozbiljnim ljudima kojima želim predstaviti ovu problematiku doći do koliko-toliko pouzdanih cifara, na osnovu kojih se mogu raditi projekcije za 10-20 pa i 30 godina. Samo na taj način možeš ljudima zaista predstaviti o kakvoj se opasnosti radi.
Docentica Alma Pobrić, koja predaje na Odsjeku za geografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu objasnila je značajne svjetske demografske tranzicije, odnos mortaliteta i nataliteta i problematiku pada fertilnosti. Pri tome je auditorij upoznala sa statističkim podacima, kao na primjer da je broj djece po fertilnoj ženi u BiH pao na 1,3 što ukazuje da se stanovništvo u BiH dramatično smanjuje. Trenutačno stanje u BiH je slično kao u svim razvijenim državama, a to je da je drastično smanjena stopa nataliteta i fertilnosti, te povećan mortalitet i time povećan udio starosnih kategorija u ukupnoj populaciji. Međutim razvijene države kao na primjer u zapadnoj Evropi rješavaju ove probleme pomoću imigracije, jer sa imigrantima nadopunjavaju manjak novorođenčadi i naraštaja.
Hvala @ Bosnjak na kvadrat na ovim skicama i odgovorima. Odlicna skica, sve pokazuje, gdje smo sta smo, i kako stojimo.
Nikakva islamizacija, moralizacija, refamilirizacija nam ne moze pomoci. Desava nam se ono sto se Srbima i Hrvatima pocelo desavati prije 20 godina
Treba prihvatiti na vrijeme (pod hitno) da nam bez uvoza stanovnistva sa strane nema opstanka .
Samo treba imati neki kriterij.
Za razliku od susjeda imamo izbor.
Makedonski Arnauti, Goranci su prioritet kao i Ceceni. I Kurdi su nam slicni.
Sirijski narod nam je veoma slican. Ljudi su obrazovani, bjeli, racionalni, koliko Arap uopce moze biti racionalan.
Ovi iz Perziskog zaliva sto grade kuce okolo, su brate previse mali i ruzni.
I kad se zeni covjek voli zenu sa parama ali brate da nije ruzna. Necemo ruzne.
Treba prihvatiti na vrijeme (pod hitno) da nam bez uvoza stanovnistva sa strane nema opstanka .
Samo treba imati neki kriterij.
Za razliku od susjeda imamo izbor.
Makedonski Arnauti, Goranci su prioritet kao i Ceceni. I Kurdi su nam slicni.
Sirijski narod nam je veoma slican. Ljudi su obrazovani, bjeli, racionalni, koliko Arap uopce moze biti racionalan.
Ovi iz Perziskog zaliva sto grade kuce okolo, su brate previse mali i ruzni.
I kad se zeni covjek voli zenu sa parama ali brate da nije ruzna. Necemo ruzne.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Bošnjak, impresivan rad.Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Šta pjenite odmah bezveze? Pokušavam radi dijaloga sa vrlo ozbiljnim ljudima kojima želim predstaviti ovu problematiku doći do koliko-toliko pouzdanih cifara, na osnovu kojih se mogu raditi projekcije za 10-20 pa i 30 godina. Samo na taj način možeš ljudima zaista predstaviti o kakvoj se opasnosti radi.
Na ovo se JASNO vidi da našem narodu samo treba posla. 2006, 2007 i 2008 je bilo posla i tada se broj beba i popravio. I onda je opet pao.
Samo BiH.
Naravno posao je kljuc svega. Ali ocito nasi vrli predstavnici u vlasti imaju planove suprotne zdravom razumu i logici. "Zlatni milion" je mozda cilj.