Cista i lijepa Kalesija

Zmaj je napisao/la:Kalesija i Osmaci 2013
Cista i lijepa Kalesija
Karta je odlicna. Hvala.Zmaj je napisao/la:Kalesija i Osmaci 2013
Cista i lijepa Kalesija
Ja o tome govorim vec mjesecima ovdje. Opet se karta napravila da su Caparde vecinski srpske iako Capardama pripadaju i Hajvaze kao MZ cine jedninu i nema sanse da su tamo Srbi vecina.hamza je napisao/la:Evo u preporodu od 1.2.2013 pise izvjestaj da se u Caparde,Mahalu i Seher vratilo 85% Bosnjaka ali je problem sto vecina ima dokumente u federaciji.
Znam da su naseljena mjesta, a ne mjesne zajednice i zato imamo ovakvo stanje gdje imamo razilazenje da li su vecina Srbi u Capardama ili pak Bosnjaci. Naravno, da je po mjesnim zajednicama karta, Caparde bi bile obojene u zeleno 100 % i ne bi imali ovdje nikako rasprave jer bi se svi slozili da su Bosnjaci vecina.Jack je napisao/la:Ovo je karta po NASELJENIM MJESTIMA.A, ne mjesnim zajednicama.I karta ne sugestira da su Hajvazi Srpsko, ko ti je to rekao?
Caparde jesu, jer su naseljene njima od Jeginovog Luga, Dubnice i Zeline
Sve ce se razjasniti u Oktobru nadam se, tj u Novembru kad dobijemo prve podatke koliko imaju stanovnika ta naselja
Vecina ljudi na ovom dunjaluku je takva.Znatizeljna.Tako nisi prvi a neces biti ni posljednji kojeg ce nesto zanimatiEvo bas me interesuje ovaj pravac prema srednjem Podrinju
Nisam iz Istocne Bosne, ali baratam s ciframa vise.. Vidim da ima ljudi koji to dosta dobro poznaju.
http://bosanskehistorije.com/index.php? ... &Itemid=54Interesuje me da li postoji kontinuitet bosnjackog etnickog prostora izmedju opcina Kalesija i Sapna prema opštini Zvornik u genocidnoj tvorevini?
Predgradje ZvornikaInteresuje me ovo selo Glumina
Kamenica 425 redovnih:322 Bosnjaka i 103 Srbarlo je vazno. Kako stoji stanje sa povratkom. Dalje ovaj juzni dio opštine Zvornik. Bošnjaci su se vratili u Kamenice, Novo Selo, Kostijerevo, Drinjaču, Kula Grad, Divič...? Koliko ima Srba u tom dijelu i gdje su?
Sepak Gornji 549 biraca:508 Bosnjaka i 41 SrbinKakvo je stanje u Sepku i Kozluku?
Zvornik 13 519 biraca:1612 Bosnjaka, ovo je sam gradZa grad znam da je dosta slabo
Cerska 118 biraca:118 Bosnjaka. Onda dalje kompleks Cerske se vratio, kao i Konjevic Polje i Glogova? To bi trebalo sve da je povezano?
Kakvo je stanje na ostalim dijelovima opština Vlasenica i Milici? Nemamo kontinuitet etnickog prostora prema Srebrenici? Voljevica u opštini Bratunac je vracena?
neki dan sam bio kod jarana u gojcinu i on mi kaze da su oni poslije deytona mjenjali neka mjesta.naprimjer,dobili su brdo kip i dio gojcina a dali su dio osmaka koji je pripao nama a gdje su bili dom kulture,neki spomenik i groblje.dali neko zna vise u vezi mjenjanja ove teritorije.Zmaj je napisao/la:Kalesija i Osmaci 2013
Cista i lijepa Kalesija
Istina. Po originalnom Dejtonu, vise od pola ( centra ) Osmaka je pripao originalnoj opcini Kalesiji odnosno entitetu federacije, dok su dva naselja, cini mi se Nezuk i jos jedno kojeg se ne mogu sad sjetiti imena bili pripali opcini Zvorniku. Nacelnik Kalesije Dzevad Tosumbegovic je otisao u Sarajevo i razmijenio ove teritorije tako da su cijeli Osmaci do rijeke Sprece pripali manjem bh entitetu i novoformiranoj opcini Osmaci kao i naselja Drvenice i ta entitetska je linija isla sve do ispod Rakina Brda, dakle cijeli Gojcin s okolinom i zaseocima je pripadao federaciji. Sto se tice Osmaka, skola, centar, dom kulture, crkva, itd., sve je bilo prvobitno pripalo federaciji.Ciljuge1 je napisao/la:neki dan sam bio kod jarana u gojcinu i on mi kaze da su oni poslije deytona mjenjali neka mjesta.naprimjer,dobili su brdo kip i dio gojcina a dali su dio osmaka koji je pripao nama a gdje su bili dom kulture,neki spomenik i groblje.dali neko zna vise u vezi mjenjanja ove teritorije.Zmaj je napisao/la:Kalesija i Osmaci 2013
Cista i lijepa Kalesija

Mogu zamisliti kako je tim ljudima bilo kad su culi da su njihova mjesta pripala manjem BHa entitetu.Sigurno u to vrijeme da je nacelnik Kalesiji napravio dobar poso.Mada sada kad insan gleda poslije devetnest godina mogli smo imati jos jednu opcinu u rs.Predpostavljam da je ovo orginalna mapa Kalesije u Daytonu http://bs.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0412084016&Abdurrahman je napisao/la:Istina. Po originalnom Dejtonu, vise od pola ( centra ) Osmaka je pripao originalnoj opcini Kalesiji odnosno entitetu federacije, dok su dva naselja, cini mi se Nezuk i jos jedno kojeg se ne mogu sad sjetiti imena bili pripali opcini Zvorniku. Nacelnik Kalesije Dzevad Tosumbegovic je otisao u Sarajevo i razmijenio ove teritorije tako da su cijeli Osmaci do rijeke Sprece pripali manjem bh entitetu i novoformiranoj opcini Osmaci kao i naselja Drvenice i ta entitetska je linija isla sve do ispod Rakina Brda, dakle cijeli Gojcin s okolinom i zaseocima je pripadao federaciji. Sto se tice Osmaka, skola, centar, dom kulture, crkva, itd., sve je bilo prvobitno pripalo federaciji.Ciljuge1 je napisao/la:neki dan sam bio kod jarana u gojcinu i on mi kaze da su oni poslije deytona mjenjali neka mjesta.naprimjer,dobili su brdo kip i dio gojcina a dali su dio osmaka koji je pripao nama a gdje su bili dom kulture,neki spomenik i groblje.dali neko zna vise u vezi mjenjanja ove teritorije.Zmaj je napisao/la:Kalesija i Osmaci 2013
Cista i lijepa Kalesija
Sta se sad dobilo ? Sipak veliki! Ovo je bio jedan od najvecih promasaja! Nasi su se sluzili sljedecom logikom:
Bilo je iz ponizenja predati dva naselja, Nezuk i ... misli da se radi o Zaseoku, u ruke cetnicima tj., da bude u manjem bh entitetu, a nikad nisu mogli u ratu da budu okupirana i cetnici su sve davali od sebe da okupiraju ova naselja kako bi presjekli Teocak od Kalesije a onda i Tuzle i Zivinica. Dakle, radilo se o ponosu i zato su zamijenjena ova naselja, a ovamo je eto kao zrtvovano samo naselje odnosno zaseok MZ Zeline Drvenice koje je bilo iskljucivo bosnjacko a imalo je samo 32 kuce. Vecina sto je pripalo su bile kuce i imanja vlahadije.
Zasto smatram da je ovdje bila katastrofalna grijeska ? Zbog sljedeceg:
Naselja Nezuk i Zaseok ( ? ) su bila iskljucivo bosnjacka i hrabra naselja i da su pripala manjem bh entitetu, narod bi se privremeno iselio i nakon par mjeseci ili godinu dana ponovo vratio. Nije isto zivjeti na slobodonoj teritoriji i jos uvijek okupiranoj, ja to znam, no, narod bi se vratio kao sto je to ucinio u proljece 1996 u naselju Mahala kod Memica. To su bili prvi povratnici u BiH i sukob zitelja tog naselja s 150 cetnickih specijalaca, taj scenario i video-vijesti su obisle cijeli svijet. Cak i CNN, BBC i druge velike kuce su prenosile. No, ko je na kraju pobijedio ? NAROD. Ostala su nasa naselja, a isto bi se desilo i s Nezukom i Zaseokom. I sta bi se desilo s kompletnom Zelinom ? MZ Zelina je u federaciji danas osim malog dijela, oko 150 zitelja srpske i bosnjacke nacionalnosti ( Pucari-srpski i Drvenice-bosnjacke ) to bi sve nase bilo. U Drvenicama su bile okupane haobice i tenkovi odakle se sijala smrt po Kalesiji i Zivinicama tokom cijele agresije. A ono sto je najbitnije, Kula Osmaci i sam centar Osmaka je bio pripao federaciji, cetnicko mjesto. Odatle bi Srbi morali da bjeze i da se sele, a samo 500 metara od te entitetske linije se nalazi veliko bosnjacko naselje Seher. Dakle, Bosnjaci bi se tu brzo vratilo kao sto su to ucinili u Mahali i Hajvazima, s tim sto bi povratak bio mnogo masovniji i veci. Isto bi se desilo s naseljima Lika, Sajtovici, Drvenice, Cakori, Borogovo - Vilcevici, pa cak i Caparde. To bi bio veliki podstrek.
Sa ovakvim stanjem bi bili mi u trostuko boljoj poziciji sto se tice i teritorije i naseljenosti naroda, i strategije... a ovako glupom politikom razmjene teritorije smo to izgubili da bi zadrzali ono "sto nikad nije padalo" iz ponosa. Nismo nikako postupili mudro, nazalost. Danas su Osmaci centar cetnika, bili i ostali, a nadomak njih su Seher koji danas imaju oko 400-500 Bosnjaka povratnika. Mogli su imali i preko 1000 danas. Potisnuli bi ih preko Javornika planine u Sekovice... bilo i proslo, nazalost.