Vitalna statistika BiH
Re: Vitalna statistika BiH
Haha ...i mojih je prijatelja i rodbine dosta otišlo.
I prije rata su bile ekonomske migracije a kamoli Sad ..trenutno smo svjedoci stvaranja novog svjetskog poretka (25 god. Nakon pada komunizma, odlučiše da nam odrede sudbinu)..ne mogu ja pojedincima govoriti da prave djecu i ostanu u Bosni.Svima je otvoreno pa kako Ko umije.
Domovina nam je Od srbo-četnika okupirana i blokirana.Tu je problem i dok se on ne riješi teško
će biti bolje....ekonomijom ide bolje ali sloboda se
ne moze kupiti.Za nju se ratovi vode.
Sačuvaj nas Boze izdajnika i laznih prijatelja
I prije rata su bile ekonomske migracije a kamoli Sad ..trenutno smo svjedoci stvaranja novog svjetskog poretka (25 god. Nakon pada komunizma, odlučiše da nam odrede sudbinu)..ne mogu ja pojedincima govoriti da prave djecu i ostanu u Bosni.Svima je otvoreno pa kako Ko umije.
Domovina nam je Od srbo-četnika okupirana i blokirana.Tu je problem i dok se on ne riješi teško
će biti bolje....ekonomijom ide bolje ali sloboda se
ne moze kupiti.Za nju se ratovi vode.
Sačuvaj nas Boze izdajnika i laznih prijatelja
- Zenicaninn
- Član
Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Nisam siguran gdje je preče staviti ovo poređenje, dal' ovdje ili na topic za škole. Meni se čini da je slici ovdje mjesto:
Ovo je prvi izvještaj, na strani 14 se nalazi priložena tabela.
http://fmon.gov.ba/Upload/Dokumenti/bea ... godini.pdf
Drugi izvještaj, na strani 17 se nalazi tabela (desna):
http://fmon.gov.ba/Upload/Dokumenti/e1c ... 201617.pdf
Analizirao sam ovu kartu. Brojevi ucenika u 2013/14 godine u tabeli 1 i 2 se poudaraju. Ili su u tabelu 2 puno veci ili blago manje u nekim kantonima. Predpostavljam da su na tabeli 1 brojevi iz 2013/14 bili preliminarni a da su u tabeli 2 konacni brojevi.
Sumjnam da su iz istog razloga brojevi u 2016/17 naglo pali a da konacni brojevi ustvari uopce nisu toliko negativni. Ali nam se to mozda zeli predstaviti u našim kantonima!?
Kad se uzmu brojevi za 2013/14 iz tabela 2 i onda racunaju postotke razlike iz proslih godini onda situacije i slika skroz drugačija izgleda.
Smatram da se i mi iseljavamo to je sasvim jasno, toga i je bilo i za vrijeme Srboslavije (možda tad i više kao tkz. "gastarbajter") i toga ce uvjek biti bez da imamo nekog većeg uticaja na to jer je to svačiji lični i slobodni izbor.
Ali isto tako je cinjenica da se genocidasi i pogotovo katolici masovnije i u puno većem broju iseljavaju. Više su se iseljavali u Srboslaviji a tako je i danas.
Danas žive u drzavi koju mrze a imaju rezervnu domovinu. A katolicima je vec trecu godinu izaredom sirom otvorena evropska vrata. Mi smo svjedoki njihovog egzodusa iz ove zemlje.
Jedino sa Genocidasima cemo imati tezi zadatak.
I njih nosi vrijeme ali to nije dovoljno.
Ali sa njima nećemo moci izsaburati, kao sa katolicima.
Moramo se spremati na zadnji okršaj sa njima.
Okrsaj koji ce znaciti mi ili oni biti ili nebiti.
I ko misli da taj trenutak neće doći ili da ga nećemo doživjeti taj je već sa pola noge u masovnoj grobnici.
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)
Bravo Zeničanine za ovaj post...super si sve objasnio
- noel malcolm
- Član
Na facebooku ima profil Radio Petnjica.
Cesto objavljuju stvari iz lokalnog zivota, pa koga interesuje ta novoformirana bosnjacka opcina u CG, neka ih doda.
Cesto objavljuju stvari iz lokalnog zivota, pa koga interesuje ta novoformirana bosnjacka opcina u CG, neka ih doda.
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm
-
Bosnjak na kvadrat
- Član
Ono što me pomalo nervira jeste da svaki post sadrži "jeste da se i mi iseljavamo, ali...".
Ama ljudi Božiji, kada ćemo da gledamo na svoj problem neovisno od drugih!? Mi imamo problem. MI. I na tome treba raditi! Kao naš je problem manji ako znamo da iseljavaju i oni. Hajdemo se suočavati sa vlastitim problemom kao muškarci.
Ko je od vas sve oženjen i plus živi u Bosni? Hajdemo da vidimo ko je ko ba. Neki ovdje pišu nekakve populističke postove, a jal momci jal žive vani.
Ama ljudi Božiji, kada ćemo da gledamo na svoj problem neovisno od drugih!? Mi imamo problem. MI. I na tome treba raditi! Kao naš je problem manji ako znamo da iseljavaju i oni. Hajdemo se suočavati sa vlastitim problemom kao muškarci.
Ko je od vas sve oženjen i plus živi u Bosni? Hajdemo da vidimo ko je ko ba. Neki ovdje pišu nekakve populističke postove, a jal momci jal žive vani.
Nedavno sam prolazio kroz Bihać, ceste su gore katastrofa, rupe na sve strane, odoše amortizeri. Bio je kišovit dan, ali sam vidio malo ljudi napolju i generalno slabo i malo omladine.
Vjerovatno su putovnice i blizina EU uradile svoje. Ovaj dio od Bihaća do Bos. Petrovca je pustinja. Ima nekih firmi u Bos. Petrovcu u vezi drvne industrije. U Ključu ima neke živosti
malo, ali to su sve mali gradovi kojima treba dobra cestovna povezanost kao naprimjer preko autoputa Bihać-Ključ i slično. Ali ko će to dočekati. S obzirom da je Sarajevo odjebalo
Krajinu i USK.
Vjerovatno su putovnice i blizina EU uradile svoje. Ovaj dio od Bihaća do Bos. Petrovca je pustinja. Ima nekih firmi u Bos. Petrovcu u vezi drvne industrije. U Ključu ima neke živosti
malo, ali to su sve mali gradovi kojima treba dobra cestovna povezanost kao naprimjer preko autoputa Bihać-Ključ i slično. Ali ko će to dočekati. S obzirom da je Sarajevo odjebalo
Krajinu i USK.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
Ja sam položio pola ispita. Živim u Bosni.Ko je od vas sve oženjen i plus živi u Bosni? Hajdemo da vidimo ko je ko ba.
Nama treba "jevrejsko vraćanje i povratak u domovinu".
Neću nikoga da vrijeđam, omalovažavam i slično ali ko je "lud" da napusti pogodnosti Zapada ili nekog drugog kraja gdje živi, radi, obitava a da to nije BiH, u svakom smislu od boljeg zdravstva, školstva, posla i slično. To su teške i zeznute odluke, realno. Znam neke ljude koji su bili ovdje u ratu, bili 4 godine na ratištu, sada žive na Zapadu i skoro ih ništa više ne veže za Bosnu. Jednostavno su se uklopili u Zapadni sistem, navikli se i povratak u Bosnu im ne pada na pamet.
15 Maja izlazi vitalna statistika za 2016 godinu.Nacionalnost zivorodjenih i umrlih po opcinama i kantonima
Never had i imagined living without you Angelene
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
- noel malcolm
- Član
Iseljavanje iz BiH je postalo trend!Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Ono što me pomalo nervira jeste da svaki post sadrži "jeste da se i mi iseljavamo, ali...".
A protiv trendova se tesko boriti.
Uzrok odlaska sva tri naroda je nezaposlenost ali i zelja za promjenom.
Iz Tesnja su zadnjih godina samo dvije doktorice otisle, i to obe u ratu rodjene u Njemackoj, pa im je to bio link da odu.
Iz Sarajeva doktori odlaze jer ih je previse na birou a nece da rade van Sarajeva...
Mislim da ce se ovaj trend iscrpiti kada se iscrpe razlozi njegovog nastanka.
Vec se osjete problemi u nalazenju radnika nekih struka: metalaca, pekara, sivaca...
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
Pogledaj imena Doktora koji odlaze iz Sarajeva.Sveće ti biti jasno ....Izetbegovićeva je ko krst medju vampirima.Očistila je Sve one "ostale" i nebošnkake sa
funkcija.Mozda je 5 doktora bošnjaka otišlo koji su vrijedili(kao Dr.Kacila mada se i on udomio u Berlinu
kazu 15.000 € i uvijek bio pod ugovorom sa švabima
i dok je radio na Koševu)...Neka mjesta za mlade bošnjačke doktore
funkcija.Mozda je 5 doktora bošnjaka otišlo koji su vrijedili(kao Dr.Kacila mada se i on udomio u Berlinu
kazu 15.000 € i uvijek bio pod ugovorom sa švabima
i dok je radio na Koševu)...Neka mjesta za mlade bošnjačke doktore
Tačno. Ali kao i svaki trend i ovaj će proći. Samo je pitanje koliko će ovaj "iseljenicki trend" trajati.Iseljavanje iz BiH je postalo trend!
A protiv trendova se tesko boriti.
Uzrok odlaska sva tri naroda je nezaposlenost ali i zelja za promjenom.
Genocidna 9452 rodena u 2016 a umrlo 13970.
Minus od 4518.
Minus od 4518.
Koliko je Bošnjaka rođeno u Genocidnoj u 2016-oj ?sajo je napisao/la:Genocidna 9452 rodena u 2016 a umrlo 13970.
Minus od 4518.
BIH 2016 rodeno 29276 a umrlo 35530. Minus 6254.
Ok 500. Sad koliko je tacan izvor nemogu ta kazem.amkos je napisao/la:Koliko je Bošnjaka rođeno u Genocidnoj u 2016-oj ?sajo je napisao/la:Genocidna 9452 rodena u 2016 a umrlo 13970.
Minus od 4518.
Pa to je premalo, nekad je bilo 600, 700. Očito se naš narod iseljava iz Genocidne. A bilo je i pisanja o tome ranije.Burek je napisao/la:Ok 500. Sad koliko je tacan izvor nemogu ta kazem.amkos je napisao/la:Koliko je Bošnjaka rođeno u Genocidnoj u 2016-oj ?sajo je napisao/la:Genocidna 9452 rodena u 2016 a umrlo 13970.
Minus od 4518.
Zamolio bih te da vise citas a manje pises.HvalaOk 500. Sad koliko je tacan izvor nemogu ta kazem.

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
Tzv Hrvati 3000sajo je napisao/la:BIH 2016 rodeno 29276 a umrlo 35530. Minus 6254.
Sto se tice Srba.Pa,ako je cifra 9452.Onako rekao bih 8700 u Sumskoj.Te podatke za nacionalnu zastupljenost koji zavod krmetnjaka izbacuje.Normalna osoba moze da se samo nasmije.Od ogromnog broja ostalih i nepoznatih.Mozes misliti.Ono pod ''ostali'.
Brcko distrikt je nekih 1000.Par desetina gore-dole.Ne zelim da pricam ovdje o broju zivorodjenih Bosnjaka.Nije vazno.Samo broj tzv Srba i Hrvata
Po meni 9100 Srba,3000 Hrvata
12 100 Srba i Hrvata/29 276.Ili 17 176 ostalih,najvise Bosnjaka ovdje,uz par manjina.Realno ovo je nocna mora za njih.Manje od 42%.Raspad cetniteta ce se desiti prije nego poslije.Manite se kvazi demografa cetnicko-ustaskih.To su samo kretenoidnih isprdaka koji nijednu,ama bas NIJEDNU.Nijednu nisu analizu napisali ili POGODILI.Da zapravo pogodili nesto oko demografije.Ja sam sve sto se je desilo rekao unaprijed.Pa,ako to nije dovoljno
No,za tzv Hrvate cemo saznati ovih dana kad izadje vitalna statistika Federacije Bih

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
RS
Godina 2013
Zivorodeni : 9.648
Umrli : 14.403
Razlika : -4.755