☑ Pravila foruma i savjeti

Goranci

Dezidijat
Član

Re: Goranci

Post Postao/la Dezidijat » 06 jan 2013 15:24

[quote
Najbolje bi bilo da se sklapaju brakovi izmedu Bosnjaka u BiH i onih na Gori, jer tako bi ovi dobili pravo na drzavljanstvo. Uz to, mogli bi popuniti demografske rupe u povratnickim naseljima gdje je mozda teze naci muza ili zenu, i dovesti tu Bosnjake iz Gore koji su naviknuti na poljuprivredni stil zivota. Neka nevladina organizacija bi se mogla baviti s time, samo da ima pare za to.][/quote]

Ekonomija cini cuda , kada se ekonomski oporavimo i zazivimo doci ce i do rasta stanovnista natalitetom i preseljenjem to je priroda stvari

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 06 jan 2013 15:27

Jel zvanicno Sarajevo gleda samo do ulaza u Sarajevo na podrucju Ilidze ili sta?

Imamo veliko selo Restelicu i sansu da to bude Bosnjacko uz malo vise angazovanja.Gdje su udzbenici, gdje agitiranje, jel iko zna da ti ljudi postoje ovdje

Ako mi necemo, hoce Bugari ili Turci, ozbiljnije nacije od nas.Sad je vrijeme da se nesto uradi po tom pitanju
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Dezidijat
Član

Post Postao/la Dezidijat » 06 jan 2013 15:48

Jack je napisao/la:Jel zvanicno Sarajevo gleda samo do ulaza u Sarajevo na podrucju Ilidze ili sta?

Imamo veliko selo Restelicu i sansu da to bude Bosnjacko uz malo vise angazovanja.Gdje su udzbenici, gdje agitiranje, jel iko zna da ti ljudi postoje ovdje

Ako mi necemo, hoce Bugari ili Turci, ozbiljnije nacije od nas.Sad je vrijeme da se nesto uradi po tom pitanju
Vijece Kongresa Bosnjackih Intelektualaca Kosova rade fine projekte na tome, ja sam intervjuisao za vrijeme svog boravka u Zupi kod Prizrena njihovog predsjednika imaju svoj TV kanal i radio na Bosanskom jeziku a takodjer dobijaju i udzbenike za nastavu na Bosanskom iz Sarajeva stize im direktno u Prizren mada to sve nije dovoljno jer Turci daju ono sto BH trenutno ne moze , ostvaraju nove firme daju poslove, stambeno zbrinjavanje i stipendije tako nas asimiliraju na Kosovu.Mada ima dosta slucajeva dje goranci i torbesi sa visokim diplomama dolaze i nastanjuju se u vecim BH gradovima. Zao mi je ovo reci ali mislim da ce trend smanjivanja broja Bosnjaka na Kosovu samo da se nastavi i u iducim godinama.

Ciljuge1
Član

Post Postao/la Ciljuge1 » 06 jan 2013 21:28

Dezidijat je napisao/la:
Jack je napisao/la:Jel zvanicno Sarajevo gleda samo do ulaza u Sarajevo na podrucju Ilidze ili sta?

Vijece Kongresa Bosnjackih Intelektualaca Kosova rade fine projekte na tome, ja sam intervjuisao za vrijeme svog boravka u Zupi kod Prizrena njihovog predsjednika imaju svoj TV kanal i radio na Bosanskom jeziku a takodjer dobijaju i udzbenike za nastavu na Bosanskom iz Sarajeva stize im direktno u Prizren mada to sve nije dovoljno jer Turci daju ono sto BH trenutno ne moze , ostvaraju nove firme daju poslove, stambeno zbrinjavanje i stipendije tako nas asimiliraju na Kosovu.Mada ima dosta slucajeva dje goranci i torbesi sa visokim diplomama dolaze i nastanjuju se u vecim BH gradovima. Zao mi je ovo reci ali mislim da ce trend smanjivanja broja Bosnjaka na Kosovu samo da se nastavi i u iducim godinama.
Kakvo je stanje sa Bosnjacima u gradu Dragas?Primjetio sam da su Bosnjaci na Kosovu dosta podjeljeni i politicki a regionalno.Kolko vidim postoje tri grupe Bosnjaka:Prva je ona oko Vitomirice,Dobrusa i Sjever Kosova.Druga grupa je ona oko Prizrene i okoline.I treca je ona u Gori.Interesujeme,dali postoji nesto sto veze ove tri skupine Bosnjaka.Kao naprimjer Dan Bosnjaka :zastava: Dali jedni drugi posjecujete ili dali se jedni drugim odazivaju na neki znacajni dan.Ili je to svako za sebe i svoju partiju.

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 06 jan 2013 23:56

Ciljuge1 je napisao/la: Kakvo je stanje sa Bosnjacima u gradu Dragas?
Bosnjaci tamo su 1.63%, beznacajni su. Goranci su vecina u gradu, ali jedva. Uz 45% Albanaca u Dragashu, imas naselje Shajne pored Dragasha sa 100% Albanskom stanovnistvom. U Ljubovistu imas malo vise Bosnjaka (3.75%) i to naselje ima Goransku vecinu.

U Opstinskoj vlast ovako je;

Albanci = 22/27 = 81.48% (ne iskljucujem mogucnosti da medju Albanskim strankama ima drugi, ali na osnovu imena ja to nemogu potvrditi)
Bosnjaci 4/27 = 14.81% (ukljucio sam Koaliciju Vakat i SDA)
Goranci 1/27 = 3.7% (Gradjanska Inicijativa Gora)
Ciljuge1 je napisao/la:Primjetio sam da su Bosnjaci na Kosovu dosta podjeljeni i politicki a regionalno.Kolko vidim postoje tri grupe Bosnjaka:Prva je ona oko Vitomirice,Dobrusa i Sjever Kosova.Druga grupa je ona oko Prizrene i okoline.I treca je ona u Gori.
Ja bi to jos podjelio na cetiri grupe;
1. Bosnjaci u Vitomirici (Pec), Istoku, i Kosovskoj Mitrovici; uglavnom izbjeglice nakon povlacenja Osmanlija
2. Bosnjaci u Leposavicu; starosjedioci, tradicionalno povezani sa Novim Pazarom i Sandzackim Bosnjacima
3. Bosnjaci u Prizrenskoj opstini; starosjedioci
4. Bosnjaci na Gori; starosjedioci, 2/3 ih se izjansjava kao Goranci (regionalno umjesto po etnickoj pripadnosti)
Ciljuge1 je napisao/la:Interesujeme,dali postoji nesto sto veze ove tri skupine Bosnjaka.Kao naprimjer Dan Bosnjaka :zastava: Dali jedni drugi posjecujete ili dali se jedni drugim odazivaju na neki znacajni dan.Ili je to svako za sebe i svoju partiju.
Da, Dan Bosnjaka ih sviju veze; http://www.info-ks.net/kategorija.php?i ... pod_nav=53

Na toj stranici imas dosta informacije o Kosovskim Bosnjacima.

Ima par stranaka koje imaju pretenziju da predstavljaju Bosnjake; Koalicija Vakat, SDA Kosovo, i jos neke. One su podjeljene uglavnom oko licni sukoba ljudi u tim strankama.

Jack, sto se tice sela Skorobiste, evo mozda zasto je broj Bosnjaka malo tamo; http://www.info-ks.net/clanak.php?id=21 ... pod_nav=53
Poslijeratno vrijeme je porodici Jusufi donijelo nove probleme. Po želji svoje djece a i po svom ubjeđenju i pravu da ih školuje na maternjem jeziku, Aćim Jusufi iz sela Skorobište ulazi u beznadežni krug borbe sa svojim okruženjem. Njemu ne dopuštaju da se njegova ćerka učenica petog razreda i sin učenik trećeg razreda školuju na bosanskom jeziku. On pokušava na sve načine da u razgovoru sa upravom škole, obrazovnim vlastima, uglednim ljudima dobije svoje pravo, ali uzalud. Počinju pretnje i zastrašivanja njegove porodice. Poslije dugog hoda po trnju da bi zaštitio život svoje porodice on prelama i šalje decu sa ostalom djecom iz sela da pohađaju nastavu na albanskom jeziku. Međutim nakon dvije nedjelje direktor škole i učitelji izbacuju iz škole djevojčicu od 11 godina i dječaka od 9 godina.
Zamišljeni pirizor svoje djece kako bivaju grubo izbačeni iz učionice i škole, njihova uplakana lica Aćim pamti cijelog života.
On se ne predaje, nailazi na razumijevanje i podršku direktora škole Albanca u susjedno selo Ljubiždu, koje je udaljeno nekoliko kilometra i upisuje svoju djecu na bosanskom jeziku.
Djeca Hidajeta i Albin su svakodnevno putovali do susjednog sela, ponekad idući pješke po snijegu i kiši.

Pavo
Član

Post Postao/la Pavo » 11 jan 2013 22:31

Karta Gore i susjednih krajeva. Makedonija je napravljena po knjizi Vasila K'nchova "Makedonija," tj. njegovim terenskim istraživanjama oko 1905. Kosovo i Albanija su po statistici generalštaba srpske vojske nakon što su zauzeli te krajeve 1912.

http://img849.imageshack.us/img849/5579/gora1912.png

Ja sam već na forum stavio rad Alije Džogovića o antroponimiji Gore: http://www.mediafire.com/?sfat3b6k08yfya3

Danas se kao Gora najčešće uzima samo onaj dio nahije Gora koji je na Kosovu. Restelica se ne spominje u turskom defteru iz 1452., ali vjerojatno zato jer nije postojala. S obzirom na položaj mjesta, tu su morali biti staje stanovnika Kruševa i Zlopotoka koje su tek kasnije postale trajno naselje. Urvič i Jelovjane kod Tetova su Goranci naselili nekad u XVIII stoljeću. Po usmenoj tradiciji, najviše ih je došlo iz Restelice, što je i logično jer je i najbliže selo. Po usmenim tradicijama rodova, čini se da su Goranci u ova dva sela asimilirali i neke albanske doseljenike. Više o ova dva sela ovdje: http://www.mediafire.com/?9ba88c1qy0fxsb1 Goranci su pojedinačno dolazili i u druga sela u Pologu(kraj oko Tetova), ali su ih Albanci brzo asimilirali.

Selo Šajnovce fizički pripada Gori, ali u njemu žive Albanci. Oni su izgleda doseljenici iz sjeverne Albanije, bar po svojoj tradiciji. Sela na zapadu negdašnje nahije Gora koja su danas albanska(Ljojm, Belje, Topojan, itd.) su u defteru iz 1452. slavenska i ni po čemu se ne razlikuju od ostatka Gore. Bez sumnje su i ona pravoslavna, jer u selu Nimči i Breknji je upisan po jedan pop. Jedino što možda ukazuje na buduću albanizaciju je da je timarlija sela Ljojm neki Đin, što je očito albansko ime, iako se 5 domaćina u selu zovu Grdan, Novak, Petar, Bojko i Dobroslav. Jedini drugi trag albanske antroponimije u Gori je osoba u Dikancu s imenom Đin.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 12 jan 2013 23:15

Ostavimo se naklapanja trecerazredne Srpske historije, pitanja Poturica, i Srbovanja na baterije, i dodjimo do nekog zakljucka

Pomjeranja stanovnistva su bila prisutna prije i poslije Turaka, tako Srpski velikan je one koji nisu placali, selio u druge zemlje, a neke kao drastican primjer je dao oslijepiti.Posve je jasno zbog takse da su se Balsici posvadjali s Srpskim carevima, iako su navodni svi bili u Srpskijem zemljama, a mozda vec i nisu.Sad, istina je da su Turci radili sidzile od Skadarskog Sandzaka, pa i do nekih prijasnjih

Naprimjer u veoma zanimljivoj knjigi koju ti mozda i nisi procitao.Kronika jednog Sandzaka od Mehe Corovica se spominje i porijeklo samih Corovica Sandzackih.Slavonski velikasi namjesteni u Sandzak, nakon sto je Slavonija izgubljena od strane Turaka.Sto se tice same Gore.Mislim da je Islamizacija isla veoma rano.I sama teorija o nishanu starom jos prije Turaka u selu Zli Potok, kao i da su Sirijski trgovci dole prebacili se i sirili Islam, mozda i izgleda cudno, ali ako se zna da su u Bosni postojali Turski trgovci jos za Kralja Tvrtka.I da se je to nastavilo od Hercega Stjepana i Hrvoja Vukcica, pa i do Tvrtka Tvrtkovica II.Pa, cak i zakleti katolik Stjepan Tomasevic je tolerisao Tursku trgovinu, a pisano je o Kuslatu, posebno od Kresevljakovica i daljih.

Zapamti

Sanu je morala da Grcka groblja pretvori u Srpska, da svaki oblik pravoslavne tematike i historije, kulture, prepise sebi, iako bih po toj logici i Italijani prve Grcke naseobine Sicilije trebali da sebi prepisu, a nije bilo bas tako
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Pavo
Član

Post Postao/la Pavo » 13 jan 2013 22:56

Jack je napisao/la:Sto se tice same Gore.Mislim da je Islamizacija isla veoma rano.I sama teorija o nishanu starom jos prije Turaka u selu Zli Potok, kao i da su Sirijski trgovci dole prebacili se i sirili Islam, mozda i izgleda cudno, ali ako se zna da su u Bosni postojali Turski trgovci jos za Kralja Tvrtka.
Gora je još krajem XV stoljeća sva u pravoslavlju. Ne samo njeno stanovništvo, već i spahije. Tek 1591. imamo u defteru Dukađinskog sandžaka nešto muslimana u Gori. U Opolju su već tad muslimani većina.

Odgovorite