Hlivno.Jack je napisao/la: ↑31 jan 2020 14:39 Dobro to je sasvim jasno da je kod katolika stanje najgore.Evo ti primjer opstine Orasje.Sve zupe u opstini Orasje su imale 16 280 katolika krajem 2010 godine.Sve zupe ovdje bez 2 zupe tacno imaju 10 420 katolika krajem 2019 godine.I postoji neka mininalna sansa da taj broj padne na ispod 10 000 katolika krajem 2020 godine.Katolici se dobro jos jedino drze oko Mostara,vidi veci grad.I to je to.Dao si primjer jos uvijek vitalne opstine Citluk.Ja se sjecam kad je Livno bio industrijski div,a danas vec nije tako.To je grad duhova
Znam osobu koja je bila pripadnik ARBIH. Porijeklom iz jugoistocne Bosne. Borio se najvise oko Sarajeva a pred kraj rata tokom oslobadanja Krajine su prebacivani nasi borci preko Hlivna na front u Kljucu i Sanskom Mostu.
Pricao mi je kada su isli tom rutom da je bio sokiran sta je vidio u Hlivnu. Grad je normalno funkcionirao. Kaze tezge sa narancama, bananama...ljudi sredeni. Kao da nije rat. Ovamo oko Sarajeva glad.
Danas je Hlivno gore nego 1996.
Samo pogledaj ovu listu imena srbokatolickih profesora na univerztetu u Sarajevu. To govori koliki su uticaj imali.