☑ Pravila foruma i savjeti

Reportaže

Zmaj
Član

Re: Reportaže

Post Postao/la Zmaj » 26 sep 2018 16:37

Jack je napisao/la:Komplikovano naci tu Cotinu zgradu.Nekako sva izmedju se nalazi nije bas jednostavno
Dobro je da nisu mislili da si spijun.Mostarski(Balkanski) spijun
Volio bih znati sta je islo kroz glavu onom covjeku kojeg sam pito za zgradu. Odavno nisam vidio tako zbunjenog lika. :D
amkos je napisao/la:Super za Cotinu zgradu. :gut: :D

A mogli su ovaj asfalt malo bolje uraditi između ovih zgrada a ne ovako, kao tepih ga prostrli. A ljudi parkiraju auta na pijesku. :lol: :lol:
Da, vecina zgrada izgleda fino al asfalt je bas krkanski.
Meteor je napisao/la:Gledaj Zmaja spijuncine, dosao dole ispitivati, analizirati i slikati stanje po skutoristanu... :P :mrgreen:

Jesi vidio dobre ceste od Sirokog do Mostara ? Odlicna cesta, samo kad ulazis u Mostar(gradski dio) to su pravo lose uradili ima neka okuka/skretanje i dosta je uzi put u poredjenje gore sa cestom za Siroki.

:gut: za reportazu !
;)

Na tom zapadnom ulazu ima na nekih 4 km i treca traka u suprutnom pravcu tj. prema Sirokom Brijegu, al da gradski ulaz i cesta kroz Balinovac je u losem stanju.
Mehmed beg Catic je napisao/la:@zmaj- super inicijativa , pravo zanimljivo nadam se da ce i ostali nesto ovako slicno da urade i na drugim mjestima koje posjecuju. samo nastavi :gut:
Hvala! Ja ovo najvise radim jer zelim da poboljsam pisanje na bosanskom i prepurucujem svima onima koji se stide da samo pisu pa ce vidjet poboljsanje.
Gorcin je napisao/la:
amkos je napisao/la:Šta je sa nastavkom reportaže @Zmaj, gdje je zapelo ? :roll:
Zapeo je kod Cotine, ko Treća bojna :mrgreen:
lol
Jack je napisao/la:Jede covjek SMOKVARU
Hehe, nazalost nisam probo smokvaru.
Zadnja izmjena: Zmaj, dana/u 26 sep 2018 16:48, ukupno mijenjano 1 put.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 26 sep 2018 16:40

Reportaža Mostar 2018 (3/4)

slika
Preko puta hotela Ero se nalazi ovaj parking a u pozadini mozete vidjet zapoceti fundament gdje je katolicka crkva zapocela gradnju jedne ogromne katedrale. Naravno sve potrebne dozvole su izdate al gradnja je bila stala pa vec nekoliko godina stoji ovako. A za planirani centar islamske zajednice koji bi trebo bit samo nekih 100-150 metara nize nije ni jedna dozvola izdata i gradonacelnik Beslic je otvoreno protiv njezine izgradnje. Prije dolaska austrougara je cijelo ovo podrucje uvakufijo hadži Ahmed aga Lakišić, vise o tome mozete procitat na ovaj link: https://www.preporod.com/index.php/sve- ... -katedrale

slika
Prekoputa planirane katedrale se nalazi planirana mostarska dvorana. Naravno i njezina gradnja je stala koliko ja znam zbog problema sa finansijama. Odmah pokraj zapocetih temelja dvorane se nalazi Mepas Mall ciji je vlasnik Sirokobrijezanin Mirko Grbesic. Po meni Sarajevo City Center izgleda ko "space shuttle" naspram ove stakleno-betonske grdosije.

slika
Na gornjim spratovima i nema bas nekog sadrzaja, neka poliklinika, kino i po koja radnja. Shoping centar ima 8-9 spratova tako da je dosto visoko a mogu rec da su liftovi veoma neefikasni i spori. Svaki sprat je nekako malen, sprcen i dosadan.

slika
Na donjim spratovima ima malo vise radnji a u prizemlju se nalazi hrvatski Konzum. Posto je bilo vruce vani jedan prijatelj je htjeo da kupi vodu sebi, naravno ja kao patriota ne ostavljam vise kod njih svoj novac.

slika
Kao sto vidite konkurencije apsolutno nema. Jana, Sarajevski kiseljak i malo Jamnice je sve sto je ponudjeno, a sva tri brendova su u vlastnistvo ustasko-ruske Agrokor grupacije. Kasnije kad zavrsim sa reportazom pokazat cu vam kako to izgleda u Bingo Plusu u Alta shoping centru u Sarajevu, gdje je asortiman puno veci. Kad je prijatelj htjeo da naplati flasicu vidio sam da se obe tete na kasama zovu Ljubica i to mi je onako ostalu u pamcenju.

slika
Nakon Mepasa smo krenuli da vidimo partizansko groblje koje se danas nalazi dubuko u ustaskom dijelu, i koje je mozda jedino vrijedno vidjet za prosjecnu turistu u tom dijelu grada. Sjecam se da ne tako daleko od Mepasa, na Splitskoj ulici smo vidjeli kukasti krst i u blizini hrvatsku zastavu (tad su bile zavrsne utakmice svijetskog prvenstva u fudbalu). Steta sto nisam to usliko jer se sad malo kajem.

slika
Nisam gledo na sve ove grobne spomenike al odokativno sam vidio da vecina imaju nasa imena.

slika
Tipicno ne volim komunisticke zgrade i slicno al moram rec da mi je interesantan ovaj stil arhitekture kod ovog spomenika. Nakon partizanskog smo odlucili da krenemo prema nasem smjestaju koje se nalazi u blizini Luckog mosta i uradit check-in.

slika
Bio sam u Mostaru tokom 11. jula, Dan Srebrenice a kod ustaskog doma su spustili zastave na pola. Kao sto vidite ustaska zastava je malo iznad drzavne.

slika
Nekaznjeni ustaski terorizam.

slika
Zapadna strana Mostar Marriott Hotela aka Ruža. Ovdje ce biti glavni ulaz.

slika
Juzna strana hotela. Steta sto nisu stavili neku providnu ogradu na ovom mosticu preko Radobolje, bilo bi puno ljepse nego ovako sa obicnim blokom/siporexom.

To be continued...
Zadnja izmjena: Zmaj, dana/u 26 sep 2018 16:51, ukupno mijenjano 1 put.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 26 sep 2018 16:49

Posto je bilo vruce vani jedan prijatelj je htjeo da kupi vodu sebi, naravno ja kao patriota ne ostavljam vise kod njih svoj novac.
:respekt: :respekt:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 26 sep 2018 17:00

Misliš zapadna strana Neretve kad pišeš o Ruži :mrgreen:
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 26 sep 2018 17:03

Gorcin je napisao/la:Misliš zapadna strana Neretve kad pišeš o Ruži :mrgreen:
Ne, zapadna strana zgrade/objekta?

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 26 sep 2018 17:03

Kao sto vidite ustaska zastava je malo iznad drzavne.
Da se zna ko je gazda. :goofy:

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 26 sep 2018 18:16

amkos je napisao/la:
Kao sto vidite ustaska zastava je malo iznad drzavne.
Da se zna ko je gazda. :goofy:
RA je pokazala nultrasima ko je gazda nedavno. Zar treba ponavljat? :rofll:
Samo BiH.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 sep 2018 19:36

Realno,momak je napravio ozbiljnu reportazu.Dao je detaljnije dijelove koje je posjetio uz slike+ ostao je ziv nakon ofanzive na Cotinu zgradu.Mislim da je to veoma pozitivno oko tog
Steta sto niko nije napravio ovakvo nesto za gradic Stolac jer bi me puno vise zanimalo.Mostar sam obisao prije,pa znam otprilike,iako nisam vidio Bijelog Brijega i partizansko.Ali dobra je reportaza
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 06 okt 2018 20:10

Zadnji dio reportaze cu sutra objavit.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 09 okt 2018 17:16

Zmaj je napisao/la:Zadnji dio reportaze cu sutra objavit.
:?:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 10 okt 2018 18:54

Gdje taj 4 dio?
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 11 okt 2018 06:29

Reportaža Mostar 2018 (4/4)

slika
Nakon sto smo uradili check in kod domacice (neka nasa zena iznamljuje sobe na gornjem spratu svoje kuce) odlucilo smo da se nekoliko minuta odmorimo. Al naravno nekoliko minuta veoma lahko postade 2 sata spavanje.:spavanje: Poslje zasluzenog odmora krenilo smo ponovo vani da posjetimo jos nekoliko mjesta koja smo planirali obic. Ovu sliku sam snimio na Luckom mostu a na Titovoj ulici koja se nalazi u blizini sam vidio tri kladionice na prostoru od 10 kvadratnih metara.

slika
Ponovo presli stari most da nadjemo kakav dobar restoran.

slika
Odlucili smo da jedemo u restoran "Tima-Irma" i da probamo njihovo mijesano meso, al posto je bilo krcato i vani i unutra donjeli smo legitimnu i ustavnopravnu odluku da prvo posjetimo kucu Biscevica. Ponovo presli stari most i krenuli prema Bišcevica bb.

slika
Mogu rec da nije bas tako lahko nac ovaj nacionalni spomenik. Upute gdje da idemo postoje na samo 2-3 lokacije, a i na samom ulazu nije oznaceno da je to to pa smo malo zbunjeno usli mislieci da mozda ulazimo u neciju avliju.

slika
Ulaz u ovu kucu se placa 2 eura ili 4 km a kao ulaznicu dobijes jednu razglednicu Mostara. Po meni jedna odlicna i kreativna ideja.

slika
Kuca nije bas tako velika i osim dvorista mozes ici na sprat i vidjet dnevnu sobu. Ipak vrijedi posjetit i vidjet ovo kulturno-historijsko blago.

slika
Sjest na ovaj kauc i pogledat kroz prozore je pravi merak. Btw, na slici mozete vidjeti fes koji je posebna turistiska atrakcija. Dok smo sjedili u sobi dosao je neki stariji par koji su parlali na francuskom. Svaki detalj su slikali i izgledali veoma fascinirani. Ja sam im na engleski reko da probaju staviti fes na glavu, zena nije htjela a covjek koji je bio veoma ljubazan je mislio da se ne smije dok mu nisam rekao pa je onda probo.

slika
Ovdje radi jedna veoma ljubazna zena koja nam je ispricala puno informacija o ovoj kuci i o razvoju starog dijela grada, sve dok smo pijucali trecu kahvu tog dana.

slika
Ovo sto vidite na slici je kuhinja, a ona je odvojena posto je dobar dio kucne konstrukcije napravljeno od drveta. Znaci zbog sigurnosnih razloga su ovako gradjene kuce.

slika
Koski Mehmed-Pašina Džamija, izgradjena je 1617. godine, a iako je bila pod zastitom UNESCO-a 1993. godine ostala je bez munare zbog ustaskog granatiranja. Ulaz u dzamiju naplacuju 4 KM a za munaru 10 KM, mislim da je malo previse i da bi dugorocno vise zaradjivali kad bi malo smanjili cijenu.

slika
Prelijep je ovaj mali prostor pokraj dzamije sa hladovinom i bazarom.

slika
I jos jednom prelazimo preko cuvenog mosta da bi sad probali nac mjesta u restoranu. Mogu rec da je hrana odlicna, nije toliko skupo i svi stolovi su vazda bili okupirani, najvise od stranih turista.

slika
Izgleda da su za izgradnju hotela Mariott koristili materijal od ciglane I - CRNI d.o.o. Cazin.

slika
Ovdje ce bit ulaz Mostar Marriott Hotel-a. Mislim da je novi rok za otvaranje hotela mart 2019.

slika
Multikulti Sejo. Tumacite ovu sliku kako god hocete.

slika
Nakon sto smo jeli htjeli smo da uradimo jedan krug kroz UZP dio grada, jer se tad igralo polufinale izmedju Hrvatske i Engleske.

slika
Prolazio sam pokraj ovih kafica kad su Englezi dali prvi gol. Culi smo, ustvari nismo tad nista culi, bila je totalna tisina. Al smotani Englezi nisu znali igrati dobro pa su na kraju izgubili.

slika
Presli ponovo Neretvu da nadjemo kakav kafic gdje bi gledali ostatak utakmice, na kraju smo nasli kod Bejruta jedan. Nakon utakmice smo pjeske se vratili do naseg smjestaja i covjek se osjeca veoma sigurno tokom nocnih sati. Odspavali i rano ujutru sljedeceg dana krenuli smo prema Sarajevu s Talgo vozom ZFBiH.

Zavrsne rijeci: Mostar je prelijep grad i definitvno grad koji privlaci najvise turista u BiH. Ima tu jos puno potencijala oko turizma al zadovoljan sam jer svake godine grad postaje sve vise popularniji u svijetu. Nazalost nisam stigao posjetiti Blagaj, probat smokvaru niti zipline na Fortici al planiram sve to iduce godine uradit. Jedina moja kritika je da se nekako smanji broj kladionica jer su bas svugdje i da se pokusa rijesit problem parking papaka. Razumijem da fali dovoljan broj parking mjesta al dobar dio trotoara na istocnoj strani su auta okupirala pa se cesto mora na cesti hodat. To bi bilo sve od mene, nadam se da je bila fina reportaza.

KRAJ.

Mehmed beg Catic
Član

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 11 okt 2018 07:22

Zmaj je napisao/la:Reportaža Mostar 2018 (4/4)
Super. Hvala na zanimljivoj reportazi i ako Bog da jos puno da nam napravis po nasoj lijepoj Bosni !
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

momak
Član

Post Postao/la momak » 11 okt 2018 15:36

Svaka cast na reportazi :zastava:
Bio sam u kuci Biscevic.Preljepo.Bilo je vise fesova,tako da smo po kuci se slikali fesovima. :fes: Kao sto kazes,bili su ljubazni.
I popeo sam se na munaru Dzamije,iako se nesjecam da je bila takva cijena.Preljep pogled,iako se ja bojim visine.Izasao sam samo tamo gdje je izlaz.Okolo nisam smio. :oops: Zaboravio sam broj stepenica do vrha.Znam,da je covjek koji tamo radi sve objasnio.

Pohvala za reportazu.
Ah da.Bio sam i u Blagaju.Oba puta kad sam bio u Mostaru.Da podrzis nas narod i tamo.Malo pojedes,popijes,kupis nesto,... :gut:

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 12 okt 2018 16:21

Hvala @Zmaj !

:respekt: :gut: :zastava:

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 15 okt 2018 11:44

Hvala vam na lijepim komentarima!

Obeco sam da cu pokazat razliku izmedju Konzuma i Binga.

slika
Konzum, Mepas Mall

slika
Bingo, Alta Shopping Centar

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 15 okt 2018 12:37

Kod nas merhametluk i multietničnost. :goofy:

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 18 okt 2018 08:32

4E_H9XofzAs
U Pravoslavnoj crkvi u Travniku prilikom obnove nenadano su otkrivene freske iznimne umjetničke vrijednosti stare preko 150 godina.Kako žive pravoslavci lašvanske doline, koliko ih je ostalo u travničkoj parohiji pogledajte u ovome video uratku.
U travnickoj parohiji (opstine Vitez, Novi Travnik, Travnik i kompletan vlasicki plato) imaju 160 domacinstava, vecinom penzioneri i nema djece.

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 27 okt 2018 16:23

c2yIriQbYAM
Kvadratura kruga: Istočno Sarajevo

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 19 dec 2018 14:11

hBSJ1_3hk0w
Pusto srpsko, hrvatsko, bošnjačko: Prazno lijepo Trebinje i Stolac, pogledajte obavezno!

Odgovorite