Mostar
Re: Mostar
U Sustini oni nemaju 10 godina.Mozda neki misle da je to dobro za Uzp igrace ali ako gledamo krajeve gdje su imali ekonomsku i politicku vlast a danas su propali:Novi Travnik prije rata,svijetla njihovog dijela grada su bila Las Vegas a danas je to propalo.Livno ista prica.Drvar pukla najveca firma u opstini,katolik uzeo pare,ostavio siromasne katolike.Promjena osnovne skole,promjena ulice i od nekad 1000+ katolickog puka,ostase bez groblja,bez katolicke crkve,bez ekonomije i bez politicke vlasti.U zadnjih 9 godina od kraja 2010 godine.Broj katolika u Kantonu Srednja Bosna pao je za cirka 22 000.To je pola Bosnjackog stanovnistva opstine Mostar.
Kako je Mostar mjesani kanton gdje se odluke moraju provesti s 2/3 vecinom.Ja tu ne vidim da ce oni ikad bilo sta moci.Ako sad gledam u opstine gdje su oni nekad dominirali tipa Vitez.Nikako ne vidim nista pozitivno za njih jer za 10 tak godina broj katolika u Srednjoj Bosni pada na ispod 50 000.Dok u ostatku Bosne gdje su manjina,taj broj ce biti par hiljada ako i toliko.Ostane im jedino Livno i Duvno,propale opstine gdje masa katolika nestaje.I tih par opstina zapadno od Mostara u ZHK Kantonu,popularna ''Skutorija'.A tu nema gradova,tu nema neki jaci industrijski kapacitet da privuce mladje katolike i jedino sto ih spasava da ne dozive totalni raspad sistema(Prisutan u Livnu i Duvnu).To je relativna blizina Mostara,gdje koliko-toliko se odrzavaju.Ali,ako i tamo pocnu da padaju.To je kraj za njih
Na kraju krajeva,Niko ziv i normalan ne bi vjerovao da ce opstina Grude mozda imati vise katolika od jednog Livna.A kako godine prolaze.Takvo sta je sve vise moguce
Kako je Mostar mjesani kanton gdje se odluke moraju provesti s 2/3 vecinom.Ja tu ne vidim da ce oni ikad bilo sta moci.Ako sad gledam u opstine gdje su oni nekad dominirali tipa Vitez.Nikako ne vidim nista pozitivno za njih jer za 10 tak godina broj katolika u Srednjoj Bosni pada na ispod 50 000.Dok u ostatku Bosne gdje su manjina,taj broj ce biti par hiljada ako i toliko.Ostane im jedino Livno i Duvno,propale opstine gdje masa katolika nestaje.I tih par opstina zapadno od Mostara u ZHK Kantonu,popularna ''Skutorija'.A tu nema gradova,tu nema neki jaci industrijski kapacitet da privuce mladje katolike i jedino sto ih spasava da ne dozive totalni raspad sistema(Prisutan u Livnu i Duvnu).To je relativna blizina Mostara,gdje koliko-toliko se odrzavaju.Ali,ako i tamo pocnu da padaju.To je kraj za njih
Na kraju krajeva,Niko ziv i normalan ne bi vjerovao da ce opstina Grude mozda imati vise katolika od jednog Livna.A kako godine prolaze.Takvo sta je sve vise moguce
Never had i imagined living without you Angelene
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
Srbi u Mostaru nisu problem jer oni nemaju mladje stanovnistvo koje bi naprimjer prevagnulo.A starije ce kako godine budu prolazile sve manje glasati.Kao i cinjenice da Srbi u Mostaru danas haman i nemaju sela.Pa cak i sela gdje su bili vecina tipa Zeljusa zadnjeg popisa 2/3 stanovnistva ovdje maloljetnog cine Bosnjaci.Sto vam daje naznaku kako ce stvari da idu i tamo.Mogu oni u zapadnom dijelu grada gdje je popisano 1500 Srba zadnjeg popisa,pitanje je ima li ih toliko.Napraviti nesto,pa da koalicijom SNSD-Hdz.Naprave jos jednog podobnog Hrvata u Srbinu.Dok u ostatku tipa Ortijes ili Bijelo Polje.Sve manje Srba ce glasati za Pro-Hrvatske kandidate.Tu dolazi i nova stranka Miroslava Skore koja ce kao i ''republikanci'' biti ponajvise uspjesna u Mostaru i okolici.Srednja Bosna ce sva ici za HDZ jer sad vise nemaju kuda i nemaju gdje tamoGorcin je napisao/la: ↑12 jun 2020 17:09 Ovo je ko nacrtano za kamaru blokada, malverzacija i ucjena s tendecijom daljnje vladavine UZP-a. Čisto zbog uzp monolitnosti iliti Čovićevog d.j.l pod zvaničnim nazivom HNS. Sad su tu u igri SDA "Srbi" i UZP "Srbi" u trci za popunom kvota da bi se dobile bolje startne pozicije u Gradskom vijeću i opšti fajt u "bošnjačkom klubu" izmedju tzv. probosanskih stranaka (od kojih neke odavno to definitivno nisu) a sve zarad komada vlasti i dodvoravanja UZP-u.
Bojim se da nas čeka narednih 12 godina agonije. Nije da nismo navikli.
Jedina istina u ovoj prici nisu Srbi.Nego koncept gradjanske opcije,koncept vlasti i para,i kako ce neko od nazovi nasih ljudi okrenuti za parama Hdz i da dadnu svu vlast ustashama.U takvo sta vise se bojim i vjerujem nego u Srbe jer Srba nema toliko,nemaju buducnost u Mostaru,cak i sela koja su njihova nece biti njihova u veoma kratkom vremenskom periodu.Sto nas baca do politike
Sta je Sda uradila ili da ce ovo biti ustupanje nekog novog izbornog zakona u korist ustasha.Jer ovo sto su ustashe potpisale bolje nek popiju cijanid,jer samo blesavi degenerik ne vidi da imat ce gore stanje nego prije 10 godina

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
- BosnjackaHercegovina
- Član
Wow! Pa ti ne pratiš Mostar baš puno!BH-HZ je napisao/la: ↑12 jun 2020 15:05 Nama ovdje nije data mogućnost vladanja obzirom da smo manjina, ali nam je data mogućnost blokiranja. Bilo bi realno nepošteno da se tražio jednak broj delegata iz izbornih jedinica sa bošnjačkom i katoličkom većinom kad je njih više. Onda bi Hrvati isto tražili na nivou FBiH. Ono što nam ide u prilog je i ovaj odnos 15:11 jer Bošnjaci žive i u Zapadnom dijelu i kad bi znali homogenizirati glasove mogli bi bez problema uzeti dva delegatska mjesta u njihovim jedinicama. Nekako ne sumnjam da će se to desiti u Jugozapadu jer se ipak radi o ruralnom stanovništvu koje obično nema stav "da se ne zamjerim komšiji" dok u izbornoj jedinici Zapad sumnjam da će balijska haustorčad htjeti glasati homogeno. Glasovi će otići onoj ustaškoj komoratkinji Lani Prlić i sličnima.
Oni većina?????? Kako su oni većina? Pa Hrvati su izgubili svake izbore u Mostaru. Svake! Kako to? Ako su većina? Ovdje se govori o većini glasača a ne većini prvačića ili većini živorođenih koji se sastoje od djece iz cijele Škutorije + Mostara. Mostar ima po dijaspori hejbet naših ljudi koji su svaki put glasali - i sigurno bu opet.
Ovo je SDA prodaja Mostara - ako mene pitate. Hrvati se iseljavaju. Pitanje je 10-15 godina kada ćemo mi biti većina u Mostaru a prihvati li se ovo, Hrvati će uvijek moći blokirati sve.
Ideja da će Škutori uvijek biti na ovom nivou u Mostaru je suluda. Oni održavaju 48% već 15 godina zahvaljujući konstantnom doseljavanju Hrvata iz Srednje u sjeverne Bosne u Mostar. Odakle će dovlačiti ljude za 15 godina? Iz prkna!? Nema više.
Također, to da se iz njihovih dijelova bira 15 a iz naših 11 je izdaja klasična jer to cimentira njihovu prednost čak i kad oni isele. Fuj!
Samo BiH.
Citajte KRUPNIM slovima.Nijedan narod nema vise od 15 mandata,predsjednik gradskog vijeca= bivsi dogradonacelnik,ukidanje centralne zone,gradske izborne jedinice ostaju

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
KRUPNA slova njihove gradske jedinice cine 15 Ali 9 mandata su kompezacione liste,od tog nijedan narod ne smije da Ima vise od 15 mandata,sto znaci kao sto Gorcin rece oni moraju da traze Hdz Srbe ili nase ljude

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
Dušu dalo za sda-hdz tenderdžije i utaljivanja do besvijesti. Ko u onim vesternima gdje šerif i njegova klika drže grad u šaci i vladaju iz saloona. Ko pomisli drukčije, pojede ga mrak. Sad čak Čoviću i ne treba doživotni Ljubo. Može blokirat i ucjenjivat šta god hoće. Potomci Andrijice Šimića su bar u tome maheri.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...
Mislim da treba gledati širu sliku, bitno je da se Mostar odblokira i da to više ne utiče na političke procese u Federaciji ali ništa suštinski se neće promijeniti, niti oni mogu kontrolirati naš dio grada niti mi njihov bez obzira na sastav gradske vlade. Za oko 20 godina nakon odlaska svih generacija bejbi bumera rođenih nakon 2 svjetskog rata i kada Hrvati sa sadašnjih oko 330.000 spadnu na otprilike 180.000 konačno pitanje Mostara će se rješavati u paketu zajedno sa hrvatskim pitanjem u Bosni.
Upravo, kao da i mi ili oni imamo/imaju kapacitet da naprave nešto više u Mostaru. BiH iseljava, žalosno, ali istinito. Mi smo dobro uspjeli u godinama u kojima su bili ekonomski dominantni sačuvati svoj dio grada od njihove ekspanzije. Ova nadanja kako ćemo mi demografski ovladati Bijelim brijegom ili Rudnikom možete okačiti mačku o rep. Nismo u povoljnom položaju, to govori i pad na ispod 400 rođenih u prošloj godini. Ja razumijem da Mostarci imaju velike težnje i da ih sve ovo boli, ali moraju i sami stisnuti. Neće ništa doći samo. Ekonomija i demografija su dvije ključne stvari.bilbo je napisao/la: ↑13 jun 2020 04:44 Mislim da treba gledati širu sliku, bitno je da se Mostar odblokira i da to više ne utiče na političke procese u Federaciji ali ništa suštinski se neće promijeniti, niti oni mogu kontrolirati naš dio grada niti mi njihov bez obzira na sastav gradske vlade. Za oko 20 godina nakon odlaska svih generacija bejbi bumera rođenih nakon 2 svjetskog rata i kada Hrvati sa sadašnjih oko 330.000 spadnu na otprilike 180.000 konačno pitanje Mostara će se rješavati u paketu zajedno sa hrvatskim pitanjem u Bosni.
Bosna Bosnjacima!
Hrvati su vecina u Mostaru jer cine vecinu prvacica,vecinu zivorodjenih i vecinu vjencanih,Ja se bavim realnoscu,To je tako sad.Oni nisu nadmocna vecina,Naprimjer sk 2005/2006 godine u opstini Jajce su Hrvati cinili 50% prvacica.Sk 2020/2021 oni su pali na 30%.To je vec ponizavanje u stilu,dominacija.
Pricao bih vise o tome,ali imam drugih obaveza
Pricao bih vise o tome,ali imam drugih obaveza

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
- BosnjackaHercegovina
- Član
Safet Oručević: “Pozdravljam napredak u dogovorima, potrebno ispraviti ozbiljan propust”
Ovih dana u medijima se pojavila najnovija verzija rješenja za Mostar, koje uz posredstvo međunarodne zajednice dogovaraju SDA i HDZ.
Nova runda razgovora zakazana je u sedmici pred nama, a svoj komentar na viđeno je u razgovoru za “Vijesti” dao nekadašnji gradonačelnik Mostara i direktor Centra za mir Safet Oručević.
Gospodine Oručeviću, svjetlo dana u javnosti je ugledao novi prijedlog rješenja za Mostar o kojem pregovaraju SDA i HDZ. Kakvim ga cijenite?
ORUČEVIĆ: U medijima sam vidio prijedlog rješenja za Mostar i ne znam da li je to konačna varijanta. Mostar i njegovi građani očekuju rješenje nakon svih ovih godina. No sve je to još uvijek nezvanično i nije momenat za neke velike i teške analize, jer se svaki komentar može pogrešno protumačiti kvarenjem eventualnog dogovora koji se čeka već 12 godina, pa se sa tim neću baviti. Ali ima jedan dio koji me jako zabrinjava.
Koji dio?
ORUČEVIĆ: Hajde da prvo kažem ono što me ne zabrinjava. Način izbora vijećnika, što je sad prioritetno za izbore, ponuđen je u dva modela, A i B. Način izbora vijećnika predložen u modelu A ispunjava presudu Ustavnog suda, što nisam baš siguran za model B.
Mi smo kao Centar za mir, ponudili prije nekoliko godina sličan model i tada smo napadani od dijela lokalnog SDA kao izdajnici. Evo, sad je kao takav prihvaćen jer je jedini moguć i pošten. Tada se u našem prijedlogu govorilo i o dva dogradonačelnika i u tome su nam podršku dali SBB, SDP i DF kao i u spriječavanju svake pomisli nekih krugova o podjeli grada, prenose “Vijesti“.
Međutim, taj prijedlog nije prošao?
ORUČEVIĆ: Nažalost nije, lokalna SDA je kasnije izašla sa pričom o jednom dogradonačelniku, da bi se u konačnici došlo do mehanizma zaštite u vidu predsjednika Gradskog vijeća. Mislim da je taj mehanizam ponovo nešto do sada neviđeno i, iskreno, nemam dovoljno detalja. Mislim da će to tek biti dio rasprave i drugih političkih aktera.
Građani očekuju pune zaštitne mehanizme u raspolaganju novcima grada i punu transparentnost. Nažalost, sad su sve stranke dopustile da se SDA i HDZ sami dogovaraju, a onda će od njih tražiti da glasaju za njihova rješenja.
Šta Vas zabrinjava?
ORUČEVIĆ: Jako zabrinjava ovo što stoji u članu 26, a to je način izbora predsjednika Gradskog vijeća. Postoji jedna nelogičnost koja otvara mogućnosti raznih inžinjeringa. Naime, za njegov izbor prema predloženom modelu ne treba ni natpolovična većina vijećnika, što je jako čudno, a za smjenu je potrebna čak dvotrećinska većina. Neko nam mora reći da li se radi o nekom propustu, jer ono što je u ovom dijelu objavljeno kroz ove prijedloge može imati katastrofalne posljedice. Ovo recimo otvara mogućnost inžinjeringa u Gradskom vijeću po kome bi i predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnik bili izabrani iz iste političke opcije, a da se zadovolji forma da su iz različitih naroda.
Želite reći da se može desiti da primjerice HDZ ima i predsjednika GV i gradonačelnika?
ORUČEVIĆ: Apsolutno, ako je ovo što vidimo u medijima prava verzija. HDZ može za predsjednika Gradskog vijeća predložiti predstavnika srpskog naroda iz svojih redova ili iz redova neke partnerske stranke poput SNSD-a i izabrati ga. Jer, po prijedlogu je izabran onaj koji ima, citiram: “veći broj glasova“.To je jedna zamka na koju treba obratiti pažnju.
Smatram da Mostaru treba više dogovaranja, a ne preglasavanja i inžinjeringa, pa ako se o gradonačelniku, budžetu i urbanizmu odlučuje dvotrećinski, neka se odlučuje i o predsjedniku Gradskog vijeća pogotovo jer po novom prijedlogu namjeravaju značajno pojačati njegove ovlasti.
https://www.haber.ba/vijesti/politika/8 ... an-propust
Ovih dana u medijima se pojavila najnovija verzija rješenja za Mostar, koje uz posredstvo međunarodne zajednice dogovaraju SDA i HDZ.
Nova runda razgovora zakazana je u sedmici pred nama, a svoj komentar na viđeno je u razgovoru za “Vijesti” dao nekadašnji gradonačelnik Mostara i direktor Centra za mir Safet Oručević.
Gospodine Oručeviću, svjetlo dana u javnosti je ugledao novi prijedlog rješenja za Mostar o kojem pregovaraju SDA i HDZ. Kakvim ga cijenite?
ORUČEVIĆ: U medijima sam vidio prijedlog rješenja za Mostar i ne znam da li je to konačna varijanta. Mostar i njegovi građani očekuju rješenje nakon svih ovih godina. No sve je to još uvijek nezvanično i nije momenat za neke velike i teške analize, jer se svaki komentar može pogrešno protumačiti kvarenjem eventualnog dogovora koji se čeka već 12 godina, pa se sa tim neću baviti. Ali ima jedan dio koji me jako zabrinjava.
Koji dio?
ORUČEVIĆ: Hajde da prvo kažem ono što me ne zabrinjava. Način izbora vijećnika, što je sad prioritetno za izbore, ponuđen je u dva modela, A i B. Način izbora vijećnika predložen u modelu A ispunjava presudu Ustavnog suda, što nisam baš siguran za model B.
Mi smo kao Centar za mir, ponudili prije nekoliko godina sličan model i tada smo napadani od dijela lokalnog SDA kao izdajnici. Evo, sad je kao takav prihvaćen jer je jedini moguć i pošten. Tada se u našem prijedlogu govorilo i o dva dogradonačelnika i u tome su nam podršku dali SBB, SDP i DF kao i u spriječavanju svake pomisli nekih krugova o podjeli grada, prenose “Vijesti“.
Međutim, taj prijedlog nije prošao?
ORUČEVIĆ: Nažalost nije, lokalna SDA je kasnije izašla sa pričom o jednom dogradonačelniku, da bi se u konačnici došlo do mehanizma zaštite u vidu predsjednika Gradskog vijeća. Mislim da je taj mehanizam ponovo nešto do sada neviđeno i, iskreno, nemam dovoljno detalja. Mislim da će to tek biti dio rasprave i drugih političkih aktera.
Građani očekuju pune zaštitne mehanizme u raspolaganju novcima grada i punu transparentnost. Nažalost, sad su sve stranke dopustile da se SDA i HDZ sami dogovaraju, a onda će od njih tražiti da glasaju za njihova rješenja.
Šta Vas zabrinjava?
ORUČEVIĆ: Jako zabrinjava ovo što stoji u članu 26, a to je način izbora predsjednika Gradskog vijeća. Postoji jedna nelogičnost koja otvara mogućnosti raznih inžinjeringa. Naime, za njegov izbor prema predloženom modelu ne treba ni natpolovična većina vijećnika, što je jako čudno, a za smjenu je potrebna čak dvotrećinska većina. Neko nam mora reći da li se radi o nekom propustu, jer ono što je u ovom dijelu objavljeno kroz ove prijedloge može imati katastrofalne posljedice. Ovo recimo otvara mogućnost inžinjeringa u Gradskom vijeću po kome bi i predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnik bili izabrani iz iste političke opcije, a da se zadovolji forma da su iz različitih naroda.
Želite reći da se može desiti da primjerice HDZ ima i predsjednika GV i gradonačelnika?
ORUČEVIĆ: Apsolutno, ako je ovo što vidimo u medijima prava verzija. HDZ može za predsjednika Gradskog vijeća predložiti predstavnika srpskog naroda iz svojih redova ili iz redova neke partnerske stranke poput SNSD-a i izabrati ga. Jer, po prijedlogu je izabran onaj koji ima, citiram: “veći broj glasova“.To je jedna zamka na koju treba obratiti pažnju.
Smatram da Mostaru treba više dogovaranja, a ne preglasavanja i inžinjeringa, pa ako se o gradonačelniku, budžetu i urbanizmu odlučuje dvotrećinski, neka se odlučuje i o predsjedniku Gradskog vijeća pogotovo jer po novom prijedlogu namjeravaju značajno pojačati njegove ovlasti.
https://www.haber.ba/vijesti/politika/8 ... an-propust
Samo BiH.
Normala, Safa je stari namazanko i vidio je prvo đe rupa u priči. E tu su kriju oni uzp srbi o kojima ja pričam a njih ima dovoljno da se ova agonija i naduravanje oko Mostara nastave.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...
-
Zima_212
Pojma ti nemas.BosnjackaHercegovina je napisao/la: ↑12 jun 2020 20:40Wow! Pa ti ne pratiš Mostar baš puno!BH-HZ je napisao/la: ↑12 jun 2020 15:05 Nama ovdje nije data mogućnost vladanja obzirom da smo manjina, ali nam je data mogućnost blokiranja. Bilo bi realno nepošteno da se tražio jednak broj delegata iz izbornih jedinica sa bošnjačkom i katoličkom većinom kad je njih više. Onda bi Hrvati isto tražili na nivou FBiH. Ono što nam ide u prilog je i ovaj odnos 15:11 jer Bošnjaci žive i u Zapadnom dijelu i kad bi znali homogenizirati glasove mogli bi bez problema uzeti dva delegatska mjesta u njihovim jedinicama. Nekako ne sumnjam da će se to desiti u Jugozapadu jer se ipak radi o ruralnom stanovništvu koje obično nema stav "da se ne zamjerim komšiji" dok u izbornoj jedinici Zapad sumnjam da će balijska haustorčad htjeti glasati homogeno. Glasovi će otići onoj ustaškoj komoratkinji Lani Prlić i sličnima.
Oni većina?????? Kako su oni većina? Pa Hrvati su izgubili svake izbore u Mostaru. Svake! Kako to? Ako su većina? Ovdje se govori o većini glasača a ne većini prvačića ili većini živorođenih koji se sastoje od djece iz cijele Škutorije + Mostara. Mostar ima po dijaspori hejbet naših ljudi koji su svaki put glasali - i sigurno bu opet.
Ovo je SDA prodaja Mostara - ako mene pitate. Hrvati se iseljavaju. Pitanje je 10-15 godina kada ćemo mi biti većina u Mostaru a prihvati li se ovo, Hrvati će uvijek moći blokirati sve.
Ideja da će Škutori uvijek biti na ovom nivou u Mostaru je suluda. Oni održavaju 48% već 15 godina zahvaljujući konstantnom doseljavanju Hrvata iz Srednje u sjeverne Bosne u Mostar. Odakle će dovlačiti ljude za 15 godina? Iz prkna!? Nema više.
Također, to da se iz njihovih dijelova bira 15 a iz naših 11 je izdaja klasična jer to cimentira njihovu prednost čak i kad oni isele. Fuj!
-
Zima_212
A evo i zašto.
Prvo mora da si zlonamjeran ili komunjara čim govoriš da je SDA prodala Mostar. Kako i kome je prodala? Nemoj da se blamiras, ako takvu jednu gadost napišeš moraš je do u detalje objasnit. To je potvora i krivično djelo ili ako si vjernik gibet i veliki grijeh.
Kako je to SDA nekome nešto prodala u Mostaru? Bez glasova Bosnjaka to jest 2/3 većine se neće moći donositi odluke, pa ti vidi da li ce se neko usuditi da postavi nekog ko nije Bosnjak za predsjedavajuceg Skupstine. To fakticki ne bi bilo izvodljivo.
Govoris o periodu od 10- 15 godina da cemo mi biti većina, a sta ce biti za vrijee tih 10-15 godina? Kako možeš to sa sigurnošću da tvrdiš? Koliko je tebi tek godina. Za 15 godina djete se rodi i u srednju krene, a ti to gledas kao neki kratki vremenski okvir. To je tako naivno da je glupo.
SDA je ovim sporazumom Bošnjaka bukvalno ugradila da moraju biti pitani za svaku odluku u Mostaru. Sad je druga stvar što se naši glasovi razvlače na kojekakve stranke koje HDZ finansira,a predsavljaju se kao probosanske snage. U tom grmu čuči zec.
Treba živjeti u datom momentu, u sadašnjosti su Hrvati većina u Mostaru. Ovom odlukom je Bošnjački faktor ojačan i bukvalno se mora za sve pitati.
Sad je na Bošnjacima Mostara da pokažu koliko su sposobni da stvar promjene u svoju korist u narednih 15 godina. Lako cemo mi tad promijeniti Statut.
Bošnjaci da su pameti mogu preuzeti vladu HNK, tu se mogu pokazati. Ali voli Bosnjo da glasa ne njake Baralije i Žuljeviće koji je oborio zakon o igrama na sreću tj kladionicama.
Da je SDA htjela da proda nekog Aluminij bi još radio. I neće raditi sve dok i Bošnjaci ne budu radili u njemu u značajnom broju.
S tim u vezu, da ti ponovim još jednom. Pojma ti nemaš.

Prvo mora da si zlonamjeran ili komunjara čim govoriš da je SDA prodala Mostar. Kako i kome je prodala? Nemoj da se blamiras, ako takvu jednu gadost napišeš moraš je do u detalje objasnit. To je potvora i krivično djelo ili ako si vjernik gibet i veliki grijeh.
Kako je to SDA nekome nešto prodala u Mostaru? Bez glasova Bosnjaka to jest 2/3 većine se neće moći donositi odluke, pa ti vidi da li ce se neko usuditi da postavi nekog ko nije Bosnjak za predsjedavajuceg Skupstine. To fakticki ne bi bilo izvodljivo.
Govoris o periodu od 10- 15 godina da cemo mi biti većina, a sta ce biti za vrijee tih 10-15 godina? Kako možeš to sa sigurnošću da tvrdiš? Koliko je tebi tek godina. Za 15 godina djete se rodi i u srednju krene, a ti to gledas kao neki kratki vremenski okvir. To je tako naivno da je glupo.
SDA je ovim sporazumom Bošnjaka bukvalno ugradila da moraju biti pitani za svaku odluku u Mostaru. Sad je druga stvar što se naši glasovi razvlače na kojekakve stranke koje HDZ finansira,a predsavljaju se kao probosanske snage. U tom grmu čuči zec.
Treba živjeti u datom momentu, u sadašnjosti su Hrvati većina u Mostaru. Ovom odlukom je Bošnjački faktor ojačan i bukvalno se mora za sve pitati.
Sad je na Bošnjacima Mostara da pokažu koliko su sposobni da stvar promjene u svoju korist u narednih 15 godina. Lako cemo mi tad promijeniti Statut.
Bošnjaci da su pameti mogu preuzeti vladu HNK, tu se mogu pokazati. Ali voli Bosnjo da glasa ne njake Baralije i Žuljeviće koji je oborio zakon o igrama na sreću tj kladionicama.
Da je SDA htjela da proda nekog Aluminij bi još radio. I neće raditi sve dok i Bošnjaci ne budu radili u njemu u značajnom broju.

-
anteportas
- Član
BosnjackaHercegovina je dugogodišnji forumaš i ne zaslužuje da mu se neko ovako obraća, bio ili ne bio u pravu.Zima_212 je napisao/la: ↑18 jun 2020 05:02 A evo i zašto.
![]()
Ovo je za bana ili bar ozbiljnog upozorenja.
-
Zima_212
anteportas je napisao/la: ↑18 jun 2020 06:42BosnjackaHercegovina je dugogodišnji forumaš i ne zaslužuje da mu se neko ovako obraća, bio ili ne bio u pravu.Zima_212 je napisao/la: ↑18 jun 2020 05:02 A evo i zašto.
![]()
Ovo je za bana ili bar ozbiljnog upozorenja.
Prijatelju, ako neko ima rak ne govoris mu da ima karijes na šestici. Nego govoris ono sto jeste. U ovom slucaju čovjek nema pravo.
Ja niti u jednoj svojoj rečenici nisam nikoga uvrijedio. On je taj koji je iznio optužbe. Neka ih i pojasni. Inače se to zove dezinformisanje ljudi ili ti propaganda.
Ja sam iznio sam svoje mišljenje. To se zove sloboda govora. Očigledno u komunističko/socijalističkom habitusu nepoznat pojam.
Ako imas neki kontra-argument samo rokaj, inače je patetično.
Jack neka me banuje slobodno, ja postujem njegove odluke. Ali mislim da on razumije ono šta želim da kažem.
Lijepo se ponasaj ovo ti je Zadnja opomena

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
-
Zima_212
Primljeno k znanju.
Meni nije problem da se izvinem kada pretjeram. I izvinjavam se. Ne znam tačno za koje moje riječi, ali mogu da pretpostavim. Uglavnom izvinjavam se.
Ali to i dalje ne mijenja činjenicu da ako neko kaže takve stvari trebao bi i da ih argumentuje detaljno. Povrsnost nas je i dovela do losih stanja.
Izvoli daj protuargument.
Ovo je po meni i pokusaj diskreditacije argumenata reakcijom tvrdnjama da sam ja nekoga uvrijedio. Pa da li taj navedeni forumas (iskusniji) ne misli da je on time što je napisao nekoga omalovažavao ? Evo opet, nije problem, izvinjavam se. ALi daj mi reci šta nisam upravu. Ne treba se kriti iza Jacka.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Prvo, kad sam ovo pisao detalji oko dogovora još nisu bili obznanjeni. Čak ni sad ne znam da li je ovo prodaja ali sam oprezan jer SDA ima dugu historiju prodaje Bošnjaka Mostara ustašama. Jako dugu historiju a niko na svijetu ne bi bio sretniji od mene kad to ne bi bilo tačno. Ali nažalost jeste.
Kreni od početka.
Nije li istina da je na početku rata SDA naredila da se Samostalni Mostarski Bataljon, a kasnije i Prva Mostarska Brigada (kasnije nazvana 41 Motorizovana Slavna) podredi pod “zapovjedništvo” HVOa? Već tada se davala prednost UZPovcima i ako smo mi bili većina - sve radi nekih “viših” ciljeva a vidjeli smo kako je to završilo.
Dalje, nije li istina da je SDA centrala saznala nekoliko dana ranije da će 9 Maja 1993će ustaše napasti Mostar a nije obavjestila nikoga nego su čak šleperi naoružanja ARBIH završili na Gubavici dok je Mostar bio i nebranjen i nenaoružan a većina ARBIH vojnika se zatekla u svojim kućama u zapadnom dijelu grada?
Također nije li istina da je ARBIH uzela Hum i prešla Rondo dok su oni bježali iz zapadnog dijela ka Škutoriji da bi došla komanda da se vrati na početne položaje da se pošalje pozitivan znak za pregovore - pregovore o gradu kojeg smo tada već skoro pa zauzeli.
Onda, nije li istina da je HDZ izgubio svake izbore u Mostaru nakon rata jer je Mostarska dijaspora prevagnula BUKVALNO svaki put - i HDZ je SVAKI put gubio izbore. Pa opet je i tada SDA davala Mostar ustašama dogovorom i to par puta. Specifično ovaj zadnji na posljednjim izborima nije li HDZ potučen na izborima da bi SDA pljunula u lice svakom od nas “dogovorivši” se sa HDZom da načelnik Mostara bude UZPovac (iz samo njima znanih razloga) pa su bukvalno dali mjesto načelnika Mostara HDZu tako da je čak i onaj SDA kadar koji je trebao postati načelnik morao glasati sam protiv sebe a za Ljubu Bešlića. Ima video tog apsurda kad čovjek glasa protiv sebe da bi Ustaša bio načelnik. I od tada UZP blokira sav progres Bošnjaka u Mostaru - evo 12 godina.
Eto dao sam ti 4 specifična primjera - a ima ih još. E sad po što vidim da si SDA glasač, na stranu to što je i SDP u međuvremenu postao ZG/BG projekat i de fakto otvoreno izdajnička stranka, mi ovdje ne pričamo i njima. Nego o SDA. Tako da Žuljević je nebitan skroz. I s obzirom na ovo iznad, po čemu je SDA zaslužila da bude nazvana išta drugo nego stranka koja kontinuirano prodaje Mostar?
Dalje, ko to kaže da Bošnjaci ne mogu opet poraziti ustaše na izborima u Mostaru i sada na ovim a i na sljedećim izborima u ovih 15 godina?
Napokon, opet kažem ono sa početka - u ovom momentu ne znam šta da mislim o ovom “dogovoru” ali SDA mi svojom užasnom historijom lošeg ponašanja prema Bošnjacima Mostara mi ne ulijeva nikakvo povjerenje a daj Bože da griješim.
Ono što je MENI u ovom momentu najbitnije jeste da li možemo ovdje diskutovati sam dogovor (znači sam dokument). Volio bi da vidim 10-15 komentara o samom tekstu ovog dogovora - da čujem šta ostali misle.
Kreni od početka.
Nije li istina da je na početku rata SDA naredila da se Samostalni Mostarski Bataljon, a kasnije i Prva Mostarska Brigada (kasnije nazvana 41 Motorizovana Slavna) podredi pod “zapovjedništvo” HVOa? Već tada se davala prednost UZPovcima i ako smo mi bili većina - sve radi nekih “viših” ciljeva a vidjeli smo kako je to završilo.
Dalje, nije li istina da je SDA centrala saznala nekoliko dana ranije da će 9 Maja 1993će ustaše napasti Mostar a nije obavjestila nikoga nego su čak šleperi naoružanja ARBIH završili na Gubavici dok je Mostar bio i nebranjen i nenaoružan a većina ARBIH vojnika se zatekla u svojim kućama u zapadnom dijelu grada?
Također nije li istina da je ARBIH uzela Hum i prešla Rondo dok su oni bježali iz zapadnog dijela ka Škutoriji da bi došla komanda da se vrati na početne položaje da se pošalje pozitivan znak za pregovore - pregovore o gradu kojeg smo tada već skoro pa zauzeli.
Onda, nije li istina da je HDZ izgubio svake izbore u Mostaru nakon rata jer je Mostarska dijaspora prevagnula BUKVALNO svaki put - i HDZ je SVAKI put gubio izbore. Pa opet je i tada SDA davala Mostar ustašama dogovorom i to par puta. Specifično ovaj zadnji na posljednjim izborima nije li HDZ potučen na izborima da bi SDA pljunula u lice svakom od nas “dogovorivši” se sa HDZom da načelnik Mostara bude UZPovac (iz samo njima znanih razloga) pa su bukvalno dali mjesto načelnika Mostara HDZu tako da je čak i onaj SDA kadar koji je trebao postati načelnik morao glasati sam protiv sebe a za Ljubu Bešlića. Ima video tog apsurda kad čovjek glasa protiv sebe da bi Ustaša bio načelnik. I od tada UZP blokira sav progres Bošnjaka u Mostaru - evo 12 godina.
Eto dao sam ti 4 specifična primjera - a ima ih još. E sad po što vidim da si SDA glasač, na stranu to što je i SDP u međuvremenu postao ZG/BG projekat i de fakto otvoreno izdajnička stranka, mi ovdje ne pričamo i njima. Nego o SDA. Tako da Žuljević je nebitan skroz. I s obzirom na ovo iznad, po čemu je SDA zaslužila da bude nazvana išta drugo nego stranka koja kontinuirano prodaje Mostar?
Dalje, ko to kaže da Bošnjaci ne mogu opet poraziti ustaše na izborima u Mostaru i sada na ovim a i na sljedećim izborima u ovih 15 godina?
Napokon, opet kažem ono sa početka - u ovom momentu ne znam šta da mislim o ovom “dogovoru” ali SDA mi svojom užasnom historijom lošeg ponašanja prema Bošnjacima Mostara mi ne ulijeva nikakvo povjerenje a daj Bože da griješim.
Ono što je MENI u ovom momentu najbitnije jeste da li možemo ovdje diskutovati sam dogovor (znači sam dokument). Volio bi da vidim 10-15 komentara o samom tekstu ovog dogovora - da čujem šta ostali misle.
Samo BiH.
Prema meni stvari ce se potpuno preokrenuti u nasu korist kada se Sarajevo i Mostar spoje autputem. Kada ce se to desiti? Ne znam jer nisam pratio dinamiku radova u zadnje vrijeme ali znam da trenutno buse Ivan Sedlo i tako fakticki spajamo Bradinu (opcina Konjic) sa Sarajevom i tu vec mozemo reci da se dobro odmaklo od Sarajeva
Ti tuneli celi biti zavrseni za 2-3 god. To brzo prode.
U medevremenu je bitno ne dovoziliti srbokatolicima da grade bilo sta u Sjevernom Logoru. Ta ledina ce u buducnosti definirati ko ce imat dominaciju u gradu. Ako mi s ovim novim statusom mozemo blokirati njihove investicije u Sjeverni Logor onda je to ok dogovor.
A sto se tice njihovog demografskog potencijala. Oni ga nemaju. Niko iz Srednje Bosne nece doci u Mostar, koji nije velegrad a u kojem oni i nemaju apsolutnu vlast. Pa cak i ovi u mostarskom zaledu ce prije ici u Zagreb ili dalje ka EU.
Na drugoj strani sam ubjeden da ce autoput povuci masu nasih ljudi iz centralne Bosne ili iz Sarejeva. Ubjeden sam da ce puno ljudi iz Sarajeva kupovati zemljista i ako nista ima vikendice u Hercegovini. Meni je dobro poznat regija Pazaric i Tarcin i tamo si i prije rata imao masu vikendica. Ljudima iz SA je to potrebno. Za 30 minuta voznje autoputem mogu imati vikendicu u mnogo ljepim i toplijim krajevima. Siguran sam u ovo kao da poslije dana dolazi noc
Ti tuneli celi biti zavrseni za 2-3 god. To brzo prode.
U medevremenu je bitno ne dovoziliti srbokatolicima da grade bilo sta u Sjevernom Logoru. Ta ledina ce u buducnosti definirati ko ce imat dominaciju u gradu. Ako mi s ovim novim statusom mozemo blokirati njihove investicije u Sjeverni Logor onda je to ok dogovor.
A sto se tice njihovog demografskog potencijala. Oni ga nemaju. Niko iz Srednje Bosne nece doci u Mostar, koji nije velegrad a u kojem oni i nemaju apsolutnu vlast. Pa cak i ovi u mostarskom zaledu ce prije ici u Zagreb ili dalje ka EU.
Na drugoj strani sam ubjeden da ce autoput povuci masu nasih ljudi iz centralne Bosne ili iz Sarejeva. Ubjeden sam da ce puno ljudi iz Sarajeva kupovati zemljista i ako nista ima vikendice u Hercegovini. Meni je dobro poznat regija Pazaric i Tarcin i tamo si i prije rata imao masu vikendica. Ljudima iz SA je to potrebno. Za 30 minuta voznje autoputem mogu imati vikendicu u mnogo ljepim i toplijim krajevima. Siguran sam u ovo kao da poslije dana dolazi noc
Biće onako kako Bošnjaci odluče
-
Zima_212
BosnjackaHercegovina je napisao/la: ↑18 jun 2020 07:48 Prvo, kad sam ovo pisao detalji oko dogovora još nisu bili obznanjeni. Čak ni sad ne znam da li je ovo prodaja ali sam oprezan jer SDA ima dugu historiju prodaje Bošnjaka Mostara ustašama. Jako dugu historiju a niko na svijetu ne bi bio sretniji od mene kad to ne bi bilo tačno. Ali nažalost jeste.
E sad po što vidim da si SDA glasač, na stranu to što je i SDP u međuvremenu postao ZG/BG projekat i de fakto otvoreno izdajnička stranka, mi ovdje ne pričamo i njima. Nego o SDA. Tako da Žuljević je nebitan skroz. I s obzirom na ovo iznad, po čemu je SDA zaslužila da bude nazvana išta drugo nego stranka koja kontinuirano prodaje Mostar?
Ono što je bila tema jeste sam dogovor o Gradu Mostaru koji je potpisan jučer. Tako da ću se samo na to i referisati.
Ako posmatramo zadnje izbore tj. glasanje za Skupstinu HNK-a vidjeces da Hrvati kumulativno imaju 45,68 % glavova u izbornoj jedinici Grad Mostar kad se uzmu stranke koje su presle cenzus. S tim da HNS sam ima 35,90%.
A "probosanske" stranke stranke koje su presle cenzus u Gradu Mostaru su imale 44,69 %. Sa tim da u tih 44,69 % ulazi i SDP-ovih 7.47 %, a za koje si i sam rekao da su BH/ZG projekat. Niksic želi da predstavi da je onih 200.000 sto je dobio neka donacija. Pa ko to još daje 200.000 nekoj stranci bez trazenja protuusluge? Znači na tih 7.47% možeš odmah zaboraviti jer znaš čiji su i koja im je svrha. I nije Žuljevic nebitan ako ti odvuce 8% glasova u gradu gdje si u "egalu". A znaš provjereno za koga igra.
Dalje imaš SBB Fahre Radončića (6.43%) koji ni sam ne zna gdje će. Ne mozes se na njih osloniti, promjenljivi su ko vremenska prognoza. I imas solidni DF sa 6.17 %.
Šta želim sa ovim da kažem? Od ukupno 44,69 % koliko osvoje probosanske stranake u Mostaru minimalno ne mozes računati na 10 %. Jedini bošnjački stabilan faktor je tu SDA.
Šta dalje želim reći sa ovim, a u vezi sa jučerašnjim sporazumom?
Tamo je dogovoreno da se odluke donose 2/3 većinom u Skupstini. Šta to znači? Znači da HDZ nece moci provoditi samovolju u Mostaru i da će Bošnjaci uvijek biti pitani za sve odluke. Ali ako i samo ako budu pametno glasali, jer se može desiti da HDZ hladno uzme "probosanske" stranke koje oni finansiraju.
Zasto je vazno ovo sa 2/3? Zato što HDZ može hladno da iznenadi i uzme sam pola Skupstnine. Da bi se Bošnjaci osigurali primjenjen je ovaj model.
Problem Bošnjaka u Mostaru je što im se glasovi razvodnjavaju. Npr. "Naša Stranka" uzme 3 % glasova i onda je izričita, kao u Sarajevu, da neće u vlast sa SDA. Odmah ti je propao jedan vijecnik koji zlata vrijedi. A ako nece sa SDA sa kime će onda u Mostaru ?
I na ostale(NiP, BPS, NB..) stranke se razvodnjava koji zajedno skupe oko 4% glasova, ali oni se izgube jer ne prijeđu cenzus.
Da li Bošnjaci mogu pobijediti na izborima u Mostaru? To je diskutabilno. Zato je ovaj model osiguravanja primjenjen. ALi ako mogu neka pobijede i odmah imaju bolje pregovaracke pozicije. Jer smo onda mi u poziciji da "ubjeđujemo" hrvatske vijecnike.
Sve je sada na Bošnjacima Mostara. Niti jedna odluka ne moze biti donesena bez njih, ali treba da budu pametni. A mi svi zajedno da im pomognemo kako možemo. Evo ja ću npr uzeti godišnju kartu Veleža. To je najmanje što mogu uraditi.