☑ Pravila foruma i savjeti

Kalesija

Zmaj
Član

Re: Imenik naseljenih mjesta Kalesija

Post Postao/la Zmaj » 28 dec 2012 16:44

Kalesija i Osmaci 2013

slika

Cista i lijepa Kalesija :zastava:
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 29 dec 2012 13:38

Jack jel nemas komentar za mapu? :)
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 30 dec 2012 04:20

Zmaj je napisao/la:Kalesija i Osmaci 2013

slika

Lijepo uradena mapa. Volio bih da mi neko iz tog kraja malo opise kakvi su putevi iz pravca Kalesije prema Podrinju? Postoji li dobra putna komunikacija izmedu nasih sela u Podrinju i Kalesije?

Koliko vidim Caparde su izuzetno bitno mjesto. Locirane uz bitnu prometnicu. Nije slucajnost sto su tu naseljavali cetnike.

http://www.kalesijski.com/uskoro-dovist ... la-hajvazi
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 30 dec 2012 11:25

slika

Karta je odlicna. Hvala.

No, nikako ne mogu da se pomirim za Caparde. Smatram da to treba biti ispravljeno i stavati da su tamo Bosnjaci jos uvijek u vecini. Ima ih NAJMANJE 50 %.
You prepare for a journey according to the amount of time that you are going to be on that journey. So what do you say about the Hereafter?

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 30 dec 2012 11:37

@Abdurrahman ako mozes nekako dokazati da smo vecina u tom selu onda cu naravno obojit ga zeleno ali prvo mi daj dokaz. :beret: Smrdi dobiju najvise glasova na izborima u ovom selu. Znam ja da ima ljudi koji nisu prijavljeni u opcini Osmaci ali jel ih ima dovoljno da mi budemo vecina u Capardama?

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 30 dec 2012 11:45

Pola Zeline je u Capardama.Da, ne pricam i druga sela .Ti bi da mi imamo i jare i pare.Nazalost.Nije tako.Oni su planski naselili Caparde.Htjeli su i Hajvaze.Jer su strateski vazni za njih.Ali nije islo

Da.Zaseok Markovici s cirka 50 tak Kuca.Naselja Memici.Dobrim dijelom je nas

Znam ja bolje nego sto vi svi mislite, kako je i sta je
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

atif
Član

Post Postao/la atif » 26 feb 2013 16:20

Evo u preporodu od 1.2.2013 pise izvjestaj da se u Caparde,Mahalu i Seher vratilo 85% Bosnjaka ali je problem sto vecina ima dokumente u federaciji.

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 26 feb 2013 19:15

hamza je napisao/la:Evo u preporodu od 1.2.2013 pise izvjestaj da se u Caparde,Mahalu i Seher vratilo 85% Bosnjaka ali je problem sto vecina ima dokumente u federaciji.
Ja o tome govorim vec mjesecima ovdje. Opet se karta napravila da su Caparde vecinski srpske iako Capardama pripadaju i Hajvaze kao MZ cine jedninu i nema sanse da su tamo Srbi vecina.
You prepare for a journey according to the amount of time that you are going to be on that journey. So what do you say about the Hereafter?

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 feb 2013 19:20

Ovo je karta po NASELJENIM MJESTIMA.A, ne mjesnim zajednicama.I karta ne sugestira da su Hajvazi Srpsko, ko ti je to rekao?

Caparde jesu, jer su naseljene njima od Jeginovog Luga, Dubnice i Zeline

Sve ce se razjasniti u Oktobru nadam se, tj u Novembru kad dobijemo prve podatke koliko imaju stanovnika ta naselja

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 26 feb 2013 19:32

Jack je napisao/la:Ovo je karta po NASELJENIM MJESTIMA.A, ne mjesnim zajednicama.I karta ne sugestira da su Hajvazi Srpsko, ko ti je to rekao?

Caparde jesu, jer su naseljene njima od Jeginovog Luga, Dubnice i Zeline

Sve ce se razjasniti u Oktobru nadam se, tj u Novembru kad dobijemo prve podatke koliko imaju stanovnika ta naselja
Znam da su naseljena mjesta, a ne mjesne zajednice i zato imamo ovakvo stanje gdje imamo razilazenje da li su vecina Srbi u Capardama ili pak Bosnjaci. Naravno, da je po mjesnim zajednicama karta, Caparde bi bile obojene u zeleno 100 % i ne bi imali ovdje nikako rasprave jer bi se svi slozili da su Bosnjaci vecina.

No, kad su vecina naseljana mjesta, moglo se stavti i mjesto Drvenice, juzno od Zeline. To naselje pripada MZ Zelina, a u potpunosti je bosnjacko. :) :zastava:

mirage77
Član

Post Postao/la mirage77 » 04 mar 2013 16:30

Evo bas me interesuje ovaj pravac prema srednjem Podrinju. Vidim da ima ljudi koji to dosta dobro poznaju. Interesuje me da li postoji kontinuitet bosnjackog etnickog prostora izmedju opcina Kalesija i Sapna prema opštini Zvornik u genocidnoj tvorevini? Interesuje me ovo selo Glumina. Vrlo je vazno. Kako stoji stanje sa povratkom. Dalje ovaj juzni dio opštine Zvornik. Bošnjaci su se vratili u Kamenice, Novo Selo, Kostijerevo, Drinjaču, Kula Grad, Divič...? Koliko ima Srba u tom dijelu i gdje su? Kakvo je stanje u Sepku i Kozluku? Za grad znam da je dosta slabo. Onda dalje kompleks Cerske se vratio, kao i Konjevic Polje i Glogova? To bi trebalo sve da je povezano? Kakvo je stanje na ostalim dijelovima opština Vlasenica i Milici? Nemamo kontinuitet etnickog prostora prema Srebrenici? Voljevica u opštini Bratunac je vracena?

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 04 mar 2013 17:07

Evo bas me interesuje ovaj pravac prema srednjem Podrinju
Vecina ljudi na ovom dunjaluku je takva.Znatizeljna.Tako nisi prvi a neces biti ni posljednji kojeg ce nesto zanimati

. Vidim da ima ljudi koji to dosta dobro poznaju.
Nisam iz Istocne Bosne, ali baratam s ciframa vise.

Interesuje me da li postoji kontinuitet bosnjackog etnickog prostora izmedju opcina Kalesija i Sapna prema opštini Zvornik u genocidnoj tvorevini?
http://bosanskehistorije.com/index.php? ... &Itemid=54

Rozanj je nas danas.Postoji
Interesuje me ovo selo Glumina
Predgradje Zvornika

Glumina 885 redovnih biraca:720 Bosnjaka i 165 Srba, izbori 2010

http://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Po ... .:_Zvornik

Uglavnom, broj Srba je manje-vise isti.Ima ih nesto malo vise, a nas broj je malo smanjen, iako ne zna se jer ima i u Federaciji prijavljenih

. V
rlo je vazno. Kako stoji stanje sa povratkom. Dalje ovaj juzni dio opštine Zvornik. Bošnjaci su se vratili u Kamenice, Novo Selo, Kostijerevo, Drinjaču, Kula Grad, Divič...? Koliko ima Srba u tom dijelu i gdje su?
Kamenica 425 redovnih:322 Bosnjaka i 103 Srba
Novo Selo 259 redovnih:192 Bosnjaka i 67 Srba
Kostijerevo 76 redovnih::42 Bosnjaka i 34 Srba
Divic 487 redovnih:374 Bosnjaka i 113 Srba.Iako, uz opasku da je dosta redovnih Srba skresano.I da najveci dio Srba je iselio odavde
Drinjaca 460 redovnih:48 Bosnjaka
Kula Grad 291 redovnih:290 Bosnjaka i 1 Srbin.Oni to zovu ''Djurdev Grad'' danas

Kakvo je stanje u Sepku i Kozluku?
Sepak Gornji 549 biraca:508 Bosnjaka i 41 Srbin

Imas nesto danas sto se zove Sepak Srednji

Sepak Srednji 252 biraca:60 Bosnjaka i 192 Srba

Za grad znam da je dosta slabo
Zvornik 13 519 biraca:1612 Bosnjaka, ovo je sam grad

. Onda dalje kompleks Cerske se vratio, kao i Konjevic Polje i Glogova? To bi trebalo sve da je povezano?
Cerska 118 biraca:118 Bosnjaka
Konjevic Polje 268 redovnih:246 Bosnjaka i 22 Srba
Glogova 321 redovan:316 Bosnjaka i 5 Srba
Voljavica 179 redovnih:150 Bosnjaka i 29 Srba

Kakvo je stanje na ostalim dijelovima opština Vlasenica i Milici? Nemamo kontinuitet etnickog prostora prema Srebrenici? Voljevica u opštini Bratunac je vracena?

Vlasenica+Milici zajedno

Besici 37 redovnih:37 Bosnjaka
Bukovica Gornja 11 redovnih:9 Bosnjaka i 2 Srbina
Drum 301 redovni:138 Bosnjaka, ovo selo su cetalji poklopili
Donje Vrsinje 50 redovnih:16 Bosnjaka i 34 Srba
Durakovici, Durici i Dzemat 174 redovna:174 Bosnjaka
Djile 30 redovnih:30 Bosnjaka
Gobelje 29 redovnih:27 Bosnjaka
Gornje Vrsinje 33 redovna:26 Bosnjaka
Gradina 118 redovnih:117 Bosnjaka
Kuljancici 35:35 Bosnjaka
Macesi 85:85 Bosnjaka
Nedeljista 76:33 Bosnjaka
Nisam vidio Mrsice

Nova Kasaba 237 redovnih:146 Bosnjaka

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 29 maj 2013 21:09

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 29 maj 2013 21:21

Nekadasnje srpsko naselje Dubnica kod Kalesije:

http://www.youtube.com/watch?v=WBe035Ywkig

Ps. Prvi hafiz koji je bio u BiH je upravo iz ovog sela, a njegovo prezime je bilo Dubicinac a zaboravio sam kako se zvao. Dakle, Dubnica naselje kod Kalesije je bila begovska zemlja da bi begovi dali nesto pravoslavnim kmetovima zemlje da siju i zive od poljoprivrede a onda je to vremenom oduzeto od begova Bosnjaka i Dubnica je postala pravoslavna pa sve do ovog rata kad je ponovo vracena Bosnjacima koji su pokupovali zemlju i veoma je gusto naselili. Prije par godina imam podatak od nekih 700 kuca napravljenih u ovom naselju. Vratilo se negdje izmedju 10-15 srpskih porodica, to je sve.

Gore prema Majevici ima izvor kiseljak, dakle "kisela" tj. mineralna voda, i to je izlaz na Majevicu koja je strateski vazna za nas. Tu se nesto srpskih porodica vratilo ali su sami sebe zafrkali jer ih je mnogo ili vecina prodala imanja braci "selefijama", tako da ti obronci Majevice sto se tice Dubnice su odbranjeni "selefijama". :)

Ciljuge1
Član

Post Postao/la Ciljuge1 » 02 apr 2014 16:36

slika

neki dan sam bio kod jarana u gojcinu i on mi kaze da su oni poslije deytona mjenjali neka mjesta.naprimjer,dobili su brdo kip i dio gojcina a dali su dio osmaka koji je pripao nama a gdje su bili dom kulture,neki spomenik i groblje.dali neko zna vise u vezi mjenjanja ove teritorije.

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 02 apr 2014 19:35

Ciljuge1 je napisao/la:

slika

neki dan sam bio kod jarana u gojcinu i on mi kaze da su oni poslije deytona mjenjali neka mjesta.naprimjer,dobili su brdo kip i dio gojcina a dali su dio osmaka koji je pripao nama a gdje su bili dom kulture,neki spomenik i groblje.dali neko zna vise u vezi mjenjanja ove teritorije.
Istina. Po originalnom Dejtonu, vise od pola ( centra ) Osmaka je pripao originalnoj opcini Kalesiji odnosno entitetu federacije, dok su dva naselja, cini mi se Nezuk i jos jedno kojeg se ne mogu sad sjetiti imena bili pripali opcini Zvorniku. Nacelnik Kalesije Dzevad Tosumbegovic je otisao u Sarajevo i razmijenio ove teritorije tako da su cijeli Osmaci do rijeke Sprece pripali manjem bh entitetu i novoformiranoj opcini Osmaci kao i naselja Drvenice i ta entitetska je linija isla sve do ispod Rakina Brda, dakle cijeli Gojcin s okolinom i zaseocima je pripadao federaciji. Sto se tice Osmaka, skola, centar, dom kulture, crkva, itd., sve je bilo prvobitno pripalo federaciji.

Sta se sad dobilo ? Sipak veliki! Ovo je bio jedan od najvecih promasaja! Nasi su se sluzili sljedecom logikom:

Bilo je iz ponizenja predati dva naselja, Nezuk i ... misli da se radi o Zaseoku, u ruke cetnicima tj., da bude u manjem bh entitetu, a nikad nisu mogli u ratu da budu okupirana i cetnici su sve davali od sebe da okupiraju ova naselja kako bi presjekli Teocak od Kalesije a onda i Tuzle i Zivinica. Dakle, radilo se o ponosu i zato su zamijenjena ova naselja, a ovamo je eto kao zrtvovano samo naselje odnosno zaseok MZ Zeline Drvenice koje je bilo iskljucivo bosnjacko a imalo je samo 32 kuce. Vecina sto je pripalo su bile kuce i imanja vlahadije.

Zasto smatram da je ovdje bila katastrofalna grijeska ? Zbog sljedeceg:

Naselja Nezuk i Zaseok ( ? ) su bila iskljucivo bosnjacka i hrabra naselja i da su pripala manjem bh entitetu, narod bi se privremeno iselio i nakon par mjeseci ili godinu dana ponovo vratio. Nije isto zivjeti na slobodonoj teritoriji i jos uvijek okupiranoj, ja to znam, no, narod bi se vratio kao sto je to ucinio u proljece 1996 u naselju Mahala kod Memica. To su bili prvi povratnici u BiH i sukob zitelja tog naselja s 150 cetnickih specijalaca, taj scenario i video-vijesti su obisle cijeli svijet. Cak i CNN, BBC i druge velike kuce su prenosile. No, ko je na kraju pobijedio ? NAROD. Ostala su nasa naselja, a isto bi se desilo i s Nezukom i Zaseokom. I sta bi se desilo s kompletnom Zelinom ? MZ Zelina je u federaciji danas osim malog dijela, oko 150 zitelja srpske i bosnjacke nacionalnosti ( Pucari-srpski i Drvenice-bosnjacke ) to bi sve nase bilo. U Drvenicama su bile okupane haobice i tenkovi odakle se sijala smrt po Kalesiji i Zivinicama tokom cijele agresije. A ono sto je najbitnije, Kula Osmaci i sam centar Osmaka je bio pripao federaciji, cetnicko mjesto. Odatle bi Srbi morali da bjeze i da se sele, a samo 500 metara od te entitetske linije se nalazi veliko bosnjacko naselje Seher. Dakle, Bosnjaci bi se tu brzo vratilo kao sto su to ucinili u Mahali i Hajvazima, s tim sto bi povratak bio mnogo masovniji i veci. Isto bi se desilo s naseljima Lika, Sajtovici, Drvenice, Cakori, Borogovo - Vilcevici, pa cak i Caparde. To bi bio veliki podstrek.

Sa ovakvim stanjem bi bili mi u trostuko boljoj poziciji sto se tice i teritorije i naseljenosti naroda, i strategije... a ovako glupom politikom razmjene teritorije smo to izgubili da bi zadrzali ono "sto nikad nije padalo" iz ponosa. Nismo nikako postupili mudro, nazalost. Danas su Osmaci centar cetnika, bili i ostali, a nadomak njih su Seher koji danas imaju oko 400-500 Bosnjaka povratnika. Mogli su imali i preko 1000 danas. Potisnuli bi ih preko Javornika planine u Sekovice... bilo i proslo, nazalost.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 28 apr 2014 02:44

To je steta. Nisam nikad bio u Osmacima ali prema slikama izgleda lijepo kao naselje. Dobra ravnica (za bosanske prilike).
Bila je na banjaluckoj cetnickoj TV reportaza o Osmacima. Oni su naravno samo prikazivali njihove tamo. Uglavnom se bave poljoprivredom. Ima lijepih imanja i moze se tu dobro zivjeti.

Mahala
slika
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Ciljuge1
Član

Post Postao/la Ciljuge1 » 04 maj 2014 01:31

Abdurrahman je napisao/la:
Ciljuge1 je napisao/la:

slika

Istina. Po originalnom Dejtonu, vise od pola ( centra ) Osmaka je pripao originalnoj opcini Kalesiji odnosno entitetu federacije, dok su dva naselja, cini mi se Nezuk i jos jedno kojeg se ne mogu sad sjetiti imena bili pripali opcini Zvorniku. Nacelnik Kalesije Dzevad Tosumbegovic je otisao u Sarajevo i razmijenio ove teritorije tako da su cijeli Osmaci do rijeke Sprece pripali manjem bh entitetu i novoformiranoj opcini Osmaci kao i naselja Drvenice i ta entitetska je linija isla sve do ispod Rakina Brda, dakle cijeli Gojcin s okolinom i zaseocima je pripadao federaciji. Sto se tice Osmaka, skola, centar, dom kulture, crkva, itd., sve je bilo prvobitno pripalo federaciji.

Sta se sad dobilo ? Sipak veliki! Ovo je bio jedan od najvecih promasaja! Nasi su se sluzili sljedecom logikom:

Bilo je iz ponizenja predati dva naselja, Nezuk i ... misli da se radi o Zaseoku, u ruke cetnicima tj., da bude u manjem bh entitetu, a nikad nisu mogli u ratu da budu okupirana i cetnici su sve davali od sebe da okupiraju ova naselja kako bi presjekli Teocak od Kalesije a onda i Tuzle i Zivinica. Dakle, radilo se o ponosu i zato su zamijenjena ova naselja, a ovamo je eto kao zrtvovano samo naselje odnosno zaseok MZ Zeline Drvenice koje je bilo iskljucivo bosnjacko a imalo je samo 32 kuce. Vecina sto je pripalo su bile kuce i imanja vlahadije.

Zasto smatram da je ovdje bila katastrofalna grijeska ? Zbog sljedeceg:

Naselja Nezuk i Zaseok ( ? ) su bila iskljucivo bosnjacka i hrabra naselja i da su pripala manjem bh entitetu, narod bi se privremeno iselio i nakon par mjeseci ili godinu dana ponovo vratio. Nije isto zivjeti na slobodonoj teritoriji i jos uvijek okupiranoj, ja to znam, no, narod bi se vratio kao sto je to ucinio u proljece 1996 u naselju Mahala kod Memica. To su bili prvi povratnici u BiH i sukob zitelja tog naselja s 150 cetnickih specijalaca, taj scenario i video-vijesti su obisle cijeli svijet. Cak i CNN, BBC i druge velike kuce su prenosile. No, ko je na kraju pobijedio ? NAROD. Ostala su nasa naselja, a isto bi se desilo i s Nezukom i Zaseokom. I sta bi se desilo s kompletnom Zelinom ? MZ Zelina je u federaciji danas osim malog dijela, oko 150 zitelja srpske i bosnjacke nacionalnosti ( Pucari-srpski i Drvenice-bosnjacke ) to bi sve nase bilo. U Drvenicama su bile okupane haobice i tenkovi odakle se sijala smrt po Kalesiji i Zivinicama tokom cijele agresije. A ono sto je najbitnije, Kula Osmaci i sam centar Osmaka je bio pripao federaciji, cetnicko mjesto. Odatle bi Srbi morali da bjeze i da se sele, a samo 500 metara od te entitetske linije se nalazi veliko bosnjacko naselje Seher. Dakle, Bosnjaci bi se tu brzo vratilo kao sto su to ucinili u Mahali i Hajvazima, s tim sto bi povratak bio mnogo masovniji i veci. Isto bi se desilo s naseljima Lika, Sajtovici, Drvenice, Cakori, Borogovo - Vilcevici, pa cak i Caparde. To bi bio veliki podstrek.

Sa ovakvim stanjem bi bili mi u trostuko boljoj poziciji sto se tice i teritorije i naseljenosti naroda, i strategije... a ovako glupom politikom razmjene teritorije smo to izgubili da bi zadrzali ono "sto nikad nije padalo" iz ponosa. Nismo nikako postupili mudro, nazalost. Danas su Osmaci centar cetnika, bili i ostali, a nadomak njih su Seher koji danas imaju oko 400-500 Bosnjaka povratnika. Mogli su imali i preko 1000 danas. Potisnuli bi ih preko Javornika planine u Sekovice... bilo i proslo, nazalost.
Mogu zamisliti kako je tim ljudima bilo kad su culi da su njihova mjesta pripala manjem BHa entitetu.Sigurno u to vrijeme da je nacelnik Kalesiji napravio dobar poso.Mada sada kad insan gleda poslije devetnest godina mogli smo imati jos jednu opcinu u rs.Predpostavljam da je ovo orginalna mapa Kalesije u Daytonu http://bs.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0412084016&
Po ovoj mapi dobar dio Bosnjackih kuca u Gojcinu je pripao manjem BHa entitetu.Interesuje me dali je bilo jos kakih mjenjanja poslije Daytona I to sta smo dali a sta smo dobili za uzvrat.

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 08 maj 2014 17:52

To je trenutno entitetsko razgranicenje.

Bosona
Član

Post Postao/la Bosona » 10 maj 2014 23:57

Na popisu iz 1991. u općini Kalesija je popisano 42. 000 osoba. U dešavanjima koja su uslijedila 1/3 prijeratne općine je ušla u sastav novoformirane općine Osmaci u RS. U popisu 2013. na prostoru općine Kalesija popisano je 37. 000 osoba. U općini Osmaci 6. 000 osoba.

Rat je donio velike demografske promjene. Srbi su živjeli u velikom naselju uz sami grad Kalesiju, Dubnica, danas većina tih Srba živi u Bijeljini i dalje. U Dubnicu su se naselile izbjeglice iz Zvornika i drugih krajeva.

Kalesija je dala Armiji BiH dvije brigade, 205. brdsku i 241. lahku, te samostalni bataljon „Crni Vukovi“. S obzirom da su veliki dijelovi općine pali u maju 1992. godine, dosta Kalesijaca je izbjeglo izvan područja Kalesije i završilo u npr. 1. tuzlanskoj brigadi ili 210. živiničkoj. U jedinici „Crni Labudovi“ trojica boraca sa područja Kalesije je odlikovano zlatnim ljiljanom, jedan u jedinici „Živiničke Ose“. Kalesija je iznjedrila ukupno trideset i jednog zlatnog ljiljana. I Senad – Mehdin Hodžić, heroj oslobodilačkog rata, pokopan je u Hemlijašima, jer iako je rođen i odrastao u Tuzli, njegovi su iz tog kraja. Baš u tim Hemlijašima su Srbi početkom rata određen dio Bošnjaka zatvorili u štalu i žive spalili.

Ljudski gubici su bili veliki. Nekih 400 boraca sa područja ove općine je poginulo u Armiji BiH. Oko 100 civila je ubijeno od srpskih snaga. Na tom području najvažniji je objekat brdo Vis odakle se Kalesija ima kao na dlanu, nažalost uglavnom su Srbi držali Vis čitav rat. Mada nisu se kalesijske snage ni maksimalno orjentisale ka oslobođenju Visa, okupiranih dijelova općine i dalje prema Drini. Često su išli na druga ratišta, uglavnom Brčko, Gradačac, Teočak, Majevica...pa sve do Sanskog Mosta.

Što se tiče okupiranih dijelova općine Kalesija, to je uglavnom držala 1. Birčanska brigada VRS, a pomagala im je Zvornička brigada. Srbi iz Osmaka su zajedno sa onima iz Šekovića sačinjavali ljudstvo te 1. birčanske. Inače Šekovići su poznati kao žestoko srpsko uporište. U VRS je poginulo oko 180 vojnika iz Šekovića. Odprilike toliko i sa područja današnje općine Osmaci.

Ljudi iz Mahale su pravi heroji. Bez obzira što je ušla u sastav RS, oni su praktički bili prvi povratnici poslije rata. Nema kroz šta ti ljudi nisu prošli, u napadima poslije rata bilo je povrijeđenih i ubijenih, ali su ostali istrajni, svoji na svome. Ono što mi upada u oči iz tih iznesenih podataka sa popisa 1991. godine, to je da je Borogovo 100% bilo naseljeno Srbima. Nikada nisam bio u tom mjestu(danas je u RS), ali zakleo bi se da sam za života sretao Bošnjake iz Borogova. Možda je objašnjenje u tome da su oni bili porjeklom iz nekog mjesta kojega se onako ubrajalo u Borogovo, iako mu zapravo administrativno nije pripadalo. Selo Karavlasi je selo Karavlaha, pravoslavni Romi iz Rumunije, nekad je to bila respektabilna zajednica, u ratu su odmah stali rame uz rame sa pravoslavnom bratijom. Danas mislim da ih ima tek par porodica stalno nastanjenih tu. Bila je ona poznata afera oko Njemice što su je zlostavljali neki Karavlasi. Kad sam već spomenuo njih, treba spomenuti i da je u Armiji poginulo nekoliko kalesijskih Roma muslimana. U blizini samog grada postoji romsko naselje Orlanovica.

Gypf6I5hbfM
:rat:

Odgovorite