Slike Bosnjackih mjesta
Re: Slike Bosnjackih mjesta
Zbog cega mi se ucinilo da je Foca,smijem se i sada zakleti da je original Foca sa onih slika sto si postavio oko ratne linije u gradu.Znaci bio sam spreman da se zakunem da je to Foca,jos imam dojam da je Foca haha 
Mozda ima malo slicnosti jer je slikano na isti nacin. No cijeli grad Foca je na desnoj obali Drine. Nema niti jedan dio grada na lijevoj obali tako da ti to moze biti orijentir.
Inace i meni se svida Prijepolje. Prvo ima rijeku. To je meni jako bitno jer grad bez rijeke mi je nekako "sakat". Drugo su stambeni objekti. Vidi se da su gradeni po planu i u skladu. Jako bitno. Volio bih obici taj kraj. Prijepolje pa gore Sjenicu i dalje ka Plavu. Mislim da bi to bila prava avantura. Samo treba naci 10-tak dana.
Prije dvije godine sam isao do Ulcinja/Bara. Obici cu i Sandzak...Nema sumnje.
Inace i meni se svida Prijepolje. Prvo ima rijeku. To je meni jako bitno jer grad bez rijeke mi je nekako "sakat". Drugo su stambeni objekti. Vidi se da su gradeni po planu i u skladu. Jako bitno. Volio bih obici taj kraj. Prijepolje pa gore Sjenicu i dalje ka Plavu. Mislim da bi to bila prava avantura. Samo treba naci 10-tak dana.
Prije dvije godine sam isao do Ulcinja/Bara. Obici cu i Sandzak...Nema sumnje.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant
Vidi ravnice u Žepču, nisam nikad bio, volio bih taj dio obići i Brčko takodje..
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
Zenica:

"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant
Marli ovako nekako ce izgledati dzamija u Vreocima jel da ?
Ove "drvene" dzamije su super, nekako "toplije" od ovih betonskih.
Ove "drvene" dzamije su super, nekako "toplije" od ovih betonskih.
Takav stil gradnje je opstao jos samo na Vratniku,naselju u Starom Gradu u Sarajevu dok su sve ostale betonske.
Ovo su tkz.mahalske dzamije i ima i h po cijeloj opstini StariGrad i Centar u Sarajevu krenuvsi od Mrakuse,Souk bunara,iza Begluka,na Bistriku ,Sirokaci,Hrvatin,Jarcedolima,cak jedna i na Gorici tako da nije samo Vratnik sacuvao ovakav tip dzamija.
Ti si sa Malte i nije ti daleko da prosetas po muslimanskim mahalama ,pa da onda komentarises.Uzmi GRAS-ov kombi i upoznaj bolje grad u kojem zivis.
Inace pojam muslimanstva je svakom Vlahu dio Sarajeva Vratnik.
Onaj vic kad se covjek nelagodno osjeca mi smo za razliku od drugih koji su govorili"k'o krmetu u Teheranu",mi smo govorili "k'o krmetu na Vratniku".
Zato ovaj spomi nje Vratnik.
Ti si sa Malte i nije ti daleko da prosetas po muslimanskim mahalama ,pa da onda komentarises.Uzmi GRAS-ov kombi i upoznaj bolje grad u kojem zivis.
Inace pojam muslimanstva je svakom Vlahu dio Sarajeva Vratnik.
Onaj vic kad se covjek nelagodno osjeca mi smo za razliku od drugih koji su govorili"k'o krmetu u Teheranu",mi smo govorili "k'o krmetu na Vratniku".
Zato ovaj spomi nje Vratnik.
Naravno da ih imas po cijelom gradu tj tom turskom dijelu grad ali Vratnik je spomenut jer se zna da i kada je grad bio mjesovit da je Vratnik mozda i najhomogenije naselje u gradu.
Ps nisam sa Malte,na njoj sada zivim odrastao sam na Logavini tacnije ulica Kecina i zivio 18 godina pa mi je Vratnik relativno blizu.Za Soukbunar nisam znao,nisam nikada gore bio jer eto nazalost nisam imao potrebe.
Magribija na Marin Dvoru je neki tip polu drveni polu betonski.
Nije bitno kakve se grade bitno je da se grade
Ps nisam sa Malte,na njoj sada zivim odrastao sam na Logavini tacnije ulica Kecina i zivio 18 godina pa mi je Vratnik relativno blizu.Za Soukbunar nisam znao,nisam nikada gore bio jer eto nazalost nisam imao potrebe.
Magribija na Marin Dvoru je neki tip polu drveni polu betonski.
Nije bitno kakve se grade bitno je da se grade
U turskom dijelu grada zive Turci i napravili su puno dzamija da turkuju i dzamijaju kako je Dobrica Cosic volio da pise u mladim danima.
Osim Vratnika i sva padinska naselja u Starom Gradu su bila kompaktna .U njima je zivilo preko 95 i vise % Turaka i tu je bilo puno dzamija.
Magribija je 100% zidana samo je sofe drveno.
Osim Vratnika i sva padinska naselja u Starom Gradu su bila kompaktna .U njima je zivilo preko 95 i vise % Turaka i tu je bilo puno dzamija.
E vidis nisam stvarno znao za Magribiju hvala na informaciji.Jakub je napisao/la:U turskom dijelu grada zive Turci i napravili su puno dzamija da turkuju i dzamijaju kako je Dobrica Cosic volio da pise u mladim danima.
Ovo za Turke evo ispravke vidim da ti smeta,Osmanlijski stil gradnje,sta ima tu lose ako su Turci gradili,valjda smo mi prijateljski narodi,tj bar smo sa nase strane za njih ne znam.
Nikad nisam cuo da je iko ikad stari dio grada Sarajeva zvao "turski" osim Vlahadije.
Ti si jedini Bosnjak Sarajlija na cijelom svijetu koji taj dio zove "turski".Nikad nisam cuo da neko kaze "Hajdemo u turski dio!"
Jack kaze da te vrijedjam ,nije istina !Ja samo NIKAD nisam cuo ni vidio nekog muslimana da se ovako izrazava.Ti jednostavno govoris i pises kako si odgojen i to je to.
Kad budem dolazio kuci ,upoznat cemo se(ako nemas nista protiv),a ja sam ti odmah u komsiluku preko Miljacke u A.B.Simica.
Ti si jedini Bosnjak Sarajlija na cijelom svijetu koji taj dio zove "turski".Nikad nisam cuo da neko kaze "Hajdemo u turski dio!"
Jack kaze da te vrijedjam ,nije istina !Ja samo NIKAD nisam cuo ni vidio nekog muslimana da se ovako izrazava.Ti jednostavno govoris i pises kako si odgojen i to je to.
Kad budem dolazio kuci ,upoznat cemo se(ako nemas nista protiv),a ja sam ti odmah u komsiluku preko Miljacke u A.B.Simica.
Nema problema da se upoznamo,osim onog sukoba tj i nije sukob 24% i 33% i nismo imali nesuglasica.Zar neJakub je napisao/la:Nikad nisam cuo da je iko ikad stari dio grada Sarajeva zvao "turski" osim Vlahadije.
Pa naravno da je turski,Osmanlije ili ti ga Turci ga gradili,Centar grada je austrijski jer ga je Austro-Ugarska monarhija izgradila,Novo Sarajevo je uz Novi Grad je komunisticki,sve ostalo sto se gradi sada je modernisticki.
Kako drugacije osloviti dio grada mislim arhitektonski,naravno da ga vlaska gamad tako zove iz drugih razloga tj kompleksa a naravno da je to dio grada bosnjacki,jer su vise oni Turci genima nego mi(dokazano).
Ne vrijedjas me,ja se bar nisam uvrijedio,vodimo normalnu konverzaciju,ja sam prosli put malo bezobrazan bio ti ovaj put ali to je tako kod ljudskih odnosa.
Samo jos ovo da kazem,ne brini za odgoj,moji su isli u dzamije kada se vecina udbasa gadila na to,ali evo ako objasnio sam ti odmah sto sam rekao turski,Ilidzu su Rimljani napravili tj onaj dio tamo ko vrela Bosne ali to ne znaci da tamo Rimljani zive ili da je njihovo zemljiste ili da je SG turski sve je to bosnjacko ali ga nismo mi izgradili.Valjda ti je jasno iako je malo konfuzno napisano
Postoji nesto sto se zove ''Bosanski stil'' to ti je i Vancas ustanovio, poznati arhitetka u Bosanskim dzamijama, koji se samo kod nas moze naci.Istina, dzamije i jesu Osmanske, ali to je bila aglomeracija vise etnickih zajednica.Takodjer se zna da su Turci posudili poeziju od Rumija, uzeli malo od nas.Pa, skoro svaki sultan poslije 16 stoljeca bio je ''mjesan''
Sto se tice drvenih dzamija, to je takodjer i nas prepoznatljiv Bosanski stil
Jarane bez uvrede, ali idi na Grbavicu danas.Ili neka naselja, pa vidis dzamije koje lice vise na crkve nego na dzamije
Taj Bosanski stil se je i dalje sirio jos za Otomana, pa pogledaj i staru drvenu dzamiju u Teocaku, i jos nekim mjestima tipa Vranduk kraj Zenice
I pogledaj sad dzamije u Magrebu znaci Sjever Afrike, vidjet ces skroz drugaciji stil, nego sto se kod nas bastini
Jarane bez uvrede, ali idi na Grbavicu danas.Ili neka naselja, pa vidis dzamije koje lice vise na crkve nego na dzamije
Taj Bosanski stil se je i dalje sirio jos za Otomana, pa pogledaj i staru drvenu dzamiju u Teocaku, i jos nekim mjestima tipa Vranduk kraj Zenice
I pogledaj sad dzamije u Magrebu znaci Sjever Afrike, vidjet ces skroz drugaciji stil, nego sto se kod nas bastini
Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin
Pogledaj i dzamiju u Kini pa ces vidjeti jos vecu razliku...Jack je napisao/la:Postoji nesto sto se zove ''Bosanski stil'' to ti je i Vancas ustanovio, poznati arhitetka u Bosanskim dzamijama, koji se samo kod nas moze naci.Istina, dzamije i jesu Osmanske, ali to je bila aglomeracija vise etnickih zajednica.Takodjer se zna da su Turci posudili poeziju od Rumija, uzeli malo od nas.Pa, skoro svaki sultan poslije 16 stoljeca bio je ''mjesan''
Bosna Bosnjacima!
Sjenica - Podsjeca me na Romaniju. I Romanija je ovako "ravna". Prvo se penjes, penjes ali na vrhu je jako lijepo i nije brdovito.

Biće onako kako Bošnjaci odluče
-
BosniaUser
- Član
ZV Keli je napisao/la:Takav stil gradnje je opstao jos samo na Vratniku,naselju u Starom Gradu u Sarajevu dok su sve ostale betonske.
Ovakvih drvenih dzamija je puna Bosna..nije ovo dzaba prepoznatljiv bosanski stil gradnje dzamija....koliko znam najpoznatije dzamije ovog stila nalaze se u Kraljevoj Sutjesci,Karicima kod Varesa,Tuzla,Buzimska stara dzamija,a u jajackom kraju sve su dzamije bile takve izuzev dzamija Esma sultanije,te Bajazitove dzamije u Vincu i Psenicke dzamije....pa cak i danas poslije rata izgradjene su dzamije u bosanskom stilu u Ipoti(koja nikad prije nije postojala) i Biokovini ...
U sarajevu cak stalnom modernizacijom i necim novim cak i pomalo unistavaju te stare dzamije
Sad se u Vreocima, mjestu kod Sarajeva gradi drvena džamija. 
Nisam ponosan na ove rijeci koeje cu reci ali su mi mnogo ljepse i toplije drvene dzamije...amkos je napisao/la:Sad se u Vreocima, mjestu kod Sarajeva gradi drvena džamija.