☑ Pravila foruma i savjeti

Mostar demografska mapa

ABen
Član

Re: Mostar demografska mapa

Post Postao/la ABen » 01 dec 2014 03:06

Bosnjacima Mostara je vazno da se povezu sa Konjicem i Jablanicom, da izmedju njih nemas ustaskih/cetnickih naselja. Pokupujte sva naslja i drzte sve puteve i brda i ne morate se bojati mraka. Povezanost sa Konjicom moze Mostaru i Jablanici osigurati stabilnost i odrzivost. Bez Konjica ste jedni i drugi u enklavi.

Mostar je uvijek bio centar za Bosnjake Hercegovine, tako ce i ostati. Primite sve Bosnjake koji dodju iz Hercegovine u Mostar, jer u slucaju sukoba, a bit ce ga, imat ce te manpower.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 01 dec 2014 04:38

ABen je napisao/la:Bosnjacima Mostara je vazno da se povezu sa Konjicem i Jablanicom, da izmedju njih nemas ustaskih/cetnickih naselja. Pokupujte sva naslja i drzte sve puteve i brda i ne morate se bojati mraka. Povezanost sa Konjicom moze Mostaru i Jablanici osigurati stabilnost i odrzivost. Bez Konjica ste jedni i drugi u enklavi.

Mostar je uvijek bio centar za Bosnjake Hercegovine, tako ce i ostati. Primite sve Bosnjake koji dodju iz Hercegovine u Mostar, jer u slucaju sukoba, a bit ce ga, imat ce te manpower.
Trenutno, ono sto pokusavaju skutori je ekonomsko poklapanje Mostara. Istocni Mostar je jako los ekonomski gledano. Kako je Istocna strana porusena a skutori nisu imali sta popravljat tamo poslije rata, oni su samo ulagali u razvoj dok je ova strana morala razvijati stambene objekte i tako je bez ikakve stvarne ekonomije.

Da nije dijaspore oni bi to davno poklopili (to jest pokupovali) nego raja iz Svedske, Norveske i Amerike kupuju sve nekretnine na marketu. Davno bi oni kupili sve ovamo. Ono sto treba je ulagati u Istocni dio grada da se izgradi kakva takva ekonomija i zaposle ljudi. Zato su ulaganja kao ono od IZa tako bitno.
Samo BiH.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 01 dec 2014 21:56

Islamska zajednica u Mostaru je prilicno defetisticka.Citam clanak jedan o Zeljusi.Bila jedna porodica Zvonica u selu.Danas ima nesto malo vise Muslimana.Niti jedna rijec o cinjenici da izmedju 1550-1800.Zeljusa je bila Bosnjacko selo.Da prvi vlasi iz Crne Gore dolaze u Hodbinu i ono sto se pise Zeljusa.Tek krajem 18 stoljeca ovdje.Da bi za nepunih 100 godina poklopili oba naselja.Isto i za Kosor.Gdje su begovi rasprodali Donji Kosor Vlaskim zenama jer su dobro mrdali guzicu a oni se rakijom opijali.Najbolji primjer i to najbolji primjer jedne takve politike je Mostar

Ovaj grad je 1840 godine imao 400 katolika.Vecina u danasnjem Zahumu.Sad dijelu grada.Od tog broja.Niko nije znao da postoji Hrvatsko ime.Svi Srbi su bili ili Grci ili Ermeni,pa su odjednom postali Srbi posebno tamo tih godina.Danas,nije vazno sta i kako,nego kako izmjeniti svijest naroda.Natalitet je kljucna cinjenica.Presudna da li ce Bosnjaci prezivjeti.Uticaj komunizma ali i pricno slab natalitet Bosnjaka Mostara.Imala je veoma losu sliku za Bosnjake Mostara,posebno zadnjih par godina.Vidjet ces da su katolici pozitivni a mi negativni.I to je slika koja nama sad ne odgovara.Ocito u Islamskoj zajednici ne rade na tome,ili ne shvacaju kakav impakt povecanje nataliteta.Pro-natalitetna politika u Mostaru bi mogla da ima za Bosnjake.Pa,prije 10 godina je Rusija bila u tolikoj banani.Nisam ni ja vjerovao da je moguce da se podignu.Ali evo.Skoro pa imaju ove godine pozitivan natalitet,nakon 20 godina negativnog prirodnog pristaja,tj visoke smrtnost.Sta mislis,da svi dzemati pocnu da pricaju dzematlijama umjesto sudnjeg dana,kabura.Znacaj ovozemaljskog zivota.Znacaj nataliteta.Pro-natalitetnu politiku Bosnjacke zajednice.Sta mislis da svaka hutba umjesto o donaciji za novu dzamiju.Krene o natalitetu,porodici,porodicnim vrijednostima.

Pa ja bih bio siguran da bi se ustashe sasrale onda.Realno,oni sad gaje nadu jer imaju velika naselja oko Mostara.A najveci polet im dajemo samo mi.Zapravo Bosnjaci Mostara,jer imaju negativan prirodan prirastaj.To ce samo osokoliti takozvane Hrvate.I onda,zna se sta

Mostar je kljucna opcina,ali vjerujem da ako se Islamska zajednica ne ukljuci direktno u ovo sto sam pricao prije 10 godina i sto pricam danas.Tamo neke 2020 godine.Bit ce pocetak kraja za Bosnjake Mostara

Titanik pocinje da tone.Covjek umire.A nasa politika gdje se ne cijeni vise natalitet,imat ce teske i posebno negativne posljedice.Ne brinem se ja za Dreznicu jer dole su ljudi uvijek bili spremni.I za vrijeme Komunizma.Nego za Mostar,Blagaj i Bijelo Polje.Ustasha ce rado dati Dreznicki kraj da ima ljetpote Blagaja i Mostara,samo za sebe.I Posebno da ima cijeli stari grad.Sto sad vec nazalost dijelom i imaju.Sve vise turistickih radnika na nasoj strani su ''Hrvati'' i mi sami stvaramo sebi jos veci problem.Ali,ovo je mali forum,ja nisam politicar i ja bih rado volio da ovaj forum ima 10 puta vise clanova.Jer uvjeren sam da bi me neko i poslusao onda.Ovo sad sto pricam je samo ''pisanje uz vjetar''
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

The BEN10
Član

Post Postao/la The BEN10 » 02 dec 2014 03:42

Čemu sad tako negativan stav Jack - pa ti si poznat po tome što ovdje drži pozitivu.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 02 dec 2014 06:31

Ona akcija za Podrinje i natalitet se treba preslikati u sve krajeve gdje je to potrebno, posebno krajeve od ključnog značaja tipa Mostar, Brčko, Srebrenica, Stolac itd.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 02 dec 2014 16:32

Od 109 '' Hrvatskih naselja'' takozvane Federacije.Njih 73 se nalaze na podrucju danasnjeg Livanjskog,Mostarskog kantona i Skutorije.Oni nemaju jaku sirinu po Bosni.Jedino tu i tamo oko Viteza imaju nesto malo vise sela.No,kao sto sam rekao.Oko Mostara,vec imas sirinu.Ne samo jako homogeno zaledje,nego i kompaktna,dobro naseljena mjesta.

Gledaj.Nece niko u 2020 godini reci.Ja idem u tamo neko katolicko selo Kreseva s 200 tinjak katolika.Da zivim u nekom brdsko-planinskom zabacenom selu.Kod nas agrar vise nije na cijeni kao nekad.Dok je stocarstvo i agrar bilo vazno.Zijemlje su imale osnovnu skolu.Selo je imalo preko 1000 stanovnika.A pogledaj to selo danas?Na sta je spalo.Medjugorje i taj dio imaju turizam,pare se pumpaju.Hrvatska je ulagala znatno vise i sam projekt Mostarskog ''sveucilista''.Pomaze Hrvatska,tako da vam je svima jasno,kakve su namjere.Meni rece ovaj forumas prije.Sto si tako negativan?

Gledaj.Zvanicno Sarajevo je vas prodalo.Dilovi takozvanih ''Bosnjackih'' stranaka od Sda do Sdp koji se zalazu za ovo i ono a ne rade nista konkretivno,do raznoraznih ljudi koji su prije rata obijali kuce i stanove pa se obogatili u ratu i zive negdje daleko.Dovelo je i do kolapsa privrede

Pogledaj Konjic?Most napravljen srusen u 2 svjetskom ratu.Igman dobro posluje.Napravljen most preko Neretvice.Pogledaj nas dio Mostara

Ne smijes da napravis zgradu bez ustaske dozvole.A ono sto se pravi su studentski domovi.Za takve domove i potencijal tih domova.Moras da napravis industriju.Da ima student sansu i da se zaposli u tom istom Mostaru.Ako se to ne desi.Ti nazovi ''domovi'' samo sluze da neko obrne dosta para u svoj dzep.I takvih studenata ce biti znatno manje.I svake godine jos manje.Neki se dive takvim domovina,ali ne ja.Za potpuni razvoj,potrebno je ulaganje u privredu.Od Hepok Mostara.Koji bi kad bi se vratio na stare staze slave.Mogao da zaposli haman sve Bosnjake Bijelog Polja kroz svoje vinograde.Ali i dosta Blagaja.Do razvoja Podvelezja,Blagaja.I sto vise firmi u Mostaru.Kako taj nazovi nas dio Mostara i nema stambenih jedinica puno.Mislio sam na zgrade.Ima samo ona zgrada na Zaliku i to je to

Iako mi se gadi reci ovo.Nama treba sto vise nebodera.Pa,makar 10 nebodera u Mostaru.Ne slazem se s konceptom tih istih nebodera i ono na Stupu mi se gadi.Ali moramo pokusati da krenemo.Makar od Sjevernog Logora

Ustashe ce nas napasti u Mostaru.Njihov broj je sve manji i manji.Sta mislis kad ustasha rodjen 2000 skopca.Tamo neke 2030 godine.Da broj katolika je nebitan,nevazan.Da onih par hiljada katolika Tuzle i Sarajeva mogu da se izjasne kao Marsovcima ako zele.I kad krenu na sve ili nista za Mostar.Onda treba se postaviti pitanje

Da li Bosnjaci imaju kakav plan ili nemaju.Ustashama se zuri.Gledao sam novu trasu autoputa Banja Luka-Gradiska.Ne prolazi kroz nijedno nase naselje.Stara cesta je prolazila kroz par nasih sela i ta sela su se razvijala.Ako se napravi autocesta Sarajevo-Mostar.Taj kraj ce biti cestovno povezan.A naselja uz autocestu posebno blize Mostaru ce se razvijati.U tu nema dileme za mene.Sad jedino je pitanje.Kad ce nas napasti.Ustashe znaju ako se Mostar sredi kao Konjic.A pricali su da je Konjic bijedna Turska kasaba koja nestaje.A evo jos malo.Povezan s Sarajevom.Ako se napravi autocesta,ako se poredi na natalitetu.Ako se jos vise stvari uradi.Imamo sanse

Ja sam realno pozitivan.Imamo fore do 2020 da i dijaspora Bosnjacka Mostara ali i vi svi.Morate da uvazite cinjenice koje vam danas pricam.Poslije 2020 bit ce prekasno.Sad ko ima supe u glavi,slusat ce mene.Ko nema,mislit ce da je ovo sala.A,nije.Prije 2 godine srusen spomenik borcima Armije Bih u Mostaru.Tamo kod vijecnice.Jesu li mozda nasli onog ko je srusio taj isti spomenik?A ako vidis mlacenje Mile Lasica i tu diktaturu,kao i sva radna mjesta koju su takozvani Hrvati uzeli po Mostaru.Mozes misliti ako polude dole

Jedini lijek je propagiranje nataliteta.To se ne moze postici preko dana.Zato sam vam rekao da se to mora uradiit do 2020.Sve poslije tog datuma je lose da ne moze biti losije

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 08 dec 2014 20:30

Sehovina,Topli Dol i Bjelusine su ipak imale Srpsku vecinu
Kao i Vrapcici gdje dozvola za izgradnju dzamije nije bila moguca prije rata
Potoci nekad 100% nase selo,gdje prije 200 tinjak godina doslo zapocinjanje skutora iz unutrasnjosti te iste Skutorije.Pa tek prvi katolik u Mostar dolazi 1820 godine.Prije tog su zaobilazili Mostar u sirokom luku

Sad u ratu imao si samo Podhum preko Bulevara s nasom vecinom.Poznat po Dervis Pasinoj dzamiji.Interesantan i dan-danas najvise Otomanski dio takozvanog ''Zapadnog '' Mostara.Pa su morali da natakare onaj 100 metara toranj tamo

Pozicija Bosnjaka je bila da na podrucju Zalika bilo je najvise Rvata.Krscani su i tamo bili vecina+ Vojarna Tihomir Misic.Prica se kako je cijeli Istocni dio Mostara bio nasa,ali to nije istina.Luka.Tekija.Tepa,Brankovac i to je to.Uz naravno Mahalu Donju i Cernicu,te Ricinu

Jedina homogena zona na tom podrucju je bilo Podvelezje kod Bosnjaka.U Bijelom Polju bilo je najvise Srba.Mostar je bio izmjesan grad.I ne samo to.Nego su Srbi najvise popalili Istocni dio grada.Kad je rat krenuo gore imao si homogen zapadni Mostar,gdje Bosnjaci realno nisu mogli nista da urade

Ovaj portal postoji od Oktobra 2009 godine.Forum od Oktobra 2012.Bio je drugi forum,ali on je pukao.Interesantno je da prvu demografsku analizu znaci prije 5 godina.Napisao sam bas za Mostar

http://www.bosanskehistorije.com/geogra ... cine-danas

I dan-danas se slazem s ovim sto sam napisao prije 5 godina

Iako se ne slazem s masakrom u Grabovici sto i jeste zlocin.Posebno jer je pobijeno staracko katolicko stanovnistvo gore.Morate biti jasni.Europi nije stalo do Bosnjaka na ovim prostorima.Neko ko je nijemo gledao ubistva na hiljade Bosnjaka Zvornika,Foce ili Srebrenice.Gdje svakog dana palo po vise glava i to je bio ''dobar '' dan.Onda ti je sve jasno.Na podrucju Mostara bilo je cirka 45 000 Bosnjaka.Ustashe bi uradile ono sto su uradile u Prozoru ili jos gore.Vidi Ljubuski.Prije 100 godina.Napredna bogata Muslimanska kasaba.Danas tamo neki Rvatski grad gdje stari grad pokusavaju da prodaju kao ''Hrvatsko'' blago ili sta li vec

Na samom sjeveru imao si

Jasenjane koje su odvajale Dreznicki kraj.Vecinski Bosnjacki.Poznati lovci.Brigada Dreznicka prva formirana na podrucju Mostara.Prvo su se rijesili cetnika,pa na kraju i ustasha.Dreznicki kraj cisto Bosnjacki homogeno.Nase novo Posusje

Onda si imao pravi buckuris naselja u Bijelom Polju

Podgorani i Humilisani Bosnjacki.Iako Humilisani su imali fin broj Srba
Prigradjani,Zeljusa i Vrapcici Srpski
Potoci i Kutilivac Hrvatski
Iako neki i Vojno ubrajaju kao Hrvatsko

3 Hrvatska,2 Bosnjacka i 3 Srpska.Ili 2/8 naselja prije rata Bijelog Polja su bila Bosnjacka
Danas Potoci,Kutilivac,Prigradjani i Vrapcici su Bosnjacka naselja.To je 6/8.Na lijevoj obali Neretve bez Vojna.Jedino Zeljusa nije Bosnjacko naselje.A,pitanje je i par godina.Kad ce i to biti nase.Ipak na popisu 1991.Situacija je bila takva da su Bosnjaci imali 1/4 Bijelog Polja.I nista vise od tog

Rekao sam kakav je buckuris bio u samom gradu Mostaru,s selektivnim naseljima.

Sad skopcaj da je Armija Bih u ratu izgubila:
Rastane u Augustu 1993

Pritom uzela Vrapcice i Potoke.
Zalik,Sjeverni Logor s kasarnom
Ovladala hidrolektranama Grabovicom,Salakovcem i He Mostar
Nesrecni Orucevic je prodao ili predao He Mostar,zajedno s dijelom aerodroma Mostar Ustashama

To je isto kao da su ti nakon rata Hrvati dali hotel Ero ili hotel Mostar i predali na upravu Bosnjacima.Nidje veze

Vase je.I ovo mislim na dijasporu Bosnjaka.Da se niposto ne dozvoli izgradnja kljuc u ruke ili takvo sta.Imas i takvo sta.Na podrucju Sjevernog Logora.I da se vidi.Kako dijaspora moze da pomogne odrzivom razvoju Bosnjaka Podveleskog platooa.Koje je uglavnom sad raseljeno.Te Bijelog Polja.Isto i za grad.Ulaganje u nas dio mora da bude znatno vece od onog sto sad imamo.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 09 dec 2014 12:02

Danas napadnuti Bosnjacki ucenici u Mostaru.Prije teroristickim cinom.Napadac nikad uhvacen.Srusen spomenik borcima Armije Bih.Ima 2 godine.Na najprometnijem dijelu Mostara.Bulevaru.Gdje je bio spomenik.Napadaca nikad nisu uhvatili.Mozes misliti

Ovaj zadnji napad.Samo mi daje teoriju sto vrijeme bude prolazilo.Ti napadi ce biti sve gori i gori.Posebno u Mostaru

atmel
Član

Post Postao/la atmel » 01 jan 2015 10:44

Pozdrav svima, novi sam ovdje. Dugo pratim demografsku sliku BiH, pa sam se konačno odlučio, da prijavim.
Što se tiče samoga Mostara zanima me kako komentarišete pobjedu naših stranaka u samom Mostaru i HNK. Dali je to pokazatelj, da smo mi možda čak i većina u Mostaru. Procentualno ako prebrojimo naše glasače mi u Mostaru prelazimo 50 posto.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 01 jan 2015 16:09

Manja izlaznost Hrvata

Sto se tice Mostara.Uvjeren sam da apsolutnu vecinu stanovnistva cine Hrvati

Cine preko 50% zivorodjenih i 50%+ Osnovaca

Ove skolske godine je cirka 47,5-48% Prvacica Bosnjaka,Srba i Roma na podrucju opcine Mostar.Ostatak su oni.Pozitivno je da oni ni blizu nisu totalne dominacije.Kao 60% ucenika osnovnih skola.Sto bi bilo samo dodatno gore za nas jer bi im dalo daleko vece samopouzdanje u svim organima vlasti.

Ipak mi danas imamo homogenije podrucje Mostara i mnoga naselja koja nisu imala Bosnjacku vecinu na popisu 1991:Vrapcici.Prigradjani.Kosor,Malo Polje,Potoci i Kutilivac.Imat ce Bosnjacku vecinu.Imamo znaci fakticki jednu jaku homogenu teritoriju od cirka 850 km2 s samo jednim Nebosnjackim naseljem(Zeljusom).Ali i to naselje ima danas daleko vise od 20 Bosnjaka,koliko ih je bilo na popisu iz 1991 godine.Mozda da smo uzeli Zeljusu ili naselili makar jos 10 porodica dole.Bilo bi daleko bolje,ali sta se moze

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 02 jan 2015 03:34

Uz manju izlaznost Hrvata ima još par stvari:
1) mnogo veći broj Bošnjaka Mostara iz dijaspore koji su se registrovali za izbore i koji su glasali. Znam da su mnogi iz par stranaka iz Mostara uočili ovaj broj i nekoliko mjeseci pred izbore.
2) Također čuo sam od par ljudi iz Mostara da je doseljavanje u Istočni dio grada od strane starijih ljudi (dijaspora) očito, ali zato usprkos tom doseljavanju ipak nema mnogo đaka u školama.
3) još uvijek nepoznat broj Hrvata iz Mostara koji su u zadnjih 12 mjeseci svoju putovnicu iskoristili za odlazak u EU. A prvi val te vrste emigranata tradicionalno uvijek prvo zahvata mlade ne vjenčane ljude, što objašnjava zašto čak i Škutori o njima pričaju a statistike osnovnih škola i živorođenih ih još ne prikazuju.
Zadnja izmjena: BosnjackaHercegovina, dana/u 02 jan 2015 10:11, ukupno mijenjano 1 put.
Samo BiH.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 02 jan 2015 07:54

Jos da je neko onim novopecenim Mostarcima iz Ortijesa objasnio da je selo u zaravni,siba vjetar non-stop,ima veoma malo plodne povrsine a vinograda nimalo.Gledao sam kako su se skucili tamo kao sardine.Natrpali kucu do kuce na najgorim podrucjima.Zitomislic i Ortijes.Namjeravali su oni i da produze gdje je bolja zemlja u Gnojnice,ali nije islo

I do 80-90% vinograda Mostara,kao i poljuprivredne povrsine je u nasim rukama.Ovo sve sto valja tipa Jasenica,.To je nekad bilo nase,ali dobro.Malo je toga.Mostarska dijaspora itekako moze da pomaze.Od kupovanja nekretnina tamo gdje bi se moglo racunati:Hodbina posebno.Grad.Do preuzimanja firmi

Sto se tice Mostara.Da nasa vlada nije spasavala etnicki ocisceni Aluminijum koliko puta do sad.Bilo bi njih daleko manje.

atmel
Član

Post Postao/la atmel » 03 jan 2015 08:15

Neznam gdje crpe toliki optimizam na skutorskim portalima ako je na desnoj obali popisano 63500 građana od toga 10000 nehrvata. Dok lijeva obala ima 47800 popisanih građana i samo 2000 popisanih nisu Bošnjaci.
Po ovim podacima su u prednosti maksimalno za 3000.

atmel
Član

Post Postao/la atmel » 03 jan 2015 08:35

Još jedno pitanje.
Čiji su ono dole vinogradi izmedju aerodroma i naselja Kosor i sa druge strane izmedju Gnojnica i aerodroma.

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 03 jan 2015 08:36

atmel je napisao/la:Neznam gdje crpe toliki optimizam na skutorskim portalima ako je na desnoj obali popisano 63500 građana od toga 10000 nehrvata. Dok lijeva obala ima 47800 popisanih građana i samo 2000 popisanih nisu Bošnjaci.
Po ovim podacima su u prednosti maksimalno za 3000.
Napuhavaju podatke,pusti ih kraju.Nema sanse da Hrvata ima 60.000,maksimum im 50.000,a to nije mala razlika.Popisali su i oni dijasporu samo nesto malo manje od nas.
Bosna Bosnjacima!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 03 jan 2015 14:18

Ono su nasi vinogradi.Gnojnicki.Cijelo vrijeme je to drzala Armija Bih

Bez Potoka i dijela grada Mostara.Popisano je znaci 20 451 osoba
Kako je vise od 2/3 populaciono sela Potoka.Cirka 2100 od 2900 stanovnika danasnjeg sela Potoci.Bilo pod kontrolom Armije Bih.Znac cirka 75% populaciono selo
Sami Potoci imaju 1485 redovnih biraca u onom dijelu sto je drzala Armija Bih.Izbori 2010 godine
I 512 biraca u dijelu sto je drzao Hvo.Tako populacioni omjer 3/4-1/4 Bosnjaci-Hrvatski dio Potoka populaciono.Sasvim je realan

Tamo je popisano 2400 tinjak,rekao bih da cirka 1800 je ovdje u onom dijelu sto je istocna obala

To je 22 250 osoba.I na istoku da li je popisano 25 000 osoba.Mislim na sam grad

Kako istocni dio grada je imao 19 400 redovnih biraca.Izbori 2010.Dodaj maloljetne.Dodaj Mostarsku dijasporu? Kao i cinjenicu da najveci dio danasnje centralne zone Mostara.Sa 1912 biraca 2010 godine.Drzala je Armija Bih.Sasvim je moguce da je popisano 48 000 na istoku Mostara

Ostaje ti cirka 65 000 na zapadu

Od tog broja trebas odbiti
Gubavicu,dobar dio Hodbine, ima i Bosnjaka po Jasenici
Imas i nesto po Rodocu i Rastanima

Gdje ti je grad.Znaci sasvim realno

Hrvata popisano 56 000
Bosnjaka 50 000
Srba i ostalih do 7000

Sad.Ne vjerujem da je broj Hrvata 60 000.Sto ce i sam popis reci

atmel
Član

Post Postao/la atmel » 03 jan 2015 16:11

Jack je napisao/la:Ono su nasi vinogradi.Gnojnicki.Cijelo vrijeme je to drzala Armija Bih
Hvala na odgovoru.

kenan
Član

Post Postao/la kenan » 03 jan 2015 20:05

ima li ikakvih naznaka da se ovdje smanjuje razlika u broju prvacica hrvata i bosnjaka, jeli oni biljeze rast ili im se nasi priblizavaju, znam da je nakon rata, nesto vise se radjalo nase djece, sad vidim da oni konstantno upisuju veci broj djece, mislim da imamo slabu strategiju dole, po meni bi valjalo dole naseliti nesto sandzaklija ako nista, na potez vrapcici - bijelo polje, zatim mostar ucinit glavnim gradom federacije, i prebacit institucije, mislim da bi time naselio se odredjeni dio bosnjaka u mostar, koji bi tu uzeo neke kuce i nastavio zivjeti, i uz hotel ruzu da je napravit neke jos dvije srednje jake firme koje bi zaposlile odredjeni broj ljudi, mislim da bi nakon toga pitanje stolnog grada bilo rjeseno jer oni vise nemaju odakle da nasele ljude dole. i potrebno je ondje gdje se u sjevernom pravi most napravit par stambenih jedinica i naselit nase ljude, jer oni ga i prave da bi pokusali preuzeti sjeverni logor, i izolovat istocnu stranu, sreca je pa nas se boje i da je zalik blizu, tamo zive malo problematicniji likovi pa se pasaju uzimat stanove kod nas, akbd uz par pametnih poteza lako ih mozemo eliminisat iz mostara zauvijek... jako mi je zao sto velez nije napravio stadion u sjeverom kakav pravi u vrapcicima i sebe smjesta u prigradsko mjesto, tim stadionom i onim ljudima koji bi dolazili tu, pitanje njihovog prelaska na istocni dio zauvijek bi bilo rijeseno...

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 03 jan 2015 20:26

Kenane.I ti si bas napisao ovo.Odvoji se recenica malo.Ne ovako sve spojeno.Treba da se snadjem

Njihov broj je prenapuhan.To oni zele namjerno da urade.Povecaju njihov broj abnormalno i smanje nas.Razlog?

Pa ako kazu da cine samo 52% osnovaca i prvacica u Mostaru?To je prilicno los uspjeh.Posebno jer nema bas puno katolika u Konjicu a i po Centralnoj Bosni ih je sve manje

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 03 jan 2015 23:01

kenan je napisao/la:ima li ikakvih naznaka da se ovdje smanjuje razlika u broju prvacica hrvata i bosnjaka, jeli oni biljeze rast ili im se nasi priblizavaju, znam da je nakon rata, nesto vise se radjalo nase djece, sad vidim da oni konstantno upisuju veci broj djece, mislim da imamo slabu strategiju dole, po meni bi valjalo dole naseliti nesto sandzaklija ako nista, na potez vrapcici - bijelo polje, zatim mostar ucinit glavnim gradom federacije, i prebacit institucije, mislim da bi time naselio se odredjeni dio bosnjaka u mostar, koji bi tu uzeo neke kuce i nastavio zivjeti, i uz hotel ruzu da je napravit neke jos dvije srednje jake firme koje bi zaposlile odredjeni broj ljudi, mislim da bi nakon toga pitanje stolnog grada bilo rjeseno jer oni vise nemaju odakle da nasele ljude dole. i potrebno je ondje gdje se u sjevernom pravi most napravit par stambenih jedinica i naselit nase ljude, jer oni ga i prave da bi pokusali preuzeti sjeverni logor, i izolovat istocnu stranu, sreca je pa nas se boje i da je zalik blizu, tamo zive malo problematicniji likovi pa se pasaju uzimat stanove kod nas, akbd uz par pametnih poteza lako ih mozemo eliminisat iz mostara zauvijek... jako mi je zao sto velez nije napravio stadion u sjeverom kakav pravi u vrapcicima i sebe smjesta u prigradsko mjesto, tim stadionom i onim ljudima koji bi dolazili tu, pitanje njihovog prelaska na istocni dio zauvijek bi bilo rijeseno...
Kenane,

Slažem se ama baš u svemu što si rekao.
Što se tiče njihovog prelaska u Zalik, dva degeneka bi sve to lijepo riješila. Oni se i tako i tako prave glupi povodom miniranja spomenika na Bulevaru.
Samo BiH.

Odgovorite