Federalni zavod za statistiku objavio je podatak koji nikada nismo vidjeli. Prosječna plaća za 8. mjesec 2018. godine rasla je iznad 900 maraka. Na drugoj strani, stopa onih na rubu egzistencije i dalje je ista. Kako je raslo, a narod se pati, pitali smo i građane i stručnjake. Bit će da su visinu prosječne plaće dizali oni koji se za dohodak ne bore na tržištu, nego žive od doprinosa, budžeta ili rade za sektore koji su najčešće najveći dužnici.
Ekonomija Bosne i Hercegovine
Re: Ekonomija BIH
g0mufGyFxGk
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... e+sirovineBiH sve više izvozi gotove proizvode, a sve manje sirovine
BiH je sve manje sirovinska baza regije i svijeta, a sve više se na tržištima mogu naći finalni proizvodi sa oznakom "Made in BiH", kazao je u izjavi za Faktor Enes Ališković, direktor Agencije za promociju izvoza u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.
U prvih petnaestak godina poslije rata na prvim mjestima liste proizvoda koje najviše izvozimo uglavnom su bile sirovine i robe niskog stepena obrade, odnosno takozvani poluproiozvodi. Tako su na ovoj listi dominirali drveni trupci, aluminij, željezo, kao i električna energija. Međutim, u posljednjih nekoliko godina stanje se bitno mijenja u korist proizvoda sa visokim stepenom obrade, odnosno finalnih proizvoda.
- To se posebno odnosi na udio namještaja kao finalnog proizvoda u izvozu drvne industrije. Osim namještaja povećava se i udio proizvoda iz oblasti metalske i mašinske industrije, koji spadaju u finalne proizvode, a to se posebno odnosi na autodijelove i određene mašine. Također, u ovu gripu spadaju i proizvodi namjenske industrije, koji bilježe znatan rast izvoza iz godine u godinu. Finalni proizvodi koji ostvaruju pozitivan pomak u izvozu su i iz oblasti proizvodnje lijekova, dok je prehrambeni sektor jedna od "boljki" jer uvozimo veliki broj proizvoda koje i sami proizvodimo. Međutim, i u ovom sektoru dolazi do povećanja izvoza određenih roba, posebno konditorskih i mliječnih proizvoda, kazao je Ališković i dodao kako je stopa rasta izvoza finalnih proizvoda otprilike jednaka stopi rasta ukupnog izvoza i iznosi oko 10 posto na godišnjem nivou.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant
https://rtvtk.ba/novo-iz-mlina-i-pekare ... ono-hljeb/
Ne znam samo koji je najveci mlin u Bosni onda.Nisam znao da je ovo drugi mlin u Bosni.Uvijek nesto novo saznam.Ovo je neka nova vrsta kruha
Ne znam samo koji je najveci mlin u Bosni onda.Nisam znao da je ovo drugi mlin u Bosni.Uvijek nesto novo saznam.Ovo je neka nova vrsta kruha
Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/eko ... evu-401487
Opet ako neko sazna koji je najveci mlin u Bosni.Nesto me plaho zanima
Evo novi produkti Pekare Ljubace uskoro dolaze u Sarajevo.Trenutno plasiraju proizvode samo u Zenickom i Tuzlanskom kantonu,ali evo uskoro i u Sarajevu za par dana.A pretpostavljam onda ce u ostatku Federacije sem Skutorije.Oni nek jedu cigle

Opet ako neko sazna koji je najveci mlin u Bosni.Nesto me plaho zanima
Evo novi produkti Pekare Ljubace uskoro dolaze u Sarajevo.Trenutno plasiraju proizvode samo u Zenickom i Tuzlanskom kantonu,ali evo uskoro i u Sarajevu za par dana.A pretpostavljam onda ce u ostatku Federacije sem Skutorije.Oni nek jedu cigle

Zanima me,ima li koji pokazatelj ekonomske moci gradova BiH?
Da sam iskren.Zanima me Cazin-Bihac?
Imam osjecaj,da je Cazin preskocijo Bihac u biznis poslovanju.100% bar u malim i srednjim firmama.
Milijon firmi u Cazinu i okolini.Radni i snalazljivi ljudi.
Vidi se na gradu a i ljubaznosti ljudima.Bihac svake godine sve vise i vidljivo zaostaje za Cazinom.
Sve sto sam trazio,dobio sam u Cazinu,iako sam vise vezan na Bihac!!
Svaka cast Cazinu i Cazinjanima!
Hmm.Evo nesto sam nasao.Jest da je staro godinu,ali…
https://www.aa.com.tr/ba/ekonomija/priv ... eća/837789
Da sam iskren.Zanima me Cazin-Bihac?
Imam osjecaj,da je Cazin preskocijo Bihac u biznis poslovanju.100% bar u malim i srednjim firmama.
Milijon firmi u Cazinu i okolini.Radni i snalazljivi ljudi.
Vidi se na gradu a i ljubaznosti ljudima.Bihac svake godine sve vise i vidljivo zaostaje za Cazinom.
Sve sto sam trazio,dobio sam u Cazinu,iako sam vise vezan na Bihac!!
Svaka cast Cazinu i Cazinjanima!
Hmm.Evo nesto sam nasao.Jest da je staro godinu,ali…
https://www.aa.com.tr/ba/ekonomija/priv ... eća/837789
Srbo-komunjare nisu dozvolile,da se Cazin razvija!
Nema vise chedi,a komunjare su duboku u 70+
Cazin ce samo jos da raste i razvija se.
Eh,kad bi "prijatelj"Prdenkovic razmisljao o prugi do Bihaca i autoputu koji bi povezao Cazin sa zapadom.
Gdje bi bio kraj?
Nema vise chedi,a komunjare su duboku u 70+
Cazin ce samo jos da raste i razvija se.
Eh,kad bi "prijatelj"Prdenkovic razmisljao o prugi do Bihaca i autoputu koji bi povezao Cazin sa zapadom.
Gdje bi bio kraj?
- Mehmed beg Catic
- Član
http://miruhbosne.com/?p=45286AlmaDerm: Kozmetika iz Kladnja spremna za Dubai
Alma Čamdžić, vlasnica obrta AlmaDerm, posljednjih nekoliko sedmica užurbano priprema proizvode za izvoz u Ujedinjene Arapske Emirate. Svake godine provodi nekoliko mjeseci u Dubaiju, te je jedna od prvih malih porodičnih obrta iz Bosne i Hercegovine koja je uspjela osigurati prostor za prodaju kozmetičkih preparata, krema i sapuna na tržištu Bliskog Istoka.
“Učestvujemo u Global Village okupljanju, koji kreće od 30. oktobra i traje šest mjeseci. Riječ je o jednom od najvećih događaja za turizam i zabavu u tom dijelu svijeta, i predstavlja izuzetnu šansu za prodaju i promociju naših proizvoda”, objašnjava nam Alma.
AlmaDerm je počela sa proizvodnjom sapuna kao mala porodična kompanija, a danas već ima stalnu prodaju u nekoliko gradova širom Bosne i Hercegovine. Proizvodnja raste iz dana u dan, a izazov je odgovoriti na sve zahtjeve tržišta.
“Imamo prodaju naših proizvoda u Sarajevo City Centru i u dvije radnje na Baščaršiji. Radimo i po dvadeset sati dnevno kada je potrebno ispoštovati rokove. Imali smo odličnu saradnju sa USAID/Sweden FARMA II Projektom kroz nabavku opreme, što nam je olakšalo rad i zaokružilo našu proizvodnju. Sada imamo šansu da razmišljamo i o povećanju radne snage. Ali poduzetnicima nije lahko, velike su obaveze pred vama kada želite ići u razvoj i investicije”, dodaje Alma.
“Na našem tržištu se polako etabliramo kao brend kojiem kupci vjeruju. Ipak, potreban je veliki napor i odricanje kako bismo osigurali cijenu koja je pristupačna našim standardima. Nabavka kvalitetne ambalaže i sirovina, kreiranje dobre recepture, osiguranje prostora za prodaju, sve su to stvari koje svakodnevno traže da uložite novac. No, mi idemo dalje i pravimo rezultate. Meni je na početku bilo teško napraviti ime u Sarajevu, kao neko ko dolazi iz Kladnja. Danas pravimo ime u Dubaiju. Samo trebamo istrajati”, pojašnjava Alma.
“Dosta smo napredovali i kroz korištenje društvenih medija i promocije. Nekada promocija pravi trošak, pa izađete što se kaže na nuli, ali se mušterije vraćaju – važno je zadobiti njihovo povjerenje. I kada idemo vani, želimo da predstavimo našu zemlju i osiguramo da naši proizvodi budu mjerna jedinica kvalitete. Zbog svih izazova koje sam prošla, želim poručiti drugim ženama-poduzetnicama da ne odustaju i da prate svoju ideju. Samo uz puno rada i odricanja rezultati mogu doći”, zaključuje Alma.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić
- Mehmed beg Catic
- Član
Interesantno i poucno
U Italiji nije imala posla, pa je u BiH osnovala firmu
„Ja ne razumijem narod koji sjedi u kafani po čitav dan i smiju mi se ako ja vozim viljuškar. Pa ja sam cura i vozim viljuškar i onda? “, ovako svoju priču počinje mlada preduzetnica Monika Macan.
Ona je iz Italije, zajedno sa sestrom, preselila u Bosnu i Hercegovinu. Kako kaže u Italiji nije bilo posla, a iako nisu znale jezik pa im je čak i sporazumijevanje išlo teško, u našoj zemlji prepoznale su perspektivu posla sa prodajom drveta.
Početak nije bio lak no danas je vlasnica preduzeća koje se bavi preradom drveta i iz ničega je napravila svoju firmu, kaže Monika za Dnevnick.com.
“Na početku nisam znala ništa. Polako sam učila a kako su se radnici stalno mijenjali i odlazili, morala sam naučiti čak i da vozim viljuškar. Sada već sama sve tovarim”, kaže Monika.
Za one koji žele da rade nijedan fizički posao nije težak tvrdi Monika, koja bez problema sama cijepa i drva.
“Ko hoće da radi za novac – radit će, ko neće – neće. Posla ima, imaju puno mogućnosti pilane, ima puno i prevoznika što nemaju šofere”, priča Monika.
Njeno radno vrijeme počinje u 7 ujutro, završava u 8 naveče. Mnogo radi ali se ne žali, kaže da je od ničega sebi stvorila firmu. Na to je ponosna.
“Ako se trudiš sve je moguće, ja mogu reći da sam srećna sada”, kaže Monika.
Njena poruka, posebno mladima je, da ako žele da nešto imaju moraju i mnogo da rade, mnogo čega da se odreknu ali i da se ne stide ni jednog poštenog posla.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić
- Mehmed beg Catic
- Član
Ovo za Novi Travnik mi je pravo drago , da smanje uticaj sokackih lanac
Robot traži 54 radnika za novi tržni centar
Domaći trgovinski lanac Robot raspisao je konkurs za prijem 54 radnika za svoj novi objekat koji se uskoro otvara u Brezi.
Traže se prodavači, blagajnici, radnici u skladištu, kuhari, konobari, knjigovođe itd, dakle kompletno osoblje centra.
Robot u Brezi gradi objekat na zemljištu površine 4.670 metara kvadratnih, a zatvoreni poslovni prostor bit će na površini od 2.570 metara kvadratnih. Riječ o o investiciji od oko pet miliona KM.
Robot je u julu otvorio novi tržini centar u Banovićima sa površinom od oko 3.700 m2. To je bio Robotov 27. centar a riječ je također o investiciji od oko 5 miliona KM.
Robot je najavio da će u naredne tri godine otvoriti između 20 i 30 novih centara, zavisno od lokacija koje budu dobili. Osim Banovića i Breze, nedavno su najavili gradnju i u Novom Travniku.
U svakom novom centru planirano je zapošljavanje između 50 i 60 radnika.
Jel se zna ko stoji iza Robota?Mehmed beg Catic je napisao/la:Ovo za Novi Travnik mi je pravo drago , da smanje uticaj sokackih lanac
A.Mittal Zenica danas povecao plate za 6 % za oko 2600 radnika + isplata regresa.
Kamo srece da domaci privatnici prate povecanja...prosjecna plata bi skocila mnogo, samo tako se moze zaustaviti odlazak.
Kamo srece da domaci privatnici prate povecanja...prosjecna plata bi skocila mnogo, samo tako se moze zaustaviti odlazak.
Mislim da neki naš čovjek stoji iza Robota. Ja sam čuo od jednog biznismena u BiH da Robot navodno propada. E sad nije mi jasno kako propadaju kad se šire i otvaraju nove tržne centre, zapošljavaju nove radnike ?!Zmaj je napisao/la:Jel se zna ko stoji iza Robota?Mehmed beg Catic je napisao/la:Ovo za Novi Travnik mi je pravo drago , da smanje uticaj sokackih lanac
Iako će vjerovatno onaj Sarajevo tower kad se završi poklopiti Robot na Socijalnom.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
Selver Oruč. Kontroverzan lik. Relativno nepoznat u javnosti.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...
Sta bi s Aluminijum danas.Nisam nista razumio

Šta će bit?
Uvijek Aluminij vaskrsne negdje oko izbora. Ta dubioza traje već godinama i došla je do 350 miliona.
Sjetite se da je Reuf odletio s ministarskog mjesta radi Aluminija. Tad se raspala koalicija u kojoj je DF popunjavao onaj vakuum do većine.
Jest da djeluje nadrealno ali Vlada će ih opet spašavati. Sad će upumpati milionček, Džindić govori i o reprogramu i finansijskoj konsolidaciji i o novih 23 miliona dok istovremeno Pandza kuka kako aluminij nikad nije bio niži na berzi a struja nikad viša.
Kako znači začepiti rupu? Prosudite sami...
Uvijek Aluminij vaskrsne negdje oko izbora. Ta dubioza traje već godinama i došla je do 350 miliona.
Sjetite se da je Reuf odletio s ministarskog mjesta radi Aluminija. Tad se raspala koalicija u kojoj je DF popunjavao onaj vakuum do većine.
Jest da djeluje nadrealno ali Vlada će ih opet spašavati. Sad će upumpati milionček, Džindić govori i o reprogramu i finansijskoj konsolidaciji i o novih 23 miliona dok istovremeno Pandza kuka kako aluminij nikad nije bio niži na berzi a struja nikad viša.
Kako znači začepiti rupu? Prosudite sami...
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...
Ja koliko sam razumio Vlada FBiH danas donese odluku da pomogne Aluminijumu a jučer HDZ-ovci nisu došli na sjednicu Vijeća ministaraJack je napisao/la:Sta bi s Aluminijum danas.Nisam nista razumio
http://tvsa.ba/hdz-nije-doao-otkazana-p ... 29-174.htm
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Dolaze samo kad im treba nesto.amkos je napisao/la:Ja koliko sam razumio Vlada FBiH danas donese odluku da pomogne Aluminijumu a jučer HDZ-ovci nisu došli na sjednicu Vijeća ministaraJack je napisao/la:Sta bi s Aluminijum danas.Nisam nista razumio![]()
![]()
http://tvsa.ba/hdz-nije-doao-otkazana-p ... 29-174.htm
http://biznis.ba/bih-moze-biti-sljedeca ... aSzk_ILFk0BiH može biti sljedeća destinacija za outsourcing u Evropi
Analize bosanskohercegovačke kompanije „Storsen“, koja je pokrenuta investicijom iz bh. dijaspore, pokazuju da Bosna i Hercegovina ima potencijal za nova ulaganja na polju outsourcinga u biznis sektoru, te da uz jedinstvenu institucionalnu podršku, uključivanje dijaspore i bolje upoznavanje javnosti sa prilikama koje ova vrsta poslovanja donosi, može postati najbolja destinacija u Evropi za ‘drugu adresu’ kompanije – od pružanja usluga do prenosa proizvodnje.
– Danas je putem outsourcinga moguće dislocirati sve poslovne funkcije i procese, a posebno tu treba razmišljati o nekim segmentima koji do posljednjih godina nisu bili tema – računovodstveni servisi, fakturisanje i obrada poslovne dokumentacije, razne vrsta istraživanja, analitički poslovi, izvještavanje, IT procesi, komunikacija sa kupcima i korisnicima, naplata i potraživanje, tehnička podrška kupcima, dizajn, regrutacija i slično. Na taj način se omogućava kompanijama da se u potpunosti fokusiraju na svoje osnovne poslovne funkcije poput strategije, upravljanja, marketinga i prodaje – navode iz Storsena.
Analiza upućuje da BiH i dalje ima brojne komparativne prednosti u odnosu na regiju, ali i šire evropsko tržište.
– Porez na dobit u BiH je 10 posto, u Srbiji 15, Rumuniji 16, Poljskoj i Češkoj 19 posto. To je samo jedan od primjera koji poručuje da se isplati pokretati posao u našoj zemlji. Činjenica je da veći dio stranih ulaganja u BiH spada u bankarski sektor, nekih 21 posto, proizvodnju 35 posto, trgovinu 12 posto, telekomunikacije 15 posto. Međutim, ulaganja u usluge i finansijske servise ne prelazi 10 posto, a to je tržište koje može napraviti značajne poslovne promjene u našoj zemlji. Imamo visokoobrazovane kadrove, ljude koji su spremni učiti, govore strane jezike – posebno imamo visok stepen populacije koja govori njemački i engleski. Sve su to komparativne prednosti da se BiH učini najboljom poslovnom destinacijom za BPO, kako se skraćeno zove sektor pružanja usluga u biznisu kroz outsourcing – dodaju iz Storsena.
Također, kako napominju, jedinstvena stopa poreza na dodanu vrijednost je 17 posto, dok je u zemljama okruženja i onima koje su ranije bile baze outsourcinga, poput Rumunije, Bugarske, Slovačke, Češke i Mađarske stopa PDV-a od 20 do 27 posto. Naravno, oni imaju dvostruke stope PDV-a, ali proizvodi koji su predmet najvećeg interesovanja investitora ne potpadaju pod osnovne životne namirnice i ono što je obuhvaćeno nižom stopom poreza.
– U rastućim tržištima business process outsourcing ili BPO kreirao je milione radnih mjesta u posljednjoj deceniji. Pružanje usluga u biznis sektoru za kompanije iz Evropske unije, znači da možemo zadržati vrhunski obrazovanu i kvalifikovanu radnu snagu u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, oni će ostvarivati zaradu iznad prosjeka, te osigurati sebi šansu da napreduju i prate svjetske trendove – napominju iz Storsena.
USAID Projekt “Diaspora Invest” pruža tehničku podršku Storsenu, te zajedno sa drugim investitorima iz bosanskohercegovačke dijasporske zajednice nastoji ohrabriti nove investicije u zemlji.
– Ovo može biti vaša naredna poslovna destinacija, samo je važno povezati se i znati prave adrese za početak poslovanja u BiH – poručuju iz Storsena.
Seoska strana izgubljenih faca Sda/Sdp koje imaju glasove Bosnjaka pokazuju koliko su glupi i kako ne znaju i nemaju nikakvih skrupula ekonomskih oko ovog.Umjesta da su lijepo dali sve to na privatizaciju.Ilii da dobiju vecinsko vlasnistvo u Aluminijumu.Njihov novi biser je kresanje plataJa koliko sam razumio Vlada FBiH danas donese odluku da pomogne Aluminijumu a jučer HDZ-ovci nisu došli na sjednicu Vijeća ministara![]()
![]()
I najveca ekonomska pobjeda Sdp Termoelektrana Tuzla i Kinezi.I to sad otpada.
Toliko o tome.Umjesto da otvaraju firmu-dvije u ekonomski opustosenom Sanskom Mostu gdje onaj seljacic zaposlio 9 koljeno,dok sve firme su propale.Oni finansiraju ustashe i Aluminijum i dalje i ne traze nista sem eto kresanja placa

- BosnjackaHercegovina
- Član