https://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id ... u+startapeBH Telecom će u naredne tri godine uložiti 15 mil KM za startape, rečeno je danas u Sarajevu na konferenciji Sarajevo TechLab, organizovanoj u povodu Dana BH Telecoma, a kojoj je cilj da predstavi inovatore i pomogne im da svoje ideje razvijaju i pretvaraju u održive biznise.
U BH Telecomu smatraju da bi to izdvojena sredstva trebala biti poticaj svim mladim ljudima koji imaju specifična znanja i ekspertize u korištenju naprednih tehnologija kako bi se kreiralo novo bolje digitalno društvo.
- BH Telecom je prije nekoliko godina počeo izazovno i uzbudljivo putovanje transformacije u digital service provajdera, u kompaniju koja je spremna odgovoriti svim izazovima savremenog digitalnog doba. Kompanija je ove godine ostvarila značajne rezultate i za sedam mjeseci je ostvareno 17 mil KM više dobiti u odnosu na prošlu godinu i 12 miliona više od plana. S augustom procjenjujemo da ćemo dosegnuti godišnju planiranu dobit, istakao je Kahriman te dodao kako očekuje da ukupna dobit ove godine bude 70 mil KM.
BH Telecoma obilježava dan kompanije 5. septembra od 1993. godine, kada je prekinuta telekomunikacijska blokada i uspostavljena prva međunarodna satelitska veza između BiH i Švicarske korištenjem međunarodnog koda 387.
Ekonomija Bosne i Hercegovine
Re: Ekonomija Bosne i Hercegovine
Elhamdulillah Telecom je krenuo na bolje. Sta cekaju sa otvaranjem centara u manjem entitetu??????
I ja sam dijelom kumovao ovom rastu BHT. Nedavno smo u kući uvodili internet i moja je prevagnula.atif je napisao/la: ↑10 sep 2021 06:57 Elhamdulillah Telecom je krenuo na bolje. Sta cekaju sa otvaranjem centara u manjem entitetu??????
https://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id ... u+startapeBH Telecom će u naredne tri godine uložiti 15 mil KM za startape, rečeno je danas u Sarajevu na konferenciji Sarajevo TechLab, organizovanoj u povodu Dana BH Telecoma, a kojoj je cilj da predstavi inovatore i pomogne im da svoje ideje razvijaju i pretvaraju u održive biznise.
U BH Telecomu smatraju da bi to izdvojena sredstva trebala biti poticaj svim mladim ljudima koji imaju specifična znanja i ekspertize u korištenju naprednih tehnologija kako bi se kreiralo novo bolje digitalno društvo.
- BH Telecom je prije nekoliko godina počeo izazovno i uzbudljivo putovanje transformacije u digital service provajdera, u kompaniju koja je spremna odgovoriti svim izazovima savremenog digitalnog doba. Kompanija je ove godine ostvarila značajne rezultate i za sedam mjeseci je ostvareno 17 mil KM više dobiti u odnosu na prošlu godinu i 12 miliona više od plana. S augustom procjenjujemo da ćemo dosegnuti godišnju planiranu dobit, istakao je Kahriman te dodao kako očekuje da ukupna dobit ove godine bude 70 mil KM.
BH Telecoma obilježava dan kompanije 5. septembra od 1993. godine, kada je prekinuta telekomunikacijska blokada i uspostavljena prva međunarodna satelitska veza između BiH i Švicarske korištenjem međunarodnog koda 387.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
VELIKE ŠTETE: Evo zbog čega LIDL nije otvorio sjedište u FBiH
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/21 ... _fbih.htmlPredsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović izjavio je za Fenu da je nemoguće procijeniti kolike su štete napravljene nefunkcionisanjem Komisije za vrijednosne papire u prethodnom periodu.
Istakao je da su dvije godine jako dug period za takvu stvar i da je vjerovatno takva nebriga za privredu specifična samo za Federaciju BiH.
Sigurno se radi o velikim štetama, ali bi indirektne posljedice mogle biti i gore – rekao je Smailbegović.
Pojasnio je da je to postalo jako loš signal svim domaćim i stranim investitorima i privrednicima koji će sada dobro razmisliti da li ovdje vrijedi investirati.
Smailbegović je precizirao da se to vidi na primjeru Lidla koji je došao u BiH i napravio sjedište u sumskoj, a ima još primjera firmi kao što je Coca-Cola koje su dugo imale sjedište u FBiH pa su ga izmjestile.
Smatra da komisiju očekuje prilično izazovan period, jer se nakupilo jako puno predmeta koje trebaju riješiti.
Prije otprilike pola godine dobio sam podatak da oko 600 predmeta čeka formiranje komisije, a danas ih je sigurno više – naveo je Smailbegović.
Ipak vjeruje da će komisija utvrditi prioritete po kojima će riješavati zaostale predmete, nakon čega bi trebala nastaviti s normalnim funkcionisanjem.
Coca-Cola? Valjda su jos uvijek u Blazuju?atif je napisao/la: ↑13 sep 2021 05:19
Smailbegović je precizirao da se to vidi na primjeru Lidla koji je došao u BiH i napravio sjedište u sumskoj, a ima još primjera firmi kao što je Coca-Cola koje su dugo imale sjedište u FBiH pa su ga izmjestile.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/21 ... _fbih.html
Supruga?!amkos je napisao/la: ↑10 sep 2021 08:25I ja sam dijelom kumovao ovom rastu BHT. Nedavno smo u kući uvodili internet i moja je prevagnula.Supruga je htjela Logosoft a ja BH Telekom. Ja sam bio izričit i kategoričan kod toga, nisam popuštao i supruga je morala samo reći da se slaže sa mnom. Tako je i kod kupovine domaćih proizvoda generalno. Ona nađe neki npr. hrvatski proizvod a ja tražim bosanski pandan pa taj kupimo.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant
Da. Čemu čuđenje ?Zmaj je napisao/la: ↑14 sep 2021 21:43Coca-Cola? Valjda su jos uvijek u Blazuju?atif je napisao/la: ↑13 sep 2021 05:19
Supruga?!amkos je napisao/la: ↑10 sep 2021 08:25I ja sam dijelom kumovao ovom rastu BHT. Nedavno smo u kući uvodili internet i moja je prevagnula.Supruga je htjela Logosoft a ja BH Telekom. Ja sam bio izričit i kategoričan kod toga, nisam popuštao i supruga je morala samo reći da se slaže sa mnom. Tako je i kod kupovine domaćih proizvoda generalno. Ona nađe neki npr. hrvatski proizvod a ja tražim bosanski pandan pa taj kupimo.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ne mogu se sjetiti da si nam rekao.amkos je napisao/la: ↑15 sep 2021 13:04Da. Čemu čuđenje ?Zmaj je napisao/la: ↑14 sep 2021 21:43Coca-Cola? Valjda su jos uvijek u Blazuju?atif je napisao/la: ↑13 sep 2021 05:19
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant
Lik je imao nesrecu prije par mjeseci da se ozeni.Moje saucesceI ja sam dijelom kumovao ovom rastu BHT. Nedavno smo u kući uvodili internet i moja je prevagnula.Supruga je htjela Logosoft a ja BH Telekom. Ja sam bio izričit i kategoričan kod toga, nisam popuštao i supruga je morala samo reći da se slaže sa mnom. Tako je i kod kupovine domaćih proizvoda generalno. Ona nađe neki npr. hrvatski proizvod a ja tražim bosanski pandan pa taj kupimo.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Never had i imagined living without you Angelene
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot
Ne postoji burek s sirom
Vidi se da ne pratiš "Vitalnu statistiku BiH".
https://saff.ba/opasna-najava-milorada- ... ijama-bih/
Prema podacima Vijeća ministara BiH, državne institucije (ima ih preko 70) imaju 20.671 uposlenika od čega je 9.207 Bošnjaci, 3.873 su Hrvati i 7.307 su Srbi.
Prema podacima Vijeća ministara BiH, državne institucije (ima ih preko 70) imaju 20.671 uposlenika od čega je 9.207 Bošnjaci, 3.873 su Hrvati i 7.307 su Srbi.
- Pita sirnica
- Član
Kineski predsjednik najavio u govori pred UN skupstinom da njegova država više neće gradit nove termoelektrane na ugalj u inostranstvu.
To s te strane oduzima ogroman pritisak koje su vuciceve medije i plaćenici pravili nad Novalicem i co!
Sada se može krenut u remont postojećih pogona i optimizacije proizvodnje.
Nadam se da ce onaj teren u Tuzli mudro iskoristit. Možda za proizvodnju vodika, koji bi se mogao koristit u koksari, zeljezari, autima, grijanju,....
Tako da se poveća nezavisnost od prirodnog gasa
To s te strane oduzima ogroman pritisak koje su vuciceve medije i plaćenici pravili nad Novalicem i co!
Sada se može krenut u remont postojećih pogona i optimizacije proizvodnje.
Nadam se da ce onaj teren u Tuzli mudro iskoristit. Možda za proizvodnju vodika, koji bi se mogao koristit u koksari, zeljezari, autima, grijanju,....
Tako da se poveća nezavisnost od prirodnog gasa
B -> B -> B
-
Dzumrukcija
- Član
Nismo se mi dovoljno razvili da bi mi mogli maštati o nečemu boljem od termoelektrane.
Pazi nešto, mi moramo praviti tu termoelektranu, bez obzira što Kinezi neće raditi.
Taj "Blok 7" od 450 MW košta 1,5 milijardu KM.
Najjeftinija nuklearna elektrana od 1,100 MW košta 10 milijardi KM.
Ove solarne elektrane i vjetroparkovi su nestabilan izvor energije, a skaldištenje energije je opet preskupo za naš standard.
Danas je kod nas struja 0,16 KM/kWh, a to je sve zahvaljujući uglju, tj. tim termoelektranama.
Bilo koji drugi izvor bi povećao cijenu na minimalno 0,60KM/kWh, a to bi bilo nemoguće za naš standard.
Mi moramo napraviti Termoelektrane, u suprotnom mi nećemo imati struje za mješalicu za betoniranje kolskog puta....
EU konta nas natjerati da kupujemo struju od Mađarske za nekih 0,40-0,50KM/kWh, ali opet je to veliki udarac na nas.
Moraju se napraviti te Termoelektrane ili se pozdravi sa strujom, koristit ćeš je samo za svjetlo i da sebi skuhaš kafu.
Pazi nešto, mi moramo praviti tu termoelektranu, bez obzira što Kinezi neće raditi.
Taj "Blok 7" od 450 MW košta 1,5 milijardu KM.
Najjeftinija nuklearna elektrana od 1,100 MW košta 10 milijardi KM.
Ove solarne elektrane i vjetroparkovi su nestabilan izvor energije, a skaldištenje energije je opet preskupo za naš standard.
Danas je kod nas struja 0,16 KM/kWh, a to je sve zahvaljujući uglju, tj. tim termoelektranama.
Bilo koji drugi izvor bi povećao cijenu na minimalno 0,60KM/kWh, a to bi bilo nemoguće za naš standard.
Mi moramo napraviti Termoelektrane, u suprotnom mi nećemo imati struje za mješalicu za betoniranje kolskog puta....
EU konta nas natjerati da kupujemo struju od Mađarske za nekih 0,40-0,50KM/kWh, ali opet je to veliki udarac na nas.
Moraju se napraviti te Termoelektrane ili se pozdravi sa strujom, koristit ćeš je samo za svjetlo i da sebi skuhaš kafu.
- Pita sirnica
- Član
Bez daljnjeg, ti si upravu sto se tice struje, cijene i termoelektrane.
Moramo tu možda neke tačke dodat. Postojeće elektrane u većem entitetu jesu dovoljne za Rep BiH. Šta mislim sa remontom i dogradnjon = u suštini nove pogone! U okviru postojećih termoelektrana može se krucijalne stvari obnovit i dogradit. Dodat još neke dodatne funkcije koje omogućavaju veću količinu proizvedene struje iz mrkog uglja / površinskog kopa. To se dobija kroz povećanje efikasnosti, npr sa 36 na 45%! Instrumenti koje bi se trebali dogradit "sušara za ugalj" (wta), vešmašina za co2, proizvodnja polyurethan-a, skladište za struju, povrat toplotne energije, izgradnja daljinskog grijanja.
Kroz ove instrumente smanjuje se izlaz co2 za ca 39-43% (zavisi dosta i od sastava uglja= onaj ugalj iz Doboja i Prijedora je totalno los, j trebao bi se zabranit za paljenje).
A ujedno se dobija veća količina proizvedene struje, do 35%. Dobija se veća zarada Kroz veći izvoz i sigurnost narednih 20 godina.
Kroz dodatno povezivanje hemijske industrije može se proizvodit tkz zeleni vodonik. I s time i još 3 dodatne komponente može proizvodi "zeleno željezo " i "zeleni koks".
I to bi se moglo učinit sa manje novca nego za novu elektranu!
A vodenik je energetsku izvor budućnosti !!!
Pa zamislite samo kako bi to povećalo životni standard u Lukavcu, Zenici, Tuzli, Sarajevu, Kaknju?
UJEDNO, Rep BiH postaje više nezavisna od fosilnih goriva!
PS: a ovo je veliki/ogromni problem za termoelektrane u Gacku, Ugljevik i Stanarima!!!!
Moramo tu možda neke tačke dodat. Postojeće elektrane u većem entitetu jesu dovoljne za Rep BiH. Šta mislim sa remontom i dogradnjon = u suštini nove pogone! U okviru postojećih termoelektrana može se krucijalne stvari obnovit i dogradit. Dodat još neke dodatne funkcije koje omogućavaju veću količinu proizvedene struje iz mrkog uglja / površinskog kopa. To se dobija kroz povećanje efikasnosti, npr sa 36 na 45%! Instrumenti koje bi se trebali dogradit "sušara za ugalj" (wta), vešmašina za co2, proizvodnja polyurethan-a, skladište za struju, povrat toplotne energije, izgradnja daljinskog grijanja.
Kroz ove instrumente smanjuje se izlaz co2 za ca 39-43% (zavisi dosta i od sastava uglja= onaj ugalj iz Doboja i Prijedora je totalno los, j trebao bi se zabranit za paljenje).
A ujedno se dobija veća količina proizvedene struje, do 35%. Dobija se veća zarada Kroz veći izvoz i sigurnost narednih 20 godina.
Kroz dodatno povezivanje hemijske industrije može se proizvodit tkz zeleni vodonik. I s time i još 3 dodatne komponente može proizvodi "zeleno željezo " i "zeleni koks".
I to bi se moglo učinit sa manje novca nego za novu elektranu!
A vodenik je energetsku izvor budućnosti !!!
Pa zamislite samo kako bi to povećalo životni standard u Lukavcu, Zenici, Tuzli, Sarajevu, Kaknju?
UJEDNO, Rep BiH postaje više nezavisna od fosilnih goriva!
PS: a ovo je veliki/ogromni problem za termoelektrane u Gacku, Ugljevik i Stanarima!!!!
B -> B -> B
Novalić: Krajnje je vrijeme da minimalna plata iznosi 700 BAM
U Hrasnici se otvara 250 radnih mjestaPovećenje životnog standarda građana je jedan od najvećih fokusa Vlade FBiH. Svjesni da je minimalna plata (406 BAM) nedopustivo niska, naš rad smo bazirali na uspostavljanju pozitivnog ekonomskog trenda, odnosno ostvarivanju ekonomskog rasta, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.
Trenutni ekonomski rast FBiH omogućava Vladi FBiH da poveća minimalnu platu na 700 BAMi time ostvari porast od 72.1%, kazao je premijer Novalić te dodao kako očekuje da će Dom naroda Parlamenta FBiH hitno usvojiti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće zakone.
Krajnje je vrijeme da minimalna plata iznosi 700 BAM, poručio je premijer Novalić.
Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur obišao je pripremne radove za proširenje proizvodnih kapaciteta firme Adana Co. u Hrasnici. Ova kompanija dobila je građevinsku dozvolu te će po završetku radova, obezbijediti do 250 radnih mjesta u ovom pogonu.
Vlasnik kompanije Nermin Ademović iskazao je zadovoljstvo što će otvoriti proizvodni pogon na Ilidži i zahvalio se načelniku Muzuru i općinskoj administraciji na podršci u administrativnim procedurama za prikupljanje neophodne dokumentaciju za početak radova.
„Zadovoljstvo mi je što smo obišli pripremne radove za proizvodni pogon ove kompanije i što će Ilidža dobiti jedan ovako veliki proizvodni pogon koji će obezbijediti do 250 radnih mjesta. Želimo da unapređujemo lokalnu zajednicu u obostranom interesu, investitora i građana te je garant uspjeha i razvoja saradnja između realnog i javnog sektora. Trudimo se da kroz efikasnu podršku administracije budemo najpoželjniji partner investitorima“, kazao je načelnik Muzur.
Adana Co osnovana je 1997. godine i bavi se proizvodnjom namještaja. Svoje proizvode izvoze van Bosne i Hercegovine te su njihovi klijenti uglavnom kuće koje se bave dizajnerskim namještajem.
Madi - INSTALIRANA NAJVEĆA SOLARNA ELEKTRANA ZA VLASTITE POTREBE
Kompanija MADI jedan je od korisnika projekta EU4AGRI, putem kojeg je osigurano 50% bespovratnih sredstava od vrijednosti investicije da se na 3 proizvodne zgrade instalira najveća solarna elektrana u Bosni i Hercegovini.
- Pita sirnica
- Član
U svijetu željezo postaje sve skuplje i s time metalni proizvodi. Nova prilika za bh firme, možda i za firme kao za ovu Željezaru u Zenici koja je u stečaju.
https://www.klix.ba/biznis/zeljezara-ze ... /211015127
https://www.klix.ba/biznis/zeljezara-ze ... /211015127
B -> B -> B
- Pita sirnica
- Član
Iz više razloga dobra vijest
Može se očekivati da 2023 kreće obnove objekte I možda 2025 useljenje.
Usteda kirije, centraliziranje i stabiliziranje / povećanje broja Bošnjaka u Mostaru i okolici!
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /211018178
Može se očekivati da 2023 kreće obnove objekte I možda 2025 useljenje.
Usteda kirije, centraliziranje i stabiliziranje / povećanje broja Bošnjaka u Mostaru i okolici!
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /211018178
B -> B -> B
NAJNOVIJI PODACI: U FBiH s 18. oktobrom broj zaposlenih...
...iznosio 531.382.
Taj broj veći je za 671 u odnosu na podatak od 11. oktobra 2021. kada je broj zaposlenih iznosio 530.711, prenosi Fena.
...iznosio 531.382.
Taj broj veći je za 671 u odnosu na podatak od 11. oktobra 2021. kada je broj zaposlenih iznosio 530.711, prenosi Fena.
Hvala Allahu da smo to doživljeliJack je napisao/la: ↑15 sep 2021 21:35Lik je imao nesrecu prije par mjeseci da se ozeni.Moje saucesceI ja sam dijelom kumovao ovom rastu BHT. Nedavno smo u kući uvodili internet i moja je prevagnula.Supruga je htjela Logosoft a ja BH Telekom. Ja sam bio izričit i kategoričan kod toga, nisam popuštao i supruga je morala samo reći da se slaže sa mnom. Tako je i kod kupovine domaćih proizvoda generalno. Ona nađe neki npr. hrvatski proizvod a ja tražim bosanski pandan pa taj kupimo.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."

https://faktor.ba/vijest/satorovic-u-pa ... aka/142517
Šatorović: U Parlament FBiH je upućen nacrt zakona o minimalnoj plaći od 1.000 BAM, imamo podršku svih stranaka
Šatorović: U Parlament FBiH je upućen nacrt zakona o minimalnoj plaći od 1.000 BAM, imamo podršku svih stranaka
To ce biti pogubno za ekonomiju zbog visokih nameta i doprinosa.atif je napisao/la: ↑29 okt 2021 14:54 https://faktor.ba/vijest/satorovic-u-pa ... aka/142517
Na svaku marku plate ide otprilike 67% doprinosa, najvise spada na penziono i zdravstveno, oko pola tog iznosa.
Hiljade ljudi ce dobiti otkaze i oni koji mogu ce otici na crno trziste.
Nemam vremena da ulazim duplje u tu tematiku ali da li nam treba 1000KM najniza plata, da... treba nam 50% od potrosacke korpe najmanje. Ali postepeno.
Prije treba uvesti porez na dividendu, mi je nemamo.
Ja imam firmu i sam sebi dajem minimalac jer nema razloga zbog doprinosa dam i marku vise. Ali zato oporezovan profit od firme mogu da izvucem bez feninga dodatnog poreza tj. dividende.
Imas ljude sa 400 i kusur platom, ali stotine hiljada pa i milione na dividende.
Mene bi to licno kostalo mnogo ali nam to treba.
Bog Bosna i Bošnjaci