☑ Pravila foruma i savjeti

Ekonomija Bosne i Hercegovine

Zmaj
Član

Re: Ekonomija Bosne i Hercegovine

Post Postao/la Zmaj » 30 okt 2021 15:28

ljiljan89 je napisao/la: 29 okt 2021 15:06
atif je napisao/la: 29 okt 2021 14:54 https://faktor.ba/vijest/satorovic-u-pa ... aka/142517

Šatorović: U Parlament FBiH je upućen nacrt zakona o minimalnoj plaći od 1.000 BAM, imamo podršku svih stranaka
To ce biti pogubno za ekonomiju zbog visokih nameta i doprinosa.

Na svaku marku plate ide otprilike 67% doprinosa, najvise spada na penziono i zdravstveno, oko pola tog iznosa.

Hiljade ljudi ce dobiti otkaze i oni koji mogu ce otici na crno trziste.

Nemam vremena da ulazim duplje u tu tematiku ali da li nam treba 1000KM najniza plata, da... treba nam 50% od potrosacke korpe najmanje. Ali postepeno.

Prije treba uvesti porez na dividendu, mi je nemamo.

Ja imam firmu i sam sebi dajem minimalac jer nema razloga zbog doprinosa dam i marku vise. Ali zato oporezovan profit od firme mogu da izvucem bez feninga dodatnog poreza tj. dividende.

Imas ljude sa 400 i kusur platom, ali stotine hiljada pa i milione na dividende.

Mene bi to licno kostalo mnogo ali nam to treba.
Nema porez na dividendu? Cuj, nisam to znao.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Pita sirnica
Član

Post Postao/la Pita sirnica » 30 okt 2021 15:53

I mene je ovo iznenadilo. Ali ujedno i nije!

Jos jedna tacka zasto treba da svi koji mozemo, treba da izadjemo na izbore.

Sad se pitam ko profitira od ovoga. Naravno, sve gazde, tacno. Ali bas sve gazde isto?!?!?
Cuo sam i citao sam kako i na koje nacine se izvlaci / "krade" novac iz firmi.
Ovo je jedna ogromna nelogicnost. Jer od ove nelogicnosti neprofitiraju sve gazde isto. Oni koji su proizvodjaci ili koji imaju vise radnika, za njih ovo nije dobar zakon. Njihova zarada je niza. A ko kontrolise vecinu proizvodni pogona, da, Bosnjaci.

Sad, kome odgovara ova kradja. Naravno, trgovcima!!! 2-10 zaposleni i to je to. A, gdje su glavni i najveci trgovci? Tacno, u Kiseljaku, Grudama, Sirokom Brijegu, Mostaru. Mmmh, zaci uje i na taj nacin peru i kradu ogroman novac iz BH ekonomije, konkretno iz veceg entiteta.

Ja sam nekoliko puta naveo koliko novca KZ-komandat cociv i njegova fasisticka , mafijaska kra-de-ze, ili sta bolje odgovara "NSDAP", krade. Ali izgleda da se grdno varam.
Ako bih uspijeli kra-de-ze-´ izbacit iz entitetske vlasti, moglo bih se vec 2022 ocekivat povecanje prihoda veceg entiteta od minimum 300 mil KM. I to samo kroz dvije dodatne odredbe = Porez na zaradu/dividendu i na igra na srecu.

A da druge stvari i nespominjem....
B -> B -> B

ljiljan89
Član

Post Postao/la ljiljan89 » 30 okt 2021 17:41

Zmaj je napisao/la: 30 okt 2021 15:28
Nema. Zato nam je prosjecna plata tako niska. Ja sa 400KM i kusur se tako biljezim u statistici, ali zavod za statistiku ne biljezi moj prihod dividendi tj. koliko moja firma profitira, a posto sam ja 100% vlasnik sve ide meni.

Moja cijela porodica zaradjuje 5 puta vise od minimalca ali smo registrovani u statistici kao sirotinja.
Bog Bosna i Bošnjaci

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 30 okt 2021 20:05

ljiljan89 je napisao/la: 30 okt 2021 17:41
Zmaj je napisao/la: 30 okt 2021 15:28
Nema. Zato nam je prosjecna plata tako niska. Ja sa 400KM i kusur se tako biljezim u statistici, ali zavod za statistiku ne biljezi moj prihod dividendi tj. koliko moja firma profitira, a posto sam ja 100% vlasnik sve ide meni.

Moja cijela porodica zaradjuje 5 puta vise od minimalca ali smo registrovani u statistici kao sirotinja.
Jel ne bi tebi bilo vise isplatnije da se poveca minimalna plata na 1000 BAM nego porez na dividendu?
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

ljiljan89
Član

Post Postao/la ljiljan89 » 31 okt 2021 08:00

Zmaj je napisao/la: 30 okt 2021 20:05
Jel ne bi tebi bilo vise isplatnije da se poveca minimalna plata na 1000 BAM nego porez na dividendu?
Bice i jedno i drugo s vremenom.

Porez na dividendu moramo imati.

Najnize plate mora biti inace se narod moze iskoristavati kao roblje ali skakati sa 400 i nesto na 1000 je katastrofa.

Mozda postepeno da to urade, recimo po 50-100KM godisnje
Bog Bosna i Bošnjaci

momak
Član

Post Postao/la momak » 31 okt 2021 16:50

ljiljan89 je napisao/la: 31 okt 2021 08:00
Zmaj je napisao/la: 30 okt 2021 20:05
Bice i jedno i drugo s vremenom.

Porez na dividendu moramo imati.

Najnize plate mora biti inace se narod moze iskoristavati kao roblje ali skakati sa 400 i nesto na 1000 je katastrofa.

Mozda postepeno da to urade, recimo po 50-100KM godisnje
Ja sam protiv "zagarantovane" najnize plate.Mogu i objasniti zasto.
Ja sam za minimalnu SATNICU!!!!
Sve ostalo je na ruku poslodavca.
Imas dogovorenu minimalnu platu sa svima,od poslodavca,njihove komore,sindikata,...pa opet firma daje manje a drzava doplaciva tu razliku.
To nije ok i svima nam je jasno zasto.Ima vise razloga i nije samo penzija.

Znaci.Minimalna dogovorena satnica.Pogodba za x sati puta minimalna satnica=pristajem ili ne.

ljiljan89
Član

Post Postao/la ljiljan89 » 31 okt 2021 17:06

momak je napisao/la: 31 okt 2021 16:50 Znaci.Minimalna dogovorena satnica.Pogodba za x sati puta minimalna satnica=pristajem ili ne.
U savrsenom sistemu da, upravu si. Ali minimalnom satnicom mozes manipulisati kao do sada i sada platom.

Kako ces ti inspektoru dokazati da si radio 8h umjesto 4?
Bog Bosna i Bošnjaci

Burek
Član

Post Postao/la Burek » 02 nov 2021 06:46

MILIONSKA INVESTICIJA NA SJEVERU HERCEGOVINE: NJEMAČKI INVESTITOR GRADI NOVU TVORNICU I ZAPOŠLJAVA 57 RADNIKA

https://hayat.ba/?page_id=527401

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 02 nov 2021 16:48

Slovenac u genocidnoj osnovao firmu bez ijednog radnika, uzeo milion KM i ugasio je

Firma "PrimeSoccer Management" koja je u prošloj godini bez ijednog radnika zaradila milion KM, likvidirana je prije nekoliko dana na prijedlog vlasnika Denisa Selimovića koji je slovenački državljanin.
Okružni privredni sud Banjaluka je 26. oktobra donio rješenje kojim se otvara i zaključuje skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak, piše Capital.

U obrazloženju rješenja navedeno je da je vlasnik dostavio odluku o prestanku rada poslovnog subjekta, kao i notarski ovjerenu izjavu da je izmirio sve obaveze prema povjeriocima.
"Bosanska Panama"
Slovenci otkrili RS kao poreznu oazu: Zbog dosta manjih poreza otvoreno nekoliko stotina firmi

Sud je nakon toga utvrdio da su ispunjeni uslovi da se otvori i istovremeno zaključi dobrovoljni likvidacioni postupak nad ovim preduzećem.

"PrimeSoccer Management" je jedna od firmi u genocidnoj koje nemaju nijednog zaposlenog, a zaradile su milione KM.

Dobit ove firme, koja se bavi poslovnim savjetovanjem, u prošloj godini je iznosila 1,06 miliona KM. Inače, ova firma je i osnovana prošle godine.

Ovo je, takođe, jedna od mnogobrojnih firmi koje su slovenački državljani osnovali u ovom bh. entitetu.

Capital je ranije pisao da su slovenački državljani u Banjoj Luci otvorili na stotine preduzeća koja nemaju ni broj telefona, ni internet stranicu, niti kancelarije, a da je jedan od osnovnih motiva za to duplo manji porez na dobit u RS-u nego u Sloveniji.

Porez na dobit u genocidnoj je 10 posto i oporezivanje se vrši samo jednom.

U Sloveniji taj porez iznosi 20 posto, plus dodatnih 27 posto, ako vlasnik podiže dividendu.

Ukoliko se preko preduzeća u Banjoj Luci ostvari dobit od milion eura, plaća se 10 posto poreza, a ostatak od 900.000 se podigne sa računa i raspolaže po volji.

Kada u Sloveniji zaradite milion eura, prvo platite porez na dobit od 20 posto, a kada se podiže preostalih 800.000 država uzima još 27,5 posto poreza, ako želite uzeti dividendu.
Koliki je porez na dobit u federaciji?

abu seid
Član

Post Postao/la abu seid » 02 nov 2021 19:08

Zmaj je napisao/la: 02 nov 2021 16:48 Koliki je porez na dobit u federaciji?
Isto 10%

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 02 nov 2021 19:12

abu seid je napisao/la: 02 nov 2021 19:08
Isto 10%
Postoji li zakon koji regulise porez na dobit da mora da bude isti u oba entiteta?

Jel i u Brcko Distriktu porez na dobit 10%?

ljiljan89
Član

Post Postao/la ljiljan89 » 03 nov 2021 12:39

Zmaj je napisao/la: 02 nov 2021 19:12
Isto 10%
Postoji li zakon koji regulise porez na dobit da mora da bude isti u oba entiteta?

Uprava za Indirektno Oporezivanje je drzavna institucija

Postoje samo 3 poreza kod nas

PDV 17%
Porez na dohodak 10%
Porez na dobit 10%
Bog Bosna i Bošnjaci

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 03 nov 2021 12:58

ljiljan89 je napisao/la: 03 nov 2021 12:39
Zmaj je napisao/la: 02 nov 2021 19:12
Isto 10%

Uprava za Indirektno Oporezivanje je drzavna institucija

Postoje samo 3 poreza kod nas

PDV 17%
Porez na dohodak 10%
Porez na dobit 10%
Hvala na objasnjenju!

atif
Član

Post Postao/la atif » 05 nov 2021 16:55

MEGAPROJEKAT U HERCEGOVINI: Tešanjska firma u Trebinju gradi najveću privatnu solarnu elektranu u BiH
Nakon višemjesečnih pregovora, kompanija Hifa Oil – najveći privatni distributer nafte i naftnih derivata je potpisala ugovor o izgradnji solarne elektrane po sistemu “ključ u ruke” sa kompanijom Swisslion Takovo.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/22 ... u_bih.html

Burek
Član

Post Postao/la Burek » 08 nov 2021 11:51

Zar nisu u blizini poceli da prave most?

VELIKA INVESTICIJA ZA NAŠU ZEMLJU: U GORAŽDU POČELA IZGRADNJA NOVIH POGONA, POSAO ZA OKO 300 RADNIKA

https://hayat.ba/?page_id=532870

A radovi na tunelu prema gorazdu stali :cekicglava:

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 08 nov 2021 11:51

Velika investicija za FBiH: U Goraždu počela izgradnja novih pogona za proizvodnju

Danas je položen kamen temeljac za izgradnju novih proizvodnih hala kompanije TVC d.o.o u industrijskoj zoni Vitkovići.

Na ovaj način ozvaničena je izgradnja novog pogona na 7.000 kvadrata i 12.000 kvadrata proizvodnog područja, a da je riječ o značajnoj investiciji svjedoči i najava njemačkog investitora da se u sljedećih nekoliko godina planira izgradnja i novih proizvodnih hala u Goraždu.

Podsjetimo, njemačka kompanija TVC registrovala je istoimenu firmu u Goraždu, gdje je već započela proizvodnja medicinskih kreveta i funkcionalnog namještaja, a izgradnjom proizvodne hale u industrijskoj zoni Vitkovići ova kompanija će stvoriti mogućnosti za zapošljavanje od 150 do 300 radnika.

Izgradnjom pogona i otvaranjem firme u Goraždu njemački investitor realizuje plan širenja proizvodnih kapaciteta u Evropi, a TVC d.o.o. će biti dio jedne svjetske grupacije koja radi metalne dijelove medicinskih kreveta i pomagala.

Današnjem svečanom činu prisustvovala je i premijerka BPK Goražde Aida Obuća sa članovima Vlade BPK.

atif
Član

Post Postao/la atif » 11 nov 2021 17:41

https://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id ... jom+Srbije

FIPA potpisala Memorandum o saradnji s Razvojnom agencijom Srbije

atif
Član

Post Postao/la atif » 24 nov 2021 07:38

https://deblokada.com/novalic-obecao-fi ... distriktu/

KONKRETNI POTEZI! Federacija ovladava Brčko distriktom

O cestovnoj i komunalnoj infrastrukturi u Brčko distriktu razgovarali su u utorak gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić i šef Odjeljenja za komunalne poslove Majazudin Vehabović na sastanku s premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem i zamjenikom ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Nedžadom Brankovićem.

S obzirom na to da Brčko zauzima središnju geografsku i prometnu vezu u izgradnji cestovne infrastrukture i plinovoda koji će biti na koridorima kroz Distrikt, gradonačelnik Kadrić upoznao je premijera Novalića s dosadašnjom izradom prostornog plana kada je u pitanju realizacija potpisanog sporazuma o realizaciji projekta autoceste Beograd – Sarajevo, te najavio sastanak između dva premijera i Vlade Distrikta o tom pitanju, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.

Gradonačelnik Kadrić izrazio je zadovoljstvo spoznajom da Brčko ima mogućnost uključiti se još jednom dionicom plinovoda, koja bi išla od Županje ka Orašju i potencijalno se vezivala na trasu plinovoda koju će graditi Vlada Republike Srpske, kao i mogućnošću da to bude centralno čvorište i prema Tuzli i prema Banjoj Luci.

– Svakako ima razloga da se u idućem razdoblju okupimo u Brčkom i da u simboličnom smislu krene realizacija velikih projekata s područja Distrikta koji su od značaja za cijelu Bosnu i Hercegovinu – dodao je gradonačelnik Brčkog.

Gradonačelnik je upoznao premijera s aktivnostima Vlade Distrikta, posebice kada je u pitanju podizanje privredne aktivnosti lokalne zajednice, a bilo je riječi i o odnosu entiteta prema Distriktu. Razgovarali su također o podjeli novčane pomoći od strane MFF-a u čemu je Brčko bilo izostavljeno.

– Premijer Novalić već se angažirao za izdvajanje jednog dijela novca iz budžeta Federacije. Postoje i dogovori s premijerom Vlade Republike Srpske o pružanju pomoći, odnosno jedan dio sredstava bi predstavljao kompenzaciju zbog izostavljanja Distrikta u raspodjeli sredstava MMF-a – istaknuo je gradonačelnik.

Na sastanku se govorilo i o rekonstrukciji Savskog mosta, kao i o projektu Luke Brčko, za čiju revitalizaciju i funkciju postoji veliko zanimanje Vlade Federacije, a također se govorilo i o budućim zajedničkim projektima.

– Vlada Federacije će imati znatno veće prisustvo na području Brčko distrikta jer smo vođeni interesima i zanimanjima za vrlo važne događaje ovdje. To je, prije svega, moguće funkcioniranje Luke Brčko, za koju se sada investira u mnogo većem obimu. Jedinu željezničku kružnu konekciju prema Luci Brčko imaju Željeznice Federacije, odnosno Federacija, i to je sada probudilo naš interes kada je u pitanju taj segment. Mi ćemo sa svoje strane naložiti Željeznicama Federacije da odmah pristupe izradi projekta elektrifikacije od Tuzle do Brčkog jer vidimo da postoji međudržavni interes da se ta elektrifikacija produži dalje do Vinkovaca – kazao je premijer Novalić.

Dodao je kako Federacija ima namjeru raditi i projekt plinovoda Županja-Orašje-Brčko-Tuzla i dalje prema Kladnju.

To bi bila nova konekcija koja će se nominirati za međudržavne razgovore i pregovore, a pri projektiranju ove ceste uključit će i projektiranje plinske komunikacije koja bi išla od Županje dalje prema Brčkom i dalje prema centru Federacije, zajedno s autocestom.

Novalić je obišao i nove prostorije Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koje se nalaze u Brčkom, a čime će se omogućiti neposrednija suradnja institucija FBiH i Distrikta na realizaciji prethodno spomenutih projekata.

Nakon održanog sastanka Kadrić i Novalić obišli su preživjele članove porodice Salihović, čijih je sedam srodnika smrtno stradalo 23. oktobra u požaru u brčanskom naselju Suljagić sokak. Njima je Vlada Brčko distrikta osigurala alternativni smještaj u naselju Brka do završetka izgradnje nove stambene kuće, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine također će izdvojiti određeni iznos sredstava za pomoć ovoj porodici, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 28 nov 2021 15:07

Danas je upriličeno svečano otvaranje velikog objekta kompanije Bingo u Banovićima. Prostire se na oko sedam hiljada metara kvadratnih u kome su smješteni hipermarket, ali i drugi sadržaji. U novom objektu Binga zaposleno je 80 radnika.

Odgovorite