U Mostaru ne vjerujem da ima Emila koji nisu Bošnjaci.Zmaj je napisao/la:Ko najvise koristi ime Emil, Bosnjaci ili Hrvati?
Vitalna statistika BiH
- BosnjackaHercegovina
- Član
Re: Vitalna statistika BiH
Samo BiH.
Kad se god spomene to ime, ja se sjetim onog biznismena Tadeskog. 
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
Kod rumuna ima dosta Emila. Inace neka imena su propala kao kauc. Npr Elvir ili Mirza. u 80-tim i 90-tim ih bilo gomila. Sjecam se da je u 2000-tim bilo dosta popularno i Edvin. meni glupo do bola. Vidim da je i to potpuno nestalo. I ovo Dzan mi je glupo. Ne znam kako se to pojavilo kod nas
Inace vidi se trend vracanja tradicionalnih ili islamskih imena. Sada ljudu uglavnom zive u homogenim sredinama i to ima veliki uticaj.
Inace vidi se trend vracanja tradicionalnih ili islamskih imena. Sada ljudu uglavnom zive u homogenim sredinama i to ima veliki uticaj.
Biće onako kako Bošnjaci odluče
Mirza je lijepo ime, cudi me sto je propalo k'o žeton.
Dzan se nadijeva, mislim zato sto je kratko.

Mirza mi je omiljeno musko ime, a ima i lijepo znacenje.amkos je napisao/la:Mirza je lijepo ime, cudi me sto je propalo k'o žeton.
Potpis
A moze biti i zensko MirzA.
-
Bosnjak na kvadrat
- Član
U prvih 20 imena, 2 su ustaška: Ivan i Luka, 17 i 19 mjesto. I po ovome se može zaključiti u kakvoj banani su katolici.Drina je napisao/la:Najcesca imena u FBIH
http://fzs.ba/Dem/ProcPrist/m100.pdf
Ali, ima ovdje jedna vrlo važna stvar, o tome sam ranije pisao: naime, pogledajte ortodoksna muslimanska imena, tipa Muhamed, Ahmed, Harun, Imran, Taruk - vidite koliko ih je u vrhu. Hoću reći da mi se čini da u bošnjačkom korpusu dosta rađaju roditelji vjerskog backgrounda, da se tako izrazim.
To znači da Bošnjaci imaju izuzetno zdravu bazu u vidu tih vjernika i da će taj procenat vjernika u ukupnom broju Bošnjaka rasti kako bude prolazilo vrijeme. OK, sveukupno će Bošnjaci vjerovatno još neko vrijeme opadati/stagnirati, ali sve do trenutka dok vjerska baza ne bude tolika da Bošnjake ponovo vrati u plus. Živi bili pa vidjeli!
Slazem se. U vjeri je spas. To ljudi mogu nijekati, ali ce ih zivotne situacije nauciti da je vjera jedini ispravan put. I ja takodjer primjetim taj trend okretanja ka vjeri, bez obzira na sva nametanja feminizma, pederizma, nastranosti itd itd.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Ima jedan prirodni fenomen kod ljudi a to je da je zabranjeno voće najslađe.
Ono što dušmani Islama ne razumiju je da napadanjem Islama lažima, klevetama, raznim netačnim informacijama, demoniziranjem Islama i Muslimana, diskriminacijom protiv Islamskih vjernika, oni samo čine konta-efekat da se ljudi, a pogotovo mlađi ljudi, okreću Islamu još više nego što bi da nije tih napada.
Takvi napadi samo u stvari promovišu Islam i čine ga relevantnijim. Evo ja, na primjer, nisam Vehabija/Selafija, niti se slažem sa njihovom interpretacijom Islama. Ali napadima na te ljude, njihovim hapšenjem pa puštanjem na slobodu, meni su, kao obrazovnom čovjeku, ti dušmani Islama dokazali da su Vehabije u stvari nevini ljudi koji su diskriminirani samo zato što su drugačiji. Drugim riječima, ti napadi na Vehabije su u meni stvorile suosjećanje s tim ljudima koje ja ne bi imao da oni nisu njih nevine zatvarali pa puštali pa zatvarali pa puštali.
Sve dok napadi na Islam postoje, mlađe generacije će biti sve više i više okrenute Islamu i Muslimanima upravo iz odbojnosti prema diskriminaciji. Isto je i sa Bošnjačkim nacijonalizmom - sve dok se napadaju Bošnjaci u GRu, mladi ljudi će se osjećati sve bliskiji Bošnjačkoj tradiciji i tim napadnutim ljudima.
To je prirodno. Ali anti-Islamski primitivci to ne razumiju.
Ono što dušmani Islama ne razumiju je da napadanjem Islama lažima, klevetama, raznim netačnim informacijama, demoniziranjem Islama i Muslimana, diskriminacijom protiv Islamskih vjernika, oni samo čine konta-efekat da se ljudi, a pogotovo mlađi ljudi, okreću Islamu još više nego što bi da nije tih napada.
Takvi napadi samo u stvari promovišu Islam i čine ga relevantnijim. Evo ja, na primjer, nisam Vehabija/Selafija, niti se slažem sa njihovom interpretacijom Islama. Ali napadima na te ljude, njihovim hapšenjem pa puštanjem na slobodu, meni su, kao obrazovnom čovjeku, ti dušmani Islama dokazali da su Vehabije u stvari nevini ljudi koji su diskriminirani samo zato što su drugačiji. Drugim riječima, ti napadi na Vehabije su u meni stvorile suosjećanje s tim ljudima koje ja ne bi imao da oni nisu njih nevine zatvarali pa puštali pa zatvarali pa puštali.
Sve dok napadi na Islam postoje, mlađe generacije će biti sve više i više okrenute Islamu i Muslimanima upravo iz odbojnosti prema diskriminaciji. Isto je i sa Bošnjačkim nacijonalizmom - sve dok se napadaju Bošnjaci u GRu, mladi ljudi će se osjećati sve bliskiji Bošnjačkoj tradiciji i tim napadnutim ljudima.
To je prirodno. Ali anti-Islamski primitivci to ne razumiju.
Samo BiH.
- Zenicaninn
- Član
U matične knjige Grada Zenica u mjesecu maju 2016. godine upisano je kako slijedi:Zenicaninn je napisao/la:Zenicaninn je napisao/la:Masha AllahZenicaninn je napisao/la:
Broj upisa u matične knjige
Izvještaj o broju upisa u matične knjige u mjesecu februara 2016. godine:
Matična knjiga rođenih 113
Matična knjiga vjenčanih 46
Matična knjiga umrlih 108
Broj upisa obuhvata sva matična područja Grada Zenica.
Moze ovo puno bolje. Ali treba uzeti u obzire da su najmanje 20% umrlih vlasi jer cini veliki dio umirilacke populacije a medju rodjenik mozda jedva 1%.
Do sad ukupno Zenica 2016
205/206
Ali moze ovo puno bolje
Izvještaj o broju upisa u matične knjige u mjesecu martu 2016 .godine.
• Matična knjiga rođenih 114
• Matična knjiga vjenčani 69
• Matična knjiga umrlih 98
Broj upisa obuhvata sva matična područja Grada Zenica.
Do sad Januar - Mart 2016
319/304
Iako nesluti na to ipak ocekivam 150-200 + u ovoj godini.
Evo upravo ugleda da su izbacili podatke za april. Los ovaj mjesec. Treba nam minimalno 110 djece mjesecno da rasturimo ovu godinu. Ali bit ce to bolje ako Bog da.
U matične knjige gradske uprave Zenica u aprilu 2016. godine upisano je kako slijedi:
Matična knjiga rođenih 94
Matična knjiga vjenčani 60
Matična knjiga umrlih 77
Januar - April 2016
413/381
• Matična knjiga rođenih 96
• Matična knjiga vjenčani 71
• Matična knjiga umrlih 109
Broj upisa obuhvata sva matična područja Zenice.
Januar - maj
509/490
Loše... zavrsit cemo u plusu ali u manjem nego u prošloj godini. Ocekivo sam da ćemo ove godine imati veći plus nego prošle.
Broj umrlih raste ali cekaj naredne mjesece jer se tad najviše djece radja.
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)
Ako nas se radja 2-3 puta manje nego osamdesetih, to znaci da zena rodjenih osamdesetih (a to su danasnje majke) ima 2-3 puta vise od zenske djece koja se u ovom momentu radjaju, a koja ce biti majke slijedece generacije.
To znaci da cemo mi pasti na 7-8 hiljada rodjenih (uz mortalitet oko 20 hiljada), katolici na 1500, a Srbi na 5000.
To znaci da cemo mi pasti na 7-8 hiljada rodjenih (uz mortalitet oko 20 hiljada), katolici na 1500, a Srbi na 5000.
==BOSNA==
Re: Iseljavanje tzv Srba i Hrvata iz Bosne
NEuusGgvE_U
http://www.youtube.com/watch?v=hguGxrsy ... ure=relmfu - Bosni - Enver Čolaković
http://24sata.info/magazin/zanimljivost ... jenih.html
"Što znači da, generalno, sela u BiH na neki način nestaju i to je problem, ne samo ove parohije nego i drugih mjesta u BiH. Statistika je jednostavna jer je '70-ih godina bilo u prosjeku 50 sklopljenih brakova na godišnjem nivou. Krštenih je bilo 80, 90 ili 100, a umrlih 20, 30, 40. Međutim, 2014, 2015, 2016. i, vjerovatno naredne godine, sve se okrenulo. Sahrana 40, 50, krštenja pet ili šest, vjenčanja dva ili tri, i to sve govori", ispričao je sveštenik Pančić.
"Što znači da, generalno, sela u BiH na neki način nestaju i to je problem, ne samo ove parohije nego i drugih mjesta u BiH. Statistika je jednostavna jer je '70-ih godina bilo u prosjeku 50 sklopljenih brakova na godišnjem nivou. Krštenih je bilo 80, 90 ili 100, a umrlih 20, 30, 40. Međutim, 2014, 2015, 2016. i, vjerovatno naredne godine, sve se okrenulo. Sahrana 40, 50, krštenja pet ili šest, vjenčanja dva ili tri, i to sve govori", ispričao je sveštenik Pančić.
- BosnjackaHercegovina
- Član
kosarkas je napisao/la:http://24sata.info/magazin/zanimljivost ... jenih.html
Evo bolje reportaze, sa istim svestenikom i selom, i sa video reportazom.
http://www.haber.ba/vijesti/bih/312451- ... -muskaraca
Selo neženja kod Prijedora: U Marićki oko 200 neoženjenih muškaraca
U selu Marićka, udaljenom oko 25 kilometara od Prijedora, živi oko 200 neoženjenih muškaraca. Zaokupljeni svojim svakodnevnim obavezama i ne razmišljaju mnogo o tome. Poljoprivreda, ali i borba za opstanak u
Danas je sve na minimumu. Nekada poljoprivredni kraj, danas je miran. Ekipa Anadolu Agency (AA) zatekla je tek poneku osobu na putu do Marićke, ali i u selu. Svi su, kako nam kazaše, na njivama i obavljaju svoje svakodnevne obaveze.
O problemu nesklapanja brakova govorio je Slaviša Pančić, sveštenik u parohiji Marićka. Podsjetio je da u ovoj parohiji postoje tri matične škole u kojima ima veoma mali broj djece.
“Što znači da, generalno, sela u BiH na neki način nestaju i to je problem, ne samo ove parohije nego i drugih mjesta u BiH. Statistika je jednostavna jer je ‘70-ih godina bilo u prosjeku 50 sklopljenih brakova na godišnjem nivou. Krštenih je bilo 80, 90 ili 100, a umrlih 20, 30, 40. Međutim, 2014, 2015, 2016. i, vjerovatno naredne godine, sve se okrenulo. Sahrana 40, 50, krštenja pet ili šest, vjenčanja dva ili tri, i to sve govori“, ispričao je sveštenik Pančić.
Istakao je da samo u ovom selu ima oko 200 neženja koji su već davno trebali da budu roditelji, ali, nažalost, nisu.
“Generalno, problem je rat koji je učinio svoje, ali ne treba gledati u prošlost nego u budućnost. U ovom selu ima oko 200 muškaraca koji su već trebali da sklope brak i imaju makar po jedno dijete. Dakle, 200 muškaraca po jedno dijete je 200 djece i sve te škole bi na neki način bile pune“, naglasio je sveštenik Pančić.
Rješenje, kako je kazao, postoji.
“Mislim da oni koji su zaduženi za takve stvari imaju rješenje. Ima i mnogo ljudi koji su u nekim jakim firmama, imaju po 40 godina, ali nisu u braku. Jednostavno, njegov pretpostavljeni treba da mu postavi uslov: ili brak, žena i djeca, ili umanjena plata. Ili upražnjeno radno mjesto na koje bi došao neko ko ima dvoje ili troje djece“, pojasnio je sveštenik Pančić.
Prema njegovim riječima, tako je uradio Zapad. I u Marićkoj, kao i u većem dijelu BiH, problem je nezaposlenost, ali ima i onih koji su zaposleni, a ne odlučuju se na brak.
“U ovom selu ima 15 djece, a škola je od prvog do petog razreda. Za ovaj prostor, vrlo malo. Marićka, kao parohija, ima oko 410 domaćinstava, ali ima tri područne škole i sve tri su maltene u fazi zatvaranja. Dakle, mnogo je onih koji se nisu oženili ili udali i koji bi trebali da sklope brak“, poručio je sveštenik Pančić.
Takvog mišljenja nisu i neženje ovog sela. Razgovarajući sa novinarom AA, mada pred kamere nisu htjeli, stanovnici poručuju da je “brak njihova privatna stvar”.
Kako kažu, oni se bave svakodnevnim obavezama, uglavnom poljoprivredom i da li će se neko od njih oženiti tiče se samo njih i nikog više. Također, poručuju da je malo onih djevojaka koje bi živjele na selu, jer svi uglavnom žele u grad.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Samo BiH.
Na stranici fzs.ba imaju podaci za zadnjih par mjeseci, ali nema za maj
==BOSNA==
U prva četiri mjeseca ove godine u FBiH rođeno je 5.434 osoba, a u istom razdoblju umrlo je 7.000 osba.
Negativna stopa prirodnog priraštaja zabilježena je tijekom prva četiri mjeseca 2016. godine, ali i u studenom i prosincu 2015. godine.
Za prva četiri mjeseca sklopljeno je 3.198 brakova, a razvedeno 355.
Dugoročno gledano, negativan prirodni priraštaj utjecat će na sve tijekove društvenog života, a već odavno nam prijeti bijela kuga. Ukoliko se nastavi ovakav trend rasta odnosno pada broja stanovnika kao i razvoda brakova, FBiH će se suočiti s velikom krizom.
Prekomjeran odlazak mladih iz BiH što znači zdravog i reproduktivnog stanovništva samo će doprinijeti produbljivanju krize. Ako tome dodamo i problem steriliteta s kojim se često suočavaju bračni parovi u FBiH, a proces liječenja i začeća traje godinama uskoro bismo se mogli suočiti sa još poraznijim podacima u demografskoj slici BiH. Inače, ovaj zdravstveni problem nije zakonski tretiran ni na razini FBiH, ni na razini države, piše Patria.
Negativna stopa prirodnog priraštaja zabilježena je tijekom prva četiri mjeseca 2016. godine, ali i u studenom i prosincu 2015. godine.
Za prva četiri mjeseca sklopljeno je 3.198 brakova, a razvedeno 355.
Dugoročno gledano, negativan prirodni priraštaj utjecat će na sve tijekove društvenog života, a već odavno nam prijeti bijela kuga. Ukoliko se nastavi ovakav trend rasta odnosno pada broja stanovnika kao i razvoda brakova, FBiH će se suočiti s velikom krizom.
Prekomjeran odlazak mladih iz BiH što znači zdravog i reproduktivnog stanovništva samo će doprinijeti produbljivanju krize. Ako tome dodamo i problem steriliteta s kojim se često suočavaju bračni parovi u FBiH, a proces liječenja i začeća traje godinama uskoro bismo se mogli suočiti sa još poraznijim podacima u demografskoj slici BiH. Inače, ovaj zdravstveni problem nije zakonski tretiran ni na razini FBiH, ni na razini države, piše Patria.
dennis je napisao/la:Na stranici fzs.ba imaju podaci za zadnjih par mjeseci, ali nema za maj
Bice u julu.
Re: Iseljavanje tzv Srba i Hrvata iz Bosne
Izaslanstvo GV je informiralo Predsjednicu RH političkim prilikama u BiH, posebno o položaju Hrvatskog naroda. Ljubić je posebno istaknuo da se broj Hrvata u BiH u odnosu na stanje prije rata prepolovio, te činjenicu da je samo u prethodnoj godini oko 14.000 Hrvata napustilo BiH. Naglasio je kako je to problem koji traži žurne odgovore i konkretne aktivnosti.
Pored gospodarskih razloga iseljavanja, Ljubić je istaknuo kako su opća politička nestabilnost i institucionalna neravnopravnost Hrvata u BiH također ozbiljni razlozi zbog kojih Hrvati napuštaju BiH.
„Bez institucionalne jednakopravnosti konstitutivnih naroda nema političke stabilnosti u BiH, a bez političke stabilnosti nema ni integracije društva, ni gospodarskog boljitka, a dugoročno ni opstanka BiH“ – naglasio je Vukoja u svome izlaganju i dodao da Hrvati u BiH očekuju od Republike Hrvatske snažniju podršku legitimnim političkim zahtjevima Hrvata u BiH.
Predsjednica Grabar Kitarević istaknula je kako je svjesna težine položaja u kojem se nalaze Hrvati u BiH, te kako treba poduzeti cijeli niz konkretnih aktivnosti na različitim područjima kojima bi Republika Hrvatska pomogla da se taj položaj popravi i ojača. Naglasila je kako suradnju s Hrvatima u BiH treba ojačati ne samo na političkom, nego i gospodarskom i kulturnom i svakom drugom planu, te da u taj proces treba biti uključeno što više institucija i pojedinaca iz Republike Hrvatske.
Dr. Ljubić je istaknuo kako je jako važno jačati institucionalnu suradnju između nadležnih tijela Republike Hrvatske i tijela hrvatskog narodnog sabora BiH kao krovne političke institucije Hrvata u BiH.
Zajednički zaključak sastanka je kako se suradnja treba odvijati kroz što više konkretnih projekata, te kako je potpora Republike Hrvatske dovršetku izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru dobar primjer spomenute suradnje, priopćeno je iz HNS-a BiH.
Pored gospodarskih razloga iseljavanja, Ljubić je istaknuo kako su opća politička nestabilnost i institucionalna neravnopravnost Hrvata u BiH također ozbiljni razlozi zbog kojih Hrvati napuštaju BiH.
„Bez institucionalne jednakopravnosti konstitutivnih naroda nema političke stabilnosti u BiH, a bez političke stabilnosti nema ni integracije društva, ni gospodarskog boljitka, a dugoročno ni opstanka BiH“ – naglasio je Vukoja u svome izlaganju i dodao da Hrvati u BiH očekuju od Republike Hrvatske snažniju podršku legitimnim političkim zahtjevima Hrvata u BiH.
Predsjednica Grabar Kitarević istaknula je kako je svjesna težine položaja u kojem se nalaze Hrvati u BiH, te kako treba poduzeti cijeli niz konkretnih aktivnosti na različitim područjima kojima bi Republika Hrvatska pomogla da se taj položaj popravi i ojača. Naglasila je kako suradnju s Hrvatima u BiH treba ojačati ne samo na političkom, nego i gospodarskom i kulturnom i svakom drugom planu, te da u taj proces treba biti uključeno što više institucija i pojedinaca iz Republike Hrvatske.
Dr. Ljubić je istaknuo kako je jako važno jačati institucionalnu suradnju između nadležnih tijela Republike Hrvatske i tijela hrvatskog narodnog sabora BiH kao krovne političke institucije Hrvata u BiH.
Zajednički zaključak sastanka je kako se suradnja treba odvijati kroz što više konkretnih projekata, te kako je potpora Republike Hrvatske dovršetku izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru dobar primjer spomenute suradnje, priopćeno je iz HNS-a BiH.
- Zenicaninn
- Član
Re: Zivorodjeni Bih 2014
http://www.caportal.net/index.php/drust ... o-28-osobaZenicaninn je napisao/la:http://www.caportal.net/index.php/drust ... o-30-osobaZenicaninn je napisao/la:Zenicaninn je napisao/la:
Dosad
Bosnjaci 13/18
Vlasi 40/64
Capljina mart 2016
http://www.caportal.net/index.php/drust ... -29-umrlih
Bosnjaci 1/7
Vlasi 11/23
Jako los mjesec za nas
Ukopno januar - mart 2016
Bosnjaci 14/25 - 20,6%/21,9%
Vlasi 54/89 - 79,4%/78,1
Capljina april 2016
Bosnjaci 3/9
Vlasi 15/21
Jedan rodjeno kojeg sam obrojao kod vlaha je iz mjesanog braka.
Trenuto lose za nas. Na pocetku godine je to puno bolje izgledalo.
Ukupno januar - april 2016
Bosnjaci 17/34 - 19,8%/23,6%
Vlasi 69/110 - 80,2%/76,4%
Iznenađenje ovaj u maju
Maj 2016
Bosnjaci 6/4
Vlasi 8/22
Jedan mjesanu sam racunao kao naseg.
Januar - maj 2016
Bosnjaci 23/38 - 23%/22,35%
Vlasi 77/132 - 77%/77,65%
Pratim ovu statistiku od decembra 2015. Ima i statistika vjencanih. Maša'Allah koliko se vlahkinja udava za Bošnjake.
Evo par primjer:
DINKA BALAVAC i MUSTAFA MACE, vjenčali se u Čapljini dana 22.03.2016.g.
MARTINA BUBALO i ANEL HAJDAREVIĆ, vjenčali se u Čapljini dana 16.04.2016.g.,
IVANA ČARAPINA i AZER REPEŠA, vjenčali se u Čapljini dana 06.05.2016.g.
MIROSLAVKA MERDŽAN i SAMIR ZAKLAN, vjenčali se u Čapljini dana 17.05.2016.g.,
U ovom periodu nisam vidio da je se i jedna Bosnjakinja udala za Vlaha dok sam se vidi da je se 4 Vlahkinja udalo za 4 Bosnjaka.
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)
Opet mješani brakovi i bratstvo i jedinstvo. Žene u mješanim brakovima vode glavnu riječ, koliko sam ja skontao. Određuju djeci imena itd.