Vitalna statistika BiH
Re: Iseljavanje tzv Srba i Hrvata iz Bosne
Pobjeći iz BiH najlakše je najmalobrojnijim Hrvatima
Hrvati iz BiH, koji mahom imaju državljanstvo Hrvatske ne trebaju vizu. U rukama imaju putovnice i tako prednost pred ostalima, u rangu su Hrvata iz Hrvatske, i jedni i drugi državljani EU. Ne moraju mjesecima čekati na vizu kao njihovi sugrađani, nego kupiti kartu i u Njemačku. Vrijeme će pokazati, a već su i brojne naznake, da bi ta mogućnost mogla biti novi pogrom za najmalobrojniji Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini......
ko je Hrvatima najlakše pobjeći iz BiH, oni će najviše i bježati, a ako su oni najmalobrojniji narod u BiH dugoročno će nestati. Koliko je Hrvata uistinu ove godine pobjeglo iz Bosne i Hercegovine znati će se iza Nove godine. Naime, o Božiću svećenici blagoslivlju kuće i obilaze obitelji i njihova je statistika trenutačno najvjerodostojnija za pitanje odlaska Hrvata.
Osipanje
A ona je već prošle godine krenula silaznom putanjom i izvjesno je da će svećenici ponovno nailaziti na zaključana vrata. Nije stoga ni slučajno da nijedna konferencija biskupa ove godine nije prošla bez priče o odlasku. Podatci o malom broju upisanih prvašića ove godine također dosta govore.
Primjerice, ove godine u odnosu na 2013. u HNŽ-u je po hrvatskom planu i programu upisano 100 djece manje. U razgovorima običnih ljudi se sve češće čuje „Šta je ovo sve ode“. A odlaziti smo počeli već lani. U Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji u 2015. smo imali 89 manje krštenih nego umrlih, te 5434 vjernika manje. To je kao da si gumicom izbrisao dvadesetak sela ili pola jedne općine.
Odlaze nam mahom mladi, tek vjenčani parovi, parovi čija djeca još nisu krenula u školu…, ostaju stari i djeca utjecajnih očeva, prislonjena na državne jasle. Kakvu li nam to budućnost donosi.
http://dnevni-list.ba/web1/pobjeci-iz-b ... -hrvatima/
Hrvati iz BiH, koji mahom imaju državljanstvo Hrvatske ne trebaju vizu. U rukama imaju putovnice i tako prednost pred ostalima, u rangu su Hrvata iz Hrvatske, i jedni i drugi državljani EU. Ne moraju mjesecima čekati na vizu kao njihovi sugrađani, nego kupiti kartu i u Njemačku. Vrijeme će pokazati, a već su i brojne naznake, da bi ta mogućnost mogla biti novi pogrom za najmalobrojniji Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini......
ko je Hrvatima najlakše pobjeći iz BiH, oni će najviše i bježati, a ako su oni najmalobrojniji narod u BiH dugoročno će nestati. Koliko je Hrvata uistinu ove godine pobjeglo iz Bosne i Hercegovine znati će se iza Nove godine. Naime, o Božiću svećenici blagoslivlju kuće i obilaze obitelji i njihova je statistika trenutačno najvjerodostojnija za pitanje odlaska Hrvata.
Osipanje
A ona je već prošle godine krenula silaznom putanjom i izvjesno je da će svećenici ponovno nailaziti na zaključana vrata. Nije stoga ni slučajno da nijedna konferencija biskupa ove godine nije prošla bez priče o odlasku. Podatci o malom broju upisanih prvašića ove godine također dosta govore.
Primjerice, ove godine u odnosu na 2013. u HNŽ-u je po hrvatskom planu i programu upisano 100 djece manje. U razgovorima običnih ljudi se sve češće čuje „Šta je ovo sve ode“. A odlaziti smo počeli već lani. U Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji u 2015. smo imali 89 manje krštenih nego umrlih, te 5434 vjernika manje. To je kao da si gumicom izbrisao dvadesetak sela ili pola jedne općine.
Odlaze nam mahom mladi, tek vjenčani parovi, parovi čija djeca još nisu krenula u školu…, ostaju stari i djeca utjecajnih očeva, prislonjena na državne jasle. Kakvu li nam to budućnost donosi.
http://dnevni-list.ba/web1/pobjeci-iz-b ... -hrvatima/
Biće onako kako Bošnjaci odluče
Odlaze i odlazice Bosnjaci, to je neminovnost. Neko je ovdje dobro rekao. Nema prosperiteta i napretka u kleptokratiji. Ja ocekujem odlazak 300.000 ljudi iz Bosne u narednih 10-15 godina. Svih konfesija. Bosnjaci uglavnom zavrsavaju razne kurseve Njemackog i idu za krunkbrudere u Njemačkoj ili djevojke za krunkswester, medicinske sestre. Takodje dosta ljudi (zena) koji odlicno poznaju jezike, pogotovo engleski odlaze u stjuardese. Znam ih par. A znam ih jos koje namjeravaju ici. Uglavnom narod grabi kako zna i umije da se spasi robovlasništva domacih privatnika, ili ako duuugo vremena ne moze da dodje do ozbiljnog i solidno placenog posla sa normalnim uslovima rada, a za drzavnu sisu treba kesirati bar 10.000, 15.000 KM, biti politicki podoban. A mnogo ljudi se zgrazavaju generalno na politiku i tu politicku podobnost i uvlacenje u guzove i kazu djeci ;"Idi sine što dalje od ove vukojebine". To je realnost. Nažalost.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
Mene bezgranicno iritiraju ovi postovi gdje se nasladjuje odlasku SiH a ni kod nas nije nista bolje. Ja sam upoznao momka neki dan koji je upisao fakultet na osnovu mogucnosti zaposlenja ne u BiH sto bi bilo normalno nego u Njemackoj. Toga ce bit sve vise i o ovome treba govorit.
Re: Vitalna statistika BiH
BUGOJANCI NA LUDOM KAMENU Od početka godine sudbonosno “da” izgovorilo 128 parova
Prema informaciji iz Matičnog ureda u tom gradu, od početka 2016. do danas sklopljeno je 128 brakova, koliko je, inače, registrovani tokom cele prošle godine.
http://www.blic.rs/vesti/republika-srps ... va/fsvgtd1
Sta se desava u Bugojnu?
Prema informaciji iz Matičnog ureda u tom gradu, od početka 2016. do danas sklopljeno je 128 brakova, koliko je, inače, registrovani tokom cele prošle godine.
Sta se desava u Bugojnu?
- Zenicaninn
- Član
Povecanje zbog dijaspora koja je izbjegla kao djeca u diajsporu ili se cak tamo rodila a koja je danas za zrela za vjecanje.Drina je napisao/la:BUGOJANCI NA LUDOM KAMENU Od početka godine sudbonosno “da” izgovorilo 128 parova
Sta se desava u Bugojnu?
To je moja teorija... ja se nadam da nije tacna i da je naglo porastao broj zbog domesticilnih bugojanaca.
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)
Ljudi su se uvjek kretali. Nema tu nista nelogicno. To je u ljudskoj prirodi.
Ali katolici jednostavno imaju bolje predispozicije :
- imaju u komsiluku svoju nacionalnu drzavu gdje cine 95% stanovnistva
- Tu imaju Zagreb kao veci grad + gomilu drugih gradica dok u Bosni ne drze niti jedan veci grad
To ce privlaciti sve one skolovanije, sposobnije i one iz manjih sredina
- imaju drzavljanstvo i samim time slobodan pristup EU
Zato i imaju pad od +-40.000 u zadnje 3 godine prema njihovoj crkvi. Iduci crkveni podaci ce pokazati da su pali ispod 400.000. I to je dobro
Isto je i sa vlasima. Imaju "opciju vise" a to je njihova nacionalna drzava preko Drine. Kao i za katolike i tamo ce se seliti skolovaniji, sposobniji i ambiciozniji. Evo sad je i Vucic sklopio novu vladu. Ubacio je je jos jednu ministricu koja je rodena u Bosni. Nela Kuburovic. Novi ministar pravde.
Vojislav Seselj, Aleksandar Vucic, Vuk Draskovic, Boris Tadic, Zoran Dindic, Cedomir Jovanovic, Zorana Mihajlovic, Aleksandar Vulin ... su svi iz Bosne ali su pravili karijere po Beogradu.
Ti trendovi nisu od jucer.
Bosnjaci ce prebaciti 60% na buducem popisu.
Ali katolici jednostavno imaju bolje predispozicije :
- imaju u komsiluku svoju nacionalnu drzavu gdje cine 95% stanovnistva
- Tu imaju Zagreb kao veci grad + gomilu drugih gradica dok u Bosni ne drze niti jedan veci grad
To ce privlaciti sve one skolovanije, sposobnije i one iz manjih sredina
- imaju drzavljanstvo i samim time slobodan pristup EU
Zato i imaju pad od +-40.000 u zadnje 3 godine prema njihovoj crkvi. Iduci crkveni podaci ce pokazati da su pali ispod 400.000. I to je dobro
Isto je i sa vlasima. Imaju "opciju vise" a to je njihova nacionalna drzava preko Drine. Kao i za katolike i tamo ce se seliti skolovaniji, sposobniji i ambiciozniji. Evo sad je i Vucic sklopio novu vladu. Ubacio je je jos jednu ministricu koja je rodena u Bosni. Nela Kuburovic. Novi ministar pravde.
Vojislav Seselj, Aleksandar Vucic, Vuk Draskovic, Boris Tadic, Zoran Dindic, Cedomir Jovanovic, Zorana Mihajlovic, Aleksandar Vulin ... su svi iz Bosne ali su pravili karijere po Beogradu.
Ti trendovi nisu od jucer.
Bosnjaci ce prebaciti 60% na buducem popisu.
Vjerovatno da ima toga ali da u 6 mjeseci ima isto vjencanih kao za 12 mjeseci prosle godine je nesto prilicno cudno. Pogotovo sto su juli/august mjeseci kad ima najvise vjencanja. A ujedni juli i august su mjeseci kad dolazi najvise ljudi iz inostranstva
Ili je opet neka novinarska glupost
Ili je opet neka novinarska glupost
Ovo si Drina pisao 100 puta do sad. Licno me boli djon sto se oni iseljavaju. Ja se pitam kako zaustavit nas odron koji se desava takodjer a jednostavno se ignorise na ovom forumu. Pitam se koliko ce nas ostat u BiH dok SiH ne izniste i kakva ce to drzava bit.
Pa mora se napisati i 1000 puta ako je neophodno da se potvrdi gradivo.
Ljudi su se uvjek kretali i tu nema nista novo. Neko vise a neko manje i u tome je poenta. Katolika je 4-5 puta manje a iseljavaju se 4-5 puta vise.
Katolici ovdje ispadaju iz igre. I to ide bez rata, bez rusenja, krvoprolica....Jedan miran i korektan proces.
Jako je bitno da se iseljavaju jer to daje veci i slobodniji prostor. Pisao sam kako je bilo u mom mjesu odmah nakon rata. Nije se moglo prici bez SFOR tenkova jer su se tu naselili vlasi. Vremenom su otisli i onda je nas narod dobio slobodu kretanja.
Ako u meduvremenu ne gurnu Srbe u rat mi prelazimo 60% na buducem popisu.
Sve je ovo jedan dugorocni proces i ne treba paniciti radi nekog poznanika koji je odlucio to i to.
Bitni su globalni procesi a donja slika pokazuje kakvi su oni bili i jucer a kakvi su i danas
http://www.rastko.rs/istorija/srbi-balk ... osnia.html

Fig. 3. - Migrant population in Bosnia and Herzegovina according to place of birth and place of residence
Census of 1981
Ljudi su se uvjek kretali i tu nema nista novo. Neko vise a neko manje i u tome je poenta. Katolika je 4-5 puta manje a iseljavaju se 4-5 puta vise.
Katolici ovdje ispadaju iz igre. I to ide bez rata, bez rusenja, krvoprolica....Jedan miran i korektan proces.
Jako je bitno da se iseljavaju jer to daje veci i slobodniji prostor. Pisao sam kako je bilo u mom mjesu odmah nakon rata. Nije se moglo prici bez SFOR tenkova jer su se tu naselili vlasi. Vremenom su otisli i onda je nas narod dobio slobodu kretanja.
Ako u meduvremenu ne gurnu Srbe u rat mi prelazimo 60% na buducem popisu.
Sve je ovo jedan dugorocni proces i ne treba paniciti radi nekog poznanika koji je odlucio to i to.
Bitni su globalni procesi a donja slika pokazuje kakvi su oni bili i jucer a kakvi su i danas
http://www.rastko.rs/istorija/srbi-balk ... osnia.html

Fig. 3. - Migrant population in Bosnia and Herzegovina according to place of birth and place of residence
Census of 1981
kliker je napisao/la:Ovo si Drina pisao 100 puta do sad. Licno me boli djon sto se oni iseljavaju. Ja se pitam kako zaustavit nas odron koji se desava takodjer a jednostavno se ignorise na ovom forumu. Pitam se koliko ce nas ostat u BiH dok SiH ne izniste i kakva ce to drzava bit.
Pa i ja o ovome govorim. Ljudi narod nam se seli, ode trbuhom za kruhom, ode na sve strane Svijeta, Hrvatima je najlakse zbog putovnica itd. Ja živim u Bosni, i mislim da bolje poznajem stanje ovdje, stalno sam u kontakatu sa ljudima, familijom, poznanicima, prijateljima. Imam dosta informacija koje sam u prethodnom postu i napisao. I to je samo dio. Ovo je ljudi borba za golu egzistenciju i preživljavanje i za stvaranje nekog reda u sebi i oko sebe, za dostojanstvo i ponos čovjeka kao ljudskog bića, jer šta da radi čovjek ako nema solidnog posla, sa solidnim radnim uslovima, da se drogira, loče brlju, igra šah itd.. Al jok, naša strategija je zabadanje glave u pijesak kao nojevi i pravimo se da je sve uredu. Dobro, ok, ako je tako dobro, ako je uredu nek onda ovo dobro stanje potraje i dalje i hajmo svi u pijesak lagano.
Podigni oci, jos malo. Vidis li naziv teme? Hvala
Kao i obicno ignorisi kritiku....Drina je napisao/la:Podigni oci, jos malo. Vidis li naziv teme? Hvala
Ignorisanje sve većeg iseljavanja Bošnjaka dovest će nas do toga da će ovdje živjeti samo penzioneri i oni na pozicijama. Sve ostalo će biti nacionalni parkovi sa golemom nenaseljenom površinom!!! Pa bujrum, hajmo glavom u pijesak i usput u ambis.
:stareci: 
- Zenicaninn
- Član
Rijesnje je samo Islam.
Nikakvih drugih mjere protiv iseljavanja i silno opsjednutost ljudi sa novcem i bogatstvom (lazno pretvaranje sejtana dunjaluka u dzennet) nema i ne funkcionise.
Islam i pokornost Allahu je jedini ljek za ljude koji trce sa novcem i dunjalukom. Koji ostavljuju i porodice i familiju i zavicaj jer im je novac i opcenito dunjaluk bitniji od svega toga.
Isaa, a.s., je rekao:
"Zaista je sejtan uz dunjaluk,
njegova zavjera uz imetak,
njegovo uljepsavanje uz prohtjeve,
a maksimalna dominacija uz strast."
Nikakvih drugih mjere protiv iseljavanja i silno opsjednutost ljudi sa novcem i bogatstvom (lazno pretvaranje sejtana dunjaluka u dzennet) nema i ne funkcionise.
Islam i pokornost Allahu je jedini ljek za ljude koji trce sa novcem i dunjalukom. Koji ostavljuju i porodice i familiju i zavicaj jer im je novac i opcenito dunjaluk bitniji od svega toga.
Isaa, a.s., je rekao:
"Zaista je sejtan uz dunjaluk,
njegova zavjera uz imetak,
njegovo uljepsavanje uz prohtjeve,
a maksimalna dominacija uz strast."
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)
Slazem se s tobom amkos. Mladi zele standard, i zbog toga zele van. Ovdje nije stvar da li zele ili ne, zele svi, nego mogu li ili ne.amkos je napisao/la:kliker je napisao/la:Ovo si Drina pisao 100 puta do sad. Licno me boli djon sto se oni iseljavaju. Ja se pitam kako zaustavit nas odron koji se desava takodjer a jednostavno se ignorise na ovom forumu. Pitam se koliko ce nas ostat u BiH dok SiH ne izniste i kakva ce to drzava bit.
Pa i ja o ovome govorim. Ljudi narod nam se seli, ode trbuhom za kruhom, ode na sve strane Svijeta, Hrvatima je najlakse zbog putovnica itd. Ja živim u Bosni, i mislim da bolje poznajem stanje ovdje, stalno sam u kontakatu sa ljudima, familijom, poznanicima, prijateljima. Imam dosta informacija koje sam u prethodnom postu i napisao. I to je samo dio. Ovo je ljudi borba za golu egzistenciju i preživljavanje i za stvaranje nekog reda u sebi i oko sebe, za dostojanstvo i ponos čovjeka kao ljudskog bića, jer šta da radi čovjek ako nema solidnog posla, sa solidnim radnim uslovima, da se drogira, loče brlju, igra šah itd.. Al jok, naša strategija je zabadanje glave u pijesak kao nojevi i pravimo se da je sve uredu. Dobro, ok, ako je tako dobro, ako je uredu nek onda ovo dobro stanje potraje i dalje i hajmo svi u pijesak lagano.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
==BOSNA==
http://www.haber.ba/vijesti/bih/341685- ... reko-grane
Ovakvih vijesti će kod nas biti sve više, ja mislim. Daj Bože da griješim.

Ovakvih vijesti će kod nas biti sve više, ja mislim. Daj Bože da griješim.
Nista otvirite temu o bosnjacima i da vidimo sta se treba poduzeti. Ovdje je ipak tema o sh.
To cu ja uraditihamza je napisao/la:Nista otvirite temu o bosnjacima i da vidimo sta se treba poduzeti. Ovdje je ipak tema o sh.
Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

Bošnjaci (Migracije, obrazovanje, kultura, natalitet)
Na ovom forumu ima 10 tema.Nisam imao zelju da otvaram vise tema.Radije sam trazio da bude sto manje tema,ali sto vise kvalitetnijih.Kako su neki poceli da spamaju o iseljavanju Bosnjaka tamo gdje se spominju takozvani Srbi i Hrvati.Odlucio sam da otvorim ovu temu

Bugojno nema toliku dijasporu.Najvise dijaspore je u Krajini.
Sta se to desaava?Pa,gledajte.Ako napravis neku maksimalnu ozbiljnu demografsku analizu,ako imas podrsku odredjenih ljudi.Manje opcine ce dobiti znacajno povecanje vjencanih pa i zivorodjenih.Nego one vece.To je moguce.Do nas je da sto vise pricamo i da neke opcine dignemo.I da pojacamo gas.U tome je stos
Sta se to desaava?Pa,gledajte.Ako napravis neku maksimalnu ozbiljnu demografsku analizu,ako imas podrsku odredjenih ljudi.Manje opcine ce dobiti znacajno povecanje vjencanih pa i zivorodjenih.Nego one vece.To je moguce.Do nas je da sto vise pricamo i da neke opcine dignemo.I da pojacamo gas.U tome je stos