Evo napokon javio se i debil Bakir da prokementarise sankciju Dodiku.
Ovo je faktički šamar čitavoj Bosni.
http://faktor.ba/vijest/izetbegovic-o-s ... zno-231981
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, kazao je danas na konferenciji za medije da su sankcije Miloradu Dodiku rezultat njegovog dugoročnog prelaska "crvenih linija" te da sumnja da bi dolaskom administracije Donalda Trumpa moglo doći do promjene ovakve odluke.
Što se tiče SAD-a oni jako dugo i temeljito rade na ovakvim odlukama i nikada se do sada nije desilo da nakon temeljitog procesa se povuče odluka, bez obzira što neki ovdje takvo što spominju- rekao je Izetbegović.
Također, mišljenja je da je ovakva odluka SAD-a zapravo u neku ruku i problem za cijelu zemlju.
-
Ovo je faktički šamar čitavoj zemlji. Čim vi dobijete na "crnoj listi" SAD-a bilo kojeg lidera iz BiH, to je poruka za one koje planiraju investirati, putovati u BiH. Gospodin Dodik je sam kriv što je i sebe i nas doveo u tu situaciju. Jasno smo ga gledali kako prelazi neke crvene linije. Mora se braniti vladavina prava u jednoj državi, mora se braniti ustavno-pravni poredak, moraju se provoditi odluke svih sudova u ovoj zemlji. Sve je to bitnije nego pozicija nekog političara-kazao je Izetbegović.
Ne mislim da Dodik zaista ne planira neke stvari kojima je prijetio i koje je obećavao. Ne bih rekao da će se upustiti u neke referendume koje bi mogli voditi secesiji.
Mislim da je sve radio iz personalnih interesa, dodao je bošnjački član Predsjedništva.
Ocijenio je da Srbija neće podržati sankcije, ali će ih "itekako imati u vidu".
Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sankcija Dodiku, Izetbegović je između ostalog, kazao da je Dodik sam kriv za sankcije te da ne treba "prebacivati krivicu na ogledalo zašto što je lice ružno".
Također, na pitanja da li su sankcije poput ovih za Dodika prevaziđeni mahanizmi, Izetbegović je ocijenio da očiti nisu.
-Dodik je samog sebe, a i nas doveo u ovu situaciju- rekao je, između ostalog, Izetbegović.
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je današnje reakcije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i optužbe na račun ambasadorice SAD-a Maureen Cormack ocijenio kao neprihvatljive, ali svojstvene Dodiku.
- Dodik nastavlja u svom stilu. Zato se i doveo u situaciju u koju se doveo, da odgovara pred Tužilaštvom BiH, da ga SAD proglase personom non grata i to je jedna vrlo jaka poruka, ne samo njemu nego svima onima koji misle da se na ovakav način može voditi politika u BiH i na Balkanu, da se može dovoditi u pitanje vladavina prava, ustavno uređenje, Dejtonski mirovni sporazum, ugrošavati mir i dobio je konačno jednu sasvim jasnu poruku – kazao je Izetbegović.
Izetbegović je također kazao kako vjeruje da će sve članice Evropske unije zauzeti isti stav po pitanju odnosa prema Dodiku, te da nova administracija SAD-a neće mijenjati svoj pristup.
PQSS726sF1k