☑ Pravila foruma i savjeti

Istočna Hercegovina

amkos
Član

Re: Foča

Post Postao/la amkos » 28 dec 2012 10:08

Ali odlične slike, ima transakcijski račun pa bujrum uplaćujmo. Odlično. :zastava:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 30 dec 2012 06:23

Mi u Foci mozemo ocekivati znacajnije pomake iza 2020. Do tada bi trebalo biti preko 2.500 Srba manje na teritoriji te opcine. Jednostavno ne vidim na koji nacin mogu preokrenuti sadasnji trend.

Starosna struktura ce bit samo gora po njih. Vjerovatno ce se ugasiti jedna od dvije osnovne skole u gradu. Tad ce nastupati generacije iz perioda kad je bilo manje od 100 zivorodenih u opcini. Jedna skola moze primiti troduplo vece generacije. Mislim da ce staviti katanac na skolu u Gornjem Polju. Tu skolu je obnavljao USaid prije par godina. Ko sto se kaze : uzalud ste krecili.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 30 dec 2012 06:39

U Ustikolini je napravljen jedan fin objekt. Porodica Brajlovic je sagradila Ranc Brajlovic. Imaju sobe za prenociste, bazen, restoran, plastenici i domaci poljoprivredni proizvodi i nalazi se uz samu Drinu. Vrijedi posjetiti ako nekad svratite u taj kraj. Za mene jedan od najljepsih ugostiteljskih objekata izgradenih u Bosni. Onako skladno i bez nekog kica (trista boja i trista balkona).

Radi se o malom mjestu i ovakvi objekti su bas prikladni istom. Mnogo bolje nego da se skrhao beton i podigao neki betonski hotel s X spratova.

Za vise slika otidite na FB i ukucajte Ranc Brajlovic.

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 30 dec 2012 09:03

Ovo je prelijepo,svaka im cast!
Bosna Bosnjacima!

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 30 dec 2012 14:09

Ovo je woooow, gledao sam jedan dokumentarac o ovom čovjeku i ovom objektu isve to, i kaže on svaki dan ustaje oko 5 sati. Kaže koga sunce probudi u krevetu nema ništa od njega. I to je tačno !.

Veoma pametan čovjek, iako na prvu izgleda čudan ali čovjek ima vijuge. :huhu:

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 30 dec 2012 14:14

Mozda je glupo pitanje ali otkud mu pare za ovo?

Izgleda prelijepo! :gut:
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 30 dec 2012 16:39

Zmaj je napisao/la:Mozda je glupo pitanje ali otkud mu pare za ovo?

Izgleda prelijepo! :gut:
Ne poznajem ih licno ali Brajlovici su i prije rata bili poslovni ljudi. Imali su mesare u Foci i bavili se oko toga. Bili su bogati i za tadasnja doba.
Inace u Foci je bilo puno bogatih bosnjackih porodica. Pa rahmetli Adil beg Zulfikarpasic je iz Foce i vjerovatno je bio jedan od najbogatijih Bosnjaka ikad. Tokom osmanlijskog perioda je Foca po tadasnjim porezima bila odmah iza Sarajeva i Mostara(a nekad i ispred). Bilo je to trgovacko mjesto gdje se obrtao golem novac i zlato. Tako da su neke porodice akumulirale veliko bogatstvo kroz generacije.

Nazalost radi crnogorskih upada i svega sto je slijedilo mnoge porodice ili su potpuno unistene ili su raseljene.
Ubjeden sam da mi imamo kapacitet obnoviti Focu od A do Z. Samo da su drugaciji uslovi. Normalno da nasi ljudi ne zele sada ulagati u Focu.

Inace evo i nesto vise o ovim Brajlovicima. Imaju oni danas i mesare po Sarajevu a bave se i proizvodnjom suhomesnatih proizvoda. Nije da nikad nisi vidio ili probao nesto sto oni proizvode?

[img]Mesna%20industrija%20"Brajlović"[/img]
http://www.brajlovic.ba/asortiman.html

A imaju i renomiran restoran na Ilidzi. Isto "visa klasa". Pogledaj slike.
http://restoran-brajlovic.com/galerija1.htm

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 30 dec 2012 17:01

Inace kad smo kod ovakvih objekata ima i Pansion Basa. I oni su napravili bazen(vidjeti slike ispod). Da se razumijemo. Ustikolina je selo ali eto sad ima i dva bazena. :lol:

http://basa.ba/index.php/pansion

slika
slika

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 30 dec 2012 18:20

Bio sam u ovom restoranu na Ilidži i baš sreo ovog vlasnika. Čovjek zna znanje.

Malo off..Al jesam se mješanog tada najeo...Uff..Kad se sjetim... :zastava:

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 30 dec 2012 20:43

Hehe naravno da sam probo proizvode firme Brajlovac. Svidja mi se njihov sudzuk i suho meso :gut:

Ustikolina izgleda kao vrlo lijepo selo zasto onda imaju tako malo rodjeni svake godine? Znam da nema bas puno posla tu ali ipak neka sela imaju vise rodjeni nego cijela opcina Ustikolina. Mladi migriraju za glavni grad?
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 01 jan 2013 16:54

Ustikolina ili Cvilin (gdje se nalazi ranc Brajlovica) je najravniji i najplodniji dio opcine Foca. To su tokoma rata drzali cetnici a kasnije je pripalo federaciji. Sve je bilo sruseno i opljackano osim tzv crkve. Danas je sve obnovljeno pa ima i vise nego prije rata.

Foca je blicu Sarajeva (samo 70km) i to je u jednu ruku bila i prednost a u drugu i mana. Prednost u tome sto je to omogucilo da Foca ima puno visokoobrazovanih osoba i da se drzi za sarajevsko trziste. Mnogo ljudi je studiralo u Sarajevu. A negativna lezi i tome sto je ta pribliznost i privlacna pa su se ljudi stalno selili u Sarajevo. Npr ljudima iz Bosanskog Novog je Sarajevo predaleko i nisu puno migrirali ka njemu. Vise ka Zagrebu pa cak i Banja Luci.

Mnogi pak kao izbjeglice tokom i nakon cetnickih upada iz CG a mnogi nakon WWII kad je zapoceo proces izumiranja brdskoplaninskih sela.
To je ogromna opcina i mnoga sela su bila na pola puta izmedu Sarajeva i Foce pa mozda i blize Sa(vazdusnom linijom). A nakon 70-ih se dosta gradilo u Sa. Dizala su se cijela naselja i ljudi su se naseljavali. Ljudi iz Foce nisu isli puno u inostranstvo. Oni su uglavnom isli u Sarajevo sto je kudikamo bolje. Tako je i danas.

Zasto nema puno zivorodenih u Ustikolini? Pa tu i nema bas puno stanovnika (definitivno ispod 1700) a nema ni neke velike ekonomske aktivnosti pa mnogo mladih ide i radi u Sarajevu. Prije godinu dvije je bilo razgovora sa francuskom firmom La Farge o iskoristavanju rudnika gipsa koji bi zaposlio oko 100 radnika. Ali su se oni odlucili za Kulen Vakuf jer je tamo vece nalaziste. No doci ce vrijeme kad ce investirati i u ovo nalaziste samo pitanje je kad. To bi mnogo znacilo za tako malo mjesto.

Zadnjih godina je i Gorazde pocelo da zaposljava pa neki rade i tamo a i to je opet bolje nego ici u Sarajevo.

Iskreno. Ne ocekujem nista posebno u narednim godinam. Osim ako ne dode neka veca investicija. To bi zadrzalo omladinu a omogucilo povratak onih iz Sa koji rade neke treceligaske poslove.

bilbo
Član

Post Postao/la bilbo » 01 jan 2013 17:22

Drina

Negdje sam pročitao(nažalost,zaboravio sam gdje) da Prevent u Goraždu zbog nedostatka radne
snage zapošljava Srbe iz Čajniča i Foče.

Meni je to nezamislivo nakon svega,pa je li to istina?
Ako radne snage fali,onda treba dovući naše ljude.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 01 jan 2013 17:42

Nisam cuo za to. Mada iskreno nisam puno pratio info iz Gorazda u zadnje vrijeme. No sve je moguce. Primjer

U Ustikolini imas firmu Fekry. To je pilana
http://www.bpkg.gov.ba/privreda/privred ... ustikolina

Posto na teritoriji Ustikoline nema toliko sume, oni su sirovine nabavljali iz dijela Foce koje kontroliraju servi.
Nedavno je taj Fekry otvorio i pogon u Foci i zaposlio oko 40 serva. To je uradeno jer su su oni pravili blokade kad je bila nabavka sirovine(trupaca) i uvjetovali otvaranjem pogona u Foci.

On je otvorio pogon i tamo i iz prve ruke znam da ce on zaposliti svakog naseg covjeka koji se javi tamo.
Kvaka je sto on te srbalje placa 400KM. Niko nas nece da radi za tu platu. uz to sa servima. Normalno.

A vjerovatno ima istine da neki servi rade i u Gorazdu. Sjeti se onog policajca iz Cajnica sto je izvrsio samoubistvo.
http://www.tvportal.ba/novost/90032/gor ... nom-mjestu

Imam rodaka koji je jednom stao s autom i pokupio autostpera. Radilo se o servu iz Cajnica koji je isao da sjece sumu negdje kod Gorazda.
Isto za 400KM i bio je presretan.

kliker
Član

Post Postao/la kliker » 02 jan 2013 11:08

To se zove zivot ljudi trguju i rade na sve strane to je ono sto ce najprije reintegrisati nasu BiH. To je trn u oku ovim Dodikovcima. Sjecam se jedne emisije kad jedan momak rece da bi bez problema otisao radit u BL a onaj Slavuj se pomami zato jer zna da mu rs a tim i federacija nemogu bit etnicki cisti nikako.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 10 feb 2013 19:09

LG8AZoeKt7k

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 17 feb 2013 16:06

mashaAllah.. ovakvim ljudima se divim.. ovo su istnski borci..

http://www.24sata.info/vijesti/bosna-i- ... truje.html

povratnici u focu koji zive bez struj godinama!!!

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 17 feb 2013 16:47

OrFK-rwyYO0

Aladza
Član

Post Postao/la Aladza » 09 mar 2013 15:14

@bilbo to je tacno, tuzno ali istina. Covjek mi prica, da nasi radije hoce da lijencare i ispijaju kafice a bogme i pivare.
Isto vazi za ovu pilanu. Arap covjek moli ljudi po Ustikolini da rade, al' jok, boljekod Base il' negdje se zabit' u drugu kafanu i lokati (inace, manjeg mjesta, a vise kafana nema od Ustikoline :D )
Lik je bio na otvoru pogona u Foci, arap covjek prica kako nasi nace, i nema izbora nego da zaposljava ko hoce, a srbi jedva docekali.

A sto se Ranca tice, to je Sejo napravio.
Sejo, Sejo :P....ma dobar je Jose nas, ko ga ne zna skupo bi ga platio :mrgreen:

Dezidijat
Član

Post Postao/la Dezidijat » 09 mar 2013 18:31

ako hoce Bosnjake radnike neka dadne oglas na biroima za zaposljavanje u Sarajevu sigurno ce tako privuci radnu snagu

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 10 mar 2013 05:19

Dezidijat je napisao/la:ako hoce Bosnjake radnike neka dadne oglas na biroima za zaposljavanje u Sarajevu sigurno ce tako privuci radnu snagu

Tesko ce ko nas raditi za platu od 400KM.
Za serve je to jackpot

Odgovorite