☑ Pravila foruma i savjeti

Zaposleni i prosječna plata u Bosni

amkos
Član

Re: Zaposleni/Nezaposleni - nova radna mjesta u Bosni

Post Postao/la amkos » 18 mar 2016 08:27

Džaba ovo sve kad se omladina i studenti iz Goražda sele u veći grad a to je u ovom slučaju Sarajevo. Ne namjeravaju se vratiti u Goražde. Namjeravaju se udati/ ženiti u Sarajevu i osnivati porodice u Sarajevu. Zašto je to tako trebamo se zapitati ? :what: :what: :shock:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 18 mar 2016 09:56

amkos je napisao/la:Džaba ovo sve kad se omladina i studenti iz Goražda sele u veći grad a to je u ovom slučaju Sarajevo. Ne namjeravaju se vratiti u Goražde. Namjeravaju se udati/ ženiti u Sarajevu i osnivati porodice u Sarajevu. Zašto je to tako trebamo se zapitati ? :what: :what: :shock:
Izvini, ali mislim da nema razloga za depresiju.

Ja sam od Sarajlija cuo da je Gorazde odlicno mjesto za zivjeti. Dodje li Gorazde do 4-5% nezaposlenosti, vidjet ces ti tu ljudi iz Sibira a ne Sarajeva.
Gorazde popravlja svoju privredu. To je najvaznije. Mislim da su na pravom putu. Privreda jaca grad.
Samo BiH.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 18 mar 2016 11:50

Pazi @Bošnjačka Hercegovina, u kontaktu sam sa ljudima iz tog kraja. Poznajem dosta studenata i omladine iz Goražda. Ovako oni meni kažu da parafraziram" jeste dosta ljudi radi, ali su te plate male, ljudi rade za 400, 500 ili 600 KM, a dobiti posao sa većom platom je žešća lutrija, te kažu da svako svakoga zna i da je i to jedan od razloga zašto ne misle ostajati u Goraždu, te da je grad mal, da ako su već došli da studiraju u Sarajevu, namjeravaju tu i ostati u Sarajevu". To sam čuo od ljudi iz tog kraja, a vjerujem da ima hejbet ovakvih razmišljanja.

Takodjer sam zaboravio napisati da je problem što nema napretka u smislu zaposlenja, zaposlis se u nekoj firmi i stagniraš tu godinama, te da je i to jedan od razloga gubljenja želje za ostankom u Goraždu. To su njihove riječi. Pa ko hoće nek vjeruje, ko neće njegov problem.

Pa budimo i realnni šta će neka osoba sa završenim fakultetom u Sarajevu ili sa završenim Masterom raditi u Goraždu, raditi u operativi ?, na kasi ?, šivati pantalone ?, raditi u trgovini ?

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 18 mar 2016 14:43

A sta ce raditi u Sarajevu ? Stvara se toliko kadra i gomila u Sarajevu. Nemam nista protiv da studiraju ovdje, cak naprotiv ali mislim da djeca iz Sarajeva treba da imaju prednost za rad u Sarajevu i tacka.
Sto se tice sta ce u Gorazdu raditi, znam nekoliko slucajeva gdje su ljudi nakon fakulteta se vratili i rade u svojoj struci. Sve se moze kad se hoce ali mora se zivjeti u Sarajevu(kao da je centar svijeta) :roll:

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 20 mar 2016 05:21

amkos je napisao/la:Džaba ovo sve kad se omladina i studenti iz Goražda sele u veći grad a to je u ovom slučaju Sarajevo. Ne namjeravaju se vratiti u Goražde. Namjeravaju se udati/ ženiti u Sarajevu i osnivati porodice u Sarajevu. Zašto je to tako trebamo se zapitati ? :what: :what: :shock:
Postoje dva globalna trenda kad su migracije u pitanju :

- selidba ka vecim urbanim centrima
- selidba ka moru/obali

Gorazde je jedna prosjecna bosanska carsija. Mali gradic i nema tu 300 cuda. Obides to sve na brzinu.Par ulica gore dole i to je to. Ko 99% bosanskih carsija. Ljudi zele da zive u centru zbivanja a to nude veci gradovi/naselja. Mozemo biti protiv ili za ali to je tako. Ljudi hoce da imaju 300 prodavnica u okolini, mjesta za izlaske, sportska, kulturna desavanja(iako i ne idu na njih). Jednostavno hoce da budu tu gdje se "nesto desava".

Nezaposlenost u Briselu je oko 25% ali je sve vise stanovnika. Narod zeli da bude tu u "velikom gradu" iako ima los standard.

Pored toga Gorazde nije turisticka atrakcija nema velikog prometa, to jeste nema velikog dolaska ljudi sa strane. Gorazde je industrijski grad.

Samim time nije cudno da ima odliv stanovnistva ka Sarajevu koje je manje vise jedini "znacajniji" grad u Bosni.
Ipak ne mislim da je to veliki trend. To se najvise desavalo odmah nakon rata kad je Gorazde bilo sravnjeno sa zemljom i stanje je bilo katastrofalno.

Gorazdu je nephodna veca urbanizacija. Da sami grad naraste. Treba izgradi jos vise zgrada i raznih objekata.

Inace ima i dolaska stanovnistva u Gorazdu. Bas neki dan vidim da jedna poznanica iz Gorazda izlazi s momkom koji je porijeklom iz Zenice. Doselio se tamo
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 20 mar 2016 05:25

ZV Keli je napisao/la:A sta ce raditi u Sarajevu ? Stvara se toliko kadra i gomila u Sarajevu. Nemam nista protiv da studiraju ovdje, cak naprotiv ali mislim da djeca iz Sarajeva treba da imaju prednost za rad u Sarajevu i tacka.

To je malogranski kompleks koji je uveliko rasprostranjen u Bosni. Ti, ili bilo ko drugi si niko i nista i ne mozes odredivati nekom gdje ce studirati, zivjeti, raditi ili kretati se. Jedino s cime mozes raspolagati je ono sto je upisano na tvoje ime u kadastru. Tu mozes da pustas koga hoces i kad hoces. Sve ostalo je tude. Ili drugim rijecima nije tvoje.

Trebate se rijesiti tog kompleksa. Ljudi se zaposljavaju po sposobnosti.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 20 mar 2016 08:51

Puste su želje da će neko ko ima svoju firmu dovesti na radno mjesto manje talkentovanog radnika iz lokalne sredine umjesto više talkentovanog radnike sa izvana. To su šuplje koje su propale svugdje po svijetu. Njemci su tako govorili pa eno "nema" stranaca po njemačkoj.

Mislim da radnik iz Goražda koji želi da radi za 1000km će uzeti posao radniku koji traži 1200, ako su njih 2 slične kvalitete. U praksi to ide tako. Nema lokal patriotizma sa privatnikovim parama. A u gradskim vlastima, valjda je drugačije.
Samo BiH.

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 20 mar 2016 12:54

Drina je napisao/la:
ZV Keli je napisao/la:A sta ce raditi u Sarajevu ? Stvara se toliko kadra i gomila u Sarajevu. Nemam nista protiv da studiraju ovdje, cak naprotiv ali mislim da djeca iz Sarajeva treba da imaju prednost za rad u Sarajevu i tacka.

To je malogranski kompleks koji je uveliko rasprostranjen u Bosni. Ti, ili bilo ko drugi si niko i nista i ne mozes odredivati nekom gdje ce studirati, zivjeti, raditi ili kretati se. Jedino s cime mozes raspolagati je ono sto je upisano na tvoje ime u kadastru. Tu mozes da pustas koga hoces i kad hoces. Sve ostalo je tude. Ili drugim rijecima nije tvoje.

Trebate se rijesiti tog kompleksa. Ljudi se zaposljavaju po sposobnosti.
Ja nemam protiv ljudi sa strane(kako bih i imao, ljudi iz ist.Bosne i Sandzaka su prvi stali u odbranu grada i domovine kada su Sarajlile Titu i Jugoslaviji pjevali). Lose sam se izrazio a kasnije mi je bilo mrsko mijenjati pa sam cekao da mi neko odgovori da bih objasnio.
Ja sam protiv gomilanja kadra u Sarajevu, a toliko nam puste zemlje ostade. To sam htio reci, i protiv sam bilo kojeg gomilanja u bilo kojem mjestu, ne samo Sarajevu.
Zaposljava se po sposobnosti na zapadu kod nas nazalost ne. I ovo nije kompleks radi nedostatka posla ili slicno jer hvala Uzvisenom nemam problem sa tim. Ljudi iz moje struke se masovno vracaju na djedovinu i lako nalaze posao.A nisu nista manje sposobni od onih koji su odlucili da ostanu cak i naprotiv.

Sto se tice da niko ne moze odredjivati gdje ce ko zivjeti i studirati, naravno, ja sam danas tu sutra me nema. Ja sam govorim o gomilanju kadra, pravnika treba dosta u Sarajevu, inzinjera ne treba toliko. Ja znam cak i ljude iz SA koji su otisli van SA da rade jer za ljude sa tehnickim fakulteta ima vise posla u nekim privredno razvijenim krajevima. Sarajevo je nista bez administracije.
Sad sam bas se ispisao valjda sam bar malo razjasnio sta sam htio reci.

Ps samo bih pozdravio poteze Vlade FBiH sa ovim sufinasiranjem u KS. Nadam se da ce i ostatak Federacije docekati isto to.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 20 mar 2016 15:58

Shvatio sam :gut:

Ali u Bosni zaista ima tog mentaliteta. Kao sto sam napisao. Vlasnik si samo onoga sto je tvoje u kadastru i samo s tim mozes raspolagati.

A Sarajevo je jedini grad u Bosni i centar za sve Bosnjake i normalno je da privlaci nase ljude. Ostalo su carsije. Ne moze se prediti Gorazde i Sarajevo. U Gorazdu imas nekoliko znacajnih firmi, par ulica gore dole i to je to. Nema tamo nekih desavanja. Imas jednostavno ljude koji zele vise. To je posebno izrazeno danas gdje ljudi hoce da imaju veliki izbor (u svim sferama)

Radim u jednoj od najbogatijih drzava i ovdje imas neliko velikih trznih centara i raznih butika. Ali imam npr kolegicu kojoj je to sve dosadilo i ne ide joj se stalno u te iste shoping centre. A tu je tek 2 godine. Kaze malo joj je kino (12 sala). Mal joj grad (120.000 st) Takva je psiha ljudi. Uvjek zele vise. I pogotovo danas gdje je dobar dio ljudi isao do Istanbula, Pariza, Beca itd.... i vidi sta je velicina i sta sve nudi veci grad

Zato kazem da je neophodna jos veca urbanizacija Gorazda. Sto vise zgrada poslovnih objekata itd... Sto bude veci grad sve ce biti vece mogucnosti da se zadrzi narod.

To isto fali i u Krajini. Idealno bi bilo da imamo grad Bihac sa 100.000+ ljudi.

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 20 mar 2016 17:18

Meni je bitno da smo se razumjeli.

Sto se tice tog malogradjanskog mentaliteta, ima ga i vise nego sto mislis. Odrastao sam medju potomcima "begova", koji misle da im sve sa neba treba pasti samo zato sto su xy generacija Sarajlija...

I naravno da ce mladi imati vise zelje za doci u Sarajevo, naravno i veca mogucnost zaposlenja u nekim granama manja u nekim drugim ali opet zivlje je u Sarajevu nego u Gorazdu, sigurno i to se slazem. Iako nije vezanio za ekonomiju, mladima je privlacniji sarajevski nocni zivot nego u nekom manjem mjestu.

Ja volim vidjeti kod ljudi entuzijazam i zelju da imaju vise ili bolje ali i samo ali podrzavam u slucaju da ce raditi na sebi( da li je to jaca koncentracija na svoj posao pa ce biti i bolja produktivnost ili dalje obrazovanje).

atif
Član

Post Postao/la atif » 21 mar 2016 09:06

Nova investicija tešanjskog Koteksa i novih 50 radnih mjesta

Preduzeće Koteks se ovim Ugovor obavezalo će u narednom periodu investirati u proširenje proizvodnje i zapošljavanje novih 50 radnika, čime bi se broj radnika u Koteksu povećao na 350.
http://www.akta.ba/bs/Vijest/vijesti/no ... esta/63748

atif
Član

Post Postao/la atif » 22 mar 2016 10:12

Krajem februara 2016. godine na evidencijama kantonalnih službi za zapošljavanje bilo je registrovano 388.606 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na prethodni mjesec smanjenje za 2.132, odnosno 0,55 posto.

U poređenju sa istim mjesecom prošle godine broj nezaposlenih je smanjen za 5.181.

Istovremeno, broj zaposlenih (450.419) je u januaru 2016. godine u odnosu na prosjek iz prošle godine veći za 298.

U februaru 2016. godine sa evidencija kantonalnih službi za zapošljavanje brisana je 10.341 osoba, od čega su zaposlene 6.493, što je za 925 ili 16,61 posto više nego u prethodnom mjesecu, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.
http://www.akta.ba/bs/Vijest/kapital/u- ... enih/63820

atif
Član

Post Postao/la atif » 22 mar 2016 10:31

decembar 2015
BOSNA 537.568 nezaposlenih
federacija BOSNE 389.865 (72,52%)
Republika Genocidna u BOSNI 135.385 (25.18)
Distrik Brcko BOSNE 12.118 (2,32)

Iz BiH je u prva dva mjeseca ove godine izvezena roba u vrijednosti od 1,348 milijardi KM, što je za 1,2 posto manje nego u istom periodu 2015., dok je uvoz iznosio 2,141 milijardu KM, što je za 2,4 posto manje nego u prva dva mjeseca prošle godine.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 62,9 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit bio 793 miliona KM.
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... %2c9+posto

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 09 apr 2016 11:54

Drina je napisao/la:Gorazde - nezaposleni februar 2016

http://www.szzbpk.ba/statistika/statist ... ar2016.pdf

Januar - 3570
Februar - 3540

Mart - 3500

http://www.szzbpk.ba/statistika/statistika_mart2016.pdf

U BPK 70 manje nezaposlenih od pocetka godina.

Zenicaninn
Član

Post Postao/la Zenicaninn » 09 apr 2016 13:36

Maša Allah
Ako se ovaj pozitivan trend nastavi do kraja godine, onda bi se mogao broj nezaposlenih smanjiti za 300 dok kraja godine.
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)

Zenicaninn
Član

Post Postao/la Zenicaninn » 09 apr 2016 13:46

Pozitivna priča iz Visokog: Za tri godine zaposleno više od 700 osoba, broj nezaposlenih u opadanju

slika

http://www.klix.ba/biznis/pozitivna-pri ... /160406147
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 09 apr 2016 19:37

Zenicaninn je napisao/la:Maša Allah
Ako se ovaj pozitivan trend nastavi do kraja godine, onda bi se mogao broj nezaposlenih smanjiti za 300 dok kraja godine.

Zašto je onda relativno loš natalitet u BPK ? Uglavnom su minusi. :what: Zapadnjačke "vrijednosti", odsustvo vjere, migracije u Sarajevo ili inostranstvo, nedostatak želje za djecom ?!?

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 10 apr 2016 05:17

Zenicaninn je napisao/la:Maša Allah

Gorazdu treba vise stanogradnje. Treba raditi na tome da se izgrade nova naselja. Da sami grad dobije na znacaju.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 14 apr 2016 15:28

_c2nOPppSZI

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 19 apr 2016 15:01

Kanton Sarajevo: Registrovano je 70.307 nezaposlenih osoba
http://faktor.ba/kanton-sarajevo-regist ... nih-osoba/

Na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo zaključno sa današnjim danom registrovano je 70.307 nezaposlenih osoba što je za 1.217 osoba manje u odnosu na prošli mjesec.

Od toga, mladih osoba je 29.236 i u odnosu na decembar taj broj je manji za oko dvije hiljade.

– Putem Službe u prva tri mjeseca ove godine posredovali smo za više od 4.900 osoba i najviše zahtjeva za zapošljavanje smo primali iz sektora uslužnih djelatnosti, odnosno iz ugostiteljstva, tekstilne industrije, trgovine, građevinskog sektora i drugo – izjavio je za Fenu direktor Službe za zapošljavanje KS Igor Kamočaji.

Prema stepenu stručne spreme, kako je dodao, to su bili kvalifikovani radnici – konobari, kuhari, vozači, trgovci, automeheničari…

Od zanimanja s visokom stručnom spremom najviše su se zapošljavali ekonomisti i pravnici kojih ujedno ima najviše na birou s tom spremom, a najtraženiji bili su informatičari, farmaceuti itd.

– Očekujemo da će Vlada KS-a u narednom periodu donijeti program za zapošljavanje za 2016., a sredstva su obezbjeđena u visini od 6,5 miliona KM – dodao je Kamočaji.

(Faktor.ba)
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Odgovorite