Što se tiče M-17 i "direktnog izlaza" znam da su linije na jednom dijelu (elementara, betonara) išle baš magistralom, znači mi tam', oni 'vam. Precizne linije na tom dijelu baš i ne znam, to je jedno od rijetkih ratišta na kojem nisam bio. Znam da je Armija držala samostan, to je bio onako najistureniji položaj prema Vojnom.
Mostar
Re: Mostar
Nemam pojma ko vješa te zastave i ne zanima me na koncu. Što se mene tiće nek ih vješa na svaki stub od odrine a ne na svaku banderu 
Što se tiče M-17 i "direktnog izlaza" znam da su linije na jednom dijelu (elementara, betonara) išle baš magistralom, znači mi tam', oni 'vam. Precizne linije na tom dijelu baš i ne znam, to je jedno od rijetkih ratišta na kojem nisam bio. Znam da je Armija držala samostan, to je bio onako najistureniji položaj prema Vojnom.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...
- Roger Wilco
- Član
Hvala na iscrpnom odgovoru.Gorcin je napisao/la:Proces "utapanja" RTVMO (ma kakav on bio...i pored milion promašaja je bio bukvalno jedini medij koji je iz Mostara odašiljao kakav-takav glas da nas ima) u TV1 će vjerovatno ostati misterija ko i masa procesa oko Mostara svo ratno i poratno vrijeme. "Oficijelna" kuloarska priča je da su "safa i safići" prodali RTVMO "čoviću". Sad ja stvarno ne znam udio vlasništva u RTVMO, navodno je Oručević bio većinski vlasnik. Čaršija ponekad zna sve iako joj se zna spočitavati često da mlati praznu slamu. Indikativno je da su prostorije RTVMO najprije bile u Centru za kulturu gdje je bio lociran i Centar za mir i multietničku saradnju, zatim su i jedno i drugo premješteni u Brankovac u prostorije bivšeg "Rada". Tamo je Centar za mir ostao mislim i dan danas a RTVMO je dijelom ili potpuno, nemam pojma sad, prebačen u Vilu "Neretva" (bivša Titova vila) koju je od početka bio glas da je Oručevićevo zdanje. To nekako korespondira sa osnivanjem TV1 za koju i sami znate da je od početka bila projekt SzBiH uoči posljednjih općih izbora, a ta garnitura Silajdžić-Oručević i šajaznam je toliko razvikana oko energetskih lobija da ne moram sad se vraćat' nazad s tom pričom...koga zanima naći će masu tekstova o tome (samo da kažem u vezi s relacijom Silajdžić-Oručević da je Haretova žena Maja rodom iz Mostara te da je za Oručevića vežu afere krađa goblena itd. iz prijeratnog doba a iz tog perioda je Oručević poznat ko kriminalac, prevarant i šta sve ne). Sam taj Centar za mir je Oručevićev "vakuf" - http://www.centarzamir.org.ba/o.html , tako da su, u najmanju ruku, indikativna ova pomjeranja TV-a i samog centra. Poslije je TV pod nerazjašnjenim okolnostima dislociran u zdanje "Mepasa" a nekako s tim se i "utopio" u TV1 a kadrovi s TV-a su rastjerani kojekuda. Znam da je Centar za mir nedavno od IZ-a tražio da im ustupe neke prostorije pošto su im sadašnje neuslovne itd.Roger Wilco je napisao/la: Odlično si primjetio pravu prirodu SDP-ovih samomrzećih odroda kao i sasvim vidljivo poklapanje medija i pokušaj potpunog utišavanja glasa Bošnjaka Mostara.
U vez toga meni je zanimljivo kako i zašto je progutan RTVMO u TV1 da bi se zatim ispostavilo da je to jedan prohrvatski troentitaški projekat, baš kao što se takvim pokazuje FACETV i OBN?
Bilo bi vrlo zanimljivo istražiti koliko Hrvatski ili prohrvatski kapital ima udjela u ovim TV kućama (za OBN se zna) i nekim portalima (Vijesti.ba)) i koliko je uloga MZ u ovome svemu jer očigledno je da se ovo gura i van BiH.
E sad, imajući u vidu da je za Oručevićevog "vezirovanja" u Mostaru, HE Mostar bukvalno poklonjena EP HZHB zarad "mira u kući", da im je dat i onaj dio Potoka koji je Armija odbranila a gdje se sad na par kilometara vihore šahare na svakoj banderi i koje u svakoj prilici ističu i busaju se s njima (čak postoje priče da je to prodato za par miliona, što me ne bi začudilo), onda čaršijska o prodaji TVMO možda baš i nije šuplja. Dalo bi se tu još lamentovati o Oručevićevim sumnjivim radnjama (samo njegovo pojavljivanje u sred rata u Mostaru kad ni 'tica nije mogla sletit' etc. no ko će sad i to...). Što se tiče projekta TV1 treba imati u vidu i upliv Sanele Jenkins(čiji je ona igrač?)...koliki je gdje udio kapitala teško je reći, al' da ovi mediji koje si gore pominjao naginju "zna se" gdje, to je svakome ko hoće biti realan jasno. O ulozi MZ ne bih, to je preočito.
No kako se god postave stvari, opet je do nas ...
Ova Silajdžićeva uloga je zaista misteriozna a očito je da se prohrvatski kapital uvukao u nekoliko medija baziranih u Sarajevu koji pružaju uslugu medijske platforme za troentitaške ideje. Pitanje je samo ko je posrednik u Bošnjaka i koji je razlog posredovanja, čista finansijska korist ili neka ideološka osnova. Uloga MZ je kao što i kažem sasvim očita ali mislim da i oni imaju svoje prste u ovom medijskom promovisanju i predstavljanju velikohrvatskih ideja, ličnosti i stavova radi "omekšavanja" Bošnjačke publike prema samoj ideji.
Inače me nekoliko stvari koje mi nisu niikako jasne a koje bi mi ti kao Mostarac možda mogao pojasniti:
- Kako je moguće da se Mostar kao stara politička čaršija sa višestoljetnom tradicijom političkog djelovanja i strančarenja svede na jednog drmatora, lolu sumnjivih namjera (Oručević) poput neke kasabe. Je li uopšte to tako ili se samo čini?
- Kakva je zaista situacija sa političkom pismenošću i zrelošću Bošnjaka u Mostaru, lično me deprimira to što po internetu vidim dosta Mostaraca na nivou idiotske "Sarajevske raje"...znači kriptokomunjare, anacionalisti, sekularni militanti, jugoidi itd. kojima uopšte nija jasno šta se dešava. Znači neki presjek, koliko je politički pismenih Bošnjaka a koliko ovih štetočina?
- Kolika je odlučnost Mostaraca što se tiče ovog cijelog dešavanja, da li zaista postoji spremnost za odudnu borbu za vlastitu budućnost ili postoji šansa da se čučne pred pritiskom MZ i izdajničkih stranačkih centrala u Sarajevu?
Baš si mi zad'o dobar domaći zadatak, Roger
Pitanje šta su uzroci da Mostar od najučevnijog grada u BiH birvaktile bude derogiran na sadašnje grane i mene muče godinama. Poznata je ona stara: "U Mostaru ne spominji da si učen, u Banjaluci da znaš dobro pjevat' ..." Uzroci su ko i uvijek i svugdje kompleksni i pokušaću to objasniti u više tomova
(još ako me pođe
)
S tim gore korepsondira jedan vic koji ću ti za početak: Kad je padao komunizam u Rusiji, iskupili se jarani iz partije oko Gorbačova i pitaju: Šta ćemo, predsjedniče? Kako šta ćete? Pa pada komunizam, kud ćemo, šta ćemo? Čuj šta ćete, pa idite u Mostar!
Vic donekle objašnjava ovu pismenost koja tebe buni...mislim nije to ništa ni bolje ni gore nego u Sarajevu i drugim multietniĆarskim sredinama. E sad, mislim da postoji jedna velika razlika između mostarskih anacionalista, bivših komunista i možeš tu svrstati sve "nesvjesne" kategorije što ti panu na um i istih tih kategorija recimo u Sarajevu koje i sam znaš kakve su (dovoljno je pogledati klix i slično). Mostar je prošao strašnu golgotu i zajedničko svim političkim i ma kakvim opcijama nebitno koje provenijecije je da jednostavno - ne mogu ustaša. To je ono što sam često pominjao - možda ne znaju šta su i šta hoće, ali vrlo dobro znaju šta nisu i šta neće.
Pitanje šta su uzroci da Mostar od najučevnijog grada u BiH birvaktile bude derogiran na sadašnje grane i mene muče godinama. Poznata je ona stara: "U Mostaru ne spominji da si učen, u Banjaluci da znaš dobro pjevat' ..." Uzroci su ko i uvijek i svugdje kompleksni i pokušaću to objasniti u više tomova
S tim gore korepsondira jedan vic koji ću ti za početak: Kad je padao komunizam u Rusiji, iskupili se jarani iz partije oko Gorbačova i pitaju: Šta ćemo, predsjedniče? Kako šta ćete? Pa pada komunizam, kud ćemo, šta ćemo? Čuj šta ćete, pa idite u Mostar!
Vic donekle objašnjava ovu pismenost koja tebe buni...mislim nije to ništa ni bolje ni gore nego u Sarajevu i drugim multietniĆarskim sredinama. E sad, mislim da postoji jedna velika razlika između mostarskih anacionalista, bivših komunista i možeš tu svrstati sve "nesvjesne" kategorije što ti panu na um i istih tih kategorija recimo u Sarajevu koje i sam znaš kakve su (dovoljno je pogledati klix i slično). Mostar je prošao strašnu golgotu i zajedničko svim političkim i ma kakvim opcijama nebitno koje provenijecije je da jednostavno - ne mogu ustaša. To je ono što sam često pominjao - možda ne znaju šta su i šta hoće, ali vrlo dobro znaju šta nisu i šta neće.
Moze neko od Mostaraca da nam detaljno objasni ove izmjene i dopune? I sta one znace za Bosnjake Mostrara.
Gradsko vijeće Mostara na jučerašnjoj je sjednici jednoglasno usvojilo izmjene i dopune Prostornoga plana grada, kao i čitav niz regulacijskih planova za pojedina gradska područja.
Tako su usvojeni regulacijski planovi, njih ukupno 18, za mostarska naselja Sjeverni logor, Centar 2, Bijeli brijeg, Zalik, Zgona, Rodoč, Balinovac, kao i za ulice kralja Petra Krešimira IV, kneza Domagoja, kralja Tvrtka i kralja Zvonimira. Također, usvojen je i regulacijski plan za turističko područje izletišta Rujište te za golf-teren 1.
Uzgoj ribe
Predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić je izjavio kako se usvajanjem spomenutih odluka omogućava nesmetana izgradnja pojedinih dijelova grada.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Nisam u toku s tim regulacionim, al' na ovom popisu su svi kvartovi sem Sjevernog logora u Zapadnom Mostaru, plus Rujište koje je izvan grada ...
Hrvatska politika bez Mostara i ne postoji.Oni imaju danas tesku demografsku kalvariju po centralnoj Bosni:Bugojno, Kakanj, Sarajevo, Vares, Fojnica, Gornji Vakuf, Jajce.I to svake godine
U Centralnoj Bosni su ostali sprceni na podrucje Viteza.Nisu uspjeli da ovladaju vecim gradovima:Kakanj, Travnik, Bugojno.Ne mogu da imaju ''treci'' s Ljubuskim ili Capljinom, jer za to se i oni nisu borili
Bez Mostara i nema treceg, a po svemu nece ni njih biti.Zato ce se aktivnije pokusati iz centrala u Sarajevu da se presuda takozvanog ustavnog suda, primjeni i na Mostaru
Bez Mostara, oni nemaju znaci niti ekonomskog, a ni demografskog centra, vecina njih se vec sad trpa za Hrvatsku.Oni uskoro ulaze u Eu, i oni su vec sad u panici.Ako izgube Mostar, nestaju totalno, jer preracunali su se za Posavinu, ali i za Bosnjake.A, najvise su se preracunali u i oko Mostara, jer nisu ocekivali takvo nesto
Po meni i oni to itekako znaju, znaju da Hrvatska spoljna poliitika ce biti Eu spoljna politika, da ce se manipulacije oko birackih spiskova morati otkloniti, i onda svakom je jasno sta ce se desiti poslije.Njima se zuri da odrade posao.Moraju da nadju nekog Kvislinga, nece se tako zvati unutar redova Bosnjaka Mostara koji ce radi materijalnog licnog bogatstva prodati Bosnjake Mostara
Orucevic ili bilo ko drugi su kandidati za takvo sta, a svasta ce se kuhati.Hrvati znaju da ne mogu da ugroze poziciju Bosnjaka i svake godine je sve manje u centralnoj Bosni.Posavina vecim dijelom zivi u Zagrebu i tamo ce i nastaviti da zivi trajno.Ostaje im samo Mostar, za njih je to biti ili ne biti, a za neke politicare u Sarajevo, samo jedan beznacajan gradic dole negdje na jugu
U Centralnoj Bosni su ostali sprceni na podrucje Viteza.Nisu uspjeli da ovladaju vecim gradovima:Kakanj, Travnik, Bugojno.Ne mogu da imaju ''treci'' s Ljubuskim ili Capljinom, jer za to se i oni nisu borili
Bez Mostara i nema treceg, a po svemu nece ni njih biti.Zato ce se aktivnije pokusati iz centrala u Sarajevu da se presuda takozvanog ustavnog suda, primjeni i na Mostaru
Bez Mostara, oni nemaju znaci niti ekonomskog, a ni demografskog centra, vecina njih se vec sad trpa za Hrvatsku.Oni uskoro ulaze u Eu, i oni su vec sad u panici.Ako izgube Mostar, nestaju totalno, jer preracunali su se za Posavinu, ali i za Bosnjake.A, najvise su se preracunali u i oko Mostara, jer nisu ocekivali takvo nesto
Po meni i oni to itekako znaju, znaju da Hrvatska spoljna poliitika ce biti Eu spoljna politika, da ce se manipulacije oko birackih spiskova morati otkloniti, i onda svakom je jasno sta ce se desiti poslije.Njima se zuri da odrade posao.Moraju da nadju nekog Kvislinga, nece se tako zvati unutar redova Bosnjaka Mostara koji ce radi materijalnog licnog bogatstva prodati Bosnjake Mostara
Orucevic ili bilo ko drugi su kandidati za takvo sta, a svasta ce se kuhati.Hrvati znaju da ne mogu da ugroze poziciju Bosnjaka i svake godine je sve manje u centralnoj Bosni.Posavina vecim dijelom zivi u Zagrebu i tamo ce i nastaviti da zivi trajno.Ostaje im samo Mostar, za njih je to biti ili ne biti, a za neke politicare u Sarajevo, samo jedan beznacajan gradic dole negdje na jugu
Never had i imagined living without you Angelene
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot
Ne postoji burek s sirom
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
Dobre slike Mostara..

zna li neko za sta su sluzile , sta je bilo u ovim porusenim zgradama. pogotovo ova dole desno je ogromna..zna li mozda gorcin ?
ovo treba pod hitno obnoviti..
Na 2 oj slici ova prostor dole desno , gdje je ovo zelenilo..sto se tu nista ne gradi ?
Dosta prostora tu ima..ima li neki plan , sta bi moglo biti tu ?
- interista_1908
- Član
Na ovom linku mozes sve procitati ,ali izgleda nema nista od ovogaamkos je napisao/la:zna li neko za sta su sluzile , sta je bilo u ovim porusenim zgradama. pogotovo ova dole desno je ogromna..zna li mozda gorcin ?
http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/ ... acke-skole
hvala interista..steta..
hotel ruza , ovaj hotel..to bi bile prave stvari..al kurva politika neda..al doci ce i to na svoje..
hotel ruza , ovaj hotel..to bi bile prave stvari..al kurva politika neda..al doci ce i to na svoje..
One ogromne srusene kuce na lijevoj obali su vecinom u vlasnistvu srpske pravoslavne crkve koliko je meni poznato.
Znam ja za šta su služile, kakva fajda i tebi i meni što znamoamkos je napisao/la:zna li neko za sta su sluzile , sta je bilo u ovim porusenim zgradama. pogotovo ova dole desno je ogromna..zna li mozda gorcin ?
Čitava je Glavna ulica puna ovakvih zgrada koje su četnici prvo zapalili, a ona ustaše izgranatirale (ustvari veliko je pitanje jesu li ih uopšte zapalili, Star grad je gorio heftu poslije protjerivanja četnika s lijeve obale Neretve, al' hele nejse). Recimo, ova zgrada što si ej ti "zapik'o" imala je masu poslovnih prostora u prizemlju (prodavnice raznorazne itd.) i stanove na spratu, a ovakvih zgrada duž Glavne ulice ima još nekoliko, mislim ovih gabarita...tipa "Zema" (velika robna kuća u AU stilu), Komitet, zgrada srednje škole učenika u privredi poznatija kao ŠUP, onda zgrada Razvitka i ne znam ni ja. Sad možda su u pitanju vlasnički odnosi jer bilo je tu nekih prostora SPC-a, al' fakat ima kamara ovakvih i sličnih prostora, zgrada i svega koje se samo urušavaju iz godine u godinu i prijete sigurnosti saobraćaja i pješaka (par je ljudi poginulo od urušavanja već) a tamo se donose nekakvi regulacioni kojima se predviđaju nakve nove kule do nebesa.
Ovo su privatne bašče u Cernici, manje-više prekoputa Hotela "Ruža". Možda je sad čudno nekome "okle sad tolike bašče u centru grada", al' ovakvih i sličnih prostora ima po starom dijelu grada koliko hoćeš. Malo je megalomanski na svakoj zelenoj površini dizat' nebodere, al' to je sad izgleda postalo općim trendom. Mostar je bio poznat po tom fenomenu "zelenila iznutra", po baštama, voćnjacima, perivojima, parkovima...onda je došla "urbanizacija" pa je Mostar doš'o do ovog betonskog rugla na desnoj obali.amkos je napisao/la:Na 2 oj slici ova prostor dole desno , gdje je ovo zelenilo..sto se tu nista ne gradi ?
Ovaj hotel što se kao planira tu, to je upravo ova zgrada za koju si ti pitao post ili dva iznad. Znači zgrada bivše Djevojačke škole...djevojačka je bila za vrijeme AU, u komunizmu je imala sasvim drugu namjenu. Ranije, u doba turske uprave, tu je bio veliki han ...amkos je napisao/la:hvala interista..steta..
hvala gorcin..
treba obnavljati ove porusene, tj. zapaljene au zgrade.. a isto tako i graditi i sjeverni logor..ako nismo u stanju da sve nase firme se okrenu ovome (uz pomoc bratskih zemalja) i da se to pocne graditi i obnavljati sto prije, onda nismo ni zasluzili ni ovo sto imamo dosad..
treba obnavljati ove porusene, tj. zapaljene au zgrade.. a isto tako i graditi i sjeverni logor..ako nismo u stanju da sve nase firme se okrenu ovome (uz pomoc bratskih zemalja) i da se to pocne graditi i obnavljati sto prije, onda nismo ni zasluzili ni ovo sto imamo dosad..