krhan je napisao/la: ↑23 apr 2019 06:10
Meteor je napisao/la: ↑23 apr 2019 05:21
Na ovome forumu nema niko da pise iz Bosne i Hercegovine. Sve dijaspora osim mozda nekoliko forumasa/posjetioca. Sve Amerika, Kanada, Austrija, Svedska, Njemacka, Slovenija, Holandija...Nikoga nema u Bosni, a puna usta Bosne...
Pa sto ti nisi pokreno ovaj projekat iz Bosne.
A nezaboravi ljudino Bosnjaci smo ma gdje bili i pomoci cemo onoliko koliko ko moze kao i sto Bosnjaci sto na licu mjesta u matici Bosni pomazu.
Ja pišem iz Bosne. U Bosni živim i radim, i ne planiram sa ženom i djecom nigdje iz nje. Meni je lično sasvim svejedno gdje se ko nalazi, tj. gdje je koga životni put naveo ili odveo, sve dok volimo i podržavamo našu državu Bosni i Hercegovinu. Volio bih reći da je najljepša, ali takva je kakve je. Nije ni u dijsapori sve med i mlijeko. Bitno je da nam je BiH u srcu i da smo spremni i da želimo da je napravimo koliko je moguće boljom, svako nekim svojim doprinosom koliko ko može. Malo zbog nas, a malo više zbog naše djece kojima je ostavljamo.
Ja lično cijenim naše ljude iz dijaspore, jer nisu Bosni okrenuli leđa, uzeli strano državljansto i sve zaboravili. Ima tu ljudi moji velikog potencijala, jer iako se živi vani i iako su uzeta strana državljastva, ljudi se nisu promijenili. Možda su samo postali bolji i usavršeniji u onome čime se bave. Ja sam lično iz ove naše Bosne došao na neku ideju da oformim web stranicu "dijaspora.ba", koja je još uvijek slobodna kao domena. Tu sam vidjeo kao neki portal kojim bi se našima ljudim vani, koji su u stvari nama veliki ali ne iskorišten potencijal, pružale informacije o mogućnostima u Bosni i eventualnim potencijalima za privredu i investiciju. Nešto što bi pomoglo da se lakše ostvaruju i uvezuju veze između dijaspore i domaćih potencijala. I tako u pretraživanju interneta da nađem par primjera kako bi to moglo izgledati, naletim na ovaj forum. Čitao sam dosta gotovog materijala koji su forumaši akumulirali i tako se koliko toliko aktiviram.
Helem poenta je da nijedan forum nije perfektan, ali je ovaj portal plodno tlo gdje fin broj ljudi doprinosi, učestvuje. Mi smo relativno mali narod, pa je šteta da svako nešto svoje iz početka počinje, već je nabolje da se udruženo djeluje pa i iz dijaspore, a bome i iz BiH.
Ja lično vidim veliki potencijal u našoj dijaspori, ali ne da se šalju donacije i pomoći, već da se uveže znanje i sposobnost naših ljudi iz dijasapore sa ovim u BiH. Ovdje vidim jedan veliki vakum u tome samom uvezivanju, jer ne postoji neko posebno mjesto gdje bi se mogle razmjenivati poslvne potrebe ljudi iz dijaspore koji bi mogli nešto uvoziti ili nabavljati iz Bosne, a ni neki pregled potencijala koji bi se iz BiH mogao ponuditi preko naše dijaspore vani. Naravno sve na poslovnom planu tako da svi imaju interes. Tako radi Izrael, pa možda da barem mali dio toga primjenimo. Izreal to na državnom nivou stimuliše, organizuj i pomaže jer su prepoznali ogroman potencijal svoje dijsapore. Kod nas nažalost još uvijek nema te svijesti pa moramo i ovako individualno.
Prva ideja mi je recimo bila da se ponude IT servisi iz BiH. Možda neko vani radi u nekoj firmi gdje ne mogu dovoljno programera ili testera pronaći, ili im treba održavati neke sistem, pa bi im dobro došla informacija gdje u BiH i kome bi mogli poslati neki upit, a da ne idu preko neke rodbine ili prijatelja. Opet kažem, sigurno ima naših ljudi u dijsapori koji rade u firmama gdje je nekome dosadno da recimo testira neki release software-a ili nešto repeptitivno, što bi mi u BiH rado dočekali i radili u pola cijene ili jeftinije. Da li bi sada taj potencijalni izvor poslovnih mogućnosti bio neki registar firmi ili nekog drugog formata, to je tema za diskusiju. Nešto slično kao što je bila ideja za kupovinu domaćih proizvoda koja se ovdje izkristalisala i jako fino zaživjela.
Možda ovo našoj dijaspori koja je u Evropi više odgovara jer smo na istoj vremenskoj zoni, ali u svakom slučaju svi mogu vidjeti potencijal u razlici cijene po satu koja se plaća vani i kod nas. Znači angažujete programera ili testera u BiH i dio tog kolača ostaje i onome koji to pokrene, a ostatak proslijedi u BiH. Naravno tu bi super dobro došle informacije kako to legalno i bankovno izvesti, ili kako neko to već izvodi i razmjena iskustava kako to organizovati administrativno.
Mislim da bi na ovaj način prvo na nekom početnom nivou na individualnoj osnovi mogli uposliti naše povratnike. Našim povratnicima svaka vrsta primanja dobro dođe. Recimo ovaj Mahmutčehajić iz Stoca je programer. Zašto ne takve ljude nagraditi nekom "remote" pozicijom ili poslovima po potrebi. To je ono na prvu gdje bi se mogao iskorisiti potencijal dijaspore, a da svima bude korisno. Tu bi se mogli svi uvezati a višestruki efekad za BiH ekonomiju. Ako smijemo sebi dozvoliti da "sanjarimo", samislite da se ostvare remote pozicije našim povratnicima u Srebrenici i Bratuncu. Sada kako i na koji način napravit taj spoj i uvezati potencijale dijsapore sa BiH ostaje predemt kreativnost, ideja i naravno eventualne diskusije na ovom forumu...