Zasto?
Jer sam ja Sahbaz
Ma ono sto je danas najvaznije za Mostar i demografsku mapu Mostara je razvoj turizma i vrtoglavi porast Mostara na medjunarodnoj turistickoj sceni.Gorcin je napisao/la:I još nešto...
Ljudi koji su držali liniju, lupam, u kino Partizanu, veze nemaju đe bila linija na vrh Šantićeve. Oni što su davali Cotinu ne znaju đe tačno linija bila oko "Jagnjeta" itd. Tako da imaš situaciju da je čo'jek bio u Šantićevoj na nekom objektu a da ne zna šta se dešava sto metara dalje. Isto tako, imaš 50 različitih učesniak neke bitke i svaki će ti ispričat svoje viđenje događaja, iz svoje perspektive, a perspektiva je da je gled'o da izađe živ odatle i eventualno onih nekoliko drugova oko njega. Šta se dešava parstotina metara ili kilometar dalje, ko to zna...A ne da se još zamara je li pola zgrade bilo tamo ili vamo. Ko što si ti zapeo. *** te više Abrašević
Hvala na korekciji! Imam dva pitanja:Gorcin je napisao/la:https://ibb.co/dwvW6e
Ne da umetnuti sliku, ili ja ne znam, pa eto link.
Tako je to nekako išlo, pred sami kraj nisam baš upućen, ovaj niz zgrada prekoputa zatvora je bio sravnjen sa zemljom tako da nije ni to držano. Negdje u zimu je pao i vrtić, sad se ovdje na ovoj slici to baš i ne vidi, ima tu nekakvih kuća između Cotine i vrtića pa onda ide sadašnji niz zgrada na mjestu vrtića, sad je to nešto cik-cak i ima nakvih bazena. To je skroz desno, do same Neretve, može se bolje vidjeti na google mapsu koga zanima.
Gorcin je napisao/la:Cotina je otprilike prekoputa ove crne tačke iznad zatvora pa u dvorištu, znači ne uz samu ulicu. Vide se na ovom planu tri zgrade okrenute dužinom paralelno s ulicom (sjever-jug). Cotina je najsjevernija.
Armija je na početku držala i ovaj blok iznad Cotine, kasnije su uzpovci uzeli taj dio uz pomoć živog štita. Još kasnije, negdje pred sami kraj naganjanja, uzeli su i ovaj blok desno od Cotine uz Neretvu. Tu je prije rata bio vrtić a sad je niz kuća koje na google mapsu možete vidjet u nekako testerastom obliku. Ima i nekakvih bazena, po tome se možete orijentisati.
Jakova Baruha Španca je mala ulica koja ide ispred Šeste osnovne na Bulevar. Na početku te ulice (spoj sa Šantićevom) je Skupština Kantona. Znači tačno prekoputa Palme. Ili prekoputa škole.
A jesam li u pravu, jer sad ljetos kad sam dole bio pito sam jednog covjeka u toj ulici i on mi je prstom pokazo na ovu zgradu koju si ti markiro kao Cotinu, znaci ova druga ili "u sredini"?Gorcin je napisao/la:Bila je nekakva zgrada na mjestu današnje Skupštine ali ja se stvarno ne sjećam šta je tu bilo prije rata. Rupa u memoriji. Sad je od Skupštine do Bulevara uz Ulicu Jakova Baruha /odnosno Žrtava komunizma/ sve pometeno i nema apsolutno nikakvog objekta. Slično je i sa druge strane - fast food na ćošku, kladionica, slastičarna pa ruševina pa ništa do Bulevara - dobrih 30-40 metara.
Za Cotinu si u pravu, ova posljednja u nizu, moja greška pri crtanju.
Rekoh, linija u Šantićevoj se mijenjala vremenom, u jednom periodu je Armija čak bila u objektu ex Mašinske škole, to je blok prekoputa ove ulice što spaja Hotel Ero i Carinski most. Poslije su oni živim štitovima i bukvalno oranjem artiljerijom došli otprilike na ove linije. Onaj period zime 93.-94. nisam baš ni upućen. Znam da je pao vrtić, sad kuda su tačno bili polozaji "u kuću" ne znam. Cotina je bila nemoguć položaj, prilaz ko u najgorem košmaru, bukvalno si zavaljen u slučaju ne daj Bože, ali je držana iz razloga što je kontrolisala ovaj gornji dio područja do Ere i do Carinskog...tu je bilo nešto čistine pa ni njima nije bilo baš bajno tu.
Ja što znam, treća je.Zmaj je napisao/la: A jesam li u pravu, jer sad ljetos kad sam dole bio pito sam jednog covjeka u toj ulici i on mi je prstom pokazo na ovu zgradu koju si ti markiro kao Cotinu, znaci ova druga ili "u sredini"?
Radio Mostar prije rata je bio na zapadnoj strani grada. U ratu su ga ustaše preuzele i u njemu napravile Hrvatsku Postaju Mostar. Taj radio je ugašen negdje sredinom 2000tihJack je napisao/la:Ja imam par pitanja
Radio Mostar gdje se je nalazio.Istocna ili Zapadna strana grada
Tv Mostar isto pitanje
Kako su se zvale lokalne novine Mostara
Koliko ima semafora na istoku Mostara,ima li ih uopste ja ih nisam vidio
Koliko je bilo Kina sem Kina Partizan