☑ Pravila foruma i savjeti

Mostar demografska mapa

Jack
Administrator

Re: Mostar demografska mapa

Post Postao/la Jack » 18 sep 2018 09:46

:glasses: Linija razdvajanja je tamo gdje joj ja kazem da je
:fes:

Zasto?

Jer sam ja Sahbaz
:fes: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 18 sep 2018 09:53

OKC Abrašević su isfinansirali stranci od samog starta. Čak je i sad menadžment u onim kontejnerima iz kojih su i krenuli nakon rata. Može se o njihovom istorijatu pročitati na stranici OKC-a. Moguće da je iz tog razloga i zadržana stara adresa...priča o povezivanju poslije rata nepovezivog itd. Znam da je jedno vrijeme bila priča da bi tu trebalo ući Hrvatsko lutkarsko kazalište i štajaznam. Možda i ovi iz OKC-a uzinat i dalje pišu da je adresa Alekse Šantića, ko će to više znat. Ne da mi se zamarat s time. Jedino znam da Armija nije bila u Abraševiću tokom rata.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 18 sep 2018 09:59

I još nešto...
Ljudi koji su držali liniju, lupam, u kino Partizanu, veze nemaju đe bila linija na vrh Šantićeve. Oni što su davali Cotinu ne znaju đe tačno linija bila oko "Jagnjeta" itd. Tako da imaš situaciju da je čo'jek bio u Šantićevoj na nekom objektu a da ne zna šta se dešava sto metara dalje. Isto tako, imaš 50 različitih učesniak neke bitke i svaki će ti ispričat svoje viđenje događaja, iz svoje perspektive, a perspektiva je da je gled'o da izađe živ odatle i eventualno onih nekoliko drugova oko njega. Šta se dešava parstotina metara ili kilometar dalje, ko to zna...A ne da se još zamara je li pola zgrade bilo tamo ili vamo. Ko što si ti zapeo. *** te više Abrašević :mrgreen:

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 18 sep 2018 10:07

Gorcin je napisao/la:I još nešto...
Ljudi koji su držali liniju, lupam, u kino Partizanu, veze nemaju đe bila linija na vrh Šantićeve. Oni što su davali Cotinu ne znaju đe tačno linija bila oko "Jagnjeta" itd. Tako da imaš situaciju da je čo'jek bio u Šantićevoj na nekom objektu a da ne zna šta se dešava sto metara dalje. Isto tako, imaš 50 različitih učesniak neke bitke i svaki će ti ispričat svoje viđenje događaja, iz svoje perspektive, a perspektiva je da je gled'o da izađe živ odatle i eventualno onih nekoliko drugova oko njega. Šta se dešava parstotina metara ili kilometar dalje, ko to zna...A ne da se još zamara je li pola zgrade bilo tamo ili vamo. Ko što si ti zapeo. *** te više Abrašević :mrgreen:
Ma ono sto je danas najvaznije za Mostar i demografsku mapu Mostara je razvoj turizma i vrtoglavi porast Mostara na medjunarodnoj turistickoj sceni.
Ustasama to nikako ne odgovara, radi cega ce Karabatak i ostale ustase pokusati stvarati sliku tenzija - ne bi li zaustavili turizam u Mostaru od kojeg 80-90% koristi imaju Bosnjaci.

Ustase su se toliko trudile da ekonomski iscijede Bosnjake Mostara da je i dan danas nekoliko ogromnih zgrada u tom dijelu grada u rusevinama. Ali nekom ludom srecom upravo te zgrade su interesantne tim turistima. :rofll: :rofll: :rofll: :rofll:

Gledao sam turiste ljetos i cudom se ljudi ne mogu nacuditi kako nesto tako lijepo moze biti tako poruseno, pa sve obilaze one rusevine i slikaju - a onda slikaju Stari Grad.
Fakticki je od tih sporadicnih rusevina napravljena unikatna turisticka perspektiva Mostara.
To se moze vidjeti i na youtube videima koje turisti ostavljaju. Svi spominju ljepotu grada i rusevine. I to stvara neki njima unikatan kontrast. Gdje ces takvo nesto vidjeti?
Samo BiH.

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 18 sep 2018 16:27

Gorcin je napisao/la:https://ibb.co/dwvW6e

Ne da umetnuti sliku, ili ja ne znam, pa eto link.
Tako je to nekako išlo, pred sami kraj nisam baš upućen, ovaj niz zgrada prekoputa zatvora je bio sravnjen sa zemljom tako da nije ni to držano. Negdje u zimu je pao i vrtić, sad se ovdje na ovoj slici to baš i ne vidi, ima tu nekakvih kuća između Cotine i vrtića pa onda ide sadašnji niz zgrada na mjestu vrtića, sad je to nešto cik-cak i ima nakvih bazena. To je skroz desno, do same Neretve, može se bolje vidjeti na google mapsu koga zanima.
Hvala na korekciji! Imam dva pitanja:
1) Jel prije rata postojala zgrada u kojoj se danas nalazi skupstina kantona?
2) Jesam li na pogresnoj zgradi napiso "Cotina zgrada"? Ti si mi jednom napiso da je to ova najsjevernija od ovih tri paralelne unutrasnje zgrade.
Gorcin je napisao/la:Cotina je otprilike prekoputa ove crne tačke iznad zatvora pa u dvorištu, znači ne uz samu ulicu. Vide se na ovom planu tri zgrade okrenute dužinom paralelno s ulicom (sjever-jug). Cotina je najsjevernija.
Armija je na početku držala i ovaj blok iznad Cotine, kasnije su uzpovci uzeli taj dio uz pomoć živog štita. Još kasnije, negdje pred sami kraj naganjanja, uzeli su i ovaj blok desno od Cotine uz Neretvu. Tu je prije rata bio vrtić a sad je niz kuća koje na google mapsu možete vidjet u nekako testerastom obliku. Ima i nekakvih bazena, po tome se možete orijentisati.

Jakova Baruha Španca je mala ulica koja ide ispred Šeste osnovne na Bulevar. Na početku te ulice (spoj sa Šantićevom) je Skupština Kantona. Znači tačno prekoputa Palme. Ili prekoputa škole.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 18 sep 2018 16:50

Bila je nekakva zgrada na mjestu današnje Skupštine ali ja se stvarno ne sjećam šta je tu bilo prije rata. Rupa u memoriji. Sad je od Skupštine do Bulevara uz Ulicu Jakova Baruha /odnosno Žrtava komunizma/ sve pometeno i nema apsolutno nikakvog objekta. Slično je i sa druge strane - fast food na ćošku, kladionica, slastičarna pa ruševina pa ništa do Bulevara - dobrih 30-40 metara.

Za Cotinu si u pravu, ova posljednja u nizu, moja greška pri crtanju.

Rekoh, linija u Šantićevoj se mijenjala vremenom, u jednom periodu je Armija čak bila u objektu ex Mašinske škole, to je blok prekoputa ove ulice što spaja Hotel Ero i Carinski most. Poslije su oni živim štitovima i bukvalno oranjem artiljerijom došli otprilike na ove linije. Onaj period zime 93.-94. nisam baš ni upućen. Znam da je pao vrtić, sad kuda su tačno bili polozaji "u kuću" ne znam. Cotina je bila nemoguć položaj, prilaz ko u najgorem košmaru, bukvalno si zavaljen u slučaju ne daj Bože, ali je držana iz razloga što je kontrolisala ovaj gornji dio područja do Ere i do Carinskog...tu je bilo nešto čistine pa ni njima nije bilo baš bajno tu.

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 18 sep 2018 19:34

Gorcin je napisao/la:Bila je nekakva zgrada na mjestu današnje Skupštine ali ja se stvarno ne sjećam šta je tu bilo prije rata. Rupa u memoriji. Sad je od Skupštine do Bulevara uz Ulicu Jakova Baruha /odnosno Žrtava komunizma/ sve pometeno i nema apsolutno nikakvog objekta. Slično je i sa druge strane - fast food na ćošku, kladionica, slastičarna pa ruševina pa ništa do Bulevara - dobrih 30-40 metara.

Za Cotinu si u pravu, ova posljednja u nizu, moja greška pri crtanju.

Rekoh, linija u Šantićevoj se mijenjala vremenom, u jednom periodu je Armija čak bila u objektu ex Mašinske škole, to je blok prekoputa ove ulice što spaja Hotel Ero i Carinski most. Poslije su oni živim štitovima i bukvalno oranjem artiljerijom došli otprilike na ove linije. Onaj period zime 93.-94. nisam baš ni upućen. Znam da je pao vrtić, sad kuda su tačno bili polozaji "u kuću" ne znam. Cotina je bila nemoguć položaj, prilaz ko u najgorem košmaru, bukvalno si zavaljen u slučaju ne daj Bože, ali je držana iz razloga što je kontrolisala ovaj gornji dio područja do Ere i do Carinskog...tu je bilo nešto čistine pa ni njima nije bilo baš bajno tu.
A jesam li u pravu, jer sad ljetos kad sam dole bio pito sam jednog covjeka u toj ulici i on mi je prstom pokazo na ovu zgradu koju si ti markiro kao Cotinu, znaci ova druga ili "u sredini"?
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 19 sep 2018 02:00

Zmaj je napisao/la: A jesam li u pravu, jer sad ljetos kad sam dole bio pito sam jednog covjeka u toj ulici i on mi je prstom pokazo na ovu zgradu koju si ti markiro kao Cotinu, znaci ova druga ili "u sredini"?
Ja što znam, treća je.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 19 sep 2018 03:02

Nazalost odredjene zgrade su pale,cak je i tzv hotel Ero bio pred padom,ali su civile vezali i prijetili da ce ih dici u vazduh.Pa su neke linije morale da budu napustene na podrucju danasnje Santiceve ulice.Nista puno ali istina je da je jedno vrijeme linija bila jos dublje u Santicevoj negp danas

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 19 sep 2018 04:52

Sto se tice Mostara,interesantna je i logika da ce Srpska lista uci u Mostarski kanton ove sad izbore

Sasvim je moguce,ako svi Srbi odluce da glasaju za Snsd tzv Srpsku listu.Po meni u Mostaru imamo veoma starije Srbe u Vrapcicima i Prigradjanima.Ima ih nesto mladih u Zeljusi ali sitno,te Potocima i Malom Polju.Veoma su podlozni asimilaciju na istoku grada onaj sto je drzala Armija.Cirka 470 Srba zadnji popis,manje od 300 je reklo da im je maternji jezik Srpski.Znaci u samom gradu ne vjerujem da ce imati neke vece brojke.Mozda na zapadu dobiju vise glasova,ali sve ce zavisiti ako uspiju da sve pravoslavne Bijelog Polja bace da glasaju ili da je izlaznost mininalno 70%.Tad bi imali neke sanse da uzmu 1 mandat

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 21 sep 2018 05:01

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 21 sep 2018 06:06

Meni jos uvijek nije jasno kako selo Kamena 65 stanovnika:57 Bosnjaka i 8 katolika u tzv istocnom Mostaru.Nije upalo na podrucju opcine Mostar.Isto kako to da je tako malo popisano stanovnistva u Zuljama i Rabini?Ili doticni su se popisali u centru Blagaja vecinom

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 21 sep 2018 06:22

Nema Kamena ni toliko stalnih stanovnika. Pogotovo nema Hrvata.
Žulja i Rabina - to je to.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 27 sep 2018 11:32

Zeljusa 492 biraca:180 Bosnjaka.Izbori 2018

Steta

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 27 sep 2018 15:59

U odnosu na biracki spisak iz 2010 godine kad su Bosnjaci cinili 31% biraca naselja Zeljusa.Prema birackom spisku 2018 Bosnjaci cine 36,5% biraca naselja Zeljusa ili porast od 5,5%

Kamena ima 43 biraca u Federaciji i kako to da nijedan ama nijedan nije popisan u Federaciji,to je jos uvijek meni cudno.Nije valjda da nijedna kuca tog sela nije zavrsilo u Federaciji

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 29 sep 2018 03:19

Nešto malo Kamene je završilo u Federaciji i, koliko znam, tu živi tek par porodica. Nisam uopšte siguran kud je granica Kamene i Gornjih Vranjevića. Recimo zaselak Čomori koji je ispod one čuvene čuke Velina gomila, po meni pripada Vranjevićima a tako ga i mještani doživljavaju. Tu se i vratilo nešto naroda. Entitetska linija je nekih par stotina metara dalje južno i u Federaciji su zaseoci Fazlići i dijelom Vrače te ovamo istočno prema nevesinjskoj cesti Gološi. Kao i Puljići-Vlahići, katolički zaselak zapadnom stranom grede Veline gomile...povezuje Čomore i Fazliće. Tu nema živa roba i to lokalci već smatraju Kamenom. Gro Kamene sa centralnim dijelom u kojem je bilo Šemića ko u priči je ostao u PC-u. I tu ima par familija koje su tu stalno. Ima tamo prema Šćepan Krstu i Brštaniku još par katoličkih zaselaka Kamene - Dragolos, Borićevina itd. ali ni tamo nema nikog. Nije ni na Šćepan Krstu zadugo nikog bilo, kažu da se sad neko vratio. Nisam odavno bio pa ne bih mlatio. Sve skupa, u cijeloj Kamenoj nema više od 20 ljudi.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 05 nov 2018 09:11

Ima tu familija vise makar gledam ovaj biracki spisak,ali kako ama bas nijedan nije popisan u Kamenoj.Misterija i za mene.Znam da je u tom Federalnom dijelu sela popisano dosta.Inace ako su sela podijeljena mozes i tamo i ovamo da se pises prema birackom spisku.Nisam znao ali je istina.Tamo gdje nije entitetska linija utvrdjena na 1500 metara u oba dijela mozes da se pises kako hoces.Ocito ima to u Kamenoj malo vise

Takodjer pola Kamene i Rabine i Vranjevica i Podveleza je zapalilo na Kocine.Gledam biracko mjesto Kocine.Mjesto rodjenja Rabina,Vranjevici,Zulja,Rabina.,Vranjevici,Hrusta,Presjeka,Sopilja.Mislim da vise Bosnjaka iz Nevesinjskih sela danas zivi u Mostaru nego u Nevesinju.Ovdje nisam ubrojao onaj dio sto je zavrsio u Mostaru i bez grada.Nevesinje je puno u Kocinama to sam vidio.Gacko nesto manje,njih je najvise gore na sjeveru Mostara u Livcu i Vrapcicima.Trebinje mozda par familija ali to je sasvim malo.No,Nevesinja ima bas puno

Gnojnice danas imaju vise biraca od Cima i Vrapcica.Ocito ako se ovako nastavi da ce se to spojit s gradom Mostarom za nekih 5-10 godina

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 10 dec 2018 19:37

Aleksa Santic br 11.Bivsi Kino Partizan.Da li ima ijedan kino na podrucju istocnog dijela grada ili svi su na zapadu locirani

Sem pozorista.Koji jos vazniji objekt je ostao na istocnom dijelu grada.Robna Kuca Razvitak

Inace citam ovaj clanak onaj pop u Konjicu rece da ima svega 14 ucenika osnovnih skola Hrvatske nacionalnosti u Konjicu

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 11 dec 2018 06:30

Ja imam par pitanja

Radio Mostar gdje se je nalazio.Istocna ili Zapadna strana grada
Tv Mostar isto pitanje
Kako su se zvale lokalne novine Mostara
Koliko ima semafora na istoku Mostara,ima li ih uopste ja ih nisam vidio
Koliko je bilo Kina sem Kina Partizan

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 11 dec 2018 08:51

Jack je napisao/la:Ja imam par pitanja

Radio Mostar gdje se je nalazio.Istocna ili Zapadna strana grada
Tv Mostar isto pitanje
Kako su se zvale lokalne novine Mostara
Koliko ima semafora na istoku Mostara,ima li ih uopste ja ih nisam vidio
Koliko je bilo Kina sem Kina Partizan
Radio Mostar prije rata je bio na zapadnoj strani grada. U ratu su ga ustaše preuzele i u njemu napravile Hrvatsku Postaju Mostar. Taj radio je ugašen negdje sredinom 2000tih

Semafora u našem dijelu grada ima barem 8-10.

Novine su se zvale Sloboda.

Samo 1 kino i 2 pozorišta. Narodno i Lutkarsko
Samo BiH.

Odgovorite