☑ Pravila foruma i savjeti

Crna Gora demografija

Esad
Član

Re: Zivorodjeni Crne Gore 2012

Post Postao/la Esad » 27 dec 2012 16:19

Kliker, jeste, kad se sabere sve, zbir unutrašnjih migracija mora da bude 0.

Drina, slažem se 100%. Ojačati poziciju u Bijelom Polju: to je naš usud, ako mislimo da opstanemo u ovim krajevima. To je, kratkoročno, jedan i jedini nezmjenjivi i neodložni imeprativ i cilj, u koji bi trebalo uložiti sve, sve snage koje imamo. Ako padnemo na ispod 40% u Bijelom Polju, čitav Sandžak je prekrižen; i sjeverni i južni. Kad budem imao vremena, pojasniću zbog čega tako mislim.

u 2012. Bijelo Polje ima bilans -246 prema Jackovoj računici a Berane -290. Evo šta mislim:

Prvo za unutrašnje migracije. Ubijeđen sam da su znatna većina od ovih koji su iselili iz ove dvije opštine prema jugu Crne Gore - pravoslavci. Mislim da je taj omjer 2 (pravoslavni) : 1 (muslimani) za Bijelo Polje i 3:1 za Berane. To je ohrabrujuće: Bošnjaci u većem procentu ostaju na svojoj teritoriji (Berane i Bijelo Polje) od pravoslavaca. Međutim, ovdje ima jedan faktor koji nam ne ide na ruku: vanjske migracije, a one nisu evidentirane. Morate znati da je ogroman broj Bošnjaka sa sjevera CG iselio u zemlje EU i da taj proces i danas traje. Među onima koji napuštaju BP i iseljavaju iz CG, mislim da su Bošnjaci tijesna većina. Kada bi sabrali unutrašnje i vanjske migracije, omjer iseljenih iz Bijelog Polja bi se, prema mojoj (dosta gruboj) procjeni kretao oko 2 (pravoslavni) : 2 (Bošnjaci). Što, otprilke, odgovara proporciji prema kojoj su muslimani i pravoslavni naseljeni u Bijelom Polju.

E, sad, ovdje ulazi u igru natalitet. Ako su moje već iznesene pretpostavke tačne, ukupne migracije se, kada je u pitanju Bijelo Polje, potiru; na svaka dva Bošnjaka isele i dva pravoslavna. Međutim, ostaje faktor nataliteta: ko se više reprodukuje u samom Bijelom Polju? Mislim da posljednjih godina mi imamo dosta jaći natalitet i da, ako sve stvari ostanu iste (i migracije i natalitet), mi imamo šansu da doguramo dosta preko 45% u Bijelom Polju na idućem popisu stanovništva; možda čak i do 50%.

Berane: ovaj kraj će biti potpuno određen statusom Petnjice. O tome sam već pisao ovdje; da se ne ponavljam. Imamo podatke o broju živorođenih u Beranama za prethodne godine, ali ne znamo koliki udio u tom broju otpada na Petnjicu. Polažem nade da će taj kraj dobiti status opštine jer bi to značilo da bi već iduće godine imali prve podatke o broju novorođenih, samo za Petnjicu. Onda bi mogli da napravimo i neku rekonstrukciju za prethodnih par godina. Ako Petnjica dobije opštinu, četnici u Beranama uzimaju vlast; ali kuda god da krenu iz Berana - nemaju gdje, do među Bošnjake.

Plav : Jack je napisao da je odnos umrlih i rođenih za 2012: 99/104. Plav me brine iz više razloga. Natalitet opada očigledno kod svih, ne samo kod pravoslavaca. Evo jednog podatka: 2000. godine je bio čak 231 živorođeni u Plavu, a ove godine ih, po svoj prilici, neće biti preko 120. Ogroman pad koji ne možemo objasniti samo iseljavanjem pravoslavnih i gubljenjem nataliteta kod njih: očigledno je da posustaju i Bošnjaci, i to dobro. Rekao sa i ovo ranije: puno će zavisiti od puta (Gusinje - Podgorica) koji se upravo gradi; od ogromne dijaspore Plava i Gusinja u Americi (hoće li biti zainteresovani da ulažu i vrate se u taj kraj, kada put jednom prođe); od političkih kombinacija (hoće li vlasti CG dozvoliti Plavljanjima i Gusinjanima da pokrenu ovaj kraj kada put bude gotov) i od inicijative da se Gusinju dodijeli status opštine. Opština Plav je demografski prorijeđena i, mada trenutno stojimo dobro, to se lako može promijeniti, svega nekolio hiljada razlike je u pitanju.

U Podgorici imamo dobar trend, samo da se nastavi.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 28 dec 2012 05:56

Zasto danas imamo toliko iseljavanje iz Bijelog Polja?
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 28 dec 2012 06:23

mi imamo šansu da doguramo dosta preko 45% u Bijelom Polju na idućem popisu stanovništva; možda čak i do 50%.
Kao sto sam rekao i za susjedno Prijepolje.Tamo je popis rekao porast Bosnjaka s 41 na 44% Sto i nije lose, ako se gleda ukupna slika te opcine.Bijelo Polje rece 42,7% ali imas i 3,% koji nisu naveli vjeru.Nek su pola Muslimani, sto i jesu.Dodjes do 44%.I jos 1% nas su ostetili ovdje, to pouzdano znam.To je 45%.Mi smo s proslog popisa na 45% a oni su tako lukavo rekli mnogo manje

Prijepolje ima 2,2% Koji nisu naveli vjeru.Muslimana je 44,9%.Bosnjaci+Muslimani+Romi i ostale manjine Muslimanske.Dodaj 1,1% na tu cifru dobijes 46% Muslimana.I jos 1% nije popisan, i to najmanje.Prijepolje ima najmanje 47% Muslimana, ako ne i vise
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Esad
Član

Post Postao/la Esad » 28 dec 2012 13:32

Drina, iseljavanje Bošnjaka u inostranstvo je i danas intenzivno ne samo iz Bijelog Polja nego i iz Petnjice i Plava.
Prvo su devedesetih Bošnjaci masovno iselili zbog političke situacije i pritisaka sa svih strana. Onda je bio drugi veliki talas iseljavanja za vrijeme NATO bombardovanja tadašnje SRJ (rat na Kosovu) kad se samo čekao prvi pucanj pa da četnici krenu u akciju. Primjera radi, skoro svi muslimani iz Podgorice su tada privremeno napustili grad (znam neke koji se nikada nisu vratili) a četnici su se bili organizovali da krenu na Tuzi. Posljednjih godina je situacija relaksirana, ali svi Bošnjaci iz CG već imaju rodbinu na zapadu (koja je iselila u nekom od ovih talasa) i dosta njih odlazi sa sela zbog siromaštva.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 29 dec 2012 07:48

Mi stvarno imamo jak natalitet u Podgorici.Posebno na podrucju Tuza.Vec sad smo vecina stanovnistva
Sto se tice Bijelog Polja.Mi smo vec sad na oko 45%.Inace, bas da dadnem neku ''zanimljivu statistiku''

Bijelo Polje 24 662 pravoslavna:0-4:1385,5-9:1571,10-14:1662,15-19:1810
Bijelo Polje 19 640 Muslimana:0-4:1572,5-9:1421,10-14:1620,15-19:1634

Bijelo Polje do 19 godina
Pravoslavni 6428
Muslimani 6247

Njihova prednost nije bas mnogo velika u mladjom segmentu stanovnistva.Zapravo cak prvi put u grupaciji 0-4.Vecina su Muslimani

Bijelo Polje 60+:
Pravoslavni 4837
Muslimani 2814

Vidi, vidi, vidi.Tu imas znaci prednost od +2000..Znaci, to je ta generacija koja dobrim dijelom.Rekao sam dobrim i nece biti ziva na popisu 2021.Naravno, ima tu gorstaka koji ce zivjeti i 90 godina, ali ta prednost je bas velika, mora se priznati

Zakljucak?
U Bijelom Polju, medju maloljetnim stanovnistvom, mi smo skoro izjednaceni s Pravoslavnim, a tamo gdje je starije stanovnistvo vidi se velika prednost pravoslavnog stanovnistva.To im je znaci piricka pobjeda, jer bas i nemaju nista cime da se pohvale

Podgorica ima 20 883 Muslimana, od tog broja njih 7915 su od 0-19 godina, znaci citaj maloljetni

Oko 38% stanovnistva Muslimanskog Podgorice je maloljetno!

Podgorica ima 145 575 Pravoslavnih od tog broja njih 38 044 su od 0-19 godina, znaci citaj maloljetni

Oko 26,1% Pravoslavnog stanovnistvo je maloljetno.Drasticna razlika!

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 29 dec 2012 09:39

Jack je napisao/la:Mi stvarno imamo jak natalitet u Podgorici.Posebno na podrucju Tuza.Vec sad smo vecina stanovnistva
Sto se tice Bijelog Polja.Mi smo vec sad na oko 45%.Inace, bas da dadnem neku ''zanimljivu statistiku''

Bijelo Polje 24 662 pravoslavna:0-4:1385,5-9:1571,10-14:1662,15-19:1810
Bijelo Polje 19 640 Muslimana:0-4:1572,5-9:1421,10-14:1620,15-19:1634

Bijelo Polje do 19 godina
Pravoslavni 6428
Muslimani 6247

Njihova prednost nije bas mnogo velika u mladjom segmentu stanovnistva.Zapravo cak prvi put u grupaciji 0-4.Vecina su Muslimani

Bijelo Polje 60+:
Pravoslavni 4837
Muslimani 2814

Vidi, vidi, vidi.Tu imas znaci prednost od +2000..Znaci, to je ta generacija koja dobrim dijelom.Rekao sam dobrim i nece biti ziva na popisu 2021.Naravno, ima tu gorstaka koji ce zivjeti i 90 godina, ali ta prednost je bas velika, mora se priznati

Zakljucak?
U Bijelom Polju, medju maloljetnim stanovnistvom, mi smo skoro izjednaceni s Pravoslavnim, a tamo gdje je starije stanovnistvo vidi se velika prednost pravoslavnog stanovnistva.To im je znaci piricka pobjeda, jer bas i nemaju nista cime da se pohvale

Podgorica ima 20 883 Muslimana, od tog broja njih 7915 su od 0-19 godina, znaci citaj maloljetni

Oko 38% stanovnistva Muslimanskog Podgorice je maloljetno!

Podgorica ima 145 575 Pravoslavnih od tog broja njih 38 044 su od 0-19 godina, znaci citaj maloljetni

Oko 26,1% Pravoslavnog stanovnistvo je maloljetno.Drasticna razlika!
svaka cast jack. tvoje analize su najjace!!!

htio bih samo da dodam sljedece za crnu goru:

ukupno stanovnistvo
2003: 620.145
2011: 620.029

bosnjaci:
2003: 48.184
2011: 53.605

muslimani:
2003: 24.625
2011: 20.537

albanci:
2003: 31.163
2011: 30.439

islamska vjeroispvjest:
2003: 110.034
2011: 118.477 (islamska: 99.038, muslimanska: 19.439)

dvije stvari se vide jasno:
1.) bosnjaci su jedini koji su zabiljezili porast!!!
2.) kad se saberu bosnjaci, muslimani i albanci (po nacionalnosti) onda opet ih zajedno ima ca. 15.000 manje nego muslimana po vjeroispovjesti. tu ima ca. 10.000 bosanaca, bosnjaka-muslimana i crnogoraca-muslimana, egipcana, jugoslovena (djelomicno), muslimana-bosnjaka, muslimana-crnogoraca, roma (roma ima 6.000, ne znam jesu li oni svi muslimani, ali eto racunacemo sve) i turaka. znaci ima jos uvijek oko 5.000 crnogoraca (po nacionalnosti) koji su muslimani po vjeroispovjesti! to su sve potencijalni bosnjaci!

BosniaUser
Član

Post Postao/la BosniaUser » 29 dec 2012 09:45

ja sam negdje procitao da je cak 12 000 Bosnjaka izjasnilo se kao Crnogorac...a na TV sam gledao da je u Bar bio slucaj da su se porodice od tri brata jedna izjasnila kao Bosnjakci,dr kao Muslimani a treci kao Crnogorci....
Kako godine budu prolazile tako ce i jacati nacionalna svijest..ne moze se to desiti preko noci...

Razum
Član

Bošnjaci u Crnoj Gori (jugoistočna Bosna)

Post Postao/la Razum » 29 dec 2012 10:48

Važno je da shvate da nikada neće postati faktor ako se svi jedinstveno ne izjasne kao Bošnjaci,
kao posebna etnička grupa koja tvori modernu crnogorsku državnost. Razbijeni na tri strane oni
nikada neće biti zastupljeni na vodećim funkcijama po procentu koji imaju u udjelu stanovništva.

Za početak je Bošnjacima u modernoj Crnoj Gori dovoljno da shvate da nisu ni polovično
zastupljeni u javnoj upravi općine Bara, gdje čine trećinu stanovnišva. To će ih nagnati na
razmišljanje i akciju, bez obzira kako se Bošnjačka stranka u vlasti trenutno ponaša.

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 29 dec 2012 10:58

Mislim da polahko i shvacaju jer se broj Bosnjaka povecao dok se broj muslimana po nacionalnosti smanjio.

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 29 dec 2012 11:50

ZV Keli je napisao/la:Mislim da polahko i shvacaju jer se broj Bosnjaka povecao dok se broj muslimana po nacionalnosti smanjio.
Za najkasnije 30 godina zaboravit ce se na nacionalnost Musliman,a do tada moramo saburati i voditi jake kampanje. :mrgreen:
Bosna Bosnjacima!

Esad
Član

Post Postao/la Esad » 29 dec 2012 12:33

Jack, sjajni podaci.

"Muslimani" kao nacionalnost neće postojati za 20-30 godina, to je izvjesno. Već je između dva popisa opao njihov broj, a opadaće još i više kako vrijeme bude prolazilo. "Muslimani" će se, prema mojoj procjeni, za dvadesetak godina potpuno preliti u Bošnjake (većim dijelom) i u Crnogorce islamske vjere (čitaj : "poturice") manjim dijelom.

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 29 dec 2012 14:05

Od tih 8 godina tek se posljednjih godinu dana ili dvije pocinju osnivati bosnjacke stranke,instituti i organizacije.Posljednjih godinu ili dvije se radi na povecanju broja Bosnjaka zato ovo smanjenje muslimana trebamo slaviti kao knock out dusmana u smislu vlade CG koja placa maticu muslimansku da siri propagandu.Zamislite kada svake godine budemo imali stotine javnih tribina,svake godine milioni eura,dolara ili maraka se uruci onima kojima trebaju,obnove dzamija,nastava na bosanskom,islamski centri i bosnjacke biblioteke.

Vrlo smo mlad narod i to je nasa prednost i napokon smo poceli da je koristimo :zastava:

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 30 dec 2012 06:00

Bio sam u tzv. CG prije 2 godine i mislim da sam pisao o tome na bivsem forumu. Tamo se krstolavlje propagira na svakom koraku. Propaganda je tamo jaca nego i u Banja Luci npr. Svako malo table s natpisima gdje se nalazi koja crkva, manastir, krstovi na sve strane, propaganda u medijima tako da je nas narod pod ogromnim pritiskom. Na kuli u Baru su nacrtali neki ikone na zidovima. To je samo jedan primjer. Ja sam potpuno siguran da su ti srbocrnogorci ili kako vec se zovu najveci mitomani na prostoru bivse SFRJ.

Nas narod nije imao nikakvog prava tamo. Ni pravo na jezik, ni na nacionalne istitucije ili bilo sto u tom smislu i iz toga proilazi zbunjenost.
No i to dolazi na svoje.

Esad
Član

Post Postao/la Esad » 30 dec 2012 07:20

Drina, u pravu si. Primjera je bezbroj. Nešto si i sam uočio. Signalizacija za turiste je postavljena kao da u CG nema ni bošnjačke ni uopšte muslimanske tradicije. Crkve, manastiri, pa čak i njihovi ostaci i temelji su obilježeni na svakom ćošku, bukvalno, i kroz Sandžak i kroz jug CG. Tabli na kojima je obilježena bošnjačka ili muslimanska kultura (kule bošnjačkih porodica, džamije) je u ČITAVOJ CG postavljeno, vjerovao ili ne, ČETIRI! Uključujući i dio Sandžaka. Toliko o crnogorskoj multikulturi, o kojoj predstavnici države talambasaju u Briselu, Vašingtonu i Stambolu.

Uz ove ČETIRI table koje su postojale u čitavoj CG, u Podgorici je pri tri mjeseca postavljena signalizacija koja vodi do džamija, ostataka turske tvrđave i kuće muslimanske porodice Krpuljević. Vjerovali ili ne, na tablama su ćirični natpisi, a grafički su osmanska tvrđava i kula Krpuljevića predstavljeni sa krstovima.

Samo par primjera koji govore o specifičnom crnogorskom shvatanju multikulture.

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 30 dec 2012 09:15

Jedan dio porodice je iz starog Bara i Podgorice.Ti sto su bili iz Podgorice,inace dedo i njegova braca su bili porodica koja je drzala stvarno dosta zemlje i imali su fabriku za obucu.Naravno multikulti srbocrnogorci kao sto ih Drina zove su ih otjerali,i preuzeli fabriku bez ikakvog pravnog problema.Moji su dosli ovdje a jedan dio tj taj iz Starog Bara je ostao i kaze kakvu su torturu dozivljavali ali ne bi im ucinili uslugu i otisli vec su im Bosnjaci tako prkosili.Danas je drugacije sve sve vise Bosnjaka tako Srbi bjeze ka Srbiji a kada idemo na more,ili Herceg Novi tamo imamo mali stan i nemamo doticaja sa pravoslavcima ili po plazama gdje ne mozemo osjetiti neugodnost a to su najcesce Dobre Vode ili Ulcinj.To je i moja topla preporuka,jeftinije od Hrvatske,bolja usluga i nasim ljudima ostavljamo novac. :zastava:

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 30 dec 2012 13:24

Jedna specificnost cg podneblja je i veliki broj mafijskih obracuna. Citao sam prije par mjeseci clanak da je u zadnjih 15-tak godina ubijeno preko 450 osoba u tzv. CG. Nekoliko ih je smaknuto i pomocu snajpera. Sve obracuni raznoraznih kriminalaca. Tamo se lahko potezu pistolji. A mnogi od njih ucestvuju u raznim bandama i u drugim drzavama. Veoma nasilno drustvo.

Evo i jucer su smakli jednog.
http://www.vijesti.me/vijesti/uhapseno- ... nak-107033

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 02 jan 2013 07:57

Ne priznajem nijedan papir(Artiju) tog popisa Crnogorskog.To je drustvo koje ce padati.Cak im je i drugi grad po velicini pukao.Bosnjaka ima kao i prije.Oko 90 000.Ostatak su Romi i Muslimanski Albanci

Dobro je da mi imamo lijepu homogenu sredinu(Gornji Bihor(Petnjica) I Rozaje, ali i Plav.Bijelo Polje, od 137 naselja.Mi zivimo u 85.Manje ili vise, a u 60 smo vecina.Imamo mladju strukturu, imamo natalitet, bolju starosnu strukturu, imamo manje iseljavanja.Jedino gdje smo u losijoj situaciji(Demografskoj i politickoj).To su Pljevlja.Skeptican sam da ce u 20 godina od danasnjeg dana biti vise Bosnjaka u Ulcinju i Baru nego Pljevljima.Ovog mjeseca ce referendum oko opcine Gusinje

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 02 jan 2013 09:47

Jack je napisao/la:Ne priznajem nijedan papir(Artiju) tog popisa Crnogorskog.To je drustvo koje ce padati.Cak im je i drugi grad po velicini pukao.Bosnjaka ima kao i prije.Oko 90 000.Ostatak su Romi i Muslimanski Albanci

Dobro je da mi imamo lijepu homogenu sredinu(Gornji Bihor(Petnjica) I Rozaje, ali i Plav.Bijelo Polje, od 137 naselja.Mi zivimo u 85.Manje ili vise, a u 60 smo vecina.Imamo mladju strukturu, imamo natalitet, bolju starosnu strukturu, imamo manje iseljavanja.Jedino gdje smo u losijoj situaciji(Demografskoj i politickoj).To su Pljevlja.Skeptican sam da ce u 20 godina od danasnjeg dana biti vise Bosnjaka u Ulcinju i Baru nego Pljevljima.Ovog mjeseca ce referendum oko opcine Gusinje
Bosnjacki politicari se moraju angazovati u crnogorskom primorju,pogotovo u Baru.Zar ce dopustiti da se veliki broj Bosnjaka izjasni Crnogorcima i da na taj nacin izgubimo sanse da nekada u buducnosti preuzmemo ovu opcinu?
Bosna Bosnjacima!

Esad
Član

Post Postao/la Esad » 05 jan 2013 11:10

http://www.monteislam.com/novosti/info- ... ca-dzamije

Evo ilustracije za turističku signalizaciju u Podgorici. Znam da to nije tema ovdje, ali eto, kad smo već i to otvorili.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 05 jan 2013 15:16

Hvala ti Esade.Ako poznajes Podgoricu
Mozes li nam malo opisati tacno dijelove grada Podgorice, tj Mahale.I to sve sto znas, ako znas
I gdje ima najvise Bosnjaka i Muslimana u gradu?Koliko dzamija imas u Podgorici danas?

Bilo bi super kada bi nam opisao malo grad, gdje imas nebodere, gdje imas zgrade manje, kuce, gdje imas Bosnjake, da znam kako i sta

Odgovorite