SARAJEVO, 26. decembra (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović je, govoreći o formiranju vlasti, danas u Sarajevu izjavio novinarima da je ta stranka započela razgovore sa svim političkim strankama.
SDA
Re: SDA
hB1KoZBpdHw
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant
sesEe_4Vxxo
SDA je danas uputila Ustavnom sudu apelaciju povodom Odluke CIK-a o primjeni popisa iz 2013. za popunjavanje Doma naroda Federalnog parlamenta, izjavio je prvi čovjek ove stranke Bakir Izetbegović, govoreći na novogodišnjoj press konferenciji. On je dodao da je čitavu 2018. obilježila borba građanskog i etničkog, što je posebno bilo vidljivo upravo kroz apelaciju Bože Ljubića.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sda-ses ... /190116024SDA: Šestorka u Kantonu Sarajevo želi potisnuti bosanski jezik
Kantonalni odbor SDA oglasio se saopćenjem za javnosti nakon jučerašnje konferencije za novinare ministrice obrazovanja KS Zinete Bogunić.
Ističu da su nakon jučerašnjih izjava ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS Zinete Bogunić, predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića i člana Naše stranke Edina Forte u vezi s imenovanjem maternjeg jezika u KS, dužni javnost podsjetiti na neke činjenice.
"Aktuelna većina u Kantonu Sarajevo predvođena Našom strankom i Narodom i pravdom pokušava u obrazovni sistem, mimo svih naučnih i stručnih kriterija, uvesti i mogućnost da jedan učenik izučava sva tri jezika. Nauka kaže da učenik može imati samo jedan maternji jezik, a struka da je to neprovodivo u praksi i da je nemoguće u okviru jednog predmeta učiti tri standarda i tri pravopisa. Da javnost na vrijeme nije prozrela šta joj je stvarna namjera, novoformirana politika bi kao rješenje nametnula fantomski BHS jezik, s ciljem da se postepeno iz Sarajeva izgura bosanski", naveli su u SDA.
Ističu kako vjeruju da iza ovakvih odluka stoji politički i zlonamjerni pokušaj takozvane šestorke ili jednog njenog dijela da se bosanski jezik potisne u drugi plan i da se većini nametne volja manjine.
"SDA poziva trenutne vlastodršce u Kantonu Sarajevo da još jednom razmisle prije nego se opet požele poigrati s temeljnim društvenim vrijednostima kao što su tradicija, kultura i, prije svih, jezik" ,saopćili su.
"SDA se kao politička stranka od svog osnivanja i programski i suštinski zalaže za poštivanje ljudskih prava i slobodu izbora na području cijele Bosne i Hercegovine. Odlučno smo se borili protiv svake vrste diskriminacije, a sredine u kojima procese vodi SDA ostale su pluralne u svakom smislu. Zahvaljujući demokratskom kapacitetu Stranke demokratske akcije Sarajevo je bilo i ostalo primjer kako i nakon svega što je preživjelo tokom agresije i opsade može biti grad po mjeri svakog čovjeka, bez obzira na njegovu etničku, religijsku ili jezičku pripadnost. U Bosni i Hercegovini, zajedno s ostalima, žive tri konstitutivna naroda i postoje tri zvanična (službena) jezika i to bosanski, srpski i hrvatski. U skladu s Ustavom i najvišim demokratskim principima svakom građaninu dužni smo osigurati pravo i mogućnost da izabere onaj koji osjeća svojim", saopćeno je iz SDA.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/dzafero ... /190123119Džaferović: Naziv Republike Srpske je diskriminatoran prema svima koji nisu Srbi
Stranka demokratske akcije pokrenut će pravnu proceduru za promjenu imena bh. entiteta genocidna jer je taj naziv diskriminatorski prema svima onima koji nisu Srbi, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, gostujući u programu Al Jazeere Balkans.
"SDA će odlučiti ko će pokrenuti pravnu proceduru, ali to će sigurno ići. BiH je multietnička država i nije u redu da se jedan dio BiH označava samo po jednom od naroda pa ni entitet RS. Također, RS je po ustavu tog entiteta multietnički u kojem svi narodi i ostali građani trebaju biti ravnopravni, dakle, to je diskriminacija prema svim onima koji nisu Srbi da se entitet zove po jednom od naroda", rekao je.
Džaferović je dodao da je praksa pokazala da je sam naziv RS sistemski korišten za diskriminaciju svih onih koji nisu Srbi u tom entitetu - osporava se pravo na jezik, proporcionalno zapošljavanje u javnim institucijama, krše se odluke Ustavnog suda BiH, kao što je odluka o 9. januaru.
"Ne znam čemu drama oko te odluke, to je pravna procedura", kazao je te dodao da postoje konvencije o ljudskim pravima koje su nadređene Ustavu BiH te da je Ustavni sud i ranije preispitivao Ustav sa aspekta usklađenosti sa Međunarodnom konvencijom o ljudskim pravima.
"Prije svega štetno je uskraćivati narodu pravo na maternji jezik, na zapošljavanje, na ostala ljudska prava koja se krše u tom entitetu, frustrirajuće je to da se obilježava 9. januar, iako je Ustavni sud kazao tu šta ima da se kaže. Što se pokušava BiH predstaviti kao zajednica entiteta, a to je država koja ima svoje izvorne nadležnosti, prijeti se usvajanjem krivičnog zakona u RS-u protiv zvaničnika iz tog entiteta na državnom nivou koje ne slijede instrukcije. Nije frustrirajuće ovo što SDA radi, jer to je pravna procedura koja će biti testirana na Ustavnom sudu BiH", kazao je.
Džaferović je rekao da, što se tiče SDA, ovaj potez neće otežati uspostavu vlasti na bilo kojem nivou te da ta stranka smatra da vlast na svim nivoima u BiH trebaju uspostaviti pobjedničke partije.
"Važno je napraviti program, a ono što imamo problem - to su izjave iz RS-a, prije svega od zvaničnika i političke stranke koja treba učestvovati u vlasti, da oni neće poštovati zakon i odluke i politike koje smo već ranije usvojili, a radi se o putu ka NATO-u. I ne možete podržati kandidata koji to neće poštovati", dodao je.
Na pitanje zašto SDA formiranje vlasti uvjetuje time da SNSD Milorada Dodika podrži bh. put u NATO, Džaferović je odgovorio da put BiH ka NATO-u ne zavisi od trenutnog stava Dodika niti od bilo kojeg zvaničnika, nego od zakona, odluka i politika gdje je to propisano.
"Ne treba nam nikakav glas za politiku koja je već utvrđena. Dodik može da ima drugačije mišljenje, ali to je samo njegovo mišljenje. Ovdje ne zavisi ništa od volje pojedinca i političke stranke, zvaisi od zakona, ustava, isntitucija i onoga što smo već utvrdili", rekao je Džaferović.
Sljedeće sedmice članovi Predsjedništva BiH putuju na sastanak u Briselu. U intervjuu za Al Jazeeru, predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je da "malo šta" nosi sa sobom u Brisel.
"BiH je u proteklih četiri godine učinila značajne korake na svom putu ka EU, učinjeno je nekoliko krupnih reformi, od stanja privremenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju danas smo pred kandidatskim statusom. Naravno, da nije zadovoljavajuća brzina, da je BiH čekala skoro osam godina, ali uradilo se puno", rekao je Džaferović.
Na pitanje zašto dodatna pitanja na Upitnik Evropske komisije nisu ispunjena, Džaferović je rekao da su odgovori dati, ali da je ostalo još nekoliko neodgovorenih pitanja.
Gotovo svi politički akteri u Federaciji BiH nezadovoljni su odlukom Centralne izborne komisije o popuni Doma naroda Federacije. CIK je odlučio da se prilikom popune ovog doma koristi popis stanovništva iz 2013, a neke stranke, uključujući SDA, predale su apelacije Ustavnom sudu da se utvrdi ustavnost ove odluke.
Džaferović je rekao da će SDA poštovati odluku Ustavnog suda koja se očekuje krajem mjeseca.
Dodao je da smatra da novi saziv Doma naroda FBiH treba potvrditi budžet FBiH, ali ako se to ne dogodi, rekao je, bilo bi dobro da stari saziv to uradi.
OHR, Ambasada SAD-a i EU poručili da stari saziv Doma naroda ne može odlučivati o budžetu.
"Želim da istaknem princip kontinuiteta u funkcioniranju institucija, mandat jedne institucije ne može da prestane sve dok novi saziv ne počne sa radom", poručio je Džaferović.
Što se tiče izbora Željka Komšića za člana Predsjendištva BiH iz reda hrvatskog naroda, Džaferović je rekao da su Komšića izabrali građani.
"Mi nemamo etničke izbore u ovoj zemlji, neki bi to željeli ali to je kraj demokratije. Glasali su građani u entiteu FBiH i odlučili tako. Ustav propisuje da kandidati iz FBiH treba da imaju etničku identifikaciju, ali da imaju građansku legitimaciju. Možemo izvoditi razne računice ali stvari tako stoje. Građanska legitimacija treba biti budućnost BiH kada su u pitanju svi članovi Predsjedništva, kao i građanska identifikacija", kazao je.
Dodao je da je uvjeren da je postojala jedna ispravna politika HDZ-a i Dragana Čovića prema BiH, da se "ne bi našli u ovoj situaciji".
"Izbor Komšića tumačim kao odgovor naroda prema politici HDZ-a, i umjesto što kritikuju narod, trebaju čitati poruke koje su dobili", stav je člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferović.
Džaferović je zaključio da će sarađivati sa svim zemljama regije, ali da tom prilikom BiH treba biti ispoštovana kao ravnopravan partner.
Ja kad pomislim da u Sda ne moze da bude glupljih ljudi.Oni me oduseve
Naprimjer:
Ukidanje imena ''Rs'' dok se Sda uhljebi ne ubace u vlast ali rok 6 mjeseci.Sda je spremna odustati od promjene imena Sumske.Rekao sam prije jos za vrijeme kad su ovi paraziti izdali Srebrenicu i smjenili ondasnjeg advokata stranog koji je rasturao svakodnevno cetnike lijevo i desno i ubacili onog balavog uslju prije 10 tak godina.Da je to stranka jednog lica
Mozes misliti Bakir se javlja za rijec u drzavi koja jedino ima kladionice pod vodstvom Hdz mafije.U jednoj Albaniji kladionice su ukinuli.Ali sta je to.Zali boze tih 6 mjeseci i ko vjeruje u ove ublehase
Dodik nek se lijepo ponasa,kao da je to prvacic.Covjek pljuje po Bosni i Bosnjacima zadnjih 15 tak godina.Nemam rijeci

Naprimjer:
Ukidanje imena ''Rs'' dok se Sda uhljebi ne ubace u vlast ali rok 6 mjeseci.Sda je spremna odustati od promjene imena Sumske.Rekao sam prije jos za vrijeme kad su ovi paraziti izdali Srebrenicu i smjenili ondasnjeg advokata stranog koji je rasturao svakodnevno cetnike lijevo i desno i ubacili onog balavog uslju prije 10 tak godina.Da je to stranka jednog lica
Mozes misliti Bakir se javlja za rijec u drzavi koja jedino ima kladionice pod vodstvom Hdz mafije.U jednoj Albaniji kladionice su ukinuli.Ali sta je to.Zali boze tih 6 mjeseci i ko vjeruje u ove ublehase
Dodik nek se lijepo ponasa,kao da je to prvacic.Covjek pljuje po Bosni i Bosnjacima zadnjih 15 tak godina.Nemam rijeci

Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

Mersudin Nanić: Želim se baviti djelima, a ne politikom podjela
https://faktor.ba/vijest/mersudin-nanic ... jela/22237
https://faktor.ba/vijest/mersudin-nanic ... jela/22237
- Mehmed beg Catic
- Član
Poslije ovoga lopovi i izdajice iz sda nemaju sta vise da govore, sve su pokazali
ovo me je bas razocaralo ali covjek , mumin se mora da bori i ovo je samo jos jedna prepreka i iskusenje koju treba da izdrzimo i pobjedimo.
korak po korak, ako ne mozemo da uticemo na politicare na visokom nivou da barem pokusamo da promjenimo svijest ljudi oko nas.
korak po korak, ako ne mozemo da uticemo na politicare na visokom nivou da barem pokusamo da promjenimo svijest ljudi oko nas.
Izetbegović s Čovićem već dogovorio većine u SBK i HNK , najavili isto u ZDK
HDZ BiH i SDA imenovali kandidate za ministre u Vladi SBK
Zoran Marković iz Kiseljaka kandidiran je za ministra pravosuđa i uprave, Bojan Domić iz Travnika za ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, Feliks Vidović iz Kreševa za ministra unutarnjih poslova, Anto Matić iz Viteza za ministra zdravstva i socijalne politike, te Mirjana Plavčić iz Busovače za ministricu financija.
I SDA imenovala kandidate za ministre u SBK
Ponovno je kandidiran dosadašnji premijer Tahir Lendo za premijera, dosadašnji ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Salkan Merdžanić ponovno je kandidat za tu poziciju, dok je kandidat za ministra prostornog uređenja, građenja zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amir Šečibović, a Nisvet Hrnjić za ministra gospodarstva.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić
Zaboravljas Kambera u Sanskom Mostu koji je vise protjerao mladjih Bosnjaka iz Sane nego svi cetalji.Zaboravljas ponizavanje oko Tomasice kad je koalicija Sda-Sdp tad stopirala ekshumaciju tijela Bosnjaka.Zaboravljas uvrede Bosnjacima,ponizavanja
Zamisli imas 160 zaposlenih u hidrolektranama Jajce 1 i 2.Oba se nalaze kod Bosnjackih sela.I nijednog zaposlenog Bosnjaka.Ista ta kvazi multi-kulti glupost se nalazi u vjecito uhljebljenim kadrovima Sda stranke koji su ministri za ovo,ministri za ono,samo da se drze fotelje.A ovo za Srednju Bosnu to se zove izdaja
Ideoloske razlike ja ne vidim izmedju nase Stranke i Sda.Oba su Anti-Bosnjacka i Anti-Bosanska nastrojena.Zamisli imas Uzp presudu.I oni ulaze u koaliciju s ustashama u Srednjoj Bosni.Koja sramota
Zamisli imas 160 zaposlenih u hidrolektranama Jajce 1 i 2.Oba se nalaze kod Bosnjackih sela.I nijednog zaposlenog Bosnjaka.Ista ta kvazi multi-kulti glupost se nalazi u vjecito uhljebljenim kadrovima Sda stranke koji su ministri za ovo,ministri za ono,samo da se drze fotelje.A ovo za Srednju Bosnu to se zove izdaja
Ideoloske razlike ja ne vidim izmedju nase Stranke i Sda.Oba su Anti-Bosnjacka i Anti-Bosanska nastrojena.Zamisli imas Uzp presudu.I oni ulaze u koaliciju s ustashama u Srednjoj Bosni.Koja sramota
Never had i imagined living without your smile Angelene

Prije svega pozdrav svima, novi sam forumas a sad na temu;
Ja ne mogu da shvatim nikog ko brani SDA , jednostavno mi je to nerazumljivo, SDA je grobar ovog naroda, unistila je ovaj narod korupcijom, kriminalom, nepotizmom . Ja sam za onu da prvo treba pomesti ispred svojih vrata pa tek onda ostala. Meni nisu
prvi neprijatelji niti HDZ niti SNSD, već SDA, koja je privatizacijom javnih preduzeca uzurpirala javno dobro u korist onih koji podrzavaju kriminal i ucestvuju u njemu. Njima je samo bitna politicka moc kako bi prigrili sto vise para , sebi i sebi slicnima. U javna preduzeca zaposljavaju neobrazovane i nepostene osobe , cime tjeraju omladinu iz ove drzave. Plate u provatnim firmama koje su bliske SDA su mizerne, dozvoljavaju poslodavcima (robovlasnicima) da tlace i ponizavaju Bosnjake.Tendere dobijaju firme bliske njima. Mogao bih jos toliko toga navesti ali dosta za ovaj put.. Ako se ne dese neke drasticne promjene u blizoj buducnosti ova drzava ce dozivjeti kolaps za koji nece biti krivi HDZ ili SNSD , vec SDA koja je ponizla obicnog covjeka i ubila u njemu posljednji atom volje da se bori za ovu drzavu.
Ja ne mogu da shvatim nikog ko brani SDA , jednostavno mi je to nerazumljivo, SDA je grobar ovog naroda, unistila je ovaj narod korupcijom, kriminalom, nepotizmom . Ja sam za onu da prvo treba pomesti ispred svojih vrata pa tek onda ostala. Meni nisu
prvi neprijatelji niti HDZ niti SNSD, već SDA, koja je privatizacijom javnih preduzeca uzurpirala javno dobro u korist onih koji podrzavaju kriminal i ucestvuju u njemu. Njima je samo bitna politicka moc kako bi prigrili sto vise para , sebi i sebi slicnima. U javna preduzeca zaposljavaju neobrazovane i nepostene osobe , cime tjeraju omladinu iz ove drzave. Plate u provatnim firmama koje su bliske SDA su mizerne, dozvoljavaju poslodavcima (robovlasnicima) da tlace i ponizavaju Bosnjake.Tendere dobijaju firme bliske njima. Mogao bih jos toliko toga navesti ali dosta za ovaj put.. Ako se ne dese neke drasticne promjene u blizoj buducnosti ova drzava ce dozivjeti kolaps za koji nece biti krivi HDZ ili SNSD , vec SDA koja je ponizla obicnog covjeka i ubila u njemu posljednji atom volje da se bori za ovu drzavu.
Ja se iskreno nadam da će se SDA očistit od štetočina. Nisam neki fan SDA, ali kada vidim ove druge stranke nedo Bog nikom. Recimo nečete nigdje vidjeti zapadnog hercegovca da psuje HDZ ili srbina da psuje Dodika i SNSD. Samo Bošnjaci psuju po svojim predstavnicima.
- BosanacGorstak
- Član
Najveci izdajnici Bosnjackog naroda.SDA poslije Alije rahmetli nije dala ni jednog politicara koji je ujedno i drzavnik nego sve goli kriminalac i mesetar.
Desetine hiljada ljudi je dalo svoje zivote za ovu drzavu,da bi je oni 25 godina pljackali i protjerali desetine hiljada ljudi sa koferima prema svijetu.
Najvaznije strategije za Bosnjake za opstojnost BiH su pogazili krenuvsi od:
ekonomije
stimulacije nataliteta
obrazovanja
zdravstva
vjere u ovu drzavu
Od njih smo dobili
saginjanje UZP-ovcima i Srbima
antinatalitetsku politiku
katastrofa zdravstvo(da ne spominjem posebno porodiljsko odjeljenje,zena koja se jednom porodi dobro ce razmisliti hoce li i drugi put)
katastrofa obrazovanje
zaposljavanje stranackih funkcionera i babinih sinova
protjerivanje najvitalnijeg dijela stanovnistva
ubijanje nade u drzavu i njen napredak
namjestanje tendera
pljacku nasih preduzeca
Totalni izostanak strategije
totalno zaboravljanje Bosnjaka RS-a gdje neke humanitarne organizacije cesto objavljuju clanke da ljudi nemaju sta jesti
Totalno odbacivanje Bosnjaka Sandzaka osim kad treba da Ugljaninu dignu podrsku i on njima pred izbore
Totalno odbacivanje Bosnjaka Kosova,Makedonije,Evrope i svijeta
Ne da mi se pisati u nedogled..ovo covjek sve moze vidjeti ako ih posmatra godinu dana,a u zadnjih 25 godina mislim da bi se moglo napisati nekoliko tomova o izdaji svog naroda u reziji SDA i to sve radi fotelja i pljacke svog naroda.Naroda koji je prezivio Genocid i UZP.
Treba glasati za bilo koga,ali ovim smecarima ne treba dozvoliti nikad vise da se pitaju o bilo cemu.
Desetine hiljada ljudi je dalo svoje zivote za ovu drzavu,da bi je oni 25 godina pljackali i protjerali desetine hiljada ljudi sa koferima prema svijetu.
ekonomije
stimulacije nataliteta
obrazovanja
zdravstva
vjere u ovu drzavu
Od njih smo dobili
katastrofa zdravstvo(da ne spominjem posebno porodiljsko odjeljenje,zena koja se jednom porodi dobro ce razmisliti hoce li i drugi put)
katastrofa obrazovanje
namjestanje tendera
pljacku nasih preduzeca
totalno zaboravljanje Bosnjaka RS-a gdje neke humanitarne organizacije cesto objavljuju clanke da ljudi nemaju sta jesti
Totalno odbacivanje Bosnjaka Sandzaka osim kad treba da Ugljaninu dignu podrsku i on njima pred izbore
Ne da mi se pisati u nedogled..ovo covjek sve moze vidjeti ako ih posmatra godinu dana,a u zadnjih 25 godina mislim da bi se moglo napisati nekoliko tomova o izdaji svog naroda u reziji SDA i to sve radi fotelja i pljacke svog naroda.Naroda koji je prezivio Genocid i UZP.
Treba glasati za bilo koga,ali ovim smecarima ne treba dozvoliti nikad vise da se pitaju o bilo cemu.
@BosanacGorstak
A sta je alternativa? Komunjare i lezbejke iz "Nase" Stranke? Albanac Fahro?
Ja bih volio da nam je SBiH druga najjaca stranka i da joj se pripoje sve ove manje bosnjacke stranke.
Trenutno ove male stranke samo stvaraju nejedinstvo kod Bosnjaka i jacaju neprijatelje.
A sta je alternativa? Komunjare i lezbejke iz "Nase" Stranke? Albanac Fahro?
Ja bih volio da nam je SBiH druga najjaca stranka i da joj se pripoje sve ove manje bosnjacke stranke.
Trenutno ove male stranke samo stvaraju nejedinstvo kod Bosnjaka i jacaju neprijatelje.
Sa vecinom konstatacija se slazem al evo da i ja pitam, sta je alternativa?BosanacGorstak je napisao/la: ↑13 feb 2019 16:56 Najveci izdajnici Bosnjackog naroda.SDA poslije Alije rahmetli nije dala ni jednog politicara koji je ujedno i drzavnik nego sve goli kriminalac i mesetar.
ekonomije
stimulacije nataliteta
obrazovanja
zdravstva
vjere u ovu drzavu
Od njih smo dobili
katastrofa obrazovanje
namjestanje tendera
pljacku nasih preduzeca
https://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbeg ... /190220026Izetbegović: Ako Srbija prizna Kosovo, sve radare će okrenuti prema BiH
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u intervjuu za Glas Amerike komentarisao je odnose te stranke s Bh. blokom, HDZ-om i SNSD-om, političku situaciju u zemlji, ali i moguće scenarije u BiH i regionu ako Srbija prizna nezavisnost Kosova.
Na pitanje zašto SDA nema podršku građanske snage Bh. bloka i kako su HDZ i SNSD prirodni partneri njegove stranke Izetbegović je kazao da je SDA, HDZ-u i SNSD-u narod dao povjerenje i veliki broj glasova.
"Bez HDZ-a ne možete promijeniti ništa u ovoj državi. Možete se praviti da ne vidite tu činjenicu. SNSD je dobio pozicije voljom naroda, bez njih skoro da ne možete ništa. SDA je pobjednička stranka. Ne možete to troje ignorisati, kazati da nećete sa te tri stranke i pravit se da ne vidite stvarnost. Politika je umijeće mogućeg, 90 posto načelnika u državi je iz te tri stranke, 70-80 posto poslaničkih ruku je iz tih stranaka...", rekao je Izetbegović.
Lider SDA ističe da je potrebno preuzeti odgovornost i da je očekivao saradnju s Bh. blokom.
"U ovoj zemlji SDA i manje stranke koje su proizašle iz SDA i Bh. blok 99 posto žele isto. Isto radimo, imamo iste principe i iste namjere u odnosu na narode u BiH i na razvoj demokratije. Čudila me od prvog momenta ta njihova reakcija. I nakon izbora su nastavili diskvalifikacije, neistine, ostrašćene napade na SDA. To je jedna politička autoimuna bolest", rekao je Izetbegović.
Ko je kočničar, a ko motor?
On smatra da jedna strana patriotskog bloka počinje da izjeda drugu stranu.
"Prvo se pokušalo izbaciti SDA, a zatim je uslijedilo isključivanje sebe iz borbe za BiH. SDA će okupiti stranke koje su proizašle iz nje, imamo iste ciljeve. Neka rivalstva su nas razdvojila, ali nastavit ćemo s njima", poručio je Izetbegović.
Bh. blok je donio odluku da ne ide u koaliciju sa SDA. Iz tih stranaka stižu optužbe da je SDA doprinijela stvaranju stanja kakvo imamo danas.
"Sve treba posmatrati u historijskom okviru. Ovu zemlju su htjeli podijeliti i pokidati. Mi smo bili politička snaga da se to ne desi. Mi smo pristali da se dovede nadvlast u BiH, predali smo svoju vlast, predali je visokom predstavniku koji će jednog dana skinuti s aerodroma ime Alije Izetbegovića i nas ponižavati, sve da bi zemlja išla naprijed. Mi smo uporno radili da se usvoje neke reforme, da se ide pravim smjerom uz ogromne otpore, nažalost i stranaka koje čine Bh. blok. Sjetite se Zakona o radu, PIO-u, akcizama. Na tome se raspao klub SDA. Nista nije poskupjelo, a imamo milijardu KM i možemo početi graditi autoput", kazao je Izetbegović.
On je rekao da je u BiH veća prosječna plata nego u Srbiji i da stanje nije toliko loše kako se predstavlja.
"Nije to dobro, ali nije ni loše kako se pravi percepcija. Pogledajte ko je kočničar, a ko je motor svega. Optužiti nas da nismo dovoljno uradili, da smo mogli više... Pa neka izvole, neka uđu s nama, zašto kukavički bježe od odgovornosti? Zašto gase jedan motor koji treba da vuče zemlju naprijed? Mi ćemo ostati, boriti se za zemlju kako znamo i umijemo", poručio je prvi čovjek SDA.
On je kazao da Bh. blok može biti konstruktivna opozicija koja će tjerati vlast da radi, ali i destruktivna.
Izetbegović je najavio masovnu izgradnju infrastrukture, desetine hiljada novih radnih mjesta i ubrzane reformske procese u mandatu koji slijedi.
"Samo sam upalio svjetlo..."
Komentarišući najavu inicijative za preispitivanje imena genocidne kaže da je on samo "upalio svjetlo i prozvao odgovorne za krizu koja je već postojala".
Bivši član Predsjedništva BiH je dao svoje mišljenje i o mogućem ishodu na relaciji Beograd - Priština, ali i odnosu BiH i Kosova.
"Jedina veza između Kosova i BiH je što je ista strana napravila nasilje nad Albancima na Kosovu i u BiH nad Bošnjacima. Na to ne možemo šutjeti i treba podsjetiti na tu stvar kada se počnu povlačiti paralele. Stavili su ljude na vozove na Kosovu i pokušali da ga isprazne. Znamo šta je bilo u Bosni i šta je kulminiralo genocidom. To nije stvaranje kriza i započinjanje novih svađa. Problem počinju oni, ponovo iz Beograda", smatra Izetbegović.
On smatra da će se, u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, svi radari okrenuti prema BiH.
"Propagandom će se uraditi sve da se ublaže efekti na srbijansko društvo. To će biti problem u Srbiji ako se desi, a ne znam hoće li. Bit će bura, galama i apetiti prema BiH, a pritisak će biti podržan i iz Banje Luke. Isprobavat će se reakcije međunarodne zajednice, kao amortizer pa će se odlučivati za nove korake ili će se stati. Mislim da se neće usuditi, zaista, da krenu u tom smjeru. Pokušati završiti Karadžićev projekt, koji je kulminirao genocidom, ne bih rekao da će se to usuditi", zaključio je Izetbegović.
Bakir: Mislim da ćemo morati uvesti predvojničku obuku
http://bosnapress.net/bakir-izetbegovic ... cku-obuku/

http://bosnapress.net/bakir-izetbegovic ... cku-obuku/

- BosanacGorstak
- Član
Sta je alternativa?Alternativa je sve osim SDA.
Sto se tice desnih stranaka koje su pretezno izbor ljudi koji su recemo patriotski ali i nacionalno nastrojeni,tu je izbor u recimo NiP-u od Dine Konakovica koji je sigurno jedno veliko osvjezenje za nasu politicku scenu.Bosnjak od glave do pete koji usput ima i klikera da prepozna probleme ovog naroda,pa se zato od svog dolaska na vlast u Sarajevu odmah uhvatio u borbu sa korupcijom i tom istom SDA.Alternativa je i Platforma za progres Mirsada Hadzikadica,stranka centra moze se reci,ali njen lider definitivno ima pameti i vizije da zna sta ovom narodu treba i nudi se kao alternativa ovom sadasnjem kriminalu na vlasti.Upravo su ove dvije stranke u jako dobrim odnosima i posljednjih dana se prica o ujedinjenju u sto licno ne vjerujem,ali da ce usko saradjivati,to hoce sigurno.Pogledajte nekoliko nastupa Konakovica,kad govori o Bosnjacima u Sandzaku i nebrige za njih,nedavno je kritikovao i trasu koja zaobilazi Gorazde i Sandzak i dosta drugih tema je pokrenuo.
Po meni je alternativa i Nasa Stranka koju neki ovdje nazivaju Srpskom sto je van svake pameti.Da vise guraju Bosansko od Bosnjackog to je tacno,ali da su neprijatelji Bosnjaka je glupost Bakira Izetbegovica koji je ljudima iz ove stranke stavio metu na celo.A oni su upravo uz Konakovica glavni pokretaci ove antikorupcijske kampanje u Sarajevskom kantonu.Ovdje se vise ne radi uopste o ljevici,desnici,centru i slicnim orjentacijama stranaka,ovdje je vec odavno borba protiv kriminalnog kartela koja je uzurpirala vlast,pljacka preduzeca,manipulise ljudima putem medija,i svako ko im pokusa ugroziti interese biva proglasen izdajnikom,srpskim spijunom i ustasom.Nasa stranka radi odlican posao,ako obave dobar posao koji su poceli u KS,najvise benefita od toga ce imati Bosnjaci jer ce nasa djeca rasti i odgajati se u boljem drustvu i imat ce zelju da u takvom okruzenju i ostanu.I sam Alija rahmetli je govorio da su nase nacionalnosti u BiH jako bitne,ali da bi radi buducnosti ove zemlje svi nekako trebali da tezimo i tom Bosanstvu.
Ja Bosanstvo jednostavno gledam kao neku ideju da privucemo i ljude druge nacionalnosti,prvenstveno Srbe i Hrvate u Bosanski korpus.Taj Bosanski korpus ima apsulutno iste ciljeve po pitanju opstanka drzave,njenih granica,gradjanskih prava,i gotovo svih strateskih ciljeva Bosnjaka u BiH.
Taj Bosanski korpus koji predstavlja recimo NS,SDP i slicne stranke i jest najveca prijetnja za HDZ i SNSD.Taj korpus se bori da preuzima Hrvatske pozicije ali i Srpske u Federaciji dok im SDA to lijepo sve ispostavi na tacni.U tom Bosanskom korpusu su Pedja Kojevic,Zeljko Komsic,Dragan Bursac,Ivo Komsic,ma kamaru njih da ne nabrajam dalje..i ti ljudi su i reprezenti cijelom svijetu da Bosnjaci ali i Bosanci prije svega cijene covjeka po patriotizmu i njegovom radu a ne po imenu i prezimenu.
Ako ce jedan Pedja Kojevic zajedno sa Konakovicem napraviti KS boljim za nasu djecu,zasto bi mu trebao hebati sve po spisku zato sto nije Suljo ili Hasan koji ce za jedan kontejner u Sarajevu oprati 300 000 maraka.
U jednom SDP.-u je recimo Lana Prlic,unuka onog debila koji je popio otrov u Hagu.On koji je protjerivao Bosnjake i pravio Hrvatsku dzemahiriju je dozivio da mu danas unuka zastupa BiH i da se bori za BiH i njen suverinitet i teritorijalni integritet protiv HDZ smecara..Te ljude ne mozemo prevesti u Bosnjake u ovom trenutku,ali ih mozemo bas kroz tu gradjansku opciju okretati da rade u interesu BiH i Bosnjaka/Bosanaca dok ne budemo u situaciji da smo apsulutna vecina u BiH i da napravimo drzavu po mjeri kako bude zelila tadasnja vecina gradjana BiH(Bosnjaka i Bosanaca)
Sto se tice desnih stranaka koje su pretezno izbor ljudi koji su recemo patriotski ali i nacionalno nastrojeni,tu je izbor u recimo NiP-u od Dine Konakovica koji je sigurno jedno veliko osvjezenje za nasu politicku scenu.Bosnjak od glave do pete koji usput ima i klikera da prepozna probleme ovog naroda,pa se zato od svog dolaska na vlast u Sarajevu odmah uhvatio u borbu sa korupcijom i tom istom SDA.Alternativa je i Platforma za progres Mirsada Hadzikadica,stranka centra moze se reci,ali njen lider definitivno ima pameti i vizije da zna sta ovom narodu treba i nudi se kao alternativa ovom sadasnjem kriminalu na vlasti.Upravo su ove dvije stranke u jako dobrim odnosima i posljednjih dana se prica o ujedinjenju u sto licno ne vjerujem,ali da ce usko saradjivati,to hoce sigurno.Pogledajte nekoliko nastupa Konakovica,kad govori o Bosnjacima u Sandzaku i nebrige za njih,nedavno je kritikovao i trasu koja zaobilazi Gorazde i Sandzak i dosta drugih tema je pokrenuo.
Po meni je alternativa i Nasa Stranka koju neki ovdje nazivaju Srpskom sto je van svake pameti.Da vise guraju Bosansko od Bosnjackog to je tacno,ali da su neprijatelji Bosnjaka je glupost Bakira Izetbegovica koji je ljudima iz ove stranke stavio metu na celo.A oni su upravo uz Konakovica glavni pokretaci ove antikorupcijske kampanje u Sarajevskom kantonu.Ovdje se vise ne radi uopste o ljevici,desnici,centru i slicnim orjentacijama stranaka,ovdje je vec odavno borba protiv kriminalnog kartela koja je uzurpirala vlast,pljacka preduzeca,manipulise ljudima putem medija,i svako ko im pokusa ugroziti interese biva proglasen izdajnikom,srpskim spijunom i ustasom.Nasa stranka radi odlican posao,ako obave dobar posao koji su poceli u KS,najvise benefita od toga ce imati Bosnjaci jer ce nasa djeca rasti i odgajati se u boljem drustvu i imat ce zelju da u takvom okruzenju i ostanu.I sam Alija rahmetli je govorio da su nase nacionalnosti u BiH jako bitne,ali da bi radi buducnosti ove zemlje svi nekako trebali da tezimo i tom Bosanstvu.
Ja Bosanstvo jednostavno gledam kao neku ideju da privucemo i ljude druge nacionalnosti,prvenstveno Srbe i Hrvate u Bosanski korpus.Taj Bosanski korpus ima apsulutno iste ciljeve po pitanju opstanka drzave,njenih granica,gradjanskih prava,i gotovo svih strateskih ciljeva Bosnjaka u BiH.
Taj Bosanski korpus koji predstavlja recimo NS,SDP i slicne stranke i jest najveca prijetnja za HDZ i SNSD.Taj korpus se bori da preuzima Hrvatske pozicije ali i Srpske u Federaciji dok im SDA to lijepo sve ispostavi na tacni.U tom Bosanskom korpusu su Pedja Kojevic,Zeljko Komsic,Dragan Bursac,Ivo Komsic,ma kamaru njih da ne nabrajam dalje..i ti ljudi su i reprezenti cijelom svijetu da Bosnjaci ali i Bosanci prije svega cijene covjeka po patriotizmu i njegovom radu a ne po imenu i prezimenu.
Ako ce jedan Pedja Kojevic zajedno sa Konakovicem napraviti KS boljim za nasu djecu,zasto bi mu trebao hebati sve po spisku zato sto nije Suljo ili Hasan koji ce za jedan kontejner u Sarajevu oprati 300 000 maraka.
U jednom SDP.-u je recimo Lana Prlic,unuka onog debila koji je popio otrov u Hagu.On koji je protjerivao Bosnjake i pravio Hrvatsku dzemahiriju je dozivio da mu danas unuka zastupa BiH i da se bori za BiH i njen suverinitet i teritorijalni integritet protiv HDZ smecara..Te ljude ne mozemo prevesti u Bosnjake u ovom trenutku,ali ih mozemo bas kroz tu gradjansku opciju okretati da rade u interesu BiH i Bosnjaka/Bosanaca dok ne budemo u situaciji da smo apsulutna vecina u BiH i da napravimo drzavu po mjeri kako bude zelila tadasnja vecina gradjana BiH(Bosnjaka i Bosanaca)
- BosnjackaHercegovina
- Član
Možeš vratiti moje postove na početak. Ja sam ovdje došao kao čisti suporter SDPa i to nisam krio. Sada više za njih ne bi glasao. Nikad nisam podržavao SDA ali kad sve vidim i izvagam, mislim da su oni danas najmanje zlo, a zlo i dalje jesu.
Šta to znači? To znači da su i SDP i NS i SBB i Hadžikadić i sve ostalo još veće zlo od SDA. Smatram ih izdajnicima i jako opasnim likovima. Smatram ih proizvodima Zagreba i Beograda i smatram ih opasnim po državu.
Ne mislim da je Bakir izdajnik ali mislim da Šćepo to jeste. Također ne mislim da u SDAu nema izdajnika - ima ih i ima ih pri vrhu, ali danas sam ubjeđen da imaju veći broj i veći procenat iskrenih patriota nego sve ove ostale stranke zajedno. To govorim i ako krivim SDA za izdaju Mostara 1994e kad je ARBiH ušla u Zapadni Mostar i kad su ustaše počele bježati a došla komanda da se vrati na početne položaje. Čak i takva SDA je manje zlo nego ovi izdajnici.
Kad vidiš ko su Damir Nikšić i ostala bagra iz Sarajevskog SDPa, sve ti je jasno. To treba obuči u šajkaće i poslat na Pale gdje i pripadaju.
Mislim da sam naučio sve što trebam naučiti o ostalim “alternativama” SDAu. Sve su mi rekli u ovih 4-5 mjeseci šta mi imaju reći. Osim DFa. DF još šuti. Komšić još nije otkrio karte politički mada je već do sada ponovo dokazao svoj patriotizam i cijenim ga radi toga.
Šta to znači? To znači da su i SDP i NS i SBB i Hadžikadić i sve ostalo još veće zlo od SDA. Smatram ih izdajnicima i jako opasnim likovima. Smatram ih proizvodima Zagreba i Beograda i smatram ih opasnim po državu.
Ne mislim da je Bakir izdajnik ali mislim da Šćepo to jeste. Također ne mislim da u SDAu nema izdajnika - ima ih i ima ih pri vrhu, ali danas sam ubjeđen da imaju veći broj i veći procenat iskrenih patriota nego sve ove ostale stranke zajedno. To govorim i ako krivim SDA za izdaju Mostara 1994e kad je ARBiH ušla u Zapadni Mostar i kad su ustaše počele bježati a došla komanda da se vrati na početne položaje. Čak i takva SDA je manje zlo nego ovi izdajnici.
Kad vidiš ko su Damir Nikšić i ostala bagra iz Sarajevskog SDPa, sve ti je jasno. To treba obuči u šajkaće i poslat na Pale gdje i pripadaju.
Mislim da sam naučio sve što trebam naučiti o ostalim “alternativama” SDAu. Sve su mi rekli u ovih 4-5 mjeseci šta mi imaju reći. Osim DFa. DF još šuti. Komšić još nije otkrio karte politički mada je već do sada ponovo dokazao svoj patriotizam i cijenim ga radi toga.
Samo BiH.