☑ Pravila foruma i savjeti

Reportaže

Zmaj
Član

Re: Reportaže

Post Postao/la Zmaj » 21 sep 2018 04:14

Reportaža Mostar 2018 (1/4)

slika
Iz Zagreba za Mostar postoji redovna bus linija i odnedavno i avionska linija, naravno sve to drze ustase tako da nisam imao alternativu. Posto je avionom puno skuplje izabrali smo nocni bus koji je putovao autoputom kroz Dalmaciju. Negdje oko Karlovca sam bio zaspo i probudio sam se oko Imotskog gdje je prestao postojat lijep asfalt. Rano ujutro stizemo na GP Vinjani Gornji-Osoje gdje smo morali cekat da se nas policajac probudi, da izadje iz onih baraka i onda nekoliko minuta cackat u prtljag. Poslje toga je sve bilo spremno za ulazak u nasu Bosnu i Hercegovinu.

slika
Skoro svi koji su putovali su bili Hrvati jer kad su nam vracali pasose sa kontrole su poceli naglas govorit imena, sve neke Anice, Katice, Josip i slicno. Ovo mi je bio prvi put da sam putovao kroz skutoriju pa sam se malo iznenadio kad sam vidio toliko zelenila, mislio sam da ce biti puno vise krsa i kamena. Al vidilo se da tu nema puno poljoprivrede niti nekih veci industrija. Primjetio sam dosta autootpada a naravno i masa benzinskih. Prvi grad u kojemu smo ulazili je bio Posusje, tu je izaslo mozda nekih 6-7 ljudi, vecinom mladji. Ovu sliku sam snimio negdje izmedju Posusja i Sirokog Brijega.

slika
Autobuska u Sirokom Brijegu, mala ali sredjena i tu je isto izaslo nekih petnestak ljudi. Vecinom su starijih ljudi putovali u ovom busu al bilo je i po koji mladji covjek, sjecam se da je vecina putnika izaslo u Mostaru. Bilo mi je fascinantno vidjet kako se grad Siroki nalazi na nekom uzvisenju a ja cijelo vrijeme mislio da je sve to na nekom polju. Kad izadjes iz autobuske i krenes na cestu za Mostar spustis se kao u nekom kanjonu i na lijevoj strani vidis gore visoko kucice i reflektore njihovog stadiona. Izgledalo mi malo kao neka favela da budem iskren.

slika
Naravno tu su i zastavice herceg sumske. Blijede i raspurgate pa su vjerovatno tu visile godinama.

slika
HQ skutorskog Heringa, nalazi se nekoliko kilometara izvan Listice na putu prema Mostaru.

slika
Dosta naroda je izaslo kod neke katedrale na ulazu u grad ali absolutna vecina je izasla na UZP autobuskoj pa smo i mi odlucili da tu izadjemo jer nismo imali neki jutarnji plan. Sjecam se da sam pogledo nazad u bus i vidio sam samo jednu porodicu koja je ostala, vjerovatno su produzili dalje i izasli na istocnoj strani jer je to bila zadnja stanica ove linije. Ako je autobuska stanica u Sirokom dobra onda se to absolutno ne moze rec za autobusku u UZP dijelu Mostara. Izmedju nekih zgrada napravili perone na ciganski nacin, zamislite da na Alipasinom polju izmedju onih solitera se napravi autobuska, eh tako to izgleda kod UZPovaca. Snimio sam ovu sliku na Titovom mostu i sad mi je palo napamet da sam primjetio da smo mi bili jedini koji smo isli prema nasoj strani a nekoliko cura i momaka individualno isli u suprotnom pravcu, vjerovatno na posao?

slika
Od prije znam da buregdzinica Musala ima dobrih bureka pa smo odlucili da tamo odemo da doruckujemo po jedan burek i popit kahvu. Minus za solje od Francka, al su ljubazni i nije skupo tako da preporucujem ih.

slika
I tako poceli pjehom prema starom gradu. Osjeti se zivost na ulici Brace Fejica, ljudi vade standove iz svojih radnji i stolice iz restorana. Novi dan, nova nafaka.

slika
Prelijep je osjecaj kad se okrenes prema starom mostu i pocinjes se penjat uz ove male i klizave stepenice.

slika
:mashallah:

slika
Nije bilo bas puno turista jer je jos uvijek bilo rano a nama je pasalo sto manje guzve.

slika
:zastava:

slika
Prelijepa lokacija

slika
Turisti iz Turske ispod starog mosta

slika
Golf dvica, Audi q7 i betonski toranj

slika
Po meni je mostarska gimnazija nakon starog mosta najbitniji kulturno-historijski objekat u gradu.

To be continued...
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 21 sep 2018 05:47

Mislim da pravoslavna crkva
Muslibegovica kuca kao najocuvaniji spomenik Otomanske arhitekture u Bosni cak i bolje od Svrzine kuce u Sarajevu je jedan od njih.Biscevica kuca je starija ali nema onaku ocuvanost.Naravno dodao bih tu jos i stari grad

A na zapadu jedino sto valja je Rondo i onaj park gdje se moze u hladu odmoriti.Centar II je obicna betonka komunjarska proslost.Da ne pricam o drugim dijelovima grada.Taj dio gdje onaj betonski toranj se zove Podhum.Ima tu i stara dzamija Dervis Agina koju su Uzp srusili tamo.Nisam siguran jel se dzamija tacno zove
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 21 sep 2018 06:13

Ova slika gdje kažeš da si slikao s Titovog mosta, nije sa Titovog nego s Carinskog mosta ;)
U kadru je Sjeverni logor.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 21 sep 2018 06:20

Posusje izgleda sablasno.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 21 sep 2018 15:32

Super reportaža @Zmaj. S nestrpljenjem očekujemo nastavak. ;)
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 22 sep 2018 05:38

Reportaža Mostar 2018 (1/4)

Kad ce taj nastavak vise

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 22 sep 2018 07:57

Gorcin je napisao/la:Ova slika gdje kažeš da si slikao s Titovog mosta, nije sa Titovog nego s Carinskog mosta ;)
U kadru je Sjeverni logor.
Da u pravu si. Hvala na ispravci!
amkos je napisao/la:Super reportaža @Zmaj. S nestrpljenjem očekujemo nastavak. ;)
:gut:
Jack je napisao/la:Reportaža Mostar 2018 (1/4)

Kad ce taj nastavak vise
Sljedeci dio je maksuz za tebe Jack. Santiceva i Cotina zgrada next.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 22 sep 2018 10:44

Reportaža Mostar 2018 (2/4)

Ovaj drugi dio reportaze ce biti o Santicevoj ulici. Preporucujem da otvorite ovu kartu da se lakse mozete locirati.

slika
Nakon sto smo vidjeli mostarsku Gimnaziju sjeli smo malo u hladovinu na Spanskom trgu. Nakon nekoliko minuta chillanja odlucili smo se da posjetimo slasticarnu Palma. Tu smo sjeli, ponovo kahvendisali i pojeli po jedan kolac.

slika
Haman preko puta slasticarne se nalazi skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona.

slika
Ulica Alekse Santica je jednosmjerna i veoma uska. Za one koje neznaju ova ulica je bila jedna od najtezih frontova na podrucju Mostara tokom zadnjeg rata, ako ne i najtezi.

slika
Fin trotoar sa drvecem koji stiti od sunca.

slika
OKC Abrasevic - (suludi?) pokusaj da se vrati multikulturalnost u gradu.

slika
Krst u autu, Crvena armija i Rodjeni. Neznam jel i ova zgrada priprada OKC-u.

slika
Izmedju OKC-a i KPZ-a se prekoputa nalazi ova lijepa zgrada.

slika
KPZ Mostar aka Ćelovina.

slika
Ulazimo u ovu unutrasnju ulicu sa potragom da nadjemo Cotinu zgradu.

slika
Ne mogu se tacno sjetit sa koje lokacije sam ovu sliku snimio.

slika
Kao sto vidite vecina zgrada su danas u finom stanju. Pretpostavljam da je medjunarodna zajednica vecinom finansirala obnovu ove mahale.

slika
Izlazimo ponovo na glavnu ulicu trazeci nekoga ko bi nam mogo rec gdje se tacno nalazi Cotina haha. Btw, interesantni su mi ovi murali a skoro svaka zgrada ima po jedan mural.

slika
Zgrada sa muralom slona je danas u rusevnom stanju i na prodaji.

slika
Juzna strana hotela Ero.

slika
Poslje cu saznati da je ovo najvjerovatnije ta zgrada koju trazimo.

slika
Jos jedan interesantan mural.

slika
R.A. Santiceva. Vidi se da je ulica izmjesana i po grafitijama RA i UM a i po imenima advokata, gradjavinskih majstora i slicno.

slika
Napokon vidim ovog covjeka sto ulazi i sjeda u ovom bijelom kombiju. Pridjem ja njemu...
"Oprostite, jel moze jedno pitanje? Gdje se nalazi Cotina zgrada?"
Odavno nisam vidio tako zbunjenog covjeka. Gleda on u mene 2-3 sekunde pa progovori.
"Ova je" i sa palcem indicira iza kombija.
Zahvaljujem mu se i odoh.

slika
Posto "iza kombija" se nalazi ova druga zuta zgrada ja sam prvo pomislio da je to Cotina al je najvjerovatnije covjek mislio na ovu prvu i najudaljeniju od mene na ovoj slici.

slika
Ista lokacija samo drugi ugao. Misija je napokon gotova i odlucimo se da krenemo prema Mepasu.

slika
Ulaz u Hotel Ero. Neznam ko je danas vlasnik objekta al znam da je Vlada Federacije planirala da kupi ovaj hotel.

To be continued...

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 22 sep 2018 11:11

Komplikovano naci tu Cotinu zgradu.Nekako sva izmedju se nalazi nije bas jednostavno
Dobro je da nisu mislili da si spijun.Mostarski(Balkanski) spijun

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 22 sep 2018 15:45

slika

Legendarna Cotina zgrada

Cekam 3 dio naravno.Ja sam tamo jeo mislim da se zove Pizzeria Patak u Santicevoj.Odmah na pocetku Santiceve

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 22 sep 2018 18:02

Super za Cotinu zgradu. :gut: :D

A mogli su ovaj asfalt malo bolje uraditi između ovih zgrada a ne ovako, kao tepih ga prostrli. A ljudi parkiraju auta na pijesku. :lol: :lol:

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 22 sep 2018 18:25

Gledaj Zmaja spijuncine, dosao dole ispitivati, analizirati i slikati stanje po skutoristanu... :P :mrgreen:

Jesi vidio dobre ceste od Sirokog do Mostara ? Odlicna cesta, samo kad ulazis u Mostar(gradski dio) to su pravo lose uradili ima neka okuka/skretanje i dosta je uzi put u poredjenje gore sa cestom za Siroki.

:gut: za reportazu !
....................
slika :Studyy:

Mehmed beg Catic
Član

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 24 sep 2018 05:33

@zmaj- super inicijativa , pravo zanimljivo nadam se da ce i ostali nesto ovako slicno da urade i na drugim mjestima koje posjecuju. samo nastavi :gut:
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 24 sep 2018 16:26

Meteor je napisao/la:Gledaj Zmaja spijuncine, dosao dole ispitivati, analizirati i slikati stanje po skutoristanu... :P :mrgreen:

Jesi vidio dobre ceste od Sirokog do Mostara ? Odlicna cesta, samo kad ulazis u Mostar(gradski dio) to su pravo lose uradili ima neka okuka/skretanje i dosta je uzi put u poredjenje gore sa cestom za Siroki.

:gut: za reportazu !

Poslat cu ga za Prijedor da mi uslika kucu i oko kuce,malo da mi bastu uslika.Dobro sad cetnici ce te pitati svasta,ali samo im reci.Odjebi.I nastavi da slikas

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 26 sep 2018 13:26

Šta je sa nastavkom reportaže @Zmaj, gdje je zapelo ? :roll:

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 26 sep 2018 14:52

amkos je napisao/la:Šta je sa nastavkom reportaže @Zmaj, gdje je zapelo ? :roll:
To sljedece godine...ne moze odma' sve... :mrgreen:
....................
slika :Studyy:

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 26 sep 2018 15:25

amkos je napisao/la:Šta je sa nastavkom reportaže @Zmaj, gdje je zapelo ? :roll:
Zapeo je kod Cotine, ko Treća bojna :mrgreen:

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 26 sep 2018 15:36

Gorcin je napisao/la:
Jesu li to oni sto su 30 juna 1993ce u gacama dosli nazad u Cim i Ilice? :rofll:
Samo BiH.

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 26 sep 2018 15:46

BosnjackaHercegovina je napisao/la:
Gorcin je napisao/la:
Jesu li to oni sto su 30 juna 1993ce u gacama dosli nazad u Cim i Ilice? :rofll:
Hehe, mislim da je Četvrta bila u Sjevernom, "vojarna" se zvala Tihomir Mišić po njihovom ranije poginulom zapovjedniku. A ovo za Treću ma'nitam, ima po yt snimaka iz Šantićeve '93. gdje se mogu prepoznati neki likovi s druge strane barikade, al' nebitno.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 sep 2018 16:11

Jede covjek SMOKVARU

Odgovorite