☑ Pravila foruma i savjeti

Namjenska industrija BiH

Meteor
Član

Re: Oružane snage BiH i Namjenska industrija BiH

Post Postao/la Meteor » 01 feb 2019 10:32

Ovo isto kao da pojedinci zele da obogate svoje CV-je i svoje radno iskustvo preko ledja Kantona Sarajevo...

Ko je ba mene finansirao, ko je meni knjige kupovao ???...Nije Boga mi ni Kanton. a nije bilo ni stipendija, fondova folova i golova....
Niko mi nista nije pomogao, pogurao osim dragog Allaha dz.s i mojih roditelja, niko...

Raja, studenti iz Zagreba su za 10.000 ili 20.000 maraka napravili bespilotnu dometa 100 km ili 200 km. Ne mogu se sad tacno sjetiti. Uglavnom zapamtio sam da je bio veliki domet i da nije bio skup projekat...Pamtim jos da je bespilotna imala neki motor na benzin/kerozin neku kombinacju goriva...Nisu koristi baterije...vec prave motore....

A gledajte ove lopove koliko para hoces da ukradu... :goofy:
....................
slika :Studyy:

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 01 feb 2019 11:05

....................

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 01 feb 2019 11:08

Ovi momci iz firme CTT govorili su da im je za proizvodnju konstrukcije bespilotne letjelice potrebno da investiraju u specijalne peci za termicku obradu odnoso autoklavove.

Mislim da je forumas @Toto sa kliksa radio u mostarskom Sokolu. Govorio je da su oni u Mostaru imali autoklavove.

https://www.google.com/search?q=carbon+ ... 2&dpr=1.25

slika

slika

20 years of carbon fiber Autoclave innovation
In 1988 ASC developed our first carbon fiber autoclave, and since then we have been the leader in carbon fiber autoclave innovation and carbon fiber autoclave performance. ASC has always worked closely with our customers, such as Boeing, ATK, GKN, Lockheed, Northrop, Vought and other, to co-develop carbon fiber autoclave and control system technology. Because of this partnership, ASC's products always meet and exceed the needs of the world's aerospace buyer.

Experts at carbon fiber autoclave specifications
ASC has been meeting and exceeding customer specifications for decades. We are experts at the intricacies of Boeing's D6-49327, AMS 2750. and dozens of other customer carbon fiber autoclave and material specifications.

Superior controls
Every ASC Econoclave carbon fiber autoclaves comes equipped with CPC, the world's leading control system for carbon fiber autoclave processing. CPC (Composite Processing Control), was created by ASC in 1988 and over the last 20 years has grown into the most comprehensive, most reliable, and most power solution for carbon fiber autoclave curing. The package is improved every month with new features and functions to meet the changing production and laboratory requirements of our customers.

High air flow = improved production rates
ASC's carbon fiber autoclaves are designed to provide the quickest turnaround for each production load of composite parts. Production cycle times are directly dependent on ability of the carbon fiber autoclave to transfer thermal energy into the part load. This transfer can be improved by high air-speeds and uniform flow within the carbon fiber Autoclave environment.

Superior vacuum to your parts
Part quality is directly related to the quality of the vacuum that is delivered to each of the bagged parts. ASC's carbon fiber autoclave s incorporate innovative vacuum systems and vacuum control technology to supply reliable levels to each of the curing parts.

Our carbon fiber autoclaves not only control and monitor the vacuum level to each part, but the CPC control system performs automatic leak tests prior to and during the run. Each leak test generates a report that becomes part of the permanent data record. Also, our CPC software includes a 6-step pre-run integrity check process to test and verify that the vacuum system, parts, and part attachments are properly situated before starting the run. This process insures the lowest risk to your expensive part load.

We've built the largest carbon fiber Autoclave in the world
ASC is proud to have designed and built the largest carbon fiber autoclave in the world. The unit owned by Boeing Charleston and is used to cure the fuselage sections for the Boeing 787 Dreamliner. The unit stands 30 ft. diameter x 75 ft. long.

How do I get a quotation?
ASC offers standard Econoclave carbon fiber autoclave models and can also build a custom Econoclave or conventional autoclave to meet your needs. Please click on the "Standard Models" tab above to select a specific size of Econoclave, or your can define your exact autoclave using our Custom Autoclave form. When you submit the form, our sales staff will contact you immediately to discuss your request and, if necessary, they will schedule a site visit to discuss the project. For standard units, you can expect a proposal within 3-4 days. For custom autoclaves, please allow 1-2 weeks for a fixed-price proposal. For large field-erected autoclaves, please allow 3-4 weeks for a fixed-price proposal.
....................

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 01 feb 2019 11:45

Ne znam za Tota ali znam da je Soko imao autoklavove i da su imali tehnologiju izrade kompozitnih materijala. Razvijana je elisa helikoptera na bazi tih materijala. Uto je pukla cisterna u Sjevernom...
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 02 feb 2019 08:59

FUCZ

slika

slika
....................

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 02 feb 2019 09:31

slika

Napravit cu izuzetak s trolanjem .Ali ovakva je i vecina ''direktora'' uhljebljenih.koji nemaju vizije oko namjenske industrije.Kad bi predali sve ovo Amerikancima oni bi u roku 12 mjeseci napravili sve to i jos vise.Ovako imas nestrucan stranacki kadar koji se razumije u tematiku namjenske industrije kao i ja sto citam sve ovo a sve mi strano.Ali razlika u tome je da su oni direktori dok ja nisam
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 02 feb 2019 12:09

Ima svega toga ali ipak je uradeno dosta toga. Postavljeni su dobri temelji. Proizvodimo ono najosnovnije a to su municija granate, haubice, minobacaci pa sad i ova puska. Dakle imamo ono "bazicno". I bitno je da imamo masine i znanje da u sto kracem roku mozemo izbaciti ogromne kolicine. Da mozemo u brzom roku izbaci 500.000 pusaka npr. Da mozemo brzo nastancati 300 VBRova.. itd..

Inace ne znam zasto mi tokom rata nismo montiarli na ove pick up kao Arapi. Neko je to vec spominjao na ovoj temi

slika

slika

Dakle bitno je imati znanje i masine za proizvodnju. Nasa vojna industrija nije tu samo radi stvaranja profita. Ona je od vitalnog znacaja pa tako treba izdvajati sredstva i nabavljati opremu i firmama koje trenutno prave gubitak ili su na nekoj nuli. Bitno je se formiraju nove generacije strucnjaka. A krade i lopovoluka ce uvjek biti.

I tako se bacaju pare na razne gluposti. Od teferica do nekih "festivala".
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 02 feb 2019 13:45

Za proizvodnju cijevi minobacakih, bestrzajnih kljucne su peci za termicku obradu. To je zapravo najskuplja tehnologija u procesu proizvodnje cijevi za navedeno naoruzanje...Samo Pretis i BNT imaju ove peci za termicku obradu. Ostali mogu da masu usima.. :D Sad da ima pameti, pa da se izgradi jos 5-6 ovih pogona...

slika

Tehnicki najmanje je zahtijevna proizvodnja lansera od 107 mm, ali je kompleksnija proizvodnja municije u poredjenju sa minobacackom.

slika

slika
....................

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 02 feb 2019 14:25

Da ali mi trebamo imati kapacitet da proizvedemo 300 ovakvih u vrlo brzom roku. Ovo je ubojito oruzje. A vidjeli smo kako Arapi ovo montiraju na pickup tako dobijes izuzetno ubojito i pokretno oruzje.

Sjecam se 1992 kada sam bio u Pazaricu. Kao klinci igrali smo fudbal na nekoj livadi a cetnici su poceli da tuku ovim po Pazaricu. Mi smo onako zalegli a ovo je pocelo da lupa po sumi iznad nas. Na svu srecu tada su bili prebacili selo. Ali kada pocne da tuce ne znas gdje da se sklonis.

8hnTC06qA0k

Zamisli kako je onima na primajucoj strani

Dn04xYF4o3k

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 02 feb 2019 14:46

Drina je napisao/la: 02 feb 2019 14:25 Da ali mi trebamo imati kapacitet da proizvedemo 300 ovakvih u vrlo brzom roku. Ovo je ubojito oruzje. A vidjeli smo kako Arapi ovo montiraju na pickup tako dobijes izuzetno ubojito i pokretno oruzje.
Nije problem 300 lansera. Problem je kako municiju samostalo proizvesti u velikim kolicinama.

Preseravaju se, grade nekakve centre...Umjesto da potpisu ugovor sa Preventom, Zeljezarom u Ilijasu da izgrade metalurgiju lonca, valjaonicu gredica i celicnih sipki...Mislim ako se vec hoce povecati odbrambeni kapacitet KS. Ovako se otkriva topla voda....Hoce gospoda da bespilotne letjelice razvija....bespilotne...ja ja.... :joojj:
....................

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 02 feb 2019 14:49

Da zeljezara u Ilijasu izgradi navede kapacitete...Mogli bi uvijek na lageru imati materijale za proizvodnju podsklopova...

Bojeva glava ima definisanu leguru koja se koristi...
Raketni motor/Komora takodjer ima definisanu leguru koja se moze koristiti u proizvodnji.
Dopuna: Da zaboravio sam dodatne kovacke prese. I to bi trebalo da se ili kupi ili proizvesti.
Ovo je pola posla...

Drugi dio posla, bio bi bazna hemija, barutana...Samostalna proizvodnja baruta i eksploziva TNT/RDX....
....................

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 02 feb 2019 15:12

Meteor je napisao/la: 02 feb 2019 14:46
Drina je napisao/la: 02 feb 2019 14:25 Da ali mi trebamo imati kapacitet da proizvedemo 300 ovakvih u vrlo brzom roku. Ovo je ubojito oruzje. A vidjeli smo kako Arapi ovo montiraju na pickup tako dobijes izuzetno ubojito i pokretno oruzje.
Nije problem 300 lansera. Problem je kako municiju samostalo proizvesti u velikim kolicinama.

Preseravaju se, grade nekakve centre...Umjesto da potpisu ugovor sa Preventom, Zeljezarom u Ilijasu da izgrade metalurgiju lonca, valjaonicu gredica i celicnih sipki...Mislim ako se vec hoce povecati odbrambeni kapacitet KS. Ovako se otkriva topla voda....Hoce gospoda da bespilotne letjelice razvija....bespilotne...ja ja.... :joojj:

Pa imamo kapacitete. Imamo i Pretis gdje, ubjeden sam imamo pametnih i sposobnih ljudi. Samo je potrebna volja i vizija

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 02 feb 2019 15:24

Drina je napisao/la: 02 feb 2019 15:12
Meteor je napisao/la: 02 feb 2019 14:46

Pa imamo kapacitete. Imamo i Pretis gdje, ubjeden sam imamo pametnih i sposobnih ljudi. Samo je potrebna volja i vizija
Taj danasnji pretis nema 20 % prijeratne proizvodnje. Potrebno je da Pretis nabavi jos desetak kovackih baterija. I jos 500-1000 tokarskih strugova. :rat:

Evo opet im zeljezara moze pomoći oko proizvodnje strugova...
....................

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 03 feb 2019 11:53

Evo nasao sam nam i firmu za VBRove :D

To je ta "dimnjak" tehnologija savijanja limova u tubu :zastava:

slika

https://www.biznisinfo.ba/na-proizvodnj ... 0-radnika/

http://inoxterm.com/proizvodi/
....................

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 03 feb 2019 12:05

Meteor je napisao/la: 03 feb 2019 11:53 Evo nasao sam nam i firmu za VBRove :D

To je ta "dimnjak" tehnologija savijanja limova u tubu :zastava:

slika

https://www.biznisinfo.ba/na-proizvodnj ... 0-radnika/

http://inoxterm.com/proizvodi/
Sta im nedostaje da prosire asortiman na specijalne sisteme ?

slika

slika

slika

slika

Da vidimo ove kurde
http://inox.co.rs/specijalni-sistemi
....................

Zeleni-Fes
Član

Post Postao/la Zeleni-Fes » 05 feb 2019 09:40

Socijalisti su imali solidan pristup proizvodnji, dobru kontrolu kvaliteta i odlican pristup skolovanju kadrova. Nazalost, prodaja i marketing im nije bio bas jaca strana. Zato sam i rekao da bi dobar team od 4-5 ljudi mogao predstaviti nase proizvode, napraviti nove ugovore i mozda cak dovesti dodatne investicije u nasu zemlju.

Pravi problem je sto veliki broj mladih studira, Ekonomiju, Pravo, Management i onda se pita sto nema posla. Nemamo dovoljno inzenjera, ljudi koji se obucavaju da rade na CNC masinama itd.

Ovde neki isto djeca od 15 godina. Cuj 500,000 pusaka i 300 VBR-ova. Pa toliko pusaka nemoze ni Heckler za godinu dana napraviti a kamoli neke druge manje renomirane firme.

Bespilotne letjelice se vecinom ne koriste za vatreno djelovanje, nego za izvidjanje i navodjenje artiljerije. Znaci imas pticu na nebu preko koje navodis haubice od 155mm i 122mm da dizu neprijateljsku artiljeriju, komandna mjesta, rovove ili bunkere sa 10-15km udaljenosti.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 05 feb 2019 13:26

500.000 pusaka je must. Neophodno je imati 3 puske po vojniku. Dok sam bio student proveo sam 3 mjeseca u Belgijskoj vojsci(praksa) i takav je standard kod njih. U biti to je NATO standard.

Sve se moze kada se hoce. Samo se treba zacrtati cilj. Nismo u 1950oj. Samo robotizacija do maksimuma i onda imas odlicnu produktivnost.

uv7B9nbdmIY

mpvc8-apEv8

eCc-z28XQT8

Inace uvoze se ovakve sprave i u Bosnu.

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 05 feb 2019 13:55

@Drina

Moze 500.000 cijevi ali u kombinaciji pistoljske cijevi, uzi, automatska puska, mitraljez, snajper....

AK ima duzinu cijevi od 415 mm
MAC-10 duzina cijevi 146 mm

Razlika skoro 3:1 u korist MAC-10

Dubinsko busenje cijevi
slika

50.000 cijevi za AP == 142.000+ cijevi za MAC-10
100.000 cijevi za AP == 384.000+ cijevi za MAC-10

AC Unity / Rex Zero 1 Pistolj ima duzinu cijevi 108 mm

Moguce je ovo postici ako bi proizvodili naoruzanje u 22LR/WMR kalibrima.

https://www.google.com/search?q=22lr+ri ... 36&bih=732

U proizvodnji cijevi u kalibru 22LR moze se koristiti materijal (legura) slabijih tehnickih karakteristika jer je dosta manje opterecenje unutar cijevi u poredjenju sa kalibrom 9mm/7.62/5.56.

Logicno je da bi takvu leguru bilo lakse masinski obraditi..Islo bi brze dubinsko busenje, honovanje i narezivanje...

slika

slika

slika
....................

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 05 feb 2019 15:14

Bitno je imati cilj i viziju. Ako imas cilj onda ces naci i nacin da ga ostvaris. Moze biti tesko, dugo, biti saplitanja ali ako si odlucan onda ces to odraditi. Naravno pricam o nekim " normalnim" projektima. Ne pricam da gradimo borbeni avion ili raketu za mars.

Nas osnovni cilj treba biti stvaranje nacionalne drzave. Ako mi, kao narod, kao kolektiv razmisljamo i radimo na tome onda ce se pokrenuti odredeni procesi koji ces nas dovesti do tog cilja.

Nacionalna drzava daje slobodu odlucivanja i sigurnost narodu. Stvara odbrambene mehanizme. Zato je neophodna vojna industrija i ulaganja u nju. Zato je neophodan sveopsti narodni interes o ovome jer se takp stvara pritisak ka visim instancama.

Ti se razumijes u te tehnicke stvari. Ja sam tek nedavno poceo raditi za firmu sto proizvodi industrijske robote. Nisam inzenjer( ja sam komercijala, supply chain logistika) i ne znam te tehnicke detalje ali sve vise vidim kako se to primjenjuje u praksi. Prosto zapanjujuce sta se sve moze proizvesti i kojom brzinom.

Tako da niko nas ne sprecava da imamo vise fabrika koje mogu " da buse cijevi" i sve ostalo.

Inace ima jedna firma iz Tuzle sto uvozi ove masine sto dam postavio u prethodnoj poruci. Sve vise firmi u Bodni nabavlja vrhunsku opremu. To me raduje.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 05 feb 2019 15:27

Drina je napisao/la: 05 feb 2019 15:14 Bitno je imati cilj i viziju. Ako imas cilj onda ces naci i nacin da ga ostvaris. Moze biti tesko, dugo, biti saplitanja ali ako si odlucan onda ces to odraditi. Naravno pricam o nekim " normalnim" projektima. Ne pricam da gradimo borbeni avion ili raketu za mars.

Nas osnovni cilj treba biti stvaranje nacionalne drzave. Ako mi, kao narod, kao kolektiv razmisljamo i radimo na tome onda ce se pokrenuti odredeni procesi koji ces nas dovesti do tog cilja.

Nacionalna drzava daje slobodu odlucivanja i sigurnost narodu. Stvara odbrambene mehanizme. Zato je neophodna vojna industrija i ulaganja u nju. Zato je neophodan sveopsti narodni interes o ovome jer se takp stvara pritisak ka visim instancama.

Ti se razumijes u te tehnicke stvari. Ja sam tek nedavno poceo raditi za firmu sto proizvodi industrijske robote. Nisam inzenjer( ja sam komercijala, supply chain logistika) i ne znam te tehnicke detalje ali sve vise vidim kako se to primjenjuje u praksi. Prosto zapanjujuce sta se sve moze proizvesti i kojom brzinom.

Tako da niko nas ne sprecava da imamo vise fabrika koje mogu " da buse cijevi" i sve ostalo.

Inace ima jedna firma iz Tuzle sto uvozi ove masine sto dam postavio u prethodnoj poruci. Sve vise firmi u Bodni nabavlja vrhunsku opremu. To me raduje.
Od nacionalne drzave nema nista u nasem zivotu - ako nesto Bog dragi sam ne uradi protiv nase volje.

Vidjeli smo danas kako SDP/DF odbija saradnju sa SDA nakon sto ih je NS zedne preko vode preveo. To nas dovodi u situaciju da su ustase ujedinjene, cetnici ujedinjeni samo Bosnjaci nisu. U takvoj drzavi nema nacionalne drzave niti jedinstvene BiH.

Jedina opcija je privatna investicija u NI i otvaranje malih start-up kompanija u NI. To je buducnost ako je ima. A od drzavnih NI firmi nema nista - to ce sve SDP/DF razyjebat da izvines. Zivi bili.
Samo BiH.

Odgovorite