☑ Pravila foruma i savjeti

Namjenska industrija BiH

Meteor
Član

Re: Oružane snage BiH i Namjenska industrija BiH

Post Postao/la Meteor » 05 feb 2019 15:37

@Drina

Nisu to nikakve specijalne masine iako se prodaju kao takve da se izvuce vise para $€$€$€ od potencijalnog kupca.

Specijalan je alat (karbid) kojim se obradjuje unutrasnjost cijevi.(To je ona tehnologija sinterovanja, slicnosto koristi Enker iz Tesnja)

slika

slika

Kako izgleda masinaza dubinsko busenje
Jw9pQe92XF4

Jednostavna masina za narezivanje(provlacenje) cijevi.
slika

Ovo moze prosjecni bravar-zavarivac napraviti.
....................
slika :Studyy:

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 05 feb 2019 15:47

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 05 feb 2019 15:27 Jedina opcija je privatna investicija u NI i otvaranje malih start-up kompanija u NI. To je buducnost ako je ima. A od drzavnih NI firmi nema nista - to ce sve SDP/DF razyjebat da izvines. Zivi bili.
Nije jedina opcija...Nego najbolja opcije da se ide putem malih i privatnih firmi NI. Privatnik je mnogo vise angazovan od drzavnog uhljeba. Lakse je izaci na civilno trziste itd...

Vala ni trava ne raste gdje dodje SDA...Kako do sad nisu nista uradili za namjensku industriju ? Oni su kupiti elektro-celicanu u Zenici ? Oni izradili kovacnicu u Zenici ? Kako nemaju para za baznu hemiju ? kako ? Ne da SDP, DF, HDZ, SNSD ?

Kastrirani i impotentni, boje se svoje sjene...Dominantnije izgleda jedna Sebija od Bakira...Bjez'
....................

cosa_
Član

Post Postao/la cosa_ » 05 feb 2019 16:18

Drina je napisao/la: 05 feb 2019 13:26 500.000 pusaka je must. Neophodno je imati 3 puske po vojniku. Dok sam bio student proveo sam 3 mjeseca u Belgijskoj vojsci(praksa) i takav je standard kod njih. U biti to je NATO standard.

Sve se moze kada se hoce. Samo se treba zacrtati cilj. Nismo u 1950oj. Samo robotizacija do maksimuma i onda imas odlicnu produktivnost.

uv7B9nbdmIY

mpvc8-apEv8

eCc-z28XQT8

Inace uvoze se ovakve sprave i u Bosnu.
Mislis nesto ovako
ub1DtfR6G_Y

Zeleni-Fes
Član

Post Postao/la Zeleni-Fes » 05 feb 2019 17:55

Hahahaahah....Čuj 500,000 cijevi. Stvarno ste smiješni. Pa znate li vi koliko to košta??? Jel znate da ni jedna vojska u Evropi u zadnjih 20 godina (bez Rusije i Turske) nije kupila toliko pušaka. A za nas 1,7 miliona Bošnjaka vi pričate o tom broju.

Ova tema je stvarno šega. Jedan priča o 500 hiljada pušaka, drugi o automatu sa pištoljskom municijom koji je prevaziđen prije 20 godina.

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 05 feb 2019 18:15

Zeleni-Fes je napisao/la: 05 feb 2019 17:55 Hahahaahah....Čuj 500,000 cijevi. Stvarno ste smiješni. Pa znate li vi koliko to košta??? Jel znate da ni jedna vojska u Evropi u zadnjih 20 godina (bez Rusije i Turske) nije kupila toliko pušaka. A za nas 1,7 miliona Bošnjaka vi pričate o tom broju.

Ova tema je stvarno šega. Jedan priča o 500 hiljada pušaka, drugi o automatu sa pištoljskom municijom koji je prevaziđen prije 20 godina.
Igman godisnje potrosi 5000 cijevi na testiranju municije

Za deset godina potrose 50.000 cijevi.

HS Produkt iz Karlovca godisnje proizvede 250.000 pistoljskih cijevi i oko 20.000 pusanih.

I ne ne znam koliko to kosta reci mi ti koliko kosta. Koje se legure koriste u proizvodnji pjesadijskih cijevi. Kolika je cijena legura po jednoj toni. Kolika je cijena ferolegura. Kolika je cijena karbida...Cijena alata....cijena struje... :joojj:
....................

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 05 feb 2019 19:09

Da se igramo :lol: :takoje:

http://sirovinepezic.blogger.ba/

slika

slika

Hajde da vidimo
0.30 kf/kg
300 km/tona

300 km/tona x 2000 tona

300.000 € za 96-97 % ukupne mase materijala. :beret:

+ tehnicki plinovi za rafiniranje taline + ferolegure + struja + grafitne elektrode + sinteticka troska

200.000+ €

Koliko su para planirali za onu ublehu od Centra ...nesto....Mogu za toliko para izgraditi metalurgiju lonca u Zeljezari Ilijas + izgraditi valjaonicu okruglih i kvadratnih profila, sipki i gredica i materijal za pjesadijsko naoruzanje...

Jeste ali kako bi onda strucnjaci sa UNSA namakli sebi para... :goofy: :vomit:
....................

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 06 feb 2019 01:25

Meteor je napisao/la: 05 feb 2019 15:37 Drina

Nisu to nikakve specijalne masine iako se prodaju kao takve da se izvuce vise para $€$€$€ od potencijalnog kupca.

Specijalan je alat (karbid) kojim se obradjuje unutrasnjost cijevi.(To je ona tehnologija sinterovanja, slicnosto koristi Enker iz Tesnja)

Sve zavisi sta trazis. Imaju i nova auta od 10.000€ a ima onih od par miliona €. Brzina, udobnost, sigurnost, garancija itd....Sve ima svoju cijenu. Ima za svaciji budzet i zahtjeve.

Onaj ko upravlja bi trebao zacrtati ciljeve a strucnjaci su ti koji trebaju procjeniti sta treba od "alata" da se ti ciljevi ostvare
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 06 feb 2019 01:33

cosa_ je napisao/la: 05 feb 2019 16:18

Mislis nesto ovako
ub1DtfR6G_Y
Nisam inzenjer i nisam dovoljno strucan kada je praksa u pitanju. Neko pametniji i strucniji ce dati bolju procjenu. Nisam nikad saradivao sa vojnom industrijom. Bar ne do sada.

Ja samo znam da postoje razne masine i da sve moguce. Manje vise.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 06 feb 2019 01:46

Zeleni-Fes je napisao/la: 05 feb 2019 17:55 Hahahaahah....Čuj 500,000 cijevi. Stvarno ste smiješni. Pa znate li vi koliko to košta??? Jel znate da ni jedna vojska u Evropi u zadnjih 20 godina (bez Rusije i Turske) nije kupila toliko pušaka. A za nas 1,7 miliona Bošnjaka vi pričate o tom broju.

Kao sto sam naveo i ranije, proveo sam 3 mjeseca u belgijskoj vojsci kada sam bio student. Jedan moj prijatelj (Belgijanac) ima brata koji je komandant u belgijskoj vojsci i preko njega sam uspio da dobijem staz/praksu. Kao civil. Bio sam u logistickom bataljonu (oko 600 vojnika). Moj domen je logistika, transport i supply chain. Zanimalo me da vidim kako je to organizirano u vojsci prema NATO standardima

Odmah mogu reci da ti vojnici kradu Bogu dane. Bar ovi vezani za logistiku i transport.95% vremena ne rade apsolutno nista. Gledaju tv i izlezavaju se. Ima onih motiviranih koji trce, nabijaju kondiciju ili popravljaju vozila ali vecina ne radi apsolutno nista. Ali istine radi imas druge vojnike koji tako i izgledaju

No to nije poenta price pa da ne duljim. Dok sam bio tu imao sam pristup odredenim dokumentima, semama, strukturi itd. Vidio/naucio kako se organizira logistika od pozadine do bojnog polja, trasnport u konfliktnoj zoni, kako se organizira vojna bolnica itd...

Tu sam vidio da je standard belgijske vojske a to je NATO standard jel da imaju po 3 borbene puske po broju vojnika.
Inace oni sami proizvode odline puske. FN Herstal. I imaju dobar mitraljez

https://en.wikipedia.org/wiki/FN_Minimi

Posto smo mi u proslom ratu imali 150-200.000 vojnika onda nam treba oko 500.000 pusaka.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 06 feb 2019 07:24

Hahahaahah....Čuj 500,000 cijevi. Stvarno ste smiješni. Pa znate li vi koliko to košta??? Jel znate da ni jedna vojska u Evropi u zadnjih 20 godina (bez Rusije i Turske) nije kupila toliko pušaka. A za nas 1,7 miliona Bošnjaka vi pričate o tom broju.

Sve je to lijepo ali se covjek ocigledno razumije u tematiku.Samo da je prepisivao sve iz knjige sto je napisao to je ogromno znanje.Ako pola tog zna napamet sto prica.Cini ga veoma upoznatim u to sto prica.Kod tebe je jednostavno tipicna Bosanska glupost.''Da komsiji crkne krava''.Ne znas i ne razumijes se u tematiku,pa onda dolazi ismijavanje ili sta ne

Kod Njemca dali bi mu priliku da sve to uradi.Ali nista.Kod nas je ismijavanje glavna stvar

Sto se tice komentara.Ja mislim da bi Amerikanci ili cak i Njemci daleko bili pouzdaniji partner.Jer ja nemam povjerenja u nase ljude.Najbolji primjer tog je Gorazde koje je prodisalo zadnjih par godina otkako su Amerikanci dosli.Imas previse korupcije,previse nepismenog,moze se reci glupog kadra koji se ne razumiju u tematiku.I oni su zaduzeni za takvo sta ili vise.Previse stranackih potrckala koji ne vide dalje prstom od nosa
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 06 feb 2019 07:43

Imas puno kod nas te price : vid'mu glave, 'ta ce on papak, 'ta ce seljacic iz you name it, mlad je/zelen itd...Kao da je bitno odakle je ko, koliko ima godina, kako se ceslja i gdje ide pecati.
Prilicno smo neozbiljni

Zato volim sto se na ovom forumu ljudi drze teme diskusije. Bar vecinom a nema sitnih dobacivanja, podbanja i smaranja glupostima.

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 06 feb 2019 07:45

Meteor je napisao/la: 05 feb 2019 19:09 Da se igramo :lol: :takoje:

http://sirovinepezic.blogger.ba/

slika

slika

Hajde da vidimo
0.30 kf/kg
300 km/tona

300 km/tona x 2000 tona

300.000 € za 96-97 % ukupne mase materijala. :beret:

+ tehnicki plinovi za rafiniranje taline + ferolegure + struja + grafitne elektrode + sinteticka troska

200.000+ €

Koliko su para planirali za onu ublehu od Centra ...nesto....Mogu za toliko para izgraditi metalurgiju lonca u Zeljezari Ilijas + izgraditi valjaonicu okruglih i kvadratnih profila, sipki i gredica i materijal za pjesadijsko naoruzanje...

Jeste ali kako bi onda strucnjaci sa UNSA namakli sebi para... :goofy: :vomit:
Nastavak - Drugi dio

slika

Material: 42CrMo4 or 34CrNiMo6

CALIBRES:
9×19 mm
.40SW
.308Win
7,62×39 mm
.30-06 Spr.
.300Win
5,56×45 mm

42CrMo4

slika

Izvor: https://www.astmsteel.com/product/42crmo4-alloy-steel/

34CrNiMo6

slika

Izvor: https://www.astmsteel.com/product/34crnimo6-steel/
....................

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 06 feb 2019 08:15

Nastavak - Treci dio

Dosli smo do vrste materijala. koji se koriste u proizvodnji pjesadijskih cijevi. Sad da vidmo kojim se metalurskim postupcima materijali proizvode 42CrMo4 i 34CrNiMo6

42CrMo4

EAF+LF+VD

slika

Izvor: https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 30579.html

slika
Ilustracija tehnoloskog postupka

34CrNiMo6

EAF+LF+VD

slika

Izvor: http://de.nngsteelgroup.com/Products-sh ... l-Bar.html

Mittal Zenica - Tehnoloski postupci

slika

Izvor: https://zenica.arcelormittal.com/~/medi ... atalog.pdf
....................

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 06 feb 2019 10:21

Željezara Ilijaš - Jedna od hala

slika
....................

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 06 feb 2019 10:48

Željezara Ilijaš - Elektrolučna peć

Jedna od dvije elektrolučnih peći kapaciteta po 15-tona.

Slika 1
slika

Slika 2
slika

Tehnologija koja nedostaje Željezari Ilijaš kako bi mogla proizvoditi legure čelika za vojnu industriju.

slika

Mittal Zenica - Velika kazanska elektrolučna peć od 100+ tona
U Željezari Ilijaš bi bilo potrebno instalirati kazansku elektrolučnu peć kapaciteta 15 do 30 tona.

Slika 3
slika

Slika 4
slika

Video klip - Metalurgija lonca - Kazanska elektrolučna peć
Run7iHdBegk
....................

Zeleni-Fes
Član

Post Postao/la Zeleni-Fes » 06 feb 2019 11:25

Meteor je napisao/la: 05 feb 2019 18:15
Igman godisnje potrosi 5000 cijevi na testiranju municije

Za deset godina potrose 50.000 cijevi.

HS Produkt iz Karlovca godisnje proizvede 250.000 pistoljskih cijevi i oko 20.000 pusanih.

I ne ne znam koliko to kosta reci mi ti koliko kosta. Koje se legure koriste u proizvodnji pjesadijskih cijevi. Kolika je cijena legura po jednoj toni. Kolika je cijena ferolegura. Kolika je cijena karbida...Cijena alata....cijena struje... :joojj:
Cisto sumnjam da Igman potrosi toliko cijevi, ali eto moguce je.

HS Produkt, znaci firma sa dobrim strucnjacima, uhodanom proizvodnjom napravi 20,000 godisnje, Ovde bi neki 500 hiljada da se napravi u BiH. Pa moglo bi kad bi stancali jedno 10 godina. A onda ko bi to kupio, Vojska BiH nece. Jer jedva i ovo sto imaju remontuju. A sto se tice pjesadijskog naoruzanja, nadaju se da ce biti jos donacija iz USA.

U svakom slucaju bi bilo dobro da se u BiH pravi puska i pistolj, ali oni moraju biti ekonomski isplativi, i moraju se praviti u onom broju u kojem se mogu i prodati. A zalihe od nekih 10-20 hiljada bi bile dovoljne.

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 06 feb 2019 11:32

Cisto sumnjam da Igman potrosi toliko cijevi, ali eto moguce je.
Ti si kompetentniji od Dzindica da komentarises koliko Igman potrosi puscanih cijevi.
HS Produkt, znaci firma sa dobrim strucnjacima, uhodanom proizvodnjom napravi 20,000 godisnje,
Baratas sa bajatim vijestima starim preko 15 godina i to si procitao na wikipediji.

A ovaj drugi dio komentara nije vrijedan da komentarisem.
....................

Zeleni-Fes
Član

Post Postao/la Zeleni-Fes » 06 feb 2019 11:40

Jack je napisao/la: 06 feb 2019 07:24

Sve je to lijepo ali se covjek ocigledno razumije u tematiku.Samo da je prepisivao sve iz knjige sto je napisao to je ogromno znanje.Ako pola tog zna napamet sto prica.Cini ga veoma upoznatim u to sto prica.Kod tebe je jednostavno tipicna Bosanska glupost.''Da komsiji crkne krava''.Ne znas i ne razumijes se u tematiku,pa onda dolazi ismijavanje ili sta ne

Kod Njemca dali bi mu priliku da sve to uradi.Ali nista.Kod nas je ismijavanje glavna stvar

Sto se tice komentara.Ja mislim da bi Amerikanci ili cak i Njemci daleko bili pouzdaniji partner.Jer ja nemam povjerenja u nase ljude.Najbolji primjer tog je Gorazde koje je prodisalo zadnjih par godina otkako su Amerikanci dosli.Imas previse korupcije,previse nepismenog,moze se reci glupog kadra koji se ne razumiju u tematiku.I oni su zaduzeni za takvo sta ili vise.Previse stranackih potrckala koji ne vide dalje prstom od nosa
Pa sad da se ne razumijem u tematiku, bas i nije tako. Iako mi to nije bio smjer studija ni glavna okupacija, bavio sam se profesionalno i sa small arms ( sto bi rekli u USA) a to mi je i hobi. Znaci procitao sam dovoljno gradiva a i u praksi isprobao dovoljno pusaka i pistolja da mogu ravnopravno raspravljati sa ljudima kojima je to glavna okupacija.

Btw. meni je srce ko lubenica kad vidim da se pravi nesto u BiH. Ali ja isto tako znam zasto je HS uspjesan a Zastava jedva prezivljava, iako je imala sve predispozicije da bude najuspjesnija fabrika oruzja na Balkanu ili mozda cak i istocnoj Evropi (radio malo sa njima).

Sad ovdje pricati o Mac 10 kao naoruzanju za vojsku ili cak policiju je bez temelja. (btw, imao i pucao iz njega)

Volio bi i ja da se u BiH moze napraviti SCAR, Tenkovi i Helikopteri, ali budite malo razumni i objektivni.

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 06 feb 2019 11:42

Zeleni-Fes je napisao/la: 06 feb 2019 11:40
Jack je napisao/la: 06 feb 2019 07:24

Pa sad da se ne razumijem u tematiku, bas i nije tako. Iako mi to nije bio smjer studija ni glavna okupacija, bavio sam se profesionalno i sa small arms ( sto bi rekli u USA) a to mi je i hobi. Znaci procitao sam dovoljno gradiva a i u praksi isprobao dovoljno pusaka i pistolja da mogu ravnopravno raspravljati sa ljudima kojima je to glavna okupacija.

Btw. meni je srce ko lubenica kad vidim da se pravi nesto u BiH. Ali ja isto tako znam zasto je HS uspjesan a Zastava jedva prezivljava, iako je imala sve predispozicije da bude najuspjesnija fabrika oruzja na Balkanu ili mozda cak i istocnoj Evropi (radio malo sa njima).

Sad ovdje pricati o Mac 10 kao naoruzanju za vojsku ili cak policiju je bez temelja. (btw, imao i pucao iz njega)

Volio bi i ja da se u BiH moze napraviti SCAR, Tenkovi i Helikopteri, ali budite malo razumni i objektivni.
Sta si ti ovdje iz tehnickog dijela/ugla napisao ?
Nista !
....................

Meteor
Član

Post Postao/la Meteor » 06 feb 2019 11:57

Hajde mi objasni koji se materijali (legure) koriste u proizvodnji pjesadijskih cijevi ?
Kolika je tezina sipke punog profila ?
Koliki je dijametar sipke (blanka) ulazne sirovine ?
Kolika je tezina izbusenog komada ?
Kolika je tezina honovanog komada ?
Kolika je tezina narezane cijevi ?
Koji se alati koriste za narezivanje cijevi ?
Kojim se materijalima buse pjesadijske cijevi ?
Kolika je tezina finalizovane cijevi ?

I koliko je vremena potrebno za sve ove operacije ?

Uzmi koji god hoces kalibar da mi odgovoris na ova pitanja ?

Kad odgovoris na ovo imam za tebe jos 100+ pitanja vezano za pjesadijske cijevi. :popkorn:
....................

Odgovorite