☑ Pravila foruma i savjeti

SDA

BosnjackaHercegovina
Član

Re: SDA

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 24 maj 2020 22:23

Dok god ovako razmišlja vrh SDA, to će uvijek biti obični beskičmenjaci koji će potpisati svaku izdaju države četniku i ustaši “radi mira u kući” a takvi ljudi su neprijatelji i BiH i Bošnjaka, jer popustit se može samo patrioti BiH a nikako dušmaninu.

Jako demoralizirajuća izjava čovjeka za kojeg sam mislio da je dosta pametniji. Šteta. Sada ispada da nas u životu drži samo glupost ustaša i četnika a ne mudrost Bošnjačkih lidera. Ako nam je ovo najbolje što imamo, šteta.
Samo BiH.

Zima_212

Post Postao/la Zima_212 » 25 maj 2020 10:04

BosnjackaHercegovina je napisao/la: 24 maj 2020 22:23 Dok god ovako razmišlja vrh SDA, to će uvijek biti obični beskičmenjaci koji će potpisati svaku izdaju države četniku i ustaši “radi mira u kući” a takvi ljudi su neprijatelji i BiH i Bošnjaka, jer popustit se može samo patrioti BiH a nikako dušmaninu.

Jako demoralizirajuća izjava čovjeka za kojeg sam mislio da je dosta pametniji. Šteta. Sada ispada da nas u životu drži samo glupost ustaša i četnika a ne mudrost Bošnjačkih lidera. Ako nam je ovo najbolje što imamo, šteta.
Ma ja nisam rekao da će on to sto je rekao i uraditi.
On je ovo mogao izgovoriti iz puno razloga, što ja svakako mogu razumjeti.
Ja sam samo želio podcrati važnost da se nikako ne ide tim putem. A, opet kažem, žašto je on to izgovorio sigurno postoje razni razlozi.
Razne generacije Bosnjaka i Bosanaca koji vole ovu državu su je znali očuvati u puno težim okolnostima. Nemoj da ova padne na relativno lakom ispitu u poređenju sa onim sto je prije bilo, a opet sa druge strane ni malo jednostavnom.
Tautoloski rečeno puno stvari mora da bude u određenom trenutku tačno ili netačno da bi na kraju rezultat bilo "TAČNO".

Ja sam ovaj komentar gore napisao, da se ponovim, da naglasim vaznost da se niko ne zeza sa tim jer je od velike vaznosti za buduce generacije koje žele vidjeti BiH kao modernu državu sa efikasnim sistemom donosenja odluka.

Ako nekome vjerujem da to može iznijeti onda je to Bakir, ali nije zgoreg da ga ili ih nekad "opletemo po ušima". Čisto da se zna da narod hoce neke gorke pilule progutati zarad države ali sve i pod svaku cijenu neće. :zastava:

Zima_212

Post Postao/la Zima_212 » 25 maj 2020 11:18

Evo npr ovde je vec puno bolje zborio. :zastava:

Zenicaninn
Član

Post Postao/la Zenicaninn » 25 maj 2020 14:00

Absolutno ne branim SDA niti Bakira.
Ali politika u ovakvom politickom ustrojenju kao u BiH nije jednostavna.
Nije samo "crno i bijelo" kao sto neki vide.

I ko misli da se bez HDZ moze bilo sta u federaciji, taj nije shvatio kompleksni politicki sistem u BiH.

Jedan nivo vlasti oviso o drugom.
Kad bi SDA uspio da izbaci HDZ oko formiranje vlast na nekom nivou vlasti, neznaci da to moze i na drugom.
Zato raspodjela vlast ide u "paketu" inace ce bi doslo do ucjena i blokade nekih kantona, entiteta ili cijele drzave od strane HDZ-a, sto bi bilo gubljenje vremena.
A gubljenje vremena je najgore za nas, a za ustase i cetnike nema nista bolje o toga (mozda cetnike vise i ne jer su u ogromnim ekonomskim problemima).
Drzava bi stagnirala a istovremeno bi mogli pokazati kako je BiH nemoguća drzava.

Takvo nesto smo vec imali. Prisjeti te se SDP-ove vlade gdje su bili bezkompromisni i nesposobni da se snadju u BiH politici.
Pokazalo se da su neiskusni i da neznaju da barataju u ovakvom politickom sistem. To su bili izgubljeni 4 godine za nas.

Ovaj sistem ovisi o "daj mi i dat cu ti".

Sta god mislili o SDA i Bakiru, ali mora se reci da su SDA i Bakir stekli iskustvo i mudrost u ovim decenijama na vlasti u ovom ludom politickom sistemu.
Ipraksali su se u stvaranju kakve takve funkcionalne vlast i svaki put iz ustasa i cetnika izvuku neke zahtjeve kojeg su vječnog karaktera i nepromjenjivi.

A sa druge strane sta god da je ponudio Covicu to je uvijek bilo kratkog karaktera, tj. trajanje od jednog ciklusa vlasti, da bih zadovoljio njegove sitne interese i prohtjeve za vlasti.
A ako Covic traze neke promjene vjecnog karaktere tu su tvrdi i nema kompromisa. Kao naprimjer izborni zakon ili druge stvari.

Za ustupanje nekih pozicija HDZ-u, od HDZ-a zauzvrati traze formiranje funkcionalnu vlast na svim nivoima i potpisivanjanje ili uspostavljanje stvari kojeg su vjecnog karaktera i nije moguce ih vise povratiti, kao ANP i mnogobrojne druge stvari.
A potpisanje sporazuma sa islamskom zajednicom je jedna takva stvar.

Zato svaka čast Bakiru sto ima umjece da Covica uvijek navuce na tanki led.
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)

Zenicaninn
Član

Post Postao/la Zenicaninn » 25 maj 2020 16:11

Ja nisam "slijepa pristalica" SDA, nego sam "na njihovoj strani" iz pragmatičnih razloga.
A SDA je sve drugo nego savrsena.
Ima mnogo loseg u SDA ali ima i mnogo dobrih i hairli ljudi.
SDA se treba intenzivno sama sa sobom zabaviti i cistiti svoje redove.

Jedinstvo nam je najbitnije a za to nam je potrebna jedna politicka platforma oko koje ce se svi hairli ljudi okupiti.
A SDA posjeduje najveci potencijal i preduslov da se takvo nesto kontinuirano i polahko izgradi inšaAllah.

Ja bi preporucio svim patriotima koji se nemogu identificirati sa SDA zato sto je previse "vjerski obojena" da biraju DF i ni jednu drugu stranku. Jer je DF kao potencijalna stranka za "4 konstitutivni narod" druga nasa platforma sa kojom se uspješno mozemo suprostaviti ustasama i cetnicima i mozda ih cak neutralizovati na nekim mjestima inšaAllah.

A to je se pokazala samo naprimjer na izboru hrvatskog clana predsjedništva i izbor clana CIK.
DF je se pokazala kao stranka kojoj je dobrobit BiH na prvom mjestu i koja je spremna da zbog toga surađuje sa SDA u tome iako se ideoloski razlikuje od nje.
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)

Zima_212

Post Postao/la Zima_212 » 25 maj 2020 16:19

Zenicaninn je napisao/la: 25 maj 2020 14:00 Absolutno ne branim SDA niti Bakira.
Ali politika u ovakvom politickom ustrojenju kao u BiH nije jednostavna.
Nije samo "crno i bijelo" kao sto neki vide.

I ko misli da se bez HDZ moze bilo sta u federacije, taj nije shvatio kompleksni politicki sistem u BiH.

Jedan nivo vlasti oviso o drugom.
Kad bi SDA uspio da izbaci HDZ oko formiranje vlast na nekom nivou vlasti, neznaci da to moze i na drugom.
Zato raspodjela vlast ide u "paketu" inace ce bi doslo do ucjena i blokade kantona, entiteta ili cijele drzave od strane HDZ-a, sto bi bilo gubljenje vremena.
A gubljenje vremena je najgore za nas, a za ustasi i cetnicke nema nista bolje o toga (mozda cetnicke vise i ne jer su u ogromnim ekonomskim problemima).
Drzava bi stagnirala a istovremeno bi mogli pokazati kako je BiH nemoguća drzava.

Takvo nesto smo vec imali. Prisjeti te se SDP-ove vlade gdje su bili bezkompromisni i nesposobni da se snadju u BiH politici.
Pokazalo se da su neiskusni i da neznaju da barataju u ovakvom politickom sistem. To su bili izgubljeni 4 godine za nas.

Ovaj sistem ovisi o "daj mi i dat cu ti".

Sta god mislili o SDA i Bakiru, ali mora se reci da su SDA i Bakir stekli iskustvo i mudrost u ovim decenijama na vlasti u ovom ludom politickom sistemu.
Ipraksali su se u stvaranju kakve takve funkcionalne vlast i svaki put iz ustasa i cetnicka izvuku neke zahtjeve kojeg su vječnog karaktera i nepromjenjivi.

A sta god da je ponudio Covicu to je uvijek bilo kratkog karaktera, tj. jednog ciklusa vlasti, da bih zadovoljio njegove sitne interese i prohtjeve za vlasti.
A ako Covic traze neke promjene vjecnog karaktere tu su tvrdi i nema kompromisa. Kao naprimjer izborni zakon ili druge stvari.

A za ustupanje nekih pozicija HDZ-u zauzvrati traze formiranje funkcionalnu vlast na svim nivoima i potpisivanjanje ili uspostavljanje stvari kojeg su vjecnog karaktera i nije moguce ih vise povratiti, kao ANP i mnogobrojne druge stvari.
A potpisanje sporazuma sa islamskom zajednicom je jedna takva stvar.

Zato svaka čast Bakiru sto ima umjece da Covica uvijek navuce na toplu vodu.
Nemas ti potrebe da branis Bakir od mene.

Ali nisi ti to dobro nešto izračunao. Poraditi svakako na shvatanju "kompleksnog" sistema BiH.

Nije bas ni da sad u BiH cvjetaju ruže, a Boga mi i na granici je te nemoguce države. Ne znam kakvu ti funkcionalnu vlast vidis.

A de jasta, Bakir ga navuce na toplu vodu. Peljeski most, nuklearni otpad, tužba protiv Srbije, Buško jezero, ne placanje vazdusnog prostora, blokiranja zakona o kladionicama.. Ee, ako vidis Bakira reci mu da ga vise ne navlaci ovako svega ti.

Kantoni svakako imaju ogranicene ovlasti, ne mogu raditi nista protiv Ustava, tu je visi nivo. A kantoni u kojima Bosnjaci ne bi bili slovom i brojem su 3. ZHK, K10 i PK(Za ovo postoji preduslov). Nije ni da su prije tu imali nekog uticaja.

Ako SDA uspije da odradi posao sa delegatim u Domovima naroda znači da je HDZ vec i izbacila iz vlasti u kantonima(određenim). A od kantona kreće distribucija mandata za F Dom naroda, pa dalje za državni nivo.
Nije bas ni da sad u BiH cvjetaju ruže, a Boga mi i na granici je te nemoguce države. Ne znam kakvu ti funkcionalnu vlast vidis.

Tako da ne vidim sta si ti mislio pod tim da "ako ih izbaci na jednom nivuo da ne moze na drugom". Sve može ba, samo je pitanje kako.

A evo i kako. :D

Odluke u Domu naroda se donose većinom kvoruma prisutnih. Znaci njih 30. Tako kaže član 95 Poslovnika Doma naroda.
Hajmo dalje.
Odluke se donose većinom pristutnih delegata. Znaci ne većinom iz sva 4 kluba, nego većinom prisutnih.
Za sada i ne zvuci spektakularno ?
Idemo dalje.

Dolazimo do vitalnih interesa.

Ukoliko samo više od jednog predsjedavajuceg Doma naroda smatra da zakon spada u pitanja vitalnog interesa iz clana 115 zakon ce biti uvrsten u dnevni red kao pitanje od vitalnog interesa. I onda da bi prošao mora za njega glasati ovaj put većina iz svakog kluba. Ali i ovo je rijedak scenario.

Dolazimo do najbitnijeg.
Ukoliko samo jedan od predsjedavajucih Doma naroda smatra da se zakon odnosi na povredu vitalnog interesa onda 2/3 odgovarajuceg kluba može proglasiti to pitanje od vitalnog interesa koje ce dalje kao takvo ici u proceduru za kojeg da bi prosao moro glasati vecina iz svakog kluba, a normalno da neće jer je već 2/3 jednog reklo da je povreda vitalnog interesa.

U sustini dovoljno ti je 6 delegata koji nisu HDZ u klubu Hrvata da ti to ne mogu raditi. Nigdje na dunjaluku ne piše da delegati iz reda Hrvata u Domu naroda moraju biti HDZ. Mi možemo imati i 7.

Evo kako.

Da krenemo od HNK, on delegira 3 Hrvata. Pisao sam ne nekog od tema kako su Bosnjaci/Bosanci tu "bacili u vodu" 7000 glasova koji donose 2 mandata. Sa ta dva mandata pro-bosanske stranke bi imale 16 poslanika u Skupstini HNK.
AKo hoce da nas rijese bijede moraju da djeluju simultano. Matematika je dalje prosta za Dom naroda. Imaju 16 HDZ 14, i lagano sve ih posašljes u klub naroda kao Hrvate. Prostom matematikom vec imas 2 delegata Hr. Bosnjaka nece ni bitrati jer nije ni izabran. :mrgreen: A i mozes.

U SBK isto mozes imati 1, ma mozes i 2 ako se organizujes. To ti je vec 3 sigurna, četvrti visi u zraku.
USK, TK, ZDK, SK,BPK biraju po jednog. Znaci tih 5 i onda prije 3 ti je 8(znaci imas "lufta" dva delegata). Znaci vec 100% nemaju 2/3 vecinu u Domu naroda da progralse neki zakon vitalnim interesom. Znaci HZHB blokada 0 poena. Monstruozno zakucavanje preko bloka. :D

Eh, idemo lagano na šut za tri poena i pobjedu.

Kako se bira predsjednik Federacije. To je ona funkcija koju poštar Čavara obnaša.
Znaci ukoliko Predstavnicki dom usvoji tu listu za predsjednika Federacije da bi ona bila usvojena mora je usvojiti i vecina u Domu naroda kao i vecina u klubovima naroda. Ukoliko je lista usvojena od Predstavnickog doma dva puta ne prođe u Domu naroda ona se smatra usvojenom.
A u Predstavnickom vazda imas vecinu.
Mogao bih ti ja sracunati i za 9 clana iz kluba Hrvata u Domu naroda, ali nemas potrebe. Vec ces imati vise od 30 ili vise. :mrgreen:

Naravno ovo je sve kondicionalno. Pod tim mislim da Bosnjaci/Bosanci moraju pametno da glasaju, da se organizuju, i da partije koje su za državu zajedno djeluju.
Kada napravimo državu onda cemo se raskusurat. Do tada neka ne budu djetinjasti i neka odrade posao.

Live long and prosper. :zastava:

Lilium Bosniacum
Član

Post Postao/la Lilium Bosniacum » 26 maj 2020 06:41

Da i ja ubacim koju pametnu:

Kljuc Bosne i Hercegovine jeste Dom Naroda Parlamenta FEDERACIJE.
DN Federacije bira Bosnjacke i Hrvatske Delegate u DN BiH.

Znaci ako uzmemo kontrolni paket Hrvatskog Kluba u DN FBiH, mozemo si izglasat kontrolni paket kluba Hrvata u DN BiH, sta bi u konacnici znacilo da HDZ gubi nevjerovatno vazne pozicije:
-zamjenika predsjedavajuceg Zastupnickog Doma Parlamentarne Skupstine BiH
-zamjenika presjedavajuceg Doma Naroda Parlamentarne Skupstine BiH
-Tri Ministarstva (vjerovatno Pravda, Finansije i Civilni poslovi)
-Tri zamjenika Ministara
i najvaznije: U slijedecem mandatu PREDSJEDAVAJUCEG vijeca Ministara BiH

Znaci konstatujemo - veoma je vazno da kontrolisemo Dom Naroda FBiH.

Da vidimo od cega se sastoji DN FBiH:

Imamo:
Klub Bosnjaka 17 delegata
Klub Hrvata 17 delegata
Klub Srba 17 delegata
Klub Ostalih 7 Delegata

Ako uzmemo da u Federaciji imamo 10 Kantona, 5 dominantno Bosnjackih (TK,USK,KS,ZDK,BPK), 2 Mijesana (HNK, SBK) i 3 dominantno Hrvatska (ZHK,PK,K10) dolazimo do slijeceg zakljucka:

5 dominantno Bosnjackih kantona salje: 12 od 17 Bosnjackih delegata. Znaci tu imamo dvotrecinsku vecinu i bez drugih kantona.
12 od 17 Srpsih delegata. Znaci i tu imamo dvotrecinsku vecinu i bez drugih kantona.
5 od 7 ostalih delegata. Znaci i tu imamo dvotrecinsku vecinu i bez drugih kantona.
i nosi nam 7 od 17 Hrvata, sta nije dvotrecinska vecina, a ni apsolutna vecina. Ali jeste dovoljno da se sprijeci dvotrecinska vecina ustasa. A to je dovoljno da nase odluke prolaze bez njihovih ruku.

Da konkretizujem:MI DA NE POSALJEMO NITI JEDNOG DELEGATA IZ SBK, HNK, ITD. MI MOZEMO NAPRAVIT VLADU BEZ HDZ-A U FEDERACIJI A I NA DRZAVNOM NIVOU. MOGUCE JE SAD ODMAH.

Zima_212

Post Postao/la Zima_212 » 26 maj 2020 07:18

Lilium Bosniacum je napisao/la: 26 maj 2020 06:41 Da i ja ubacim koju pametnu:

Kljuc Bosne i Hercegovine jeste Dom Naroda Parlamenta FEDERACIJE.
DN Federacije bira Bosnjacke i Hrvatske Delegate u DN BiH.

Znaci ako uzmemo kontrolni paket Hrvatskog Kluba u DN FBiH, mozemo si izglasat kontrolni paket kluba Hrvata u DN BiH, sta bi u konacnici znacilo da HDZ gubi nevjerovatno vazne pozicije:
-zamjenika predsjedavajuceg Zastupnickog Doma Parlamentarne Skupstine BiH
-zamjenika presjedavajuceg Doma Naroda Parlamentarne Skupstine BiH
-Tri Ministarstva (vjerovatno Pravda, Finansije i Civilni poslovi)
-Tri zamjenika Ministara
i najvaznije: U slijedecem mandatu PREDSJEDAVAJUCEG vijeca Ministara BiH

Znaci konstatujemo - veoma je vazno da kontrolisemo Dom Naroda FBiH.

Da vidimo od cega se sastoji DN FBiH:

Imamo:
Klub Bosnjaka 17 delegata
Klub Hrvata 17 delegata
Klub Srba 17 delegata
Klub Ostalih 7 Delegata

Ako uzmemo da u Federaciji imamo 10 Kantona, 5 dominantno Bosnjackih (TK,USK,KS,ZDK,BPK), 2 Mijesana (HNK, SBK) i 3 dominantno Hrvatska (ZHK,PK,K10) dolazimo do slijeceg zakljucka:

5 dominantno Bosnjackih kantona salje: 12 od 17 Bosnjackih delegata. Znaci tu imamo dvotrecinsku vecinu i bez drugih kantona.
12 od 17 Srpsih delegata. Znaci i tu imamo dvotrecinsku vecinu i bez drugih kantona.
5 od 7 ostalih delegata. Znaci i tu imamo dvotrecinsku vecinu i bez drugih kantona.
i nosi nam 7 od 17 Hrvata, sta nije dvotrecinska vecina, a ni apsolutna vecina. Ali jeste dovoljno da se sprijeci dvotrecinska vecina ustasa. A to je dovoljno da nase odluke prolaze bez njihovih ruku.

Da konkretizujem:MI DA NE POSALJEMO NITI JEDNOG DELEGATA IZ SBK, HNK, ITD. MI MOZEMO NAPRAVIT VLADU BEZ HDZ-A U FEDERACIJI A I NA DRZAVNOM NIVOU. MOGUCE JE SAD ODMAH.
Tako je prijatelju.
Nije pitanje da li se može. Jer se može.
Pitanje je samo da li se hoće.
A ti vidim hoces, zato imas piće od mene. Vidim imas avatar od 2.Korpusa pa smo vjerovatno iz istog kantona. :D

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 26 maj 2020 09:36

IZASLANICI U DOMU NARODA PARLAMENTA
FEDERACIJE Bosne i Hercegovine
(saziv 2018.-2022.)

https://parlamentfbih.gov.ba/v2/bs/stra ... stranica=2

IZASLANICI IZ REDA HRVATSKOG NARODA
slika

13/17 HDZ drzi.

Btw, otkud Zvonko Maric (SBB) kod Bosnjaka?
IZASLANICI IZ REDA BOŠNJAČKOG NARODA
12. MARIĆ ZVONKO
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

truho
Član

Post Postao/la truho » 26 maj 2020 09:44

http://izdvojeno.ba/cas-hrvat-cas-bosnj ... o-potrebi/
ČAS HRVAT, ČAS BOŠNJAK: Kako Zvonko Marić (SBB) mijenja nacionalnost po potrebi
Marić se na Općim izborima 2014. godine izjasnio kao Hrvat, a na posljednjim je, ipak, odlučio da promijeni nacionalnost

Objavljeno 04. Januara 2019. 19:19

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 26 maj 2020 10:12

Nista, nek se vrati u Hrvate na sljedecim izborima onda.

A i ovaj Damir Marjanović je interesantan.
Delegat u Domu Naroda Federacije
Zastupnik u skuptini Kantona Sarajevo
Clan komisije za boracka pitanje Kanton Sarajevo
Predsjednik komisije za obrazovanje i nauku Kanton Sarajevo
Drzi predavanja na raznim fakultetima
Nedavno bio rektor na Burch univerzitetu
etc...

$$$
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Zima_212

Post Postao/la Zima_212 » 26 maj 2020 11:49

Peti delegat je onaj iz Zenice koji je dat HDZ-u radi mira u kuci, a šesti (kljucni) je iz SBK.

Damir Marjanovic je eminentni stručnjak možda u Travniku. Vidi se da je ubleha. Na mom Uniju znam studenata koji ga mogu oduvati. Ali za uglavit u Dom naroda odlican.

Lilium Bosniacum
Član

Post Postao/la Lilium Bosniacum » 26 maj 2020 12:57

Zima_212 je napisao/la: 26 maj 2020 07:18 Tako je prijatelju.
Nije pitanje da li se može. Jer se može.
Pitanje je samo da li se hoće.
A ti vidim hoces, zato imas piće od mene. Vidim imas avatar od 2.Korpusa pa smo vjerovatno iz istog kantona. :D
Dobro si ti to skuzio, drug moj ;)

Drago mi je da smo slozni

Lilium Bosniacum
Član

Post Postao/la Lilium Bosniacum » 26 maj 2020 13:00

Zmaj je napisao/la: 26 maj 2020 09:36 IZASLANICI U DOMU NARODA PARLAMENTA
FEDERACIJE Bosne i Hercegovine
(saziv 2018.-2022.)

https://parlamentfbih.gov.ba/v2/bs/stra ... stranica=2

IZASLANICI IZ REDA HRVATSKOG NARODA
slika

13/17 HDZ drzi.

Btw, otkud Zvonko Maric (SBB) kod Bosnjaka?
IZASLANICI IZ REDA BOŠNJAČKOG NARODA
12. MARIĆ ZVONKO
Ja kazem da je apsolutni minimum koji smo mogli uzet 7/17 a da smo se fakat zadali mogli smo i onu trojiicu iz SBK za konacnih 9/17 pa bi onda imali cak i vecinu.

Zima_212

Post Postao/la Zima_212 » 27 maj 2020 06:10

ČOLAK UDARA NA CIK: "Odluke CIK-a vode ka tome da Hrvati budu izbačeni iz vlasti"
Izbor članova i odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH vode ka tome da Hrvati 2022. godine budu izbačeni iz vlasti u BiH, upozorio je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak.

Čolak ističe da CIK nije mogao donijeti odluku o odgađanju lokalnih izbora, jer ne postoji nijedna odredba u Izbornom zakonu koja bi definisala ili makar upućivala na tako nešto.

On je naglasio da su i članovi CIK-a izabrani kršenjem odredaba Izbornog zakona, a narušene su i one o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda.

Čolak je naveo da bošnjački zvaničnici planiraju nasilno izabrati i šestoricu Hrvata u Dom naroda i eliminisati ovaj narod.

"Otvoreno, upravo poručuju kako se treba doći do šest Hrvata u Domu naroda te da su riješili sav problem. U tom im slučaju, očito, Hrvati ne bi trebali", rekao je Čolak za "Večernji list", izdanje za BiH.

On napominje da, ako se iz parlamentarnog života i izvršne vlasti želi isključiti cijeli jedan narod, onda sigurno ne može biti riječi o političkoj, ekonomskoj, pravnoj bezbjednosti, evropskom putu.

"Stanje nije nimalo dobro. Hrvati više ne mogu i neće prihvatiti ponavljanje situacije s trostrukim nametanjem člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka i dvostrukog izbacivanja iz izvršne vlasti", poručuje Čolak.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/15 ... lasti.html

E moj Bariša, ili si mnogo pokvaren ili pojma nemaš.

Kako izbor članova CIK-a vodi ka tome da Hrvati budu izbaceni iz vlasti ?
Pa vi ste ti koji ste, zajedno sa SNSD-om, u proslom sazivu CIK-a iglasali da distribucija mandata za F Dom naroda vise ne bude po Popisu iz 91 nego 2013.

Niko nije rekao da se zakon krsi, samo se priča o njegovoj implementaciji. :mrgreen:

I zašto govoriš izbacivanje Hrvata,a misliš izbacivanje HDZ-a? Jel ti znas da to nije isto i da takvo nesto ne piše niti u jednom zakonu ili pravilniku.
To je ono sto vi hocete novim izbornim zakonom, a vidjecemo ko ima "hrabrosti/mošnje" to da vam potpise.

A ne znam koji je to naš političar otvoreno poručio da treba da se dođe do 6 glasova u DN da bi se HDZ izbacio ? Moze li mi neko poslati link gdje je to neko naš rekao ?
Bariša je to mogao procitati samo na forumu.
Bariša je jedan od nas. :mrgreen:

Kad već citas u emisji sa Dr. Zlatanom Begicem gdje ste razgovarali o politickom sistemu BiH pokazal ste elementarno neznanje i nepoznavanje sistema EU i njenih clanica. Nemojte vise nikad uzimati to kao argument jer ocito pojma nemate kako funkcionosu. ;)

Hajd bar je priznao da imamo pravo kad kazemo da nam treba 6 delegata da bi nogirali HDZ- :D

BosniaFirst
Član

Post Postao/la BosniaFirst » 27 maj 2020 11:59

Zima_212 je napisao/la: 27 maj 2020 06:10
ČOLAK UDARA NA CIK: "Odluke CIK-a vode ka tome da Hrvati budu izbačeni iz vlasti"
Izbor članova i odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH vode ka tome da Hrvati 2022. godine budu izbačeni iz vlasti u BiH, upozorio je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak.

Čolak ističe da CIK nije mogao donijeti odluku o odgađanju lokalnih izbora, jer ne postoji nijedna odredba u Izbornom zakonu koja bi definisala ili makar upućivala na tako nešto.

On je naglasio da su i članovi CIK-a izabrani kršenjem odredaba Izbornog zakona, a narušene su i one o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda.

Čolak je naveo da bošnjački zvaničnici planiraju nasilno izabrati i šestoricu Hrvata u Dom naroda i eliminisati ovaj narod.

"Otvoreno, upravo poručuju kako se treba doći do šest Hrvata u Domu naroda te da su riješili sav problem. U tom im slučaju, očito, Hrvati ne bi trebali", rekao je Čolak za "Večernji list", izdanje za BiH.

On napominje da, ako se iz parlamentarnog života i izvršne vlasti želi isključiti cijeli jedan narod, onda sigurno ne može biti riječi o političkoj, ekonomskoj, pravnoj bezbjednosti, evropskom putu.

"Stanje nije nimalo dobro. Hrvati više ne mogu i neće prihvatiti ponavljanje situacije s trostrukim nametanjem člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka i dvostrukog izbacivanja iz izvršne vlasti", poručuje Čolak.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/15 ... lasti.html

E moj Bariša, ili si mnogo pokvaren ili pojma nemaš.

Kako izbor članova CIK-a vodi ka tome da Hrvati budu izbaceni iz vlasti ?
Pa vi ste ti koji ste, zajedno sa SNSD-om, u proslom sazivu CIK-a iglasali da distribucija mandata za F Dom naroda vise ne bude po Popisu iz 91 nego 2013.

Niko nije rekao da se zakon krsi, samo se priča o njegovoj implementaciji. :mrgreen:

I zašto govoriš izbacivanje Hrvata,a misliš izbacivanje HDZ-a? Jel ti znas da to nije isto i da takvo nesto ne piše niti u jednom zakonu ili pravilniku.
To je ono sto vi hocete novim izbornim zakonom, a vidjecemo ko ima "hrabrosti/mošnje" to da vam potpise.

A ne znam koji je to naš političar otvoreno poručio da treba da se dođe do 6 glasova u DN da bi se HDZ izbacio ? Moze li mi neko poslati link gdje je to neko naš rekao ?
Bariša je to mogao procitati samo na forumu.
Bariša je jedan od nas. :mrgreen:

Kad već citas u emisji sa Dr. Zlatanom Begicem gdje ste razgovarali o politickom sistemu BiH pokazal ste elementarno neznanje i nepoznavanje sistema EU i njenih clanica. Nemojte vise nikad uzimati to kao argument jer ocito pojma nemate kako funkcionosu. ;)

Hajd bar je priznao da imamo pravo kad kazemo da nam treba 6 delegata da bi nogirali HDZ- :D
Vjerovatno ima HDZ-ovaca na kamenko-kremenko forumu koji nas špijuniraju. Ali eto, to više govori o ideologiji HDZ-ovaca i ozbiljnosti HDZ-a kao stranke, kada su spali na čitanje foruma i bazirajući svoju politiku na tome. Vic od "naroda".

Zima_212

Post Postao/la Zima_212 » 27 maj 2020 15:36

Ishak beg Kraljevic je napisao/la: 27 maj 2020 14:51 Kad će Bosna dobiti državotvornu političku ideologiju?

https://www.ins.ba/bs/article/8522/kad- ... ideologiju
Mi, kao prvo, nemamo još ni državu da bi mogli razmisljati o ovome.
Neke druge teme treba staviti u fokus, ovu su "fini radovi".

Samo cu dati primjer i tih "starih" nacionalnih država Njemacke, Engleske, Rusije.. I oni imaju problem sa raseljavanjem stanovnistva. Ljudi idu tamo gdje je uređenije i ljepse za zivjeti.
Bosna je prelijepa država za živjeti, ali je preružno uređenja i dijelom je kolonija susjednih zemalja. Prije svega mislim na ekonomiju.
To nazalost Bosanski Srbi i B. Hrvati ne kontaju da ih njihove "matične" drzave ekplatisu. A dijelom (dobrim) i Bosnjaci nasjedaju na tu pricu.
Uzmi samo primjer Srbije...
Izvoz Srbije u BiH je oko milijardu KM. Kljucna rijec je izvoz. Znaci to su firme koje su registrovane u Srbiji i platit ce porez Srbijim, ali su zaradile novac u BiH. Da su direktn strani investitor ne bih imao prblem sa tim i da su im fabrike u BiH.
Srbija na tome uzima bruku novca i onda GT-u godisnje posalje donacije 10-ak miliona, a ovi se ibrete i noge im ljube a ne kontaju da su to njihove pare. Isti slucaj sa Hrvatima.
I onda se pitaju sto smo siromasni. Nije meni krivo zbog njih, nego mi krivo sto nas time ukopase.
Da je bar nas izvoz u te države recipročan, ali nije.

Diče se Zagrebom i Beogradom, a oni ih finansiaju. Samo neka tako nastave, neka se Zagrebčani i Beograđani skoluju besplatno na njihov racun i budu gospoda, a oni neka svojoj djeci daju torbu u ruke u salju ih na privremeni rad u Irski, Austriju ili koju vec drzavu.
Sami sebi ne misle dobro i prave od sebe fukare. Dok na tome par ljudi profitira kao izvođač radova.

Kad svi narodi skontaju da trebaju raditi u svoju korist i da imaju građanska prava zasnovana na pojedincu, a ne kolektivitetima, imaces i to sto ovaj čiko zove "nacionalna država".

Znaci pravna i socijalna država su rješenje. Nacionalna dođe sama po sebi.

Zima_212

Post Postao/la Zima_212 » 28 maj 2020 14:13

POPUNJAVANJE DOMA NARODA
U "stožernoj stranci" su s pravom zabrinuti: Ostaje li HDZ bez vlasti 2022. godine?

Ne stišava se galama zvaničnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine zbog smjene starih i imenovanja novih članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH. Tim je činom, ocjenjuje HDZ-ov Bariša Čolak, prekršena "konstitutivnost i ravnopravnost naroda", a odluke CIK-a "vode tome da se Hrvate 2022. izbaci iz vlasti".

Upravo galama koju proizvode zvaničnici ove dvije stranke potvrđuje ranije optužbe o političkoj pristrasnosti bivših članova CIK-a, koji su redovno donosili odluke koje su išle u prilog SNSD-u i HDZ-u BiH. Jedna od tih odluka se nakon Općih izbora 2018. godine odnosila na popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH, na osnovu koje je HDZBiH došao do "kontrolnog paketa" u tom zakonodavnom domu koji im garantira mjesto u izvršnoj vlasti.

Bošnjački zvaničnici, zavapio je Čolak u razgovoru za Večernji list, planiraju nakon Općih izbora 2022. godine "nasilno izabrati" i šestericu Hrvata u Dom naroda FBiH, te na taj način "eliminirati Hrvate iz vlasti".

- Otvoreno, upravo poručuju kako se treba doći do šest Hrvata u Domu naroda, te da su riješili sav problem. U tom im slučaju, očito, Hrvati ne bi trebali – izjavio je Čolak.

Među "bošnjačke zvaničnike" Čolak i njegove stranačke kolege svrstavaju i Hrvate koji ne pripadaju HDZ-u BiH i satelitskim strankama koje kontroliraju kroz nevladinu organizaciju Hrvatski narodni sabor (HNS). Izbor šest Hrvata koji ne razmišljaju na isti način kao čelnici HDZ-a BiH i ne pripadaju toj političkoj opciji je, ocjenjuju, udar na konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata.

U jednom je Čolak definitivno u pravu, a to je da izbor šest Hrvata koji ne pripadaju HDZ-u BiH omogućava formiranje federalne izvršne vlasti bez te stranke.

CIK je u decembru 2018. godine donio odluku prema kojoj se raspodjela mandata u Domu naroda FBiH vrši prema Popisu stanovništva iz 2013. godine, što je protivno Ustavu FBiH, koji nalaže da se ta raspodjela vrši prema Popisu iz 1991. godine. Ta odluka je pogodovala HDZ-u BiH da učvrsti svoj "kontrolni paket" u Klubu Hrvata sa 13 od ukupno 17 delegata u Klubu Hrvata. Sa dva mandata manje bi ta stranka ostala bez zagarantirane pozicije u vlasti.

Uzimajući u obzir suprotstavljene stavove parlamentarnih stranaka po pitanju izmjena izbornog zakonodavstva i interpretacije odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", izvjesno je da će CIK biti u prilici da donese novu odluku o načinu popunjavanja Doma naroda FBiH nakon Općih izbora 2022. godine. Uz ustavnu odluku i nešto drugačije izborne liste političkih opcija koje računaju i na glasove Hrvata, izbor šest delegata u Klub Hrvata je izvjesna mogućnost, na koju je upozorio i Čolak.

Šest delegata iz jednog kluba u Domu naroda u prilici je predložiti kandidata za predsjednika ili potpredsjednika FBiH, a samim tim je otvorena i mogućnost za formiranje Vlade FBiH bez HDZ-a BiH. Isti broj delegata je dovoljan i za "prolaznost" zakona i odluka u ovom domu entitetske zakonodavne vlasti. Tezu o HDZ-u BiH kao jedinoj političkoj opciji koja posjeduje "legitimitet" političkih predstavnika hrvatskog naroda u BiH razbija jednostavna statistika.

Pravo glasa na Općim izborima u BiH 2018. godine iskoristilo je 1.812.960 glasača, što je oko 54 posto ukupno registriranih birača u BiH. Etnička struktura glasača koji su iskoristili svoje pravo nije poznata, ali ne postoji osnov za veća odstupanja u odnosu na ukupnu etničku strukturu stanovništva BiH. S tim u vezi, racionalna pretpostavka je da je svoje biračko pravo na Općim izborima 2018. godine iskoristilo oko 280.000 osoba hrvatske nacionalnosti. HDZBiH i svi pripadajući sateliti su osvojili nešto manje od 150.000 glasova, što je 53 posto glasova Hrvata u BiH.

Za tu stranku je nezamisliva mogućnost da političke opcije koje su osvojile 47 posto hrvatskih glasova imaju šest od 17 delegata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH?!

Veći dio od 47 posto hrvatskih glasova su pripali građanskim političkim opcijama, te bi stranačka struktura Kluba Hrvata u narednom mandatu mogla ovisiti i o etničkoj strukturi izbornih lista tih stranaka za kantonalne skupštine. Neke od stranaka koje se deklariraju kao građanske i koje su dobile dio glasova Hrvata u FBiH su na prošlim Općim izborima reducirale broj Hrvata u vrhu svojih kantonalnih lista. Tako, primjera radi, niti jedan od deset delegata Socijaldemokratske partije (SDP) ne pripada Klubu Hrvata u Domu naroda FBiH. O razlozima zbog kojih SDP nije na svoje kantonalne liste stavljao Hrvate i na taj način izašao u susret HDZ-u BiH se u javnosti već duže vrijeme spekulira, a nagađanja je potaknula i posljednja informacija da je firma za pranje novca iz Hrvatske otkupila čak 230.000 KM dugova SDP-a.

Čak su i stranke sa hrvatskim etničkim predznakom pravile ustupke HDZ-u BiH nakon Općih izbora 2018. godine na način da su "gurale" HDZ-ove kantonalne zastupnike u Dom naroda FBiH. To se za dvije godine moža neće dogoditi.

- Sve hrvatske stranke su se organizirale i izgurale 13 delegata. To je samo sticaj okolnosti. U sljedećem ciklusu to neće biti moguće i zato je neophodna promjena Izbornog zakona - požalio se Božo Ljubić krajem prošle godine.

Uzimajući u obzir sve opstrukcije u režiji HDZ-a BiH, razmišljanje o mogućnosti izbacivanja te stranke iz vlasti i oduzimanja ucjenjivačkih poluga se nameće kao sasvim racionalna opcija. Blokiranje formiranja nove Vlade FBiH, opstruiranje usvajanja Budžeta institucija BiH i odluke o raspodjeli novca Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kao i raniji "repovi" poput prihvatanja ugovora države sa Islamskom zajednicom u BiH argumenti su koji idu u prilog zagovaranju te mogućnosti.

Evo ga i "Faktor" je objavio tekst koji se slaže sa onim što pišemo ovde.
Samo neka se širi ova priča.

Onaj ko želi da ima državu imat' ce sansu za 2(slovima dvije) godine da je i dobije. Ko ne bude glasao u skladu sa tom politikom naka zauvijek začepi gubicu i trpi zdruzeni teror UZP-ovaca i GT-a.
Pa vi vidite kako cete objasniti svojoj djeci da su rođena i nekoj vrsti ropstva.
Imacemo svi priliku za dvije godine. Nemojte razvodnjavati glasove da propadaju dzaba ispod cenzusa. Pametno glasajte.
Lobirajte po dijaspori. UZP je mislim podigao glasove postom od 2014 do 2018 za 200 %.

A za one koji su regligiozniji ovaku cu objasniti, ovo je i farz- 'ajn i farzi-kifaje za svakog Bošnjaka.

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 31 maj 2020 15:28

https://www.klix.ba/clanak/200531091

"I prije je bilo kriza u odnosima između lidera i stranaka, ali ovaj put je sve dublje, ne razumijem u čemu je stvar, zašto se HDZ tako ponaša. Hrvatski korpus se smanjuje u BiH i to ih frustrira. Ako Hrvati kao narod budu nezadovoljni to neće biti dobro. Zato je Hrvat premijer Vlade u KS, da pokažemo da smo spremni pomoći. HDZ ne da da se formira Vlada FBiH, ne da imenovanje Ustavnog suda, sve bez obrazloženja, to su njihovi hirovi i strahovi, a u isto vrijeme pričaju o ugroženosti. Ne daju da se rasporedi novac MMF-a, sve je do HDZ-a", istakao je Izetbegović.

Zima_212

Post Postao/la Zima_212 » 01 jun 2020 08:08

kosarkas je napisao/la: 31 maj 2020 15:28 https://www.klix.ba/clanak/200531091

"I prije je bilo kriza u odnosima između lidera i stranaka, ali ovaj put je sve dublje, ne razumijem u čemu je stvar, zašto se HDZ tako ponaša. Hrvatski korpus se smanjuje u BiH i to ih frustrira. Ako Hrvati kao narod budu nezadovoljni to neće biti dobro. Zato je Hrvat premijer Vlade u KS, da pokažemo da smo spremni pomoći. HDZ ne da da se formira Vlada FBiH, ne da imenovanje Ustavnog suda, sve bez obrazloženja, to su njihovi hirovi i strahovi, a u isto vrijeme pričaju o ugroženosti. Ne daju da se rasporedi novac MMF-a, sve je do HDZ-a", istakao je Izetbegović.

Bake je u ovom gostovanju opet spominjao da se daju neke "garancije" HDZ-u. Pa covjece hoces li bar sad pameti doci ?!
U kojoj to jos zemlji na svijetu se jednoj partiji daju garancije? To je diskriminirajuce.
To znaci da se hipoteticki nekome kao Bosnjaku ili Srbini ili iz reda Ostalih bukvalno zabranjuje da budu na nekim pozicijama.
De Bake dođi sebi i poslusaj raju, odigraj ovu taktiku minimalno 6/17. Pa nek pjevaju...

Odgovorite