☑ Pravila foruma i savjeti

Vitalna statistika BiH

Limas100
Član

Re: Vitalna statistika BiH

Post Postao/la Limas100 » 06 jun 2020 18:43

Prolaznik je napisao/la: 06 jun 2020 09:51 Ma ne treba nam popis. Popis nam je za par mjeseci na izborima. Treba uzeti vlast, budzet, institucije, a to koliko je koga popisano manje bitno. Popisali su se Hrvati u Busovaci i Jajcu pa jedva sastave 2 razreda prvacica.

Ovih doseljavanja ima i u Glamocu, pokusao sam sad da nadjem snimak ovcara iz Travnika koji je doselio, a koji sam nedavno gledao, ali nisam uspio. Uglavnom ista situacija, covjek kaze ja znam cuvat ovce, ne znam nista drugo raditi, u Glamocu ima puno zemlje i puno jeftinija nego na Vlasicu...

Uglavnom bitno je da ima neki trend doseljavanja u Glamoc, Petrovac i Kupres, a evo ima slucaj i u Grahovu. I ovaj u Grahovu ili je stocar ili radi u šumi, ne znam sta bi trece moglo biti, jer puno Bosnjaka iz srednje Bosne ide tamo raditi kao drvosjece.

Sve su to malobrojne opstine gdje se ta doseljevana vrlo brzo osjete kroz statistiku i svakodnevni zivot.
https://avaz.ba/vijesti/bih/133488/glam ... vi-u-mraku

Nije bilo lakho ali evo ga :beret:

Bar mislim da si mislio na ovaj.

Prolaznik
Član

Post Postao/la Prolaznik » 06 jun 2020 18:59

Limas100 je napisao/la: 06 jun 2020 18:43
Prolaznik je napisao/la: 06 jun 2020 09:51 Ma ne treba nam popis. Popis nam je za par mjeseci na izborima. Treba uzeti vlast, budzet, institucije, a to koliko je koga popisano manje bitno. Popisali su se Hrvati u Busovaci i Jajcu pa jedva sastave 2 razreda prvacica.

Ovih doseljavanja ima i u Glamocu, pokusao sam sad da nadjem snimak ovcara iz Travnika koji je doselio, a koji sam nedavno gledao, ali nisam uspio. Uglavnom ista situacija, covjek kaze ja znam cuvat ovce, ne znam nista drugo raditi, u Glamocu ima puno zemlje i puno jeftinija nego na Vlasicu...

Uglavnom bitno je da ima neki trend doseljavanja u Glamoc, Petrovac i Kupres, a evo ima slucaj i u Grahovu. I ovaj u Grahovu ili je stocar ili radi u šumi, ne znam sta bi trece moglo biti, jer puno Bosnjaka iz srednje Bosne ide tamo raditi kao drvosjece.

Sve su to malobrojne opstine gdje se ta doseljevana vrlo brzo osjete kroz statistiku i svakodnevni zivot.
https://avaz.ba/vijesti/bih/133488/glam ... vi-u-mraku

Nije bilo lakho ali evo ga :beret:

Bar mislim da si mislio na ovaj.
:aplauz:

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 08 jun 2020 02:10

https://www.fokus.ba/vijesti/bih/ove-go ... o/1788215/

1720 novorođenih u 2019 godini SKB Mostar

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 09 jun 2020 03:17

Maticni ured Vares Maj 2020:2 rodjena oba Bosnjaka I 13 umrlih od tog 9 krscana I 4 Bosnjaka
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 09 jun 2020 03:27

U prvih 5 mjeseci 2020 godine Vares:15 rodjenih od tog 11 Bosnjaka,1 mjesani brak I 3 katolika.Ukupno 58 umrlih 33 krscana I 25 Bosnjaka

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 10 jun 2020 17:05

https://www.infobijeljina.com/vijesti/p ... stana-foto

U blizini manastira Svete Trojice, u narodu poznatijem kao Tavna, sve više je oglasa i natpisa o prodaji kuća i imanja. U četiri semberska sela jedva stotinak domaćinstava. Rijetke su kuće u kojim je po pet ili šest članova porodice. Prvačići se broje na prste jedne ruke. Tamošnja sela bajkovita, ali opustjela.Desetine domaćinstava sa kućnim pragovima bez obuće, na kapijama i ulaznim vratima katanci, visoka trava pokrila je okućnice. Slika bez budućnosti. Istovremeno, kraj živopisan, ovdašnjem čovjeku podario je sve. Pašnjaci, šume, vodenice, hladovina, voće, čisto nebo, čista izvorska voda - Bogom dano - kažu mještani koji ni po koju cijenu ne bi napustili ovaj kraj.- Pred veče kad pogledate prema manastiru u Ravnoj Banjici, rekao bi čovjek da je Las Vegas, tu je ulična rasvjeta, to je milina, ali nema ljudi. Kad se spustite u dolu 10 kuća je zatvoreno, priča nam mještanin Banjice Ratko Petrović.

Nebojša Pajić obrađuje 15 hektara, bavi se stočarstvom i proizvodnjom mlijeka. Ovdje se rodio, odrastao na banjičkim brežuljcima, momkovao, oženio se. Ima dvoje djece, sin mu pohađa Muzičku školu u Bijeljini. Kćerka ide u školu u Banjici koja trenutno ima svega 16 učenika i neizvjesnu budućnost, kao i neke druge škole u Semberiji koje su zatvorene zbog malog broja djece.

Slično je u Kacevcu, Brđanima, Bjeloševcu gdje nekolicina roditelja djecu odvozi u školu u Trnovu, ili Glavičice – selu na pola puta od Bijeljine ka Zvorniku.

- Ja kad sam bio u školi '85, '86 godine bilo je nas je u četiri odjeljenja od 90 do 100 učenika, kaže Nebojša.Priču o neizvjesnoj budućnosti ovih sela nastavlja Ratko Petrović.

- Razgovarao sam i sa prosvjetnim radnicima i sa roditeljima, ne smijemo dozvoliti da nam se škola zatvori. Jednom ako se zatvori više nikad se neće otvoriti. Nema veće robije od toga da staviš djecu u kola i voziš daleko, ispričao nam je Ratko.

Ne mali broj je neženja, jer je većina djevojaka budućnost tražila u nekom gradu - nerijetko i u inostranstvu.

- To su momci od 35 do 55 godina, neoženjeni. Djevojaka ima, ako nema ovdje ima u drugim dijelovima Semberije. Ista je situacija u svim okolnim selima, kaže Nebojša Pajić.

Osim nataliteta dodatni problem je i nezainteresovanost za obradu vlastite zemlje. Ulog je veliki, rezultati mali. Zbog toga su mnogi, u potrazi za boljim životom, koru hljeba pronašli u inostranstvu.

- Možda bih sad u ovoj situaciji otišao, ali već je sad kasno, nismo ni mi mladi. 40 i kusur godina. Iskreno sve je manja ljubav prema poljoprivredi. Ulaže se više nego što se ulagalo, a prinosi su sve manji. Ne znam je li zato što se klima promijenila, zbog većih kiša, ali situacija je sve lošija i lošija, kaže Nebojša.

Ipak, i ovdje ponekad oživi duh prošlosti. U vrijeme praznika, manastir Svete Trojice za koji mještani kažu da je duhovni svetionik, ponovo okupi vjernike i one koji su davno napustili ognjište. Za Svete trojice i Gospojinu imamo veliki vašar, dolaze ljudi sa strane. Naša sreća je što imamo manastir, osoblje manastira je divno , ljubazno, gostoprimljivo. Narod rado dolazi zahvaljujući njima. Ja imam petoro djece. Muž nikad nije htio da napusti ovo mjesto, tu smo, zaljubljeni u ovu prirodu. Radimo, borimo se, priča nam Svetlana Đurđević.

Ratko Petrović sije pšenicu i kukuruz, ima nešto i voća na oko sedam hektara. Povrće sije samo za svoje potrebe jer, kaže, nije isplativo krompir, papriku i paradajz proizvoditi za prodaju pored svih onih semberskih sela koja su na 15-ak minuta od grada.

- U Bijeljini čeka da mu otac odnese mesa, para, a on sjedi i ispija kafu. Od njega nema čovjeka. Loša poruka za budućnost, jer ako neko ne može da živi tu, onda se i drugi prepadnu i kažu 'kako ću ja'. Mora država, opština da povede računa na neki način, ne mora praviti fabrike , ali na neki drugi način da ovaj kraj ne zapusti, kaže Ratko.Nekada je škola, prepričavaju mještani, bila u sklopu manastira. Graja djece odzvanjala je šumarcima i brežuljcima. Autobuska linija je postojala, djeca koja su odavde išla u srednju školu vozila su se svakodnevno autobusima do Bijeljine. Bilo je i studenata koji su odlazili u veće centre, ali su se često vraćali kući. Jednom riječju život je ovdje bujao i zbog činjenice da je ovaj kraj decenijama bio poznat po krečarstvu.

- Bio je red kamiona, traktora, iz Glinja, Akmačića, Janjari, Tusan brdo, ko god je imao kamion vozio je kreč i hranio od kreča porodicu. Bilo je preko 20 krečana, priča starica Stanojka Pajić.

U četiri sela - 200 domaćinstava na čijim vratima još nije stavljen katanac. Nastavili se ovako za dvije decenije ova sela će u potpunosti ostati pusta. Život odumire, a u prosjeku godišnje nestane oko 10 domaćinstava. Кako to izgleda najbolje je opisao duhovnik manastira Tavna Lazar Kršić.

Biblioteka manastira Tavna čuva ručno rađenu Bibliju staru ...Neka su od skoro ugašena, a neka od tih domaćinstava su potpuno zarasla u korov, tako da se bukvalno sa puta ne vide ta imanja, šta je bilo u njima, u tim dvorištima. Znači da bih došao do dva živa moram proći pored sedam zatvorenih domaćinstava. To je ta naša stvarnost, naša tužna priča.

Srbija ima 4.079 sela, a u 1034 danas živi manje od 100 stanovnika. Ako se taj trend nastavi za deceniju i po u četvrtini sela ostaće samo spomenici kao dokaz nekadašnjeg života. I dok ljudi u gradovima nemaju šta da rade, u selima nema ko da radi. Priča kao preslikana u semberski kraj oko manastira Svete Trojice.

zmaj od bosne
Član

Post Postao/la zmaj od bosne » 11 jun 2020 02:53

kosarkas je napisao/la: 08 jun 2020 02:10 https://www.fokus.ba/vijesti/bih/ove-go ... o/1788215/

1720 novorođenih u 2019 godini SKB Mostar
Ovo je samo dokaz koliko se iz HNK porodi u ovoj bolnici a koliko ih se pripiše rođenim hrvatima za Mostar faktički gotovo svi okolni gradovi s hrvatskom većinom se tu porađaju

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 12 jun 2020 06:25

Mostar je razvikan grad.Ustaska dijaspora iz Zagreba truje lazima kako ce samo sto nece doci jos 10 k ili 20 k Katolika u Mostar.Kako ce Bosnjaci nestati,kako je tu sve vise i vise Hrvata na istoku.Bez ijednog podatka.I kakva je slika.Toliko imaju rodjenih u cijeloj skutoriji+ opstini Mostar.Daj bolan sta vam je.Jos tu imaju i jace demografsko zaledje pa ne mogu napraviti pomak ni za 0.1% u zadnjih par godina medju prvacica.Hrvatski Mostar je debilna prica kao Srpsko Kosovo.Budale ce i dalje vjerovati u takvo sta :rofll: :rofll:

krhan
Član

Post Postao/la krhan » 12 jun 2020 10:35

Jack je napisao/la: 12 jun 2020 06:25 Mostar je razvikan grad.Ustaska dijaspora iz Zagreba truje lazima kako ce samo sto nece doci jos 10 k ili 20 k Katolika u Mostar.Kako ce Bosnjaci nestati,kako je tu sve vise i vise Hrvata na istoku.Bez ijednog podatka.I kakva je slika.Toliko imaju rodjenih u cijeloj skutoriji+ opstini Mostar.Daj bolan sta vam je.Jos tu imaju i jace demografsko zaledje pa ne mogu napraviti pomak ni za 0.1% u zadnjih par godina medju prvacica.Hrvatski Mostar je debilna prica kao Srpsko Kosovo.Budale ce i dalje vjerovati u takvo sta :rofll: :rofll:
Ove zadnje 2 rečenice trebam zapamtit :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."
:zastava: :mashallah:

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 12 jun 2020 21:54

krhan je napisao/la: 12 jun 2020 10:35
Jack je napisao/la: 12 jun 2020 06:25 Mostar je razvikan grad.Ustaska dijaspora iz Zagreba truje lazima kako ce samo sto nece doci jos 10 k ili 20 k Katolika u Mostar.Kako ce Bosnjaci nestati,kako je tu sve vise i vise Hrvata na istoku.Bez ijednog podatka.I kakva je slika.Toliko imaju rodjenih u cijeloj skutoriji+ opstini Mostar.Daj bolan sta vam je.Jos tu imaju i jace demografsko zaledje pa ne mogu napraviti pomak ni za 0.1% u zadnjih par godina medju prvacica.Hrvatski Mostar je debilna prica kao Srpsko Kosovo.Budale ce i dalje vjerovati u takvo sta :rofll: :rofll:
Ove zadnje 2 rečenice trebam zapamtit :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
Ustaški problem sa Mostarom jeste to što su Mostarski Bošnjaci najveće lokal patriote na svijetu. Svak voli svoj grad i svak voli svoju rodnu grudu ali Mostarci su ekstremisti u tome. Dijaspora Mostara i dan danas ulaže u stanove i kuće sa pogledom na budućnost.

Škutori su mislili ekonomskim i političkim pritiskom stvoriti iseljavanje. Nisu uspjeli i sad slijedi posljedica tog neuspjelog pokušaja kad neko mora popustiti pod pritiskom - a znamo ko neće.

Sa druge strane, prošle godine 12% Hrvatske djece “rođene” u Mostaru se nisu pojavili u svojim školskim klupama među prvačićima. Ove godine, UZPovci još uvijek šute - ali garant da će opet biti isti pad.

E sad, je li to kod Hrvata katastrofalno iseljavanje ili je 6 godina ranije bio napuhan broj živorođenih Hrvata - ili možda obadvoje - vidićemo. Ali njihove priče o nekoj dominaciji jednostavno ne postoje. Oni su dali sve od sebe da dovuku iz Bosne sve moguće i postigli su ništa. Svima je jasno šta slijedi - naravno ako im SDA ne dodijeli Mostar za stolom.
Samo BiH.

Amirg90

Post Postao/la Amirg90 » 14 jun 2020 12:24

Živorođeni Federacije BiH 1999-2019 ukupno
Umrli Federacije BiH 2001-2019 ukupno
Sve zajedno u excelu
http://www.mediafire.com/file/0l1trjzb0 ... .xlsx/file

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 15 jun 2020 09:30

PRIRODNO KRETANJE STANOVNIŠTVA I BRAKOVI PO MJESECIMA – april/travanj 2020. godine – prvi rezultati

http://fzs.ba/index.php/2020/06/15/prir ... rezultati/
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

bosnaprkosna
Član

Post Postao/la bosnaprkosna » 15 jun 2020 10:52

amkos je napisao/la: 15 jun 2020 09:30 PRIRODNO KRETANJE STANOVNIŠTVA I BRAKOVI PO MJESECIMA – april/travanj 2020. godine – prvi rezultati

Po ovome što sam vidio iako sam laik na ovoj temi ovo su bas porazni podaci,imam osjecaj da u ovoj lijepoj zemlji za 100 godina nas nece biti :? :( :cry:

Limas100
Član

Post Postao/la Limas100 » 15 jun 2020 11:13

bosnaprkosna je napisao/la: 15 jun 2020 10:52
amkos je napisao/la: 15 jun 2020 09:30 PRIRODNO KRETANJE STANOVNIŠTVA I BRAKOVI PO MJESECIMA – april/travanj 2020. godine – prvi rezultati

Po ovome što sam vidio iako sam laik na ovoj temi ovo su bas porazni podaci,imam osjecaj da u ovoj lijepoj zemlji za 100 godina nas nece biti :? :( :cry:
Eno ti klix pa pisi takve glupost....

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 15 jun 2020 13:12

Limas100 je napisao/la: 15 jun 2020 11:13

Tacno tako.Takve gluposti nek se pisu na kiksu

bilbo
Član

Post Postao/la bilbo » 15 jun 2020 13:55

Jack je napisao/la: 15 jun 2020 13:12

Tacno tako.Takve gluposti nek se pisu na kiksu
Dajte, šta ste napali momka za bezazlen komentar? Takvim pristupom samo ćete otjerati njega i druge sa foruma.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 15 jun 2020 14:21

Lazni podatci ne zasluzuju komentar a sto se tice clanova sutra bi pola otislo kad bi zagustilo,sjecam se dobro kad je ovaj forum hakiran jedan covjek mi je pomogao zato da je meni stalo do clanova nek ti Bosman kaze koliko ja dobijem clanova pa ih ne aktiviram

bosnaprkosna
Član

Post Postao/la bosnaprkosna » 15 jun 2020 15:00

Izvinite molim vas zasto gluposti.Kao prvo nije mi cilj unositi neki pesimizam al pokusavam biti realan.Sta trebamo zivjeti u iluziji kao skutori ili genocidasi pa da krenemo njihovim putem propadanja?neka podaci veci za +10% ovo je opet lose i pokazuje da i mi posustajemo polako.Umjesto da dobijamo ovu bitku mirnim putem i da ih natalitetom rijesimo i mi polako posustajemo tj kantoni sa nasom vecinom.Nisu ni podaci opet toliko losi al kad ih uporedis sa podacima od prije par godina nije dobro.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 15 jun 2020 15:31

Svi se slažu sa svim tim što si rekao u ovom sad drugom postu.
Ali priča da ćemo nestat je ozbiljna dezinformacija koja se gura od strane petokolonaških portala ciljano i namjerno da šteti Bošnjacima i ona i nema mjesta ovdje.

Bošnjaci čak i usprkos (da se ne lažemo) užasnom fertilitetu i groznoj demografskoj slici pogotovo po pitanju iseljavanja, ipak opet rastu u poređenju s ostalima i omjer Bošnjaka se povećava - a ne smanjuje. Znači brojevi nam padaju ali nam procenat udjela u BiH raste bez obzira što su zvanični podaci često lažirani (i to smo ovdje pokazivali X puta).

Ipak, niko se ovdje neće proturiječiti tebi ako kažeš sram nas bilo što nemamo 20,000 Bošnjačke djece godišnje. I slažem se. Sram nas bilo. Ima nas jako mnogo koji se bojimo imat više djece i na tome treba raditi ali također razumijem i Jacka koji neće klix dezinformacije na svom forumu. Možda si novi pa nisi primijetio ali ovdje su klix dezinformacije dokazane kao lažne barem 15 puta da se ja sjećam. Ti petokolonaški portali non-stop filuju ljude s pričom koja uopšte ne odslikava situaciju u BiH tačno. I slažem se da se to ne treba raditi ovdje. Priča da nestajemo je jedna od njih. Demografija nam je loša ali mi ne nestajemo - sa druge strane Hrvati, od kojih ta priča i potiče, to i ne mogu reći.

Nadam se da je malo jasnije.
Samo BiH.

bosnaprkosna
Član

Post Postao/la bosnaprkosna » 15 jun 2020 16:32

Pa dobro da sam se krivo izazio jesam.nisam ni mislio da cemo skroz nestati al da cemo se znatno populaciono smanjit.A to jest problem nas Bosnjaka koji taktiziramo kada je rijec o djeci ne prihvatajuci onu da svako ima svoju nakafu ,ne gledajuci kako su nasi stariji poslije 2 svj rata imali i do 10toro djece i opet su svi prezivljavali i taj problem i odlazak madih uveliko se vec vidi ovim podacima.

Odgovorite