☑ Pravila foruma i savjeti

Mostar demografska mapa

Jack
Administrator

Re: Mostar demografska mapa

Post Postao/la Jack » 19 apr 2021 16:39

Gorcin je napisao/la: 19 apr 2021 16:17 Možda ovdje nije mjesto, uglavnom znam ko će se ovome obradovati...

https://medzlismostar.ba/svecano-otvore ... d-mostara/
Sasvim ocekivano.Imao sam ja podatke za ovo naselje unazad 10 tak godina.I ovo me ne iznenadjuje
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Mehmed beg Catic
Član

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 20 apr 2021 08:06

Mostar95 je napisao/la: 19 apr 2021 10:23 Na terenu je granica Bulevar, hotel Ero do carinskog mosta, a onda Neretva.

Opine vise manje se spajaju sa Tekijom pogotovo zadnje tri cetri godine izgradnjom kuca iznad pruge. Pocela je gradnja stambenih zgrada u Južnom logoru između sadašnje Doline Sunca i Tekije, tako da bi za nekih 10tak godina gradska cjelina na Istoku bila dosta veca.

I sjeverni dio se sve vise priblizava Vrapcicima. Pocela je izgradnja stambene zgrade kod TC Bingo za izbjeglice iz Bafa ali Bosnjaci uveliko kupuju zemljista u Bafu i prave kuce. Navodno ce se kuce za izbjeglice rusit jer su neadekvatne, a javna tajna je da su katolici odustali od Sjevernog logora.

Na zapadu se ruse stare zgrade prave nove nemaju gdje. Ovih dana su protesti gradjana na Bijelom Brijegu protiv Ljubinih dozvola za gradnju,a neke od novih zgrada se vec ruse jer nemaju odgovarajuce papire. Postoje planovi za rusenje stadiona i izgradnju zgrada, ali to je za sada naucna fantastika.

Sve u svemu Bisce polje na istoku Neretve je neuporedivo razvijenije od zapadnog. Jedini veci slobodni prostor kod njih je Rodoc, ali je Hum izmedju. Postojala je ideja o tunelu kroz Hum, ali od toga nema nista. U Rodocu se grade zgrade drzavnih institucija, svadbeni saloni i to je to.

Mozda je malo konfuzno ali generalno mi imamo vise prostora za razvoj i naravno Stari grad koji vrijedi tri puta vise od cijele zapadne strane. :zastava:
Super opis ali moze li iko ovo da stavi na neku kartu za nas koji nismo mostarci da vidimo kako to izgleda na terenu ?

Pogotovo ovaj podebljani dio jer nisam bas sve pohvatao sta to znaci, za koga je pozitivno da se sjeverni dio priblizava Vrapcicima, da je pocela izgradnja stambene zgrade kod Binga za izbjeglice ( cije izbjeglice ) , ko tu dobiva/gubi itd ?
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Mostar95
Član

Post Postao/la Mostar95 » 20 apr 2021 08:37

Nadam se da je neko drugi spretniji sa mapama.

Dio gdje je TC Bingo je najuzi dio izmedju Zalika (urbanog dijela) i Vrapcica. Taj dio je na istocnoj strani Neretve, a izbjeglice su vecinom Bosnjaci iz I. Hercegovine, Prozora itd.

Mislim da je bio clanak i na Klixu o pocetku izgradnje zgrade. Ona je nekih 200 300 metara sjeverno od Binga uz M17.

Privremene kuce za izbjeglice su odmah iza prema Neretvi i lahko ih je prepoznat jer su sve iste. Ostale su privatna novogradnja Bosnjaka.

Bingo je ozivio taj dio grada i lokacije su postale atraktivne jer su poprilicno blizu grada.
Malta na Žovnici!

Mehmed beg Catic
Član

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 20 apr 2021 09:18

Mostar95 je napisao/la: 20 apr 2021 08:37 Nadam se da je neko drugi spretniji sa mapama.

Dio gdje je TC Bingo je najuzi dio izmedju Zalika (urbanog dijela) i Vrapcica. Taj dio je na istocnoj strani Neretve, a izbjeglice su vecinom Bosnjaci iz I. Hercegovine, Prozora itd.

Mislim da je bio clanak i na Klixu o pocetku izgradnje zgrade. Ona je nekih 200 300 metara sjeverno od Binga uz M17.

Privremene kuce za izbjeglice su odmah iza prema Neretvi i lahko ih je prepoznat jer su sve iste. Ostale su privatna novogradnja Bosnjaka.

Bingo je ozivio taj dio grada i lokacije su postale atraktivne jer su poprilicno blizu grada.
Izvini ako te zahmetim ali znaci ako sam dobro razumio Bosnjaci izbjeglice iz Bafa se treba da se presele u tu zgradu kod Binga a na mjesto gdje su bile te izbjeglice sada se naseljavaju drugi Bosnjaci koji tu prave sebi kuce ? A odakle su ti Bosnjaci koji se naseljavaju , da li je to neko doseljavanje Bosnjaka izvan Mostara ili samo iz nekih drugih dijelova grada ?

I ko tu gubi/dobiva sa ovim, mi ili oni ?
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić

Mostar95
Član

Post Postao/la Mostar95 » 20 apr 2021 09:59

Razumio si dobro :D i naravno nama ide u korist svako sirenje grada s obzirom da se zapadni dio ne moze sirit.

Vecinom kuce prave mladji Bosnjaci iz Mostara, parovi ili roditelji koji su u stanovima djeci.

Inace u Mostar doseljavaju Bosnjaci iz cijele BIH, neki rade u drz. institucijama, velik broj studenata iz G. I D. Vakufa, Bugojna ostane da zivi. Mostar je tezak za zivot narocito nekom sa strane da dodje, visoke cijene svega jer je turisticki grad, a vecina domacih zivi od turizma direktno ili indirektno.

Znacajan dio Roma doseljava iz Zenice i Visokog.

Koliko mogu primjetit katolici najvise iz Zepca i K10.
Malta na Žovnici!

Mehmed beg Catic
Član

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 20 apr 2021 10:56

Mostar95 je napisao/la: 20 apr 2021 09:59 Razumio si dobro :D i naravno nama ide u korist svako sirenje grada s obzirom da se zapadni dio ne moze sirit.

Vecinom kuce prave mladji Bosnjaci iz Mostara, parovi ili roditelji koji su u stanovima djeci.

Inace u Mostar doseljavaju Bosnjaci iz cijele BIH, neki rade u drz. institucijama, velik broj studenata iz G. I D. Vakufa, Bugojna ostane da zivi. Mostar je tezak za zivot narocito nekom sa strane da dodje, visoke cijene svega jer je turisticki grad, a vecina domacih zivi od turizma direktno ili indirektno.

Znacajan dio Roma doseljava iz Zenice i Visokog.

Koliko mogu primjetit katolici najvise iz Zepca i K10.
Hvala na objasnjenju :gut:

To za doseljavanje, znam nekoliko licno, i sto su se doselili dole zbog posla u Federalnim institucijama ( sto su sokci trazili da bude i dole ali nisu racunali da ce se i nasi doseljavati pa im se sada odbija od glavu ) a i one koji su kao studenti otisli dole pa ostali. I drago mi je da je to iz vecinski bosnjackih podrucja koji se dole tako naseljavaju i sto tako vuku jedni druge dole, brat ode na studije, ostane zbog posla , ode mu i cura, sestra ode na studije jer ima sada gdje da bude bez kirije i sl. Sto se kaze zrno po zrno ...

Steve_Rogers
Član

Post Postao/la Steve_Rogers » 20 apr 2021 11:13

Dzumrukcija je napisao/la: 19 apr 2021 10:01 Ovo je realni ugao:

slika

Još se ovdje ne vidi:
1. Bingo na ulazu,
2. donji dio naselja "Luka" u Starom gradu i
3. "Bišće polje" ispod naselja "Luka" (urbani dio)

Ja njihov dio pređem za 15-20 minuta. Od Mepasa do Bijelog Brijega pješke.
Nema šanse pješke ići od Binga do Starog Mosta, a kamoli od Binga do Plaze u Bišću polju. To bi bilo 2h pješice.

Škutori uvijek slikaju neke uglove da njihov dio bude veći, s Fortice recimo :lol:
Mapa nije realna, jer ako se ne varam, u bošnjačku stranu ovdje je ubrojan i Mepas. Dakle Carinski most bi trebala biti linija razgraničenja na sjeveru, jer početak nekadašnje Šantićeve ulice danas pripada njihovoj strani, a drugi dio našoj. Mislim da je zatvor tu razgraničenje. Samim tim hotel Ero koji se nalazi gore prema Mepasu je u potpunosti na njihovoj strani. Mada, taj dio Mostara poslije Carinskog mosta je multietnički, veliki broj Bošnjaka tu i dalje živi. U onoj sivkasto-ljubičastoj zgradi čim se pređe Carinski most nalazi se ordinacija našeg stomatologa a i nekoliko naših ljudi radi u poslovnim organizacijama koje se nalaze u toj istoj zgradi. Bošnjaci tu cirkulišu non stop, sve gore do Mepasa i ovamo ulicom koja vodi ka Španskom trgu i bulevaru iz pravca Mepasa.

Mi pored Sjevernog logora, koji je ogroman teritorij imamo i područje dole na jugu, oko naselja Dolina sunca. Izgrađene su 4 zgrade do sada, ako se ne varam, ima prostora za komotno najmanje još toliko. Također gore u Vrapčićima uz Neretvu. "Mostar na vodi" komotno da se izgradi.

Opine pripadaju gradu, a Kočine, kojima se ide kroz Opine pripadaju Gnojnicama.
NE KUPOVATI: Violeta, Lasta i Higi proizvode, Brazil/Marcafe/Branck kafu, Eurocompany i Berny orascice, Leda vodu, Sarajevski kiseljak/Sara prirodnu vodu/Senzaciju, Juicy sokove, Dolce vita, Trend konzerve :zastava: NE HRANI ZMIJU!

Dzumrukcija
Član

Post Postao/la Dzumrukcija » 20 apr 2021 12:35

Steve_Rogers je napisao/la: 20 apr 2021 11:13Mapa nije realna, jer ako se ne varam, u bošnjačku stranu ovdje je ubrojan i Mepas. Samim tim hotel Ero koji se nalazi gore prema Mepasu je u potpunosti na njihovoj strani. Mada, taj dio Mostara poslije Carinskog mosta je multietnički, veliki broj Bošnjaka tu i dalje živi.
Nema više te ratne linije.

"Rimskim sporazumom" uspostavljena je "Centralna Zona" ili Distrikt Mostara sve do Mepasa.
Ta "Centralna Zona" pripadala je naselju "Centar 2", ali više ne. Bošnjaci su većina u tom dijelu Centralne Zone, kao i u ostatku.

Ne pripada taj dio niti jednoj gradskoj jedinici.

ljiljan89
Član

Post Postao/la ljiljan89 » 20 apr 2021 12:36

Moze li mi neko objasniti situaciju oko sjevernog logora. Sta sprjecava hrvate da pokupuju zemlju i izgrade zgrade tamo?
Bog Bosna i Bošnjaci

anteportas
Član

Post Postao/la anteportas » 20 apr 2021 13:56

ljiljan89 je napisao/la: 20 apr 2021 12:36 Moze li mi neko objasniti situaciju oko sjevernog logora. Sta sprjecava hrvate da pokupuju zemlju i izgrade zgrade tamo?
Zato što ne vladaju oni sami Mostarom.

Mostar95
Član

Post Postao/la Mostar95 » 20 apr 2021 15:25

Hrvati generalno izbjegavaju istocni dio. Mislim da 60% mladjih nikad i nije preslo jer i nemaju potrebe. Radio sam s njima i za mnoge su Bosnjaci nepoznanica. Jedan mi je rekao kao primjer da dok su se kao djeca igrali pred zgradom babe bi ih plasile da ne idu tamo zaklace ih itd. Imaju strah od ezana i sl. Na Islam gledaju kao na nesto sto je potpuno drugacije od njih.

Bosnjaci idu tamo u trzne centre, nocne izlaske, a mnogi i rade. Rijetkost je da Hrvat radi na istocnoj strani.

A Sjeverni logor je kompromis navodno. U njemu ce se gradit nesto kao islamski centar (postoje i renderi vec), a sa druge strane oni ce nastaviti gradnju crkve preko puta Mepasa, iako je nekad plan bio za Centar 2 da crkva bude u Sjevernom ( zato su i potencirali gradnju novog mosta preko kojeg i izlaze iz grada da bi zaobisli istocni dio).
Malta na Žovnici!

Steve_Rogers
Član

Post Postao/la Steve_Rogers » 20 apr 2021 22:26

Dzumrukcija je napisao/la: 20 apr 2021 12:35
Steve_Rogers je napisao/la: 20 apr 2021 11:13Mapa nije realna, jer ako se ne varam, u bošnjačku stranu ovdje je ubrojan i Mepas. Samim tim hotel Ero koji se nalazi gore prema Mepasu je u potpunosti na njihovoj strani. Mada, taj dio Mostara poslije Carinskog mosta je multietnički, veliki broj Bošnjaka tu i dalje živi.

"Rimskim sporazumom" uspostavljena je "Centralna Zona" ili Distrikt Mostara sve do Mepasa.
Ta "Centralna Zona" pripadala je naselju "Centar 2", ali više ne. Bošnjaci su većina u tom dijelu Centralne Zone, kao i u ostatku.

Ne pripada taj dio niti jednoj gradskoj jedinici.
Nadam se da je tako. Onda smo mi vecina od hotela Ero sve do Carinskog mosta i cijelom Santicevom (ukljucjuci i onaj dio koji su ujke preimenovale) pa sve do kruznog kod Staklene banke.
NE KUPOVATI: Violeta, Lasta i Higi proizvode, Brazil/Marcafe/Branck kafu, Eurocompany i Berny orascice, Leda vodu, Sarajevski kiseljak/Sara prirodnu vodu/Senzaciju, Juicy sokove, Dolce vita, Trend konzerve :zastava: NE HRANI ZMIJU!

Steve_Rogers
Član

Post Postao/la Steve_Rogers » 20 apr 2021 22:27

Mostar95 je napisao/la: 20 apr 2021 15:25 Hrvati generalno izbjegavaju istocni dio. Mislim da 60% mladjih nikad i nije preslo jer i nemaju potrebe. Radio sam s njima i za mnoge su Bosnjaci nepoznanica. Jedan mi je rekao kao primjer da dok su se kao djeca igrali pred zgradom babe bi ih plasile da ne idu tamo zaklace ih itd. Imaju strah od ezana i sl. Na Islam gledaju kao na nesto sto je potpuno drugacije od njih.

Bosnjaci idu tamo u trzne centre, nocne izlaske, a mnogi i rade. Rijetkost je da Hrvat radi na istocnoj strani.

A Sjeverni logor je kompromis navodno. U njemu ce se gradit nesto kao islamski centar (postoje i renderi vec), a sa druge strane oni ce nastaviti gradnju crkve preko puta Mepasa, iako je nekad plan bio za Centar 2 da crkva bude u Sjevernom ( zato su i potencirali gradnju novog mosta preko kojeg i izlaze iz grada da bi zaobisli istocni dio).
Malo mi je nerealno da su oni ozbiljno pretendovali na Sjeverni logor iz razloga sto je to bas na nasoj strani. Ok, vlazni snovi itd, ali zar misle da bi iko od mostarskih Bosnjaka dopustio da se oni prosire ovamo i fakticki nam uzmu izlaz iz grada na sjeveru...

Mehmed beg Catic
Član

Post Postao/la Mehmed beg Catic » 21 apr 2021 03:51

Mostar95 je napisao/la: 20 apr 2021 15:25 Hrvati generalno izbjegavaju istocni dio. Mislim da 60% mladjih nikad i nije preslo jer i nemaju potrebe. Radio sam s njima i za mnoge su Bosnjaci nepoznanica. Jedan mi je rekao kao primjer da dok su se kao djeca igrali pred zgradom babe bi ih plasile da ne idu tamo zaklace ih itd. Imaju strah od ezana i sl. Na Islam gledaju kao na nesto sto je potpuno drugacije od njih.

Ta propaganda kojom stvaraju mrznju prema Bosnjacima im se sada odbija od glavu na dosta mjesta. Dobra je za njihov fasisticki projekat tamo gdje su vecina ali cim pocnu da klize prema istom broju ili da budu manjina tada se pocnu da hvataju noge. To se pravo osjeti u S.Bosni i ostalim podrucjima gdje su bili u vecini ali gdje se promjenila situacija. Nauceni da ne mogu da zive sa Bosnjacima :D

U vezi Mostara, znaci Bingo je postao neka vrsta magneta za Bosnjake tog podrucja ,ekonomski a i kao mjesto za izgradnju naselja u okolini ?

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 21 apr 2021 08:41

Ma nije Bingo neki magnet, hala ko hala...već je ranije tu postojalo ovo Bafo naselje i neki poslovni objekti prekoputa (Gazprom pumpa, saloni namještaja itd.). Kasnije su se počele izdavati lokacije oko Bafa, a Bingo i kasnije outleti oko Binga su samo uletili u prostor bicšeg Hekoma i povećali protok ljudi. Osim toga, taj uski pojas zemljišta između M-17 i Neretve povezuje sjeverni dio grada sa Vrapčićima tako da će vremenom vjerovatno srasti sa gradom, pogotovo ako od urbanizacije Poligona iznad Sjevernog logora (ona ledina koju mnogi pogrešno nazivaju Sjevernim) ikad išta bude.
Mostar trenutno nema kapacitet ni da naseli ovo stambenog prostora što ima, a ne da se nešto širi. Za to ljudi nema ni tamo ni 'vamo.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 21 apr 2021 09:25

Mehmed beg Catic je napisao/la: 20 apr 2021 09:18
Mostar95 je napisao/la: 20 apr 2021 08:37 Nadam se da je neko drugi spretniji sa mapama.

Izvini ako te zahmetim ali znaci ako sam dobro razumio Bosnjaci izbjeglice iz Bafa se treba da se presele u tu zgradu kod Binga a na mjesto gdje su bile te izbjeglice sada se naseljavaju drugi Bosnjaci koji tu prave sebi kuce ? A odakle su ti Bosnjaci koji se naseljavaju , da li je to neko doseljavanje Bosnjaka izvan Mostara ili samo iz nekih drugih dijelova grada ?

I ko tu gubi/dobiva sa ovim, mi ili oni ?
slika
Zelena linija je granica gradskog podrucja.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 21 apr 2021 19:45

Super.Mozda kad bi ovako svaki dio grada bio obiljezen da vidim komplet sta je sta.Nisam znao da su Rastani tako blizu grada.Jel ono neko brdu uz Rastane ja vidim ili sta.Cini mi se kao brdo?

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 21 apr 2021 21:45

Gorcin je napisao/la: 21 apr 2021 08:41 Ma nije Bingo neki magnet, hala ko hala...već je ranije tu postojalo ovo Bafo naselje i neki poslovni objekti prekoputa (Gazprom pumpa, saloni namještaja itd.). Kasnije su se počele izdavati lokacije oko Bafa, a Bingo i kasnije outleti oko Binga su samo uletili u prostor bicšeg Hekoma i povećali protok ljudi. Osim toga, taj uski pojas zemljišta između M-17 i Neretve povezuje sjeverni dio grada sa Vrapčićima tako da će vremenom vjerovatno srasti sa gradom, pogotovo ako od urbanizacije Poligona iznad Sjevernog logora (ona ledina koju mnogi pogrešno nazivaju Sjevernim) ikad išta bude.
Mostar trenutno nema kapacitet ni da naseli ovo stambenog prostora što ima, a ne da se nešto širi. Za to ljudi nema ni tamo ni 'vamo.
Donekle tacno iako sam cin naseljavanja ti oznacava polozaj.A to Mostar ima.Inace sta bi s tim novim stanovima.Hoce li se rusiti 91 stan u Bafo naselju i praviti zgrade tamo,znaci uklanjanje kolektivnih centara za stanovanje

Takodjer ja ne vidim panoramu naselja POTOCI.Kako to tacno izgleda znaci da vidim.I gdje je tacno kroz naselje isla bivsa linija razdvajanja.Znaci da vidim cijelu panoramu kao sto mogu da vidim ovo za Mostar kako jeste

Ovo za Opine ili Kocine nije ni problem jer oba naselja haman imaju 100% Bosnjaka.Iako u Gnojnicama jos ima nesto katolika ali eto

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 21 apr 2021 22:00

Ne pripada taj dio niti jednoj gradskoj jedinici
Ratna linija je ponovo vracena prosle godine.Tako ulice:Tvrtka Miloša, Kneza Domagoja, Kardinala Stepinca su pod Jugozapad pripale.Sve ostale ulice pa i trg Ivana Krndelja je pripao opstini Stari Grad,znaci tamo gdje je Armija Bih bila.Tu je ovdje najvise sad bilo problema na potezu SANTICEVA/TVRTKA MILOSA,JER linija nije isla ravnomjerno tako da su neki dijelovi tamo Santiceve sad u ulici T.Milosa mislim onaj zatvor,dok osnovna skola,pizzeria Patak,trgovina,kao i popularna COTINA zgrada su pripale znaci Starom Gradu.To je tamo.Sve je ostalo isto

slika

Sto se tice ove mape.Ona je mahom tacna.Iako:

Oko pola Zijemlja je u Federaciji ali tu su svega 2 zaseoka s par kuca.Tu se nalazi cijelo Hansko Polje.Centar sela znaci je u krmetnjaku.Selo je nekad imalo haman 100 km2 povrsine tako.U Federaciji je zavrsilo 42 km2

Rabina je podijeljena na vise dijelova tako onaj dio prema Nevesinju je kod cetnika.Gornja Rabina posebno.Kod nas je najveci dio Bakracuse,Donja Rabina cijela i jos 2-3 zaseoka

U Naselju Kokorina.1 zaseok je ostao u cetnitetu(Jarciste)

Sto se tice samog naselja Kamena.Oko 10-20% sela je u Federaciji,dok najveci dio je u krmetnjaku.A u Federaciji imas nekih 5-6 kuca ali niko tamo ne zivi.

U Potocima postoji podijela na Zapad/Sjever tamo negdje kod magistrale ali bi mi trebala veca slika naselja da vidim kako to izgleda.Ostalo je sve tacno

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 22 apr 2021 10:22

Meni je potrebna panorama sela ili naselja Potoci.Da vidim kako to izgleda
Ima li u Vrapcicima ijedna zgrada ili su sve kuce tamo?

Odgovorite