☑ Pravila foruma i savjeti

Mostar demografska mapa

Dzumrukcija
Član

Re: Mostar demografska mapa

Post Postao/la Dzumrukcija » 24 apr 2021 16:39

Prolaznik je napisao/la: 24 apr 2021 05:06Je li ovo oko mosta onaj dio kada dolazis iz pravca srednje Bosne gdje su nakacene one 4 sahovnice pored puta na nekakvoj kuci?
Jesu li oni taj dio kontrolisali i u ratu?
Dio preko magistrale i crkva im je predata (poklonjena) Rimskim sporazumom 1996.
Oni su "kontrolisali" dio do magistrale i do groblja "Borača":
slika
Ovaj dio što su "kontrolisali" je samostan i imanje oko samostana.
Te šahovnice nalaze se na poklonjenom dijelu Potoka...

Dzumrukcija
Član

Post Postao/la Dzumrukcija » 24 apr 2021 16:40

Jack je napisao/la: 24 apr 2021 06:16Iako meni treba panorama sela a ne google satelit slika.Treba mi panorama da vidim tacno kao Mostar.Kako to izgleda
Imgur ne moze preko 20MB sliku okacit. Slika je 37MB postavio sam je ovako:
https://easyupload.io/j7do7e

Prolaznik
Član

Post Postao/la Prolaznik » 24 apr 2021 17:39

Dzumrukcija je napisao/la: 24 apr 2021 16:39
Prolaznik je napisao/la: 24 apr 2021 05:06Je li ovo oko mosta onaj dio kada dolazis iz pravca srednje Bosne gdje su nakacene one 4 sahovnice pored puta na nekakvoj kuci?
Jesu li oni taj dio kontrolisali i u ratu?
Dio preko magistrale i crkva im je predata (poklonjena) Rimskim sporazumom 1996.
Oni su "kontrolisali" dio do magistrale i do groblja "Borača":
slika
Ovaj dio što su "kontrolisali" je samostan i imanje oko samostana.
Te šahovnice nalaze se na poklonjenom dijelu Potoka...
Tako znaci, ginuli u ratu da odbranimo, poklonili u miru :pih:
Ja sam mislio da smo samo poklanjali teritorije u Zepcu i Tesnju poslije rata, mada mi je ovo u Mostaru vazda bilo sumnjivo kad prolazim tim dijelom puta. Neprirodno je da mi drzimo citavu lijevu stranu i odjednom šahare na sred puta.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 24 apr 2021 21:48

Znaci da oni nisu drzali niti 1 km2 naselja Potoci prije rata.Jer vidim da naseljeno mjesto Potoci cini povrsinu od 9,71 km2.Znaci da onaj dio sto je u Mostar Zapadu znaci dio Potoka koji je izborno njihov.Cini nekih 15% povrsine naselja.Iako kako neki ovdje pricaju.Taj procent je bio jos manji 1996 godine
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 24 apr 2021 22:09

Znaci povrsina naseljenih mjesta tamo gdje su Bosnjaci vecina u opstini Mostar je slijedeca:

Podgorani 42,96 km2
Humilisani 47,59 km2
Zeljusa 5 km2? Vecina maloljetnih Bosnjaka,ima dzamija znaci i to ce biti nase
Malo Polje 9,26 km2
Vrapcici 13,15 km2
Dracevice 11,53 km2
Potoci 9,71 km2
Vranjevici 20,69 km2
Kokorina 29,47 km2.Oko pola sela je u krmetnjaku planinski dio s zaseokom Jarciste
Dobrc 7,36 km2
Zijemlje 48,22 km2:Hansko Polje i Gornje Zijemlje,najveci dio planine Rujiste.Prazna teritorija mahom ali ima Bosnjacku vecinu.Centralni dio sela je u krmetnjaku.Oko pola sela je u Federaciji povrsinski ali uglavnom to je planina i kolibe stocara
Kutilivac 25,57 km2
Banjdol 12,42 km2
Prigradjani 16,75 km2.Ima nesto Roma ovdje.Bosnjacko selo
Pijesci 9,78 km2
Zulja 5,46 km2
Rabina 9,60 km2.Povrinski najveci dio sela je u krmetnjaku
Gornja Dreznica 56,10 km2
Donja Dreznica 58,10 km2
Hrusta 1.56 km2.Planinski dio sela.Kuce i zemlja je u cetnitetu opstina Nevesinje
Kremenac 55,85 km2
Gornji Jasenjani 34,81 km2
Gubavica 11,14 km2
Gnojnice 12,93 km2
Gornje Gnojnice 26,52 km2
Blagaj 8,57 km2
Podvelez 31,37 km2
Gubavica 11,14 km2
Strizevo 34,17 km2
Kruzanj 26,54 km2
Kamena 3,40 km2
Donji Jasenjani 18,64 km2
Ravni 71,74 km2

Interesantno je povrsina bivsih Srpskih sela i to megalomanska.Tako 3 naselja:Ravni,Zijemlje i Gornji Jasenjani koje su u podnozju Prenja.Vjerovali ili ne imaju povrsinu od preko 150 km2

Ravni 71,74 km2+ Zijemlje 48,22 km2+ Gornji Jasenjani 34,81 km2=154,77 km2

Naseljena mjesta gdje udio Srba i Hrvata zajedno prelazi 10%

Kutilivac,Potoci,Zeljusa,Malo Polje,Kosor,Vrapcici i mozda jos 1-2 sela i to je to

Grad Mostar ima 18,20 km2 povrsine sad dosta te povrsine su brda,znaci urbane zone samo Mostara ne vjerujem da ovdje imamo niti 10 km2

Steve_Rogers
Član

Post Postao/la Steve_Rogers » 01 okt 2021 15:38

Dzumrukcija je napisao/la: 24 apr 2021 02:12 Ovo je najbolje što zasada mogu:
slika
Ovo je cijelo Bijelo Polje, od Salakovca do Vrapcica.
NE KUPOVATI: Violeta, Lasta i Higi proizvode, Brazil/Marcafe/Branck kafu, Eurocompany i Berny orascice, Leda vodu, Sarajevski kiseljak/Sara prirodnu vodu/Senzaciju, Juicy sokove, Dolce vita, Trend konzerve :zastava: NE HRANI ZMIJU!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 04 okt 2021 06:13

Salakovac je dio Prigradjana.Ne postoji kao naseljeno mjesto ali ima jezero i Hidroelektrana ovdje.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 05 okt 2021 10:55

Hrvatsko pitanje je u Mostaru zavrseno.Ovo sad kazem prvi put.Zavrseno.Vise sam se bojao Hrvatske opcije i politike 2010 godine nego 2021 godine.U 11 godina oni nisu uspjeli niti 1% prvacica da narastu ovdje.Ovo je udarnicka godina gdje se je ocekivalo fakticki kraj Bosnjaka u Mostaru ili veci pad.Nije se desio.Nije se desio.A to je i mene zacudilo.Jer ovo sto sam ja imao po rodjenim.Oni su nas trebali da pregaze u Mostaru.Sto znaci da pisu djecu rodjenu u Skutoriji pod Mostar.Kako to rade.To i sam ne znam ali ocito da rade.Po broju prvacica oni su trebali da furaju na preko 600 ako gledamo broj rodjenih.A njih nema

Po meni su 2 opcije najrealnije

1) Ili su brutalno lazirali broj rodjenih u Mostaru da ohrabre svoje cyber ustashe i drze puk u realizaciji da je Mostar Hrvatski grad
2) Ili su masovno iselili iz Mostara u zadnjih 5 godina.Jer ove brojke jednostavno tamo dole se ne poklapaju.Ja sam realno drzao se uvjerenja i bio sam pripremljen da kazem da smo razocarali u Mostaru.Ali se nije desilo ni ove godine

kenan
Član

Post Postao/la kenan » 05 okt 2021 17:25

Jack je napisao/la: 05 okt 2021 10:55 Hrvatsko pitanje je u Mostaru zavrseno.Ovo sad kazem prvi put.Zavrseno.Vise sam se bojao Hrvatske opcije i politike 2010 godine nego 2021 godine.U 11 godina oni nisu uspjeli niti 1% prvacica da narastu ovdje.Ovo je udarnicka godina gdje se je ocekivalo fakticki kraj Bosnjaka u Mostaru ili veci pad.Nije se desio.Nije se desio.A to je i mene zacudilo.Jer ovo sto sam ja imao po rodjenim.Oni su nas trebali da pregaze u Mostaru.Sto znaci da pisu djecu rodjenu u Skutoriji pod Mostar.Kako to rade.To i sam ne znam ali ocito da rade.Po broju prvacica oni su trebali da furaju na preko 600 ako gledamo broj rodjenih.A njih nema

Po meni su 2 opcije najrealnije

1) Ili su brutalno lazirali broj rodjenih u Mostaru da ohrabre svoje cyber ustashe i drze puk u realizaciji da je Mostar Hrvatski grad
2) Ili su masovno iselili iz Mostara u zadnjih 5 godina.Jer ove brojke jednostavno tamo dole se ne poklapaju.Ja sam realno drzao se uvjerenja i bio sam pripremljen da kazem da smo razocarali u Mostaru.Ali se nije desilo ni ove godine
Iznenađujuće dobro se držimo u Mostaru već godinama, malo smo ekonomski dosli sebi, iako smo slabo zaposleni u entitetskim i kantonalnim ustanovama. E sad koga je više, ko se iseljavaju i kakvo je realno stanje na terenu teško je reći, nadam se da ću dozivit da budemo opet vecina, 37 mi je godinam makar do 60te da dozivim nadam se

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 07 okt 2021 15:21

Mostar je Bosnjacki grad.To je realnost.Kraj price..Stari grad je nas.Imamo najvise prostora,najvise zemlje i laganini uzimamo dalje ka Neumu.Vjeruj mi da sam vjerovao 2010 da je to Hrvatski grad.I bojao sam se 2015 da ce oni nesto uraditi.Ali sem isprazne bablje vlaske price.Oni nisu napredovali niti 1% ovdje u Mostaru.To je kraj price.

Mostar je sve manje mamac za doseljavanje kod katolika.Odavno je to proslo.A po broju prvacica.Oni u zadnjih 10 godina nisu napredovali niti 1%.Toliko o tome.Ostaje stara prica.Usk kanton.Slovenija.Muslimani.Jack ne dostavlja podatke.Vamo-tamo

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 07 okt 2021 15:48

37 mi je godinam makar do 60te da dozivim nadam se
Krajem 2011 godine katolici su u opstini Jajce cinili 34% prvacica na selima opstine Jajce
Krajem 2021 godine katolici su ovdje pali na 25%

Krajem 2011 godine katolici su cinili vecinu prvacica u gradu Jajcu
Krajem 2021 godine katolici su manjina prvacica u gradu Jajcu

Krajem 2011 godine bilo je 80 000+ katolika u onom sto se pise Srednjobosanski kanton
Krajem 2020 godine taj broj je pao na 56 500.Sto znaci u svega 9 godina imas haman 24 000 katolika manje.Prije 10 godina si imao 3-4 puta vise prvacica u Gornjem Vakufu nego sad kod njih .A evo za 2 godine,mozda i 3.Desava se nestvarno.Prvi put u historiji katolicanstva bit ce vise katolika u opstini Mostar nego sto ih je u cijelom Srednjobosanskom kantonu.Krajem 2010 godine bi te proglasili ludim da bi to rekao.A evo realnost dolazi

Mostar ne dobija nove katolike.To je kraj.Pricam ti pricu ali u stvarnom zivotu.Gleda se rezultat a ne prica.A ta njihova prica i kod katolika pametnijih pada u vodu.Pa i oni se pitaju vise.Gdje taj broj nasih ''prvasica''/Pa kako to da nismo 60%''prvasica''

Jedno je pricati.Drugo je raditi.Kod njih nema nista sem laprdanja i prijetnji

I na kraju.Muk.tisina.Unsko-Sanski kanton.Slovenija

Dok broj katolika u Srednjobosanskom kantonu ide ka 50 000 i zvanicno.Ova krvava godina ce ih baciti na ispod 55 000 to je za par mjeseci.A za 2 godine maks padaju dole na ispod 50 000.Kraj price

Zamisli samo krajem 2011 godine imao si 80 000+ katolika u Srednjobosanskom kantonu
Krajem 2024 godine taj broj pada na ispod 50 000

To je -30 000 katolika u svega 13 godina.Desavaju se ogromne promjene u Srednjoj Bosni.Vjerujem da u Mostaru oni ce pasti gore nego u Srednjoj Bosni

Prosla baba s ustipcima

Jack je svoje rekao.

Jack je dao podatke.Dok su drugi vjesali zastave u nekim Hrvatskim opstinama prosjecne starosti 60 godina

Ali sta vam ja mogu

:rofll:

momak
Član

Post Postao/la momak » 10 okt 2021 15:22

AMIN.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 17 okt 2021 17:03

Na 68% opstine Mostar kao i na 100% opstine Konjic.Sve je ekoloski cisto i lijepo.Nemas ni cetnika ni ustasha,nemas ni 100 maloljetnih dole koji ti mogu napraviti nesto.Ostalo je puno groblje kvislinga tamo ali to je idealno'

Zamisli covjece da imas 1400 boraca Hvo iz Konjica da imas Hrvata u Bijelom Polju,gdje ih imas mladih samo u Vojnom kao i dijelu Potoka.Imao bih na tih kilometar -dva ceste 1000 zastava i jos gore.2200 km2+ Mostarskog kantona gdje nemas skupa 100 Hrvata i Srba maloljetnih.Citaj pola kantona.Vise imas maloljetnih Bosnjaka u gradu Stocu nego sto imas kvislinga u Mostaru i Konjicu

Mostar
Član

Post Postao/la Mostar » 03 nov 2021 06:40

Jack je napisao/la: 07 okt 2021 15:21 Mostar je Bosnjacki grad.To je realnost.Kraj price..Stari grad je nas.Imamo najvise prostora,najvise zemlje i laganini uzimamo dalje ka Neumu.Vjeruj mi da sam vjerovao 2010 da je to Hrvatski grad.I bojao sam se 2015 da ce oni nesto uraditi.Ali sem isprazne bablje vlaske price.Oni nisu napredovali niti 1% ovdje u Mostaru.To je kraj price.

Mostar je sve manje mamac za doseljavanje kod katolika.Odavno je to proslo.A po broju prvacica.Oni u zadnjih 10 godina nisu napredovali niti 1%.Toliko o tome.Ostaje stara prica.Usk kanton.Slovenija.Muslimani.Jack ne dostavlja podatke.Vamo-tamo
Ovo je kljuc

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 12 nov 2021 06:17

Naseljeno mjesto Zeljusa ima 2/3 Bosnjaka kod maloljetnog stanovnistva.I Bosnjaci cine cak vecinu osoba do 40 godina na popisu 2013 godine.Imam i taj podatak.Jedino gdje ubise cetnici u Zeljusi na popisu 2013 je ona 60+ grupa.Tako.Na starijim svijet ne ostaje nego mladjima

Zeljusa kraj Mostara je zavrsena prica.Tamo je izgradjena dzamija,Bosnjaci su vecina maloljetnih,vecina i do 40 godina stanovnistva ovdje s popisa 2013.Sto znaci realno kad gledas ukupan dio i strukturu.Nevazno je ovdje ko je vecina.Vaznije je ko ima bolji polozaj,vise djece i ko cini maloljetno stanovnistvo vecinski

Hrvati nemaju kupovnu moc.To je jasno.Sem ako farbanje brda u sahovnicu ne zovu kupovnom moci ili onaj nakaradni izmisljeni grb Mostara iz '1452'' godine po Blagaju.Oni su sprceni na manje od 30% povrsine opstine Mostar,gdje nisu uspjeli da poklope nijedno Bosnjacko selo,iako su bili okupirali 2:Pijeske i Gubavicu.I na kraju sem onog trznog centra,zapustenog stadiona,nepostojece ''zracne luke'' nisu nista napravili ovdje

I jos nesto.Lijepa mapa Potoka.Super.Samo najveca brda na toj strani su kod nas,kljucna brda i sav polozaj je na nasoj strani.U roku 10 minuta mi mozemo da uzmemo taj komad ledine Potoka jer imamo fakticki polozaj iz snova sad

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 12 nov 2021 06:47

Zeljusa je gotova. Kako stojimo u Hodbini? Prema zadnjem popisu bilo je nas 33%, jel imamo potencijal da predjemo 50%?

Kroz Hodbinu ide magistrala do Stoca + spaja Blagaj sa nasim selima na dubravskoj visoravi.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 13 nov 2021 09:49

Nemamo nikakvog potencijala da postanemo apsolutna vecina u Hodbini u narednih 20 godina,a pitanje je i tada

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 18 dec 2021 02:34

Vjerovali ili ne selo Zijemlja je imalo povrsinu od 95 km2 prije rata I sve su to cetnici racunali kao "Srpsko"

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 18 dec 2021 02:36

Koja sva Sela su na putu Mostar-Stolac?

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 18 dec 2021 13:16

Zavisi kojim putem ides...putem preko Hodbine: Rotimlja, Donje Hodovo (onda par zaselaka: Ljuce i ne znam ni ja), Masline, Poprati i onda je vec Gorica koja se racuna u grad Stolac mada je u sustini predgradje. Kad se ide preko Hodbine na Gubavicu, idu Pijesci, Bivolje Brdo, Domanovici, Recice, Oplicici, Aladinici i na Maslinama se spaja onaj put preko Rotimlje. Nisam pisao ova Frankenstajn naselja tipa Bobanovo koja su sustinski dijelovi Oplicica, B. Brda kao ni zaseoke.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

Odgovorite