☑ Pravila foruma i savjeti

Požar u Bosni 13

Aurelije
Novi kolač

Požar u Bosni 13

Post Postao/la Aurelije » 04 okt 2021 05:04

Poštovani!
Amaterski se bavim poviješću imam i svoju web stranicu: https://hrp-ap.com/
https://www.facebook.com/Historical-Res ... 348001446/
Zamima me jedan događaj u Bosni koji ima neku vezu sa mojim sadašnjim istraživanjem a spominje ga splitski pisac A.Cutheis (Kuten) u svom dijelu poznatom kao Tabula a Cutheis. Evo kako glasi opis toga događaja iz 1366. kako ga je prema Cutheis -u opisao i preveo T.Smičiklas.
U oči svete Katarine god. 1366.ukaže se medju osmom i jedanaestom urom prije podne sa iztočnih strana nebeska vatra u sjajnom svjetlu, a strah i trepet popade svu zemlju. Vele: „da su u to vrieme u Bosni najveće gore izgorile, i kamenje i životinje i ptice".
Taj događaj opisuju razni povijesničari sa sličnim prjevodom pozivajući se na pisanje A.Cutheis-a a u vezi bosanskih patarena koji su naselili opožarena područja .Događaj se vjerojatno desio 24 studenog/novembra 1366 godine.
Zamima me u kojem se dijelu Bosne desio taj požar (od udara meteora ili nečega drugog ?) i ima li u ,narodnim predanjima ili nekim kronikama nekih zapisa o tome . Molim sve koji znaju neke podatke,spoznaje o tome ili gdje bi ih mogao pronaći da mi se jave na mail.
Sa poštovanjem! Aurelije Paggadoro
[email protected]

Jack
Administrator

Re: Požar u Bosni 13

Post Postao/la Jack » 05 okt 2021 11:30

Bosanski Patareni nisu mogli da nasele nista.Jer su drzali vecinu zemlje u tadasnjoj Bosni

1366 moze biti jedino biti rat s Madjarima oko Usore koja je bila jedan od dva stalna posjeda Madjara na podrucju danasnje Bosne.Imali su i jedan mali dzep preko Bosanske Posavine

Nijedan ozbiljan historicar ne spominje veliki pozar u Bosni.A medju njima i oni koji su se bavili Osmanijslkim izborima.Ako Nikola Lasvanin ne opisuje nikakve pozare

To vrelo Tadije Smiciklasa je 'tacno'' kao i Posavski anali iz 822 godine Ajnharda koji je prepisivao zapise i neki ga historicari danas nazivaju ''tacnim ' ili tocnim sto jednostavno nije tako

Ne bih rekao da se je sta desilo tada

Prije bih rekao da je pozar sinonim za rat ovdje
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Odgovorite