Sandzak_boss je napisao/la: ↑21 dec 2024 17:47
Nikola Testa je napisao/la: ↑21 dec 2024 17:15
Sandzak_boss je napisao/la: ↑21 dec 2024 15:21
Rješenje je u Islamu, apsolutna istina
Islam nas odgaja da budemo moralni, da budemo radni, porodični, da budemo familijarno brojni i da pomazemo svoje bliznje i daljnje.
Osim tih licnih instrukcija, Islam nam daje tacne instrukcije za ekonomiju na vecem nivou tj drzavnom, kako voditi drzavu i novac u toj drzavi. Kako postupati sa komsijama, na najbolji nacin kada je takmicenje u dobru, i na najratoborniji nacin kada smo u ratu (ne daj Boze).
Islam nas uci kako da vodimo skolske i odgojne ustanove, kako da odgajamo djecu, cemu da ih ucimo kucama i u skolama.
Tako da je to apsolutna istina da je Islam spas, Islam nam daje precizne instrukcije od toga kako ulazimo u wc pa do nauke podsticanja na nauku na najvisem mogucem nivou. Dok smo mi Bošnjaci bili vjernici u vecini, tada smo vodili hilafet gotovo 150 godina i tada je hilafet bio u najvecem usponu. Kako smo se odricali vjere, tako smo lagano padali u svakom smislu, najprije ekonomskom pa kulturoloskom, edukativnom a evo sada vidimo na zalost i u demografskom smislu.
Ko smatra da u Islamu nije spas, njemu fali elementarno znanje o zivotu uopste. Ljudi kojima fali elementarno znanje poistovjecuju Islam sa nekim drzavama u kojima su muslimani vecina i kazu eto kakav vam je Islam. Ljudi bez elementarnog znanja ne znaju razliku izmedju muslimanske drzave i islamske drzave. Danas ima puno muslimanskih drzava, ali islamskih drzava nema/ne postoji bar nekih 200 godina.
Ti pričaš o hilafetu, koji dajaš kao primjer, a mi živimo u 2024. godini, potpuno drugom kontekstu, i onda govoriš o nečijem elementarnom znanju. To što je nešto funkcionisalo u 16 vijeku, ne znači da može u 21-om. Ja uopšte nisam govorio o tome kakav je islam, iako je to puno kompleksnija tema nego što ti misliš. Nisam govorio u kategorijama dobar/loš, govorio sam o novoj stvarnosti koju takvi kao ti ne mogu progutati i onda daju besmislena "rješenja". Porediš vrijeme carstava i modernih nacionalnih država i želiš da vodimo ozbiljnu diskusiju. Probudi se druže.
Govorimo o demografiji a te tvoje moderne nacionalne drzave su najgore na svijetu u toj oblasti. Ti zelis da Islam gurnemo pod tepih, da postanemo i mi moderni i da tako spasimo demografiju?
Ako je Islam bio razlog da se islamski hilafet razvija u 16om vijeku i postane prva svjetska sila, zasto sumnjas da se primjenom Islama ne bi neka muslimanska drzava mogla razviti i u ovom vijeku?
Vremena se mjenjaju ali se principi i struktura Islama nikada ne mjenja. Principi su isti ma o kom vijeku govorili, to je cista matematika.
Kako misliš da ja želim da islam gurnemo pod tepih, gdje sam tačno to napisao?
Ja nisam rekao da neko treba postati moderan, već da mi već jesmo dobrim dijelom moderni, i da se to neće promijeniti zato što to neko želi. Ako to ne ukalkulišeš u iznalaženju rješenja, činjenicu da Bošnjaci, a čini se niti jedan narod na svijetu, nisu zajednica gdje svi apsolutno identično doživljavaju vjeru i smisao života, samo ćeš upasti u depresiju gurajući nešto što je već pokušano.
Nisam napisao da će Bošnjaci bolje demografski stajati ako se odreknu islama, već da Bošnjaci u ovakvoj stvarnosti neće popraviti natalitet samo zato što neko vjeruje da će veća posvećenost vjeri dovesti do takvog ishoda.
Prvi je problem što i oni koji su posvećeni vjeri isto tako odlaze iz BiH, drugi je problem što one koji nisu posvećeni vjernici ili uopšte ne vjeruju, iako se formalno izjašnjavaju kao muslimani, ne možeš ubijediti da to postanu istinski. Čak šta više, u prvoj grupi imaš također one koji neće imati zavidan natalitet zbog zahtjevne ekonomske situacije.
Prva grupa ti nije nikakva garancija da ćeš imati sjajan natalitet ili da ćeš ih zadržati u BiH, a drugu grupu ne možeš ubijediti da budu više posvećeni vjeri jer ne znaš kako, uprkos tome što 30 godina živimo u društvu u kojem je vjera ideal, nešto poželjno i jedini prihvatljiv moralni koncept.
U kojem god smjeru kreneš udariš u zid. I kad više nemaš pojma šta da uradiš dođeš opet do istog "rješenja", treba nam više islama, iako ga već ima, iako si imao solidne okolnosti da ga bude više, nisi uspio, opet guraš ono što nije dovelo do korisnog rezultata.
I onda kad sve lađe potonu takvi se ljute na Bošnjake, a ne na sebe što nemaju pojma kuda dalje, pa prebacuju odgovornost na druge pričajući o "kurvama, pederima, sponzorušama", o svemu osim o tome zašto su zaista doživjeli neuspjeh. Naravno u očaju kažu da nas Bog kažnjava, jer oni znaju tačno božije planove, zapravo oni sve znaju, svi ostali su budale.
S druge strane, zanimljivo je da ti ne pričaš o islamu kako ga ljudi u BiH u velikoj većini doživljavaju, kao vjeru bez političkog segmenta, ti govoriš o islamu u političkom smislu, kao državnom konceptu koji bi trebao objediniti sve muslimane svijeta, pa samim tim poručuješ da bi se u nekom hipotetičkom kontekstu BiH trebala odreći svog suvereniteta u korist tog bajkovitog carstva?
Ti tvrdiš, jer vjeruješ u to, a ne zato što si to nečim dokazao, da je carstvo propalo jer su muslimani živjeli suprotno od onog što nalaže islam. A onda iz toga izvlačiš zaključke o islamu kao rješenju za sve probleme.