Bošnjačka strategija
Re: Bošnjačka strategija
Po svim trendovima: prvacici, sklopljeni brakovi, zivorodjeni, to bi trebale biti opcine Zepce i Vitez.
Sta se njima desava u Mostaru, jer sam siguran da su ovi padovi u 2025 ustvari njihovi, jer nam tako trend govori? Ili im je zivot u ZHK ljepsi?
Desava im se debakl i u Stocu, za 2024 sam vidio pozitivan migracijski saldo, najvise iz HNK, ko to tamo ide zivjeti?
Za razbijanje ideje o paratvorevini je potrebno ovladati Mostarom i Stocem, a postoji prostor i prilika da se prema dole sirimo.
Sta se njima desava u Mostaru, jer sam siguran da su ovi padovi u 2025 ustvari njihovi, jer nam tako trend govori? Ili im je zivot u ZHK ljepsi?
Desava im se debakl i u Stocu, za 2024 sam vidio pozitivan migracijski saldo, najvise iz HNK, ko to tamo ide zivjeti?
Za razbijanje ideje o paratvorevini je potrebno ovladati Mostarom i Stocem, a postoji prostor i prilika da se prema dole sirimo.
saraylija je napisao/la: ↑27 jul 2025 04:31 Po svim trendovima: prvacici, sklopljeni brakovi, zivorodjeni, to bi trebale biti opcine Zepce i Vitez.
Postoje gradjanski brakovi u maticnim sluzbama doticnih opstina
Postoje i posebno crkveni brakovi.Ja mislim da su oni bolji od nas u Mostaru
Padovi za 2025 tesko je to skopcati,reci ili objasniti jer ako kazes nesto.Ispadnes glup kao ona kockoglava momcad s kamenko-kremenko foruma
Broj prvacica ti je najbolji dokaz jer ti broj prvacica prvenstveno ukazuje na zivorodjene+migracije.To ti dosta tog moze reci ko se iseljava i koliko
Never had i imagined living without you Angelene
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
Kad vidim kako se u Kiseljaku ponasaju ja bih reko da je to iduci grad.Pasha je napisao/la: ↑26 jul 2025 18:45 Ono što je zanimljivo, a što je Jack postavio na početnoj stranici su i informaciju o broju sklopljenjih brakova. U Mostaru smo isto dosta u prednosti, što se tiče 2024 godine, drago mi je da počinjemo polako naginjati prema 50%.
Jako dobri rezultati i za Žepče, kao i Vitez.
A evo pitanje za @Jacka i ostale naravno koji je zadnji grad bio gdje su Bošnjaci postali većina(Jajce, Busovača ili neki drugi) i koji i kada bi slijedeći grad mogao biti na redu?
U zadnjih 20 godina nijedan. Jajce smo preuzeli kroz povratak poslije rata, a svakako smo i prije rata bili vecina. Po popisu 1991. u Busovaci, Vitezu i Novom Travniku smo bili ublizu u par stotina razlike, po svim procjenama da nije bilo rata postali bi svakako vecina na prvom sljedecem popisu 2001 g. Tako da su i Busovaca i Novi Travnik dobili tu vecinu u tih 10tak godina vecim natalitetom i manjim iseljavanjem. U Vitezu je planski bilo doseljavanja Hrvata i pokusaj stabilizacije, puno je ulagano da odrze vecinu, tako da su tu odrzali vecinu do danas. Mislim da je Vitez trenutno na redu i da tu mozda vec imamo vecinu.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Ono što mogu ja dodati jeste moje lično iskustvo iz Mostara da dodatno dočaram šta se dešava i pomognem vama koji nemate bliske kontakte s Mostarom. Mostar je ipak dovoljno velik grad da sretneš prilično raznolike ljude.Jack je napisao/la: ↑27 jul 2025 04:38saraylija je napisao/la: ↑27 jul 2025 04:31 Po svim trendovima: prvacici, sklopljeni brakovi, zivorodjeni, to bi trebale biti opcine Zepce i Vitez.
Padovi za 2025 tesko je to skopcati,reci ili objasniti jer ako kazes nesto.Ispadnes glup kao ona kockoglava momcad s kamenko-kremenko foruma![]()
![]()
Broj prvacica ti je najbolji dokaz jer ti broj prvacica prvenstveno ukazuje na zivorodjene+migracije.To ti dosta tog moze reci ko se iseljava i koliko
Nedavno sam upoznao jednog Mostarca Hrvata, baš rođen u Mostaru, sa zapadne strane grada, koji je i građanin Hrvatske, ali je veliki navijač Repke BiH na čije utakmice često ide i veliki je navijač FK Velež. Druži se i s Hrvatima i Bošnjacima i Srbima. Mnogi Bošnjaci su mu jako bliski prijatelji i stalno je s njima. Kad pričaš sa njim, jasno osjetiš da je liberal i neće da mrzi nikog, ali mu ton postaje jako jako mračan kad tema pođe o HDZu, koje on očito i otvoreno ne može da smisli. HDZ i sve oko HDZa spominje sa “oni” ili “oni tamo” i nikad ih ne spominje u pozitivnom smislu. Smatra ih napadačima na Mostar, krivim za probleme u Mostaru, i smatra ih otimačima stadiona Veležu a Zrinjski smatra projektom HDZ i velikohrvatske politike.
Sad neko može reći, gluma, folovi, golovi. Ko zna. Ali lik uopšte nema razloga da to radi u Zapadnom Mostaru. Čak šta više može cijenu platit radi toga, ali je tako kako je.
Znači imaš i Hrvate (ono baš Hrvate sa Hrvatskim državljanstvom) na zapadnoj strani Mostara koji su baš ono pro-BH. A njih kad posmatraš u statistici oni su Hrvati. Samo što sa stanovišta odnosa snaga pro-BH vs. NDH, oni su pro-BiH.
Tako da velikohrvatska politika ima i dodatne probleme u Mostaru, povrh svega ovoga u demografiji jer ovo što Ustaše broje kao “svoje” ustvari nisu svi njihovi po pitanju NDH politike. Mostar je uvijek bio čudan grad po tom pitanju.
Jednom sam pročitao da je Stari Slišković, djed Blaža Sliškovića, držao kafanu negdje u Mostaru tokom NDH okupacije u 2. Svjetskom Ratu. I da je jednom upozorio Džemala Bijedića, koji je tad bio u Mostaru, da ustaše dolaze po njega i da ga traže, nakon čega je Bijedić napustio Mostar prije nego su ustaše opkolile lokacije gdje se skrivao. To vam ukratko govori o tome kako NDH nije nikad imala 100% Hrvata pod svojom rukom.
Samo BiH.
Ovo je odličan i realan komentar jer BH državljani, koje ubrajaju kao tzv. Hrvate, ( a koji žive u Tuzli, Zenici, Sarajevu, širom BiH, pa čak i u Mostaru) bukvalno preziru HDZ. To su ljudi pristalice DF-a tipa Željko Komšić, Josip Pejaković, Franjevci, mješani brakovi, itd koje vrlo vješto UZP propaganda i KC uračunava kao njhovo pučanstvo te se vješto i po automatizmu HDZ predstavlja kao predstavnik tih BH državljana iako oni preziru HDZ i preziru sve što HDZ radi.BosnjackaHercegovina je napisao/la: ↑27 jul 2025 08:17
Ono što mogu ja dodati jeste moje lično iskustvo iz Mostara da dodatno dočaram šta se dešava i pomognem vama koji nemate bliske kontakte s Mostarom. Mostar je ipak dovoljno velik grad da sretneš prilično raznolike ljude.
Nedavno sam upoznao jednog Mostarca Hrvata, baš rođen u Mostaru, sa zapadne strane grada, koji je i građanin Hrvatske, ali je veliki navijač Repke BiH na čije utakmice često ide i veliki je navijač FK Velež. Druži se i s Hrvatima i Bošnjacima i Srbima. Mnogi Bošnjaci su mu jako bliski prijatelji i stalno je s njima. Kad pričaš sa njim, jasno osjetiš da je liberal i neće da mrzi nikog, ali mu ton postaje jako jako mračan kad tema pođe o HDZu, koje on očito i otvoreno ne može da smisli. HDZ i sve oko HDZa spominje sa “oni” ili “oni tamo” i nikad ih ne spominje u pozitivnom smislu. Smatra ih napadačima na Mostar, krivim za probleme u Mostaru, i smatra ih otimačima stadiona Veležu a Zrinjski smatra projektom HDZ i velikohrvatske politike.
Sad neko može reći, gluma, folovi, golovi. Ko zna. Ali lik uopšte nema razloga da to radi u Zapadnom Mostaru. Čak šta više može cijenu platit radi toga, ali je tako kako je.
Znači imaš i Hrvate (ono baš Hrvate sa Hrvatskim državljanstvom) na zapadnoj strani Mostara koji su baš ono pro-BH. A njih kad posmatraš u statistici oni su Hrvati. Samo što sa stanovišta odnosa snaga pro-BH vs. NDH, oni su pro-BiH.
Tako da velikohrvatska politika ima i dodatne probleme u Mostaru, povrh svega ovoga u demografiji jer ovo što Ustaše broje kao “svoje” ustvari nisu svi njihovi po pitanju NDH politike. Mostar je uvijek bio čudan grad po tom pitanju.
Jednom sam pročitao da je Stari Slišković, djed Blaža Sliškovića, držao kafanu negdje u Mostaru tokom NDH okupacije u 2. Svjetskom Ratu. I da je jednom upozorio Džemala Bijedića, koji je tad bio u Mostaru, da ustaše dolaze po njega i da ga traže, nakon čega je Bijedić napustio Mostar prije nego su ustaše opkolile lokacije gdje se skrivao. To vam ukratko govori o tome kako NDH nije nikad imala 100% Hrvata pod svojom rukom.
Problem je što u nacionalno podijeljenom društvu ti ljudi, čiji broj nije mali niti zanemarljiv, jednostavno ne mogu doći do izražaja. To je ključan problem koji stoji na putu prema građanskoj BiH, jer po trenutnim aršinima ako si Katolik onda si Hrvat i pristalica HDZ-a, a to je pogrešno.
** Budi ruka koja BiH gradi, brani i hrani!!! ** 
Imate ideju o pokretanju biznisa u BiH? Posjetite www.restart.ba __
www.bih.rf.gd ___
Imate ideju o pokretanju biznisa u BiH? Posjetite www.restart.ba __
www.bih.rf.gd ___
Za ta dva grada je tako malo potrebno da je cudo jedno.saraylija je napisao/la: ↑27 jul 2025 04:31 Po svim trendovima: prvacici, sklopljeni brakovi, zivorodjeni, to bi trebale biti opcine Zepce i Vitez.
Mislim da ima veze i sto dosta njih vuce korijenje iz skutorije a tamo se daje dosta na rodjenje djece, pa se vjerujem dosta njih tamo prijavi, a moguce je da je ovo zakasnjela refleksija na iseljavanja koja se sad pocela i prakticno pokazivati, posebno je zanimljiv i ovaj broj vjencanih, koji je dobro na nasoj strani.
Kad bih vam rekao sta je nasih ljudi kupilo stanove i imanja po Capljini, bili bi u soku, ja nedavno sjedio sa jednim sto pravi zgrade, pitam ga ko ti vise kupuje, kaze sarajlije najvise. Jbg po sata im do mora uzmu stancic, dobra klima, sve blizu, samo pametno i sve cemo preuzet
Mozda?A ko ti je rekao da nemamo vecinu.Lol.Koja glupostProlaznik je napisao/la: ↑27 jul 2025 08:07 U zadnjih 20 godina nijedan. Jajce smo preuzeli kroz povratak poslije rata, a svakako smo i prije rata bili vecina. Po popisu 1991. u Busovaci, Vitezu i Novom Travniku smo bili ublizu u par stotina razlike, po svim procjenama da nije bilo rata postali bi svakako vecina na prvom sljedecem popisu 2001 g. Tako da su i Busovaca i Novi Travnik dobili tu vecinu u tih 10tak godina vecim natalitetom i manjim iseljavanjem. U Vitezu je planski bilo doseljavanja Hrvata i pokusaj stabilizacije, puno je ulagano da odrze vecinu, tako da su tu odrzali vecinu do danas. Mislim da je Vitez trenutno na redu i da tu mozda vec imamo vecinu.
A ovdje nikad na spisku nema Odzaka.Zepce ne vidim.U Zepcu Bosnjaci cine 2/3 stanovnistva.Katolicka crkva izmislja i lazira podatke tako da prestani da siris defetizam.I nadji neki podatak da potkrijepi tu tvoju nazovi tvrdnju

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
Ja kad sam dobio informaciju da je Rika bila podijeljeno selo.Donja Rika Hvo,Gornja Rika Armija Bih.Ovo je opstina Jajce da se znaKad bih vam rekao sta je nasih ljudi kupilo stanove i imanja po Capljini, bili bi u soku, ja nedavno sjedio sa jednim sto pravi zgrade, pitam ga ko ti vise kupuje, kaze sarajlije najvise. Jbg po sata im do mora uzmu stancic, dobra klima, sve blizu, samo pametno i sve cemo preuzet
Prvo sam pomislio da Gornja Rika mora da je gornji dio sela,da je to blize gradicu Jajce.Tek kasnije sam skopcao da nije takvo sta.Da je to podalje prema Vincu.Ovaj dio je bio naseljen Srbima prije rata.Na popisu 1991 bilo je 5 Bosnjaka.Na popisu 2013 bilo je 63 ili 64.Uglavnom sad smo prisutni
Svaki stan,svaka kuca,svaki kokosinjac,svaki zaseok je pozitivno.Nemamo nikakve koristi kazu neverne Tome.Imamo.Koliko god to smijesno zvuci.Uzimanje stambenog prostora moze da utice na psihologiju ustasha/
Prije par godina zamislite ovaj humor.Dosao neki Sarajlija i rekao da hoce da izgradi dobar hotel u centru grada.Hostela ima dole ali samo jedan hotel.Rekao sam zamisli jer vlasnik ustasha jedinog hotela kaze da je dovoljno jedan hotel.Zamisli da odes u Pariz,London ili Sarajevo i kazes dovoljno je hotela.Nema vise izgradnje,Ubacili bi te u ludnicu tog istog sata.I jos bi ti se poceli smijati.Samo kod nas su prijetnje da ne smijes uzimati ovo i ne smijes uzimati ono.Nama je sudbina bila da imamo omedjen prostor.I da ne smijemo da uzimamo nekretnine sem Bosnjakistana za neke
A mi i da uzmemo jos nekretnina u Neumu.Imali bi koristi prije nego poslije ovdje

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
Pogresno si ti mene shvatio. Tema je Bosnjacka strategija i ja pisem u skladu sa tom temom. Ne sirim nikakav defetizam. Jer nesto sto se zove bosnjacka strategija jednostavno ne postoji. To sto smo postali vecina u Vitezu ili Zepcu je stihijski i nije posljedica nikakve strategije ili planiranja. Ta kupivina zemlje i rođeni Bosnjak u Dobreticima isto nema nikakve veze sa strategijom i planiranjem. Kod nas stvari jednostavno idu stihijski i neplanski, samo sto nam nekad idu u korist i to je dobro. Znaci na ovoj temi ja pisem u tom kontekstu, kontekstu bosnjacke strategije i ne vidim da ona ima ikakve veze sa nasim kupovanjem nekretnina u Capljini ili Neumu. Jednostavno stvari nam nekad idu u korist bez nekog planiranja. Zato sam mislio da na ovoj temi mozemo pisati malo slobodnije i to sto napisem je u tom kontekstu.
Zaboravio sam sigurnu općinu koju smo preuzeli u posljednjih nekoliko godina a to je Bosanski Petrovac. Iako po stanovnicima mala, veoma je površinski velika i sa tim preokretom zaključili smo kompletan Unsko sanski kanton.
Zanimljivo će biti i u narednim godinama pratiti razvijanje Glamoča. Moglo bi se desiti da tu omjer bude 33/33/33.
A mislim da smo većina i u Srebrenici, pogotovo kada se vidi omjer prvačića. Bošnjačka politika nešto mora odraditi, a i narod zajedno sa njom biti sinhronizovan da se na to mjesto vratimo i politički na vlast
Zanimljivo će biti i u narednim godinama pratiti razvijanje Glamoča. Moglo bi se desiti da tu omjer bude 33/33/33.
A mislim da smo većina i u Srebrenici, pogotovo kada se vidi omjer prvačića. Bošnjačka politika nešto mora odraditi, a i narod zajedno sa njom biti sinhronizovan da se na to mjesto vratimo i politički na vlast
“Sile koje nasrću na Bosnu umorit će se. Mi se nećemo umoriti.”
Alija Izetbegović, prvi predsjednik BiH <3
I kada smo već kod Unsko sanskog kantona, iako je to sve bošnjački narod, jako je bitno da su izdajnici i politički poraženi, tako da i sa te strane imamo zaokruženu sliku US kantona. Naravno mislim na Veliku Kladušu
“Sile koje nasrću na Bosnu umorit će se. Mi se nećemo umoriti.”
Svaka nekretnina vise znaci daleko vise sutra.To je realnost
Vukojebina Dobretici ima 200 tinjak katolika danas.Tamo je bilo 4700 katolika prije rata.Lazni popis je rekao da je tad popisano 1600 tinjak.Sto znaci da svaki treci katolik dole se nije ni popisao kad je imao mjesec dana fazona ,Nekretnine vrijede puno jer nisi dosao u Banja Luku nego u brdsko-planinsku vukojebinu gdje svaki 10 stanovnik je nestao prije rata.Pa i vise
Vukojebina Dobretici ima 200 tinjak katolika danas.Tamo je bilo 4700 katolika prije rata.Lazni popis je rekao da je tad popisano 1600 tinjak.Sto znaci da svaki treci katolik dole se nije ni popisao kad je imao mjesec dana fazona ,Nekretnine vrijede puno jer nisi dosao u Banja Luku nego u brdsko-planinsku vukojebinu gdje svaki 10 stanovnik je nestao prije rata.Pa i vise

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
Ima manje idiota i kretena u toj istoj V.Kladusoj nego u Sarajevu

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
Nema sta da mislis Bosnjaci su vecina u opstini Srebrenica 1/1.Lazni popis je rekao takvo sta kao i kretanje stanovnistvaPasha je napisao/la: ↑28 jul 2025 17:19 Zaboravio sam sigurnu općinu koju smo preuzeli u posljednjih nekoliko godina a to je Bosanski Petrovac. Iako po stanovnicima mala, veoma je površinski velika i sa tim preokretom zaključili smo kompletan Unsko sanski kanton.

Ne postoji burek s sirom
samo sirnica

Ne postoji burek s sirom
Što se tiče toga, veliki je problem da Bošnjačka politika još nije napravila formulu da te građane asimilira u nacionalno tijelo.BosnjackaHercegovina je napisao/la: ↑27 jul 2025 08:17Ono što mogu ja dodati jeste moje lično iskustvo iz Mostara da dodatno dočaram šta se dešava i pomognem vama koji nemate bliske kontakte s Mostarom. Mostar je ipak dovoljno velik grad da sretneš prilično raznolike ljude.Jack je napisao/la: ↑27 jul 2025 04:38saraylija je napisao/la: ↑27 jul 2025 04:31 Po svim trendovima: prvacici, sklopljeni brakovi, zivorodjeni, to bi trebale biti opcine Zepce i Vitez.
Padovi za 2025 tesko je to skopcati,reci ili objasniti jer ako kazes nesto.Ispadnes glup kao ona kockoglava momcad s kamenko-kremenko foruma![]()
![]()
I to je najbolji i jedini odgovor, ali kad pričam o asimilaciji ne pričam o vađenja jugoslavije iz naftalina.
prijedlog za povratak suverenosti i uspostavu pravnog poretka
Bosna i Hercegovina danas nije država – barem ne u punom smislu te riječi. Ono što je zamišljeno kao privremeno primirje, pretvorilo se u tridesetogodišnji politički limbo, u kojem Dayton nije više okvir mira, nego okov suvereniteta.
U ime "balansa", dozvoljena je institucionalizirana nejednakost. U ime "ravnoteže", tolerisana je strana dominacija. U ime "zajedničkog suživota", razgrađena je volja naroda izražena 1992. godine – kroz referendum u kojem su građani ove zemlje jasno i hrabro odlučili: Bosna i Hercegovina će biti nezavisna, cjelovita, suverena država svih njenih građana.
Vrijeme je da se ta volja obnovi. Ne deklaracijama. Ne peticijama. Već strateški, odlučno, utemeljeno i zakonito!
I. Vizija: Republika svih građana
Vizija nije apstraktna:
Bosna mora postati unitarna, funkcionalna, neutralna država, u kojoj su svi građani jednaki pred zakonom, a etnička pripadnost nema ustavnu ili političku težinu.
To znači:
potpuna suverenost, bez tutorstva iz Beograda, Zagreba, ili bilo koje strane ambasade,
jedinstvene institucije, pravosuđe, vojska, granice, zakon,
i neutralnost na međunarodnoj sceni – po uzoru na Švicarsku: saradnja sa svima, pokoravanje nikome.
II. Snaga promjene: Ko može i treba nositi ovu viziju
Ova strategija ne očekuje da se država spasi iznutra od strane onih koji su je doveli do ruba. Umjesto toga, oslanja se na:
političke snage koje su spremne raskrstiti s nacionalizmom i korupcijom,
građanski sloj, posebno mlade, obrazovane, povratnike, i urbano jezgro,
dijasporu, kao ekonomski i strateški potencijal – poveznicu sa svijetom,
i najvažnije – privredne lidere, biznismene, stvaraoce, vlasnike kapitala – koji razumiju da bez države nema stabilnog tržišta.
To mora biti horizontalna koalicija pameti i interesa, gdje više nije važno ko si, nego šta gradiš.
III. Prijelomna tačka: Pravo na prekid
Dayton ne treba reformu – on treba zamjenu.
Na temelju važećeg Ustava Republike BiH iz 1992., kroz institucionalno pripremljen proces (npr. obnovljeno narodno predstavništvo), nova ustavna struktura se može proglasiti, potpuno legitimno.
Oni koji se tome usprotive – bilo općine, bilo pojedinci – tretirat će se kao nepovezano ili nepriznato područje. Biće isključeni iz sistema: bez dokumenata, bez budžeta, bez digitalne infrastrukture.
Armija Bosne i Hercegovine mora biti spremna. Ne da djeluje protiv svog naroda, nego da štiti granice i institucije države. A unutrašnja pravna čistka – masovna hapšenja zbog korupcije, izdajstva i ratnog profiterstva – mora biti izvedena u jednom danu, koordinirano i odlučno. Spoljni agenti i mreže – protjerani.
IV. Međunarodna pozicija: Neutralnost kao snaga
Nova Bosna i Hercegovina neće biti ničiji pion.
Ona će biti neutralna, ali će sarađivati sa EU, Sjedinjenim Američkim Državama, BRICS-om, Turskom, Arapskim svijetom – sa svima koji poštuju njen suverenitet.
Postojeća konvertibilna marka se zamjenjuje – uvedena će biti nova valuta, vezana za zlato, rude, i prirodne resurse države.
Da, bit će period nestabilnosti.
Ali red, pravda i investicioni potencijal će privući kapital, partnere i nove saveznike. Onog trenutka kad država pokaže da je sposobna sama stajati, biće i onih koji će htjeti uz nju stati.
V. Unutrašnje uređenje: Pravo, amnestija i jedinstvena istina
Država neće loviti ljude.
Svim građanima koji su živjeli pod sistemom korupcije i laži bit će ponuđena amnestija, ukoliko prihvate novi poredak.
Ali onima koji mu se aktivno suprotstave, koji djeluju protiv zakona i državne volje – sudit će se kao kriminalcima.
Obrazovni sistem će biti ponovo izgrađen – bez tri istine, bez tri programa. Jedna država. Jedan zakon. Jedna objektivna, zajednička istina.
Mediji više neće služiti separaciji naroda – nego formiranju politički zrelih i pravno pismenih građana.
Zaključak
Ovo nije san. Ovo nije radikalizam. Ovo je nužnost.
Država se ne gradi kompromisima sa njenim neprijateljima, niti dijeljenjem suvereniteta.
Država se gradi odlukom, redom i vizijom.
Bosna i Hercegovina ne mora biti rođena ponovo – ona je već rođena ponovo 1992. godine a bila i 1000 godina prije. Sve što joj danas treba je povratak tom početku, sa snagom koja dolikuje narodu koji više ne pristaje na poniženje.
Bosna i Hercegovina danas nije država – barem ne u punom smislu te riječi. Ono što je zamišljeno kao privremeno primirje, pretvorilo se u tridesetogodišnji politički limbo, u kojem Dayton nije više okvir mira, nego okov suvereniteta.
U ime "balansa", dozvoljena je institucionalizirana nejednakost. U ime "ravnoteže", tolerisana je strana dominacija. U ime "zajedničkog suživota", razgrađena je volja naroda izražena 1992. godine – kroz referendum u kojem su građani ove zemlje jasno i hrabro odlučili: Bosna i Hercegovina će biti nezavisna, cjelovita, suverena država svih njenih građana.
Vrijeme je da se ta volja obnovi. Ne deklaracijama. Ne peticijama. Već strateški, odlučno, utemeljeno i zakonito!
Vizija nije apstraktna:
Bosna mora postati unitarna, funkcionalna, neutralna država, u kojoj su svi građani jednaki pred zakonom, a etnička pripadnost nema ustavnu ili političku težinu.
To znači:
potpuna suverenost, bez tutorstva iz Beograda, Zagreba, ili bilo koje strane ambasade,
i neutralnost na međunarodnoj sceni – po uzoru na Švicarsku: saradnja sa svima, pokoravanje nikome.
Ova strategija ne očekuje da se država spasi iznutra od strane onih koji su je doveli do ruba. Umjesto toga, oslanja se na:
i najvažnije – privredne lidere, biznismene, stvaraoce, vlasnike kapitala – koji razumiju da bez države nema stabilnog tržišta.
To mora biti horizontalna koalicija pameti i interesa, gdje više nije važno ko si, nego šta gradiš.
Na temelju važećeg Ustava Republike BiH iz 1992., kroz institucionalno pripremljen proces (npr. obnovljeno narodno predstavništvo), nova ustavna struktura se može proglasiti, potpuno legitimno.
Oni koji se tome usprotive – bilo općine, bilo pojedinci – tretirat će se kao nepovezano ili nepriznato područje. Biće isključeni iz sistema: bez dokumenata, bez budžeta, bez digitalne infrastrukture.
Armija Bosne i Hercegovine mora biti spremna. Ne da djeluje protiv svog naroda, nego da štiti granice i institucije države. A unutrašnja pravna čistka – masovna hapšenja zbog korupcije, izdajstva i ratnog profiterstva – mora biti izvedena u jednom danu, koordinirano i odlučno. Spoljni agenti i mreže – protjerani.
Ona će biti neutralna, ali će sarađivati sa EU, Sjedinjenim Američkim Državama, BRICS-om, Turskom, Arapskim svijetom – sa svima koji poštuju njen suverenitet.
Postojeća konvertibilna marka se zamjenjuje – uvedena će biti nova valuta, vezana za zlato, rude, i prirodne resurse države.
Ali red, pravda i investicioni potencijal će privući kapital, partnere i nove saveznike. Onog trenutka kad država pokaže da je sposobna sama stajati, biće i onih koji će htjeti uz nju stati.
Svim građanima koji su živjeli pod sistemom korupcije i laži bit će ponuđena amnestija, ukoliko prihvate novi poredak.
Ali onima koji mu se aktivno suprotstave, koji djeluju protiv zakona i državne volje – sudit će se kao kriminalcima.
Obrazovni sistem će biti ponovo izgrađen – bez tri istine, bez tri programa. Jedna država. Jedan zakon. Jedna objektivna, zajednička istina.
Mediji više neće služiti separaciji naroda – nego formiranju politički zrelih i pravno pismenih građana.
Zaključak
Država se ne gradi kompromisima sa njenim neprijateljima, niti dijeljenjem suvereniteta.
Bosna i Hercegovina ne mora biti rođena ponovo – ona je već rođena ponovo 1992. godine a bila i 1000 godina prije. Sve što joj danas treba je povratak tom početku, sa snagom koja dolikuje narodu koji više ne pristaje na poniženje.
Priprema za pravno i institucionalno ukidanje Dejtonskog režimaHerceg je napisao/la: ↑29 jul 2025 07:15 prijedlog za povratak suverenosti i uspostavu pravnog poretka
Vizija nije apstraktna:
To znači:
Zaključak
Nijedna država ne nastaje pukim proglašenjem. Država nastaje pripremom, zakonitošću i preuzimanjem funkcija. Onaj ko želi obnoviti pravni poredak, mora to učiniti ne samo s voljom, već i sa mehanizmima.
Prelazak iz postojećeg stanja pod Dejtonskim ustavom u obnovljenu Republiku BiH nije politički čin – već pravni povratak. I upravo zato, mora se pripremiti u tišini, metodično i legitimno.
I. Ko će izvesti ovaj akt?
Nositelji ovog povratka su legitimne ličnosti – pojedinci čiji politički, intelektualni ili institucionalni kapital prevazilazi dnevnu politiku:
izabrani predstavnici sa jakim demokratskim legitimitetom,
akademici i intelektualci s moralnim autoritetom,
bivši članovi Skupštine Republike BiH koji su svjedoci kontinuiteta,
pravnici, sudije i bivši službenici institucija Republike BiH.
Oni će činiti ustavotvornu jezgru – politički neutralnu, ali istorijski i pravno neporecivu.
II. Pravna osnova i reaktivacija Ustava
Ne donosi se novi ustav – već se reaktivira postojeći Ustav Republike BiH iz 1992. godine, kojem se dodaju prijelazni amandmani:
za osiguranje kontinuiteta državnih funkcija,
za zakazivanje novih općih izbora pod novim zakonom,
za privremenu organizaciju vlasti do konstituisanja organa po novom modelu.
Pravno, Dejton se raskida zbog:
dokazanog neuspjeha u uspostavi funkcionalne države,
uloge u cementiranju etničke podjele i stranog tutorstva,
i, najvažnije, zato što je potpisan u uslovima post-genocidne realnosti koju su stvorili upravo oni koji danas kroz entitete blokiraju državu.
III. Paralelne strukture i teritorijalna primjena
Priprema podrazumijeva formiranje paralelnih državnih struktura koje će u momentu aktivacije preuzeti sve funkcije:
Republikanski savjet (ili prijelazno predsjedništvo),
Privredno i monetarno vijeće za kontrolu finansija,
Privremeni sudski organi i tužilaštvo,
Nova državna administracija, po kantonima (okrug) i gradovima.
Ključnu ulogu igraju kantonalne žandamerije "Republikanske Garde" – formacije koje su podložne centralnoj vlasti i imaju zadatak da:
sprovedu odluke centralnih organa,
osiguraju kontinuitet funkcija u lokalnim institucijama,
i pomognu vojsci u zaštiti teritorijalnog integriteta.
IV. Obezbjeđenje lojalnosti i pravne tranzicije
Svi službenici i zaposleni u državnim organima, policiji, vojsci, pravosuđu i upravi:
polažu zakletvu na novi ustavni poredak,
ili se, ukoliko to odbiju, automatski razrješavaju dužnosti.
Oni koji su bili dio korupcijskih mreža, profiterstva i antisuverenih djelovanja – biće uhapšeni, procesuirani i isključeni iz javnog života.
Istovremeno, biće proglašena amnestija za sve građane i činovnike koji se bez otpora stave pod okrilje novog poretka.
Ova amnestija nije slabost, već politička nužnost kako bi se spriječilo dalje cijepanje društva.
V. Monetarni i administrativni preokret
Finansijski sistem mora biti preuzet mirno, ali odlučno. Prvi koraci uključuju:
Preuzimanje Centralne banke BiH,
Uvođenje paralelnog budžeta i kontrolu poreznih tokova,
Privremeno korištenje eura ili postojeće valute kao prijelaznog sredstva.
Digitalna infrastruktura – poreska uprava, ID sistemi, zemljišne knjige – biće preuzeti okrug po okrug, uz formalno priznanje centralnih autoriteta.
Opštine i okruzi koji se tome usprotive biće isključeni iz svih transfera, uz jasan pravni stav: svako poslovanje s njima je nezakonito, a pojedinci koji to čine čine krivično djelo protiv ustavnog poretka.
VI. Politički narativ i geopolitička kontrola
Pokretačka snaga ovog procesa neće biti jedna stranka – već široki front u formi referendumske narodne inicijative, u čije okrilje će biti pozvane sve patriotske strukture.
Onaj ko se tome suprotstavi, ko osporava pravo na suverenitet i građanski poredak – proglašava se državnim neprijateljem, bez obzira na porijeklo ili funkciju.
Međunarodni kontakti moraju biti strogo selektivni – samo oni koji:
priznaju budući poredak,
obećaju resursnu podršku,
i ne pokušaju intervenisati politički ili obavještajno.
VII. Okidač: Čekati pravi trenutak
Sam akt preokreta ne smije biti nasilan – on mora biti odgovor na antisuvereni čin.
I takvih neće nedostajati:
Svaka nova separatistička izjava, svaki pokušaj blokade institucija, svaki akt sabotaže – može biti proklamovan kao povod za povratak pravnom poretku Republike BiH.
Mi ne rušimo. Mi vraćamo. Mi ne prekidamo mir. Mi prekidamo ropstvo.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Da se razumijemo, stvaranje cjelovite BiH odvojene od Srbije i Hrvatske i njihovih uticaja može se postići samo ratom.
Ali zašto ići tim putem kad mi već mirom dobivamo državu? Omjer Bošnjaka + pro-BiH građana koji niau Bošnjaci naspram nacionalističkih Srba i Hrvata svake godine ide sve više u našu korist. Nacionalistički velikoSrbi i velikoHrvati su svake godine stariji i stariji. Djeca su im po zapadu i sigurno se neće vraćati u većem broju da ginu po BiH.
S druge strane, ne treba se zavaravati, Bošnjaci su prije 30 godina bili obezglavljen narod, narod čiji je identitet bio skoro pa izbrisan nasiljem Austro-Ugarske, pa prve Jugoslavije, pa nasiljem u 2 svjetskom ratu, pa druge jugoslavije. Nama je i naziv jezika bio zabranjen skoro 100 godina, naši velikani i lideri su bačeni u zaborav, naše džamije su bile prazne decenijama, naša djeca u mnogim dijelovima države su odrastala u osječaju stida i niže vrijednosti kojeg je nametala dušmanska struja kroz sve ove navedene vlasti.
Nama treba ovih 30 godina da dođemo sebi i isčistimo iz sebe taj trulež lažnog identiteta koji je mnogim Bošnjacima nametan već 3 generacije.
Pa evo i sada ako prošetate Mostarom naići će te na smrtovnice starih ljudi sa Bošnjačkim prezimenima, Srpskim imenima i sa ružom ili petokrakom na smrtovnici, umjesto mjesec i zvijezdom. Na smrtovnicama im ne stoji poziv na dženazu nego na pokop. Cijela jedna generacija Bošnjaka kojima je sada 70tak godina je odrasla u tom sistemu razmišljanja. A s druge strane, ista generacija Srba i Hrvata nije imala nikakvih problema da se preobraze u četnike i ustaše preko noći i da počine sva ona zvijerstva koja su počinili.
Ukratko - nama ovaj predah od 30 godina je dobro došao. Tokom njega uspjevamo da iščistimo ljagu i trulež koja nam je nametana. I došli smo u situaciju da je strani dušmanin 2022 godine morao da suspenduje ustav da bi nametnuo izdajničku vlast - jer 2 godine jezive propagande i laži, što o Novaliću, što o Sebijinim diplomama, što o malom milionu afera, opet nije bilo dovoljno da se ustavno silom nametne vlast.
I posljednja stvar - mi trenutno nismo dovoljno ni naoružani ni opremljeni da proglašavamo cjelovitu BiH. I srbija i hrvatska su dovoljno naoružane, mi nemamo ni vojsku pod svojom kontrolom niti imamo ljudstva - 9200 ljudi od kojih 4500 će stati na stranu Srbije i Hrvatske jednostavno nije dovoljno.
Tako da ono šro nama treba u ovom momentu jeste politički aktivizam unutar BiH da se od Bošnjačkih stranaka traži stvaranje Teritorijalne Odbrane unutar Bošnjačkih Kantona. I to da svaka ta TO ima svoju artiljerijsku jedinicu i jedinicu PZOa.
Ali zašto ići tim putem kad mi već mirom dobivamo državu? Omjer Bošnjaka + pro-BiH građana koji niau Bošnjaci naspram nacionalističkih Srba i Hrvata svake godine ide sve više u našu korist. Nacionalistički velikoSrbi i velikoHrvati su svake godine stariji i stariji. Djeca su im po zapadu i sigurno se neće vraćati u većem broju da ginu po BiH.
S druge strane, ne treba se zavaravati, Bošnjaci su prije 30 godina bili obezglavljen narod, narod čiji je identitet bio skoro pa izbrisan nasiljem Austro-Ugarske, pa prve Jugoslavije, pa nasiljem u 2 svjetskom ratu, pa druge jugoslavije. Nama je i naziv jezika bio zabranjen skoro 100 godina, naši velikani i lideri su bačeni u zaborav, naše džamije su bile prazne decenijama, naša djeca u mnogim dijelovima države su odrastala u osječaju stida i niže vrijednosti kojeg je nametala dušmanska struja kroz sve ove navedene vlasti.
Nama treba ovih 30 godina da dođemo sebi i isčistimo iz sebe taj trulež lažnog identiteta koji je mnogim Bošnjacima nametan već 3 generacije.
Pa evo i sada ako prošetate Mostarom naići će te na smrtovnice starih ljudi sa Bošnjačkim prezimenima, Srpskim imenima i sa ružom ili petokrakom na smrtovnici, umjesto mjesec i zvijezdom. Na smrtovnicama im ne stoji poziv na dženazu nego na pokop. Cijela jedna generacija Bošnjaka kojima je sada 70tak godina je odrasla u tom sistemu razmišljanja. A s druge strane, ista generacija Srba i Hrvata nije imala nikakvih problema da se preobraze u četnike i ustaše preko noći i da počine sva ona zvijerstva koja su počinili.
Ukratko - nama ovaj predah od 30 godina je dobro došao. Tokom njega uspjevamo da iščistimo ljagu i trulež koja nam je nametana. I došli smo u situaciju da je strani dušmanin 2022 godine morao da suspenduje ustav da bi nametnuo izdajničku vlast - jer 2 godine jezive propagande i laži, što o Novaliću, što o Sebijinim diplomama, što o malom milionu afera, opet nije bilo dovoljno da se ustavno silom nametne vlast.
I posljednja stvar - mi trenutno nismo dovoljno ni naoružani ni opremljeni da proglašavamo cjelovitu BiH. I srbija i hrvatska su dovoljno naoružane, mi nemamo ni vojsku pod svojom kontrolom niti imamo ljudstva - 9200 ljudi od kojih 4500 će stati na stranu Srbije i Hrvatske jednostavno nije dovoljno.
Tako da ono šro nama treba u ovom momentu jeste politički aktivizam unutar BiH da se od Bošnjačkih stranaka traži stvaranje Teritorijalne Odbrane unutar Bošnjačkih Kantona. I to da svaka ta TO ima svoju artiljerijsku jedinicu i jedinicu PZOa.
Samo BiH.
Odprilike slazem se! Dobro si napisao.BosnjackaHercegovina je napisao/la: ↑29 jul 2025 09:57 Da se razumijemo, stvaranje cjelovite BiH odvojene od Srbije i Hrvatske i njihovih uticaja može se postići samo ratom.