Dobro to je sasvim jasno.Zapadna Hercegovina je mnogo vitalnija od ostalih dijelova Bosne gdje zive katolici.U zadnjih 10 tak godina taj pad je bio brutalan kod njih.Broj osnovaca je opao naglo,ali po katolickoj crkvi taj broj raste
Naprimjer
Sk 2019/2020 vs sk 2025/2026 broj Hrvata osnovaca
Travnik 731-453
Gornji Vakuf 390-206
Novi Travnik 664-487
Ne mozes da imas porast u nekim zupama tipa Vitez.A oko 50 osnovaca manje u opstini u odnosu na sk 2024/2025.Porast vjernika je samo mehanicki vidi dijaspora.Jer ako zelis da imas porast,prvi koji ce biti na porastu ovdje su osnovci. A njih je manje.U Opstini Gornji Vakuf su zalegli totalno.Sa 226 osnovaca sk 2024/2025 na 206 ove skolske godine.
Zapadna Hercegovina je vitalnija.Nista cudno.Otud skutorski biskupi i svecenici objavljuju slobodnije podatke za Zapadnu Hercegovinu.To nije nista cudno i nije nista novo.Sto se tice Viteza taj broj moze da bude manji jer ako si u jednoj godini imao 47 osnovaca Hrvata manje u Vitezu,oko 45 u Travniku,20 u Gornjem Vakufu,da ne pricam dalje
Danas fakticki u Posusju i Sirokom Brijegu imas vise osnovaca Hrvata sk 2025/2026 nego za cijeli Srednjobosanski kanton kod katolika
Sk 2025/2026 imamo
Posusje 1591 osnovaca
Siroki Brijeg 2579 osnovaca
Dok u Srednjoj Bosni imamo 5836 Hrvata sk 2019/2020 i ispod 4300 osnovaca sk 2025/2026.Tja izgubili su pola mladezi u nekim opstinama.Vidi pod Gornji Vakuf
Imas raznorazne indikatore kako stoje stvari bez uplitanja i prekrajanja ''tocnih'' podataka.Jer objasni mi i napisi mi formulu kako u Osnovnoj Skoli Nova Bila s nesto preko 400 osnovaca prije 7 godina imamo oko 160 tak osnovaca ove skolske godine.I da bude jos gore i strasnije.U tih 7 godina i zadnje 2 godine imamo porast vjernika u toj zupi?
Kako?
Pa ni ptica trkacica u onom crtanom filmu nije toliko sretna?Kako?Kako moze da bude duplo manje osnovaca.a broj vjernika povecan?
Trebalo bi da bude obratno,zar ne.A kod njih ocito je jos gore.Nema sanse da dole zanoci vise od 2500 katolika u toj zupi Nova Bila danas.Ovo sto je popisano odavno ne zivi dole ili godinama lazu i crkvu i sve a imaju razloga vidi takse po Njemackoj i Austriji.Da su stalni
Jesu stalni su vjernici kao sto sam ja stalni ''drzavljan'' Bosne
Pa ako vjerujete u takvo sta.